Jdi na obsah Jdi na menu
 


BARVIČKY :-( aneb "láska" k fretkám

1.6.2011

Spousta lidí se do nás naváží kvůli angorkám... A my si stojíme za svým, protože naše poznatky jsou podložené.. to, že zde je opravdu několik chovatelských stanic, kteří jsou srdcaři, a nevylučuje to chov angorek, je zajisté pravda.. Bohužel většina chovatelů chce pouze získat jinou barvu, jinou srst a jdou kvůli tomu takřka a doslova přes mrtvoly..  

Dovoluji se zde  zveřejnit článek Ivy D. z Fretek na půdě (snad se na mě nebude zlobit), kde o tomto píše a myslím, že to mluví za vše....bohužel, stále jsou mezi námi fretkaři tací, kteřím na jejich mazlíčcích zase tolik nezáleží... :-( je mi z toho opravdu moc moc smutno .. a tak nějak nevím, jak by toto šlo napravit.. bohužel, prestiž a peníze jsou pro mnoho lidí stále důležitější, než cit, lidskost, láska..

Zkopírovaný článek z Fretek na půdě: http://www.pudicka.estranky.cz/clanky/odchovy-_.html

 Proč považuju chov fretek „na barvy“ za hnus, hraničící s pokusy na zvířatech.

 

Chovatelé fretek, ti kteří odchovávají mladé, mě opravdu nemají rádi. A nejvíc ti, kteří „produkují“ barvičky. Cíleně produkují. Důvod je jasný, nikdo mě nepřesvědčil a do budoucna sotva přesvědčí, že křížení barevných fretek není zrůdnost. Je ! Bohužel není mnoho lidí a ani chovatelů, kterým by tahle problematika vadila stejně jako mě. A já se , k všeobecné nelibosti, tímto názorem rozhodně netajím.

 

Když se nepovede křížení, co se stane? Je několik možností . A každoročně se dějí, mnohokrát :

 

§  Mlad´ata se narodí mrtvá a nebo velmi brzo umírají.

§  Často se stává, že umírá i samice při takovém porodu.

§  Mláďata se narodí s viditelnými vrozenými vadami – majitelé pak taková budto utratí a nebo je dávají lítostivcům se slovy ´ je to chudáček, potřebuje aby se někdo o něho celý život staral ´. Taková fretka se samozřejmě dožívá jen několika měsíců, víc jak dvou roků ne.

§  Mláďata se narodí s vrozenými vadami, které na první pohled nejsou patrné. Jsou to vady sluchu, vady vnitřních orgánů, poškozený imunitní systém, a tzv.lehké vady, jako 6 prstů, křivé zuby, a vrozená agresivita.

§  Zdánlivě zdravá mláďata, která se ovšem nedožívají tak vysokého věku, jako ta „obyčejná „ Často tyto fretky postihují geneticky vrozené choroby v ranném věku, většinou nevyléčitelné. Mnoho těchto fretek mívá velké problémy s očkováním, postihují je alergické reakce, anafylaktický šok a pod.

 

Opravdu zdravou fretku, s jezevčím pruhem, bílou hlavou nebo bílou s tmavýma očima , angoru, poloangoru, která by se dožila dlouhého věku, neznám.

 

Každým rokem poslouchám, jak někomu umřel celý vrh, jak umřely samice při porodech, jak se narodila znetvořená mláďata, jak po několika měsících najednou fretky umírají. Umírají při lehkých narkozách, po operacích. Chovatel si nedá dohromady, že důvod muže být v původu fretky. Hledá chybu u veterináře.

 

Nikdo v ČR nezná a nerozumí genetice fretek. Nikdo nemá příslušné vzdělání na to, aby mohl s čistým svědomím fretky křížit. Na žádné škole u nás se toto neučí, nemáme žádného odborníka vystudovaného v zahraničí v této problematice. Několik samozvaných odbornic si přečetlo publikace vydané v Anglii, a vystupují a chovají se a jednají, jako by ony vše znaly a mohly toto provozovat. Radí i ostatním, uplným laikům, kterou fretku s kterou nakrýt.

Když se to nepodaří, byla chyba samozřejmě ve všem možném, jenom né v celém principu dané věci a už vubec ne v nich samotných.

Přestože barevné fretky jsou tolik žádané , tak krásné, tak drahé, jsou to fretky přešlechtěné, a  - neznám vhodnější výraz - sparchantělé !

Stejné dopady má samozřejmě i příbuzenské křížení, to se týká množení fretek jako takového, o tom v dalším článečku.

Můj názor na chov na barvy ….

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Katka - Krytí

Dobrý večer, chtela bych na jaře fretečku pripustit k sameckovi.. Nahodou jsem zjistila ze ma kamaradka samecka se stejnym zbarvenim... Takze otazka zni jestli i pres to se muze stat ze by mladatka byla nejak poskozena nebo by je treba samicka snedla. Jeste jsem se chtela zeptat protoze to jsem se nikde nedocetla. Kdy od porodu mohu na mlade sahnout. Cetla jsem vsude ze se jim ma menit pelisek a hadriky a podobne ale ne jak "odstranit" male z toho stareho. Předem děkuji za odpověď... :)

Alena - Re: Krytí

Dobrý den Katko. Pokud je Vaše fretečka ze zverimexu a kamarádky fretka má stejnou barvu, v první řadě bych si zjistila původ obou fretek. V barvě jako takové problém není, fretky lze křížit barevně jakkoliv, barvy miminek potom budou dle genetiky daných fretek. Nicméně opravdu velmi důležitý je rodokmen, původ fretek, aby neměli stejné rodiče či alespoň jednoho. Vzhledem k tomu, že máte fretku ze zverimexu, bych ji raději nenakrývala, protože tuto jistotu nemůžete mít nikdy. Zde je potom vysoké riziko vrozenáých vad, úmrtí mláďat apod. I to, že Vaše fretka je odněkud a fretka kamarádku odjinud, neznamená, že nemohou být příbuzné. Takže do toho bych opravdu nešla. Jinak co se miminek týče - sahat na ně je možné od počátku, první 2-3 týdny raději méně, aby fretka - matka - měla klid a pouze jí měnit pelíšek za čistý. Po 3 - 4 týdnech už je nutné mláďata přikrmovat, také dle počtu, jak matka zvládne kojení, od 4 týdne už určitě, a pak je nutné mláďata začít vychvovávat, právě proto, aby nebyla stejně jako ta Vaše kousavá. Přeji hezký den. AN

IvaD. - K článku....

Tento článek jsem si přečetla teprve před dvěma dny. Tudíž jsem se ani nezúčastnila žádné následné diskuze. Proto bych chtěla uvést tak trochu na pravou míru použití citace z mého webu. Ten článek o chovu na barvy v ČR jsem psala v roce 2009, ne že bych couvala ze svého názoru, ale od té doby se několik chovatelů vzdělávalo a to nejen povrchně, ale jaksi do hloubky, a tudíž se snaží křížit fretky tak, aby oživili chov, lépe řečeno ozdravili. A to je správně. Když už se musí rodit mladé, a to je nesmyslné zakazovat (i když by bylo ideální, pokud by nějaký rok prostě nebyly mláďata. Je to blbost, páč Mádr a spol. budou produkovat své stovky zkříženců pořád). Jestliže chceme do budoucna mít zdravá mláďata, tak chovy křížit musíme. A jestliže to někdo dělá s rozumem, v rozumné míře a neprodukuje hnízda zmetků, nemocňátek , zkrčenců a slepých a hluchých fretek, tak sláva že tu konečně někdo takový je. A tím se dostáváme k postupům, vyměnit za takovým účelem mláďata chovné fretky je naprosto normální a civilizované. Žabka je jedna zchovatelek, která dokonce oživuje rody divokou tchoří krví, sláva sláva. Smutné na tom pak je to, že ostatní čeští chovatelé, či chovatelky, tyto mladé nechtěj do svých chovů, No protože by si zkazily linie na dew a podobné barvy. A to je mizerie v ČR normální, v zahraničí nevídaná. To je to, co je tu špatně!! Nikdo z těch rádoby znalců neeliminuje rizika křížení, nakrývá hluché, agresivní, a jinak postižené fretky, jen aby výsledek byla vytoužená barva. Proto tolik kritizuju práci českých chovatelů, ovšem zrovna Žabky se to netýká! Bez podobných chovů tu budeme mít v celé republice za pár let zkažené chovy, a nikdo nebude mít zdravá mláďata.
Mým cílem není pranýřovat všechny chovatele, mým cílem je donutit všechny, kteří se chovem chtějí zabývat k zamyšlení a k získávání informací, aby nedocházelo k fatálním chybám. Ujetý narcisty a množitele k tomu nedonutím, ale pokud se najde pár zamyšlení schopných a soudných lidí, tak to moje řičení přeci jen nějaký smysl má....

Lucka z Náchoda - Re: K článku....

pan Mádr je tak známý? Já od něj fretečku mám :( je to krásná panda (2 000 Kč), bohužel takřka nenapravitelná kousavka a poděs.... podmínky ve kterých fretečky má... raději nemluvit. Jsem za terezku ráda, ale mrzí mě, že jsem si ji tak bezhlavě koupila a neinformovala se dobředu - popravdě by mě toto co tu píšete snad ani nenapadlo.

Peti - Re: Re: K článku....

Mádr je v ČR asi nejznámější "farmář", fretky chová ve velkym už x let, takže žádná novinka

Alena - Re: Re: Re: K článku....

ano, Peti má pravdu.. Mádr a Musila :-( bohužel.

Lucka z Náchoda - Re: Re: Re: Re: K článku....

je mi z toho smutno, tohle všechno opravdu laikovi nedojde a hlavně, by mě to za boha nenapadlo, že to s těma barvama je tak, jak to je... :(
jelikož mám pana Mádra téměř za humny, budu šířit osvětu tady po okolí (alespoň)

Melčice - Styďte se!

Vážení,
kteří se tu navážíte do Aleny a spol.:
Měli byste se stydět!
Někdo tady projeví svůj názor a vy nedokážete nic jiného než nadávat, osočovat a hanit!
Každý má právo na svůj názor a třeba já s holkama z útulku souhlasím.
Jakékoliv prznění fretek jen kvůli tomu, aby měla na hlavě bílej puntík s hvězdičkou, nebo na prdelce čtvereček, je HNUS! Uvědomte si, že tyhle hokusy pokusy se dělají bez ohledu na to, jaký to bude mít vliv na zvíře jen proto, aby někdo mohl říct: "Mám fretku takovou a makovou." Copak barva chlupů je tak důležitá? Pro mě teda rozhodně ne. Svoje fretky bych milovala i kdyby byly fijalový s puntíkama.
Ano, projevte svůj názor, ale slušně.
Ti z Vás, kteří osočují IvuD, Alenu nebo Lucku by se měli chytit za nos, protože velmi pochybuji, že jste pro fretky udělali i třeba desetinu něčeho tak záslužného jako ony.

"chovatelé" fretek - Re: Styďte se!

souhlasím naprosto s tím co je v předchozím článku na který reaguju napsáno.vy "chovatelé" co tu slovně napadáte holky z útulku a IvuD. by jste se měli stydět.ve vašich článcích nevidím ani kousek lásky k fretkám.jde vám jen o to jak na těchto zvířátkách vytřískat co nejvíc peněz.kdo fretky miluje jako Lucka a Alena je bude milovat ať jsou tchořovité nebo albíni nebo třeba zelené.věnujou se jim všem stejně a pomáhají jim.a vy tu jen urážíte a nadadáte lidi kteří mají odlišný názor.ale věřím,že nikdo z vás neudělal ani z poloviny pro fretky tolik jako Lucka s ALENOU.je my z vás zle.ale vy se nad svým chováním nikdy nepozastavíte protože před sebou máte jen vidinu peněz a né láskyplný vztah k fretkám.jen je ohromná škoda,že takových lidiček jako je Lucka a Alena není mnohem víc.škoda,že fretky neumí mluvit.ony by vám řekli jak "moc" se jim ty vaše pokusy s nakrytím "líbí".přála bych vám takzvaným "chovatelům" aby s vámi někdo začal dělat také pokusy.A PŘED LUCKOU A ALENOU SMEKÁM!!!

Yasmin - barevne fretky

Nejvice me udivuje boj proti barevnym fretkam, ktere vyvolavaji jak damy na cz foru (majda, martina aj.), tak boza (napriklad timto svym clankem) a pritom vsechny tyto damy do jedne maji prave ty barevne fretky a kdyz si vybiraly, sahly prave po techto barevnych fretkach! Jine nechtely, vsechny si vzaly zajimave barvy skorice, cokolady, znakate.. :-/

Aleno, ty tomu take davas.. Nemam zabku v lasce pro jeji clanek o barve fretek a sama pak kryje samcem s predky black self :-))) Ale nadruhou stranu, pokud chce mlade vymenit ma na to pravo.. Ja toho taky nejsem zastancem abych si davala inzerat o vymene fretky.. Ale take jsem vymenila nekolik svych fretat s chovateli v zahranici, protoze mi prijde mnohem lepsi varianta prinest do cech novou krev,nez schrabnou penize..

Chtelo by to nekdy premyslet, nez napisete nejake bludy.. :(

Co se tyce hluchych mladat, ty klidne mohou mit i standardni rodice bez znaku, protoze i jim se mohou narodit pandy, maji li to v genech.

martina - Re: barevne fretky

for Yasmin, 20. 6. 2011 19:49:

moje první tři fretky byly tchoř. po smrti nalezence čači mi byl "přidělen" ponožkatý stříbrňák baťa. kdyby mi nebylo hloupý, protože to byl dárek, odmítla bych ho (pravda, dneska jsem ráda, že ho mám). další byl šampaň reno, ale toho si určitě pamatuješ, protože tenhle nalezenec byl od tebe.

zatím poslední dva byli (jsou) zase tchoř... ale nikoli mojí zásluhou, nevybírala jsem je podle barvy, ale podle toho, že je někdo jiný nechtěl. nalezenci, oba, jak jinak :o)

ale proč to píšu... taky stojím v úžasu, takovou spoluzakladatelku frekařskýho spolku, aby jeden pohledal. neotírej se o mě, dámičko, pak bych já o tobě mohla třeba napsat, žes svoje fretky (u)týrala horkem v pětačtyřicítkách ve stínu a chodila jim vybírat hovna jednou týdně.
věřila bys tomu, že si i několik let schovávám různý zajímavý konverzace z ICQ?

Yasmin - Re: Re: barevne fretky

jj to je mi jasné a je tam i něco o tom, jak jsem tvému synovi našla práci, co? :-/
A možná by vám konečne mohlo dojít, že 45°C ve stínu v čr nemáme.. :-/

martina - Re: Re: Re: barevne fretky

sice netuším, jak souvisí práce mého syna s týranými fretkami, ale když se ptáš - ano, mám samozřejmě v archivu nejrůznější soukromou konverzaci.

jinak promiň, opravuji. v tom rozčilení jsem se spletla. ve stínu kolem třiceti, na slunci bylo podstatně víc než 45. padesát, šedesát... ?

co mě na tom štve, je moje blbost a naivita, s jakou jsem ti tolik let dělala na všech stranách vášnivýho obhájce.
no a ty zbídačený fretky, pochopitelně :o(

IvaD. - Re: barevne fretky


Drahá Yasmínko, pro Tvou informaci, "barevnou" fretku jsem měla jen jednu, Rudánka - a toho jsem si vzala od Petry Nerandžičové kdysi spolu s Vašíkem, kterého jsme u ní měli zamluveného, vůbec jsem neměla pojem o nějakých barvách. To jsem začala studovat až později , na základě různých událostí. Rudánek letos před měsícem umřel po dvouletém léčení lymfosarkomu. Celý život byl nemocný, nebyl rok, kdy by neměl nějaké zdravotní potíže. Byl můj hodně milovaný freťák, přesto po tom co dnes vím, už bych si takto zbarvenou fretku nekoupila. Víš proč? Protože přesně on mi svým zdravotním stavem potvrzoval po celý svůj život (o dva roky delší než měl Tvuj stejně zbarvený Škodím-umořený vedrem).Přesně to, co popisuji ve svém letitém článku o vykřížených fretkách v ČR . A je paradox, že právě Ruda, první toto zbarvení v ČR, se narodil naprosto neplánovaně, nebyl cílem spojení a nebyl cíleně vykřížený. On byl náhodným zbarveným v hnízdě standardně zbarvených. Další moje fretky vždy byly útulkové a nebo tchoři, kteří mi zbyli. Takže si mě v takovéto souvislosti prosím neber do ÚST.

Mishel - ..

Achjo..zrovna uvažuji nad koupí fretky ale sem do toho zamotaná vysvětlí mi někdo standartní zbarvení fretky takové to co je přirozené?? někde jsem četla že fretky co mají bílou hlavu mohou být hluší platí to i u albína ??..moc děkuji za odpoved

Alena - barvy a albínci

Dobrý den, omlouváme se trochu za zmatečné informace, které jsou určeny především pro nekontrolovatelné množitele fretek... standartní, tedy klasická barva fretky je tchoří.. bez přídavků jezevčího pruhu na hlavě atd.. bez zbarvení panda atd.. prostě tchořík.. další klasickou barvou jsou albínci.. tj. bílá fretka s červenýma očima.. barva dew - tedy bílá s tmavýma očima - poměrně žádaná - už je "uměle" vyšlechtěná.. to jsou 2 nejrozšířenější barvy fretek.. tchoří a albín.. pak je v pořádku barva šampaň - také bez přídavků různých pruhů atd (pruhy mohou být známkou hluchosti).. a např. i barva stříbrná je OK.. pozor však na rodiče.. i hluší rodiče mohou mít klasicky zbarvené fretky a pak mohou být hluché.. při koupi miminka je opravdu důležité si vybrat např. dobrou chovatelskou stanici, či i chovatele, kteří mají "pouze" své fretky a od nich miminka, jsou k vidění rodiče, v každém případě bych vyřadila chovatele typu p. Musila (prodává neustále velké množství fretek v různých barvách - tyto fretky nemohou být vymazlené). Takže další důraz při výběru bych dala na dosavadní výchovu fretky a i stravu. I ta je důležitá. "fretkař" - který krmí mláďata kočičími granulemi typu whiskas, friskis - která obsahují obiloviny a tudíž nejsou pro fretky vhodná - není prostě fretkař.. Správný fretkař krmí jak své fretky tak mimina např. granulkami typu Ferret Complete, Totally ferret apod.. prostě velmi kvalitními fretčími granulemi, je možno také krmit masem (hovězím, kuřecím)... pro více info napište, rádi pomůžeme s radou.. výběr chovatele už necháme na Vás...Osobně jich znám opravdu jen pár, abych mohla doporučit.. a navíc nevím, odkud jste.. Já osobně mám např. miminko z Aluki ferrets a musím říci, že Pepínko je super :-). byl vychovaný, vymazlený a dnes je z něho nádherný sameček.. hodný, milý, hravý.. fretečka je společník na několik let a jeho výběr je stejně důležitý, jako např. u štěňátek :-)

Ferret - Re: barvy a albínci

Pokud se hluchým rodičům narodí mimina standartních barev - bez znaků, pak hluché nebudou! Naopak pokud znakatí rodiče budou slyšící (jako to tvrdíte třeba o Maxovi), pak jejich znakatí potomci můžou být hluší, protože hluchota se váže na bílé znaky na hlavě (jezevec, panda, DEW..) a zpravidla čím větší je bílý znak, tím větší je i pravděpodobnost, že je fretka hluchá. Rozhodně to není tak, že slyšícím rodičům se budou rodit slyšící mláďata a hluchým hluchá!

Adéla - Re: Re: barvy a albínci

Aha tady je pan Frret odborník,a v Agresivní fretce špendlí fretky na zeď

Ferret - Re: Re: Re: barvy a albínci

:D no jo, co čekat od někoho, kdo neumí ani pořádně číst a plete si slovo FRED s FERRET :D

Ferret - Re: Re: barvy a albínci

Má reakce patřila tomuto: "pozor však na rodiče.. i hluší rodiče mohou mít klasicky zbarvené fretky a pak mohou být hluché.." - jestliže tedy budou oba rodiče třeba hluší jezevci a narodí se jim klasické tchořovité fretky, pak hluché nebudou, jezevci v tom vrhu hluší být můžou a nemusí.
"je zajímavé, jak všechny dámy ihned vědí, že Max je hluchý že? o jeho genetice, rodičích, nevědí vůbec nic (na rozdíl např. od nás)" - že je samec slyšící jezevec (krom toho, může být třeba i jednostranně hluchý a tací jedinci se jeví jako slyšící, bez BAER testů to nelze jednoznačně vyloučit) ještě neznamená, že i jeho potomci - jezevci budou slyšící, zase to v tom vrhu bude namíchané, až 75% jezevců je totiž hluchých a pokud se narodí nějaký slyšící, neznamená to, že vadu nepředá!
A proč? Protože hluchota je vázána na Waardenburgův syndrom a ten se zase váže právě k bílým znakům na hlavě, proto tedy po hluchých rodičích nebudou standartní (tchoři, šampani, albíni a jiné barvy bez znaků) hluší a naopak i po slyšícím jezevci mohou být jezevci zase hluší.



 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 22
Celkem: 2840770
Měsíc: 30471
Den: 1127