Jdi na obsah Jdi na menu
 


CO DĚLAT KDYŽ? .....

 

mumie.jpg

Co dělat když? ...

- fretečka onemocní, pšíká kudy chodí, má nemocná očka - prostě chytila "chřipku"

- taková "lidová" rada je koupit dětský čaj na nachlazení a jitrocelový sirup (dětský) bez cukru, udělat slabý odvar, cca na 1 l vody 1 sáček čaje a 1 lžíci sirupu.. po vychladnutí dát do napáječky... našim freťulím to pomáhá :-) .. jinak jsou rady stejně jako u lidí.. teplíčko, klid, fretečky většinou moc neběhají, pokud jim je špatně, hodně spinkají, tak jim nechat klid, nechat je vyspat, vyležet, co nejvíce v klidu a teplu - ne vedru, normální teplo v místnosti :-) dečku, ať se mají kam zahrabat :-) prostě normálka :-)

- jí potřebuju dát léky a odmítá je...  

- na to je vcelku lehká rada..  postupujte jako u malých dětí... tzn. prášek rozmačkat mezi dvěmi kávovými lžičkami na prášek, a ten zamíchat do něčeho, co má fretka ráda.. perfektně to funguje s vitamínovou pastou :-) fretka vše slíže a je to :-)

- pokud je lék tukutý, kapičky a tak, můžeme si pomoci injekční stříkačkou.. strčit ji freťulce do pusinky zboku mezi zoubky, ale pozor, abychom fretce neublížili či jí nestříkli moc a příliš daleko, aby se nezakuckala.. prostě opatrně :-), ale funguje to.. fretečka když to má na jazyku, už musí lék spolknout :-)

- mám doma kousavou fretku a už si s ní nevím rady? 

- kontaktujete nás.. budeme se snažit vám poradit "na dálku".. přeci jen nám pár "kousavek" už rukama prošlo (Fifča, Fredy, Salva, Teyla, Hubí, Figo, Shrek, Rozárka, Xavier, Bára). Jejich jednotlivé příběhy si můžete přečíst na jejich stránce..

- ale všeobecně jako první pravidlo platí: MAZLIT MAZLIT A MAZLIT, pak mám také dobré zkušenosti chodit s fretkou na PROCHÁZKY ven, kdy se vyběhá, vylítá a opadne ji trochu energie (cca tak 2x denně na min. 0,5 hodiny - záleží hodně na počasí, a na tom, zda se jedná o fretku či freťáka - ti vydrží víc :-) ). Jako další pravidlo je: NIKDY FRETKU NETRESTAT . Fretka se vám bude vracet jako bumerang a věřte, že tudy cesta nevede :-) 

 

- každá fretka je individuální, a tak pokud potřebujete pomoci v takovýchto případech, napište.. příspěvek na stránky či přímo mejlíka nebo zavolejte - jak se vám to hodí...  Pokud by už u vás byla situace kritická či jste se na to necítili (není na tom nic špatného, vychovat fretku je věc někdy složitá - kor když máte fretku třeba již jako druzí majitelé a je nevychovaná od těch prvních) - vaši fretečku si vezmeme a pokusíme se z ní udělat mazlíka a pak vám ji vrátíme :-)

 

- se do mě fretka zakousne a nechce pustit? 

- u tohoto platí hlavně se nesnažit fretku násilím "odpojit" - jakmile začnete tahat končetinu z fretčí tlamičky, fretka bude držet dál a rozřízne vám ruku/nohu.. Nesmíme zapomínat, že fretka byla "vychovaná"-"vyšlechtěná"-"domestikovaná" - právě z důvodu lovu.. takže je "vycvičená" k lovu králíků, případně i lišek, a nutno říci, že jí to jde velmi dobře a chová se v době lovu doslova jako pibul - nebo jiný lovecký pes - prostě drží a nepustí.. těžko jí budeme "cpát" klín do tlamičky, takže jediný způsob jak "odpojit" fretku je rukou jí otevřít tlamičku - z boku - jako se to dělá malým dětem, když jim něco chcete vytáhnout z pusinku - a dávat pozor, aby vás fretka u toho nekousla právě do té ruky, kterou to děláte - což je velmi pravděpodobné.. fretka je velmi rychlá - když útočí, nevyčkává jako kočka - ale útočí bez varování - právě proto je v lovu dobrá - takže pozor na to.. jedna paní, co nám původně chtěla fretky své dcery dát, se nakonec rozhodla si ji nechat, a právě ona mi jednou volala s dotazem "Jak se "to" odpojuje?" - a to už přišla od lékaře se zavázanou původně prokousanou celou rukou, i ani doktor nevěřil, že ji nepokousal pes, ale "obyčejná" malá fretka.. jo, nevychované fretečky dokáží být jako šelmy nebezpečné.. a jak to dopadlo např. včera u nás doma? takto dopadla má noha po "ulovení" Shrekouskem noha.jpgnoha1.jpg

 

 

 

 

 

a když to ještě zkrátím:

- pokud se do vás zakousne fretka - netahat, nechat ji pustit samotnou a pokud se vám to podaří - odpojit ji stisknutím tlamičky a vytažením končetiny..

 

- jsem se dostal/a do tíživé situace a fretka "musí z domu" - ať napořád či jen na chvíli?  

- jukněte na stránku Podmínky k převezetí fretky do útulku a kontaktujte nás.

 

 - moje fretka napadá jiné fretky? 

- tak toto je těžký oříšek... to vyžaduje mnoho a mnoho trpělivosti a výsledek je nejistý.. dá se to však zvládnout :-) záleží na počtu ostatní fretek, zda je máte doma nebo jsou jen na návštěvě a na vašich pevných nervech a trpělivosti (také doplním postupně :-) )

  

 

- mám doma nečistotnou fretku? 

- nejdříve se musím přiznat, že jsem ještě nepoznala "nečistotnou" fretku jako takovou.. to, že "hází" bobek mimo záchůdek v kleci je většinou způsobeno nějakým protestem... stačí vyměnit záchůdek - freťuli nemusí vyhovovat rozměr apod... nebo ho třeba přemístit do rohu, kam chodí nejraději, či případně zkusit jiné stelivo... pro "hrabavé" fretky je super záchůdek s víkem... a většinou je tento problém tímto vyřešen..

- jiná otázka je, když fretka chodí mimo záchůdek, když je mimo klec... v první řadě mrkněte, jestli má záchůdek v "dohledu".... fretka má poměrně krátká střeva, tím pádem rychlé trávení a na WC potřebuje ihned, když se probudí... jde tedy pochopitelně tam, kde to má nejblíž... do prvního rohu.. pokud je v něm záchůdek, BINGO - strefili jste se a máte vyhráno... :-) tím pádem se nemůže stát, že by šla fretka mimo záchůdek.. pokud ho v dohledu nemá a je v dalším rohu, nezbývá vám, než ho přemístit :-). Pokud máte fretku hodně na volno - většinou je volně puštěná, doporučuji dát záchůdky do každého rohu (tak to máme doma)...jasně, estetice domácnosti to nepřidá, ale zato máte téměř 90ti procentní jistotu, že fretečka bude chodit na WC na místo k tomu určené :-). 

- další důležitou zásadou je mít záchůdky "čisté" - tj pravidelně (podle počtu fretek doma - já musím každý den) z nich vybírat co nám freťulky nadělily :-)... protože fretka je na jednu stranu poměrně čistotná a jakmile nemá záchůdek uklizený, nebude do něho chodit a "hodí" káko právě třeba před záchůdek.. je to logické.. nám se také nelíbí suché záchody a máme raději splachovací :-)

obrazek2.jpg- námi nejvíce osvědčené záchůdky: pro čistotné holčiny stačí obyčený rohový záchůdek

obrazek1.jpg- a pro špindíry kluky je nejlepší záchůdek s víkem, např.

 

 

 

- moje fretka přišla do říje... ? 

sameček - jasně, to dobře známe, až neskutečně smrdí a hlavně všechno označkuje, neujde mu vůbec nic.. všechno doma lepí a vy než vyjdete z domu spotřebujete celý parfém :-) 

- k řešení této otázky záleží na tom, zda chcete mít freťáčka na chov, pak vám nezbývá, než to vydržet - říje trvá cca od jara do podzima (ale jak jsem napsala - např. naši freťáci už jsou v říji teď :-) )... anebo lze řešit tuto situaci kastrací... je to možná pro freťáčka i lepší, protože když je v říji, a to min. půl roku, je to pro něho i vysilující po fyzické stránce... nemá chvíli klidu, pořád běhá sem a tam, hledá samičku, když nenajde, použije vaše nohy či ruce a chce si vás odtáhnout, ti náruživější (jako např. náš Fredy) používají i náhražky (např. plyšáky)... a nemají chvíli klidu.. takže kastrací pomůžete jak freťáčkovi najít klid a nebýt odsouzen být v tomto období pořád sám (protože jinak samičky pořád tahá a ty pak nevědí, kam už se před ním mají schovávat), a pak i sobě - freťáček se uklidní, neznačkuje a tak.. při kastraci však pozor na věk freťáčka.. ze zdravotních důvodů není dobré (resp správný veterinář to neudělá) kastrovat freťáčka před 1 rokem věku.. nejlepší je to až po první říji, cca na roce a půl a déle..

- samotná kastrace pro fretčí samečky není problémová, trvá chvilku, ani finančně není drahá (cca 500-1000 Kč) a hlavně několik hodin po operaci je již sameček fit a v plné pohodě.. Někteří veterináři ani po zákroku samečka nesešívají, samo jim vše krásně sroste a tak nemáte ani problémy se stehy..

 

 přeříjená fretka

- samičky - obdobná je situace i u samiček.. tam je to však nebezpečnější, jakmile začne být samička v říji, MUSÍ cca do měsíce po začátku říje ji ukončit.. a pokud ji nepřejde sama, je nutné jí v tom pomoci, ať už injekcí na ukončení říje (u veterináře) nebo přímo kastrací.. V opačném případě je tato situace pro samičku velmi nebezpečná, pokud by říje travala déle, a může skončit i smrtí fretky.. takže pokud fretčí samičku nemáte na chov mladých (která by také neměla mít více než 1x do roka), doporučujeme kastraci.. předejdete tím třeba i možnosti různých "ženských" onemocnění v budoucnosti u fretečky, a hlavně, nemáte 2-3x do roka se opakující říje, fretečka i vy máte "klid"..

p1010028.jpg- kastrace samotná u fretčí samičky je poměrně těžší než u samečka, samotný zákrok trvá déle a i po operaci je to s fretečkou složitější.. kastrovali jsme na 30 freteček a situace se tak nějak opakuje.. po operaci je nutné fretku znovu "nastartovat" - používáme vlažnou vodu s medem - tedy dostatek cukru.. to hodně pomáhá.. potom ji necháme asi 3 hodinky prospat a dáme výživnou kaši nebo Viyo kapsičku - což je tekutá kašička s hodně energií, kterou fretka potřebuje.. a to tak nějak stačí, pak už zase fretečka spí a většinou potom už začne sama papkat co je zvyklá.. dáváme ji ještě kousky masíčka, aby to měly měkčí, než granulky.. fretečky po kastraci krmíme každé 3 hodiny a kontrolujeme ještě častěji celou noc až do rána.. také je nutné fretku udržovat v teplotě.. aby neprochladla.. sama většinou nemá dost energie na vytváření tepla.. takže ji "obkládáme" teplými petkami (teplou vodou v pet lahvích) nebo lépe nahřátými gelovými polštářky, nebo nejnovější inovace - používáme elektrické vyhřívané polštářky.. kdy je fretečka stále v příjemném teple.. to prostě jak co máte doma.. od druhého dne je většinou již fretečka v pořádku, začne běhat a má "normální" fretčí režim.. tak jen ještě kontrola u veta, nasazení antibiotik, které bere cca 5 dní.. a pak ještě vytažení stehů.. cca po 10 dnech od operace.. co se oholených chloupků týče, dorostou cca za měsíc.. a déle.. jinak.. fretečce není potřeba po operaci dávat žádný krunýř apod jako u psů a kočiček, aby si nelízaly rány, většinou to nedělají.. nelížou si rány ani si nevykusují stehy, takže tato starost naštěstí odpadá :-)

- no a na závěr, když byste měli jakékoliv dotazy či potřebovali přímou radu či pomoc, víte, kde nás najdete (e-mail či telefon :-) ) 

 

- má moje fretka blechy..

966.jpg- i to se může v "lepších" rodinách stát.. z vycházky, ze psa, z kočky, a když pak máte zablešenou freťulku v posteli...brr.. ani na to nechci myslet...takže nejlepší je udělat výjimku a šup s ní do sprchy.. jak sprchovat..jako psy a kočky.. pozor na ouška a použijte trochu teplejší vodu než u malého děcka, tak akorát.. a šampón na blechy stejný jako pro psy a kočky - Orthosan. Možná jsou i jiné, ale osobně mám vyzkoušený tento.. namydlit pěnou, ponechat působit cca 2 minuty a pořádně freťulku vymít.. po cca 10ti dnech zopakovat (kvůli hnidám) a vcelku máte klid.. je možné použít i Frontline postřik.. ale myslím, že toto je pro freťulky vhodnější :-) tedy- spíše mám vyzkoušené..

 

- má moje fretka svrab....v ouškách...

- velmi ožehavé téma, momentálně v řešení na našich stránkách přímo pod vlastním odkazem: https://fretkyboleslav.estranky.cz/clanky/usni-svrab---otospectrine.html

- na to opravdu pozor.. nejlepší je přípravek Advocate, který je určen přímo i pro fretky.. na rozdíl od léku Otospectrine, který je pro fretky velmi nebezpečný - odpadávají jim po něm ouška!!! Máme také dobré zkušenosti s tzv. "babskou" radou - tj. "obyčejný" olivový olej - ouška jím čistit ušní tyčinkou a pak ještě zakápnout.. je to levnější než ostatní přípravky a účinné - olivový olej je hustý, zabrání přístupu vzduchu těm potvorám a přitom neublíží.. :-)

 

 

 a když by vás napadlo další téma, napište :-)

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena - kousavý freťáček

dobrý den...ještě se přidám k Lucce... řekla bych, že máte normálního fretčího puberťáka.. jestli dobře počítám, je mu cca 6 měsíců, a tak to je tak :-) mimčo přišlo do puberty a máte před sebou to nejhorší období pro fretky, kdy zkouší, co si může dovolit.. a pokud zvládnete toto, máte vyhráno.. takže vám nezbývá, než se obrnit trpělivostí, jak píše lucka.. hlavně netrestat.. freťáček zkouší, co si může dovolit.. navíc přichází do říje, takže proto kvoká a tahá přítele.. snaží se si najít samičku...tu si odtáhnout a chovat se po chlapsku.. :-) hodně by mu pomohly procházky venku.. utahat ho.. pak by byl rád, že si doma lehne.. jít s ním každý den ven alespoň na hodinu.. jednou nebo 2x.. vím, je to časově náročné, tak alespoň na chvíli a kdyby vám to vyšlo, tak někdy více.. musíte toto období překonat.. pokud by kousal hodně, zasyčet a zavřít, ale nechat ho běhat co nejvíce.. čím více bude zavřený, tím hůře.. jen pokud by se to nedalo vydržet a kousal.. s tou kastrací se můžeme domluvit, velmi rádi pomůžeme, i když u kluků je to poměrně bez problémů a kolikrát ani kluci po kastraci stehy nemají.. rána jim sroste sama.. ale když budete chtít, napište a domluvíme se.. ale.. kastrace se doporučuje tak na 1-1,5 roce, čím déle, tím lépe.. v každém případě je váš klučina ještě moc mladý a ze zdravotního hlediska je ještě brzy.. viděla bych to nejdříve na léto, nejlépe až cca za rok.. prozatím se mějte hezky, Alena

Alena - kousavá fretka

Máte klučinu teprve opravdu krátce a jeho předešlá výchova či nevýchova je pochopitelně znát a projevuje se i nadále.. je možné, že je ještě agresivnější.. on vás ještě nezná a svým způsobem se bojí.. proto je agresivní.. doporučovala bych procházky venku - teď už je i hezky, tak dát mu kšírky a jít denně na půl hodky až hodku ven.. když by to vyšlo víckrát, třeba ráno a odpoledne, bylo by to super.. On se vyběhá a unaví a uvidíte, že to pomůže (osvědčený recept :-) ).... no a ve zbytku času mazlit a mazlit.. se syčením bych počkala, až se více poznáte.. on musí ve vás nejdříve získat důvěru.... zjistit, že se mu nic nestane, naopak, že ruce jsou fajn, že ho hladí a dávají dobrotku... velmi dobrá je multivitamínová pasta pro kočky od gimpetu (není drahá, cca 75 kč) a fretky ji většinou milují a jako odměna je super... pokud by ji freťáček lízal z vašeho prstu, máte částečně vyhráno :-) dejte vědět, jak pokračujete :-)

Irena - Re: kousavá fretka

Dobrý den moc děkujem za rady z freťulky se stal strasnej mazel. Kouše jen když si hrajem a to jen velmi jemě. Moc Vám děkujeme za rady.

Alena - Re: Re: kousavá fretka

Dobrý den, tak to jste to zvládli rychle :-) gratuluju :-)

KRISTÝNA - kousavý fretáček

Dobrý den,my jsme si koupili fretáčka v září a to mu byli 3měsíce,ted ale poslední dobou kouše čím dál tím víc.Když si sním hraju tak si sednu v předsíni on kolem mě skáče,kouše mě do rukou a kvoká na mě,co to znamená?Přítele toho kouše ještě víc,já kolem něj projdu a na nohy mi neůtočí,přítel projde kolem něj a už mu jde se zakousnout do nohou.Myslíte si že by pomohla i kastrace?A bylo by možné kvám ho dám na hlídání po operaci,jestli byste ho mohli hlídat se stehama?A kolik byto stálo?Děkuji za rady.Přeji krásný den.Nashledanou Zelenková

Lucka - Re: kousavý fretáček

Dobrý den ohledně kousání no ono je to težké každá fretka při hraní a vyzívání ke hře kouše,musí se naušit používat sílu kousání prostě když kousne hodně přestat si hrát a zasičet naněj že to nesmí netrestat ho aby potom nezačal kousat ještě víc.Když to nepomáhá přidat ještě zavření do klece pokaždé když to přežene s kousáním co se týče kvokání fretka kvokáním dává najevo radost pokud byste měla zájem ohledně kastrace stehů atd. se můžeme dohodnout na útulkovém emeilu utulek.boleslav@seznam.cz nebo tel 776 326 220

Pavla - nečistotna fretka

Dobrý den mam jeden problém ftele v klecy kaka do zachodku ale venku kaka všude kde ji napadne i kdyz byla než šla ven tak se stejne nekde vykaka a vyčura nevite jak se to dá odnaučit zachudek ji teda nevindavame ale klec má otevřenou. Moc děkuji

Alena - Re: nečistotna fretka

Dobrý den... pokud Vaše fretečka chodí normálně v kleci do záchůdku, je čistotná.. mimo klec je asi ten problém, že má právě záchůdek pouze v kleci... Fretka nemyslí jako že to po ní musíme uklízet a tak.. chodí na záchůdek, pokud ho má "po ruce" ... doporučuji tedy dát záchůdky i mimo klec.. já mám např. záchůdky doma v každém volném rohu a fretky chodí víceméně bez problémů tam... zkuste jí dát tedy záchůdek tam, kam chodí nejvíce kakat, když je venku a uvidíte.. třeba se podaří... :-)

Irena - kousavá fretka

Dobrý den mám problém koupili jsme si fretku kluka jsou mu 5 měsíců a je strašně zákeřnej když se pustí z klece tak běhá je hodnej milej mazlise a z ničeho nic kousne.Když sleze z postele na zem tak jde hned po nohou. Tělesně jsme ho netrestali jen když kousne tak jde spět do klece.Nevíte čím by to mohlo byt máme ho hodně rádi. Děkuji přdem za odpověď

Alena - Re: kousavá fretka

dobrý den Ireno,
řekla bych, že máte naprosto normálního puberťáka.. ne nadarmo se říká, že KDO PŘEŽIJE FRETKU PŘEŽIJE VŠECHNO :-) Je to klučina v pubertě, který zkouší, co si může dovolit :-) děláte to dobře... pomazlit, pochovat, když je v pohodě, a když začne kousat, můžete to chvíli vydržet a syčet na něj.. normálně klasické "ssssss"... čím "důrazněji" tím lípe.. je to fretčí komunikace... když se fretkám něco nelíbí, syči... na okolí, jedna na druhou.. a i takto pochopí, že dělají něco špatně.. pokud kousnutí bolí moc, ruku či nohu vyndat a zasyčet.. pokud by svůj postoj opakoval - jako že jo, fretku jen tak něco neodradí, tak zkusit ještě zasyčet a zavřít... brzy pochopí, proč je zavřený a že co dělá není dobře... :-) přeji hodně úspěchů ve výchově :-) Alena

Irena - Re: Re: kousavá fretka

Moc děkuju

Irena - Re: Re: kousavá fretka

Dobrý den tak jsme skusili to sičení ale chtěla jsem se eptat jestli je normální když zasičíme tak ještě začne víc agresivně utočit nejde ani chitit a dát do klece jedine když mu dáme granule tak zaleze sám. No nás napadlo že to dělá z toho že nejsme první majitelé od chovatele ale koupili jsme ji od holčiny ktera ho měla prej ta cca měsíc tak jestli ho to nějak nepoznamenalo máme ho od 29.12. Předem děkuji za odpověd



 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 18
Celkem: 2835836
Měsíc: 30530
Den: 1487