Jdi na obsah Jdi na menu
 


PÉČE O FRETKU

eli.jpg31.1.2012 Dostáváme vcelku dost dotazů, jak s péčí o fretku a především o její bydlení... často lidi čistí klec přípravky pro fretky nevhodnými, a pak jsou překvapeni, když se tam fretka necítí dobře, a začne např. chodit na WC mimo záchůdek, mimo klec.. Vzhledem ke všem možným právním ochranám nemohu dělat jakoby reklamu, a tak prostě napíšu, jak to chodí u nás :-) to snad bude v pořádku :-)

Fretky u nás krmíme pouze granulemi TOTALLY FERRET ACTIVE, ty mladé a nemocné TOTALLY FERRET BABY a ty v důchodcovském věku TOTALLY FERRET SENIOR.

Vhodné krmimo pro fretky, které také používáme, je FERRET COMPLETE.

Pro fretky je také vhodné krmino Acana Prairie Feast Cat (kočičí granulky), avšak po zkušenostech, že ne všechny fretečky ho chtěly papkat, jsme zůstaly pouze u "totalek". U těch máme jistotu a zkušenosti, že je jí naprosto všechny fretky. Jsou pro ně zdravé a dobře stravitelné.

Jiné granulky, i třeba určené přímo pro fretky, jsme vzhledem k jeho složení z našeho používání vyřadily.

K tomu téměř denně používáme multivitamínou pastu určenou pro kočky - od gimpetu. Pro fretky nemocné, či oslabené, hubené, používáme pastu Calo-pet. Pro fretky oslabené a v rekonvalescenci používáme Probican pastu. Tu fretky moc nerady, je lepší ji smíchat s jinou z výše uvedených past.  Pozor však na dávkování, je zapotřebí dávat pasty s ohledem na možné "předávkování" fretky, tj. ne více než 2-3 cm proužek denně.

Dále pestrost fretčí stravy doplňujeme různými pamlskami - určených pro kočky - 100% sušené maso (Calibra, Lets bit aj), různé sýrové polšátřky atd.. to už záleží, co která fretka chce papkat.. máme fretky "masové, které raději tyto doplňky a fretky "ovocné", které raději meloun, papriku, okurku, jablíčko, hrušky.. Opět pozor při dávkování, dávat fretce jen s rozumem, pár kousíčků denně, aby neměla průjem atd.. aby doplňky stravy nezpůsobily více škody, než užitku :-) K tomu je možné dát žloutek, a pod.. :-) také v rozumné míře - ne nutit fretku, aby jedla celý žloutek denně.

U stravy fretky je důležité si uvědmoit, že fretka žere pouze to, co chce, většinou to, co zná, a naučit ji na něco jiného bývá velmi obtížné.

K tomu všemu je důležitý základní fakt, že fretka žere a musí - cca každé 3-4 hodiny denně.. Prosím, pro puntičkáře - nešilte - pokud fretka nebude jíst pravidelně v 7 ráno, v 10, v 13 hod.. nechte ji.. nechte ji stále misku s granulkama přístupnou, za den fretka sní v průměru cca 30-40 g granulek - výše uvedených. pokud by byly výkyvy v příjmu potravy, je zapotřebí toto řešit, ale rozumně.

Na druhé strany je zase velmi důležité si uvědomit, že fretka je tvor svým způsobem podivný, a  nedává na sobě nemoce znát.. Takže to působí tak, že je fretka zdravá, a najednou se "sesype" a je průšvih... je proto zapotřebí svou fretku znát, rozumět jí, a pak poznáte výkyvy v chování, které je zapotřebí řešit.

Stejně tak je to např. s průjmama.. pokud má fretka např. ojedinělý průjmík, způsobený např. podaným ovocem - hruška apod - není zapotřebí panikařit.. pokud však fretka průjmuje již 3. den, a nic se nemění, pak už bijte na poplach !!!

K tomuto je velmi důležití zvolit veterináře, který fretkám rozumí!!!! Ne každý veterinář - aniž by to třeba přiznal - ti rozumní a milující zvířata to přiznají - fretkám rozumí... Ani nemůže.. Na škole se toho o fretkách moc neučí.. cca 1 měsíc a ještě ve spojení s ostatními podobnými zvířaty.. a protože fretka stále není rozšířená jako kočka a pes, málokterý veterinář se s ní setkal.. a pak tápe a dělá pokusy.. takže na to pozor!!!!

Když by zněla otázka - k jakému veterináři chodíte s fretkami vy? Mohu s čistým štítem odpovědět, že na veterinární kliniku Salvus v Mladé Boleslavi - máme to blízko, MVDr. Langer - mladší i starší - jsou naprosto skvělí a dělají pro naše fretky možné a nemožné.. Jsou to skvělí operatéři (omlouvám se za nelaický výraz) a jsou velmi zodpovědní, zajímají se o fretky, a což mě překvapuje, že si i našich cca 50 zde léčených fretek pamatují a mnohy se i po dlouhé době zeptají, jak to s nimi dopadlo, jak se mají atd.. Za zdárnou léčbu jim vděčí např. Spaiki :-), potom Madlenka s velkým zánětem dělohy a další a další, Avatar, kterou zachránili kastrací doslova za 5 minut 12 a tak bych mohla jmenovat další a další fretečky.

Když máme opravdu pocit, že už situace hoří - jezdíme s fretkami do Brna - MVDr. Jekl a MVDr. Hauptman. Osobně neznám lepší odborníky na fretky. Jsem si jistá, že pokud je možné udělat "nemožné ihned" a "zázraky do tří dnů" - umí to právě tito lékaři. Zachránili nám několik freteček před jistou smrtí (Meddy, Brunny, Natálka.....)

Tím neříkám, že nikde jinde nejsou dobří fretčí vetové - např. v Praze apod.. Ovšem, píšu zde svoje vlastní poznatky a zkušenosti.. Více o jiných vetech můžete najít právě ve složce "veteřináři" - kterou jsme právě vytvořili za účelem pomoci najít toho správného veta pro vaši fretečkuu :-)

Co se týká hygieny fretky, snad každý ví, že je zapotřebí fretce čistit ouška, že fretka trpí na svrat - na to pozor - viz odkaz Otospectrine - stříhat drápky...

že fretku není zapotřebí koupat ví zapálení fretkaři, většina nováčků se snaží fretku koupat min. 1x měsíčně, někteří i častěji.. osobně fretku koupu pouze v případě opravdu velkého znečištění - např. když omylem ťápne do káka nebo tak.. pokud se třeba jen zamaže, když běhá a hrabe venku v hlíně - je to pro fretku přirozené, a není zapotřebí ji hned koupat..zničíte ji tím její vlastní tělovou ochranu, a pokud si myslíte, že říjný samec nebude smrdět, max do dvou dnů si svůj pach "vrátí".. jen ho tím "mučíte"...

Na co však je brát zřetel, je čistění klece.. vynechat chlor a podobně.. Máme v útulku pouze plastové klece - ne proto, že by se mi "dřevěnky" nelíbily - ba naopak, ale právě z hygienických důvodů.. plastovky se prostě dobře čistí.. vlažná voda, hadřík, s k tomu používáme univerzální dezinfekci Sanytol bez chloru (odstraňuje 99,99 % plísně, bakterie, viry - píší na obalu :-) ), navíc vcelku příjemně voní... takže fretky mají příjemně čisto :-) a nedělá jim to žádné problémy..

No, až si zase na něco vzpomenu, nebo mi přijde nějaký dotaz - nebo pište do komentářů - přidám další poznatky :-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Eliška - Příkrm

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat na příkrm fretky. Máme 11 měsíční fretečku Aryu, která byla před 12 dny na kastraci. Už před kastrací byla dorbounká, ale po kastraci je z ní teď hubeňour, že se o ní začínám bát. Krmíme hlavní stravu Royal Canin kitten + odměny v podobě sušeného masa, žloutek, multivitamínové pasty atd. Jí pravidelně a vůbec mi nepříjde, že by jedla málo. Bohužel po té kastraci, která pro ní znamenala opravdu velikou zátěž, má propadlé tváře a něco kolem 0,714 kg. Nemáte prosím nějaké zaručené rady, jak by mohla zdravě přibrat? Myslíte, že by jí pomohl třeba příkrm Nutrilonem pro kojence?
Děkuji moc, budu vděčná za jakoukoliv radu :)

Eva - Veterinář

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na ty veterináře.Moje kamarádka byla nemocná a protože já miluju fretečky,tak jsem se nabídla,že jí na to očkování s cca 10ti týdenním samečkem Ronyem dojdu.K mému úžasu mě veterinářka v Lobzých v Plzni odmítla vzít,protože se mláďátka bála !!!Vzal nás její kolega Mvdr. Mužík a ten taky zrovna ne nadšeně a hlavně velice rychle Roníka naočkoval a hlavně mi pořád říkal pevně ho držte jako kdyby byl nějaký 100kg hafík,kterej ho má v plánu sežrat...A protože jsem Plzeňská a mám v plánu si příští rok pořídit dva kloučky,tak by mě zajímalo,jestli nevíte o někom blíže dostupném pro mě(nemám řidičák anevím zda by bylo pro freťáčky dobré je 3/4 dne vláčet vlakem na veterinu...)Děkuji Vám za Vaši odpověď

Alena - Re: Veterinář

Dobrý den, veterináře je potřeba důkladně vybrat, jak jste se o tom sama již přesvědčila. Doporučené veterináře můžete najít jak na našich stránkách, tak na www.fretka.cz. Případně se zeptat na fretčím foru, známých atd... Dá se zjistit hodně. Z Plzně bohužel nejsem, a tak nemohu v tomto směru v této lokalitě odborně poradit. Hezký den. AN

Ramtinka - Péče o pelíšky, hračky

Chtěla bych se zeptat, zda se mohou pelíšky a plyšové hračky brát v klasickém pracím prášku? Mám obavu, aby pak fretka neměla nějaké potíže např. nepšíkala. A ještě bych se chtěla zeptat zda je možné dát fretce jako hračku plyšáka, který není přímo určení pro zvířata, ale pro děti. Mám jich tu několik velmi pěkných a přijde mi líto, aby jen tak bez užitku leželi na posteli, když by si s nimi Fredík mohl hrát.
Děkuji za odpověď

Alena - Re: Péče o pelíšky, hračky

Dobrý den.. my to tak pereme a zatím žádná fretka žádné problémy neměla.. :-) jinak není problém dát fretce plyšáka.. tedy vynechala bych ty s kulačkami vevnitř (vycpávka), ale jen vycpané látkami.. kuličky by fretka mohla spolknout.. pozor na malé části.. oči a tak.. pokud jsou plyšáci bez takovýchto částí, pak je to OK..

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 12
Celkem: 2833690
Měsíc: 30029
Den: 1152