Jdi na obsah Jdi na menu
 


ANGORSKÁ FRETKA

 

angora_rabbit_hair.jpg

 - Víte, že angorská fretka neumí odkojit svá mláďata? že při krytí angorské samičky chovatel nakrývá i "obyčejnou" fretku, která poté dostane mláďata cizí, více finančně zajímavé fretky pro chovatele?

-  Víte, že mnohdy jsou mláďata "obyčejné" fretky odsouzena k smrti, že chovatel je prostě samičce vymění? 

- Víte, že angorská fretka je vlastně "přešlechtěná", trpí mnoha nemocemi a málokdy se dožívá věku jako normální fretky? Víte, že mnohem častěji trpí nemocemi srdce? 

obrazek2.jpgapelujeme: NEKUPUJTE SI ANGORSKOU FRETKU..... Pravděpodobně  s ní  budete mít mnohem více zdravotních problémů než s normální fretkou a navíc, za mládětem angorské frekty visí křížek smrti jiného fretčího miminka !!!!!

KOPÍRUJI DŮLEŽITÉ A PŘEDEVŠÍM PODNĚTNÉ INFORMACE Z KOMENTÁŘŮ :-)

 

 

 (Jordi, 11. 5. 2011 23:49)

Níže píši příspěvek, rozdělený do tří, protože celý text mi to nedovolilo vložit naráz. Takže (1) je první část, (2) druhá a třetí nemá číslo, protože jsem nevěděla kolik textu mi to dovolí vložit.

čas pokročil, některá fakta jsou už mýtem...(1)
(Jordi, 11. 5. 2011 23:46)

Ráda by jsem také něco napsala. Nemám v úmyslu vyjádřit jednoznačný názor jestli angory ANO nebo NE, a to ze zcela upřímného důvodu, že mé osobní zkušenosti s angorskými fretkami nejsou v tuto chvíli pro mne dostatečně dlouhodobé. V současnosti mám angory 3. Nejstarší dvouletou a odchov na angorské samičce zatím nemám v plánu.
Začnu však trochu jinak než přímo u angor samotných.
Různé kultury mají různé názory a různé postoje k téže skutečnosti. Co je pro jedny normální, druhým přijde podivné nebo dokonce morbidní (například krmení fretky kuřátky, myšima, morčátky, králíčky, atd.).
A stejně tak chovají různí chovatelé své fretky různými způsoby. Dokonce i v téže zemi. Jinými slovy jsou chovatelé a chovatelé a není možné házet je do jednoho pytle.
Někdo může chovat fretky v bytě a může mít pěkné kousavé potvory. Jiný je může chovat venku a fretky může mít naprosté mazlíčky.
Jak chovají fretky na farmách na miminka bych neporovnávala s chovateli, jak se dá říci, s domácími malochovy, protože samotný princip a cíl jejich chovu je naprosto odlišný.

čas pokročil, některá fakta jsou už mýtem...(2)
(Jordi, 11. 5. 2011 23:45)

Když tedy vezmu chovatele, kteří mi zbydou, tak ze zkušenosti vím, že skutečný chovatel by nedopustil, aby některá jeho miminka uhynula nebo byla zabita jen proto, aby se matka kojná starala o podstrčená miminka angor.
Fretka vznikla domestifikací - šlechtěním. Angora vznikla rovněž šlechtěním. Pravdou je, že angory mají často určité problémy s výživností svého mléka. klasické fretky mají často problém s přirozeným odezněním říje.
Napíši sem, jak chovají angorské fretky v Německu pod klubem přátel fretek v Osnabrücku.
- chovatel, který plánuje odchov angorských fretek na angorské samičce kryje samičku, která nemá výrazné vady (například příliš zakroucený nebo deformovaný nos, špatné zuby, jiné vady vylučující z chovu) teprve tehdy, má-li pro ní min. dvě fretky se standardní srstí jako kojné.
- tyto samičky mají svá miminka nebo falešnou březost, pokud se jim nepodaří zabřeznout.
- některé samičky jsou schopné spustit tvorbu mléka i v případě, že neporodí vlastní miminka (při falešné březosti).
- první dva dny nechávají miminka, nebo část z nich u angorské maminky a pravidelně kontrolují jestli miminka sají a přibírají na váze.
- pokud miminka u angorské maminky druhý den nezačnou přibírat, dají je ke kojné samičce.
- nekryjí angorskou samičku, pokud nemají zajištěné min. dvě maminky jako náhradní, protože se může přihodit i to, že náhradní maminka nezabřezne a mléko se jí nespustí a bylo by nezodpovědné přivést na svět vrh miminek, která by byla odsouzena k smrti hladem.
- miminka standardních maminek v žádném případě nelikvidují! Maminka kojná, kojí všechna miminka. Tedy i svá vlastní i miminka angorské samičky.

čas pokročil, některá fakta jsou už mýtem...
(Jordi, 11. 5. 2011 23:44)

Takže tady to je opravdu o tom, jaký postoj k chovu angorských fretek kdo má.
To, že fretčí samička ztratí mléko nebo nemá zájem o svá miminka, se může stát i obyčejné fretce standardní.
Zdravotní stav chovné populace se odvíjí také od toho, jací jedinci byli v chovu uplatněni. Špatné zuby, řídké kosti, krátký ocas, výrůstky a další choroby genetického založení jsou výsledkem nevhodného připouštění a špatného výběru či NEvýběru chovných rodičů.
Co si budeme nalhávat, angory jsou výsledkem faremního chovu, stejně jako mnoho zajímavých barevných mutací a bílých znaků.
Ne všechny angory jsou dnes zatíženy genetickými vadami. Mnozí chovatelé se snaží o to, aby se angorské fretky revitalizovaly. Chov některých linií už je delší dobu mísen se standardními fretkami natolik, že už nejsou všechny angory tak zatížené, jako tomu bylo dříve. Dokonce jsou některé angory schopny, kojit svá miminka stejně dobře, jako fretky standardní.
Když vypustíme samotný vzhled angorské fretky, vidím velkou výhodu v tom, že angorky bývají zpravidla velmi milé a přátelské povahy. A to je důležitější než vzhled.
Takže, abych to uzavřela. Kdo chce být objektivní, nalezne fakta, důkazy, získá zkušenosti a teprve posléze situaci zhodnotí. Kdo dá na slova napsaná lidmi, kteří navíc ani angoru nechovali, ten se pravděpodobně přesvědčit nenechá a s takovým člověkem je naprosto zbytečné o něčem diskutovat.
Na nikoho konkrétního nenarážím, a proto se nemíním dohadovat o tom, jestli příspěvek byl psán člověkem, který má s chovem angorských fretek zkušenost nebo nemá, děkuji za pochopení a také možnost napsat svůj názor.

 

dvojitafretka.jpg

 

dvojitafretka.jpg

 

(PavlaZ, 15. 5. 2011 0:11)

Fakt, že angory téměř nekojí je známý a neoddiskutovatelný. Fakt, že zvýšená poptávka po angorách vyvolá (u chovatelů, který neuznávají etiku chovu) záměnu „obyčejných“ fretek za angory je poměrně často omílán na mnoha zahraničních fórech. Je jasné, že žádný chovatel, natož velkochovatelé se k takovému zvěrstvu nepřiznají a je jen těžko dokazatelný. Jen těžko můžeme odhadnout, kdo toto provozuje a kdo ne.
Jen pro ilustraci zde úryvek webu z Anglie:
http://www.petforums.co.uk/small-animal-classifieds/5163-wanted-angora-ferret.html
cituji: „They wont be pure angoras though as the female cant lactate. the only was is to mate her with another angora and then mate a normal ferret the same day and take babys off her.“ – stručný překlad: chudáci samičky nekojí, jediná možnost je zabřeznutí normální fretky současně a výměna mláďat.
Na tomto webu jako i na ostatních Evropských, Amerických i Asijských se pravidelně chovatelé hájí, že angory kojí, ale málo a že mláďata „obyčejné“ fretce pouze přikládají. Někteří z nich opravdu přikládají mláďata, někteří je ale z pravidla vyměňují. Záleží to v podstatě na tom, kolik ta „obyčejná“ fretka vrhne mláďat. „Obyčejná“ fretka jich má totiž obvykle poměrně dost a angorská naopak celkem málo. Pokud se „povede“, že „obyčejná“ fretka vrhne zrovna málo, dá se k ní jen přiložit. Pokud je „obyčejných“ fretek třeba osm, pak není možné přiložit další čtyři angorské (fretka to prostě neukojí). Tak to prostě je, ale finální majitel to nemá šanci zjistit, proto je lepší angoru si úmyslně nepořizovat, pak máte jedinou jistotu, že kvůli ní nezemřela „obyčejná“ fretka.
K těm zdravotním problémům ještě tolik, již ve své knize se Petra Nerandžičová zmiňuje, že angorské fretky se dožívají cca kolem 4let. To je fakt. Pokud má někdo 6-7 a více letou poloangoru to je v pořádku, ale určitě to není čístá angora.
Její zdravotní potíže totiž nejvíce souvisí s jejím zkráceným nosem. Tyto fretky velmi často trpí respiračními problémy, které později přechází do chronicity a způsobují selhání srdce přetížením pravostranného krevního oběhu (tvz. Plicní hypertenze) často s těžkým poškozením plic kombinovaným i s respiračním selháním.

dvojitafretka.jpg

30.4.2012 Ke všem těmto diskuzím přidávám aktuální inzerát... který vystihuje fakt, že angorská fretka neodkojí svá mláďata.. ještě se chce někdo dohadovat? :-(

 

 


 

 

kojna.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Andy - Fakta?!? Asi ne..

Že dotyčná shání kojnou předběžně je jen dobře, ale to 100% nedokazuje, že angora svá mláďata neodkojí, tím spíš, jestli jde o angorku - prvorodičku. Ano, je fakt, že většina angor svá mláďata odkojit nedokáže - jejich mléko není výživné a často se pár hodin po porodu ztratí, dalším faktem ale je, že se čím dál více objevují angorky KOJÍCÍ a to jak v zahraničí, tak u nás. Ano, jejich délka kojení není ještě tak "dokonalá" jako u fretek standartních, ale i to je velký pokrok a dost chovatelů se cíleným chovem snaží o to, aby i angorky dokázali své mláďata odkojit.
To, co tu píšete a vkládáte jako "důkazy" je vážně k smíchu, nebo spíš k pláči? Když už tu něco takovýho napíšete, asi byste se měli o problematiku zajímat víc a hlouběji, než jen tupě opisovat to, co kdo v začátcích chovu napsal, doba pokročila...

Alena - Re: Fakta?!? Asi ne..

v začátcích chovu? toto je čerstvý inzerát. a když tedy doba a chov pokročila, proč dotyčná již nepoužívá "moderní" metody? proč se fretkám píchají injekce na to, aby se "rozkojily"? toto Vám opravdu připadá normální? celkem by mě tedy zajímal - "cílený chov, aby mohly angorské fretky kojit".. jak se to učí? v tomto mám tedy opravdu mezery, a zajímalo by mě, jak se učí fretka kojit.. můžete mi to popsat?

Andy - Re: Re: Fakta?!? Asi ne..

Nějak moc si pletete pojmy s dojmy a nebo neumíte číst.
Angorská fretka svá mláďata kojit UMÍ, nejde o to, že by je kojit neuměla a musela se to učit (koneckonců i některé standartní samice odmítají svá mláďata kojit, neví co s nimi), u angor nejde o to, že by to neuměli, ale ony nemůžou - jejich mléko není tolik výživné a po porodu se ztrácí, mláďata umírají hlady a ne kvůli tomu, že by je ona nakojit NEUMĚLA, ale proto, že nemají co sát. Nicméně v zahraničí i v ČR v současné době přibývá stále víc angorskch samiček, které svá mláďata kojí bez problémů a mláďata prospívají stajně dobře jako u náhradních (standartních, poloangorských) matek.
Oxytocin se používá na podporu laktace, v tomto případě byl myšlen ale pro fretky standartní s falešnou březostí, což byste se tam také dočetla, kdybyste si přečetla také něco jiného než jen že angora nekojí.

Alena - Re: Re: Re: Fakta?!? Asi ne..

Dobrý den... jsem ráda, že hned umíte urážet a říkat, že neumím číst.. myslím, že i toto svědčí o Vaší zaujatosti.. Výsledek i z Vašeho textu je však ten, který je prostě daný a neoddiskutovatelný, že angorské fretky z většiny neodkojí svá mláďata a musí ve většině případů "používat" "normální" fretky. Toto je nepopiratelný fakt. Myslím, že každý čtenář si už udělá vlastní úsudek sám.. a toto ho může v případě, že by si chtěl pořídit angorksou samičku, a mít mladé, upozornit na budoucí problémy.

Saša - Pomôžte mi ..

Chcem si teraz kupit angoru ,lebo mi pred mesiacom usla fretka ( tchorovita ) Ked bola malicka bola skoro cela biela a potom sa sfarbila ,ale ja som chcela strasne cistu bielu s ciernymi ocami. Neviem ju nikde najst. Niektory predajmi mi hovoria ,ze taka neexistuje ,alebo ze to je niaky "mix" Tak sa chcem spytat kde by som ju mohla zohnat a ked budem mat samicku ,ked jej vybere zvelolekar vajicka ,tak by bol ten problem ? Mat male nechcem a ked som teraz citala ten clanok ,ze su s tym problemy tak ma to prekvapilo. Rozmyslam ,ze si kupim Albina ,ale neviem nikde najst ci neni niaka divoka.Hovori sa to o jej cervenych oci. Prosim pomozte mi :-(

Alena - Re: Pomôžte mi ..

Dobrý večer Sašo.. předpokládám, že nechcete poradit a pomoci od nás, ode mě... patříte totiž do té kategorie lidí, o kterých zde píšu v negativním slova smylu... nevím, jakým způsobem vám fretka "usla" - nevím, co si mám pod tím představit...v každém případě vybírat si fretku jen podle barvy a tak, to prostě se vymyká mému smýšlení. Co je tu o angorách napsáno, se zakládá na pravdě... a kolik stojí angora? myslím, že touto otázkou pro změnu vytočíte ty, co angory chovají a prodávají... viz příspěvek výše - od Katky.. jen pro vás... angora stojí kolem 10 tis plus mínus... podle toho, jak kdo mláďata prodá či ne... pokud ne, můžete je sehnat i "levněji" pod 7 tis. také musíte rozdělovat poloangoru a angoru.. poloangory seženete kolem 3-4 tis. Více ani kde sehnat angoru, vám bohužel poradit nemohu. co se týká zbarvení DEW - resp. bílá fretka s tmavýma očima, toto zbarvení fretky doopravdy existuje... není jich však moc a musíte shánět. také musíte počítat s tím, že cena takového fretky bude o něco vyšší než dle vás fretky "obyčejné.... Alena

PN - Re: Pomôžte mi ..

Angora = fretka s dlouhou srstí, nejde o BARVU! Angory se chovají v různých barevných variantách, stejně jako fretka standartní.
DEW = bílá fretka s tmavýma, ne černýma, ale tmavě červenýma očima, všechny fretky v této barvě jsou hluché.
Albín = fretka s červenýma očima.
Agresivita rozhodně není způsobená barvou, tedy pigmentací, očí, srsti ani ničeho jinýho, takže je pěkná debilita myslet si, že albín je agresivní a divoký, protože má červené oči, je to fretka jako každá jiná!
"vybratí vajíček" - kastrace probíhá u angor úplně stejně jako u obyčejných fretek a je tam úplně stejný riziko, jediný, v čem se angora od standartní liší je právě odchov mladých, kdy ona sama nemá mlíko na to, aby mohla mimina odchovat a ta umírají hlady.

Katka - kolik stojí angora?

"Kdo levně prodává, musí levně odchovávat" - většinou sdělují chovatelé.. . Fretky krmí špičkovými granulky dovážených z Německa - přímo pro fretky (jakoby u nás špičkové granule k dostání nebyly.. ). Každý den dostávají kuřecí, hovězí a krůtí maso. Což podpoří jejich zdravý růst, růst kostí, zubů apod. """chovatelé""" krmí fretulky krmivy pro kočky typu Whiskas apod..-( kteří? - každý chovatel tvrdí, že krmí kvalitními granulemi...) Ty jsou pro fretky a výhradně pro fretátka velmi nevhodné, obsahují soju, kterou není fretka schopna ztrávit. A tím nevědomky fretce ubližují... Angorky jsou u nás vzácné, a tak je jejich cena vyšší. stojí 8000,- včetně čipu, EU pasu a očkování. Miminka jsou socializovaná. Angorské fretky je speciální vyšlechtění fretky. Jsou o dost více klidnější a mazlivější než fretulky standartní a to z důvodu toho, že z nich šlechtěním vyprchala téměř všechna divokost.
Pokud chcete kvalitní miminko, do kterého nebudete muset dále investovat, ozvěte se. Přeci jenom, freťulka s vámi bude cca 7-9 let, a tak není od věci pořádný výběr.
toť z nabídky jedné chovatelské stanice.... dále bez komentáře, je to jen pro obrázek... k tématu ...

Saša - Re: kolik stojí angora?

Ja by som mala zauujem!!

PavlaZ - Angorky

Fakt, že angory téměř nekojí je známý a neoddiskutovatelný. Fakt, že zvýšená poptávka po angorách vyvolá (u chovatelů, který neuznávají etiku chovu) záměnu „obyčejných“ fretek za angory je poměrně často omílán na mnoha zahraničních fórech. Je jasné, že žádný chovatel, natož velkochovatelé se k takovému zvěrstvu nepřiznají a je jen těžko dokazatelný. Jen těžko můžeme odhadnout, kdo toto provozuje a kdo ne.
Jen pro ilustraci zde úryvek webu z Anglie:
http://www.petforums.co.uk/small-animal-classifieds/5163-wanted-angora-ferret.html
cituji: „They wont be pure angoras though as the female cant lactate. the only was is to mate her with another angora and then mate a normal ferret the same day and take babys off her.“ – stručný překlad: chudáci samičky nekojí, jediná možnost je zabřeznutí normální fretky současně a výměna mláďat.
Na tomto webu jako i na ostatních Evropských, Amerických i Asijských se pravidelně chovatelé hájí, že angory kojí, ale málo a že mláďata „obyčejné“ fretce pouze přikládají. Někteří z nich opravdu přikládají mláďata, někteří je ale z pravidla vyměňují. Záleží to v podstatě na tom, kolik ta „obyčejná“ fretka vrhne mláďat. „Obyčejná“ fretka jich má totiž obvykle poměrně dost a angorská naopak celkem málo. Pokud se „povede“, že „obyčejná“ fretka vrhne zrovna málo, dá se k ní jen přiložit. Pokud je „obyčejných“ fretek třeba osm, pak není možné přiložit další čtyři angorské (fretka to prostě neukojí). Tak to prostě je, ale finální majitel to nemá šanci zjistit, proto je lepší angoru si úmyslně nepořizovat, pak máte jedinou jistotu, že kvůli ní nezemřela „obyčejná“ fretka.
K těm zdravotním problémům ještě tolik, již ve své knize se Petra Nerandžičová zmiňuje, že angorské fretky se dožívají cca kolem 4let. To je fakt. Pokud má někdo 6-7 a více letou poloangoru to je v pořádku, ale určitě to není čístá angora.
Její zdravotní potíže totiž nejvíce souvisí s jejím zkráceným nosem. Tyto fretky velmi často trpí respiračními problémy, které později přechází do chronicity a způsobují selhání srdce přetížením pravostranného krevního oběhu (tvz. Plicní hypertenze) často s těžkým poškozením plic kombinovaným i s respiračním selháním.

Erin - Re: Angorky

PavloZ., mohla bys, prosím, vložit standard angorky? Prosím ten, který se užívá v Evropě. Evropští školitelé standardy nerozlišovali, uváděli jen rozdíly u některých znaků a o zkráceném nose ani slovo. U koho jsi se školila ty?

Lída od Tria - andora

Jen jsem se chtěla zeptat...
Já jsem na článek o angorách reagovala jako první. Lucka mi odpovídala a uvedla zkušenosti z Číny a že angory se dožívají max.4 roky...
Proč tam ten příspěvek už není??????

Jana - Re: andora

Protože je na druhé straně.

P.N. - Angora

Angora nemá krátký nos, jako je to třeba u dlouhosrstých - perských koček. Nos angor se liší od jiných fretek tím, že jeho nozdry jsou stočené a osrstěné, ne délkou. Nicméně vím o ANGORÁCH (nikoliv poloangorách), ano o těch, se stočeným a chlupatým nosem, které mají 6-7 let a těší se dobrému zdraví. Jinak třeba v Německu se snaží o angorky s normálním (nestočeným a neosrstěným, nebo alespoň co nejméně) nosem, přesto však s dlouhou srstí (poloangora má srst krátou) a některé angory (ne polo!) jsou schopné svá mláďata kojit, vím o případech v Itálii a Německu.
Co se týče "zabíjení" standartních mláďat ve prospěch angor, pak je potřeba chovatele vybírat, stejně jako u standartních fretek, i tam se najdou totiž tací, co z vrhu "vyselektují" albíny, protože je nikdo nechce a ani tam se zájemce nedoví, že nějaký albín ve vrhu byl... K dosažení angorských mláďat je možné nakrýt poloangorskou samici s angorským (nebo polo) samcem a odpadnou tak problémy s kojnou fretkou a pochybnosti o tom, jestli kvůli tomuto odchovu nezemřela mimina standartky.

PavlaZ - Angorky - zdravotní problémy

Nicměně správná pravá angora má stále krátký nos, tudíž bude stále trpět respiračními problémy spojených s parvostranou nedostatečností srdce :-( a následným jeho selháváním :-(...
Kniha od PN je možní zastaralá, ale údaje od vetů, které jsou recentní stále udávájí tento problém i dnes.
Dokud bude mít fretka takto krátký nos, bude trpět těmito problémy... A myslím, že stále je ve standardu angorské fretky krátký nos, že?
:-(

P.N. - Angora

Petra N. se možná ve své knize o angorách a délce jejich života, max.4 roky zmiňuje, ale jak je ona kniha stará?! Více než 10 let určitě a za tu dobu se v chovu ledacos změnilo! Před 10ti lety u nás chov fretek nebyl zdaleka tak rozsáhlý jako nyní, natož aby se zde chovalo tolik angor, aby se u nich dala délka života posoudit. Celkově je kniha od P.N. dost zastaralá a spousta věcí v ní napsaných je v dnešní době již zcestných.

Alena - věk angorek

Dobrý den Lído, vše je upřesněno - více detailně v článku PavlyZ.. podnětné komentáře vkládám přímo na stránky. Poznámky typu ... globální oteplování... atd... tak dávat nebudu.. :-)

Martina - Globální oteplování

Tak jak je to s globálním oteplováním ? !!
Koukám, že jste veliké odbornice na všechno a já bych potřebovala vědět , jak to s tím oteplováním bude.

Alena - malochovateléxvelkochovatlé -

Díky moc Jordi za vyčerpávající a musím říci, že opravdu krásný příspěvek. Nezbývá, než si jen přát, aby všichni chovatelé byli takto zodpovědní a angorské fretečky odchovávaly svá miminka např. stejně jako např. v Německu.. Poté velmi ráda napíšu do našeho článku, že za angorským miminkem není smrt normální fretky.. bohužel statistiky zatím ukazují vše jinak. A právě i proto, že toto chceme změnit, jsem moc ráda, že se náš článek neminul účinkem, spustil tuto rozsáhlou diskuzi a třeba se ti velkochovatelé, o které se jedná především, nad sebou zamyslí.. nebo jsem naivní? :-) snad ne :-)

Jordi - čas pokročil, některá fakta jsou už mýtem...

Níže píši příspěvek, rozdělený do tří, protože celý text mi to nedovolilo vložit naráz. Takže (1) je první část, (2) druhá a třetí nemá číslo, protože jsem nevěděla kolik textu mi to dovolí vložit.



 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 27
Celkem: 2814234
Měsíc: 27977
Den: 1164