Jdi na obsah Jdi na menu
 


10 MÝTŮ O FRETKÁCH

10 mýtů o fretkách

Volně přeloženo a aktualizováno - Ferret Myths Dispelled By Dennis Cheesman

Fretky jsou úžasní domácí mazlíčci, ale existují některé mýty, které brání lidem je chovat. Níže uvedené informace slouží k rozptýlení mnoha mýtů o fretkách. Pokud jste někdy slyšeli a uvěřili některému z těchto mýtů, doufejme, že tyto informace vám pomohou poznat, že fretka je opravdu fantastický mazlíček.

 

Mýtus č. 1 - Fretky jsou divoká zvířata.

Fretky ve skutečnosti nejsou volně žijící zvířata. Ve skutečnosti fretky nemohou  přežít v divočině  jako kdysi i mohly. V současné době existují pouze domácí chovy. Pokud jste viděli volně žijící fretku, velmi dlouho nepřežije.

Více o tomto můžete číst na našich stránkách: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/co-mozna-nevite--o-fretce---top-zajimavosti.html

 

Mýtus č. 2 - Fretky smrdí.

To je pravda, pokud fretka nevoní svému majiteli. Fretky mají pachové žlázy právě tak jako tchoři a skunkové (ale i třeba psi),  a když jsou vystrašené či ohrožené, tyto pachové žlázy se uvolní. Pachové žlázy jsou umístěné na zadečku. Více na: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/fretka-co-a-jak/jak-je-to-s-fretcim-pachem-.html

 

Mýtus č. 3 - Fretky jsou hlodavci. To není pravda. Ve skutečnosti, fretky se hlodavci živí. Fretka je šelma, vlastně je členem rodiny lasicovitých.

 

Mýtus č. 4 - Fretky koušou.

Ano, fretky koušou, a musí být naučeny nekousat.  Myslete na to takhle - fretčí čelist je dostatečně silná rozlámat všechny kosti na vaší ruce. Neudělá to však. Možná stiskne při hraní s vámi, ale opět nutno zdůraznit, musí být ke kontaktu s lidmi vedena.

 

Mýtus č. 5 - Fretky jsou přenašeči vztekliny.

Spousta zvířat může přenášet vzteklinu, pokud nejsou očkovaná. U fretek to není jiné. V ČR musí být fretka starší 3-6 měsíců (s platností od 1.1.2012) očkovaná proti vzteklině. Více na: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/fretka-co-a-jak/ockovani.html

 

Mýtus č. 6 - Fretky dobře vidí.

Ve skutečnosti fretky nevidí úplně dobře a navíc mohou vidět pouze červené a modré barvy. Právě proto, jsou fretky opatrné a plíží se.

 

 

Mýtus č. 7 - Fretky jsou nebezpečné pro malé děti.

Ve skutečnosti jsou děti nebezpečím pro fretky, protože jejich hraní je příliš neomalené. To je důvod, proč by fretky neměly být v blízkosti malých dětí – ne z důvodu, že fretky mohou ublížit dítěti.

 

Mýtus č. 8 - Fretky nemohou být trénovány.

To je absolutně špatně. Můžete trénovat fretky, naučit je nekousat, a dokonce je i naučit nějaké triky. Zkuste naučit kočku nějaké triky!

 

Mýtus č. 9 - Jestliže jste alergičtí na kočky, neměli byste mít fretku.

To je také absolutně chybné!  Ve skutečnosti, fretky jsou známé jako hypoalergenní mazlíček. Nejsou původci alergických reakcí. Fretky jsou ideální pro každého, kdo má nějaký typ alergie na domácí mazlíčky.

 

Mýtus 10 - fretky musí být v kleci, jako křečci.

Přestože mnozí majitelé chovají své fretky v klecích, především pokud nejsou doma. Je to však pro bezpečí fretek. Fretky jsou velmi zvědavé, a často se dostanou do nebezpečných situací a pokud je nehlídáte, mohou si velmi ublížit – stejně tak jako batolata.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Míra - mýtus 9

Tak zcela musím nesouhlasit s vyvracením mýtu číslo 9. Já napok nejsem alergickej na žádný zvíře (měli jsme kočku, psy, hlodavce prostě snad všechno) a jediný na co jsem alergickej je prave fretka.. takze trvrdit ze fretka je hypoalrgení je nesmysl..

bara - Re: mýtus 9

taky bych rekla ze je to hloupost nemam alergii na zadny zvire a je to pul roku co je mame a ja mam uz tak 3 mesice vkuse alergickou rymu nidky sem alergiemi netrpela a urcite ne zadnou do takovyhle miri ucpanej nos šilene dutiny z toho bolest hlavy skrabani v krku od hlenu litala sem po doktorech ze mam rymu ale 3 mesice? tezko byli sme na tyden na SK bez fretek a najednou jak zazrakem se to zlepsilo mela sem jeste sopel ale rozhodne ne ucpanej nos a bolest hlavy prisli sme domu vecer a do rana sem se vzbudila jak nemuzu dychat a zacalo vsechno odznova jeste si to chci overit u alergologa nez je dame pric ale vse tomu naznacuje i kdyz sem byla v praci nebo venku vzdy se to zlepsilo aspom se uvolnil nos castecne ale jakmile prijdu domu tak konec kdyz sem lezela dva dny doma ze vylezim rymu nic mi nepomahalo a bylo mi jeste hur

Nikol tarabová - supr:)

super moje máma je alergická, ale díky mýtusu číslo 9. moje mamka přemýšlí o fretce teď jenom schromážďit úspory pak překecat mamku a mám freťátko:)jupíííí

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 23
Celkem: 2836001
Měsíc: 30584
Den: 1533