Jdi na obsah Jdi na menu
 


Samička

:-)

 

 
 

Jak na to? 

Fretčí holky: 

 

Trochu  složitější je situace u fretčích holčin, kdy v případě samovolného neukončení říje může mít "přeříjení" doslova fatální následky (pelichání, otrava, smrt).

Pokud tedy nechce mít fretčí mimča, je možností ukončení říje samiček několik:


1. ukončení říje zatemňováním... osobně jsem tuto metodu nevyzkoušela, nechtěla jsem riskovat dlouhé přeříjení fretek, a jsou zkušenosti, že je tato metoda poměrně neúspěšná (cena 0,- Kč)

 

2. ukončení říje samcem, který podstoupil vasektomii (částečnákastrace, kdy funkčnosti pohl.orgánů zůstává neomezena, pouze se netvoří spermie). Pozor však, kdy samec podstoupil operaci, ještě 1-2 týdny po ní může být plodný (cena - dle toho, jak seženete takového samečka)


3. ukočení říje hormonální injekcí - metoda když ještě chcete mít mimča - metoda poměrně úspěšná - a levná (do 200,- Kč) - záleží na veterináři a na použité látce. U našeho veta tímto způsobem říje skončila vždy po první injekci. Mám však zkušenosti, že někdy říje neskončí ani po dvou očkováních. Nevýhoda - říje se opakuje i několikrát do roka, stálé podávání hormonů není nejvhodnější. A navíc při této variantě může (a dochází) k negativním jevům, jako např. zánět dělohy... který se pak buď musí léčit antibiotiky nebo přímo operativně kastrací (a že je to rizikovější, než přímá kastrace, nemusím ani podotýkat... ). Ve většině případů má fertka tzv "šestinedělí", kdy se chová jako matka - ovšem bez miminek.. takže vše tahá, mohou jí "naběhnout" mléčné žlázy (opět se musí léčit).  Osobně tuto variantu nedoporučuji.


4. ukončení říje látkou Suprelorin - očkovací látka cca velikosti čipu - funguje cca 18 měsíců.  Funkčnost pohlavních orgánů je po skončení účinků této látky neozmezená. Metoda účinná velmi šetrná,  vhodná také u starších fretek, nemocných, kdy by se jinak organismus zatěžoval.  (cena cca 2000,- Kč)


5. ukončení říje "klasickou" kastrací. Pokud neplánujete mít fretku na chov, účinná metoda. Riziko podstoupení operace.. pozor na výběr veterináře, způsob provedení operaci (aby vyňal vaječníky i dělohu). Cena cca 2000,- Kč. 

Ceny jsou pouze orientační, záleží na každém veterináři, použíté látce, její množství atd..

 

Operace:

 

A ještě doplním malý návod, jak na operaci a hlavně po operaci - s fretkou (pokud byste se rozhodli pro klascikou - operativní kastraci):

 

- v první řadě mnoho veterinářů chybuje v tom, že vám řekne, že fretka nesmí před operací jíst cca 6 a více hodin - soudí tak podle koček.. To je velká chyba!!!! Fretka má velmi krátká střeva, dokáže se "vyprázdnit" během 3-4 hodin. A tím pádem i takový čas stačí, aby fretka nejedla před operací. Takže max 4 hodiny !!!

- fretku si od veterináře neberte hodinu po kastraci, ale nejméně 3, již probuzenou, abyste věděli, že se fretka z narkozy bez problémů probudí a nebude potřebovat další pomoc veterináře

- když si po operaci fretku přinesete domů (měla by mít léky proti bolesti, a také aplikovanou glukózu).. tak cca 6 hodin po operaci dejte fretce - možno po lžičce, stíkačkou - trochu (cca 10-15 ml) vlažné vody smíchané s medem.. Pomůže to fretku "nastartovat" - "nahodit" její organismus.. Pokud bude chtít fre´tulka dále spát, nechte jí cca další 3-4 hodiny a poté podejte stravu, kterou může dobře spapkat (granulky jsou poměrně těžce stravitelné po operaci), my dáváme nápoj Viyo (je však v současné době těžko k sehnání). Je možné jej nahradit nadrcenými granulkami atd..  Pak nechte freťulku další 3-4 hodiny spinkat. Poté už většinou je v pohodě, sní sama stravu, na kterou je zvyklá (granulky atd). Nechte jí dle její vlastní potřeby proběhnout a tak.. Pro jistotu ji kontrolujte do druhého dne :-)

 

- po celou dobu - především na cestě zu veteriny - udržujte fretku v teple - podložte jí vyhřívaným polštářkem (elektrickým), či nahřátými gelovými polštářky, možné také použít pet-lahve s teplou vodou, v autě vyhřívanou sedačkou či vyhřívacím polštářkem. .. Fretka má svou vlastní teplotu 38-39 stupňů, takže prochladne celkem snadno.. Pokud však fretku kastrujete v létě, kdy jsou vedra, pozor na přehřátí.. Je nutné udržovat fretku v teple, ale rozumně :-)

 

- druhý den by měla být kontorla u veterináře, zda je vše OK.. také je nadále zapotřebí fretce preventivně podávat antibiotika, po dobu cca 5 dní.

- je vhodné na místo běžného kočkolitu používat alternativní prostředky na WC, velmi vhodná je dětská plena na přebalování, která jde lehce vyměnit i několikrát za den, a fretce se nedostane do rány nečistota z kočkolitu. 

- stehy je možné vytáhnout po cca 10-14 dnech po kastraci.

 

- holé bříško fretce zaroste do cca 2 měsíců :-)

 

 

Co se fretčích kluků týče, je kastrace poměrně jednodušší, "jen" se vezmou varlátka, a tím pádem i kluci kastraci snáší lépe. Většinou jsou již pár hodin po kastraci v pořádku.. med i Viyo můžete podat také, ale většinou už kluci normálně běhají a jí i granulky. Někteří veterináři ani ránu po operaci nezašívají, a tím pádem není zapotřebí tahat stehy.. však dávejte o to větší pozor, aby se do rány nedostaly nečistoty. Pokud má fre´táček stehy, tahají se také cca po 10ti dnech. Antibiotika po dobu 5 dnů po operaci by měl však dostávat také - preventivně.

 

 

V případě, že budete potřebova poradit atd, neváhejte, pište či volejte :-)

 



Více zde: http://cesky-klub-pratel-fretek.webnode.cz/co-by-vas-mohlo-zajimat-o-fretce/rije-a-kastrace-fretek/

 


Operace:
A ještě doplním malý návod, jak na operaci a hlavně po operaci - s fretkou (pokud byste se rozhodli pro klascikou - operativní kastraci):
- v první řadě mnoho veterinářů chybuje v tom, že vám řekne, že fretka nesmí před operací jíst cca 6 a více hodin - soudí tak podle koček.. To je velká chyba!!!! Fretka má velmi krátká střeva, dokáže se "vyprázdnit" během 3-4 hodin. A tím pádem i takový čas stačí, aby fretka nejedla před operací. Takže max 4 hodiny !!!
- dle počasí počítejte s tím, že fretka může cestou prochladnout, např. na podzim či v zimě, i na jaře.. takže s sebou do přepravky nahřátý gelový polštářek či pet lahev s horkou vodou zabalenou v ručníku, aby fretka i cestou v teple.. v létě při velkých vedrech přikrýt jen plenkou hadrovou, aby se fretka nepřehřála. 
- když si po operaci fretku přinesete domů (měla by mít léky proti bolesti, a také aplikovanou glukózu).. tak cca 6 hodin po operaci dejte fretce - možno po lžičce, stíkačkou - trochu (cca 10-15 ml) vlažné vody smíchané s medem.. Pomůže to fretku "nastartovat" - "nahodit" její organismus.. Pokud bude chtít fre´tulka dále spát, nechte jí cca další 3-4 hodiny a poté podejte stravu, kterou může dobře spapkat (granulky jsou poměrně těžce stravitelné po operaci), my dáváme nápoj Viyo (je však v současné době těžko k sehnání). Je možné jej nahradit nadrcenými granulkami atd.. Pak nechte freťulku další 3-4 hodiny spinkat. Poté už většinou je v pohodě, sní sama stravu, na kterou je zvyklá (granulky atd). Nechte jí dle její vlastní potřeby proběhnout a tak.. Pro jistotu ji kontrolujte do druhého dne :-)
- po celou dobu udržujte fretku v teple - podložte jí vyhřívaným polštářkem (elektrickým), či nahřátými gelovými polštářky, možné také použít pet-lahve s teplou vodou.. Fretka má svou vlastní teplotu 38 stupňů, takže prochladne celkem snadno.. Pokud však fretku kastrujete v létě, kdy jsou vedra, pozor na přehřátí.. Je nutné udržovat fretku v teple, ale rozumně :-)
- druhý den by měla být kontorla u veterináře, zda je vše OK.. také je nadále zapotřebí fretce preventivně podávat antibiotika, po dobu cca 5 dní, při zánětech či prolbémech déle, ale toto vám již sdělí váš dobrý vet. 
- stehy je možné vytáhnout po cca 10-14 dnech po kastraci.
- holé bříško fretce zaroste do cca 2 měsíců :-)

Co se fretčích kluků týče, je kastrace poměrně jednodušší, "jen" se vezmou varlátka, a tím pádem i kluci kastraci snáší lépe. Většinou jsou již pár hodin po kastraci v pořádku.. med i Viyo můžete podat také, ale většinou už kluci normálně běhají a jí i granulky. Někteří veterináři ani ránu po operaci nezašívají, a tím pádem není zapotřebí tahat stehy.. však dávejte o to větší pozor, aby se do rány nedostaly nečistoty. Pokud má fre´táček stehy, tahají se také cca po 10ti dnech. Antibiotika po dobu 5 dnů po operaci by měl však dostávat také - preventivně.

- a ještě jedna důležitá věc - po operacích používám místo kočkolitu dětskou plenku na přebalování, dá se vyměnit několikrát denně za čistou a fretka je stále v čistotě a není zde riziko, že se jí dostane špína či jakákoliv nečistota z kočkolitu do rány.

V případě, že budete potřebova poradit atd, neváhejte, pište či volejte :-)

tel. 602692130

 
 

 

V první řadě je důležitý výběr veterináře. Vhodné je vybrat veta, který má již s kastrací sami ZPŮSOBY KASTRACE SAMIČEK - A VĚK: Slíbila jsem, že u MVDr. Jekla z VFU Brno, zjistím jak na kastrace. první možnost - nejlépe je dávat fretce samici cca od půl roku implantát suprelorin a po cca 1.5 roce až dvou letech až přestane působit tak opakovat. Toto lze aplikovat i u starší fretky. Druhá možnost - Pokud chcete klasicky kastrovat, tak cca v 8-10ti měsících, a cca za rok dát také suprelorin. Ten taktéž opakovat. za třetí - pokud už fretka bude v říji, ne nejlepší říji ukončit, a to dvěma injekcema a pak kastrovat. Pokud injekce na podruhé nezaberou, ihned kastrovat. Po roce dát suprelorin. Tak, to by byly fretčí holky, u kluků je to podobné, buď suprelorin nebo kastrace, ale u kluků se toto řeší mnohem lépe. Tak.. to by bylo vše Snad to pomůže ve vašem rozhodování. 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 21
Celkem: 2833609
Měsíc: 30014
Den: 1147