Jdi na obsah Jdi na menu
 


JE FRETKA VHODNÁ PRO MĚ?

neboli - hodím se já pro fretku?

 

trojka.jpg

 Než přejdete k dalšímu čtení našich stránek, a nepatříte již mezi "protřelé" fretkaře :-) přečtete si prosím pozorně tento článek.. přeložila jsem ho z angličtiny, ale je jako by mi mluvil z duše... Právě proto jsem se rozhodla ho dát na úvodní stránku našich webových stránek.. Právě proto, že vím, že je mnoho lidí, kteří nemají s fretkami zkušenosti, nevědí, co je čeká, a poté jsou překvapeni, co vše fretka dokáže - počínaje vylezením na kuchyňskou linku, vykrámováním hrnců, přes vylití čaje do notebooku, vyhrabání všech kytek, po vypadnutí z okna, kam vylezla zapřená mezi topením a zdí.. Lidé nechtějí slyšet, že

FRETKA NENÍ PRO KAŽDÉHO!!!!

ale toto je fakt, se kterým je potřeba počítat, a v případě, že fretku chcete, se vyrovnat. Ne nadarmo bylo v Anglii ve 1.2 a 13. stolení n.l. stanoveno, že majitel fretky musí mít roční příjem alespoň 40 šilinků, aby mohl vlastnit fretku.. Fretky vlastnili vysocí církevní hodnostáři, ve vládních kruzích.

Je to zajímavé, ale i finančně a na výchovu náročné zvíře :-) A právě před tím, než se rozhodnete si ho pořídit, čtěte prosím pozorně:  

Je fretka právě ten správný mazlíček pro vás?

 

Jak se zvyšuje popularita fretky, vzrůstá počet odložených fretek do útulků či ponechaných jejich osudu, protože jejich majitelé NEJSOU plně připraveni na všechno, co vlastnictví a chov fretky obnáší..

Mnoho majitelů a jejich webové stránky dychtivě hovoří rozkošnosti, hravosti, energii atd jejich mazlíčků, ale často zapomínají zmínit to, že fretky nejsou domácími mazlíčky pro každého a že prostředky na jejich výživu a péči mohou být vysoké, na rozdíl od koček a psů.

Až příliš často jsou fretky kupovány impulsivně, aniž by kupující měl dostatek informací.. , Snad, kdyby cena za fretku byla vyšší, tyto impulsní nákupy by se daly snížit..  

Cílem této stránky je pomoci vám určit, zda fretka je tím pravým domácím mazlíčkem pro vás ještě před tím, než ji jdete jdete zakoupit, protože budete muset jako vlastník fretky změnit své myšlení…

Až příliš často fretky končí v útulcích, kde je finanční zátěž pak kladena na někoho jiného. ​​Když fretka nedostane lidskou pozornost, vzájemné působení – socializaci s lidmi - v době svého vývoje, nemá dostatek volného pohybu mimo klec, je její další socializace o to složitější. Velmi často prožije šok ze změny prostředí. Mějte na paměti, právě stejně jako s kočkou nebo psem, pokud jste se rozhodli vlastnit fretku, měli byste převzít  všechnu odpovědnost za život vašeho domácího mazlíčka!!!

Fretka není zvíře určené pro chov v kleci, a vyžaduje minimálně 3-4 hodiny denně volného pohybu.. je to velmi  energické zvíře.

Fretky potřebují klec s dostatečným prostorem k bydlení, záchůdkem, miskou, napáječkou či miskou s vodou, hamačkem a pelíškem atd… .

Nemůžete je nechat samotné více než 24-48 hodin!!!

 

Co bude,  dál?

  Máte někoho, kdo se bude o fretku starat? Bývá problém najít někoho, kdo se bude chtít starat o vaši fretku..  

  Víte o veterináři, který je znalý problematiky fretek? Mnoho  veterináři nemají vybavení a nemají znalosti potřebné  k léčbě fretky.

    Máte finanční prostředky na zajištění jejich zdravotní potřeby? Každoroční pravidelné prohlídky a očkování jsou běžné,  ale co když fretka onemocní vážnější nemocí, které vyžadují chirurgický zákrok, jako je inzulinom, nadledvinkové nemoci atd.?

   Můžete si dovolit alespoň 1 (průměr je 2) chirurgický zákrok,za dobu života vaší fretky (7-9 let), který může stát i více než 10.000,- Kč?  

   Můžete si dovolit léčbu nemocí nadledvin, která může stát i 5000 Kč za 4-6 měsíců?  

   Máte prostředky na úhradu lékařského ošetření, když vaše fretka není ve své formě, pelichá, je unavená, přestane jíst atd? Fretky umí skrývat své nemoci velmi dobře… doba, kdy nejsou žádné příznaky patrné, do doby, kdy se projeví vážné zdravotní problémy, bývá velmi krátká… a potom fretka potřebuje lékařskou pomoc okamžitě.

 

Zabezpečení vašeho domova k plné bezpečnosti fretky, tzv. „antifretčí domov“ je velmi důležité, velký závazek, protože nemůžete sledovat vaši fretku pohybující se volně mimo svou klec po 100 % tohoto času.

    Jste připraveni na uspořádání vašeho domova pro pobyt fretky?  

    Jste připraveni vyhodit např. sklápěcí křeslo, které máte, či úplně vypnout mechaniku a zablokovat vstup zespodu do kuchyňské linky, zezadu do lednice apod?

    Jste připraveni na neustálé čištění koberců, podlah, zejména rohů?  

    Jste připraveni akceptovat všechny špatné návyky fretky mimo klec

    Můžete zabezpečit okna tak, aby fretka nemohla utéci či vypadnout z okna?  

    Jste připraveni zablokovat nebezpečné otvory, jako například pod / za lednice, sporák, otvory ve zdi?  

    Můžete zabezpečit veškerý nábytek proti vniknut fretky?  

  Máte zabezpečené toalety apod tak, aby do nich nemohly fretky spadnout?

Fretky mohou být velmi čiperné,  zvláště když jsou mladé.

Budete mít čas a trpělivost naučit je nekousat tím správným způsobem? Trestání, bití, máchání nosu, atd. je 100% nepřijatelné ve výchově fretky a bude pouze působit negativně (horší kousání) při výchově fretky.  

       Pokud vaše fretka kouše, jste připraveni zajistit, aby nedošlo k žádné nehodě s vašimi přáteli, členy rodiny, dětmi atd… s tím vědomím, že fretka potřebuje mít denně několik hodiny volný pohyb mimo klec?

 

A co jiná domácí zvířata v domě? A co děti?

       Jste připraveni nenechat je se vzájemně omezovat a chovat je zcela odděleně?

       Jste připraveni na to, že se vaše fretky možná spolu nikdy neshodnou, nikdy nebudou moci být společně a budou muset být samostatně se samostatným časem na hrají?  

       Máte v současné době doma malé děti? Pokud ano, jste připraveni plně dohlížet  na veškeré jejich vzájemné působení?

       A co budoucnost? Plánujete mít děti? Budete mít stále dostatek času, abyste se mohli věnovat vaší fretce a to s ohledem na to, že vaše miminko a fretka nikdy neměly být spolu?

       Co se stane, když se vdáte, oženíte, přestěhujete, změníte práci, životní situaci? Budete stále mít čas plně se věnovat  vaší fretce?

 

 Fretky jsou  masožravci a musí být krmeny odpovídající stravou. Nejedná se kočku nebo psa a neměly by být tímto druhem krmení (výjimkou jsou kvalitní krmiva pro kočky). Jste připraveni krmit svoji fretku pouze kvalitním krmivem na masovém základě, abyste co nejvíce ochránili svou fretku před nemocemi jako je izulinom?  Ne všechny krmiva určené pro fretky jsou kvalitní. Sledujte složení granulí!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Laura - koupání fretek

mužu se zeptat jak často můžu koupat fretku?

ahoj - freťulda

ahoj, musím říct že dnes mi přes nos proletěl zase nějaký ,,super'' náad, a to fretka. V pořadí chtěných zvířat nevím kolikátý už. Napadlo mě že si teda něco přečtu a pak kdyby něco podívám se kolik stojí a pak se pustím do přemlouvání mamky. Tak jem si do seznamu napsala fretka a jako první jsem šla sem a přečetla si tohle. No uvědomila jsem si že teť by to bylo super, ale pak bych čas opravdu neměla, třeba tak za 3 roky. A ještě k tomu náš byt by se tak s našim organizováním zabezpečit nedal.
Děkuji za tento článek, už vím že fretka není pro mě :)(
Ale až vychodím střední školu.... Možná si nějakou koupím. Moc děkuji

Lucka - co je nejlepší?

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jakej pelíšek je pro malou fretí samičku nejpohodlnější. Jesli hamaky nebo običejné pelíšky.Děkuji

Alena - Re: co je nejlepší?

Dobrý den,
freťule mají hamačky moc rády...nejlepší je hamaček i pelíšek

Lucka - kousání

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat, ohledně kousání. Mám doma 6-ti týdenního samička a kouše všechno co vidí, hlavně jde po prstech a má celkem silný stisk, co mám dělat, aby přestala, může to být tím, že je ještě tak malá ??? Ještě jsem se chtěla zeptat ohledně učení na záchodek, chodí mi vedle záchodku, když se vzbudí a jsem doma, hned ho vezmu a dám do záchodku a je to ok, ale přes noc když se vzbudí tak je naděláno opět jinde. Určitě vím, že to chce čas, ale jen jestli by nebyla nějaká dobbrá rada :o) Děkuji

Alena - Re: kousání

Dobrý den.. no nejdříve musím říci, že 6ti týdenní mimčo je ještě vcelku malé.. pokud však nemá záchůdek naučený od maminky, bude výchova těžší.. opravdu nezbývá než ho dát vždy na kočkolit - na záchůdek.. nechávejte mu tak trochu káko - ne vždy ho celý vyčistit - aby cítilo, kam má jít na záchod.. to by mohlo pomoci.. co se kousání týče, je to naprosto normální.. mimčo je malé a snaží se si hrát - na tohle jsou právě super ještě v tomto věku sourozenci, kteří mu syčením dají najevo, kdy už kouše moc.. Takže doporučuji když kousne už moc na něho zasyčet..pokud bude zakouslý, "odpojit" - ale pozor, ruku netrhat ven, nebo vám udělá pořádnou díru do ruky.. musíte mu otevřít tlamičku a ruku si vyndat.. takto to zkusit několikrát a pokud by to nefungovalo - mimino kousalo pořád, prostě si s ním přestaňte hrát.. aby vědělo, že si s ním budete hrát jen když vás nebude kousat.. je to "běh na dlouhou trať" - vychovat fretčí mimino není jednoduché.. hodně ho mazlete, chovejte, hrajte si s ním.. protože vše, co se teď naučí a jaký k sobě navzájem budete mít vztah, budete ještě hodně potřebovat - především až přijde do puberty.. v žádném případě fretku nevychovávejte trestem, plácáním přes zadeček nebo tak.. tomuto fretka nerozumí a funguje to úplně obráceně.. přeji hodně štěstí při výchově a hodně radosti s fretčím mimčem :-) Alena

Marta - pochvala

Dobrý den.Musím pochválit Váš článek o fretkách ..."Je fretka vhodná pro mě?" ....Velice hezký článek a opravdu jste mysleli na všechno.Někteří lidé (a je jich dost) si nezodpovědně pořizují fretku a fretka ve finále končí v útulku.Neuvědomují si co takové malé zvířátko může doma napáchat za škody.Máme takového jednoho zlobila doma. Rozkousaná sedačka zespoda a natahané věci,že ani nevím co tam všechno je.Sedačka se musí zespoda zajistit prkénkem.Navíc máme na našeho Ferdu alergii oba dva (oteklé oči a vyrážku na ruce).Tak to řešíme častým koupáním a mažeme se mastičkou od kožního lékaře.Nedala bych ho nikdy nikomu,protože nevím jak by náš Ferda chudák dopadl.Ještě jsme přemýšleli s manželem,že by jsme si vzali z útulku fretečku a pořídili jim venku voliéru,aby jsme nebyli s alergenama ve styku doma v bytě.Našemu freťákovi jsou 3 roky,tak bych také potřebovala poradit,jestli se k němu hodí vykastrovaná samička.Náš freťáček je také vykastrovaný.Moje otázka tedy je. Je dobré mu vykastrovanou samičku pořídit?

Alena - Re: pochvala

Dobrý den.. děkuji moc za pochvalu, jsem ráda, že se článek líbí.. a že má smysl :-) Obdivuji váš přístup, že přes alergii máte takový vztah k freťáčkovi a nedáte ho.. jste jedni z mála :-) Přiznám se, že osobně moc "neschvaluji" "chov" fretek venku, protože pak je jasné, že není s lidmi v takovém kontaktu, jak by měl být.. na druhou stranu však je jasné, že pro vás je toto super řešení.. i proto bych zcela jistě doporučila pro Ferdu kamaráda či kamarádku, aby nebyl sám, měl si s kým lehnout, s kým si hrát a tak.. :-) zda pořídit kastrovaného klučinu či kastrovanou holčinu je asi jedno.. záleží, jak si padnou do oka :-) ale kámoše bych zcela určitě pořídila :-) mějte se moc fajn, přeji málo alergických reakcí hodně radosti s Ferdou :-) Alena

Natál - Může být fretka venku? Kromě zimy samozdřejmě..

Může být fretka venku? Kromě zimy samozdřejmě...

Alena - Re: Může být fretka venku? Kromě zimy samozdřejmě..

Dobrý den,

fretka může být venku i v zimě.. pochopitelně se jí všechno musí přizpůsobit. však vyvstává otázka, jak často se s ní v zimě budete mazlit a chovat ji apod.. osobně toto nedoporučuji, protože už vidím někoho, jak při mínus 20 stráví venku s fretkou 2 hodiny, aby se proběhala a tak.. mít fretku proto, že ji zavřu do kotce venku.. to ji nemusím mít.. je to ovšem jen můj názor..

vaclavko - Dotaz

Choval jsem fretky několik let,protože jsem sám tak jsem měl na ně dostatek času.Protože bydlím ve vlastním bytě v panelovém domě tak mi sousedi nedovolovali ani otevřít okno protože prý hrozně smrdí!Dokonce to dopadlo tak abych měl od nich klid musel se jichzbavit.Poraďte mi prosím co mám dělat aby nesmrděli?Nepomohlo ani odoperování žláz a vody se bojí!

Alena - Re: Dotaz

Dobrý den...tak nějak nevím, co na Váš dotaz odepsat... nevím, kdo je větší "antifretkař", zda Vaši sousedé či Vy sám.. nechat odoperovat žlázky - což je mezi námi protizákonné - jen proto,aby fretky nesmrděly, považuji za tak závažný zločin proti fretkám, že neumím odpovědět... slušně.. a že se fretky bojí vody, není pravda... některé fretky vodu naopak milují....ne všechny samozřejmě.. zcela jistě fretky nesmrdí tak, abyste nemohl otevřít okno... pokud mají čisté záchůdky, žijí v čistotě a v lásce.. nesmrdí... nutno říci, že říjní sameček je cítit... ale na to stačí obyčejná kastrace.. a samičky nesmrdí vůbec.. pokud jste měl v bytě třeba 5 nekastrovaných i když vyžlázkovaných samců, chápu, že mohli být citit.. ale ani v našem útulku, kde mám doma 22 fretek !!!! to nesmrdí tak, aby se tu nedalo žít... a doma fretky nejsou cítit vůbec. Tak nevím... asi bych začala hledat řešení tohoto problému jinde, než u smradu fretek. Alena

Terka - Re: Dotaz

Mohu se zeptat kolik jste měl v bytě fretek?
Byla jsem u paní Aleny-jedné z majitelek útulku a pokud bych tam fretky neviděla,tak bych ani nepoznala,že tam jsou.A už vůbec,že jich je tam taková spousta.
V žádném případě to v útulku není cítit.
Takže nechápu jak to teda tak strašně mohlo smrdět u Vás,jak Vy píšete.
Vysvětlení je dle mého názoru jen jedno a to,že jste Vašim fretkám nečistil klece a záchody,protože jiné vysvětlení prostě není.
A když jim klece a záchody čistit nebudete,tak to tam bude cítit pořád.
Fretky mají svoji typickou ,,vůni,, kterou ničím nepřebijete
a chtít po fretce,aby nebyla tímto fretčím pachem cítít,je jako chtít po rybě,aby nežila ve vodě....

Dana - Re: Re: Dotaz

Je pravda,že pokud fretka žije v čistotě,tak je zápach jistě někde jinde.:) Každé zvíře má svůj specifický pach a podle mě teda pes je cítit víc,třeba z tlamičky.Takže chtít se zbavit fretčího pachu opravdu není normální!!! Dost divný a stupidní dotaz!!! A ničit fretky kvůli pachu,tak to je opravdu úsměvné.

Eva - Je fretka hravá?????

Chtěla bych se zeptat a jestli je vhodná pro dítě ????????????????

Alena - Re: Je fretka hravá?????

Dobrý den. Ano, fretka je hravá po celý život. Zda je vhodná pro dítě je těžší otázka.. záleží na tom, jak je dítě staré, jaké má dítě povahu (zda je klidné či "divoké"). Stejně tak záleží na fretce. Některá je vhodná, některá ne.... AN

Johana - Vrácení fretky

Chtěla bych se zeptat,když si od Vás někdo vezme fretku a potom ji musí z jakéhokoliv důvodu vrátit zpět,jak je to s penězi,vrátíte mu částku kterou za fretku zaplatil?Tuto informaci jsem zde nikde nenašla.
Děkuji

Alena - Re: Vrácení fretky

Dobrý den Johano.. tuto informaci ani nikde nenajdete.. snažíme se dělat vše proto, aby k takovéto situaci nedocházelo a každý, kdo si od nás bere fretečku,musí projít "sítem".. nedáme fretku jen tak někomu, kdo si o ni řekne.. jako třeba na zkoušku a tak.. fretky jsou pro nás vším.. a dávat je jen tak někomu, kdo je chce vrátit, by velmi uškodilo jejich psychice a následně i zdravotnímu stavu a to nechceme dopustit.. takže.. slíbit, že vrátíme peníze nemůžeme, právě i z těchto důvodů.. takže toto řešíme individuálně na základně důvodu vrácení fretky a po dohodě s adoptivním majitelem.

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 8
Celkem: 2814161
Měsíc: 27937
Den: 1144