Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červenec 18

Dovolená 1. - 31.7.

article preview

30.7.

Téměř každý den máme návštěvy či dáváme fretky do adopce nebo přijímáme do útulku.. dveře se tu téměř netrhnou. Včera se byli zájemci podívat na mimčo Dallu, s jejich dvouletou holčinou, freťule si vcelku sedly, nicméně dvounožci si ještě musí vše pořádně promyslet, a tak uvidíme, jak se rozhodnou.  :-)

img_7970.jpgK večeru jsme po rychloakci, kdy se nám v sobotu večer ozvala paní ze Slovenska, že by k nám chtěla umístit tříletého freťáčka, hodného, kterého si vzala z nevhodných podmínek jako společníka ke své fretce, ovšem její freťule ho nepřijala, přestala jíst, a aní o ni dostala strach. A tak hned v neděli ho dovezli z Piešťan do Brna, kde ho převzal Tomáš (naše super dopravní spojka) a dovezl ho v 8 večer až k nám do MB, kde jsme si ho vyzvedli, aby Tomáš stihl poslední spoj z MB do Prahy... :-) Tomáši moc díky :-) Klučík se jmenuje Bambino, je kastrovaný, očkovaný, po karanténě očipujeme a bude si hledat nový domov, je fakt super.. Při zkušenostech  chovatele by mohl i k jiným fretkám. 

 

 

img_7959.jpgimg_7960.jpgA ještě přidám pár fotek naší nejmenší obyvatelky :-) Lasičky Mrňky :-)

 

 

 

 

Dost často se nás tážete, jak v těchto vedrech ulehčit fretkám.... zda časté koupele atd... z mého pohledu je nejlepší dát vlhký studený ručník přes klec, případně do klece studený gelový polštářek omotaný v ručníku či studená lahev s vodou (možno z mrazáku, ale omotat je nutnost)... Fretˇule když bude potřebovat, se ochladí... To počasí nás zmáhá všechny, a vyhlídky na déšť zatím žádné :-(

Freťule v útulku s domě se mají vcelku fajn... střecha je izolovaná, u okna obrovský kaštan, který dělá stín, takže tam mají vcelku přijatelně i v tomto počasí :-)

Jelikož jsme opět obměnili klece za ferret nation, máme k prodeji několik klecí většinou značky Marchioro, když byste měl někdo zájem, jukněte k nám do e-shopu, v nejbližších dnech je přidám, stejně tak bude k projdej pár přepravek, které nepoužíváme :-)

 

27.7.

Ještě v pondělí 23.7. jsme přijali do útulku "kunu", kterou paní nalezla před domem, ale po příjezdu se z kuny vyklubalo krásné mládě lasice kolčavy :-) už vidí, papká samo, a tak jsme jej umístili do terária, kde se má super :-) Nechá se i mazlit, ze začátku se bojí vzít do ruky, ale pak pozoruje okolí a je v pohodě :-) Papká granulky genesis s kaší (kočičím mlíčkem) a syrové maso. Je to pro nás novinka, lasičku jsme tu ještě neměli :-)

V úterý 24.7. přijel krásný 5ti měsíční klučík z ČB, který byl léčen na plíseň a majitelka si jej z důvodu těhoteství nemohla s touto nemocí nechat. Hned ve středu jsme ho vzali do Brna, kde na klinice Jekl&Hauptman zjistili, že žádnou plíseň (už) nemá, a je to super zdravý kluk. Dakže oočkujeme a a může si hledat nový domov, protože je vyjímečně hodný :-)

V Brně byl na kastraci Lionek, který jak bude fit a oočkovaný, tak si také může hledat nový domov :-)

A včera odjela do nového domova Larra, jedna z miminek :-)

takže jak vidno, každý den se tu pořád fretky a další zvířátka "točí" a "točí" a pořád máme co dělat. 

Začíná "stávkovat" s jídlem Luna, které je již 8.5 roku, takže krmíme již několik dní stříkačkou, a zatím to vypadá, že Lunu zmohly vedra, protože se začíná zlepšovat i přes svůj věk. Také začala dostávat prednison, jelikož má inzulinom, no, v tomto věku se není čemu divit. 

Na prednisonu je po kontrole glukozy také Salma, Blondísek a Mikuláš - jo, věk nikdo nezapře... Takže v podávání léků se tu opravdu nenudíme. 

Vitoušek po odchodu (smrti) Ladynky zase kolaboval a byl na stříkačce, ale od úterka krásně papká sám kašičky, už míchané s genesis granulkama, a dnes se pustil v kuchyni do psích granulí.. ač má v kleci své, vedle psí misky také, tak si prostě vybere velkou misku s většími psími granulemi, které chroupe... no, hlavní že, že jí :-)

Na 10ti denní prázdniny přijely také loňské mimčo Lily a adoptovaný Demonek, kteří jsou navíc oba po vážných operacích, takže když majitelka jela na dovču, svěřila je pro jistotu do péče k nám. A tak lékujeme a léčíme :-) oba jsou ale suproví :-)

Brzy se bude do nového domova stěhovat také Zikmund Lukášek, a tak s ním právě Irča odjela na čipování :-) 

A já jdu zase nakrmit Luničku a uklízet, tak se zase brzy ozveme :-)

 

23.7.

Ač máme dovolenou, tak jako vždy, jedeme na "plné obrátky". Irča přijímá fretky, návštěvy, i návštěvy "pomocné", které pomáhají v útulku, za což všem - Péťě, Irče, Kátě, Jardovi - moc děkuji, protože to je fakt super mít kolem sebe lidi, kteří "za to umí vzít", umí pomoci v pravou chvíli :-) moc díky. 

Nejdříve musím začít smutnou zprávou, Marty bohužel svému zranění podlehl, a nakonec jsme ho museli po dohodě s lékařem nechat odejít, aby neměl bolesti... Moc nás to mrzí, vypadalo to dobře, ale tak se bohužel vnitřní zranění chovají :-(

Odešla také bohužel Ladynka, u které při operaci byly nalezeny rozsáhlé nádorky, a najednou se velmi zhoršila, rakovině bohužel velmi rychle podlehla. 

Vitoušek bojuje, opět se mu vrátil zánět přirození, takže léčíme ATB a krmíme kaší co 4 hodiny, z nejhoršího už je venku a opět začíná běhat :-) Je to super mladý kluk, tak společně všichni bojujeme. 

Po kastraci jsou holky Manka a Elis, které vše za pomocí Irči zvládly naprosto v pohodě. U Elis to bylo opět vše na poslední chvíli a byla velmi přeříjená, její děloha byla přímo obrovská. Takže další velký dík patří na naši veterinu :-) Děkujeme. 

Včera jsme přijali 5 freteček, a to roční holky - Marget - stříbrná roční holka, která je po porodu a odstavení 4 miminek, která jsou již v nových domovech, takže zatím se Marget snaží kousat vše kolem :-) Jak se vzpamatuje, půjde na kastraci, očkování a pak jí budeme hledat nový domov.

Zároveň přijela další roční holčina - šampaň, kterou jsme pojmenovali Dukke (panenka), která si ostřížím srakem a všemi zuby chrání ještě 2 mimča (původně jich bylo 6, 4 již mají nové domova), malé fretčí slečny Dalla (šampaň) a Lara (stříbrnka) - jména v překladu mají význam "světla" :-), jsou úžasné... po čipování a prvním očkování jim budeme hned hledat domovy, jsou narozené 13.5. (zhruba), a mohou již do nových domovů. 

Zároveň jsme ještě přijali pětiletého kluka, moc hodného, kastrovaného, který si může také hledat nový domov, kde by v klidu a v pohodě žil zbývající léta :-) Jmenuje se Galileo Galilei a je z CHS s PP :-) krásný kluk :-) Bohužel není vhodný k jiný fretkám, musí být sám, je tak zvyklý a v jeho letech už to půjde těžko předělat.

Další freťáček je v domluvě a měl by přijet zítra :-) 

Takže se nám to tu zase "plní", ale věřím, že takto super krásné mladé freťule najdou nové domovy rychle :)

Kdo má objednané zboží v e-shopu, tento týden budeme odesílat :-) děkujeme za objednávky a už začínáme fungovat :-) 

 

2.7.

marty1.jpgAč u nás přípravy na dovolenou vrcholí, přesto jsme včera přijali "fretkokunu", resp. avizovou fretku, z které se vyklubala kuna, resp. kuní kluk, vypadá to na letošní odrostlé mimčo, nalezené - odchycené - MP v Doksech ve městě. Jak a proč se tam vzal, těžko říci, v každém případě kluk, kterého jsme pojemnovali Marty, není v dobré zdravotní kondici. Buď se mu - jako škodiči kuně - snažil někdo ublížit, což se mu povedlo, nebo ho srazilo auto... Má uštíplý konec ocásku, který krvácí, a poraněnou hlavu. Kolem čumáku má odřeniny, točí se při pohybu ke straně a "tiká" levým okem. Takže jsme po přijetí (18.00 v neděli večer) vyrazili hned na veterinu Salvus, kde paní doktorka Malypetrová, ač to byla její první ošetřovaná kuna v životě, přistoupila velmi odborně, Martyho jsem zvážily - má 1.5 kg, teplotu velmi nízkou marty2.jpg36.5 stupně.. Jinak se zdá být bříško v pořádku, co je v hlavně se neví.. Dostal ATB na několik dní, abychom ho nemuseli očkovat, výživu pod kůži, lék proti bolesti a na srážení krve, kdyby měl nějaké krvácení... A odjela jsem s Martym domů. Doma jsem mu připravila convalescence support kaši, řidší, společně s convalescence hydratační kaší, protože nevíme, kdy jedl naposledy...Doma snědl ze stříkačky 10 ml. Zapomněla jsem ještě napsat, že u toho všeho Marty po kunovsku křičí a snaží se nás kousnout, což se mu naštěstí  povedlo vždy jen do rukavice... 

Ubytovala jsem ho do přepravyk s vrchním otevíráním, abycho k němu mohla a nesežral mě.. Na noc jsem přepravku zajistila ještě jednou větší, kdyby se mu chtělo zdrhnout.. 

K tomu dostal vyhřívaný polštářek, a deku.. Ze které se záhy vyhrabal. Takže když jsem ho šla v noci krmit, byl stále studený, a popravdě, zdálo se mi, že už to je vážné.. Nemohla jsem do něho dostat ani kaši, snědl násilím cca 8 ml... No, uložila jsem ho a uvidíme ráno. 

Ráno bylo kupodivu veselejší, Marty zvedl hlavičku, asi na pozdrav a opět se mě snažil kousnout, už u toho ale neječí.. Stále se bojí a jak ho vezmu, schoulí se do klubíčka. Přesto jsme se nakrmili a snědl celou stříkačku, cca 22 ml.. a opět šel spinkat. Za chvíli budu zase krmit.. Tak uvidíme, jestli se z toho Marty dostane, pevně věřím, že ano, když překonal kritickou noc, mohlo by tu už být lepší. 

Pak vyvstává otázka, co dál, když bude fit.. Zkusím kontaktovat ZS, a také uvažuji nad vypuštěním zpět do přírody v místě blízkém jeho nálezu. Uvidíme.. jak vše bude. 

Zatím čekám na Martyho první bobek, jak to bude vypadat. 

Tak nám držte palce. 

 

Jinak. ode včerejška máme oficiální v útulku na celý měsíc dovolenou, přijímat budeme pouze akutní - nalezené - fretky, a do adopcí budeme fretky vydávat až po dovolené. 

E-shop bude také fungovat až od 1.8., v případě vašich objedávek během této doby budou vyřízeny až po 1.8.

Děkujeme moc všem za pochopení. 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 17
Celkem: 2845251
Měsíc: 31812
Den: 718