Jdi na obsah Jdi na menu
 


FRETKU ZE ZVERIMEXU?

 

aladin.jpg

31.3. Rozhodly jsme se založit tuto stránku a pro ty, kteří uvažují o pořízení fretky napsat malé zamyšlení o tom, kde fretku pořídit.. třeba pomůže v rozhodování.. :-)

Otázka zní: Fretku ze zverimexu? ... odpověď není tak jednoznačná, jak se na první pohled zdá.. Nemohu generelně říci.. fretku ze zverimexu v žádném případě NE.. Pravdou je, že do zverimexu se většinou - podotýkám většinou - není to pravidlem - dostanou fretky z "velkochovů" - tudíž od "chovatelů" - spíše tedy množitelů, kteří mají několik samiček, a na fretčních mládětech vyloženě vydělávají.. mají v "nabídce" i na 50 mláďat.. když vezmu, že cca od 4 týdnů věku je potřeba fretčí mimčo denně mazlit, chovat, krmit, vymazlovat - kolik času může ten dotyčný věnovat každému miminu (a dalším chovaným fretkám)? Odpověď je jasná.. téměř žádný.. to, čím mimča krmí, je další otázkou.. takže se do zverimexu dostanou většinou mimina nesocializovaná, ve většině případů nenaučená na záchůdek, chovaná v nejasných podmínkách.. a to ve věku (když je to dobré), tak 6 a více týdnů.. kolikrát takovíto chovatelé odstavují mláďata i mladší, což má neblahý následek na jejich zdravotní i psychický stav..

Ve zverimexu mimčo zavřou většinou do akvárka - ještě jsem neviděla zverimex, kde by měli fretky v kleci - většinou mají jako podestýlku hobliny - totálně nevhodné pro fretky (dýchací cesty atd). Kolikrát ani prodavačky nevědí, že fretka není hlodavec, ale šelma.. někde mají mističku na vodu, která je neustále plná hoblin, jako granulky mají levné kočičí granule.. pelíšek se různí, když je do dobré, mají alespoň boudičky či nějaký hadřík na schování se.. většinou ale nemají nic - aby na ně přece lidi viděli.. :-(, takže spí jen tak, pod žárovkou, celý den na hoblinách (jako např. naše Esperanza)... pod přímým světlem žárovky.. ve zverimexech asi netuší, že fretka potřebuje přítmí a neustálý pobyt na světle pro ni může mít i fatální následky.. takto jsou tam do doby, než si je někdo koupí.. Kolikrát když se ve zverimexu chcete na fretku podívat, pochovat si ji, je vám řečeno, že mají zákaz je vyndávat.. ale jak si  mám pak koupit zvíře, na které nemohu sáhnout? ... odpověď je jasná.. těžko..

Další otázkou je původ fretky atd.. Kolik zverimexů vám dá k fretce očkovací průkaz,  řekne přesný datum narození, původ fretky... to byste je na jedné ruce spočítali..

A zkuste si jako začátečník koupit takovouto fretku.. která téměř nezná lidskou ruku, a tím pádem, neví, jak se chovat.. bojí se, a tak kouše.. a když fretka kousne, stojí to za to..pak to dopadá jako Salva, Teyla, Barča, Dorotka... kdy je noví majitelé po prvních neúspěších a kousancích zavřou do klece.. a v lepším případě - jako u těchto například - se ozvou nám, fretky nám dají k výchově.. Nedivím se jim..a naopak jejich rozhodnutí dokáži ocenit..  Vychovat fretčí mimino není jednoduché - a když už je takto "zkažené" - je to o to těžší, najít ztracenou důvěru v lidi.. podařilo se nám to naštěstí ve všech "případech", ale je to k tomu potřeba již trošku odbornosti atd..

Při koupi takovéto fretky se vystavujete takovýmto rizikům.. 

Na druhou stranu musím říci, že jsou zverimexy, většinou ty menší, než "kolosy" - kde mají fretky, kde znají původ, mají je v klecích, můžete se s nimi pomazlit, protože jsou vychované, prodavači o nich vědí mnoho a rádi vám poradí.. fretky mají každodenní potřebný pohyb a péči.. u nás v Ml.Bol. je takový zverimex jeden (co vím - u Startu)... tam je super paní, tam bych si fretku i koupila .. není to reklama - osobně se s paní vůbec neznám, jen tam občas zajdu :-) 

Takže, pokud narazíte na takovýto zverimex, pak si klidně můžete fretečku koupit :-)

Obecně však raději - asi jako každý opravdový fretkař - doporučuji pořízení fretčího miminka od chovatele.. ale i na toto pozor, musíte mít opravdového chovatele, který má fretečky rád, nemá jich mnoho a nepoužívá je k získání svých vlastních finančních prostředků.. má mimča vymazlená a socializovaná.. takže i na toto pozor.. většinou, když má někdo inzerát - nabízím .... a teď jmenuje všechna zbarvení co fretky mohou mít - a v téměř jakémkoliv množství - není to ten správný "chovatel", kterého mám na mysli.. 

V každém případě, když si pro svého budoucího domácího mazlíčka pojedete, chtějte vidět rodiče (alespoň matku), bydlení fretek, jak jsou fretky zvyklé žít, jak se s nimi majitel mazlí, hraje s s nimi, prostě normální "fretčí chod" dne :-) pak si můžete být  téměř jisti, že Vaše fretečka bude v pořádku :-) 

A pořád platí - kdybyste potřebovali cokoliv - poradit předem, když se chystáte si fretečku pořídit, nebo i potom, pomoci s nevyhovanou fretečkou - neváhejte a napište :-) pomůžeme a poradíme jak umíme :-)

Stává se, že budoucí majitelé píší, že se chystají si takovéhoto miláčka pořídit a ptají se.. s omluvou, že nás obtěžují.. vůbec ne.. jsme rádi za každý dotaz a snažíme se odpověď co nejodborněji a nejdříve :-) vůbec nás neobtěžujete.. 100 dotazů předem je lepší, než velká chyba :-)

Také - kde si fretku pořídit a kde ne - můžete najít v našem odkazu Chovatelské stanice - zkušenosti atd.. tato stránka je určena právě pro vás.. sem píší majitelé freteček již své zkušenosti a z nich můžete čerpat :-)

4.4. Musím napsat nový zážitek z jednoho pražského zverimexu musím říci, že zverimex jako takový mě velmi překvapil a je nádherný.. :-) i obshluha je dobrá, ochotná a o zvířátkách na rozdíl od jiných zverimexů  i něco ví.. ale.. co mě zklamalo.. byly opět fretky (jiná zvířátka moc nesleduji - tolik o nich zase nevím, abych si mohla udělat nějaký celistvější obrázek).. 2 fretčí mimča, cca 6-7 týdnů stará, sice v akvárku, ale prostoru k běhání měla dost.. zase na ně svítila celý den žárovka, byly na bezprašných hoblinách.. to už se mi nelíbilo... pelíšek žádný.. jen jedna molitanová podložka na ležení? kam se má fretka schovat? jiná zvířátka mají budky, kam mohou zalézt a spinakt. jen o fretkách mají asi stále úplny mylné představy.. fretčí záchůdek byl díky vysokým okrajům téměř nepoužíván.. na dotaz, zda si mohu fretku "ozkusit" - byla odpověď, že to není možné, protože jsou ve zverimexu chvíli a koušou.. neubránila jsem se úvaze.. proč tedy mimina jsou ve zverimexu? jak si je má nový majitel koupit? a hlavně.. když mu je prodají (proč by neprodali - proto je tam mají, že?  - jak to bude vypadat, až s nimi majitel přijde domů? mrně ho párkrát kousne, zavře ho do klece a bude z něho pomalu vyrůstat "nesociál" - a jak to dopadne, si umíte domyslet :-( Moc mě mrzí, že se k fretkám nechovají jako k fretce, tedy šelmě (většinou ji bohužel považují za hlodavce)..... a co je nejhorší? fretečky pochopitelně díky podestýlce z hoblin měly hobliny v misce s vodou.. i v druhé misce, ale tam byly jen ty hobliny, protože jinak byla mistička prázdná.. byla prázdná v sobout cca ve 20,30 večer, byla prázdná v 10 hod ráno.. když jsem se ptala, kde mají fretečky granule, odvětili, že moc žerou.. že dostávají misku ráno, a večer.. to jsem tedy nevdržela a trochu jsem pána poučila o stravě fretek.. na to dodal, že ještě v poledne dostávájí fretčí konzervu. ale všechno hned vždycky sežerou.. bodejť by ne.. když jsou to mimina, která potřebují růst, měla by mít to nejlepší, kvůli růstu apod.. a místo toho dostanou 2-3x denně misku graunulí  a konzervičku, které hned doslova zhltnou, protože mají hlad... !!! co k tomu dodat? považujete toto za správné chování fretky ve zverimexu? já osobně ne.. bohužel se s tím asi nedá moc dělat.. žádné zákony tímto neporušují a lidský mozek je bohužel tak stavěný, že rady a kritiku slyší velmi nerad a tak se k tomu staví :-(

Pěkně je také popsáno na: http://www.nepoustej-fretku.cz/nepoustej-fretku-banner-180x150-01.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Katka - Fretka ze zverimexu

Moje freťule je ze zverimexu. Ve zverimexu byla v klicce mela tam hracky a mela granulovanou podestylku. Prostor kde byla umistena nevyl v podstate nijak osvetleny krome okna. Pani ve zverimexu mi toho o nich velice moc povedela. Rikala mi ze ji pred otvirackou pousti a ze si hrajou a podobne brala jsem si ji ve čtyřech mesicich jejiho veku... Ve zverimexu jsem se sice nedotazala zda si ji mohu pochovat nebo podobne ale prstickama jsem si ji hladila a podobne byla milunka. Jakmile jsme prijeli domu posedl ji satan a kousala tak moc az jsem krvacela.. Ano za trest sem ji pokarala a zavrela do klece. Ale trvalo to par tydnu a ted spolu behame po byte hrajeme si nekouse (jen pri hrani a to v urcitych mezich jakoze nekousne uplne) a je naprosto spokojena... :) do zverimexu chodim a vzdycky se ptaji jak se ma a podobne vzdy pro ni dostanu nejaky pamlsek zdarma jako pozdrav.. :) je to maly zverimex ve zline a je zde velice ochotny personal a o freteckach toho vedi dost... :)

Soňa - Zveráky a velkochovy

Oceňuji jek velmi fundovaně a s citem popisujete nekonfortní chovy....lidi co kšeftuji se zvířaty k nim málokdy mají vztah - ani nemohou - kdyby jim poskytly kvalitu života i stravy jakou by měla zvířátka mít - nevyplatilo by se jim to.je to strašné a hnusné....Chovám potkánky, miluju je a trnu hrůzou když vlezu do zvěráče, kde se chovají v pidi kleci bez domku, bez zábavy a i bez jídla :(( ...kdo zná potkánky chápe, že je to hrozné...Potkánek, nebo fretka ...snad si zaslouží trošku radosti ze života, ale jak s tím bojovat, :( Píšu cedule na zveráky s varováním pro kolemjdoucí - tento zverimex týrá zvířata a vám tvrdí, že zvířatům rozumí a td....cedule ráno zmizí, ale já jsem neúnavná :))) v jednom zveráku si dali říct.Asi jim ty cedule snižovali tržbu :)
Držím palce a ať vám fretečky i jejich budoucí páníčci dělají radost.

Alena - Re: Zveráky a velkochovy

Ahoj, potkánky jsme doma také chovali, takže moc dobře vím, jak úžasné a chytré je to zvířátko ... máš pravdu, fretka či potkan či psík, kočička, dle mého názoru takováto zvířata do zverimexu vůbec nepatří.. a když už, měla by mít zvířata prodávaná ve zverimexech odpovídající podmínky (králíčci, myšky, atd.). Šelma do zverimexu nepatří vůbec. Přejeme hodně sil s letáky a vytrvalosti..

Katka - Náš freťák Smoody ze zveráče

Musím přiznat, že když jsem pořídila fretku, moc jsem nepřemýšlela. Prostě jsem viděla prcky ve zverimexu a jednoho krasavce vybrala. Vím, že to na jednu stranu byla chyba, opravdu nebyl zvyklý na lidi, kousal a nebyl samozřejmě ani čistotný. Jenže u nás to dopadlo dobře, chtělo to hodně trpělivosti a teď je z něj náš milovaný mazlík:-) Bohužel je spoustu lidí, kteří si takhle fretku pořídí a z těchto důvodů to s ní vzdaj. Často si o ní vůbec nic nezjistí a pak řeknou, že byla zlá:-(
A nejhorší je, že jsou i schopní ji pustit!
Vážně obdivuji, co všechno pro fretky děláte, jste úžasný:-)

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 16
Celkem: 2834882
Měsíc: 30158
Den: 1395