Jdi na obsah Jdi na menu
 


Říje a kastrace fretky

4.4. Nastalo jaro, a tím pádem i "tvoření" potomků.. a tak nám i fretečky přicházejí do říje..

u fretčích kluků je to poměrně "jednoduché".. začnou říjit, tím pádem smrďánkovat, značkovat, ale nejsou nijak ohroženi na vlastním zdraví.. V "ohrožení" je spíše okolí, protože se snaží nás - jejich majitele - odtáhnout a případně uspokojit své mužské potřeby.. to se jim pochopitelně nedaří, a tak jen "koušou".. někdy to vypadá, že začal být ten náš miláček - agresivní.. Ale "pouze" s ním cloumají hormony.. Doporučujeme - pokud fretčího klučinu vyloženě nechcete "na chov" - freťáčka vykastrovat.. Jemu tím "odpadnou" starosti s hledáním samičky, freťáček se uklidní a pro vás bude změna ta, že přestane značkovat, a "smrdět"..

Kastrace u freťáků je možná několika způsoby:

a) klasická - operativně, kdy se odstraní varlata (cena cca 800-1000 kč)

b) vasektomie - částečná kastrace, kdy funkčnosti pohl.orgánů zůstává neomezena, pouze se netvoří spermie (v tomto případě se bude sameček chovat nadále jako nekastrovaný - tzn. značkovat, hledat samičku atd) (cena cca 1500-2000 Kč)

c) hormonální - lékem suprelorin - tj. lék cca jako čip, aplikuje se stejně jako čip pod kůži. Velmi "šetrná" kastrace, kdy se do těla uvolňují látky postupně, a u fretek působí cca 1,5 roku. Po ukončení účinnosti této látky je funkčnost pohlavních orgánů neozmezena (cena cca 2000 Kč)

 

Trochu složitější je situace u fretčích holčin, kdy v přeříjená fretkapřípadě samovolného neukončení říje může mít "přeříjení" doslova fatální následky (pelichání, otrava, smrt).

Pokud tedy nechce mít fretčí mimča, je možností ukončení říje samiček několik:

1. ukončení říje zatemňováním... osobně jsem tuto metodu nevyzkoušela, nechtěla jsem riskovat dlouhé přeříjení fretek, a jsou zkušenosti, že je tato metoda poměrně neúspěšná (cena 0,- Kč)
 
2. ukončení říje samcem, který podstoupil vasektomii (částečná kastrace, kdy funkčnosti pohl.orgánů zůstává neomezena, pouze se netvoří spermie). Pozor však, kdy samec podstoupil operaci, ještě 1-2 týdny po ní může být plodný (cena - dle toho, jak seženete takového samečka)

3. ukočení říje hormonální injekcí - metoda když ještě chcete mít mimča - metoda poměrně úspěšná - a levná (do 200,- Kč) - záleží na veterináři a na použité látce. U našeho veta tímto způsobem říje skončila vždy po zánět dělohy po inj.ukončení říje a následná kastraceprvní injekci. Mám však zkušenosti, že někdy říje neskončí ani po dvou očkováních. Nevýhoda - říje se opakuje i několikrát do roka, stálé podávání hormonů není nejvhodnější. A navíc při této variantě může (a dochází) k negativním jevům, jako např. zánět dělohy... který se pak buď musí léčit antibiotiky nebo přímo operativně kastrací (a že je to rizikovější, než přímá kastrace, nemusím ani podotýkat... ). Ve většině případů má fertka tzv "šestinedělí", kdy se chová jako matka - ovšem bez miminek.. takže vše tahá, mohou jí "naběhnout" mléčné žlázy (opět se musí léčit).  Osobně tuto variantu nedoporučuji.

4. ukončení říje látkou Suprelorin - očkovací látka cca velikosti čipu - funguje cca 18 měsíců.  Funkčnost pohlavních orgánů je po skončení účinků této látky neozmezená. Metoda účinná velmi šetrná,  vhodná také u starších fretek, nemocných, kdy by se jinak organismus zatěžoval.  (cena cca 2000,- Kč)

5. ukončení říje "klasickou" kastrací. Pokud neplánujete mít fretku na chov, účinná metoda. Riziko podstoupení operace.. pozor na výběr veterináře, způsob provedení operaci (aby vyňal vaječníky i dělohu). Cena cca 2000,- Kč.

Ceny jsou pouze orientační, záleží na každém veterináři, použíté látce, její množství atd..
 
 
A ještě doplním malý návod, jak na operaci a hlavně po operaci - s fretkou (pokud byste se rozhodli pro klascikou - operativní kastraci):
 
- v první řadě mnoho veterinářů chybuje v tom, že vám řekne, že fretka nesmí před operací jíst cca 6 a více hodin - soudí tak podle koček.. To je velká chyba!!!! Fretka má velmi krátká střeva, dokáže se "vyprázdnit" během 3-4 hodin. A tím pádem i takový čas stačí, aby fretka nejedla před operací. Takže max 6 hodin !!!
 
- když si po operaci fretku přinesete domů (měla by mít léky proti bolesti, a také aplikovanou glukózu).. tak cca 6 hodin po operaci dejte fretce - možno po lžičce, stíkačkou - trochu (cca 10-15 ml) vlažné vody smíchané s medem.. Pomůže to fretku "nastartovat" - "nahodit" její organismus.. Pokud bude chtít fre´tulka dále spát, nechte jí cca další 3-4 hodiny a poté podejte stravu, kterou může dobře spapkat (granulky jsou poměrně těžce stravitelné po operaci), my dáváme nápoj Viyo (je však v současné době těžko k sehnání). Je možné jej nahradit nadrcenými granulkami atd..  Pak nechte freťulku další 3-4 hodiny spinkat. Poté už většinou je v pohodě, sní sama stravu, na kterou je zvyklá (granulky atd). Nechte jí dle její vlastní potřeby proběhnout a tak.. Pro jistotu ji kontrolujte do druhého dne :-)
 
- po celou dobu udržujte fretku v teple - podložte jí vyhřívaným polštářkem (elektrickým), či nahřátými gelovými polštářky, možné také použít pet-lahve s teplou vodou.. Fretka má svou vlastní teplotu 38 stupňů, takže prochladne celkem snadno.. Pokud však fretku kastrujete v létě, kdy jsou vedra, pozor na přehřátí.. Je nutné udržovat fretku v teple, ale rozumně :-)
 
- druhý den by měla být kontorla u veterináře, zda je vše OK.. také je nadále zapotřebí fretce preventivně podávat antibiotika, po dobu cca 5 dní.
 
- stehy je možné vytáhnout po cca 10-14 dnech po kastraci.
 
- holé bříško fretce zaroste do cca 2 měsíců :-)
 
Co se fretčích kluků týče, je kastrace poměrně jednodušší, "jen" se vezmou varlátka, a tím pádem i kluci kastraci snáší lépe. Většinou jsou již pár hodin po kastraci v pořádku.. med i Viyo můžete podat také, ale většinou už kluci normálně běhají a jí i granulky. Někteří veterináři ani ránu po operaci nezašívají, a tím pádem není zapotřebí tahat stehy.. však dávejte o to větší pozor, aby se do rány nedostaly nečistoty. Pokud má fre´táček stehy, tahají se také cca po 10ti dnech. Antibiotika po dobu 5 dnů po operaci by měl však dostávat také - preventivně.
 
V případě, že budete potřebova poradit atd, neváhejte, pište či volejte :-)
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Linda - Lize mo ruce

Se hara bere 7 dni antibiotic bere skrabe prednima pacickama co mam delat mam nadale davat antibiotic

Jana - Suprelorin

Dobrý den,nekastrovane fretecce byl aplikovan suprelorin, ten vyvolal riji a chtěla bych se zeptat,zda až se látka z čipu začne uvolňovat riji zastaví nebo bude potřeba riji ukončit jiným způsobem?

------ - Pelichani

Mám dotaz, mé fretčí slečně začaly vypadávat chlupy na ocase a už je téměř holý. Je to díky říji, už se chystáme kastraci. Chci se zeptat, myslíte že chlupy po kastraci zase dorostou?? Děkuju předem za odpověď.

Alena - Re: Pelichani

Dobrý večer. Toto je složitá otázka. záleží na tom, jak ocásek pelichá, zda od špičky či od kořene. Pokud od kořene, může se jednat i o jinou nemoc. Fretkám - samičkám - běžně v říji ocásek nepelichá. Pokud začne pelichat, většino to znamená, že fretka je přeříjená, tzn. že je v říji příliš dlouho. Pak nastává pelichání srsti na bříšku a na zádech, na hlavičce... a dále už mohou být důsledky přeříjení přímo fatální. Pokud si tedy jste jistí, že je to od říje, jedná se o přeříjenost. Kastrace vynikajícím vetem (hrozí ztráta krve, jelikož při přeříjení jsou orgány již velmi prokrvené) je nezbytná. Pokud vše dobře dopadne, a fretka vše zvládne, opelichaný ocásek je to nejmenší, co se v této situaci děje. O ten nemusíte mít obavy, ten časem opět doroste. Spíše bych měla v současné době strach o fretku jako takovou. Přeji hodně štěstí a dobrý výběr veta na opraci. AN

kalvar - mam problem

mam fretulku po kastraci asi 3 tyden a cela se vylinala a dela hnizdo
uš mi došli i ponošky furt mne liže a kouše jenom do nosu ji a pije normalne ale nechce si hrat je furt zalezla a zacala chodit mimo zachu
sek poraťte prosim děkuji

Alena - Re: mam problem

Dobrý den, pokud byla fretka v říji, jedná se o "falešku", resp. falešnou březost. Kdy si fretka dělá hnízdo. Cca do 6 týdnů (klasické šestinedělí) by mělo být vše v pořádku. Musíte vydržet. Dejte třeba fretečce plyšáčka velikosti miminek, aby si ho mohla nosit. Ona se jednoduše připravuje na "porod", i když je po kastraci. "Chemie" :-). Jinak by ale měla být OK. Vydržte, je to naprosto normální :-)
Když by něco, ozvěte se. AN

Terezka - Hormonální ukončení říje u samičky

Dobrý den :) Je vhodné hormonálně ukončit říji už po druhém týdnu? Fretečka se nám zdá nějak moc unavená, od rána do večera spí, jen občas se probudí a chvilku běhá, ale je celkově podrážděná, vyčerpaná a kouše se na bříšku..co myslíte, čekat ještě dva týdny?

Alena - Re: Hormonální ukončení říje u samičky

Dobrý den, osobně bych Vám hormonální ukončení říje jako řešení vůbec nedoporučovala, ale pokud jste se takto rozhodli, ano, můžete ukončit již po dvou týdnech. V tomto případě platí, čím dříve, tím lépe. Čím déle bude fretka v říji, tím menší může mít ukončení účinek a naopak se mohou stupňovat problémy s říjí. AN

Veronika, 5.5.2013 - Potrava po kastraci

Dobrý den potřebuji poradit, 2.5.jsme byli s fretáčkem na kastraci a od té doby mi nežere granule sám , pouze pokud mu je dávám do tlamičky, kočičí kapsičky nechce , vodu s medem také ne a žere jen multivitamínku, nevím co mám udělat aby granulky žral sám a mám o něj starost. Děkuji za odepsání.

Alena - Re: Potrava po kastraci

Dobrý den Veroniko, toto jsme spolu již řešily telefonicky. Fretčí kluci po kastraci obyčejně problémy nemají. Pokud však jí granulky alespoň z ruky, když ho krmíte, i to je úspěch. Tak ho krmte. Zkuste dávat kvalitní granulky, od nás jsou fretečky zvyklé na totaly ferret, můžete zkusit i t.f. baby. Fretky všeobecně nejedí nic, na co nejsou zvyklé. Takže pokud není zvyklý na kočičí kapsičky, je možné, že je nejí. Otázkou také je, jaké kapsičky mu dáváte. Značek je hodně a ne všechny fretky jedí. Musíte najít něco, co bude freťulda jíst. Pokud si nebudete vědět rady, navštivte veterináře, zda někde není chyba. Hezký den a držím palce. AN

Klára - kousání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,jestli pomůže kastrace u 2-letého samečka proti kousání??:)....děkuji za odpověď!

MARKETAK282S@seznam.cz - holka nebo kluk?

Dobrý den,chci si pořídit fretku,je klidnější samice,nebo samec a mám si raděj vybrat z vrhu,nebo si nechat dovést nějakou,snad hodnou?Díky Markéta

Alena - Re: holka nebo kluk?

Dobrý den. záleží na tom, co od fretky očekáváte. V podstatě lze říci, že mezi samcem a samicí fretky není rozdíl. záleží na každém jedinci, jaký bude. můžete mít mazlivého samce a nemazlivou samici a naopak. hodně záleží i na výchově. a zda si vybrat z vrhu či si nechat dovézt záleží také na Vašich znalostech, zkušenostech, možnostech a schopnostech výchovy.TAkto na dálku lze těžko poradit. S pozdravem. AN

edýsek - Re: holka nebo kluk?

Zdravím.Co jsem se dočetla tak za mlada je asi klidnější samice ale v dospělosti je mazlík samec.Já mám samce je mu 5 měsíců a už teď se stává že si lehne do klína a odpočívá(samozřejmě má pořád hravou dětskou náladu).Přivezla jsem si ho z prahy(jsem z náchoda ale vyplatilo se to)od paní která je chová doma.Určitě to nebyla chyby a už tehdy byl vymazlený :).Takže bych určo vybírala od chovatele.Snad jsem pomohla.

Veronika - hormonální kastrace u freťáků :)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli tato forma kastrace je účiná, zda neznačkují a zda nesmrdí ( tak jak po klasické kastraci - operaci) a od kolika měsíců je ideální zavést čip Suprelorin děkuji za odpověď

Alena - Re: hormonální kastrace u freťáků :)

Dobrý den.. hormonální kastrace funguje jako "klasická", tedy freťáček nesmrdí, neznačkuje, "kouličky" vůbec nemá, jsou "schované".. takže tyto veškeré "problémy" ustoupí.. Suprelorin však funguje u fretek cca 18 měsíců.. A ideální věk.. abych řekla pravdu, nevím, nezjišťovala jsem spodní hranici.. u klasické kastrace je po dosažení pohlavní dospělosti, a tak bych asi řešila i suprelorin.. ale možná bude lepší se poradit s lékařem, jak říkám, toto jsem ještě nezjišťovala.. zatím řeším Suprelorinem pouze starší, staré a "problémové" fretky, ale všechny již jsou dospělé.. přeji hezký den. A. N.

Andrea - kastrace

dobry den chtela jsem se zeptat jestli pomuze kastrace u fretaka aby tolik nezapachal je mu 2 a pul let dekuji

Alena - Re: kastrace

Dobrý den, ano pomůže :-)

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 17
Celkem: 2814553
Měsíc: 28179
Den: 1225