Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK KUPOVAT FRETKU?

 

shop.jpg

29.9. Podmínky pro obchodování ze zvířaty můžete nalézt na informacích Státní veterinární správy: http://www.svscr.cz/dokumenty/eu/source.html

25.8. Protože  poslední dobou - jistě - jsou k dispozici mláďata - stoupá prodej a tím pádem koupě fretek, především ve zverimexech, kdy některé z nich dělají dokonce marketingové "akce měsíce" na fretky (např. nákup se slevou 15 % i na vybavení) a k tomu uvádějí:

Malá kulatá očka, do růžova zbarvený čumáček (není pravda - čumáček mají fretky různé barvy, i černé) , protáhlé tělo a hebká srst – to je fretka obecná (přiznám se, že s názvem fretka obecná jsem se nesetkala, ale to je možná pouze moje nevědomost, nevím.. ). Roztomilé zvířátko se nejen u dětí těší stále větší oblibě.(u dětí? FRETKA NENÍ ZVÍŘE PRO VÝCHOVU DĚCKEM!!!! Majitel inzerátu asi zapomíná, že fretka je šelma, a jak dokáže kousat, můžete vidět např. na http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/co-delat-kdyz--......html 

Lehce ochočitelné zvířátko - opak je pravdou!!! vychovat fretku bývá někdy dost složité.. neposlouchá jak pes, nenaučíte ji na odměnu jako psa, prostě je to naprosto jiný způsob výchovy.. nedá se trestat (to se vrací a kouše ještě s větší intenzitou - majitel inzerátu zcela jistě fretku nikdy neměl!!!!) , se kterým můžete vyrážet na procházky - to ano, s tímto mohu souhlasit, fretka procházky miluje.

Fretka se snadno naučí chodit na vodítku, zvládá i lehké sportovní disciplíny. - jaké? ke mě? sedni? lehni? slyší tak na otevření lednice, šustění pytlíkem.. ty disciplíny bych chtěla vidět? může mi je majitel inzerátu předvést? ráda se přiučím!!! 

 Díky její přítulné povaze (přítulná povaha - ano, za předpokladu, že fretku správně vychováte.. a i tak vám spousta majitelů fretek potvrdí, že se jejich fretka vůbec nemazlí - fretka není kočka, pes či králík!!!) a inteligenci (ano, chytrá je hodně, vždy přijde na to, co vám nejvíc vadí a v případě, že se jí nebudete dostatečně věnovat to bude dělat (např. škrábat tapety :-) ), , vzniká po celé zemi řada klubů, které sdružují příznivce této šelmičky - řada klubů? existuje jen jeden !!! http://www.fretka.cz/ a pak na Slovensku : http://www.fretka.sk/

·         Fretka domácí je jedinou domestikovanou kunovitou šelmou.(souhlasím)

·         Průměrně se dožije 6 – 8 let, ale není vyloučena ani delší doba, přičemž ideální doba pro chov je do tří let. Stárnout začíná již ve čtyřech letech. (souhlasím)

·         Váha samice se pohybuje kolem 1 kg (přesněji 600-900 g) , zatímco hmotnost samce může být až 1,5 kg (lépe 1,3-2,3 kg) . Fretka měří kolem 60 cm.

·         V případě, že má samice mláďata, rodí se holá a může jich být až 16. Její tělesná teplota je od 38 do 40 °C. (souhlasím)

·         Díky šlechtění, ji dnes můžeme vidět v různých barevných variantách. - souhlasím.

·         Fretka je na péči velice nenáročná - omyl!!!! .

·         Spí až 20 hodin denně (to ano) a nejvíce čilá je ve večerních hodinách, tedy obvykle v době, kdy na ní má

·         chovatel čas - souhlasí. .

·         Fretka se venčí na písku, odpadá tedy nutnost zvíře venčit venku -ano, ale fretka má procházky velmi ráda. . Přesto je možné vybavit fretku vodítkem a kšírkami a vyrazit na procházku.

·         Fretka je samostatná, ale zároveň má ráda hlazení a společnost. Při dobré výchově je možné jí naučit několik povelů.. jak jsem již psala - ty povely bych chtěla vidět.. to mám doma 18 fretek!!! no, můžete si říci, že je to tím, že jich je hodně a nemám na ně čas. Blbost. 2 roky jsem měla 1-3 fretky a byly mými jedinými mazlíčky a času bylo dost.. umí se nosit na rameni, jezdit se mnou na kole a tak.. ale povel? fakt - jaký to je? !!!!

·         Fretka se stala v minulých letech natolik oblíbeným zvířete - to ano...  že v poslední době vzniká celá řada granulovaných krmiv různých značek i kvality - to ano.  Mladé fretky vyžadují vyšší obsah bílkovin a tuků, starší fretky (tzn. 4-5 leté) už by měly dostávat stravu méně tučnou, ale obsah bílkovin stále co nejvyšší. Bílkoviny musí být živočišného původu, nejlépe drůbeží maso (fretka může hovězí, a má jej ráda, granule, melouna, okurku a tak.. nesmí vepřové!!!)

rozhodla jsem se případným zájemcům k fretku dát několik rad, jak na to, jak si nekoupit kousavku - např. takovou, jako je Tedík (momentálně u nás ve výchově - viz http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/t-e-d-i-k----vychova-agresivni-fretky.html)   nějaké komentáře jsem již uvedla do zkopírovaného inzertního článku.. a snad mluví za vše.. na co si dát pozor? co chtít při koupi vědět?

1.    Stáří fretky – resp. datum narození

2.    Pohlaví fretky a vysvětlení, jak se pohlaví pozná

3.    Je fretka očkovaná? Proti čemu a kdy? Vyžadujte očkovací průkaz.

4.    Odkud fretka  pochází – od velkochovatele – malochovatele atd

5.     Jak dlouho je fretka ve zverimexu (a např. byla předtím v jiném? Stává se totiž, že když fretku nemohou v jednom městě prodat – přesunou ji jinam a hotovo.. )

6.    Jak byla vychována – jaký má denní režim? Pouštěli ji – jak často? Je zvyklá na lidskou ruku – ozkoušet.. pokud prodavači berou fretku v rukavici a kouše – NEBRAT!!!! – přinesete ji domů, fretka bude ještě více vystresovaná cestou, jiným prostředím atd a bude kousat jako divá!!! – pak jsou inzeráty typu.. „koupila jsem si fretku, ve zverimexu mi řekli že je to jako kočka a „ono“ mi to doma pokousalo dítě!!! „ – šup, a vyvstává otázka, kam s fretkou? Ne v každém zverimexu vám ji vezmou zpět.

7.  Také se zeptejte, co vše o fretce prodávající ví, jaké informace vám o této šelmě může podat - např. kdy je fretka v říji, jak dlouho trvá, jak ji poznáte apod... i podle toho můžete poznat, zda je prodávající pouze prodejcem nebo opravdu o fretkách něco ví a tím pádem se o ně i mohl dobře starat..

8.    Nezapomeňte na doklad o koupi!!! Na fretku se dle zákona vztahuje „záruka“ :-)

9.    Strava fretky – jaké granule jedla? Fretka má ve zvyku si vytvářet stereotypy a když jí dáte jiné granulky než na jaké je zvyklá, může přestat jíst – a je problém na světě!

10.    Pití – lepší je pítko – napáječka pro hlodavce – misku fretka vycáká a má všude mokro a vodu k pití žádnou :-(

11. Umí chodit na WC? Jakou podestýlku používala?

12. Pro fretku je nutné mít pelíšek, starou mikinu – co měli ve zverimexu? Přílišné světlo jí škodí, musí se na spánek zahrabat :-)

13. V případě, že fretku kupujete od chovatele, chtějte vidět prostředí, ve kterém fretka vyrůstala, matku, případně i otce... vyplatí se si pro fretku dojet.. prodej "na cestě" na pumpě a tak, není vhodný.. viz příspěvek: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/pribeharna/lumpik-sarinka.html

 

Když si ještě na něco vzpomenu či dostanu od někoho podněty, doplním.. zatím to takto stačí :-)

Přeji hodně štěstí a prásné dny a roky strávené se super mazlíčkem..

NEZAPOMÍNEJTE, ŽE SPRÁVNÝ FRETKAŘ JE MAJITEL SPRÁVNĚ OCHOČENÝ SVOU FREKOU.. JINAK TO TOTIŽ NEJDE.. AŽ TOTO POCHOPÍTE, BUDETE MÍT SUPER MAZLÍČKA A SPOLEČNÍKA V JEDNOM :-)

nepoustej-fretku-banner-180x150-01.jpgINFORMACE LZE TAKÉ ZÍSKAT NA: http://www.nepoustej-fretku.cz/

 

 

 

 

***********************************************************************

 

 

 

- prodavač seděl za pokladnou a cosi si četl.

Já: Dobrý den, mám zájem o koupi fretky, pro 6ti letého syna, má dnes narozeniny. Četla jsem vaši nabídku s 15% slevou. Můžete mi o tomto zvířeti říci něco více?

- prodavač vstal a vyšel od pokladny.

Šla jsem směrem k akváriu s fretkami, ve kterém byli 2 samečci cca půroční, na lisovaných drobných často rozdrcených paletkách..  Jeden stříbrný - jedl granule z misky, vodu mít nemohl, jelikož původně miska s vodou obsahovala rozmočené paletky a voda nikde.. druhý, hodně žlutý albínek spinkal stočený v čistém záchůdku s kočkolitem.

Prodavač: já nemohu jít s vámi, jsem tu sám, nemohu od kasy. O zvířeti Vám mohu podat informace zde.

Já: Dobře. Tak co  mi o fretce jako o zvířeti můžete říci? 

P: je to kunovité zvíře. Máme ji v akci - sleva 15 % a myslím, že i na vybavení.

Já: A co více? Jak jsou fretky v akváriu stará? Jsou to samičky či samečkové?

P: To nevím, na pohlaví jsem se ještě nekoukal.

Já: A co taková fretka potřebuje? Je vhodná pro 6ti leté dítě?

P: No fretka jí granule. Je vhodná pro 6ti leté dítě ale když si ji koupíte potřebuje vychovat, bude kousat.

Já: Vychovat? A jak se to dělá? 

P: No, vychováte ji jako psa.

Já: Jako psa? Takže výchova na pamlsky, tresty? Jak se trestá fretka? 

P: No plácnete ji přes čumák. Tak do 14ti dnů ji vychováte.

Já: Aha, takže ji budu 14 dní plácat přes čumák a bude hodná?

P: Ne pořád plácat, jen když Vás bude chtít kousnout.

Já: Dobře. V letáku také píšete, že se fretka naučí i několik povelů. Můžete mi říci, jak se fretka učí a jaké povely se může naučit?

P: No, já nevím.. Tak jen jeden - přivolání.

Já: ale v letáku to píšete..

P: Já ty letáky nepíšu.

Já: Aha.. a můžete mi fretku ukázat?

P: Nemohu jit od pokladny, jsem tu sám...

Já: Aha, a kdy tedy mi ji budete moci ukázat? (bylo 12,45 hod)

P: Tak za 5-10 minut až se vrátí kolegyně.

Já: při představě že budu stát ve zverimexu a čekat 5-10 a více minut na kolegyni... Tak dlouho čekat nebudu. Děkuji.

Mám obavy, že takto se prodávají fretky ve více zverimexech. Např. u nás v prodejně Zvěrokruh v MB je to to samé.. Prodavačky nevědí, jaké mají pohlaví fretek, ani jak jsou fretky staré. Nanejvýš řeknou, která kouše víc a která míň.

Takto se k nám ze zverimexů dostává spousta nevychovaných fretek, které koušou. Minulý  týden to byl Tedík. Zkusím říci pánovi, který si ho koupil a Tedík mu hned první den prokousal ruce tak, že je měl na šití, že ho měl při tom plácnout přes čumák a zkoušet to 14 dní :-) Jsem zvědavá, co by dělal Tedík zakouslý do mého prstu přes nehet, kdybych ho u toho plácala přes čumák.. raději nechci ani domyslet, jak bychom byli oba - pan Jiří i já pokousaní skrz naskrz :-(

Tahle metoda zcela jistě nefunguje. Naopak... Tedíka hladím, chodím s ním vem a včera už mi lízal pastu z ruky.. ale pohlavkama ho opravdu kousání neodnaučuji.

P O Z O R    N A    K O U P I    F R E T K Y !!!!

V neděli 28.8. jsme dostali miminko.. také zakoupené ve zverimexu.. lidé se nemohli koukat, na sotva odkojené mládě, se slzavýma očima a neurčitým zeleným povlakem na nose, jak se trápí ve zveráči. Tak ho odkoupili. I s kupní smlouvou, kde je uvedeno datum narození 13.6. Mimino bylo již měsíc ve zverimexu - dle prodávajících. Jeho věk odhadujeme tak na 8 týdnů.. víc ani Ň... srovnáváme dle naší malé Coco, která se zcela určitě narodila 16.6. a je o hlavu větší než malý Marty (jak jsme ho pojmenovali). Tzn. že se do zverimexu dostal sotva po odstavu kojení, tak na 4 týdnech. Zprvu kousal, ale po 2 hodinách mazlení už ne. vyčistili jsme mu ouška, čumáček a uvidíme, jak to bude dál.

 

 

 

P O Z O R    N A    K O U P I    F R E T K Y !!!!

PETICE JE NA SVĚTĚ :-) MŮŽETE SE ZAPOJIT NA : http://www.petice.net/petice-za-zakaz-prodeje-selem-v-obchodech-se-zviraty

Dále bychom chtěli upozornit na "chovatele" či "chovné stanice" p. Jana Musila, Karla Mádra a dalších, taktéž viz: http://phpbb3.fretka.cz/viewtopic.php?f=145&t=1064

 

P O Z O R    N A    K O U P I    F R E T K Y !!!!

29.8. O víkendu jsem navštívila prodejnu PetCenter na Černém mostě (Praha), abych zjistila, co vše prodávající o fretce ví a v jakém stavu jsou fretky.. náš rozhovor probíhal takto:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Putintob - Putin - sql training

Putin - excel courses - https://www.youtube.com/c/ExcelStore excel training excel courses excel lessons sql training sql courses sql lessons

terwixonse - Help. I am looking for guide

Help. I am looking for guide

Beerislooov - Roblox Robux And Tix Generator 2019

https://knowyourmeme.com/users/kolepsen< [b]ROBLOX Hack 2019 MAY[/b]

kw:
Roblox Robux Hack 2019 May
Generator Robux 2019
Robux In Robux Generator 2019 May
Free Robux App 2019 May
Robux Hack 2019 May
Get More Robux 2019

ltondew - Hi everyone. I need to help

I am ltonser. I need help. What can i do it?

Honey - Přidávám svůj podpis

Petici jsem také podepsala a jsem ráda, že jí někdo sepsal. Před pár lety jsme poslala dopis na západočeskou veterinu, protože v petshopu v Plzni byli dvě fretky na peletkách nacpaný v terárku po pavoukovi. Bohužel jediný co jsme mohla dělat bylo tam na ně někoho poslat :( Akorát sem tam stála se slzami v očích. Docela by mě zajímalo jestli by ten "vyškolený" personál zavřel do terárka dvě štěňata.

janaT - petice

Přidávám se k petici a určitě podepisuji.
Fretka skutečně není zvíře vhodné na prodej ve zverimexech a podobných obchodech. O tom jak se dá a nedá zrovna fretka vycvičit vím své a 6-ti letému děcku bych ji snad do ruky dala jen pokud bych patřila do skupiny lidí, kteří dětem dost ubližují. Bolest způsobená kousnutím i malého zvířete, následným reflexem -cuknutí, dokáže málé, jemné ručičce docela dost ublížit. Nemluvě o nohách. Fretka si na malé dítě troufne skoro všude a na dost velký malér je založeno už kousnutí do různých částí obličeje.
Fretka je již pro dospělé, zodpovědné lidi. Pokud tito lidi mají děti, dokáží děti ochránit a následně mít i rádi zvířata a zvířata tolerují děti, ale jinak je to nezvládnutelná situace. jak končí si stačí přečíst v několika málo příkladech na fóru.

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 14
Celkem: 2840282
Měsíc: 30413
Den: 1057