Jdi na obsah Jdi na menu
 


AGRESIVNÍ FRETKA?

obrazek1.jpg11.5. Chtěla bych tuto stránku věnovat všem, co mají pocit, že mají doma "agresivní" fretku.. z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že neznám "agresivní" fretku.. většinou se jedná o fretku nezvládnutou, nevychovanou, nesocializovanou, která prostě kouše... kouše hodně.. jak by ne, fretka je šelma.. bohužel většina lidí při jejich pořízení vidí krásné malé zvířátko... ano, to fretka je.. ale problém je v její výchově.. fretka je něco mezi psem a kočkou.. takže, dokáže si udělat pouto na jednoho člověka, členy rodiny či může být milá ke vše lidem a zvířatům, či je může napadat, stejně jako pes.. dokáže si hrát jako pes a kočka, nedokážete ji však usměrnit a podmanit si, jako kočku.. v každém případě se nedá vychovávat po psím způsobu... fretku v žádném případě nesmíte vychovávat násilím, příkazy, zavíráním atd.. fretka se dá vychovat jen láskou, vstřícností, mazlením a hodně pomohou procházky, kde se fretka vyběhá, vyřádí, a vybije svou energii... Nechci tím nijak shazovat ty, kteří mají pocit, že mají doma agresivní fretku a i ty, kteří ji z tohoto důvodu dávají k nám do útulku.. naopak.. oceňuji to, že dokáží sami sobě přiznat, že to nezvládají a najdou tolik vnitřní odvahy najít pomoc.. :-) . Dostalo se mi takto do ruky několik - 10-15, opravdu nezvladatelných fretek... většina z nich jsou již v nových domovech, ať je to Salva, Zarza, Teylinka a další a další... v poslední době to byla Jolinka a Kačka.. Jediná fretka, která byla opravdu "zkažená" -také jen lidmi - tím, že byla týraná a opravdu napadala lidi - to byla Rozárka, která u mě zůstala.. Trvalo nám celkem 4 měsíce, než jsme dali Rozí dohromady.. nyní je Rozárka mazlíček, není vůbec konfliktní, nenapadá naše kočky, psa, všechno jí je jedno.. běhá volně po dvorku a neuteče - pochopitelně ji mám stále na očích - přeci jen je to fretka a na zavolání nepřijde - tak to považuji za opravdu "agresivní" fretku.. ve výsledku to byla jen vystrašená týraná freťule, která se tak bála lidí, že raději napadala první, než aby jí někdo něco udělal... a návod? jak takovou fretečku zvládnout? 

je poměrně jednoduchý..

 p1010043.jpg- vzít ji na vodítko a ven na procházky.. denně, ráno, odpoledne, večer, cca po 1 hodině, jak máte čas... čím více času si najdete, tím rychleji bude vaše fretečka "ovladatelná"... stačí 14 dní, měsíc, a je "vaše"..     

                                                    - snimek-024.jpgdále mazlit mazlit a mazlit.. po každé, když si vezmete fretečku do ruky, dejte jí vitamínovou pastu nebo něco dobrého.. aby věděla, že ty ruce jí neublíží, naopak, že jsou dobré..

snimek-032.jpga hladit.. hladit.. hladit.. sedněte si k TV, u kávy, povídání s přáteli, chytněte si fretečku tak, aby vás nemohlou kousnout, klidně i v rukavici, jestli se bojíte a druhou rukou - bez rukavice - ji hlaďte.. 10 minut, půl hodiny, jak se vám bude chtít.. a několikrát denně..

a uvidíte, tento návod většinou stačí a do měsíce se fretečka změní..

v každém případě platí, kdybyste potřebovali radu, pomoc, či pomoc s převýchovou, napište, zavolejte, můžete k nám i přijet s fretečkou na návštěvu nebo ji nám dát do výchovy.. poradíme a uděláme co umíme :-)

přejeme hodně trpělivosti a úspěchů ve výchově vašich "agresivních" freteček :-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jana - změna chování

dobrý den, mám takový menší problém. máme roční fretku,na konci července museli jsme nechat uměle ukončit říji,i potom byla v klidu. Nechala se hladit,nosit,mohla v klidu i uši olizovat. mohla jsem chodit v klidu ven aniž bych měla strach že si doma něco udělá. posledních 14 dní je na mě hrozně závislá nemohu jít nikam sama ani na wc,musím říci že čekáme mimi, ale až do ted byla v klidu. Přítele napadá bez důvodně,chce si ji pohladit,vzít do náruče a mazlit se, ale fretka ho napadne. máme ji moc rádi, proto Vás žádám o radu, myslíme si že je to tím že se blíží změna= porod v říjnu=a myslíme si že to cítí a má strach že bude odstrčena. Děkuji jana

Denisa - Kousání

Dobrý večer, potřebovala bych poradit jak na fretečku, před čtrnácti dny jsem si přivezla domů od chovatelky svoji první holčičku :) ze začátku byla klidná, nechala se vzít do ruky a mazlit, ale pak začala divočit a hrát si, přeci jen je to ještě prcek, jsou jí tři měsíce :) ale bohužel mě ze začátku několikrát kousla do krve a já se jí začala trošku bát a nevím jak na ní. Není to žádná agresivní fretka, jen je to moje první a nechci udělat něco špatně...Když sáhnu do klece a hladím jí po čumáčku je hodná, jen stále zívá a olizuje se, když si jí vezmu do ruky (beru jí sice z klece rukavicí) tak se mi zakousne do ruky, ale když řeknu fuj pustí...ale pokud jí pustím ven a chci si s ní hrát neví jak moc může kousnout a skáče bezhlavě po ruce, já bohužel ucuknu a ona ví, že se jí bojím...zkouším to s rukavicí, ale bojím se, že si pak nezvykne nikdy na ruku. Pokud jí dám pastu je to zlatíčko, nechá se hladit, vzít do ruky atd. dokud tedy nedojde pasta, to pak zase hledá ruku aby mohla kousnout. Je hodná, opravdu, jen je chyba ve mě, protože se jí trošku bojím a tak se chci zeptat jak na ní...Mockrát děkuji :)

dana - nevim si rady

mela jsem fretecku a byla milackem vsech-nebylo nikoho,kdo by ji nemel rad.Adelka byla miláček,ale onemocnela v5apul roce,17.8.a veterinar ji dal silne atibiotika a druhy den zemrela,psychicky jsem to nezvladla ,tak mi syn chtel udelat radost a koupil ve zverimexu hodne podobnou tchori fretecku...ale pokud ji vypustim,skace radosti,coz je naprosto normalni,ale zacne na me utocit,napadat me,a kousat silene do krve az na sití,priznavam,ze jsem se ji zacala bat,a ona to vycitila.Nemohu ji poradne ani dat zradlo..uklidit ji klec..v ktere jsem si myslela,ze bude jen docasne,pac Adelku jsem mela volne po celem byte!!!Ale to s touto Eliskou,nejde.Chtela bych poprosit o pomoc,jsou ji udajne 4mesice,je mi ji lito dat pryc,ale zaroven nechci,aby trpela v kleci,kam k ni navic nikdo nesmí.Je moznost ji jeste prevychovat,a jde to u vas,a kolik bych za to zaplatila,prosim moc o radu..je mi ji lito,ale nemohu se ji ani dotknout.dekuji za radu.dana mejl ddanunnka@seznam.cz mobil 731449650

Jirka - potřebuju pomoci

Ještě jednou vás zdravím. Procházel jsem si vaše stránky a snažil jsem se najít tam nějakou adresu kam bych za vámi mohl zajíd a a nebo telefon na vás,ale nic z toho se mi nepodařilo.Pokud mohu poprosit tedy o nějaký kontakt a pomoc osobně tak bych byl velice rád.

Alena - Re: potřebuju pomoci

Jirko, nevím, odkud jste, ale tohle bude těžší oříšek.. Fretky ze zverimexu takové většinou bývají.. málokdy vám řeknou pravdu.. ale tím, že jsou většinou od velkochovatele, tím pádem nejsou na lidi zvyklé a pak ve zverimexu, pod světlem, krmené jen několikrát denně a bez kontaktu - většinou - dopadá to takto. Chápu, že když je to Vaše první fretka, máte co dělat.. to i my v takových případech.. pokud to k nám nemáte daleko, přijeďte, omrkneme Tedíka a poradíme.. buď jak na to, anebo bychom Vám Tedíka buď trochu nebo úplně vychovali, jak budete chtít a jak na tom Tedík bude a pak Vám ho vrátíme.. ale podle toho, jak Tedíka popisujete, to nebude zase tak jednoduché.. My jsme od Mladé Boleslavi, rubriku kontatk jsem přidělala :-) děkuji za upozornění, toto tam opravdu chybělo :-)

Jirka - potřeboval bych pomoci.

Dobrý den, potřebuju pomoci s Tedíkem. Dovezl jsem si ho ze zverimexu. Tvrdily mi tam že je zvyklý na lidskou ruku,ale po přivezení domů se udál opak. Potrhal mi ruce takovým způsobem,že to bylo pomalu na šití. Nezlobím se na něj. Věřím,že to bylo tím převozem a stresem z něj. Ale teď když mu chci vyměnit wc a nebo mu dát jídlo do mističky tak se zakousne vší možnou silou a trhá. Už si nevím rady. Je to má první fretečka a tak opravdu žádám o pomoc. Ať už tady a nebo jestli s tímto má někdo velké zkušenosti a dokázal by mi ho aspoň trošku vychovat byl bych moc vděčný. Nevím jak mu můžu v takovém případě vyměnit wc aniž by mi zase potrhal ruce. Jsou mu 4 měsíce dle očkovacího průkazu. Ven jsem ho ješte zatím nebral protože popravdě nevím jak bych ho teďkom dostal do postroje. Moc prosím o radu a nebo pomoc. Byl bych moc vděčný. S pozdravem Jirka. Případně meil na mě: khimari87@gmail.com a nebo číslo 732223254

Šárka - Kousání... :(

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám fretku odnaučit kousat. Je jí 8 týdnů, dnes jsem si ji přivezla, je zabydlená, myslím, že i s věcma spokojená... ale.... hrozně kouše, do krve, nejde ji plácnout, nejde ji chytit, nejde ji pohladit... nic... jakýkoliv fyzický kontakt ted nepřichází v úvahu. Napadlo mne, že ji budu hladit občas když spinká... aby si zvykla, že ji někdo hladí...
Procházky také nepůjdou... jak ji totiž dostat do kšírků... Přijde mi, že by byla moc hodná... ale mám takový dojem, jakoby se něčeho bála ... Protože její kousání mi jako hra moc nepřijde... :( Mohla byste mi poradit? ;-) Děkuji :)

Alena - Re: Kousání... :(

Dobry den. Mate normalni mimco. Pokud kouse hodne az do krve klidne si vezmete rukavice. Jinak postup je stejny. Mazlit a mazlit. Zkuste vitaminovou pastu nebo co ma rada. S mimcama byva fuska:>

Nona - naše Malá

Na toto téma musím taky něco napsat :)
Doma máme celkem freteček pět. "Zlá " je opravdu je Kača, která kromě mě a přítele nesnese nikoho a jak jí někdo blbě chytne, už je zakousnutá, taky si myslím, že fretky hodně vycítí, když se jich člověk bojí a pak po dotyčném jdou jak po uzeným (i Kača má pár takových). Ale chtěla jsem napsat o Nonečce, se kterou máte zkušenosti i vy. Holku jsem vyzvedla v otřesném stavu, hned při první cestě na veterínu mě hryzla do krve, pak jak putovala k vám a následně do Brna, tak co jsem slyšela pokousala taky pár lidí. Časem se k nám vrátila domů na doléčení a připravení k adopci (v té době jsem opravdu vůbec neuvažovala, že by u nás zůstala). Pořád se bála lidí, nevyhledávala jejich společnost, ani fretek (na ty pro změnu syčela). Tak jsem jak jsem jí pustila, seděla na zemi a jak kolem proběhla pohladila jsem jí nečekaně po zadku, ona se vždycky ohnala (já byla ale rychlejší a tak mě nestihla rafnout), po pár dnech jsem se jí naučila brát do deky, tak aby na mě zoubkama nedosáhla, chytla jsem jí palcem a ukazováčkem pod předníma packama (i s dekou) obrátila na záda a hladila ji bříško,zprvu se cukala, po chvilkách jsem jí pouštěla a za další chvilku zase znovu vzala a dala na záda na klín a hladila.
Po asi týdnu jsem si všimla, že začala zívat, to jsem si všimla i u dalších našich fretek, že to je něco jako "já jsem v poho, buď taky a neubliž mi", řekla jsem přítelovi ať jí zkusí dát do tlamičky ohnutý prst a ona se ho snažila vypudit. Tak jsem jí obrátila na bříško a hladila na zádech a ona pořád zívala jak šílená, tak jsem jí taky zkusila dát prst do tlamy a ona ho začala olizovat.
Od té doby nikoho nekousla, lidí se nebojí a usne i u cizích. Zamilovaly jsme si jí a tak zůstala. S fretkama už taky problém vůbec nemá :o)

Fred - nejhodnější fretka

Vím co máš na mysli, kamarád mi jednoho dne přinesl Fenixe, nádherná fretečka, neustále kousal a skotačil, její hyperaktivitu jsme se snažili s rodinou vykompenzovat pravidelným venčením. Min. 10 x týdně. Stejně nic nezabralo, fretka byla pomatená už od přírody. Bohužel si náš soused naplánoval své procházky se psem ve stejnou dobu. A protože terapie na Fenixe nezabírala, dokonce překousal i vodítko. Ztratil nervy i sousedův pitbull terier a Fenix se rozletěl jako pták po krajině. Vše co nám zbylo z Fenixe je nádherný kožíšek přibitý na stěně. PS: už nekouše a zybtečně neskotačí. Myslím, že to opravdu zabralo.

Alena - Re: nejhodnější fretka

bez urážky..myslím, že o pomatenosti fretky by se dalo uvažovat.. ale o pomatenosti majitele zcela určitě ne.. :-( tam je stav naprosto jasný.

Boris - Re: nejhodnější fretka

Hele,doporučuji potkana,je podstatně inteligentnější a stojí pouze 25,-kč.Moje krajta je taky miluje:).

Lucka z Náchoda - Re: nejhodnější fretka

Myslím, že nebudu jediná, kdo si bude přát aby administrátor takové nevhodné komentáře mazal... to tady opravdu nemá co dělat!!!

Alena - Re: Re: nejhodnější fretka

Jak se to vezme Lucko... myslím, že onen dotyčný si sám dělá vizitku a není třeba to komentovat ani mazat - z mé strany.. nechci nic mazat, na to jsou jiná fora, já se přiznám, že si zakládám na tom, že každý má právo na svůj názor... a pokud je takový... nedá se nic dělat... i to svědčí o tom, jací jako lidé jsme... :-(

Alena - Terezka

Ahoj Lucko, díky za dopísek.. jsem moc ráda, že naše rady fungují a pomáhají... držíme palce a ozvi se, jak pokračujete :-)

Milan a naše Baruška Fretka - Pomoc s fretkou

Vážená společnost ,prosím o pomoc,máme doma fretku jménem Bára .Přivezli jsme si jí nedávno cca před 14.dni ,kde jsme jí převzali pro důvodné vyskytnutí alergie na c hlupy a proto se jí majitele museli zbavit,ALE MÁME S NÍ DOCELA VELKEJ PROBLÉM .Já jediný můžu si s ní hrát a mazlit ale ostatní členove kouše a je vůči nim zákeřná.Chodíme s ní dost často na procházky ,kde jí pouštíme i na volno.Co se týče jejího výběhu tak ten má poměrně dost veliký s různými prolejzačkamy.Nezavíráme jí nijak často ,ale na noc ano.Je pravdou že je to poměrně dost mladá Fretka a 5.měsícu po kastraci.Nic méně má spoustu plyšových hraček se kterými si hraje a dost často při výběhu naše fretka Kvoká.Možná je to radosti ,ale ostatní členove jí dali na jevo že se jí bojí a ona toho zneužívá.Další problem máme z vyprázdńováním i přesto že Bára má několik svých záchodů které má poměrně v každém rohu se stejně vydělá nikde jinde,nevíme zda nám to dělá naschvál či co ale záchod vždy odhrabe a za něj se nám vydělá.Myslíme si že je dosti nevychovaná a proto by jsme žádali od Vás radu či pomoc při výchově fredky.Prosím odpovězte mne na e mailovou adresu SestakMilanDj.Sesty@email.cz Tel 606348017 Rumburk.Předem Vám děkujeme za odpovd.Šesták Milan

Alena - Re: Pomoc s fretkou

jen pro info, odpověď jsme již před časem zaslali na mejlíka..

Lucka z Náchoda - čertice Terezka je na dobré cestě

Terezka je již moje 3 fretečka a přesto se cosi "zvrtlo" ačkliv jsem se k ní chovala tak, jako k předešlým fretečkám, Terezka byla od malinka takovej uzlíček nervů. Mé fretky nesyčí tolik jako ona, kamkoliv se chce dostat a nejde jí to, tak prostě syčí, když to nepomůže, začne štěkat (gauč, jídelní židle ale třeba i záclony, nebo žehlící prkno). Mazlíček tedy nebyla nikdy ale říkala jsem si, že po kastraci se to srovná samo (tak jako u Agátky) jenže nesrovnalo, ba naopak. Tereza jde po nohách a jakýchkoliv odkrytých částech těla (moc prima sedět na gauči s holými zády). Nikdo krom mě se na ní neodvážil sáhnou, přítel ji vždy hrdinsky pustí a pak ji zavírá pouze v rukavicích. Když Terezku někdo hladí déle, než se jí to líbí, začně kvičet štěkat a kousat co to dá...
Řekla jsem si, že takhle to prostě nejde, že s tím se něco musí udělat a dle Alenčiných rad jsem začala s "terapií" a Terezku muchlala v rukavicích. Samozřejmě si holka kousla a byla z toho pěkně paf, že neřvu, že ji taky nekousnu za krk a nezavřu do klece (tak jsem to doposud vždy dělala). Holka na mě koukala, mrkala a byla z toho tak hyn, že u mě po více než 20 minutách usla. Tak jsem to ještě několikrát opakovala (přiznám se, že vzhledem k mému pracovnímu vytížení nijak poctivě a pravidelně) ale slovy to mohlo být tak 4x. Včera jsem využila Terezčina nadšení z našeho nového gauče. Lítala jak maniak a rozběhem přes celý gauč a odrazem z opěradla plachtila skoro až do kuchyně :-D Byla opravdu dobře naložená a tak jsem se osmělila, klekla si na zem a začala ji škádlit HOLOU! rukou a světe div se! my jsme si poprvé za ten rok společného soužití normálně hrály! šimrala jsem ji na bříšku, ona se kroutila jak žížala, pak jsme spolu lítaly po pokoji a honily se. Tereza vždy vyběhla na opěradlo gauče aby měla rozhled a když mě viděla jak ležím zkroucená pod gaučem, tak nadšením výskla a už se hnala za mnou. Pak jsem nechala ruce volně na zemi, samozřejmě si zkusila kousnout, ale byl to jen takový náznak, žádné bolestivé stisknutí (které jinak obvykle končilo procvaknutým nehtem). Vzala jsem ji tedy do ruky bez rukavic a chvíli ji hladila. Zkusila si kousnout, ale já nevýskala, netrestala jsem ji... takže ji to nebavilo...
Určitě ještě bude mít občas trochu zkrat a rafne si... ale už to vidím v lepších barvách.... jsme na dobré cestě a já se přesvědčila, že co platí na jednu fretku, tak na druhou ani náhodou. Ferda i Agátka byli vychováni stylem kousnutí za kousnutí a pomohlo to, člověk jim může dát obličej a ví, že jen dají pusinku. Tereza potřebuje, aby ty její výpady člověk ignoroval... je to škodolibka a dělá to just naschvál. Je schopná přijít ke mě, podívat se na mě a vykáknout se mi vedle nohy...
Ignorace kočičko, já si z tebe udělám mazlíčka, ať už chceš nebo ne! :-D :-D



 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 15
Celkem: 2839493
Měsíc: 30200
Den: 1158