Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŮDA 2012

img_0047.jpg22.5. Možná již víte, že jsme se vzhledem k počtu freteček u nás v útulku rozhodli jim věnovat větší část domu, než obývaly freťule doteď.. když jsme začínali, dostali fretku 1 místnost cca o rozměrech 2x2 m.. kde původně mělo být tak asi 5 klecí pro cca 5-7 freteček.. Však kapacita brzy nestačila, nakonec je na tomto prostoru 11 klecí a celkem 16 fretek !!!! a protože freťulí je v útulku stále kolem 30ti, "obsadili" i pokoj pro hosty v našem domě, který se změnil na druhou fretčárnu s celkovým počtem 13ti klecí !!! Freťule jsou vcelku OK, ale mě to moc nevyhovovalo, všechno jsem musela mít na 2x, lítat po celém domě a také i úklid klecí byl už poměrně obtížný.. a tak jsme se tedy rozhodli (resp. moje drahá polovička na to přišla - a moc díky za nápady a především podporu, kterou mi v tomto dává :-) ), že freťulím věnujeme celou půdu, což je přesně 30 m2, místnost má rozměry img_0003.jpg7,5 m x 4 m. Půda však vypadala jako půda, resp. plná "bordelu" ještě po předchozích majitelích domu... Takže nastoupil velký úklid, vyvážení všeho img_0002.jpgmožného i nemožného :-) a poté začaly další práce..

 

 

- 15.5. u nás vrcholí přípravy půdy  

- 16.5. Dnes jedeme nakoupit materiál, půda je připravená, uklizená, pavučiny zametené (tedy kam jsem dosáhla koštětem), a veškeré přípravy jsou v plném proudu :-).

- 17.5. Včera jsme dle plánu zakoupili věci na půdu, a přípravy opravu vrcholí :-) 

- 18.5. a dnes už začínáme, uvidíme co do neděle stihneme

img_0010.jpg- 21.5. celý víkend jsme pracovali na půdě, přijeli pomoci Káťa s Martinem, Honza s Míšou a Ondřej.. všichni jsme měli co img_0011.jpgdělat, chlapi makali na půdě, Káťa uklízela klece a starala se o fretečky, Míša vařila a já jsem tak poletovala, vařila, starala se o freťule a img_0013.jpgo všechny :-) bylo to vcelku náročné pro všechny, ale půda má nové omítky, podlahu, Ondřej ještě dnes maluje. Položí se linoleum, aby šlo po img_0018.jpgfretečkách lépe uklízet, ještě uděláme zábranu, aby fretky neměli kudy utéct :-), a freťule se mohou stěhovat :-) postupně jim to img_0030.jpgkrásně vyzdobíme, uděláme krásnou hernu, kde se bude líbit jim i nám :-). 

img_0031.jpgVŠEM OPRAVDU MOC MOC MOC DÍKY ZA POMOC.. Moc si vážím toho, že všichni přijeli, bez nároku na img_0042.jpgodměnu, na cokoliv, makali od rána až do noci, resp. Onřeje jsem musela vyhánět z půdy o půlnoci... ale chtěli img_0047.jpgprostě udělat co nejvíce, aby se vše stihlo. Všichni byli opravdu super.. Super banda lidí :-) MOC DÍKY ZE SRDCE :-) 

Zároveň taky ještě musím poděkovat všem, kteří se rekosntrukce půdy účastnili "nepřímo" - tj ne přímo prací, ale pomohli např. finančně, takže jsme mohli půdu rekonstruovat :-) I jim opravdu ze srdce díky, bez vás by to také nešlo :-)  

 

a přidávám ještě pár foteček z pracovního víkendu :-)p1010189.jpg

p1010195.jpgJeště jsem zapomněla napsat, že Honza udělal nádhernou velkou voliéru pro Krakena, kde bude bydlet se Sunny :-) je 3 m dlouhá, 0,6 široká a 0,6 m vysoká. Takže opradu pořádná :-)

Nám ještě zbývá položit lino, zabezpečit vrchní část půdy tak, aby tam freťule nemohly vylézt a nemohlo se jim něco stát, dodělat elektriku (Saša), no a pak začneme se stěhováním klecí a freťulí do nového domova :-)

na těch 30m2 budou mít velký prostor na běhání, hraní, skotačení, takže i toto jim zařídíme, různé roury, prolézačky, dostanou obrovský lavor s pískem na hrabání, aby si o toto mohly užívat dosytosti :-) a tak co nás napadne :-). Když byste někdo chtěl ještě maličko přispět, chtěla bych jim tam i pořídit velký škrábací strom (pro kočky), aby měly dost možností se pořádně "vyřádit", a tak by se nám nějaký hodil :-). No, a to zatím vše.. až budou fretečky bydlet na půdě, zase přidám fotky :-) 

p1010203.jpg24.5. Včera jsme dle plánu položili lino a už toho opravdu moc nechybí, aby se mohly freťule stěhovat :-) .. tedy, nějak práce ještě je, musíme zabezpečit "vstup" na p1010201.jpgvrchní půdu, aby se freťulím nic nestalo, aby nemohly nikam vlézt a tak, potom dodělat hrany podlahy a rohy, ještě nějaké to světýlko a bude hovoto :-) Včera se však již po nových prostorách proháněli Damián a Dorka a líbilo se jim :-)

04.06.2012    o víkendu  jsme dodělávali půdu, myslím, že zhruba je to všechno.. fretečky už bydlí.. ještě chybí klec pro Krakenka a Sunny, tu ještě musím natřít a vymyslet co dovnitř, aby šla dobře uklízet, pak uvidím, jak se vejdou všechny klece na půdu a ještě dojde k maličké změně, kde co bude, ale v zásadní věci už se měnit nebudou :-) takže nové foto :-)  p1010180.jpg

 

 

 - chtěla bych celou fretčárnu vyzdobit obrázkami fretek.. foteček mám spoustu, ale to bych řekla, že není to pravé ořechové.. moc ráda bych zdi vyzdobila opravdu malovanými obrázky fretek.. ať malované již zkušenou malířskou rukou či dětskou ručičkou s krásnými dětskými přestavami.. proto, kdož chcete, posílejte mi obrázky.. stačí mejlíkem, vytisknu si je a do fretčárny budu postupně lepit.. a pochopitelně budu fotit, abyste věděli, kde svůj obrázek máte :-)

 

p1010178.jpg

Damiánek v "míčkové" kleci na hraní :-). Ještě přibyde lavor s pískem na hrabání :-) aby se freťule mohly pořádně vyřádit :-) místa je dost :-). a děkujeme za příspěvky na škrabadlo, objednám ho ještě tento týden :-)

12.6. Trochu jsme o víkendu zase fretčárnu přestavěli a hlavně jsme konečně dali pořádnou klec 3 m dlouhou, 0,6 m širokou a 0,6 vysokou Krakenkovi a Sunny. Řekla bych, že se jim moc líbí. Mají v ní plyšový velký domeček, pelíšky, roury - jednu menší pro Sunny a jednu velkou pro Krakenka, kterou si Krakenek velmi oblíbil :-)

p1010182.jpg

p1010180.jpg

p1010181.jpg

20.9. 2012

a "AKCE PŮDA" pokračuje.. je potřeba udělat zateplený strop, aby bylo freťulkám teploučko i v zimě a půda se dala poměrně bez vysokých nákladů vytopit.. takže dnes ráno v 7 hodin jsem po téměř 13ti hodinové cestě busem vyzvedla Ondřeje a už pracuje na půdě.. je to děsný nezmar :-)  Včera jsme dokoupili další materiál, uvidíme, jak to půjde, a dnes a zítra se bude pracovat na stropě.. Ondřej říkal, že neodjede domů, dokud strop pro freťulky nebude hotový, aby byly v pohohodě :-) Pravda, že v tomto počasí už je tam v noci a ráno vcelku chladno.. a tak je to už potřeba jako sůl :-) MOC DÍKY ADĚ I ONDŘEJOVI :-)

Ve čtvrtek odpoledne kluci dělali konstrukci na OSB desky, kterou dodělali v pátek dopoledne, kdy ještě přijel na pomoc Honza, a odpoledne už se začaly pokládat desky :-) V neděli Ondřej s Martinem dodělali téměř celý strop, chyběl jen 1,5 řady OSB desek a bočnice..

Ondřej odjel v neděli domů na Slovensko.. všem "klukům".. jak Ondrovi, tak Honzovi, i Martinovi.. OPRAVDU MOC MOC DÍKY :-)

 

Tedy - zbývají už jen opravdu maličkosti, sem tam nějaká větší škvírka zadělat a tak, a o víkendu se dodělá elektrika a světýlka, na to přijde Standa pomoci, tak to ještě ano, ale co se týká stropu samotného, tak je HOTOVO.. makali jsme všichni, i fretečky velmi pomáhaly a nezůstaly stranou - foto dokazuje jejich činnost :-)

p1010214.jpgna první fotečce je, jak se freťule (naše pětka) snaží vlézt do boxu s nářadím.. tedy Brunny už je vevnitř a nyní se snaží dostat dírkou dovnitř Meddy, která má však větší rozměry než mini Brunny a tak se jí to moc nedaří :-) Asistuje jí Servácek.

p1010215.jpgna druhé fotečce se jim to již podařilo, a celá trojka zkoumá uložené nářadí a asi přemýšlí, jak s tím zacházet :-)

 

p1010216.jpgtřetí fotečka je vyloženě divící se - cože jim tam lezeme :-) když oni mají tolik práce, že ? :-)

 

No, a tak jsem znovu sem a tam přestěhovala klece, aby už byly jakž takž dle mých představ a konečně zbylo místo i na stoleček se židlačkama, takže už si tam opravdu v pohodě můžeme dát kávu, posedět, popovídat a být spolu s freťulema :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

p1010194.jpg

 V pondělí i v úterý jsme už "jen" ve dvou - já a Martin makali na půdě, dodělal jsme chybějící řadu a bočnice.. v úterý večer už byla půda hotová :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lenka od Fidka - půda

Tedy musím říct, klobouk dolů vám všem :-) Odvedli jste kus práce a fretečky se teď musí mít jako v ráji :-) Máte to tam moc krásné :-)

Terka od Arnoštka a Tutynky - Půda

Tedy klobouk dolů, za těch pár dní jste udělali obrovský kus práce.
Vypadá to tam nádherně a fretečkám se to bude jistě moc líbit.
Jste fakt moc šikovní.

Alena - Re: Půda

Ahoj Terko, moc děkujeme.. největší dík patří opravdu Martinovi, Ondřejovi, Martinovi od Káti a Honzovi.. :-) makali jako šrouby.. :-) pak fakt Míše za vaření, Kátě za úklid klecí :-) a všem, kdo nám na půdičku přispěli a pomohli i jinak :-) Moc fakt díky :-)

Jebakiju - Re: Re: Půda

Přátelé, to musíte zažít na vlastní kůži.
První co vás při vstupu do fretčárny na půdě napadne je PROBOHA!!!. To co uvidíte, vám vyrazí dech. Klece seskládané podél zdí. Velikánská klec pro Krakenka a jeho společnici. Obrovský prostor na hraní (na fotce je velký, ale kam se hrabe skutečnost). Freťulky zde blbnou, skáčí, honí se, "perou" , vesele dovádí a kvokají. Jsou šťastné. Mají tu neskutečné množství prolejzaček, vlastní míčkovanou (velkou klec plnou jenom míčků na hraní), hraček a já nevím, čeho ještě. Je to jako herna pro děti v IKEI. Úplně mi to vyrazilo dech. Balzam na duši nejen tu lidskou, ale především fretčí. Vůbec se nedivím Ále, že tu má křeslo. Sledovat všechny ty potvůrky při hře je jak filmové plátno. Nevěděla jsem, na co se mám dříve koukat, pořád jsem se jen otáčela a hltala tu nádheru. Je to místnost, kde cítíte smysl života. Víc slov není zapotřebí psát.
V dalším životě bych chtěla být fretkou na půdě.
PS. Ještě o jeden zážitek se chci podělit. Moc se mi líbí Krakenek (tchoř a kdo ho viděl, ví o čem mluvím) a tak jsem Álu poprosila, zda by mi ho neukázala (již poněkolikáte ... a pořád je na něm něco fascinujícího). Krakenek se v přítomnosti lidí bojí a je silně vystrašený. Ale když ho vezme Alena do ruky, je z něco plyšáček, ale pozor - nesahat. Buď si položí hlavičku Ále na rameno, přitiskne ke krku a dá najevo - tady jsem v bezpečí nebo si ji schová do podpaží a dělá - já vás nevidím, tak vy mě také ne a je v klidu. Když znáte celý příběh, pochopíte jejich chování, je to jako droga, potřebují se. Při pohledu na ty dva se vám derou slzi do očí.
ÁLO, KDYBY FREŤULKY UMĚLY MLUVIT, KAŽDÝ DEN BY DĚKOVALY.

Alena - Re: Re: Re: Půda

Jani, právě mi přišla hláška o Tvém příspěvku.. tak jsem ho přečetla asi jako první.. a musím tedy říci, že jsem se neubránila slzám.. fakt.. bulím na tím, jak si to krásně napsala.. bulím nad tím, že mám radost, že to všechno má tak nějak smysl (kolikrát nad tím totiž uvažuji, protože opravdu někdy je to obtížné, když je člověk unavený, chce se mu už o půlnoci spát a přesto si musí dát budíka na třetí hodinu, aby zkontroloval freťuli po kastarci atd), když už je příliš líný jít dám všem léky, které potřebují, ale ví, že musí, protože bez toho fretečky nemohou být.. a tak když čtu tento příspěvek, fakt bulím.. protože nevím, jak poděkovat i vás všem, kteří mě v tomto podporujete, Tobě, když se pokaždé stavíš s melounem, novou hračkou, prolézačkou, pelíškem pro freťule, novým nápadem, který je úžasný..nevím, jak poděkovat Janě T. za vedení účta a za všechno, za pomoc s dopravou a tak.. jak poděkovat Pavle Z., a vše a všem dalším, kteří pomáháte, když vím, že na to všechno nejsem sama - ale sobecky sama nejvíce každý den mohu hltat plnými doušky všechno to hraní, uzdravování, kokání a "zlobení", lísání, mazlení, pusinkování .. všech 30ti freteček na půdě :-) Nevím, jak poděkovat Adě, Ondřejovi, Martinovi, Kátě, Honzovi, Míše a všem, kteří s půdou pomáhali, a bez kterých by takto brzy tak krásná nebyla.. Proto i vás všechny zvu, přijeďte, pobuďte, pokochejte se taky tím vším krásným, čím nám freťule všechnu darovou lásku oplácejí :-) MOC DÍKY VŠEM. ze srdce, a to opravdu upřímně :-)

Lída od Tria - Půda

Jste moc šikovní. Udělali jste hodně práce a chlupáčum se tam bude nádherně běhat a lumpačit.

Alena - Re: Půda

Lído, již lumpačí :-) je to fakt super, jak pro ně, tak pro mě, protože se mi vše lépe uklízí a a tak :-)

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 14
Celkem: 2840249
Měsíc: 30400
Den: 1054