Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZDRAVÝ CHOV FRETEK?

 8.10.2014

Na úvod si půjčím články z fretka.cz o chovu fretek, kde je uvedeno, že angorská fretka je genetická vada... 

Problematika chovu atraktivních barev fretek

Kateřina Markéta Matoušková

Ani albín ani DEW, ale progresivně vybělující šampaňská fretka, foto Pavlína MozgováUvedené informace jsem získala z různých zdrojů.

Některé od chovatelů, kteří mají s problematikou osobní zkušenosti, ale nechtějí být citováni.






 

Barevné variety a bílé znaky

S některými barevnými varietami fretek jsou spojeny zdravotní problémy, nejznámější z nich je hluchota.Šampaň (Champagne), foto archiv MM

Fretka je vyšlechtěna z tchoře, a tudíž je její původní barva tchořovitá. O něco kratší historii mají albinotické fretky a dalším dost starým zbarvením, podle některých zdrojů známým již mnoho desítek či dokonce stovek let, je šampaňské zbarvení.

Ostatní barvy jsou novější a souvisejí s rozvojem znalostí genetiky a cíleným šlechtěním.

Vrozené vady, které u fretek souvisí s barvou,

nesouvisí s tím, jaká barva je, ale paradoxně naopak s nepřítomností pigmentu. Tudíž je úplně jedno, jestli je fretka tchořovitá, stříbrná, nebo třeba čokoládová. 
Jde o to, zda a kde má na sobě bílé znaky.

Zjednodušené vysvětlení základů genetiky v souvislosti s barvou potomků

Problematika chovu černých fretek je ovlivněna naprosto odlišnými faktory, více v jednotlivých odkazech:

.
Angorská fretka

Angorské fretky se objevily před asi dvaceti lety (na počátku 90. let 20. století) na severu Evropy. Přesný původ je nejasný, ale jedná se pravděpodobně o náhodnou mutaci v jednom chovu. Pak muselo následovat velice úzké příbuzenské křížení.

Angorské fretky byly později chovány na jedné kožešinové farmě v Dánsku, v uzavřené hale prý snad s osvětlením 24 hodin denně, aby samice měly co nejčastěji říji a měly tak mladé několikrát do roka. Fretek tam bylo několik set, podle některých údajů téměř 1000.

Podmínky musely být z pohledu toho, jak chováme fretky my, otřesné, protože ...přečíst více

.
Závěrem

Sama za sebe nepovažuji „chov na barvičky“ za nevhodný, ale na prvním místě musí vždy být snaha o chov zdravých zvířat. Chovatelé by se měli soustředit na chov barev, které s sebou nenesou zdravotní rizika. Pandy, blaze a DEW fretky by neměly být uznávány chovatelskými kluby (protože ty zejména by měly dbát na dodržování zákonů a chovatelské etiky) a albíni by neměli být kříženi mezi sebou.
.Po matce poloviční tchoř, foto Kateřina Markéta Matoušková

Snaha o zachování čistě tmavých, tchořovitých linií zachovávajících barvu divokého tchoře je chvályhodná. Nicméně takoví chovatelé by nemuseli pohlížet jako na méněcenné či nezodpovědné na chovatele, kteří chovají roan či mitt fretky, nebo skořicové či stříbrné, a přitom dbají o zdraví chovaných linií.

 

 

Chovatelé, kteří záměrně rozmnožují zvířata nesoucí dispozice ke genetickým vadám (Waardenburgův syndrom či angorské fretky), nebo kteří do chovu fretek mísí norky (nebo jiná zvířata kromě tchoře, ze kterého fretka pochází) by neměli být přijímáni do chovatelských klubů a organizací, chov takových fretek by měl být zakázán, domnívám se, že odporuje smyslu zákona proti týrání zvířat.

K tomu dodám další článek, z roku 2010, od Ivy Dolhyové, zakladatelky útulků pro fretky v ČR :-) z jejího webu www.pudicka.estranky.cz

 

 

Proč považuju chov fretek „na barvy“ za hnus, hraničící s pokusy na zvířatech.

 

 

Chovatelé fretek, ti kteří odchovávají mladé, mě opravdu nemají rádi. A nejvíc ti, kteří „produkují“ barvičky. Cíleně produkují. Důvod je jasný, nikdo mě nepřesvědčil a do budoucna sotva přesvědčí, že křížení barevných fretek není zrůdnost. Je ! Bohužel není mnoho lidí a ani chovatelů, kterým by tahle problematika vadila stejně jako mě. A já se , k všeobecné nelibosti, tímto názorem rozhodně netajím.

 

Když se nepovede křížení, co se stane? Je několik možností . A každoročně se dějí, mnohokrát :

 

  • Mlad´ata se narodí mrtvá a nebo velmi brzo umírají.

  • Často se stává, že umírá i samice při takovém porodu.

  • Mláďata se narodí s viditelnými vrozenými vadami – majitelé pak taková budto utratí a nebo je dávají lítostivcům se slovy ´ je to chudáček, potřebuje aby se někdo o něho celý život staral ´. Taková fretka se samozřejmě dožívá jen několika měsíců, víc jak dvou roků ne.

  • Mláďata se narodí s vrozenými vadami, které na první pohled nejsou patrné. Jsou to vady sluchu, vady vnitřních orgánů, poškozený imunitní systém, a tzv.lehké vady, jako 6 prstů, křivé zuby, a vrozená agresivita.

  • Zdánlivě zdravá mláďata, která se ovšem nedožívají tak vysokého věku, jako ta „obyčejná „ Často tyto fretky postihují geneticky vrozené choroby v ranném věku, většinou nevyléčitelné. Mnoho těchto fretek mívá velké problémy s očkováním, postihují je alergické reakce, anafylaktický šok a pod.

 

 

 

Opravdu zdravou fretku, s jezevčím pruhem, bílou hlavou nebo bílou s tmavýma očima , angoru, poloangoru, která by se dožila dlouhého věku, neznám.

 

 

Každým rokem poslouchám, jak někomu umřel celý vrh, jak umřely samice při porodech, jak se narodila znetvořená mláďata, jak po několika měsících najednou fretky umírají. Umírají při lehkých narkozách, po operacích. Chovatel si nedá dohromady, že důvod muže být v původu fretky. Hledá chybu u veterináře.

 

Nikdo v ČR nezná a nerozumí genetice fretek. Nikdo nemá příslušné vzdělání na to, aby mohl s čistým svědomím fretky křížit. Na žádné škole u nás se toto neučí, nemáme žádného odborníka vystudovaného v zahraničí v této problematice. Několik samozvaných odbornic si přečetlo publikace vydané v Anglii, a vystupují a chovají se a jednají, jako by ony vše znaly a mohly toto provozovat. Radí i ostatním, uplným laikům, kterou fretku s kterou nakrýt.

Když se to nepodaří, byla chyba samozřejmě ve všem možném, jenom né v celém principu dané věci a už vubec ne v nich samotných.

Přestože barevné fretky jsou tolik žádané , tak krásné, tak drahé, jsou to fretky přešlechtěné, a  - neznám vhodnější výraz - sparchantělé !

Stejné dopady má samozřejmě i příbuzenské křížení.

Můj názor na chov na barvy ….

aktualizuji : 5.7.2011 

za ty téměř tři roky už tento článek asi znají všichni fretkaři. A to je skvělý! Protože to zvedlo mnoho vášnivých diskuzí na fórech i mimo ně. Jasně že jsou dva tábory  a pak neutrálníci mezi nimi. To je naprosto normální, vždy tomu tak je, ať už se řeší cokoli. Sice tady se to neobešlo bez osobního urážení a napadání, ale na to už jsme zvyklé, my dámy od fretek. Některé to ani jinak neumí. Já jsem provokatér, a přesně vždycky vím, co mi tyto lehce našlápnutelné napíší, či jinak sdělí. Po pravdě, je to prča 

a k věci samotné: Ten článek o chovu na barvy v ČR jsem psala v roce 2009, ne že bych couvala ze svého názoru, ale od té doby se několik chovatelů vzdělávalo a to nejen povrchně, ale jaksi do hloubky, a tudíž se snaží křížit fretky tak, aby oživili chov, lépe řečeno ozdravili. A to je správně. Když už se musí rodit mladé, a to je nesmyslné zakazovat (i když by bylo ideální, pokud by nějaký rok prostě nebyly mláďata. Je to blbost, páč Mádr a spol. budou produkovat své stovky zkříženců pořád). Jestliže chceme do budoucna mít zdravá mláďata, tak  chovy křížit musíme. A jestliže to někdo dělá s rozumem, v rozumné míře a neprodukuje hnízda zmetků, nemocňátek , zkrčenců a slepých a hluchých fretek, tak sláva že tu konečně někdo takový je. A tím se dostáváme k postupům, například vyměnit  za takovým účelem mláďata chovné fretky je naprosto normální a civilizované.  Je tu mj. jedna z chovatelek, která dokonce oživuje rody divokou tchoří krví, sláva sláva. Smutné na tom pak je to, že ostatní čeští chovatelé, či chovatelky, tyto mladé nechtějí do svých chovů. No protože by si zkazily linie na dew a podobné barvy. A to je mizerie v ČR normální, v zahraničí nevídaná. To je to, co je tu špatně!! Tyto rádoby znalkyně neeliminují rizika křížení, nakrývají hluché, agresivní, a jinak postižené fretky, jen aby výsledek byla vytoužená barva.  Proto tolik kritizuju práci českých chovatelů.

Bez správně ozdravených chovů tu budeme mít v celé republice za pár let zkažené chovy, a nikdo nebude mít zdravá mláďata. 

Mým cílem není pranýřovat všechny chovatele, mým cílem je donutit všechny, kteří se chovem chtějí zabývat, k zamyšlení a k získávání informací, aby nedocházelo k fatálním chybám. Ujetý narcisty a množitele k tomu nedonutím, ale pokud se najde pár zamyšlení schopných a soudných  lidí, tak to moje řičení přeci jen nějaký smysl má....

 
 
 A jen trochu úvahy:  téměř v celé naší republice nenajdete "zdravou" fretku, která by neměla v předcích angory, poloangory, prostě angorské geny. Takovou fretku najít, je jako hledat jehlu v kupce sena.
Proč? Protože angory jsou přeci krásné ne? 
Málokdo však se při kráse chovu angorskch fretek zabývá tím,  že angory neodkojí svá mláďata, ač se o to chovatelé snaží, a někteří i tvrdí, že jejich angora kojí. Toto nemohu ani dokázat, ani vyvrátit. Nebyla jsem u toho, a pokud chovatel z nějaké CHS tvrdí, že jeho angora kojí, nechme mu to. Nicméně všeobecně platí, a jsou toho lidi, kteří nakryjí svou partangoru, poloangoru, angoru, důkazem, že fretky s angorskými geny svá mláďata neodkojí. Běžně s angorou musí nakrýt min. 2 další samice, aby měli jistotu, že alespoň jedna bude březí a bude moci pomoci s kojením angorských mláďat. Ne jednou se však stane, že toto z nějakého důvodu nevyjde, nebo si toho chovatel - začátečník není vědom - a pak se řeší rychle kojná přes celou ČR, a mimina i přesto umírají... Sehnat na rychlo kojnou pro fretky, kdy rozdíl miminek nesmí být více než 2 dny a navíc nikdy není jistota, že náhradní matka mimina přijme, je velmi komplikované a proto toto velmi často končí postupným umíráním miminek. Mám bohužel osobní zkušenosti, kdy se mi do útulku dostala nejednou nakrytá fretka s angorskými geny (partangora, poloangora), že s problémem kojení mláďat mají i tyto fretky, ačkoliv chovatelé tvrdí, že tyto fretky stoprocentně kojí. Nekojí. Dalším důkazem toho jsou moji známí, kteří se taktéž snažili na těchto fretkách mimina odchovat a věnovali tomu velmi mnoho. Povedlo se jen s velmi malým procentem úspěchu.  Takže se v tomto musím ztotožnit s názorem ve výše uvedených článcích, že angorské fretky jsou vlastně chyba přírody, genetická vada.  
 
A když se podíváte na rodokmeny jednotlivých CHS u nás, nenajdete CHS, kde by nebyly fretky s angorskými geny - alespoň já jsem žádnou takovou nenašla.. pokud najdete, prosím informujte mě :-) Ještě horším zjištěním však je, že až na výjimky, kdy jsou v několika - opravdu jen několika - CHS zde u nás fretky jiného původu než ČR  - studováním rodokmenů jednotlivých CHS zjistíte, že se fretky mezi jednotlivými CHS zde v ČR prodávají navzájem... ve většině CHS najdete fretky od Ferret Majetic a Silver Star. Fretky z Ferret Majestic mají na výstavách úspěchy, nicméně téměř všechny v sobě nesou angorské geny. A tak s hrůzou zjišťujete, že zde v ČR vlastně neseženete "čistou" fretku bez angorských genů... prostě obyčejnou fretku, domestikovaného tchoře, tak, jak by fretka měla být....  a co je ještě horší, že zde už téměř neseženete fretky nepříbuzné, jelikož většina CHS má fretky původem od Ferret Majestic, Silver Star, paní Skalické z Nového Bydžova, paní Němečkové Apassionata z Nového Bydžova atd ...
Ano, jsou zde i CHS, které se snaží o trochu "čerstvé" a nepříbuzné krve mezi fretkami, i když je ta krev opět "zkažená" angorská, ve většině případů - a to dovozem fretek z USA, HU a jiných zemí. To - kdyby to navíc nebyly fretky s angorskými geny - považuji za naprosto skvělý počin.  Však, mláďata těchto fretek budou u nás v republice hůře prodejná, díky své ceně, do které samozřejmě musí chovatel zahrnout i pořizovací  náklady (i převoz) fretky atd. A tak aby většina chovatelů i mohla svá mláďata prodat, mají rodiče "levnější". Freťata z takovýchto "levných" spíše množstevních než kvalitních odchovů (např. fretky z Nového Bydžova) koupíte v ceně poloangora za 2 tis, angora za 3 tis. (ceny roku 2014). Mláďata z "lepších" i neregistrovaných CHS zakoupíte o něco dráž. Ale pořád to je velmi levná cena za fretky většinou očkované, vychované a někdy i čipované a zapsané v registru fretek. Už jen málo CHS u nás jsou registrovány v nějakém klubu. Pokud už jsou CHS registrované v nějakém klubu, většinou musí splňovat chovatelský standard tohoto klubu, a tak je situace s chovnými fretkami o něco lepší, však je to opět vyváženo cenou mláďat.
A to je pro změnu trochu jiný problém, kdy většina lidí zde v republice se snaží získat fretku za co nejmenší cenu, nejlépe zdarma.. Pokud se podíváte na inzeráty popotávající fretčí mimina, většinou jsou typu: koupím mládě za rozumnou cenu.. co je rozumná cena bývá mnohdy součástí i bouřlivých diskuzí na facebooku :-) Jelikož tato představa se právě majitelů fretek a budoucích majitelů velmi liší. Lidi chtějí zakoupit co nejlevnější mimino, je jim jedno, že není očkované, že neznají původ, tj že nemá rodokmen atd. Hlavně, že je tak do 500,- kč a ještě jeden problém - nesmí to být daleko od jejich bydliště :-(. Asi by byli nejraději, kdby byly fretky jako rohlíky na krámě :-( A toto zase nahrává množitelům, prodávajícím freťata odchovaná na neznámých, možná i příbuzných rodičích, na různých burzách, ve velkém množství i několikrát ročně na různých inzertních serverech, a to ještě způsobem, že přinesou mimino na určité místo - na benzínovou pumpu, na nádraží, k obchodu a tak, abyste neměli šanci vidět prostředí, ve kterém bylo fretě odchované, jeho rodiče atd. Většina těchto množitelů - nebudu je nazývat chovatelé, protože toto chovatelé nejsou, chová fretky ve venkovních boxech, které mají většinou pletivové dno, dvojité, aby výkaly padaly dolů, kdy spodní dno jen množielé vytáhnou, vysypou a jede se dál... fretky jsou chované po jedné, samozřejmě nezvyklé na lidskou ruku a mazlení, kdy pouze v období říje samiček "přihodí" samce k samici a pak ho zase odebere... Pak jsou "lepší" případy, kdy tito množitelé chovají fretky ve stodolách či venkovních volierách či něco typu jako králíkárny, na seně, se stejným principem chovu. Pak tato mláďata dodávají např. do zverimexů, a také prodávají na zmíněných burzách... Jak vypadají tato mláďata, nesocializovaná, neočkovaná? Samozřejmě na první pohled normálně, než si ho donesete domů a zde vám prokousne přinejmenším prst. V tom horším případě budete muset po prvotním pokousání k lékaři na šití. A pak hurá na facebook si postěžovat, cože jsem si to kde koupil, jak mě "to" pokousalo a najednou řešit, co s tím... Ano, většina lidí toto řeší zpětně, ač to bylo tolikrát probráno a je velmi doporučováno si - nejen u fretek - zjistit o chovu zamýšleného kupovaného zvířete co nejvíce. Většina lidí ani neví, že fretka není hlodavec. Zakoupí a pak řeší... :-( Následně řeší očkování, říji atd.. ale to je už úplně jiná kapitola, o tom zase v jiném článku.  
 
Vraťme se k odchovu mláďat a také k jejich vadám a i předčasným úmrtím: 
 Kromě množitelů, které již poznáte podle inzerátu, kdy prodává hodně mláďat i několikrát ročně, a stačí jen jedna otázka, zda se můžete přijet na mláďata předem podívat a  získat nějaké informace o chovu - kdy je toto většinou odmítnuto a množitel s vámi přestane komunikovat, tak nejhorší CHS u nás je: Silver Star sl. Kláry Zalabákové, která byla už tolikrát kritizována za "chov" fretek. Názory lidí na tutu "CHS" můžete např. na http://ferrets2000.webnode.cz/fretky-ze-silver-star/
 
A pokud pak někdo chová na fretkách původem z této "chovatelské stanice", tak co můžeme od fretek čekat? Můžeme čekat, že se dožijí vysokého věku? Asi sami uznáte, že ne. 
Vím, o čem mluvím.. několik fretek ze Silver Star bylo i u nás v útulku.. buď daných do výchovy, z důvodu nesocializovaného chování, kousání, kdy neodpovídal ani věk fretky. No a pak se stává, a v poslední době čím dál častěji, že fretky umírají... umírají z nezjištěných příčin, kdy např. ani pitva nic neprokáže - tj. neprokáže nemocná játra, ledviny, někdy ani srdíčko ne, a fretka je přesto mrtvá... je mrtvá během pár dní a její majitel nejen, že zaplatil mnohdy nemalou částku původnímu chovateli za fretčí mimino, ale pak mnohanásobně vyšší částku za léčbu, která skončila fatálně.. A kde je psychika člověka, majitele této rodiny, a neřku-li třeba děcka, které mělo tuto fretku rádo a najednou .... není......
Najednou? bohužel ne najednou.. ale pokud byste sledovali rodokmeny, kterými se tyto CHS ohánějí, a které kritizují odchov na fretek bez PP - tedy průkazu původu - věděli byste, že to není najednou.... ale je to důsledek velmi špatného chovu a křížení fretek v celé České republice.
Pozor - tímto neříkám, že máte chovat fretky bez PP a kupovat je od množitelů a že tyto fretky se dožijí vyššího věku.. u těchto fretek jsou zdravotní problémy ještě předvídatelnější, protože taková freťata pocházející z těchto množíren, kde se mnohdy kříží i příbuzné páry, je ještě více rizikové.
Zůstává tedy otázka. Kde si mám koupit zdravou fretku? Tak na toto vám bohužel nedokážu odpovědět :-( Moc mě mrzí, že došlo na slova Ivy Dolhyové....a jak to tak bývá, zkazit něco je mnohem jednodušší, než to napravit.. takže chovatelé fretek, snažte se... :-) 
 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 11
Celkem: 2839934
Měsíc: 30298
Den: 1091