Jdi na obsah Jdi na menu
 


BABETKA

p1010167.jpg29.8.2011 BABETKU - samičku asi 3/4 roční, spíš takové odrostlé mimčo, jsme si dovezli od paní, které ji přinesla slečna, která ji vůbec nezvládala. Paní myslela, že ji zvládne, má doma své fretky, ale Babetka bylo příliš velkou sousto, a paní to po několika kousancích vzdala a fretečka je u nás od soboty :-) Ze začátku se zdála OK, tak jsem si ji vzala do rukou a vůbec jsem neměla pocit, že by chtěla kousat..p1010171.jpg však toto omámení trvalo jen několik vteřin, kdy se mi Babetka zakousla do náplastě která kryje kousanec po Tedíkovi.. takže to zas až tak nebolelo.. Ale Babetka kouše jinak než Tedík - Tedík kousne a drží jako pitbul. Babetka kouše vyloženě ze strachu - kousne a pustí a snaží se utéci.. Takže první den jsme jenom mazlili a chovali, druhý den jsme Babetce nasadili kšírky a šli jsme na procházku.. Ta se Babetce moc líbila.. ale pokaždé když se k ním přiblížím se snaží kousnout a syčí jako lokomotiva.. :-) učíme ji na pastu a postupně budeme ve výchově pokračovat :-) Jinak Babetka je krásná, štíhlá tchořka, modelka :-)

p1010169.jpg1.9. S Babetkou také děláme pokroky.. Sice občas ještě syčí, ale je to jen známka strachu.. Když otevřu Babetky klec, Babetka je zvídavá a přijde ke mě.. Její obydlí je stejně čisté jako Rozárčino a Sisinčino.. Tyhle holky jsou skvělé a mají domov pořád jako ze škatulky.. poctivě chodí na záchůdek a nikde ani smítko :-) to je radost po nich uklízet :-) A tak jsme šly včera s Babetkou ven.. venku se jí moc nelíbilo, zdálo se mi, že se bojí.. a tak jsme šli dom a běhala doma :-) to bylo fajn :-) to se jí líbilo.. celkem bez problémů se nechá chytit - zatím tedy jen v rukavicích, ale lepší se ze dne na den také. Jenže na rozdíl od Tedíka nevím, kdy kousne.. protože Tedík útučil sám o sobě, ale Babetka se chová jako by nic, a pak najedou "hryz" - a je to :-), ale na rozdíl od Tedíka zase pustí.. :-) prostě každá fretka je jiná, její výchova se nedá paušalizovat, musíte najít ten p1010170.jpgsprávný způsob. Ale všeobecně platí, že procházky, volné běhání a hlazení zabírá na všechny :-)  Dnes budeme s Babetkou pokračovat. Ale už je jasné, že z ní bude super fretka.. Zatím nedokážu odhadnout věk.. je velmi drobná, ale to může být i starší fretka.. není v říji, těžko říci, zda je kastrovaná či ne, opravdu zatím nevím.. uvidíme jak se bude projevovat dál. Zatím bych to typovala spíše na cca roční nevychovanou nesocializovanou fretečku...

2.9. S Babetkou jsme byly včera také venku.. dnes už se jí to líbilo víc, zkoumala a zahrabávala se pod trávu :-) už na mě ani tolik nesyčela :-) Bojím se však, že se mi vyvlíkne z kšírků, jr strašně drobná.. tak jsme byly venku jen chvíli a pak Babetka běhala volně doma :-) Chytit se nechá bez problémů, nebojí se, neschovává, tak super.. i když teda zatím jen v rukavicích :-)

8.9. Babetku chovám každý den, po chvilkách i několikrát... nosím ji na ruce, piju s ní kafe, povídám s ostatními a tak.. Babetka vyjukaně kouká, co se děje, ale postupně se zklidňuje.. už tak nesyčí, ani když ji beru, ani když s ní chodím. A když ji pustím, bojí se, zaleze, ale je velmi zvědavá a tak z úkrytu vylézá a dá se poměrně snadno zase chytit... u toho tedy syčí... ale co považuji za velký úspěch, ani jednou se mě za ty dny nesnažila kousnout.. jen se strašně bojí, a jakmile se bojí víc, hned "křičí"... fakt křičí.. je mi jí líto jak je vyjukaná.. a tak ji nosím co nejvíc, pořád hladím a myslím, že se brzy naučí, že ji nic nehrozí :-) Jsem si jistá, že jednou z ní bude skvělá freťule :-)

9.9. Babetka má pořád takový strach, že mi včera ukradla malíček.. čistila jsem jí klec, vše v pohodě.. pak jsem si říkala, že bych jí mohla do klece přidělat poličku, a při této činnosti se asi Babetka lekla co se děje a ukradla mi malíček a odnesla si ho do pelíšku.. tak jsem jen stála a děsila se, co bude dál..a koukala, jak mám celé zuby schované ve svém prstě :-) a čekala,  zda budu mít z prstu cedník nebo ne.. ani jsem se nehla.. Babetka asi po dlouhé minutě usoudila, že se nic neděje,  a tak pustila :-) a ještě na mě výhrůžně zasyčela :-)

na oplátku jsem si vzala rukavici (krvácející prst omotala kapesníkem) a vzala jsem si Babetku.... dostala "trest" mazlením a hlazením, až přestala syčet :-) . Bude s ní ještě práce, moc se bojí.. co chudák holka prožila, že se tak bojí - nevím... ale zvládneme to :-)

12.9. Babetka je takový bázlík... moc se bojí.. takže si na sebe zvykáme a pomaličku pracujeme na převýchově, resp. socializaci.

14.9. Babetka si pomalu nenásilně zvyká.. je velmi čistotná.. Jedna z nejčistotnějších fretek (rovná se jí jen Rozárka a Sisi). V klece má neustále jako prostřeno.. nejraději spí v závěsném hamačku - trubce.. celá se tam schoulí a když přijdu, jen opatrně vykukuje.. i když běhá, tak běhá opatrně.. bojí se.. ale bude časem v pohodě :-)

23.9. Babetka se nám lepší.. pomaličku, nenásilně.. zatím ji beru v rukavicích (po tom co mi ukradla malíček), ale Babetka není agresivní.. navíc je strašně hodná.... když se proběhne, sama se vrátí do svého pelíšku a usne.. je velmi čistotná a krásně papká, bude z ní super společnice :-)

26.9. Babetka lítala o víkendu doma, je vcelku pohodář.. nenapadá mě, pořád kouká, co kde dostane dobrého, velmi ráda se mazlí.. jen když se jí nevěnuju, a např. vařím, jde a přikousne mě do nohou.. potvora :-). Pak si ale ustlala na gauči v dece, když jsem ji šla uložit do jejího pelíšku, pěkně na mě syčela, ale nekousla :-) začíná být pohodová :-)

3.10. Babetka už je vcelku pohodová fretka. Když je puštěná, tak si mě nevšímá, hraje si, a nechá se už normálně vzít do ruky a pomazlit. Navíc je opravdu velmi čistotá, a i když chce spinkat, vyleze si do první (fretčího) patra a zaleze si do svého pelíšku :-). Myslím, že Babetka už může jít do adopce.

10.10. Tak musím říci,že z Babetky je mazlíček.. někdy se sice ještě lekne a maličkou přikousne, ale ani kůži neprokousne a krev neteče a hned pustí.. spíš prostě jak se poleká.. jinak se mazlí, lítá, opravdu je z ní pohodová fretečka. Potřebovala by brzy nový domov, kde by si zvykla, měla pohodu, klid, lásku a to samé bude dávat :-)

12.10. Babetka je opravdu hodňoučká.. Už si i zvykla na volný pohyb po bytě, a dokonale si ho užívá.. :-) krásně si hraje. Je ještě trochu nejsitá, takže maličko přikousne, když se bojí, ale je to čím dál méně. Strašně se však bojí ostatních fretek a zvířat všeobecně.. není agresivní, děsně před nima couvá a syčí. Možná by si na jinou fretku zvykla, ale dalo by to práci, trpělivost a museli bychom přesvědčit Babetku, že se jí nic nestane. Zatím na takové kontatky reaguje tak, že mě kousne.. jako by říkala.. to se mi nelíbí :-) je fakt hodná. Ale řekla bych, že se spíše hodí do rodiny, kde by byla samotná fretka a měla veškerou lásku a komfort. Zaslouží si to. :-)

17.10. Babetka byla ve výběru freteček na víkend, a tak se přestěhovala k Lucce.. řekla bych, že to máme tak nějak rozdělené.... U Aleny jsou ty víc kousavé freťule, protože já mám více možností (Lucka má 2 malé děti) je "krotit", pouštět v obytných místnostech, protože naše rodina už je "odrostlá" a tak si každý umí dát na své nožky pozor :-) a navíc mě to baví, měnit kousavky v hodné fretky...pozorovat jak se mění, jak v podstatě stačí málo, aby byly hodné... jako Babetce.. Vzala jsem si ji jako totální kousavku, kterou nezvládly 2 rodiny a v podstatě naprosto nenásilným způsobem - jen klidem, láskou, mazlením, hodně volností, Babetka získala jistotu, pocit bezpečí a tím pádem přestala kousat... A tak už jako mazlivá fretečka zůstane u Lucky (mám doma nové kousavky, a docela dost - Tedíka, Froda, Nelsona), a to na výplň času stačí víc než dost.. V každém případě Babetka je opravdu super fretečka, velmi hodná, chytrá, a také si zaslouží novou rodinu. Je mladá, takže má veškeré předpoklady si zvyknout.. :-) I to v podstatě "zkoušíme" s Luckou... tím, že se fretka "přestěhuje" z jednoho domova do druhého můžeme krásně vyzkoušet, jak bude reagovat při adopci. Babetka je v pohodě :-)

24.11. Babetka je u Lucky a je v pohodě... máme z toho velkou radost, a můžeme říci, že Babetka je vhodná i pro začátečníka.. na to, že jsme si ji brali jako kousavou, nezvladatelnou, kdy putovala od majitelky k další paní a poté k nám, je krásně vidět, jak fretce stačí málo, aby byla v pohodě..pohoda, klid, jistota, bezpečí, láska :-) to vše Babetka dostala a je z  ní miloučká fretečka. a už jen čeká na nový domov :-) věříme, že ho brzy najde, zaslouží si ho :-)

7.11. Babetka odjela v sobotu 4.11. do nové rodiny. Věříme, že se bude mít super a moc děkujeme :-) Těšíme se na zprávičky :-)

24.4.2014 Babetka se nám po 2.5 letech vrátila z důvodu alergie miminka v rodině zpět do útulku. Je suprová.

3.5. Babetka odjela do nové rodiny, kde již bude napořád a bude se mít super. Odjela k dalším 3 fretčím kámoškám do Prahy k Janě a Liborovi. Moc díky :-) A také již máme nové zprávičky z domova, Babetka vše prozkoumává a je naprosto v pohodě :-) Ještě jednou moc díky :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Melcice - Babetka

Babetka je u nas uz pres rok a vse, co o ni bylo napsano, sedi.
Je naprosto uzasna, hodnoucka a cistotna. Je "velmi nenarocna na udrzbu" - staci jen dosypat granulky a vymenit vodu, jinak je cisto. Takhle cistotnou fretku sem v zivote nevidela a je radost po ni uklizet. :-)
Vzdy, kdyz prijdu domu, tak skace jako na perku. Miluje hru na honenou a kdyz se vyblbne, je moc hodna.
Cizich lidi se boji a kdyz nevi jak se k ni maji chovat, ze strachu je kousne, ale opravdu jen varovne. Boji se jich totiz vic, nez oni jí. :-)
Kdyz se na ni jde pomalu a s laskou, je zlaticko a lasku oplaci.

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< květen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Statistiky

Online: 28
Celkem: 2852769
Měsíc: 33042
Den: 1244