Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUNNY

p1010664.jpg 29.1.2012 - po delším plánování (od podzimu 2011) se konečně akce vydařila a v sobotu 28.1.  k nám přivezla slečna z Bratislavy tmavě tchořovitou nekastrovanou samičku - SUNNY. Holka je to pěkně macatá (ta fretka), vypadá to, že má možná i něco trochu přes kilo. Je však strašně bojácná, vyjukaná a opravdu silně kouše. Právě z toho důvodu ji k nám slečna dala.. Sunny původně pochází od chovatele z Německa.. Však jen co si ji slečně přinesla domů, ihned se zakousla a nepřestala kousat ani po čtvrt roce... A to se o ni slečna s rodinou starali opravdu pěkně.. Sunny byla velmi často na volno, to si běhala a nic ji nezajímalo, myslím lidi a jejich končetiny - jen se prostě vůbec nedá vzít do ruky.. To se automaticky, ale natvrdo, zakousne.. Opět tu máme pravděpodobně mimino z velkochovu nezvyklé odmala na lidskou ruku, a pak to podle toho vypadá :-(. Pasta jí úplně moc nezajímá, musíme ji nejdříve naučit na nějaký "komunikační" prostředek.. k tomu se pasta hodí nejlépe.. Pak uvidíme, jak dlouho nám to s ní bude trvat a za jak dlouho Sunny přijme lidi mezi sebe.. :-). Sunny zůstala v Praze u Jany Lišky a jejího partnera  Jiříka, kteří už takhle "zkrotili" Martyho a Safirku.. Takže teď je na řadě Sunny. Mají na ni hodně času, tak se to snad podaří brzy :-). Sunny hned dostala první lekci výchovy - když se proběhla, tak jsme ji chtěli dát do klece. Jiřík ji chytil a ona se do něj zakousla přes rukavici tak, že tam má pěkné modřiny, myslela si, že ji po kousnutí pustí, ale Jiřík ji držel dál a jako kdyby se nic nestalo ji odnesl do klece a to ji velmi silně překvapilo. Takže Sunny brzy musí pochopit, že tudy cesta nevede, a že je výhodnější s lidmi vycházet :-)

Po zdravotní stránce se zdá úplně v pořádku. Je očkovaná, čipovaná, má europas (díky dovozu ze Slovenska), narodila se 6.6.2011. Je opravdu nádherná. Má takový ten chytrý kukuč :-). Je to potvůrka, která má všechno dobře promyšlené. Až na to kousání, musíme jí ukázat, že kousáním nic nezíská. Brzy ji nafotíme a fotečky přidáme.

3.2.Sluníčko má ráda přesnídávku, na to jsem přišla úplnou náhodou, byla to první věc, kterou si vůbec od  kohokoliv vzala. Z ruky si nevezme vůbec nic, snažila jsem se jí dát třeba Viyo po lžičce, ale nevzala si. Včera jsem zkoušela právě tu přesnídávku a Sluníčko se odhodlala a vzala si!

Je to šílené třeštiprdlo, které je problém dostat znovu do klece, protože se někde zakutá a odmítá vylézt. Za cenu prošpikovaných rukou (i přes chňapky a deku) ji dopravíme zpět do klece.

Ohledně snášení se s ostatními fretkami mi přijde snášenlivá, ale pomalu. Zatím na sebe kvokají přes klec. Sluníčko má 993g živé váhy a je opravdu moc krásná. Papká bez problémů a neudělal jí problém ani přechod na  totally ferret active.

Vytvořila jsem pro Sluníčko galerii a vložila slíbené fotečky. Omlouvám se za zpoždění, ale asi mi zamrzl internet :-)

13.2. Sunny neudělala ve výchově a komunikaci s lidmi moc velký pokrok, a tak se přestěhovala k námdo Plužné, kde bude mít více času na to, si zvyknout.. Takže zatím ji nijak "neobtěžuju", aby musela komunikovat s lidmi, resp. pokusila jsem se  to jednou v sobotu ráno a dala mi hned najevo svůj názor.. resp. prokousla i silnou svářečskou rukavici, u které jsem si zatím myselela, že mi poskytuje dostatečnou ochranu před kousavými fretkami.. houbeles.. rukavice povolila jako by nic před krásnými mladými zoubkami Jary a zoubky stačily vniknout až do prstu.. Jara však kousla jen jednou a utekla, takže ji nechám pár dní být a uvidíme.. zvykne si.. stejně jako si pomalu ale jistě zvyká Johny.. jen potřebuje více času.. takže jak jsem psala, ji zatím více "neobtěžuji" nutnou komunikací se mnou a omezila jsem se jen na čistění WC a dávání granulek.. a pochopitelně pouštění Jary.. která si pak zaleze do deky, se kterou ji "vrátím" do klece.. to zatím funguje.. uvidíme, jak budeme pokračovat dál.. nechám ji dostatek času :-)

14.2. Přístup Sunny ke mě se zatím nezměnil, syčí jen mě vidí.. tak jsem na ni včera cvičně taky zasyčela, aby věděla, že to umím :-) a že se jen tak nedám :-) to ji trochu zarazilo a syčet přestala, ale stejně mě pozorovala velmi nevraživě.. vyčistit záchůdek a dát granulky si dá ale naprosto suprově, nenapadá mě, když jí vlezu do jejího obydlí.. ale na ni prostě sáhnout nemůžu.. to hned kouše, a fest :-). Tak to tedy nezkouším.. ona časem povolí.. (jako Johny) :-)

23.2. Tak i Sunny nakonec dělá malé pokroky.. z izolace jsem ji nastěhovala přímo do jámy lvové - a to k Johny.. Sunny na mě totiž dělá také dojem, že má něco málo z divoké krve.. a tak jsem dala holky divošky spolu... ze začátku spolu jen běhaly venku a moc si jedna druhé nevšímaly.. vyloženě nejsou "smečkové", a i dnes, když už týden bydlí spolu, spí každá zvlášť, ale společně se snesou.. Udělala jsem to hlavně proto, že si myslím, že Sunny může od Johny odkoukat kontakty se mnou, zjistit, že se jí nic nestane a tak trochu nabrat důvěru v lidi.. a povedlo se.. za začátku si chodila pro pamlsky jen Johny, a Sunny koukala z horního pelechu, ale teď už chodí i Sunny :-) vezme si pamlsek z ruky a běží si ho schovat a takhle sní všechno :-) odnese - a potom pořádá v klidu :-). Ale už je lepší.. v kleci ji mohu bez problémů vyměnit záchůdek, dát granulky, doplnit vodu do napáječky.. a co je opravdu úspěch.. Sunny už se nechá pohladit.. v rukavicích tedy, ale mohu ji hladit po tělíčku, hlavičce a Sunny na mě nesyčí.. dokonce nesyčí, ani když ji chci vzít do ruky a už přede mnou nezdrhá na druhý konec klece.. :-) takže komunikace ve fretčím stylu to ještě není, ale Sunny dělá malé krůčky.. :-) mám z ní radost. Navíc je to tedy nádherná holka, krev a mlíko :-) radost pohledět :-)

24.2. Sunny už si chodí pro pamlsky, bere si je z ruky a řekla bych, že jí společnost Johny opravdu pomohla !!! už ne mě vůbec nesyčí, naopak, zjišťuje, že je lepší se mnou vycházet, protože vždy dostane něco dobrého :-) A tak věřím, že se náš vzájemný vztah už jen a jen zlepšovat :-)  tedy - přístup Sunny ke mě :-). Jinak je holka čistotná - obě - a v kleci mají jako naklizeno :-)

27.2. Začínám mít problém poznat, kdo je kdo.. která z freťulí je Johny a která Sunny.. obě jsou stejně krásné a stejně divoké.. když jsou volně, ani jednu z nich nemohu chytit a obě musí zpět "po svém".. Johny tunýlkem a Sunny vleze do nějakého batůžku a vyleze v kleci.. jinak jsou holky super :-) divošky :-)

7.3. Tak holky už poznám.. Sunny má mnohem štíhlejší a protáhlejší hlavičk než Johny.. Johny je kulatější.. a tedy i mnohem silnější, děsně přibrala :-) A Sunny je divočejší než Johny..je to asi tím, že je tu kratší dobu... pro pamslky si přijde, vezme, schová a přijde si pro další :-) pak si je teprve v klidu pořádá :-) Jinak holky si spolu někdy maličko vjedou do vlasů, ale jindy spolu zase spinkají.. asi trochu divoké krve se hold nezapře :-) Ale jsou vcelku pohodové, čistotné :-)

19.3. Tak i Sunny nám přišla do říje.. no jo.. jaro :-) takže s kastracema se nám brzy asi doslova "roztrhne pytel".. jinak mám ze Sunny radost.. ne že by z ní už byl mazlíček, ale je mnohem lepší.. už se nechá normálně vzít do ruky (v rukavici) a neohání se po mě ani přede mnou neutíká..  pamlsky už si bere z ruky tak, jako že mi ji nechce ukousnout - jak tomu bylo dříve - ale bere si je tlamičkou slušně spořádaně jako slušně vychovaná fretka a prsty mi zůstávají celé :-) Jde nám to spolu pomaleji, ale jde to :-)

20.3. Sunny je dnes na kastraci.. tedy s výstračnými cedulkami, aby nám  pana doktora nepokousala a mohl operovat :-) tak snad to zvládnou :-)

26.3. Sunny je po kastraci v pohodě.. dokonce nás to sblížilo, Sunny se nechá hodiny mazlit, hladit, a je jako milius.. ovšem v sobotu ráno když jsem jí chtěla dát zpět do klece když běhala, se jí asi nechtělo a kousla mě.. ale jen kousla a pustila.. takže to je úspěch :-)

30.3. Sunny už zase bydlí s Johny :-) po kastraci je OK, stehy máme vytažené. A už je zase jako dřív - kousaka.. myslela jsem, že zůstane miloučká, ale asi to byla jen "slabost".. škoda :-) musíme tedy "pracovat" na její důvěře dál :-)

13.4. Sunny je už vcelku v pohodě.. nechá se vzít do ruky, nakrmit, a tak.. je taková "divoká", ale pohodová :-)

19.4. Sunny je mnohem pohodovější než Johny.. ještě ji chvíli vymazlíme a myslím, že bude moci jít do adopce :-) je nádherná :-)  a velmi čistotná.. klec těcho holek (Johny a Sunny) nemusím skoro vůbec uklízet.. i když běhají, tak když už "mají dost" vrátí se "domů" a najdu je spinkat v pelíšku.. opravdu jsou skvělé - obě :-)

 

02.05. Sunny mi dělá radost :-) Tak krásně kouká, mám dojem, že už už se chce mazlit a opravdu když ji beru do ruky, vůbec se neohání. Vezmi ji zcela jistě s sebou na dovolenou, a budeme se více mazlit. Sunny se ještě tento víkend přestěhovala od Johny ke Krakenkovi. Johny totiž začala Sunny kousat.. ne pořád a ne moc, ale jí její společnost nedělala dobře a Johny nad Sunny vítězila.. tak Sunny dělá společnost Krakenkovi, kde je oběma spolu dobře a nejsou sami :-). Já zase věřím, že by Krakenek ve společnosti Sunny mohl začít jíst.. alespoň u Servácka se mi to vloni podařilo tímto způsobem vyřešit :-) tak uvidíme :-)

04.05. Sunny se strašně zlepšila a i když má ještě respekt a trochu se mě bojí, nechá se vzít, pohladit atd.. beru ji na dovolenou, kde na sebe budeme mít více času a věřím, že se již vrátíme naprosto v pohodě, aby Sunny mohla jít do adopce :-)

09.05. Sunny s námi byla také na dovolené, ale na rozdíl od Jůlinky tedy moc velký pokrok neudělala.. pěkně mi prokousala prst, potvora jedna :-) Na Sunny budeme muset ještě hoooodně zapracovat. Do socializace se jí moc nechce. A přitom s Krakenkem spolu spinkají v jednom pelíšku :-) No, babo raď :-)

16.5. Sunny se nám pomalu lepší.. někdy bydlí s Krakenkem, někdy ne, to záleží hlavně na Krakenkovi, jak jí.. pokud potřebuji mít jistotu, že co dám do klece Krakenek sní, musí být Sunny sama.. jinak bych nevěděla, kdo co spapkal.. ale sama o sobě se Sunny lepší.. nevyjíždí po mě když jdu do klece, nerada se ještě chová, bojí se když ji beru do ruky, ale nekouše do krve, spíš ze strach štípně. Myslím, že už je na dobré cestě se socializovat, aby z ní konečně byla správná fretka :-)

18.5. Sunny si se mnou hraje hru "na kousanou".. včera ráno se do mě opravdu pěkně zakousla, zatímco dnes se zase chová jako miláček.. :-) taková nová hra, místo na schovávanou na kousavou.. vyloženě Sunny baví :-)

22.5. Sunny je zase miláček.. :-) prostě tyhle polotchoří holky jsou naprosto nevyzpytatelné.. Johny i Sunny :-) Sunny bydlí s Krakenkem a je naprosto v pohodě. Nechá se i pomazlit :-)

4.6. Sunny je stále pohodovější a pohodovější.. Pobyt s Krakenem ji vylože svědčí :-) Zdá se, jakoby ho hlídala a tím pádem jí stouplo sebevědomí a dívá se na svět kolem s přehledem.. a tím pádem mě ani nekouše :-) uvidím, jak bude vše pokračovat, až se spolu s Krakenkem přestěhují do voliérky, 3 m dlouhé, 60 cm široké a 60 cm vysoké.. je nádherná.. ještě nám chybí dodělat "antifretčí" úpravy, aby šla voliérka dobře čistit, dodělat prolézačky, patříčka a tak a bude to super :-)

20.6. Sunny je velmi komunikativní.. zatím si tedy nedovolím ještě ji brát holýma rukama, ale lepší se to :-). Sunny si však sama vybírá, kdy si ji vezmu a kdy ne, když prostě nemá náladu, tak mě prostě kousne.. Jindy přijde sama :-) taková prostě polodivoška :-). Ale s Krakenkem bych řekla, že se jim bydlí dobře a že jsou oba spokojení :-)

25.6. Sunny od minulého týdne bydlí ještě s Johny.. bydlí krásně ve třech.. Krakenkovi není smutno a holky si spolu děsně vyhrají a rozumí si :-) Mám z nich velkou radost.. :-)

9.7. Sunny je taková divoška.. strašně ráda běhá všude možně, ale kontakt s lidmi ji moc dobře nedělá.. takže když běhá, do klece ji stále vracím přes rouru :-). Ale s Johny se vyblbnou děsně :-)

16.7. Sunny je stále stejná divoška.... s Krakenkem a Johny vychází suprově.. mě moc nemusí.. když běhá, tak vždy musím najít ten správný tunel, ve kterém zrovna je, abych ji mohla uložit zpět do klece.. prostě do ruky se vzít nedá :-(. Nijak ji nelámu přes koleno.. ona si časem zvykne.. stejně jako Johny, Ízinka a další.. chce to jen čas :-)

4.9. Sunny s Johny jsou takové správné uličnice. Přijdou si pro pamlsek, pohrát si, ale do ruky vzít nechtějí... při běhání se stále do klece vracíme pomocí roury :-) nevím.. asi to už jiné nebude :-) ale holky jsou velmi čistotné a pohodové :-)

 

Náhledy fotografií ze složky Sunny

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< květen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Statistiky

Online: 7
Celkem: 2871330
Měsíc: 35598
Den: 889