Jdi na obsah Jdi na menu
 


AKTUALITY - PROSINEC 2016

article preview

 

taskadms.pngPOSLEDNÍ 2 DNY NA ZASLÁNI DÁRCOVSKÝCH SMS !!!!! Ke konci roku nám končí povolení sbírky od úřadu, a tak bude přechodně uzavřena i možnost podpory prostřednictvím DMS. Jedná se o přechodnou dobu, s úřady je domluveno prodloužení sbírky i DMS, nicméně musíme k tomu dodat vyúčtování atd, takže vše vyřídíme v průběhu ledna, nicméně po tuto dobu DMS nebudou fungovat. Kdož tedy chcete ještě pomoci našemu útulku touto cestou, můžete do 31.12.2016. O prodloužení budeme včas informovat. Všem, kteří nám během 3 let pomohli prostřednictvím této služby, moc děkujeme :-) Zaslali jste od začátku projektu ke konci měsíce listopadu 2016 celkem 2001 dms, tedy 57.029,- Kč. V průběhu prosince do včerejšího dne došlo již 88 DMS !!!! Pomohli jste nám nemalou finanční částkou, která byla samozřejmě použita především na kastrace a zdraví freteček v útulku. Moc si toho vážíme a děkujeme !!!!!

30.12. 16 po druhé - akutní informace

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NALEZENÝ FREŤÁK PRAHA
dnes nalezen v tramvaji freťáček adoptovaný od nás 14.11.14 - Fredy lázeňský. Prozatím je v Praze v útulku, kde si ho zítra vyzvedneme, dle čipu zjištěno, o koho jde :-) Mám rozporuplné pocity.. jsem ráda, že čipy pomáhají a našel se freťáček, že je od nás, na druhou stranu nevím, zda byl v tramvaji zapomenut nebo odložen... je možné, že i zapomenut.. byl v tašce, i s granulkama. Majitelce se bohužel nemohu dovolat, jedno číslo nefunguje a druhé je nedostupné. Paní Petro T. pokud freťáčka sháníte, ozvěte se !!!! Tel na nás je 602692130.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

30.12.16

Tak jsem si myslela, že počet 93 freteček v útulku je letos konečný, a není. Včera jsme dostali v pořádíá 94. fretku, krásného mladého kluka, stříbrňáka, Alvinka. Více o něm na jeho stránce. 

 

28.12.2016

kalendar2017.jpgMalá rekapitulace za tento rok: 

do útulku bylo přijato 93 freteček!!!! což je naprosto rekordní počet, cca o 30 více, než každý rok od vzniku útulu... je to smutné, že jich je tolik a ještě tolik inzerátů se stále objevuje, jak si lidi bez rozmyslu pořídí tuto šelmičku a pak se jí zbavují z různých důvodů.. ty nejrozšířenější jsou: alergie, rozvod/rozchod, stěhování, exekuce a nedostatek finančních prostředků, narození dítěte, nedostatek času... Asi si o těchto důvodech uděláte každý obrázeki sám... a netřeba k tomu více komentářů.. výsledek je, jaký je.. k tomu patří i rekordní počet vrácených freteček do útulku, kterých bylo letos 9. Na druhou stranu je úžasné, že existuje mnoho lidiček, kteří těmto opuštěným zvířátkům dají nový domov, a freteček odešlo do adopce v tomto roce celkem 69!!! a další fretečky jsou zamluvené a snad najdou nový domov začátkem roku. K tomu nutno dodat, že naše podmínky na nové rodiny jsou poměrně přísné a fretečky dáme opravdu do rodin, kde si myslíme, že se budou mít dobře.. Nově naše otázky směrují i k plánům do budoucna, v případě studií, kdo se bude starat o fretku, když majitel/ka odejde za studiem, kdo se bude o fretku starat v případě rozvodu/rozchodu, stěhování.. Možná vám připadají naše otázky nepřiměřené, ale bohužel nás k nim donutily okolnosti, a slýchávat, že se nám fretky vrací do útulku z důvodu očekávání potomka, dostudování a chtějí cestovat po světě, rozvodu a stěhování do podnájmu atd, nás k tomu prostě nutí..Chceme pro naše miláčky, které dáme mnohdy dohromady z opravdu špatného zdravotního stavu, trvalou lásku a domov.. a proto se takto musíme ptát, protože pak nezůstaneme jako opaření, když nám někdo sdělí, že " fretka byla společný projekt" manželství, a protože se rozvádějí, fretky putují zpět do útulku... nebo že "budeme mít dítě" a pro fretku je "nedostatek času".. je mi z takových rčení do pláče.. Nechápu, jak se takoví lidé poté mohou podívat sami sobě do očí, do zrcadla, když doslova hodí přes palubu někoho, u koho se zde dušovali, jak jej budou milovat.. je opravdu lidská láska a paměť tak krátká? O to více si opravdu vážíme všech super trvalých adopcí a milujících rodin :-) Moc vám za to děkuji :-) a posíláme ještě malé pozdravení do nového roku :-) maličký kalendář do kabelky, který si můžete stáhnout a vytisknout zde: 

Kalendář 2017

 

 

 

loonapix_14510423381742522347_max--1-.jpg

23.12.

Všem přejeme pohodové a klidné prožití svátků vánočních s rodinou a přáteli :-) 

Včera jsme byli na veterině s 8mi fretečkami na očkování a čipování, babča Elí dostala suprelorin na nadledvinky, a dnes byli na čipování Deny Fox, a na kastraci Luntička, která odjela s Irčou zpět do Kadaně. Veterina nás tedy stále více než 6 tis Kč... to to lítá :-(

Ale k adopci jsou přippraveni kluci Asmodeus, Demon, kteří jsou naprosto suproví, stejně jako Deny Fox. KLuci tedy začínají smďánkovat, ale jinak nekoušou a jsou super.. Jsou to v podstatě jediné fretky, které mohou do adopce, protože v listopadu odešlo do adopce 7 fretek a tento měsíc již 7 také.. A tak se nám počet freteček v útulku konečně trochu snížil :-) Dnes odešly do adopce Koko, Bianka a Deisy. Pevně věřím, že jsme nové rodiny vybrali dobře a budou se mít skvěle :-) 

Na návštěvě u  nás byli dnes ještě manželé P., kteří náš útulek dlouhodobě finančně podporují, i dnes přivezli 2 krabice věcí pro útulek (čistící prostředky) a fretečky - hračky, granulky, pamlsky, pasty - za což opravdu moc moc děkujeme :-)

Také nám přišel ještě balíček od rodiny T., kteří u nás mají dlouhodobě fretečky :-) a také moc za granulky i dárek děkujeme :-)

Jinak dnešním dnem tedy brány útulku zavíráme a budou otevřeny k adopcím opět po Novém roce.. 

 

 

18.12.

Dnes přijeli dle plánu 2 kluci - albínci a šampaň holčina. Bonifác, Jessy a Rozárka. 

roizarka.jpgJen co jsem všechny převzala, tak přijela do útulku paní Martina z Liberce a chtěla si nějakou fretečku adoptovat. Do oka si hned padly s Rozárkou, a tak Rozárka má hned nový domov, aniž by musela pobýt u nás v útulku. Děkujeme za adopci a Rozárce přejeme jen ten nej domov. A fotečka je už z nového domova :-)

 

15.12.2016

bivoj.jpgDnes jsme byli na návštěvě ve spřáteleném útulku kočiček Bona Kozly u České Lípy. A odvezli jsme si klučíka, kterého jsme pojmenovali Bivoj. Bivoje našel pán na ulici. Pokousal ho a tak ho dal do útulku pro kočičky. Tam byl cca týden. Měl sestouplé pouze jedno varle a tak paní Mirka jej nechala hned vykastrovat. Bivoj je tedy po kastraci, a dnes jsme si ho přivezli. Zatím bydlí v karanténě, seznamujeme se, a zatím nevím, co od něho můžu čekat. Kluk je to ale krásný a granulky mu chutnají :-)

2.jpgDnes nám také propustili Coninku z péče VFU v Brně, je prozatím v péči Renči ve Slavkově a o víkendu se bude stěhovat zpět k nám do útulku. Coninka má onemocnění nadledvinek, a tak dostala suprelorin, a ještě má pro fretky vzácné onemocnění střev (srůst), toto onemocnění mívají psi, ale u fretek je velmi výjimečné, a musí se řešit operativně. A tak Coninka musí během ledna - února na operaci. Nemohu si pomoci, ale fakt v těchto zvlášních onemocnění vidím problematiku angor.. :-(. No, pro nás to znamená, že náklady na veterinární péči pro Coninku nebudou levné, jen teď byla na vyšetření CT, aby se vůbec našlo, co jí je, a tak budeme šetřit. Pokud nám na Coninku přispějete, jakoukoliv formou, DMS či přímo na účet, budeme moc rádi. Moc děkujeme. 

 

13.12.2016

fretky2.jpgSobotní akce na zámku byla více než úspěšná. Lidí přišlo hodně, pro kočičí i psí útulky lidi přinesli dost konzerviček a granulek, a dokonce 

cteckanase.jpg

i pro fretečky. Náš obchůdek byl úspěšný, kalendáře jsou téměř vyprodané, poslední rozesílám tento týden, a také jsme dostali jeden z nejvíce super dárků, který jsme mohli dostat, a to velmi potřebnou čtečku mikročipů, kterou v počtu freteček, které se v útulku točí, již velmi potřebujeme. A tak moc moc díky Dušanu Soukupovi, který nám tento dárek obstaral, zaplatil a sehnal jednu z nejlepších čteček, která funguje na všechny mikročipy, i zahraniční. Moc moc opravdu děkujeme Dušane :-)

A fotečky ze sobotní akce najdete ve fotoalbu. A za pomoc - obrovskou pomoc, zajištění materiálu, dovoz, práci, odvoz, a všechno, za sehnání masíčka pro naše útulkáče a všechno ostatní, moc děkujeme Renče, Jirkovi, Janě, Martinovi, Lukášovi, Adě, Terezce, Klárce, Tomášovi V., který těšil celý den děti v kostýmu :-) Moc všem opravdu pastří obrovské díky. Bez vás by to nešlo. :-) a těším se s vámi na další akci, jste skvělí :-)

Do adopce odjela Amy, Hi, Garry a Jimmi :-) takže máme o 4 fretečky méně, a bohužel zrovna včera jsem dostala zprávu, že nám adoptivní rodina chce z rodinných důvodů vrátit 8miletého freťáčka, a k němu si ještě pořídili 4letého kluka a 2letou holčinu, které přivezou taky... :-( takže počet freteček v útulku zůstává bohužel nezměněm, a to na hranici kapacity útulku.. a inzerátů je stále tolik.. :-(

Zítra máme domluvenou kastraci Annie :-) a tak jí také držte palce. 

Co se týká vánočních návštěv v útulku, prosíme, zda byste mohli nejpozději do 23.12. Potom až v lednu. Vzhledem k tomu, že já i moje rodina jsme celý rok ve velkém zápřahu jak s fretečkami, tak s návštěvami v útulku, je také čas, kdy si potřebujeme odpočinut, věnovat se rodině. Moc děkuji za pochopení. 

.

7.12.2016

Zveme vás na sobotní akci do Brandýsa nad Labem, kde se můžete s námi a našimi fretečkami také setkat. Krom toho je připraven bohatý program a pejsci a kočičky z útulků, které také hledají nové domovy. Těšíme se na vás. 

Na akci i vyzvednutí kalendáře či další zboží. Novinkou jsou řetízky a přívěšky se zvířecí tematikou, tlapičky, pejsci, sovičky, můžete také najít v našem e-shopu. 

snimek1.jpg

 

 

snimek1.jpg3.12.

Dnes jsme se účastnili předvánoční akce v Benátkách nad Jizerou, kde jsme vystupovali s fretečkami, resp. seznamovali veřejnost s těmito šelmami.. Někdy mě ještě dokáže překvapit, kolik lidí vůbec ještě neví, co fretka je. Ale je úžasné, jak se při setkání lidi mění, ti, co se bojí, tak se pak s fretečkami mazlí a zjišťují, jak umí být fretky milé. Samozřejmě při tom všem nikdy nezapomeneme upozornit, jak je důležité a někdy náročné fretky správně vychovat. Dnes s námi byla čtyřka půlročáčků, Demon, Hi, Nitka, Amy, to abychom lidem mohli ukázat různá zbarvení freteček, kluky i holky a pak s námi byla ještě Djeninka, anogorka, která s touto bandou půlročáků bydlí a taky je trochu vychovává. Už takto jedny letošní mimča vychovala, a dobře. :-) Velkou radost mám z nich všech, Nitka už líže pastu z prstu a vypadá, že přestává kousat, Hi už také nekouše, Demonek se také lepší :-) stávají se z nich super kluci a holky :-) 

Za týden se s nimi můžete setkat na akci na zámku v Brandýse, kam s námi všichni pojedou. :-)

Také máme doma kalendáře, které budeme posílat začátkem týdne, případně je možnost si je vyzvednout na zámkku v Brandýse :-) 

30.11.

Dnes odjeli do nového domova - skvělého domova - Robin, Romeo, Bruce, Nugetka a Orien. :-) takhle skvělá pětka se jen tak nenajde. Včera jsme spolu byli na přednášce v MŠ v Praze, a tahle pětka byla naprosto skvělá :-) 

advent.jpgDalší akce, kde se s námi a našimi fretečkami můžete setkat je tuto sobotu v Benátkách nad Jizerou a příští sobotu v Brandýse nad Labem. Na všechny se moc těšíme. 

Na těchto akcích si také můžete převzít kalendáře na příští rok :-) 

Jinak je v útulku konečně klid co se příchozích freteček týče, a počet se ustálil. Super je ještě osmička mladých, kteří si spolu velmi vyhrají :-) 

 

20.11.

11.11. byla na kastraci Sally, která se v úterý stěhovala do pobočky v Kadani, odkud pojede brzy do nového domova společně s kámošem Bufonkem :-)

Po kastraci jsou také Orionek a Nugetka, kteří se také koncem měsíce společně s Robinkem, Romeem a Brucem budou stěhovat do nové rodiny do Mimoně :-)

Zamluvení jsou také Bjorn a Conie, kteří se budou stěhovat k dalším fretečkám od nás z útulku na jih Čech :-), ale to bude až před vánocemi :-)

Včera se k nám do útulku vrátily adoptované holky Hanah a Danae.. po 1.5 roku v adopci, a to především z důvodu očekávání lidského potomka. 

Také jsme do útulku včera přijali další letošní mimčo, krásnou ukecanou holčinu, která je zatím v naší pobočce v Kadani. 

Dnes se k nám vrátila po půlroční adopci Bianka.. Bianka nemá štěstí na nové domovy.. to už je druhý, ze kterého se nám vrátila..tentokrát přijela s freťáčkem Garym, narozeným letos v dubnu (nejená se o Garyho od nás z útulku). Nejsou však kámoši, a tak si budou hledat nový domov každý samostatně. 

Letos už jsme tedy do útulu přijali úctyhodný počet freteček,... super je, že většina těchto freteček našla nové domovy :-) 

 

10.11.2016

Sněží!!! A to je předzvěst vánočních svátků, i když ještě nějaký čas zbývá, začínáme s fretečkami přemýšlet, co by chtěly od Jéžíška.. takže brzy už bude dopis pro Jéžíška připraven. 

snimek1.jpgV poslední době máme kolem zvýšeného počtu freteček u nás v útulku mnohem více práce, a tak nezbývá tolik času na úpravu webovek a na častější zprávičky.. To ale neznamená, že se tu nic neděje. Měli jsme návštěvy - zájemce o adopce - a stále nové žádosti máme - ovšem i proto, že jsme na nové rodiny docela přísní, tak zatím žádná další fretečka zamluvená není :-) Jde nám opravdu o super rodiny :-) aby se naše fretečky měly lépe, než u nás :-) Pokud to nemáme daleko, velmi rádi fretečku dovezeme a podíváme se, kde bude žít (což je pro některé lidi také problém, a tak hold adopce padá), a když to k nám máte dál, prosíme o co nejvíce  informací o vás, vyplnění dotazníku k adopci (najdete v sekci Podmínky převezetí fretky - adopce), a také fretečky nedáváme ani zdarma ani na splátky,a ni jako dárek k narozeninám či vánocům. Pokud chcete informace, zavolejte, velmi rádi zodpovíme vaše otázky :-) 

Tento týden se konečně chystáme na kastrace se Sally, Nugetkou a Orionkem, aby mohly do nových domovů :-)

A také pro vás připravujeme vánoční akce - 3.12. v Benátkách n.Jizerou a 10.12. na brandýském zámku :-) Takže práce je více než dost, a budeme rádi, když přijdete a podpoříte nás :-) 

 

30.10.2016

Ve středu se po 3 měsících hlídání vrátil domů původně náš útulkový Max. Maxík byl po celou dobu v pohodě, je to zlatíčko :-) tak se těšíme, že snad zase někdy příště se uvidíme :-) a děkujeme za příspěvek na útulek :-)

Srazík o prodlouženém víkendu byl super, všechny akce se nám podařilo splnit, a tak máme nafoceno na kalendář na příští rok, prodebatovali jsme chod útulku a také jsme se zúčastnili soutěže o Katusický guláš :-), který se týmu moc povedl a moc nám všem chutnal :-) a protože se nám tato akce moc líbila, uděláme si ještě jednu vlastní o akci Máme rádi zvířata na zámku v Brandýse, takže když by se někdo chtěl zúčastnit, dejte včas vědět, bude pouze 5 týmů!!! 

Malá ochutnávka fotek na kalendář jak na nástěnný A3, tak na týdenní stolní jd zde, a kalednáře jako takové budou během 14 dnů k dispozici. Nemusím připomínat, že koupí kalendáře přispějete na naše útulkové fretečky, jelikož kalendář je vyroben bez finančních nákladů, jak na fotografa, tak na cokoliv jiného, platíme "pouze" tisk.. Cena bude jako obvykle cca 250 Kč. 

Ve čtvrtek také přijela do útulku půlroční Amy, krásná mladá šampaň holčina, která jen ji oočkujeme, očipujeme, půjde do nové rodiny, která na ni čeká :-)

V pátek jsme měli návštěvu původně útulkového Vilíka s jeho majitelkou, moc skvělou dámou :-) Moc děkujeme za materiální i finanční příspěvky pro naše fretečky :-) a fotečka Vilíka, kterou najdete i ve stolním kalendáři :-)

No a dnes ještě cestou ze srazíku odjel do nového domova Maxík, kde už máme první zprávičky, a v rodině jsou spokojeni, tak snad bude spokojený i Maxík. Moc díky za adopci :-)

V týdnu hodláme vykastrovat Orionka, Nugetku, Sally, aby si také již mohli do nových domovů :-)

Ve středu čekáme návštěvu možného majitele Bufonka a Hie :-) tak uvidíme, jak si všichni "kluci" budou rozumět :-)

Pořád je tedy práce dost a máme radost, že se nám daří dávat do tak skvělých nových rodin "naše" fretečky. Moc za to díky. 

 

 

halloween.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.10.

cestaveterina.jpgVčera jsme byli na očkování a čipování , resp. Bufík byl na čipování a očkování, Demonek na očkování, kastrace nás ještě čeká, Annie na očkování, Merkur na očkování a čipování, Hi na očkování a čipování, Amorek s Amantou na očkování, Osík na očkování, Sally na očkování, kastrace nás ještě čeká, Max na očkování. A ještě byl s námi Asmodeus, a jsme domluvení na odběru krve a zasláním na testy, zda opravdu je Asmík očkovaný, jak to tvrdí očkovák ze zverimexu. A jak vypadá taková cesta na veterinu jsem vyfotila :-)

Dnes odjel do nového domova do Náchoda Osík. Má ještě fretčí kámošku, tak doufám, že si s ní bude rozumět :-) 

Zítra by měla přijet na uvolněné místo další holčina, takže pořád se u nás fretečku točí.. letos jsme jich přijali již více  než 70... Velmi smutné číslo.. Ale veselé je, že již na 50 freteček našlo nové domovy.. :-) a to už je moc pěkné číslo :-) Děkujeme vám všem za podporu, jelikož bez vás bychom opravdu tolika fretečkám pomoci nemohli. Moc díky :-)

14.10.

Robin a Romeo budou mít také nový domov !!! Budou se stěhovat společně se zamluvenou trojkou - Brucek, Orionkem a Nugetkou. Ano, čtete dobře, rodina čítající 5 dvounohých členů si bere 5 freteček - každý jednu :-) jsem naprosto nadšená přístupem této rodiny, jsou všichni skvělí :-) a je naprosto jasné, že fretčky budou žít v harmonické a láskyplné rodině :-)

Na druhou stranu dnes dva klučíci přijeli, roční Matěj - šampaňák, a 6ti nedělní Mareček - tchořík. Kluci budou k adopci i každý samostatně, Matěj je kastrovaný, po doočkování a čipování bude nabízen k adopci, Mareček se musí maličko socializovat, oočkovat, očipovat, a pak mu také začneme hledat novou rodinu. Foto jsou v jejich albu :-)

13.10. 

img_2280.jpgimg_2287.jpgPár podzimních foteček nových freteček :-) Annie a Merkur. 

Maxík je volný, rodina se nakonec rozhodla pro mimčo z chovu, kde budou znát jeho původ. Chtěli po mě totiž potvrzení od lékaře, že je fretka zdravá... To jsem paní odmítla, protože aby toto mohl lékař vystavit, musel by udělat veškeré testy, včetně vyšetření srdíčka, apod, což je v řádu tisíců Kč, takže toto si opravdu nemůžeme dovolit. Navrhla jsem paní, když je z Brna, ať zaskočí s freťákem na VFU, kde ji jistě MVDr. Jekl i MVDr. Hauptman freťáčka zkontrolují a sama uslyší zdravotní stav, což by vyšlo samozřejmě levněji. No, rozhodli se jinak, tak snad se jim podaří najít CHS, kde budou mít zdravou fretku. Už takto bychom zařizovali dopravdu do Brna, opravdu nemohu pro adopce fretek dělat nemožné. 

Fretečky od nás ocházejí kastrované, očkované proti psince, 2x, proti vzteklině 1x, čipované. Jen tyto náklady jsou v řádu 2-2.5 tis Kč. Další náklady na jednu fretečku jsou několik stovek měsíčně, granulky, kočkolit, cesty na veterinu, provoz útulku jako takového, suma sumárum v průměru i včetně léčby nemocných fretek, je průměr na jednu fretku kolem 4-5 tis. Kč. Máme tedy za to, že adopční poplatek ve výši 1500,- je opravdu odpovídající. Když si koupíte fretku v obchodě se zvířaty, či od chovatele, dáte na ni mnohem více, někdy nebude ani očkovaná, většinou ani čipovaná. Od nás odchází fretečky vychované, socializované, vymazlené a když dáváme fretky začátečníkům, jsou opravdu vymazlené, stejně tak k dětem nedáme nikdy fretku, která by je mohla ohrozit. 

Když tak čtu na facebooku problémy lidí, kteří si nevědí rady s fretkou jak z CHS, tak od jiných chovatelů, a hodně z nich se táže na rady nás, které rádi dáme, a s výchovou pomůžeme, s fretečkami od nás máte jistotu, že toto riziko nepodstupujete. Samozřejmě se někdy může stát, že změnou prostředí atd fretečka může mít překlenovací období, takovéto fretečky se snažíme dávat již zkuše nějším chovatelům, kteří si s ní budou umět poradit a jsou na toto upozorněni, stejně tak samozřejmě pomáháme a vždy se na nás mohou obrátit. 

Mohu tedy jen poprosit - buďte opravdu zodpovědní při pořizování fretčího člena rodiny. On se sám rozhodnout nemůže a je odkázán pouze na vás.. 

12.10.

Zatím se nám počet freteček v útulku stabilizoval, ale hlášené máme další 4 fretečky, které by měly přijet... Prostě nechtěných a odložených fretek je fakt letos přespříliš.. a tak i my doslova praskáme ve švech.. ale tím, že máme od letoška další místnost, tak vše naštěstí zvládáme docela dobře :-) Fretečky mají dostatek prostoru a navíc stále ještě i venkovní voliérku, takže prostoru k běhání je dost :-) a úklidu poté také :-). Ale fretečky jsou spokojené, zdravé, a i si nachází ty správné nové domovy - po dnešní návštěvě rodiny z Mimoně jsou zamluvení Orionek, Nugetka a Bruce, kteří se budou stěhovat po kastraci Orionka a Nugetky, cca koncem listoadu, až si rodina také vše pro jejich příchod připraví :-). Dnes je také nově zamluvený Maxík, který se bude stěhovat koncem měsíce do Brna :-) 

Nové rodiny tedy aktuálně hledají: 

Oso - roční tchoří kastrovaný klučina, postelák :-)

Amanta a Amorek - tříletí albínci, Amanta nemá vyvinuté levé oko, ale nijak jí to nevadí, ale potřebuji si najít vztah k novému člověku, ze začátku se snaží kousat. K adopci společně. 

Jimmy - dvouletý šampaňák, kastrovaný, správný uličník, a neznámé lidi se také snaží kousnout

Felinka a Blondísek - stříbrňák a tchořenka, moc hodní, posteláci, tříletí, kastrovaní

Mikuláš a Vločka - 3.5 letí albínka a tchořík, moc hodní, posteláci, kastrovaní.

Asmodeus - letošní mimčo, ještě správný rošťák, krásný velký kluk

Čikitka - 3.5 letá holčina, ze začátku plachá, ale posteláček. Kastrovaná. Tchořík s jezevčím pruhem . 

Robin a Romeo - 3 letý a 4 letý klučíci, tchoříci, neskutečně hodní, posteláci. Kastrovaní. 

Deisy a Luna - tříleté tchoří holčiny, kastrované a moc hodné. 

Samozřejmě je možné nás po dohodě navštívit, i ve večerních hodinách či o víkendu :-) zveme všechny také na pátek 28.10. na srazík a setkání s fretečkami v útulku a získání dostatku informací o fretkách s ostatními fretkaři :-)

 

 

 

5.10.

A fretky se točí a točí :-)

Dnes odjela dle plánu do nového domova Miuška, do sousední vsi, takže ji budu mít nadosah, což je super :-)

A na její místo přišla roční albínka Lunta. Lunta proto, že je hubená jako lunt, opět krmená levnými granulemi a konzervami, váží 520 g. Takže jen co se dá trochu dohromady, budeme řešit kastraci, zatím na to fyzicky Lunta nemá. 

O víkendu bude trochu více času, zatím nestíhám :-( a tak přidám ke všem nově příchozím fotečky.. Ono to přeci není jen tak, fretky donutit se nechat vyfotit, pak fotky přebrat, upravit velikost a dát je na web, jak si někdo občas myslí, že je to otázka dvou minut.. není.. a tak v klidu bez stresu toto společně s freťulemi uděláme o víkendu :-)

 

4.10.

Dnes jsem jela něco vyřídit do Pelhřimova, a také se podívat na krematorium :-) (vtip), a Irča mi cestou naplánovala nečekaně vyzvednutí 4 freteček !!! tak to je masakr.. měla jsem jednu přepravku v autě, kterou "pohotovstně" vozím, ale s tolika fretkama najednou není počítáno :-). 

Takže první byl klučík,krásný tchořík, 4měsíční mimčo, kterého jsme pojmenovali Hi!. Je to kousavka, takže nás nemine výchova, a pak adopce :-)

Druhá byla albínka holčina -pojmenovala jsem ji dle její postavy Nitka - váží na 5ti měsících 360 g. Hubená kost a kůže, chovaná v opravdu nevhodných podmínkách. 

No a pak navečer přímo u  nás v MB párek fretek, tříměsíční holčina Annie a pětiměsíční klučík Merkur :-) Také koušou, hlavně Merkur, takže výchova, očkování, a pak adopce.. myslím, že vzhledem k nízkému věku budou moci jít i každý samostatně, nejlépe však k jiným fretkám :-)

Takže náročný den, foto přidám snad zítra :-)

3.10.

dscn7638.jpgVčerejší Voříškiáda v Mladé Boleslavi byla naprosto skvělá. Soutěžit přišlo více než 80 pejsků, a lidiček bylo hodně, jak účastníků, tak návštěvníků. A naše fretečky byly v obležení, skoro ani naše desítka nestačila, na kšírkách běhaly s dětmi celý den, než začalo odpoledne pršet. Což ale nevadilo, bylo to super, moc organizátorům děkujeme za krásný den. a také za finanční příspěvek do útulku ve výši 1800,- Kč a také za movité dary (deky, hračky, pelíšky). Moc děkujeme :-)

No a z Voříškiády odjel přímo domů Garry :-) ke Kamče a Martinovi, a tak se těšíme na setkání o Halloweenu :-)

Dnes odjel neplánovaně do nového domova k 5ti měsíční kámošce Charlie :-) je jasné, že se bude mít super, že ho nová rodina už teď miluje :-) moc díky za adopci. 

 

30.9.

Poslední den v měsíci :-) Včera odjeli do nového domova Janet a Nika :-) čekáme na zprávičky z domova, ale věřím, že se holky mají skvěle :-) Moc děkujeme za adopci i za nemalý příspěvek pro Chanel :-)

Dnes se tu byli podívat zájemci o jedno z miminek a po výběru, kdy se hned je snažil kousnout Garry, schovával se bojácný Bruce, tak "vyhrála konkurz na adopci" Mia. Byla miloučká, hravá a tak i její handicap (hluchota) nezabránil nové rodině si ji vybrat a zamluvit. Takže si doma vše připraví a příští týden se Mia stěhuje nedaleko od nás, což je super, protože vím, že ji často uvidím :-)

 

28.9.

janetjablka2.jpgDnes jsme využívali krásný slunečný sváteční den :-) takže podzimními pracemi, u kterých fretečky nesměly chybět :-) Janet janetjablka1.jpgtrhala jablíčka :-) 

a chutnaly :-) max1.jpgMaxíkovi práce moc nevoněla a raději po chlapsku zmizel v garáži :-) 

djeniasipek1.jpgA Djeninka se mnou byla na šípkách :-) zdravý čaj na zimu je potřeba :-)

A tak jsme zrovna využili šípky na vyzkoušení fotek do nového kalendáře, a myslím, že se povedly.. :-) takže na podobnou se můžete těšit i v novém kalendáři :-) na příští rok. 

Mezitím jsme sbalili taštičku Janet a Nice, které jedou zítra do nového domova do Prahy :-) takže to byly poslední fotky Janet u nás v útulku :-)

 

 

 

27.9.

Dnes jsme opět nechali veškeré finance na veterině, a to téměř 4500,- tis za očkování mrňat a dalších freteček k adopci :-) 

Nika a Janet odjíždí ve čtvrtek do Prahy, kde se na ně noví majitelé už moc těší :-)

Do nových domovů mohou také hned odejít: Gary, Mia, Mikuláš a Vločka, Amatha a Amorek, Jimmi, Čikitka, Robin a Romeo, Charlie, Max. 

Dnes byl také na kastraci Oso, takže jen co vytáhneme stehy, může se Osík také stěhovat.. Je to super roční klučina :-) 

Máme v současné době k adopci mnoho mladých freteček, to tu nikdy nebylo, tak neváhejte, nekupujte a adoptujte, aby našly ty správné milující domovy :-)

Jen pro upřesnění, pro "nováčky", fretečky odcházejí (až na mláďata) kastrované, čipované, očkované proti psince a vzteklině, adopční poplatek 1500,- Kč. 

25.9.

max4.jpgNo tak místo adopce tu máme dalšího obyvatele.. dnes mi psala slečna z Prahy, a ihned s rodinou freťáčka přivezli, z nedostatku času. Krásný mlaďoch, zakoupený v květnu v petcentru. Není očkovaný, kastrovaný samozřejmě ne, protože to je cca půlroční mimčo, ale krásný kluk.. no, asi bude o něco maličko starší, těžko odhadnout věk, protože ten vám ve zveráči neřeknou.. a klučina začíná dospívat.. ale zdá se být hodný, krásný kluk to je, jmenuje se Max :-) Po vakcinaci bude k adopci :-) Kastrace zůstane po dosažení toho správného věku na novém majiteli :-)

24.9.

Předevčírem byla na kontrole v Brně Lesní Amálka.. má vyndané stehy z tlamičky, přišla se na ni podívat její adoptivní rodina - Amálka děkuje za dárky :-)  -  a také na VFU se všichni sběhli :-) když slyšeli, že přijela Amuška.. za ty 3 týdny pobytu na VFU si dokázala naprosto všechny, kteří s ní přišli do styku, získat.. je naprosto úžasná :-) a hlavně je zdravá :-) !!! pak doktor má pouze podezdření ještě na nadledvinky, tak až se Amuška zase trochu zotaví, tak pojedeme na VFU na kontrolu této nemoci.. 

V útulku  máme v současné době k adopci 24 FRETEČEK, JEDNOTLIVĚ, PÁRŮ, I TROJIC ČI ČTVEŘIC, K ADOPCI :-)FRETEČKY JSOU VYMAZLENÉ, KASTROVANÉ, OČKOVANÉ PROTI PSINCE A VZTEKLINĚ, ČIPOVANÉ A JEN ČEKAJÍ NA TEN SPRÁVNÝ DOMOV, TRVALÝ A LÁSKYPLNÝ !!!! ČEKAJÍ ZROVNA NA VÁS? POKUD POMÝŠLÍTE NA FRETČÍHO KÁMOŠE ČI KÁMOŠKU, NEVÁHEJTE NÁS KONTAKTOVAT, S VÝBĚREM TÉ SPRÁVNÉ PRO VÁS A VAŠE BLÍZKÉ VÁM RÁDI PORADÍME :-

neN EK U P U J   -   A D O P T U J !!!

 

21.9.

Tedy koukám, že jsem zde už hodně dlouho nepsala.. není to tím, že by se nic u nás nedělo - právě opak je pravdou.. je toho tolik, že opravdu nezbývá na nic jiného než na práci s fretečkama a kolem nich, čas na nic jiného.. . 

Taky se u nás dveře opět netrhnou, do nového domova odjela Nelinka (Šimla), která se má super, už máme i zprávičky z nového domova :-) a jsme s novou rodinou ve spojení. 

Včera jsme měli další návštěvu, která uvažuje o adopci holek Janet a Niky, takže prozatím jsou holky zamluvené a uvidíme, jak dopadne konečné rozhodnutí, zda si vzít do adopce tyto dvě super holčiny.. A děkujeme za dárky :-) jak pro mě, tak pro fretečky :-)

Svou novou virutální rodinu má také Cindy :-) moc děkujeme. 

Amálka odjela dnes na kontrolu na VFU, ale myslím, že to bude veselá kontrola, protože Amuška je prostě skvělá :-) papká granulky, ráda se mazlí a je to prostě zlatíčko :-)

Při výchově Orlíka jsem dostala dobrý zásah, jako už dlouho ne.. dala jsem Orlíka do ohrádky, a chtěla jsem mu dát pastu, aby si zvykl.. z tuby.. jenže Orlík se odrazil, vyskočil nad pastu, do výšky cca půl metru a vykousl mi kus kůže na palci u ruky.. takže fakt dobrej zásah... :-( je doslova šílený.. napadá lidi, nevím, co mu kdo kdy udělal, ale nyní je pouze v ohrádce, vůbec ho nezavírám, aby měl více pohybu, na volno ho zase nechat nemůžu, protože by mě asi sežral za živa, a dávám mu opatrně pastu přes mřížky.. ta už mu chutná a když mě vidí, tak si pro ni přijde.. sušené masíčko taky krade naprosto drastickým způsobem.. no, snad se to časem zlepší.. ale patří k těm "nejtěžším příadům" co jsme tu kdy měli.. 

img_20160908_184659-1-.jpgJinak si fretečky užívají venkovní voliérku, kde už mají krásnou hračkárnu, a tak přes den dovádí jako správní ďáblíci :-) Jsem z voliérky nadšená, byl to super nápad, i když tedy ne zrovna levný, je samozřejmě bezpečnostní a dělaná na zakázku a dost dlouho jsem na ni šetřila, jelikož je z mých vlastních financí (41 tis). A to ještě doděláváme střechu, kterou tedy dělá moje drahá polovička, za což moc děkuji :-) jak tedy firmě Zámečnictví Šimon od nás z obce, tak doma :-) moc díky, je to skvělé :-)

seminar2.jpgDnes jsme se zúčastnili semináře k novele zákona o ochraně zvířat proti týrání - zákaz kožešinových farem v ČR, na kterém má hlavní podíl OBRAZ (Obránci zvířat). Jejich práce je obdivuhodná, a jak to tak vypadá, tak bude i úspěšná :-) Velmi se mi líbila přednáška pana Karla Janka - Biologie a etologie řivočišných seminar3.jpgdruhů chovaných pro kožešiny, pana Přemysla Rabase - ředitele pražské ZOO, který řekl úžasnou myšlenku ... v podstaně že není o čem diskutovat, zda zákaz kožešinových farem ano či ne.. rozhodnutí je ano, a zbývá pouze dořešit kdy :-) a na tomto se v podstatě shodli i ostatní účastnicí a seminar1.jpgpřednášející, velmi aktivní byla Ing. Kristýna Zelienková, která slíbila, že vytrvá a bude novelu prosazovat, stejně tak jako europoslanec Jiří Pospíšil, který mě svým postojen a názory velmi mile překvapil.. vůbec mě politická scéna mile překvapila, tedy kromě oponenta p. Josefa Kotta, kterého názory proti zrušení farem, jako např. že stejně chováme prasata a slepice, tak proč ne norky a lišky, tak to bylo jako názor malého děcka.. S tím, že se byl podívat na 2 z 9ti v současné době u nás existujících oficiálních kožešinových farem, tak mě jeho názory a vůbec projev pro změnu překvapily nemile...V každém případě jse mmoc ráda, že jsme tam byli, myslela jsem, že to bude horší, co se týká zrušení farem, ale po dnešku jsem mnohem klidnější.. vím, že hodně práce tam ještě bude, dokonale ji odvádí OBRAZ, ale zvládneme to :-) snad brzy budeme další zemí, kde toto týrání nebude možné!!!! a to je krásný pocit :-) Tak snad toto potěší i vás, přeci jen jsou to "bráchové" našich miláčků :-) :-

7.9.

u nás se dveře netrhnou... dnes opět jeden rychlopřírůstek, a to fretka vyproštěná z kanálu v Praze...http://tydenikpolicie.cz/hasici-v-praze-vyprostovali-z-litinoveho-vika-od-kanalu-vysilene-a-vydesene-zviratko/ . Nejdříve byl kontaktován Klub fretek resp. útulek Klubko, ovšem kvůli pracovní vytíženosti předsedkyně klubu Ilony Magdaleny Šlikové, nemohla být fretka přijata do FUKu, a tak volali nám... Pro fretečku dojela Irča, ve Vetcentru na ni velmi ochotně počkali než pobloudila po Praze  a vyjukanou, vystrašenou fretečku přivezla. Obrovské díky patří jak všem vyprošťovatelům, tak i Vetcentru, kde podchlazenou fretku ošetřili, dali kapačky, zahřáli, a za ošetření nechtěli vůbec žádnou finanční úhradu. To se jen tak nevidí  A tak je mladá holčina v karanténě a bezpečí u nás, zatím opravdu velmi vystrašená.. Necháme ji pár dní v klidu odpočinout a zesílit  Dali jsme jí jméno Chanel .

 

 

6.9.

Dnes nám z VFU pustí domů Lesní Amálku a Cikorku. Amálka má vytřené 3 zuby, ještě bere ATB a za cca 10 dní bychom měli zajet na kontrolu.. tak jsme teď v Brně pořád :-)

Cikorka je po operaci, vzali jí také slezinu, která byla zvětšená. 

Tak už se na obě holky moc těším :-) Hlavně tedy na Amálku mazlíčka, Cikorka moc mazlící není :-) je to čistý polotchoř :-)

K tomu ještě dostaneme nového cca 3měsíčního klučinu, nalezeného v Trnavě na Slovensku.. Tyhle typy spoluprací se mi líbí.. Před 3mi lety jsem si z jejich útulku brala psí dámu Belinku :-), která mě přivedla k Psímu detektivovi - to když mi druhý den "vzala roha" a nedala se chytit, dokud nebyla do večera unavená - díky Belince a Psímu detektivovu jsme se dostali do Snídaně s Novou - nejen s Belinkou, ale také již 2x s fretkami, a teď mě z tohoto útulku požádali o pomoc s nalezenou fretečkou... Krásně je to všechno propojené a lidi si mají pomáhat - tedy zvířatům a tím i sobě.. Tak se mi to líbí :-) ne různé boje mezi jednotlivými útulky a spolky.. to mě přímo děsí.. bohužel ani tomuto se někdy nevyhneme.. :-). Ale když to vše funguje, je to balzám na duši.. Takže takto k nám míří klučík Felix :-)

K tomu jsem včera v Ústí nad Orlicí vyzvedla nalezeného freťáčka, velmi kousavého, které si nálezkyně nemohla nechat, velmi ji pokousal a neměla na jeho chov podmínky, a tak je klučina u nás.. Dám mu jméno Orlík :-) Orlík je dlouhý, hubený, a fakt zatím vyděšený a chce kousat.. tak snad se časem zklidní. 

No a k tomu jsem si ještě převzala ostraváčky, kluky Robina a Roma - adoptované od nás před 2mi lety, kteří s k nám vrátili z důvodu rozvodu manželství.. chvíli fungovala "střídavá péče", ale bývalí manželé se dohodli kluky vrátit k nám.. jsou skvělí, odmala zvyklí na sebe, a tak zase společně budou hledat nový domov.. Jsou super a vhodní k začátečníkům i dětem :-)

A abych se ještě vrátila maličko zpět, v neděli přijeli dva kluci - tříměsíční mimčo vykoupené na základě žádosti veřejnosti ze zverimexu ve Štěrboholích, kde ho prodávali jako dvouměsíční samičku (už jsem podala stížnost na příslušné orgány za vlastně podvodný prodej), na jeho vykoupení se lidi složili a byl kvůli tomuto založen účet přímo na tyto účely a také nová skupina na facebooku, kde jsou soustředění lidé, kteří nám mohou v případě potřeby pomoci s dopravou, krátkou dočaskou atd, a také je možné na tento účet posílat finance např. právě na vykoupení freteček z velmi nevhodných podmínek. číslo je: a také bude transparentní (jen co se dostanu do banky).  A klučinu jsme pojemnovali Asmodeus. 

K tomu jsme dostali ještě freťáčka z jihu Čech, ročního, který měl sloužit na chov, ale paní se nějak nepodařilo - naštěstí - fretky namnožit, a tak se obou samiček (ty si někdo vzal, nevím kdo) a samečka zbavila.. Klučík se jmenuje Demon a je hodný.. má však nemocné očičko, a tak jsme začali dávat ATB. Snad to nic nebude :-)

img_20160904_163320-1-.jpgK tomu jsme o víkendu dostavěli venkovní voliérku, které už chybí pouze střecha, a vybavení - střechu dodělá můj muž a vybavení je v img_20160904_163357-1-.jpgmé kompetenci - a pak už začneme venčit a fretečky budou lítat venku..  A Fanynka s Deniskem a spol., budou mít téměř trvalý venkovní pobyt.. :-) Moc se na to těším :-) doufám, že i jim se tam bude líbit. Má být krásně teplé září, tak si to všichni ještě užijí :-)

Voliérka má rozměry 4x2 m, je rozdělená na poloviny, takže lze udělat 2 voliérky 2x2 m, je z pevného pozinkovaného pletiva a rámu, který je jak nahoře, tak vespod, aby se nám potvůrky nemohly podhrabat.. :-) takže opravdu dokonalá :-) Maxi hamačky - teploučké - už Irča šije :-)

A tak zase odvedené práce víc než dost :-) a tak už opravdu stěží nacházím čas na vše ostatní.. takže podávám takto rychlé komletní info :-) Zase se ozvu, jak pokračujeme :-) 

2.9.2016

Máme velmi dobré zprávy z VFU :-) kde je již druhý týden hospitalizovaná Lesní Amálka. Amálku mají všichni rádi, jak pak doktor Jekl, tak celé osazenstvo, získala si všechny svým přístupem k životu, svou naprosto skvělou povahou :-) Po operacích se Amálka zlepšila, papká granulky, testy naštěstí nepotvrdily nádorek v tlamičce, jedná se "pouze" o zánět, který se bude nadále léčit antibiotiky a také ještě budou Amálce vytrženy zkažené zoubky.. takže když půjde vše dobře, příští týden, po cca 3 týdnech pobytu na VFU, se Amálka bude stěhovat zase zpět - k nám domů :-) už se na ni moc těšíme.. Irča ji při středeční návštěvě na VFU pomazlila za nás všechny :-)

Ve středu na VFU zůstala 6tiletá Cikorka s nádorkem v bříšku.. takže Cikorka musí také na operaci. Ještě dnes budu volat na VFU, jak to s holkama vypadá. 

Při návštěvě na VFU jsme měli cestou původně od nás z útulku adoptovaného Rufuska, který měl podezření na onemocnění srdíčka, výsledky by měly být dnes, majitelce Terezce pošleme :-)

Zároveň jsme převzali na chvíli do péče 5tiletého klučíka Mišáka, o kterém ani jeho původní majitelka nevěděla, že je kluk, myslela si, že se jedná o holku (je to kastrovaný samec), a protože po zdravotní stránce na tom byl dost špatně - napadal na zadní nožičky - vzala si ho do péče příbuzná. S touto slečnou jsme se právě dohodli na pomoci freťáčkovi, na dovozu do Brna a zjištění diagnozy. Výsledky budou také dnes. Nadále řešíme další péči o freťáčka, aby měl již řádnou rodinu a péči :-)

No a do Brna jsme také dovezli Wayna, který má naprosto skvělou rodinu, máme již hodně foteček z nového domova, a Wayne dělá jen radost a samozřejmě maličko zlobí loužičkama, jak správná fretka :-)

V úterý k večeru také odjel do nového domova Jeremi :-) Ten má super novou rodinu, 12ti letého Ondřeje, který se na něho  moc těšil a jeho skvělou maminku :-) Také máme hodně foteček, většinou vše řešíme přes facebook, takže ve skupině Fretky v nových domovech aneb jak se máme, jsou právě fotečky a informace o adoptovaných fretečkách :-)

Abychom tu neměli moc místa, Irča dovezla 3měsíční naprosto nesocializovanou krásnou světlou šampaňku Leušku. Leuška snad nepoznala během růstu lidskou ruku, a když už šla od původního chovatele ze sena, slámy, do normální rodiny, samozřejmě hryzala o 106. Lea se tak bojí, až piští, štěká, ječí, křičí a samozřejmě dle toho adekvátně kouše a vyloženě napadá nohy, protože se prostě tak šíleně bojí. U nás dostala kámoše - stejně staré mimina Garryho, Bruce, Miu - se kterými si hned padla do oka, zapomněla kousat naše nohy a hraje a skotačí s nimi. Tak pevně věřím, že jí tato společnost pomůže najít tu správnou cestu ke správnému fretčímu domovu a lidem :-)

Stále máme poměrně hodně freteček skvěle vymazlených, vhodných i k začátečníkům či dětem, do adopcí, všechny najdete ve složce Fretky k adopci. :-) S dopravou delší než 100 km  jsme ochotni pomoci :-) tj na Moravu, do naší pobočky v Kadani :-) a další dle individuální domluvy. Jen upozorňuji, že k adopci je nutné splnit podmínky, které najdete v sekci Podmínky převzetí fretky :-) Tak lidi prosím čtěte :-)

A konečně se nám povedlo zařídit a především nechat vyrobit speciální venkovní voliérku, velmi bytelnou a bezpečnou, pro pobyt freteček venku, a také pro téměř trvalý pobyt Fannynku, Deníska a jejich spolubydlících :-) Voliérka je pozinkovaná, takže trvalá, a vyšla na téměř 40 tis Kč.. Takže nic levného to nebylo :-) ale jsem za ni moc vděčná.. Půdní úpravy nechaly mozoly a bolest na mém vlastním těle :-) a zítra se půjde montovat samotná klec. Více fotek v galerii :-)

img_20160826_173946-1-.jpgimg_20160901_150728-1-.jpgPořád se tedy rozšiřujeme, přijímáme více a více freteček do útulku a více a více jich nachází nové domovy :-) je to skvělé, tak to má být, a to tedy především díky vám všem, kteří nám aktivně či finančně a materiálně pomáháte :-) Moc za to všem díky. A kdož byste nám chtěl jak na voliérku či na dlouhodobu a složitou léčbu Amálky přispět, můžete jako vždy buď zasláním sms ve formátu DMS FRETKA na tel. 87 777, v ceně 30,- Kč, či přímo jakoukoliv částkou na náš transparentní účet u Fio banky: 2300101259/2010, pro platby ze Slovenska přes IBAN CZ6920100000002300101259 bez poplatku za převod v cizí měně :-) MOC DĚKUJEME. BEZ VÁS BYCHOM NEMOHLI POMÁHAT ANI MY :-)

 

27.8.

Dnes nové info, zúčastníme se akce Mladoboleslavský voříšek, konané v neděli 2.10. od 10.00 na Krásné Louce v Mladé Boleslavi :-) Můžete přijít, přihlásit svého voříška, a setkat se s námi i našemi fretečkami, stejně tak nakoupit v našem obchůdku :-) Těšíme se na vás :-) 

scan0197.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.8.

Fretečky se tu mění každý den... zamluvení jsou Maty, Hary - Wayne, Amorek a Amanta, Nelinka :-) Do nového domova odjela Houseenka :-) 

K adopci z miminek tedy zůstává šampaňák Gary, tchoří klučina Bruce, čtyřměsíční Mia, z ročních freteček Janet, Nika, Jimi, Charlie, a z dvouletých a starších Mikuláš, Vločka, Čikitka, Luna a Deisy, Felinka a Blondík, Šmudla a Vampýrka :-)

Krásně se nám to to vyprazdňuje, nebo spíš lépe, fretky přicházejí a odcházejí, což je super, takto má útulek fungovat, a já jsem za vaše adopce - super adopce - strašně moc ráda.. 

V poslední době jsem se setkala s několika - hodně lidmi - kteří mi položili zajímavou otázku...PROČ TO DĚLÁŠ? Tak na tohle se fakt nedá odpovědět, to se musí cítit srdcem... lidé jsou zvyklí na chov - i hodně početný - hospodářských zvířat a v poslední době se oravdu hodně rozšřuje chov jak ovcí, koz, králíků, kachen, slepic, krůt, pštrosů - prostě vše, z čeho je užitek.. u nás kromě ovcí - sekaček trávy - a tím pádem mazlíků - nenajdete žádná jiná taková zvířata... je pravda, že už dlouho přemlouvám muže na pořízení slepiček, králíčků... a to tedy ne tak ani pro nás, ale pro smradlavé obyvatele našeho domu :-) aby měli stále čerstvé domácí žloutky a nemusela jsem je shánět, aby měli častěji králíčka, a tak... pravda, mají vše i teď, ale vše musím kupovat a co si budeme povídat, není nad čerstvé domácí masíčko... no, zatím se nedaří, prý je u nás zvířat dost :-) a to musím uznat, že má pravdu... ale fakt mám radost, když se fretečky, které sem přijdou ve špatném stavu, velmi často kousavé, se během několika měsíců dají dohromady a mohou dělat radost té správné rodině a ony mají ten správný fretčí život. Za to všem moc díky :-)

V pondělí jsme právě jednu takovou - Lesní Amálku - museli zanechat na klinice v Brně... Amálce se vrátil zánět dásní, a ač jsme začali dávat stomorgyl, nebylo to nic platné.. Amálka papkala vlažnou kašičku, i z mističky sama, dokonce při návštěvě naší pobočky na Slovensku kradla klukům melouna, a syslila, a při příští "procházce" šla dojíst vše schované, tak první prognoza z Brna nebyla vůbec příznivá, a musím přiznat, že jsem z toho byla opravdu velmi špatná. Amálka je totiž jedna z těch světových unikátů fretek - chytrá, milá, mazlivá, postelák a prostě úžasná... Amálka má takový zánět dásní, až se jí z toho rozpadá čelist.. K tomu inzulinom, obrovskou 6 cm velkou nefunční ledvinu... Naštěstí Amálka se ukázala i v Brně ve svém světle a svou chutí do života, tím, že začala jíst i granulky, přesvědčila pana doktora, aby udělal nemožné.. takže v úterý byla Amálka na operaci inzulinomu a odebrali ji špatnou ledvinu, z operace se nádehrně zotavila, a i přes svůj handicap s čelistí jedla dál granulky... dnes nové zprávy, kdy je Amálka zase lepší a bude se řešit problém s čelistí.. Tak jí prosím moc moc moc držte všechny palce, tlapky, protože Amuška si to opravdu zaslouží.. a moc se těším, až bude zase zpět u nás doma :-) Nadále bude mít k dispozici svou místnost, svou postýlku, ve které ráda spí... prostě fretka VIP :-)

bryle.jpgA protože Tinka - vnučka Irči - dělá nádherné fotky, tak jsme se rozhodli, že nový kalendář bude z fotek Tinky, jako vrchní fotografky, tak se máte na příští rok na co těšit :-)

 

 

16.8.

AKTUÁLNĚ MÁME K ADOPCI 18 FRETEČEK, které jsou vyjma Vampýrky a Šmudly vhodné jak k začátečníkům, tak i dětem... většina z nich je mladých, máme i miminka, nebo 1-2 leté fretečky :-) pokud máte ty správné podmínky pro jejich nové domovy, kontaktujte nás :-) s dopravou po celé ČR můžeme pomoci :-)

čekají na vás: Amanda a Amorek, Bruce, Charlie, Čikitka, Deisy a Luna, Felinka a Blondísek, Gary, Housee, Janet a Nika, Jimmy, Mikuláš a Vločka, Vampýrka, Šmudla :-)

Veškeré potřeby pro fretečky, včetně klecí (ne nových), přepravky, pelíšků, hamačků, mističek, napáječek, záchůdků, granulek a případně i kočkolitu, prostě komplet vybavení, můžete pořídit u nás :-)

 

15.8.

O víkendu jsme měli fretčí návštěvy, přijela adoptivní rodina Lesní Amálky :-) Děkujeme moc za příspěvky pro Amálku i za dárky. A také si u nás vybrali svého nového společníka, a to Harryho, který se bude nově jmenovat Wayne :-) A protože kluky Garyho a Harryho od sebe nelze pořádně rozeznat, nalakovali jsme Harrymu drápky, abych věděla, kdo je kdo :-) 

Dále je zamluvený Maty, který se bude stěhovat k Aničce do Jiříkova k dalším fretčím kámošům. 

img_20160813_205409-1-.jpgVolný je tedy zatím šampaň mimčo Gary, Houseenka a malý nový klučina, který dostal jméno Bruce :-) - na fotce

Všechny mimča jsou skvělá, zdravě sebevědomá, umí si hrát a už z 90 % chodí i ve volné místnosti na záchůdek. Zavřená v kleci nejsou nikdy, jsou zvyklá jen na volno :-) 

eli-ajrinka.jpgV sobotu večer se nám vrátila po dvouleté adopci Elí Ajrinka.... je jí již 5 let, a tak k další adopci bude už jako fretka důchodce. :-) tedy zdarma, ovšem s tím, že velmi dbáme na její nový domov. Nedá se vyloučit, že vzhledem k větu bude potřebovat nějaké zdravotní vyšetření.... časem. Zatím je Elí Ajrinka v pořádku, veškeré zdravotní problémy byly řešeny na VFU, takže je OK :-) 

O víkendu máme srazík a schůzku v naší pobočce na Slovensku, takže když byste někdo potřeboval nějakou dopravu cestou - v podstatě přes 2 republiky !!! Kadaň - Michalovce - přes Brno, Olomlouc, tak se ozvěte, s dopravou nějaké fretečky tam či zpět můžeme pomoci :-) 

 

13.8.

S Amálkou stále bojujeme :-) už zase papká o něco lépe, ale stále krmíme ze stříkačky.... bude to ještě běh na dlouho trať, ale Amálka se drží.. občas si zobne i pištkotku :-)

Včera k nám přijel další malý klučina, asi 6-7 týdnů, trochu vystrašený, je velmi mazlivý, vydrží dlouho na klíně, ale když se lekne, kousne.... žil v chlívku s prasátkem..... takže o jeho dosavadním životě si iluze dělat nebudeme, a budeme se snažit z něho co nejdříve udělat správného sebevědomého freťáčka :-) jen co se trochu zotaví přidáme ho k miminkům.... :-) aby měl společnost :-) Letos to je již 52. přijatá fretečka, kromě těch vrácených do útulku.. takže se tu opravdu nenudíme. 

Dnes by se k nám do útulku měla vrátit z adopce Eliška.. čekáme ji večer... 

 

 

8.8.

Amálka stále špatně papká, tak jsme krmili stříkačkou, o víkendu se vrhla na piškotky, které ukradla našemu psíkovi :-) uličnice :-) ale přibírá, tak snad to bude lepší... obavy mám ze zánětu zoubku, jelikož se jí vrací, a tak nás Brno nemine.. zatím však chci, aby se dala více dohromady.

img_20160808_205905.jpgMrňata Housee, Maty, Hary a Gary jsou naprosto skvělí.. tak nádherně zdravě sebevědomá a vymazlená miminka jsme tu snad ještě neměli... Nekoušou, přitom si božsky hrajou a už chodí ze 75 procent na záchůdek.. No prostě super.. :-)

Mimča už jsou k zamluvení a mohou jít do adopce :-)

2.8.

thruway.jpgRozjíždíme opět obchůdek, s novým zbožím, ověřeným a super pro fretečky :-) ohrádky, na ven či na doma, k dispozici mám ještě 1x 8midílnou a 1x11tidílnou, k 8midílné je možnost přikoupit i vršek či spodek jako kryt.. Cena 1600,- za 8midílnou

ohradka8.jpgohrádku, 2200,- za 11tidílnou ohrádku, k tomu kryt na 8midílnou ohrádku 600,- Kč. Dále nabízíme vysoce kalorickou vitamínou pastu pro fretky 8 v 1 - 250,- Kč, olej obsahující esenciální vitamíny pro zdravou srst a pokožku fretky 250 ml (217 g) - 280,- Kč, a v neposlední řadě tolik žádaný prolézací průhledný tunel dlouhý až 4,5 m, průměr 10 cm, cena 990,- Kč. K balíčku s platbou předem bude započítáno poštovné olej.jpgpasta8v1.jpgcca v hodně 120,- - 250,- Kč, dle váhy a velikosti objednávky, bude řešeno individuálně. K balíčku možno objednat pelíšek, hamaček z výroby Irči  aktuální foto pelíšku a hamačků dodám :-)ceny hamačků a pelíšků 190 - 500 kč. Objednávat můžete prostřednictvím e-mailu, do našeho obchůdku zboží dodáme v brzké době.Samozřejmě veškeré výrobky jsou dlouhodobě používané nejen našimi fretkami a fretkám chutí a jsou ro ně dobré a zdravé a ostatní super k využití 

1.8.

Měsíc dovolené v útulku skončil, a musím říci, že byl poměrně náročný. Útulek díky Irče z naší pobočky v Kadani fungoval pořád a na plné obrátky :-) takže fretečky odcházely do adopce a zase přicházely.. jak nalezené, tak ty odložené, případně i vykoupená a nám předaná miminka ze špatných podmínek. Takže shrnu: 

5.7. odjel do nové rodiny Diesel, do Brna :-) v nové rodině se má skvěle a doufám, že jim stále dělá jen radost :-)

8.7. byl na kastraci Jimmy a na vyšetření byla Vanilka, u které se potvrdil inzulinom. No, Vanilce je již 6 let, takže na to má tak trochu nárok... 

9.7. odjely nečekaně do nového domova holky Stefani a Tifani... Doma jejich přijetí nebylo až tak růžové, jelikož jsme nevěděli, že rodina má kromě 3letého freťáčka, se kterým u nás byli, ještě 8miletého klučinu a 9ti letou holčinu, kteří příchod nových fretek nesli dost špatně, a 9tiletá holčina je již několik týdnů hospitalizovaná v Brně.. Moc držíme palce, aby se vše zlepšilo... :-) a byli všichni v pohodě a v pořádku. 

10.7. Dostali jsme do útulku malého tchořího klučíka - miminko, kterého Irča pojmenovala Bořík.. Bořík přišel ve špatném stavu, byla na něm již nakledená muší vajíčka, nicméně Irča krmila a zdálo se, že vše dobře dopadne, jenže 5tý den Bořík zemřel.. byl opravdu moc maličký :-( 

13. 7. Malina... přestala jíst, vylučovat, prostě najednou z kousavky byla milá fretka a to značí přímo "průser".. Takže Irča ještě v 9 večer jela na veterinu, kde zůstala Malina do rána a telefonicky jsem s veterinou řešila co dál.. Nakonec se u Maliny potvrdil problém s močákem, a šla ihned na operaci, při které ji vyndali asi půl cm obrovský močový kámen... !!! Tímto moc díky jak Irče za pohotovou reakci, tak MVDr. Zákravskému a MVDr. Langerovi ml. za super provednou operaci a záchranu Malinky :-) Malinka brala ještě ATB, dokonce od Irči z ruky, ale nyní je už naprosto v pohodě a opět si do nás vesele kouše.. známka, že je v pořádku :-)

14.7. Volala mi slečna, že si nemůže nechat z důvodu rozchodu s přítelem a stěhováním dvouletého freťáčka.. A tak v tento den přivezla Irče do útulku Jeremyho. Jeremy je naprosto skvělý šampaňský kluk, který se ihned zkamarádil s Irčinýma fretkama a nakonec s nimi odjel k Irče domů :-)

17.7. Po telefonátu naprosto nešťastné Veroniky Č., která viděla na trhu v příšerných podmínkách prodávat sotva šestitýdenní, spíš ale mladší miminka, je po dohodě s námi vykoupila (na její náklady), jednoho tchořího klučíka si ponechala a 2 šampaňské klučíky a jednoho albínka k nám dovezla.. Mimča byla opravdu maličká.. potřebovala by spíše ještě pít od maminky než být hozená do víru divokého světa, ale to tak množitelé dělají.. A tak jsou Karmínek (albínek), šampaňáci Hary a Gary u nás, a bydlí společně s tchoříky Matym a holčinou Housee :-) skvělá divoká pětka :-) která vymýšlí samé lumpárny :-) 

23. 7. Do útulku přijela tříměsíční stříbrná holčina Mia, kterou si rodina neuváženě pořídila. Mia je takové nedovychované mimino, divoká, ale krásná :-)

25.7.  Do útulku se vrátila po 5ti měsících dvojice Blondísek a Felinka.. naprosto úžasná dvojka, kterou nová rodina vrátila z důvodu alergie.. vrátily se v naprosto skvělém stavu a jsou připraveni si najít novou, konečnou rodinu, kde budou dělat radost a kde je budou mít rádi :-)

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ČERVENEC 2016

1. 7. - 31. 7. 2016 DOVOLENÁ

útulek bude fungovat, avšak bude mít omezený provoz. Fretky (nalezené) do útulku přijímáme i v této době, jinak je to na domluvě dle nutnosti umístit fretku v útulku. Fretky do adopce budeme po domluvě vydávat také. Volat můžete na tel. 606 517 868 nebo 602 692 130, e-mail i facebook bude fungovat omezeně. 

 

7.7.

Nové zprávičky od Diesla, doma si zvykl, i když to bylo "krvavé"zvykání, ale nová rodina vše zvládla a už jsou s Di kamarádi :-) Snad jim to vydrží :-)

Nečekaně včera odjela do nového domova Corry, ještě ke stejně staré fretčí kámošce :-) Holky si zázračně rozumněly už zde u nás, a odjely v jedné přepravce a i doma až na pár výměn a maličkého pušení si holky rozumí :-) Super :-)

Za poslední 4 dny odešly z útulku 4 fretky, takže je to paráda :-) Moc děkujeme za adopce :-)

6.7.

Včera odjel do nového domova Diesel :-) Nová rodina vypadá skvěle, snad si s Dieslem, stále ještě malým hravým divoškem, poradí... No, vycházky by to spravily, tak uvidíme, jak si poradí :-)

Včera jsme dostali do útulku 2 malá miminka.. sotva odstavená, věk neznámý, typujeme cca 6 týdnů.. nalezence.. Takže to máme opět mateřskou na plný úvazek. zatím mimča vypadají docela dobře :-) Dali jsme jim jména Housee a Maty. 

 

 

 

4.7.

Včera odjela do nového domova Gill, ke svému kámošovi Dolfíkovi. Dolfíka si nechala kastrovat přímo nová rodina, však u Gill se báli, jak by to jejich vet zvládl, a tak Gill byla na kastraci u nás. Včera, v pořádku, se stěhovala k Litoměřicům :-) Moc díky Kláře a Jakubovi za několik adopcích, a tím pádem nového domova, pro několik freteček, jak od nás z útulku, tak od jinud. Už mají pěknou fretčí smečku, a Gill bude myslím jediná holka :-) Moc díky :-)

Včera k večeru také odjela do nového domova Bonninka. Ta si hned zamilovala kabelku nové majitelky a celého nového páníčka, kterému ihned olizovala uši. Doma jí čeká ještě dvounohý malá kámoš, a psí smečka :-) A tak se nikdo z nich nudit nebude :-) Moc děkujeme za adopci :-)

V úterý by se měl ještě stěhovat do nového domova do Brna Diesel. Z něho už je suprový kluk, a tak věříme, že bude své nové rodině dělat jen radost :-)

Na hlídání je u nás jako každoročně již sedmiletý Dolfík, původně od nás z útulku, ze kterého je fretčí dědeček, ale je to stále suprový kluk. Po odstranění zubního kamene tedy odmítá granulky, jí jen konzervičky, ale jinak je v pohodě :-)

Zprovoznili jsme po delším plánování novou fretčí místnost, kterou plánuji jako zvláštní místnot pro stálé fertky, ve virtuální adopci atd... Tímto budou mít všechny fretky více místa, pohodlí a prostoru na běhání. Opět se tím zúžil prostor pro bydlení v našem domě a rozrostl se prostor pro útulek.. jestli to bude takto pokračovat, tak nebudeme mít kde bydlet :-)

auto1.jpgA ještě jedna radostná zpráva!!! Jedeme si dnes pro nové autíčko, vyloženě útulkové, které bude k dispozici Irče v Kadani. Tím se "zkrátí" vzdálenost mezi našimi pobočkami a i jinak bude využívané pro potřeby útulku :-) V tomto nám doposud velmi pomáhal pan Jiří z Prahy, který ve svém volném čase a na své náklady jezdil z Kadaně do MB, a dělal nám spojku. Tímto moc děkujeme za jeho pomoc :-) A doufám, že nám naše nové autíčko bude sloužit k radosti a pomoci opuštěným fretečkám :-)

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ČERVEN 2016

30.6.

Včera odpoledne jsme přijali do útulku další fretečku, cca roční, moc hodnou... Zatím je v dočasce u Jany ve Šternberku, protože přijela až od slovenských hranic, a tak jsme její vyzvednutí už řešili nějakou dobu.. Povedlo se a moc hodná holčina je zde... Zatím nevíme, jestli nebude nakrytá, má velké bříško, a tak nás čeká návštěva veta, aby zjistil, jak na tom fretečka je, zda je nemocná, se zánětem, nebo březí... Také možná zůstane natrvalo u Jany, pokud se snese s jejím klučinou... to se také uvidí.. V každém případě Janě moc děkujeme za vyzvednutí a prozatímní péči :-) A pro zajímavost, je to 44. fretečka letos přijatá do útulku. 

 

29.6.

Pomalu ale jistě se chystáme na dovolenou, kdy bude mít útulek omezený provoz, především co se týká příjmu a výdeje freteček. Jak jsem napsala, nalezené fretečky budeme přijímat jako vždy, fretečky přímo od majitelů až po dovolené, tj. v srpnu, samozřejmě pokud situace nebude kritická. V takovém případě pomůžeme samozřejmě kdykoliv. Výdej freteček do adopce bude po předešlé dohodě také možné, v tomto případě prosím volejte na 602 692 130, jelikož na e-mailu víceméně nebudeme. Stačí poslat sms, ozveme se Vám zpět. 

Všechny fretečky jsou v pořádku, dobíráme ATB po operacích, kastracích, a věříme, že ještě do prázdnin do nového domova ke svému kámošovi se bude stěhovat Gill, která je naprosto úžasná, a tak tu bude ještě o nějakou tu fretečku méně :-)

taskadms.pngMoc děkujeme všem přispívajícím našemu útulku, jak materiálně, tak finančně, či zasíláním DMS. Těch přišlo v květnu 72 a v červnu již 66 :-). Máme také nové letáčky, hrnečky a plátěné tašky. Pokud máte možnost někde, na veterinu apod, umístit letáčky, napište nám, pošleme vám letáčky poštou a budeme za jejich umístění moc rádi. 13450789_1137669189628662_4167658587920871744_n.jpgKoupit si hrneček či tašku na podporu našeho útulku za cenu 100,- Kč i s poštovným (hrneček i taška stejná cena), můžete také, také prosím pište, ihned odešleme :-) Ještě jednou všem moc 13465974_1137669112962003_2308588251957531233_n.jpgděkujeme, za pravidelné i jednorázové příspěvky :-)

A kdo se chystáte také na dovolenou, přejeme všem krásné léto, skvělé dovolené a prostě pohodu a sluníčko :-)

28.6.

Dnes měl být na operaci Ferda od Žanetky, již 6ti letý freťáček, ale u veta se zjsitilo, že se nejedná o nádorek, ale cystu, kterou mu pouze propíchli a vymačkali obsah. Dá se předpokládat, že kapsa se bude zase plnit, pak už by byla operace nezbytná, ale uvidíme, třeba ne... v každém případě je tedy Ferda prozatím v pořádku :-)

Všechny fretečky v současné době v útulku jsou již po kastracích, operacích, dobíráme ATB a všechny jsou v pořádku. Gill by se měla brzy stěhovat do  nového domova, snad to stihneme ještě do naší dovolené, a pak se uvidí. Máme docela dost zájemců o fretečky, nicméně, podotýkám, že fretka není dárek, ani za skvělé vysvědčení a s tímto mě vůbec neoslovujte, zbytečně ztrácíte čas. :-)

 

24.6.

S velkou lítostí v srdci musíme oznámit, že Annieška druhý den ráno po kastraci zemřela. Bohužel její tělíčko bylo příliš slabé, a nedokázala svůj boj o život vybojovat. Byla se mnou až do 5 hodin do rána. Obě jsme se ještě stažily, však v 7 hodin zemřela :-(

Corrynka je po kastraci v pořádku a lítá jako čamrda :-)

Dnes byli na kastraci dle plánu kluci Charlie a Mikuláš a holčina Vločka. Všichni kastraci zvládli v pohodě a vypadá, že zvládnou vše. :-)

Ještě nás čeká v úterý operaci Ferdy (od Žanetky), která má bouličku na přirození, a tak bude operace náročnější a také nás čeká hystologie, abychom věděli, jakou formu nádorek má. 

Jinak je u nás vše OK, fretečky na půdě zvládají s přehledem i prozatímní vedra, na půdě je vzhledem k izolaci velmi příjemně :-) 

Také se chystáme na dovolenou, a tak je tu práce a předzásobování víc než dost :-)

 

22.6.

img_20160622_152355-1-.jpgDnes byly na kastraci holčiny Corry a nová Annie. Corrynka byla v pohodě, žádný zánět neměla, ale Anniška na tom byla hůře... děloha i vaječníky byly obrovské, se zánětem a bylo to tak tak. Jsem moc ráda, že jsem ji tam hned dnes vzala.. Chtěla jsem chvíli počkat, protože je u nás krátce a byla v končící říji, ale jsem moc ráda, že jsem ji vzala hned dnes. Cca 3 roky neřešení říje byly bohužel znát. Mám foto, na kterém ale není již vše zcela vidět, jelikož děloha již praskla, byla slabá a tak zánět trochu vytekl, a tak to vypadá lépe, než to ve skutečnosti bylo. Takže moc děkujeme MVDr Langerovi ml. za záchranu obou holek :-) a super operaci. 

Holky tedy ještě spinkají, a zase bude náročná pooperační noc :-)

V pátek jdou na kastraci Vločka, Mikuláš a Charlie. A na příští týden nám zbyde Ferdík s bouličkou na přirození. Takže operujeme a operujeme..

O Annie je zájem,uvidíme, jak se s novou rodinou domluvíme, zamluvený je také Diesel, který se bude stěhovat, jak budeme mít cestu do Brna. Zájem je také o holčiny Stefani a Tifani, také jsme v začátku řešení, tak uvidíme, ale snad nějaké fretečky nový domov najdou brzy. 

Od začátku roku do dneška jsme přijali do útulku 41 fretek !!! To je až šílené množství, a přibližně stejně tolik freteček našlo nový domov. Je to super !!!! A to nepočítám fretečky, kterým jsme pomohli "na dálku", tj. že jsme pomohli zprostředkovat nový domov, aniž by prošly fyzicky naším útulkem!!!! takže makáme a makáme a pomáháme, a to především díky vám, že nám pomáháte pomáhat :-) 

Nově děkujeme panu Dušanovi za jeho nemalý příspěvek na pomoc aktuální situace s kastracemi pro náš útulek. Moc díky :-) !!!

Také máme nové zprávičky z nových domovů, Jonášek se má super, lítá, dělá bordel a je prasátko, což byl i u nás, a má se super :-) Moc díky Aničko. 

Horší je to s Dolfíkem, který přestal v nové rodině jíst, dnes byl na kapačkách, a nová rodina ho krmí stříkačkou. Právě jsem dostala zprávu, že už si vzal i kapsičku, sám !!! což je paráda, a tak snad už bude jen lépe. O moc lépe na tom není ani jeho kámoška Gill, která také se k jídlu moc nemá, ale kapsičky jí, a hlídám ji. Tak snad to bude dobré. Co nejdříve plánujeme že odjede i Gill do nového domova, aby byli s Dolfíkem spolu a snad jim bude lépe i společně. Zatím být spolu nemohli, protože díky tomu, že nebyli kastrovaní Dolfík Gill stále tahal. Nyní jsou oba po kastraci, tak už to půjde :-) Moc díky nové rodině Kláře a Jakubovi za skvělou péči a starost :-)

 

20.6.

annie16.jpgDnes začal den telefonátem o nalezené fretečce v Kolíně. Našel ji sousedův pes rodiny N., která se jí ujala, navštívila veta a zavolala k nám :-) A jelikož jsme dnes měli v plánu školení o provozu útulku a neziskových organizací v Praze, kde jsme nasbírali mnoho know-how a užitečných informací, tak jsme cestou zpět do Kolína zajeli a Annie, jak ji rodina pojmenovali, vyzvedli :-). Annie je asi tříletá moc hodná tchořenka, s končící říjí. Takže nás čeká ještě také kastrace a pak hledání super nové rodiny, protože Annie je velmi hodná a miloučká :-) A krátce náhradní rodina se o ni skvěle postarala, včetně balíčku, který jsme k Annie dostali. Moc děkujeme. 

A tak dnes ještě po náročném dni zbývá dát všem pooperačním freťulím léky :-) a zítra či pozítří musí na kastraci další "várka" freteček. Celkem ještě čeká na kastraci i tedy s novou Annie 3 holky, 2 kluci a Ferda na operaci s nádorkem na přirození. Takže to bude ještě náročné, jak po zdravotní stránce, tak po finanční. 

Jako vždy nám můžete i v tomto pomoci, jak zasláním DMS, či koupí pelíšků, hamačků, či výrobků - hrnečku, tašky, nebo prostě příspěvkem na náš účet 2300101259/2010. Moc všem děkujeme. :-)

 

17.6.

13450306_1137669326295315_6333439826696641506_n.jpgPřidáváme několik dalších foteček z dovolené s fretkou :-) 

Děkujeme Martinovi Z. za nemalý příspěvek ve výši 5.000,- na podporu 13417653_1137669432961971_6868616043120107371_n.jpgnašeho útulku :-) a také paní Jitce P. za pravidelný příspěvek ve výši 1000,- a samozřejmě i všem dalším za pravidelné či nepravidlené příspěvky, balíčky :-) a pomoc našim 13450789_1137669189628662_4167658587920871744_n.jpgfretečkám. Přijaté peníze "investujeme" především do veteriny, takže v pondělí byly na kastraci holky Janet a Nika, dnes nově příchozí Gill a již delší dobu pobývající v útulku Deisy. Čeká nás ještě nově příchozí Corry, k tomu Vločka, a kluci Mikuláš a Charlie. A také musí  na operaci ještě Ferda od Žanetky, kterému jsme našli na přirození bouličku, takže předpokládáme problém :-( Musí se tedy vyjmout a polat na hystologii, abychom věděli, o co jde. Takže nás operací čeká ještě dost a dost, a to příští týden. 

Holky Gill a Deisy ještě spinkají po operaci a čeká nás tedy klasicky náročná noc :-)

Také plánujeme na červenec dovolenou, takže útulek bude jako každoročně v provozu omezeně. 

 

 

 

13.6.

fretky11.jpg

Dovolená s fretkou byla super, jako vždy. Sešlo se nás přes 20, někdo jen na otočku, když nemohl kvůli svým povinnostem zůstat, ale většina na celý víkend, a někteří si dokonce protáhli dovolenou až do pondělka, a někdo dokonce ještě zůstává na delší pobyt :-) Prostě pohoda a super, všichni byli jako vždy skvělí :-)

Líbilo se i fretečkám, a některé si užívali pobyt v ohrádce venku s jinými kámošemi, ač se původně neznali, a tak klubko na fotce čítá neuvěřitelných 11 !!! fretek !! :-) ze 3 různých part :-), které se předtím neznali. No bomba :-)

dort6.jpgOslavili jsme také 6 let od založení našeho útulku, 6 let fungování, překonávání překážek, i krásných chvil :-) více než 450 zachráněných freteček, a to buď přímo v útulku nebo i přímo od původního majitele k novému, kde jsme fungovali pouze jako prostředníci. Toto se snažíme praktikovat co nejvíce :-) Fretečky nemají "mezistanici" a když jsou v pohodě a zdravé, je to nejlepší pro všechny :-)

Přijali jsme také 3 nové fretečky, které v pátek přijeli z Brna, a to 3letého klučíka Dolfíka a stejně starou Gill, kteří si hned našli novou rodinu :-) a tak Dolfík hned odjel do nového domova s tím, že nová rodina zařídí jak očkování, tak kastraci (a jelikož tato rodina má od nás již několik freteček, tak víme, že je v těch nejlepších rukách), a holčina Gill půjde na kastraci u nás tento týden, a poté se bude stěhovat za kamarádem na sever Čech. 

Třetí holčinou je tříletá albínka Corry. Také moc hodná freťule, která bude také po kastraci a vakcinaci k adopci :-)

Všechna nově příchozí freťule jsou moc hodné, ač jsme měli info od původních rodin, že mohou kousat, tak nic takového se nepotvrdilo, až na Corry, která při čištění oušek tedy Pavlu pokousala fest, ale s tím se proště počítá :-)

No, a aby bylo i další místo v útulku, do nového domova odjel do Ostravy Kajda :-) který se rovnou na srazíku skámošil s dalšími fretčími kámoši, a tak odjeli společně :-) Super. Moc díky :-)

No a do nového domova odjíždí také šestiletý Jonášek :-) 

Takže tento víkend - přijato 3 fretečky, adopce 4 fretečky :-)

Moc všem děkujeme za účast, adopce, dlouhodobou přízeň, a s chutí a elánem do dalšího roku provozu našeho fretčího útulku :-)

 

 

10.6.

VZHLEDEM K PRÁVĚ PROBÍHAJÍCÍ DOVOLENÉ S FRETKOU NEBUDEME NA NETU PO CELÝ VÍKEND DO 13.6. KDYŽ BYSTE POTŘEBOVALI AKUTNĚ RADU ČI POMOCI S NÁLEZEM FRETKY PROSÍM VOLEJTE 602 692 130. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ. 

2.6. 

snimek1.jpg

A už se nám to blíží - Dovolená s fretkou :-) Zároveň jak se schůzí útulku, tak s malou oslavou 6ti let fungování našeho útulku. Již jsme tu sedmým rokem!!!! za tu dobu jsme pomohli více než 450ti fretkám!!! a to je už co říct !!! Na setkání se se všemi moc těšíme !!! Ten, kdo by chtěl přijet je na chvíli, na den či na večer, dejte také předem vědět, abychom se setkali. Nemíníme totiž celé dny jen "sedět" doma, ale také půjdeme na výlet a předpokládám i super akci, která se vyloženě vybízí k návštěvě: 

letdenmb.jpg

  "Dobový letecký den v Mladé Boleslavi" :-) Více info na: http://www.historical-airshow.com/

 

V pátek 27. 5. byl propuštěn z nemocnice (VFU) Earl :-) !!!! je po operaci nadledvinek, inzulinomu a je docela v pohodě :-) Bude tedy trvale brát léky na srdíčko, ale to už je to nejmenší !!! tak opět si zaslouží na VFU obrovské díky za zachráněný fretčí život. MOC DĚKUJEME . Celkové náklady na léčbu na VFU Earla stály 7000,- Kč. Moc děkujeme všem, kteří nám pomohli tuto částku uhradit, především velké díky Pavle :-)

V pobočce v Kadani je od neděle nový freťáček, mladý Karel :-) Karel šel původně z nechtěné rodiny do jiné, kde se však nesnesl s domácím freťáčkem, a tak jsme fungovali jako záloha pro tuto možnost, a tak je Kajda u nás. Je kastrovaný, po očkování tedy může jít do nové rodiny. Je moc hodný. 

13322153_1126410957421152_2158190873167279218_n--1-.jpgI u nás proběhly minulý týden kastrace, na kterých byli Amanta, Denis, Čita a také Brumík, který měl pouze jedno varlátko. To druhé se vetovi dost špatně hledalo, bylo nevyvinuté. Na toto případně pozor, když byste měli takového samečka, do budoucna by "schované" varle mohlo způsobit velké zdravotní problémy, a tak je nutné jej včas najít a vyoperovat. img_20160524_164956.jpgJedno foto porovnání obou varlat Brumíka.  V každém případě všechny fretečky zvládly kastraci na jedničku, a v brzkké době půjdou další holky, Nika a Janet a další kluci a holky, aby si mohli co nejdříve hledat nové domovy :-)

A bohužel musím přidat ještě jednu velmi špatnou zkušenost z prozatím nejmenované veteriny v Praze... :-( přijali freťáčka s tím, že je malátný, nic nenašli, a tak volali majitelce, ať si pro freťáčka přijde.. ta přišla do čekárny, zde jí řekli, že jí freťáčka připraví a za chvíli přišli s tím, že je mrtvý... to, co majitelka, opravdu velká milovnice freťáčka původně od nás z útulu, v tu chvíli zažila, si asi umí jen málokdo představit.. já ano.. stalo se mi něco podobného s mým otcem v nemocnici v MB a už nikdy bych nechtěla nic tak strašného zažít.. Zdeni, Matýska je nám strašně moc líto a věř, že s tebou velmi soucítíme.. vím, jak moc tohle bolí a jak špatně se z tohoto člověk dostává.. však také z vlastní zkušenosti vím, že ač se to zdá "nemorální", tak nejlepší lék a bolavé srdíčko, není zapomenout, ale pomoci třeba i další fretečce. U nás je stále dost freteček, které by skvělý domov, který u Tebe mají, potřebovali a budou za něho případně vděčné. Vím, že Matýska nenahradí.... :-( přijmi prosím naši upřímnou soustrast :-( 

Děkujeme moc za balíček rodině S. z Rovenska pod Troskami :-) granulky se moc hodí :-)

Děkujeme také všem za zaslání DMS v květnu, kdy jich bylo odesláno 56 !!! Moc díky :-) 

Znovu upozorňuji, že návštěvy v útulku jsou možné pouze po předešlé domluvě!!!!!! 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

l.S. - Vilík kousavec Earlovi

držím Ti palečky.

Irena Syřišťová - Radost přijde vždy,na to zlé nehledět.

Zpráv bylo hodně zlých,ale těch krásných je mnohem víc a to je super :)

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 19
Celkem: 2804334
Měsíc: 26615
Den: 1194