Jdi na obsah Jdi na menu
 


INZULINOM

Onemocnění fretek - INZULINOM

INZULINOM

Popis onemocnění:

Insulinom je nádor z buněk langersansových ostrůvků (buňky tvořící insulin) ve slinivce.

Jde o nejčastější neoplazii u fretek. Inzulin je hormon, který umožňuje většině buněk v těle utilizovat (zužitkovat) glukózu z krve. Zvýšené hladiny inzulinu v krvi způsobují vyšší výstup glukózy z krve směrem do tělních buněk a tím dochází k nebezpečně nízké koncentraci glukózy v krvi. Tento stav se nazývá „hypoglycemie“.

Příznaky:

Hypoglykémie může způsobit širokou škálu příznaků.

Nejčastější je snížená hmotnost zvířete, která může být někdy i jediným příznakem.

Proto je nutné svou fretku pravidelně vážit. Je dobré porovnávat váhu s váhou před rokem v tom samém období (vlivem periodické, fyziologické fluktuace váhy fretek).

Příznaky, které jsou více diagnostické zahrnují episodickou depresi a letargii, která se u některých zvířat může kombinovat s projevy jako je strnutí, slinění, obtížnost zapojení dolních končetin a stavy s těžší hypoglykémií vedou až ke křečím.

Diagnostika:

Diagnostika tohoto onemocnění spočívá ve stanovení hladiny krevního cukru po čtyřech hodinách na lačno (biochemické vyšetření – stanovení glukózy). Zvíře by nemělo být lačné déle než 6 hodin. Přímé měření hladin inzulinu není průkazné (vyšší ani nižší hladina neurčuje diagnózu, neboť hladiny inzulinu v krvi značně kolísají).

Jedinci s hladinou nižší než 3,4 mmol/l potvrdí podezření této diagnózy.

Sonograficky se většina inzulinomů nezobrazuje neboť jde o velmi malé útvary.

Terapie:

Chirurgická:

Chirurgické vyjmuté inzulinomu je řešením, které většinou nevyžaduje další medikaci, pokud se podaří vyjmout veškerou makroskopicky viditelnou tkáň inzulinomu.

Inzulinom se většinou nevyskytuje solitární (jedinný), ale v počtu nejtypičtěji 2-4 nálezů.

Recidivy (znovuobjevení) jsou časté a doba normoglykémie (normální hladiny glukózy) je individuální. Recidiva onemocnění je způsobena tím, že v průběhu operace lze odstranit pouze takové nádorky, které jsou makroskopicky viditelné. Mikrospocké nádorky, které vyjmuty být nemohou, ale mohou v budoucnosti způsobit recidivu onemocnění. Recidiva by se neměla objevovat dříve než za rok, pokud byl výkon co nejlépe proveden.

Výkon by měl vykonávat lékař, který má zkušenosti s takovou operací, protože samotné vyjmutí „všech“ inzulinomů, alespoň těch makroskopických je věc zkušenosti.

Výhodou úspěšného chirurgického výkonu je to, že fretka nemusí být dále medikována (brát léky).

Farmakologická (léky):

U zvířat, kde chirurgická terapie není volbou nebo pokud jí zvíře není schopné je na místě medikace. Nejlepším řešením je kombinace léčiv (uvádím účinné látky) Prednisolon a Diazoxid. Bohužel Diazoxid není v současné době dostupný na českém trhu. Oba léky mají samozřejmě své nežádoucí účinky jejichž projevy jsou individuální. Zrovna tak je individuální jak zvíře na takovou terapii bude reagovat co se potlačení příznaků hypoglykémie týká.

V případě, že se nepodaří udržet hladinu glukózy farmakologicky je chirurgické řešení jedinou volbou.

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 9
Celkem: 2814062
Měsíc: 27949
Den: 1175