Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECE

Onemocnění fretek - ECE

ECE = epizootická katarální enteritida.

ECE je velmi kontaktní, koronavirový průjem charakteristický světle zeleným hlenovitým průjmem. Průjem může být i charakteru žlutého až zeleného. Poprvé se onemocnění začalo objevovat ve Spojených státech a Kanadě od roku 1993. Dále bylo diagnostikováno téměř po celé Americe a Evropě. Původce patří do skupiny coronavirů a šíří se z fretky na fretku.

Může být rovněž přenášen na rukou a oblečení po manipulaci s infikovanou fretkou.

Většinou jde o páchnoucí hlenový průjem trvající jeden až dva týdny. Může způsobit těžký úbytek váhy a dehydrataci. U starých nebo slabších fretek (onemocnění nadledvin nebo insulinom) ECE má závažnější průběh a je nutná intenzivní podpůrná péče. Mladší fretky mohou mít pouze slabší symptomy nebo dokonce nemusejí mít žádné.

Donedávna neexistoval diagnostický test pro ECE. Nejčastější diagnostika byla historie a symptomy onemocnění. Zvracení bylo často jako první příznak infekce.

Zdá-se, že hodně fretek zvrací do 48hodin po vystavení viru.

Několik hodin o začátku zvracení se rozvine průjem. Je velmi důležité sledovat příznaky dehydratace tím, že sevřeme fretce kůži mezi lopatkami a sledujeme návrat této řasy.

(Normálně hydratované fretce nezůstává žádná řasa). Fretky se dehydratují velmi rychle!

Pokud zjistíte u fretky známku dehydratace nečekejte a jděte k veterináři. Fretka začne být zároveň také malátná a spavá. Podpůrná péče je velmi důležitá v této iniciální fázi onemocnění.

Tekutina bude fretce na vaterině zajištěna pomocí injekcí (infuzí), aby se vyhlo dehydrataci.

Vhodná je rovněž suplemetace výživy, což se zajišťuje roztoky obsahující výživu. Fretka pokud déle nejí, tvoří se jí vředy v ústech a střevě. Proto je nutné, snažit se jí alespoň trochu donutit jíst. Pozor na násilné krmení stříkačkami, lehce se fretce může místo do žaludku potrava a tekutina dostat do dýchací trubice a plic a způsobit jí těžký zápal plic.

ECE je závažný virus, který může u vaší fretky způsobit velké riziko dehydratace, malnutrice a vředů.

Fretka by se při adekvátní léčbě měla zlepšit během několika málo dní. Pokud těžký stav trvá déle velmi se zvyšuje riziko komlikací na které fretka často zmírá.

Během onemocnění fretka může mít stolici charakteru semínek. Velmi často se jedná o finální stádium průjmu, který je již na ústupu. Semínková struktura je pouze nestrávené jídlo.

Znamená to, že ne všechnu potravu kterou fretka jí je schopna strávit. Je to tedy ještě vhodný čas pro dietu.

Jedno ze smutnějších faktů o tomto onemocnění je, že vaše fretka může „pouze“ přenašeč viru, aniž by se u ní onemocnění projevovalo, a toto stádium může trvat více než 6měsíců.

Znamená to, že naprosto asymptomatická (bez příznaků) může být „nakažlivá“ pro ostatní.

Virus může být rovněž přenášen na kůži a oblečení lidí, kteří přišli do kontaktu s fretkou s ECE, která ovšem nemusela mít žádné příznaky.

K prevenci je nutné držet vaše fretky od ECE. Budte velmi opatrní při seznamování vašich fretek s jinými. Kvůli dlouhému „ústupu“ ECE je v podstatě nemožné vědět které fretky nosí virus pokud nejeví žádné známky infekce. Pokud jste se setkali s fretkou o které víte, že má ECE, vykoupejte se a vyměňte si oblečení před kontaktem s jinou fretkou. Fretky které proděli ECE mají vyvinutoi imunitu proti koronaviru dlouhodobě. Avšak, tyto fretky mohou v budoucnosti postihnout komlikace onemocnění nebo opět vypuknou „jejich vlastní“ infekce.

A závěr:

Pokud vaše fretka má více než dvě až tři episody zvracení a průjmu, prosím vezměte ji k veterináři.

Veterináři mohou monitorovat hydrataci vaší fretky, doplnit jí tekutiny a případně podat antibiotika (k prevenci sekundární bakteriální infekce) a jinou medikaci.

Existuje mnoho jiných důvodů, které mohou způsobit zvracení a průjem.

Váš veterinář může ale udělat správnou diagnózu.

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 22
Celkem: 2841779
Měsíc: 30896
Den: 1477