Jdi na obsah Jdi na menu
 


BARVIČKY :-( aneb "láska" k fretkám

1.6.2011

Spousta lidí se do nás naváží kvůli angorkám... A my si stojíme za svým, protože naše poznatky jsou podložené.. to, že zde je opravdu několik chovatelských stanic, kteří jsou srdcaři, a nevylučuje to chov angorek, je zajisté pravda.. Bohužel většina chovatelů chce pouze získat jinou barvu, jinou srst a jdou kvůli tomu takřka a doslova přes mrtvoly..  

Dovoluji se zde  zveřejnit článek Ivy D. z Fretek na půdě (snad se na mě nebude zlobit), kde o tomto píše a myslím, že to mluví za vše....bohužel, stále jsou mezi námi fretkaři tací, kteřím na jejich mazlíčcích zase tolik nezáleží... :-( je mi z toho opravdu moc moc smutno .. a tak nějak nevím, jak by toto šlo napravit.. bohužel, prestiž a peníze jsou pro mnoho lidí stále důležitější, než cit, lidskost, láska..

Zkopírovaný článek z Fretek na půdě: http://www.pudicka.estranky.cz/clanky/odchovy-_.html

 Proč považuju chov fretek „na barvy“ za hnus, hraničící s pokusy na zvířatech.

 

Chovatelé fretek, ti kteří odchovávají mladé, mě opravdu nemají rádi. A nejvíc ti, kteří „produkují“ barvičky. Cíleně produkují. Důvod je jasný, nikdo mě nepřesvědčil a do budoucna sotva přesvědčí, že křížení barevných fretek není zrůdnost. Je ! Bohužel není mnoho lidí a ani chovatelů, kterým by tahle problematika vadila stejně jako mě. A já se , k všeobecné nelibosti, tímto názorem rozhodně netajím.

 

Když se nepovede křížení, co se stane? Je několik možností . A každoročně se dějí, mnohokrát :

 

§  Mlad´ata se narodí mrtvá a nebo velmi brzo umírají.

§  Často se stává, že umírá i samice při takovém porodu.

§  Mláďata se narodí s viditelnými vrozenými vadami – majitelé pak taková budto utratí a nebo je dávají lítostivcům se slovy ´ je to chudáček, potřebuje aby se někdo o něho celý život staral ´. Taková fretka se samozřejmě dožívá jen několika měsíců, víc jak dvou roků ne.

§  Mláďata se narodí s vrozenými vadami, které na první pohled nejsou patrné. Jsou to vady sluchu, vady vnitřních orgánů, poškozený imunitní systém, a tzv.lehké vady, jako 6 prstů, křivé zuby, a vrozená agresivita.

§  Zdánlivě zdravá mláďata, která se ovšem nedožívají tak vysokého věku, jako ta „obyčejná „ Často tyto fretky postihují geneticky vrozené choroby v ranném věku, většinou nevyléčitelné. Mnoho těchto fretek mívá velké problémy s očkováním, postihují je alergické reakce, anafylaktický šok a pod.

 

Opravdu zdravou fretku, s jezevčím pruhem, bílou hlavou nebo bílou s tmavýma očima , angoru, poloangoru, která by se dožila dlouhého věku, neznám.

 

Každým rokem poslouchám, jak někomu umřel celý vrh, jak umřely samice při porodech, jak se narodila znetvořená mláďata, jak po několika měsících najednou fretky umírají. Umírají při lehkých narkozách, po operacích. Chovatel si nedá dohromady, že důvod muže být v původu fretky. Hledá chybu u veterináře.

 

Nikdo v ČR nezná a nerozumí genetice fretek. Nikdo nemá příslušné vzdělání na to, aby mohl s čistým svědomím fretky křížit. Na žádné škole u nás se toto neučí, nemáme žádného odborníka vystudovaného v zahraničí v této problematice. Několik samozvaných odbornic si přečetlo publikace vydané v Anglii, a vystupují a chovají se a jednají, jako by ony vše znaly a mohly toto provozovat. Radí i ostatním, uplným laikům, kterou fretku s kterou nakrýt.

Když se to nepodaří, byla chyba samozřejmě ve všem možném, jenom né v celém principu dané věci a už vubec ne v nich samotných.

Přestože barevné fretky jsou tolik žádané , tak krásné, tak drahé, jsou to fretky přešlechtěné, a  - neznám vhodnější výraz - sparchantělé !

Stejné dopady má samozřejmě i příbuzenské křížení, to se týká množení fretek jako takového, o tom v dalším článečku.

Můj názor na chov na barvy ….

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

martina - Re: ..

"přirozené" zbarvení fretky je tchoř a albín. albín by v přírodě nepřežil (ale to málokterá fretka), za klasiku se považuje také šampaň, který se chová už desítky let. problematické jsou zejména bílé znaky na hlavě a dlouhosrsté fretky.

doporučuju pročíst si tyhle informace http://www.fretka.cz/barvy-fretek-problematika-chovu/

Alena - tak to se povedlo

Dobrý den Erin, nechápu, proč mluvíte o plašení lidí... a pokud lidi vyplaší naše pravdivé informace, tak asi to je v pořádku.. a pokud není něco pravdy na tom, že např. fretky s jezevčím pruhem bývají hluché, proč se tak dámy z fora vrhly na paní Jahůdku, která nabízí ke krytí samečka s jezevčím pruhem? pokud jste to četla, píší tam právě to, co je v našem článku... takže.. myslím, že se to povedlo.. :-)

Erin - Re: tak to se povedlo

Aleno, je-li v článku IvyD doslova napatláno kdeco, pak opravdu hlavně plaší lidi. Však na jejích stránkách je k tomu dokladů několik - a Iva ani vy nejste schopni vysvětlit svá tvrzení, jen od sebe opisujete. A to je nanic.

Yasmin - Re: tak to se povedlo

Ano, prave fretky s jezevcim pruhem nemusi byt hluche :) Zalezi na sile pruhu - blaze - ten uzsi pruh = slysici fretka. Badger silny pruh uz byva hluchy.
Bohuzel ony damy z cz klubu ty zkusenosti a ani vedomosti nemaji, takze se vrhnou bez rozmyslu na vse co se jim nejak nelibi :)

Yasmin - Re: tak to se povedlo

No praveze fretky s jezevcim pruhem ve valne vetsine nemusi byt hluche :) Zalezi na sile pruhu - blaze - ten uzsi pruh = slysici fretka. Badger silny pruh uz byva hluchy. Tim ze nerozlisujete mezi blaze a badger a nazyvate to jezevcim pruhem vsechno, pak neplati pravidlo, ktere zastavate, protoze vice fretek byva prave s tim uzsim pruhem..
Bohuzel ony damy z cz klubu ty zkusenosti a ani vedomosti take nemaji, takze se vrhnou bez rozmyslu na vse co se jim nejak nelibi :)

Jahudka - forum

i me se tak stalo ze se damy do me pustili.hledala jsem nevestu pro Maxika a bylo mi psano ze bych nemela produkovat hluche fretky

Alena - Re: forum

Dobrý den, jo, všimla jsem si... jenže jsem se odhlásila s jejich fora, a nehodlám tam již na nic reagovat.. je zajímavé, jak všechny dámy ihned vědí, že Max je hluchý že? o jeho genetice, rodičích, nevědí vůbec nic (na rozdíl např. od nás), a hned budou člověka napadat.. hlavně, že znají anglická pravidla AFA.Zajímalo by mě, zda je např. ve zmíněné Anglii mezi fretkaři víc slušnosti, tolerantnosti než u nás.. kdo ví?

Erin - tak to se povedlo

Právě tento článek plaší lidi a dokumentuje, jak některé málo vědí - např. o genetice - a pasují se na odborníky. Žabka rozhodně není moje kamarádka, ale pokud vím, studuje přírodní vědy a tedy i genetiku. A vůbec není pravda, ze v Čechách o fretkách nic nevíme. Některé se soustřeďují na pomlouvání, jiné na studium.Co se týče fretek, tak např. školeními v Německu či v Polsku, jsou i takové, které jsou zvány k posuzování na Litvu či do Itálie ... Chce-li někdo odpovědně chovat jakákoli zvířata, pak to dělá podobně jako Žabka. A čistě mimochodem - ale to vy odbornice jistě víte - Anglie se řídí pravidly AFA - jistě je znáte.



 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 21
Celkem: 2843561
Měsíc: 31900
Den: 1696