Jdi na obsah Jdi na menu
 


TCHOŘ A POLOTCHOŘ a další šelmy

p1010059.jpgp1010072.jpg20.1.2012 Jelikož se stalo téměř neskutečné, dostala se k nám do útulku (pravděpodobně) polotchořka.. Johny.. Jakže se to stalo? Kontaktovala nás jedna slečna s přítelem, že si v Liberci ve zverimexu koupili fretčí miminko.. však.. byli začátečníci a byli neskutečně překvapení, co jejich "milá" malá Johny dokáže.. skákat po stěnách, nedala se vůbec chytit, dokázala prokousnut i péřovou bundu a prostě neustále všechny děsně kousala.. takže nakonec volali nám s prosbou o převýchovu a na naše zámecké fretkování nám Johny přivezli... Hned první náš pohled na Johny svěčil o něčem mimořádném.. hned nás napadlo, že to nebude jen tak kousavá nesocializovaná fretka... má cca o 5 cm delší ocas, trochu jinou srst než fretka, mnohem pevnější tělíčko a především se dokáže vykroutit téměř z každého sevřetí.. Navíc je velmi chytrá a už na fretkování mi utekla z přepravky (kde jinak normálně fretky bývají) a musela jsem ještě přepravku pojistit tím, že byla celá v kleci.. sichr je sichr :-).. lovit takovou potvůrku po celém rozhlehlém zámku v Brandýse by se snad ani nedalo.. :-). Chtěli jsme udělat krevní testy, abychom zjistili co a jak, ale bohužel toto není tak snadné zjistit, je to složité a nákladné finančně, takže toto jsme zavrhli...:-(. Pak jsem Johny brala jako fretku.. zprvu se zdálo, že dělá pokroky, brala jsem ji normálně do ruky, pastu lízala z ruky, celkem jsme spolu vycházely dobře.. měla jsem radost, jak se Johny lepší, a že jsme se možná v úvahách spletly a Johny bude přeci jen normální fretka.. pak to přišlo.. Johny mě jeden den zničeho nic napadla a doslova mi ulovila ruku.. takže od té doby mám před ní velký respekt a začala jsem znovu pátrat dál.. Nakonec mě napadlo požádat o pomocnou radu Žabku, protože Žabka je jediná, o které vím, že v této republice o fretkách a tchořích ví opravdu hodně a pochopitelně je chová.. tchoříky, polotchoříky, čtvrttchoříky a fretky :-) Dle popisu chování Johny, popisu těla a tak Žabka také usoudila, že je možné, že Johny bude polotchoř.. jistotu nemáme, ale vše tomu nasvědčuje.. tak jsme znovu zvážily všechna pro a proti a Johny zůstane u nás v útulku. Při hledání informací o tchořích, polotchořích jsme zjistila, že takovéto informace na našem webu a i na internetu obecně.. chybí.. moc jich nenajdete.. jen pár základních info.. co je to vlastně  polotchoř? čtvrttchoř? Nechci nikomu krást jeho znalosti, a tak zde dávám na weby, kde se můžete dozvědět více :-)

http://bilytesak.cz/o-tchorich.html

http://fretka.kom.cz/main/clanky-tchor.php

 

Od té doby jsme se rozrostli ještě o skutečného tchoře, Krakenka, který byl nalezen lidmi zraněný u silnce.. původně nám volali, že našli zraněnou fretku.. ale jedná se o tchoře. Kraken byl pravděpodboně sražen autem, měl prasklou spodní čelist, a po ošetření u lékaře ji měl sešitou 4 stehy. Kraken byl a je divošek, pochopitelně následkem takového zranění nejedl, takže jsme ho krmili injekční stříkačkou rekonvalescenční kaší.. jaký jsme u toho měli strach a obavy, že se do nás zakousne, nemusím asi popisovat. Kraken však neudělal nikdy nic, ani náznak nějakého agresivního či bojácného jednání. Naopak, byl naprosto skvělý.. tedy vystrašený z lidí, kdy jsem s ním vždy musela být sama, jakmile zaslechl jiný zvuk či zaregistroval jiný pohyb, začal panikařit a snažil se utéct. Nicméně se mnou byl v pohodě, časem mi dokázal hodiny ležet na rameni a nechat se hladit (moje ruka po takové akci byla vždy naprosto černá), ale Krakí je prostě zlato. Na kaši však - z obavy jíst cokoliv jiného - zůstal až do června !!! od února!!!! zkoušla jsem kde co, včetně holátek, myší, rejsků, vajíčka apod.. nic .. takže bylo jasné, že Kraken zůstane a nemohu ho pustit zpět, pravděpodobně by si neulovil potravu.. Navíc na volně žijícího tchoře je pravděpodobně už v dědečkovsém věku - v přírodě žijí tchoři cca 2,5 - 3 roky. Tedy tak polovinu toho, co žijí fretky v zajetí..A tolik asi Krakenovi je.. Od června se to zlepšila a Kraken začal jíst i masovou kaši, a od července už dokonce granule !!!! po roce u nás - je únor 2013, už spí Kraken v hamačku, chodí na záchůdek, a momentálně žije s další tchořkou - Jiřinkou - která se k nám dostala po odchycení (hladová, vyčerpaná) v myčce na auta v Českých Budějovicích. Nemám ani moc foteček Krakenka ani Jiřinky, neradi se fotí a nedělá jim to dobře, tak je nestresuju.

Přikládám však fotky dalších volně žijících šelem u nás - kuny a lasičky :-)

p1010346.jpg

a ještě pro porovnání velikost fretky v poměru kuny a lasice :-)

p1010348.jpg

p1010347.jpg

 

 

 

 

 

 

 

víme také o další tchořici chované v zajetí - mláďata byla nalezená bez matky v hnízdě, takže je někdo vybral a donesl do záchr.stanice. bylo jich 5. 2 z nich putovali do ZOO v Brně, další si vzal režisér p. Václav Chaloupka - třeba se dočkáme večerníčku o tchořích - to by bylo super :-), no a 1 "zbylo" a nikdo ho nechtěl. Dostali jsme tedy nabídku k převzetí této malé tchořky, protože již nebylo možné ji vypustit zpět do přírody.. v době přebírání jí byly asi 4 týdny !!!! Bylo jasné, že se nikdy nenaučí žít divoce, takže bude odsouzená na život v zajetí. Tchořky se ujala naše kamarádka Renča a pojmenovala ji Čiki. Požádám Renču o malý příspěvek o tom, jaký je život s tchořem :-) do našeho příspěvku o tchořích :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< květen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Statistiky

Online: 13
Celkem: 2859145
Měsíc: 35114
Den: 1278