Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 BŘEZEN

 

29.3.

Přiznám se, že nové webovky nefungují ještě plně jen díky mě, protože nemám dostatek času se naučit je obsluhovat.. Tento měsíc je šílený, dnes jsem odeslala roční hlášení za DMS na Forum dárců a také na krajský úřad, který povolil sbírku, pak klasické daně, měsíční zúčtování DPH, a k tomu mám tak 3-4 návštěvy týdně na fretečky, nové fretečky přicházejí, místní odcházejí, k tomu veteriny, každodenní péče.. fakt je toho až až moc ... takže snad bude příští měsíc klidněji, ubydou roční hlášení a tak, a najdu si čas i na nové webovky.. už se na ně moc těším :-)

A to, že fretečky v takém počtu přicházejí a odcházejí, je naprosto skvělé!!! Mám z toho velkou radost, protože takto dokážeme pomoci jednou tolik fretkám, než doposud.. dosud to bylo v průměru 4-5 fretek za měsíc, poslední dobou je to kolem 8-10. A to je naprosto úžasné!!!! Jste všichni moc skvělí, jak za příspěvky, které nám zasíláte, za DMS, za balíčky s materiální pomocí, velké díky patří Janě T. za zpracování všeho účetního, a Irče za šití pelíšků :-) a také Jirkovi za dovozy a odvozy, stejně jako Lence Z., která je poslední dobou naše skvělá spojka do Brna a zpět. Moc opravdu všem z celého srdce díky, moc nám tím pomáháte :-) 

A když jsme tedy u toho, včera přijela nová fretečka, na rychlo, dvouletá Čikitka. Fretečka, kterou majitelka darovala nové rodině, však tam špatně jedla a šíleně kousala. A tak se společně dohodli, i s námi, na umístění Čikitky u nás v útulku. A tak Jiří včera Čikitku dovezl.. ČIkitka je krásná blaze, zatím maličko vyděšená ze změn, které ji potkaly, ani se nesnaží kousat, spíše se snaží zmizet, schovat se, aby nebyla vidět.. papká, což je super, tak ji nechám pár dní na uklidnění a začneme s výchovou :-) Je to krásná holčina.. tak snad si zvykne brzy, aby si brzy mohla najít ten správný domov. :-)

No a dnes dle plánu odjela do nového domova do Brna Hanička. Už byla na kontrole u pana doktora Jekla, takže má svrabík.. jejda, šílený, to je pořád neverending story :-( a snad se toho nikdy nezbavíme úplně.. :-(. V nové rodině se jí moc líbí, a snad si bzry zvykne a taky se trochu spraví.. je hrozně droboučká.. 

no a do útulku by se nám měla vracet Kateřina, která byla adoptována před 1.5 rokem, snad někdy během 14 dní, pak Vampýrka, protože šíleně a čím dál víc novou rodinu kouše, kamarádí pouze s kocourem :-), no a místo jí odjede Bonnie :-) a také o víkendu odjede Alík, takže jak vidíte, opravdu se to tu pořád točí :-) 

Holky - Čita - už začíná papkat, včera jsem ji nachytala u granulek, ale pro jistotu dáváme ještě 3x denně kaši. To jí velmi pomohlo v socializaci a už vyloženě čeká, až si ji půjdu vzít a dostane kašičku :-). K tomu si maličko už zvyká i Luna, přestala na mě syčet a už se nechá i vzít, aniž by ječela jako pominutá.. mám z holek radost, tak se mění.. :-) tohle je ta správná odměna za tuto poměrně náročnou práci.. to, jak se fretečky mění, jak si zvyknou, a když se potom najde ten super domov, tak to už nemá chybu :-) :-) 

No, dnes jsem se rozepsala.. a ještě napíšu, že je doba výběru nových přírůstků do rodiny, nových miminek. 

K tomu bych dodala, že je potřeba tento krok pořádně rozmyslet a hlavně si vybrat dobře chovatele, od kterého si fretečku pořídíte. Především chce rodinu navštívit, podívat se, jak a kde fretečky chovají, jak jsou zvyklé na lidi, jak se jim věnují... v žádném případě bych nebrala fretky z venkovních chovů, protože tam si prostě nemohou nikdy zvyknout na klasický chod domácnosti, lidi atd.. nejlepší jsou menší chovatelé, kteří mají tak 1-2 vrhy ročně, a stihnou se mláďatům věnovat, krmit je kvalitní stravou a vychovat je.. vychovat mimino v prvních týdnech, než si je vezme nový majitel, je velmi důležité.. pak budete mít o to méně práce s další výchovou a socializací :-) 

A co učit potom fretečku dál, napíšu zase někdy příště :-) dnes už to stačí :-)

 

27.3.

K Ostravě dnes odjel Čikoušek, super poloangorák, a jel do rodiny s 3 dvounohýma dětskýma kamarádama, kteří se ho nemohli nabažit.. myslím, že blbnout bude mít s kým, a bude se mít skvěle :-) takže přejeme šťastnou cestu :-)

 

26. 3.

Po kastraci je i Alik, který se bude příští víkend stěhovat do nové rodiny :-)

Hanička pojede už v úterý ráno ke své nové majitelce, kde bude v těch nejlepších rukou :-)

Čiko měl jet už dnes, ale z důvodu nehody auta majitele jsme museli adopci odložit, a tak tu Čikoušek ještě chvíli pobyde, další možnosti dopravy do Ostravy řešíme. 

Čitunka je už mnohem lepší, ale Luna je šílený strašpytel s strašně na mě syčí.. a tak se vychováváme.. tedy snažím se vychovávat já ji :-) 

Dandy i Jimmík se také lpší, Jimmík je na tom ve vztahu k lidem o něco lépe než Dandík. Dandík je prostě puberťák, který nevidí nic lepšího na kousnutí, než moje nohy. Stejně taky prozatím umístěný Charlie. U toho ještě čekáme na zaslání financí majiteli, aby mohl jít na kastraci. 

Charlie je tedy šílený prasátko, největší z celého útulku, a jak jsem zjistila, tak takový byl i u majitelů.. tak to má asi špatnou výchovou přímo u rodičů, tak nevím, jestli se to kdy napraví.. do záchůdku nejde ani omylem.. ale to dělala i Cindy, zkusím mu dát větší záchůdek a uvidíme, jestli se to zlepší.. Cindy to pomohlo. 

Noví albínci Amanta a Amorek jsou zlatí.. Amata je krásná s tím jedním očičkem, Amorek hledá jen samičku, a nemůžu je zatím společně ani pustit, protože Amorek ihned táhne samičku zpět do klece a pářil by se.. takže taky nás čeká co nejdřív kastrace. 

Včera u nás byla na návštěvě Denisa, která  má zamluveného Juráška, a tak se bude brzy Jurášek stěhovat, ale zatím jen na zkoušku, jestli se shodne s domácí fretečkou :-)

Pořád je tedy u nás plno práce :-) 

 

22.3.

Bonninka je úžasná, a už je zamluvená. Bude se stěhovat do nového domova výměnou za Vampýrku, která se k nám do útulku bude vracet, protože ač se tady chovala spořádaně, tak nového majitele kouše čím dál víc.. a tak uděláme po kastraci Bonninku výměnu :-) 

Včera jsme měli super návštěvu, a tak další freťáček je zamluvený a po kastraci se bude stěhovat od  nás na sever :-) Na kastraci jsme chtěli jít dnes, ale na veterině bylo tak plno, že se mi nepodařilo na 2 pokusy toto zařídit. Takže pokračování zítra. 

Čitinka nám přestala jíst... začla holčina stávkovat, a tak jsme na kaších.. ty naštěstí papká, a tak věřím, že se vše brzy napraví :-)

Amorek a Amanta jsou super.. Amanta na jedno oko vidí docela dobře, naštěstí, a lítá jako pometlo.. bojí se lidí a tak se moc nedá chytit, takže si musíme na lidi zvykat. Amorek je pohodář :-)

Di dobral léky a začneme více s výchovou. Na pastu už si zvykl, tak ještě na lidi.. ale bude to na delší dobu.. je naprosto nesocializovaný. 

Freťáček převzatý do péče na kastraci už je u nás 17 dní, ale domluvla byla, že majitelé kastraci uhradí, ale penízky zatím ještě nepřišly, a tak toto nějak vázne, což je škoda.. 

Do pobočky v Kadani míří zachráněný albínek ze Strakonic, zatím beze jména, vyzvedl ho pan Ladislav. Freťáček byl nabízen především z důvodu, že majitel chtěl prodat venkovní voliéru, kde freťák bydlel, na králíky, a tak freťáček musel z domu, za 200,- A tak je zatím u pana Ladislava, který už z pracovních důvodů ho nestihl dovézt ještě do Kadaně. Dále vás samozřejmě budeme informovat, jak na tom freťáček je atd.. 

prostě se to tu pořád točí, což je super :-) máme radost z toho, že můžeme pomoci tolika fretečkám :-) a moc děkujeme vám všem, kteří nám v tom pomáháte :-)

 

21.3.

Všichni kluci jsou OK, Jurášek a Čiko už dobrali ATB a Diesel ještě bere. Už se naučil jíst pastu s léky, tak je to v pohodě.. ze začátku to tedy bylo perný, pastu neznal a hryzal lžičku jako smyslu zbavený.. dnes už pastu miluje :-)

Jurášek čeká svou návštěvu tento pátek, Čikouškovi už budeme balit kufřík a pojede domů do Ostravy, stejně tak se bude stěhovat do Brna Hanička :-) 

Hodné fretky jsou u nás nedostatkové zboží :-) a opravdu jsou hned pryč.. s těmi nesocializovanými je trochu práce, ale věřím, že i další kluci, kteří ještě na kastraci čekají, si potom brzy zvyknou a nový domov najdou rychle :-)

p1010089.jpgO víkendu jsme řešili nalezenou fretečku v Hořovicích u Berouna. A tak dnes přijela k nám do útulku, moc děkujeme slečně Evě za nález, péči a dovoz do Prahy, a panu Jiřímu děkujeme za dovoz do útulku :-) A na přání Jiřího jsme fretečku pojmenovali Bonnie :-) Je krásná, mladá, milá, hodná, v začínající říji, a tak nás nejprve čeká kastrace. 

17.3.

Jurášek a Čiko po kastracích jsou v pořádku :-)

Dnes byl na kastraci Diesel.. stihl mě přitom pěkně prokousnout palec, takže jsem dnes písemně a pracovně dost omezená :-( Ale Diesel je zamluvený, tak doufám, že se mi ho povede brzy pořádně vychovat, aby mohl jít do nového domova.

Nové fretečky - albínci - jsou docela fajn. Klučík je v pohodě, holčina tedy levé oko nemá vůbec vyvinuté a mám pocit, že je slepá i na pravé.. nevím ještě, jestli úplně, to asi ne, ale orientaci hledá dost špatně.. :-(  Více o nich v sekci Fretky v péči.

A jedna pozvánka - na umísťovací výstavu chlupáčů bez domova - pro kočičky a fretky - konaná 16.4.  sobota - v Mělníku :-) Jste srdečně zváni a těšíme se na setkání s vámi. 

akce-melnik.jpg

 

14.3.

Dnes byli na kastraci Jurášek a Čiko. Vše zvládli v pohodě, už jednou papkali, kašičku, a teď ještě spinkají po operaci :-)

 

13.3.

Dnes jsme si po trochu komplikovaném řešení vyzvedli dvě fretky - tříletého klučinu albínka, hodného, a tříletou holčinu albínku, kousavou a nesocializovanou. Nejsou kastrovaní, byli chované venku a už byli nechtění. Takže jsou na cestě k nám, co  nejdříve půjdou na kastraci, pokusíme se holčinu co nejdříve vychovat a poté jim budeme společně hledat nový domov.

Také dnes v 8 hodin večer přijel nečekaně 15ti měsíční klučina - Čiko. Čikouš je moc hodný, krásný kluk, zajdeme co nejdříve na kastraci a potom se bude Čiki stěhovat do Ostravy, do rodiny, kam jsme ho nabídli a kde už na něho čekají :-)

 

12.3.

Hančí dobírá ATB a je fakt skvělá :-) 

No, a dnes jsem udělala součet a na kastraci zde čekají fretčí kluci: Jimmy, Danda, Diesel, Jurášek, Mikuláš a fretčí holky Vločka, Čita a Deisy. Začneme v tomto týdnu Juráškem, protože by mohl první jít koncem března do nové rodiny, jestli to vyjde, tak aby byl případně připravený :-) no a pak postupně budeme kastrovat další kluky, protože jsou mladí, tak aby si mohli co nejdříve hledat nové domovy :-)

12795345_1069651473097101_4741751636903966478_n.jpgNa facebooku Irča vytvořili skupinku, kde si můžete objednávat pelíšky, hamačky, prolézací tunely a další šité věci, kterými potěšíte sebe, svou fretečku a přitom 12809517_1069645763097672_7407298863658848769_n.jpgpomůžete našim fretečkám.... foto je zde:  http://www.fretkyboleslav.cz/fotoalbum/_______pelisky-od-irci/ Ohledně cen či přání barev a velikosti prosím pište přímo Irče na adresu: nova.iris@seznam.cz :-) 

10.3.

Hanička je po kastraci v pohodě :-) je neskutečně hodná. A vypadá to, že už si našla i tu správnou rodinu, kam by se po doléčení mohla přestěhovat :-)

Stejně tak se do nového domova už chystá Djeninka.. po té se mi bude moc stýskat, protože je naprosto úžasná :-) velmi ráda spinká za tričkem či mikinou a občas vykukuje ven.. neskutečný postelák :-)

Nové holky Luna, Deisy a Čita jsou moc hodné.. tedy ne že by nekousaly, to kor Luna zvládá velmi dobře, ale jinak jsou moc hodné. Čita s Deisy jsou na sebe velmi závislé, neudělají bez sebe ani ránu.. Luník spinká zvlášť. Holky jsou čistotné. Ale zatím se u nás bojí, moc nechtějí z klece, potřebují čas, aby si zvykly.. tak snad to bude brzy. 

Smraďoši kluci jsou docela fajn.. sice se snaží stále jít po nohou, ale věřím, že po kastraci se vše napraví.. takže plánujeme postupně kluky nechat vykastrovat, první půjde Jurášek, kterému je 11 měsíců a hlavně by první ze všech měl jít do nového domov, je to totiž šílený mazel, a tak aby byl připravený :-)

Takže se to pořád u nás točí a točí a práce je více než dost kolem všech freteček :-)

A dnes jsme měli na návštěvě Vilíka, našeho bývalého "chovance", který neustále kouše svou majitelku do pat, a tím zlobí.. pána nekouše... ale nepohrdne ani potkanem, kterého při procházce stihl vytáhnout z kanálu.. neskutečně rychlý a pořádný uličník.. Má přes 2 kg a je opravdu nádherný. Děkujeme paní S. za návštěvu a také za nemalý finanční příspěk pro naše fretečky. Moc děkujeme :-)

 

 

8.3.

Včera jsme byli na kastraci s Haničkou. Zvládla vše naprosto skvěle, přímo výborně. Dnes už je OK :-) Mám z ní velkou radost. Povahově se musí tedy ještě chvíli srovnat, protože je strašně bojácná, všeho se moc bolí.. ale jinak je strašně hodná. I když se bojí, tak nekousne. Je to obrovský miláček. Takže jen co se dá dohromady po kastraci, budeme jí hledat nový domov. 

O Djenii se doslova strhla bitva a ozvalo se na ni několik zájemců, takže Djenia je zamluvená. Zatím je vystašená ze změn, syčí, ježí dlouhé chlupy a je u toho šíleně rozkošná... když zjistí, že to jsem já, kdo vešel do místnosti a nic se jí nestane, vyleze z úkrytu, do kterého zalezla a jde se mazlit.. takže potřebuje čas a bude skvělá :-) Takže jí dáme ještě čas a pak pojede do nové rodiny. 

6.3.

Víkend se překulil a u nás se fretečky za točily :-)

V sobotu odjely do nového domova do Č.Budějovic Borísek a Viki :-) :-)

p1010076.jpgMísto nich přijela nová fretečka, krásná angorka Djenia :-), nezvládnutá holčina původně od Kláry Zalabákové - Silverstar. Před touto "CHS" varujeme dost často, a pokud to je možné, neberte si mláďata ani starší fretky odsud. Většinou jsou problémové, jak chováním tak i po zdravotní stránce, s falšovanými doklady i čipy. A už jsme u nás v útulu z této "chovky" měli docela dost fretek.. Situace se nelepší, Zalabáková je nenapravitelná.. :-( Ale fretečka je krásná.. a po dvou dnech usilovné výchovy je naprosto skvělá :-) Takže proběhne karanténou, očkováním a může si hledat nový domov. 

p1010072.jpgNo a také v neděli dorazily již přes týden avizované fretečky, 3 holky, 2 tříleté ségry a jedna 4 letá.. Zatím je pouze jedna z nich kastrovaná, takže musíme na p1010073.jpgkastraci a poté jim budeme hledat nový domov. Ségry Luna a Deisy půjdou společně, jsou na sobě hodně závislé, a starší Čita může jít sama, k jiné fretečce, se kterou se snese, aby nebyla sama.. 

No a poté jsme si ještě přivezli 11ti měsíčního klučinu, který jde k nám do útulu jen na chvíli, jelikož rodina má v domě problémy s jeho říjným smradem, a tak rodina uhradí kastraci a léčbu a po odeznění hormonů, kdy přestane značkovat a smrďánkovat, si ho rodina vezme zpět. Jmenuje se Charlie :-) Tak jsme rádi, že alespoň takto můžeme pomoci a freťák kvůli svému dospívání neztratí domov :-)

 

3.3.

Právě odjeka do nového domova Bianka :-) odjela ke Kolínu, k super rodině, tak věřím, že bude mít konečně ten správný domov a bude se mít super :-) Moc si to holka zaslouží.

O víkendu by se měli přestěhovat do svého domova Viki a Borísek, kteří jsou po kastraci už v pořádku, oba papkají, nejraději mají sušené masíčko :-) 

Také by si měla najít nový domov Vendy :-) I se svým handicapem by měla dělat kámošku fretčímu klučíkovi, který nedávno přišel o svou parťačku, a je mu moc smutno a nechce jíst. Tak věříme, že Vendy ho vrátí do pohody :-)

No a v nejbližších dnech  pojede do nového domova také Vampýrka :-) Takže se nám to tu zase krásně vymění. 

p1010072.jpgŘíkám vymění, ne vyprázdní, jelikož včera přijeli do útulku dva klučíci. Dandy a Jimmy. Oba jsou z jižní Moravy, jeden je nalezenec ze Znojma, kde si ho adoptovala rodina, p1010078.jpgkterá však jeho další výchovu nezvládala, a tak šel Dandy k nám. A stejně tak nezvládnutá výchova je u Jimmyho. Oba jsou nádherní kluci, a tak doufám, že si budou moci brzy hledat nové domovy :-) 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 21
Celkem: 2842051
Měsíc: 31084
Den: 1624