Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 DUBEN

 

29.4.

Dnes byla na operaci dle plánu Tess... kupodivu neměla žádné větší problémy, což bylo super.. zatím ještě spinká... za chvíli ji zkusím dát trochu vody s medem. 

Na veterině jsme se sešli (plánovaně) s Hankou z Teplic, která si nedávno vzala nechtěnou již 6ti letou fretečku. Byla s ní u nás na návštěva v Mělníku na výstavě, protože se jí nezdál její zdravotní stab, ale bohužel v jejím okolí nebyl žádný vet schopen její zdravotní stav řešit.. co jí řekla jedna veterinářka snad ani nemůžu opakovat.. :-( Hanka byla tedy po dohodě s námi na vyšetření v Praze, kde se při sonu prokázal zánět dělohy. Operace by však vyšla na cca 5 tis, což je tedy opravdu hodně vysoká cena. Domluvili jsme se tedy na operaci u nás na klinice, kde mají velké zkušenosti a tak maličko jsem se Hance zaručila, že zde se o Valentýnku nemusí bát, že bude v těch nejlepších rukou.. Bohužel nikdo z nás nemohl zaručit, že takto stará fretečka zvládne operaci a následně takto obrovský zánět.. Náš vet - MVDr. Jiří Langer ml. - je však velmi šikovný, a tak operace Valentýnky proběhla bez problémů a Hanka s pečlivě zabalenou Valinkou odjela domů.. Moc držíme palce, aby Valinka vše zvládla.. jo, a zapomněla jsem.. její dělohu nám "schovali" a tak vám ji můžeme ukázat.. prozatím největší dělohu měla Evelynka, která ji měla větší než svou hlavu, ale přeříjená děloha Valinky byla ještě jednou tak velká.. no porovnejte.. a prosím.. kdo uvažujete o kastraci, hormonálním ukončování říje atd..a přijde vám, že kastrace není pro zvířata přirozená, tak se nad tím prosím zamyslete.. co dělá opakované hormonální ukončování říje... či ponechání říje na fretce samotné.. toto jsou důsledky :-( 

Pro srovnání 1. fotka je dnešní kastrace Valentýnky, druhá fotka je Evelyn, která byla u nás v útulku před 2 lety.. Vím, že obrázky jsou pro silnější nervy, ale toto je prostě realita.. pro srovnání.. na druhé fotce zcela vlevo to maličké je téměř normální - jen maličko zvětšená - děloha fretky.. to vše kolem jsou dělohy se zánětem.. tak si to asi umíte představit.. naduté bříško.. a posunuté ostatní orgány.. z čehož se teď fretečka bude muset dostávat. img_20160429_152738-1-.jpg

p1010211.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zítra pojede domů Dandy :-) takže balíme kufříček :-)

Na návštěvě jsou u nás fretečky Míša a Aprilek (od nás z útulku), Dzamalek a Pilot :-) jsou to pořádní rošťáci :-) 

Pro ty, kteří se chystají k nám dát na léto fretečky na hlídání v době dovolených, informujeme, že toto je možné pouze v červenci. V srpnu se chystáme na dovolenou my a útulek bude zavřený (samozřejmě jako vždy kromě urgentních případů).

 

26.4.

Dnes jsme byli na veterině se stříbrňáčkem, kterého jsme pojmenovali Earl, a také s jeho kámoškou, které jsme dali jméno Countess, tedy zkráceně Tess :-) Pan doktor si myslí, že veškeré příznaky Earla mohou být díky roztočům, tedy svrabu atd, takže dostal Ivomec a jdeme za 14 dní na přeočkování a uvidí se, jestli se jeho zdravotní stav zlepší. 

Tess byla na sonu, které se jí vůbec nelíbilo, ale byl vidět nějakéý problém s dělohou, nádorky, nebo cysty.. takže jsme v pátek objednaní na operaci. Tak držte holčině palce, ať to zvládne. 

Jinak je tu pohoda, v pátek by se měl stěhovat Dandy domů :-)

 

 

23.4.

p1010164.jpgDnes máme nečekaně dva nové přírůstky, tedy krásného stříbrného kluka a tchoří holčinu. Našli se na ulici v Mostě, byli umístěni do zdejšího útulku a odtud jsme p1010166.jpgsi je dnes přivezli k nám. Oba vypadají vcelku nemocně, klučík má vypelichaný celý ocásek a část zad, holčina má obrovské břicho.. a tak nás čeká veterina a sono, zda je březí či zda má jiné problémy.  No asi je nepřehlédnutelné, v jakém stavu jsou uši stříbrňáčka.. že mu špína doslova leze ven.. šílený.. uši v takovémhle stavu jsem ještě neviděla :-( Nechám je pár dní aklimatizovat, abych věděla, jak jsou na tom s jídlem a tak celkově, zatím se vrhli na konzervičku, granulky jim moc nejely.. ale oba jsou šíleně hodní.. miláčkové.. no a potřebují jména.. tak nám pro ně pomozte nějakké vymyslet :-)

Zítra by měl odjet donového domova Kuba :-) Kubík už je v pohodě, papká, a je zlatíčko.. když běhá a chce jít spinkat, vždy si vleze do klece.. miláček k sežrání :-)

Jonášek se lepší a velmi rád běhá.. běhá v podstatě celé dny :-)

Kačka si docela zvykla a je v pohodě :-)

Vampýrka je zlatíčko, a tak si mylím, že bychom ještě adopci mohli zkusit, aby nebyla pořád jen u  nás v útulku :-)

No a nově dávám do adopce holky Stefani a Tifani.. Jak se holky daly dohromady, tak vůbec nevypadají tak staře, jak se zdálo, jsou v pohodě, aktivní.. jediný jejich handicap je, že musí 1x denně dostat léky na srdíčko. Ale není to tak vážné. Holky byly s námi na výstavě v Mělníku, mazlilo se s nimi hodně lidí a holky byly naprosto v pohodě. A tak - společně - moho do adpoce jít, a to i k začátečníkovi. 

Jinak je u nás docela pohoda a klid :-) fretečky po kastaci jsou již OK, a na další kastrace se chystáme :-) 

 

19.4.

Čím více máme v útulku freteček, tím méně zbývá času na vše ostatní - přímá úměrnost :-)

 

K tomu další akce a je toho opravdu pro všechny až nad hlavu :-)

akce-melnik.jpg

Umísťovací výstava chlupáčů bez domova, která se bude konat v Mělníku 16.4.2016. Přijďte, pomozte zvířátkům bez domova, případně si i 

adoptujte :-) kočičku či fretečku :-)

 

 

 

V sobotu jsme měli Umísťovací výstavu v Mělníku, která se velmi povedla. Jednalo se o první takovouto akci v Mělníku, a byla opravdu super. Zúčastnily se 3 kočičí útulky, které daly do adopce 6 kočiček :-), Prasátka chovaná v domácnosti, když se také povedlo najít nový domov jednomu miniprasátku (ano, i tato zvířátka jsou odkládána, a to především proto, že lidi si předem nezjistí pořádně co vše chov prasátek obnáší a jak mohou vyrůst), no a náš útulek. Nás navštívilo hodně lidiček, jak návštěvníků, tak přímo fretčích chovatelů, kteří přijeli přímo jen za námi se s námi seznámit.. za toto moc děkujeme :-) Moc rádi jsme všechny viděli :-) a také jsme se zde seznámili s MVDr. Janou J., která byla naším útulkem tak unešena, že hned v neděli přijela na návštěvu, podpořila náš útulek 5000,- Kč na kastraci freteček, kteří na kastraci v útulku čekají, a plánuje adopci nějaké fretečky od nás, a jen přemýšlí, komu dá nový domov.. Při výběru schytala několik opravdu krvavných kousanců, takže seznámení bylo opravdu silné :-) Ale ani toto ji neodradilo.. :-) Tak se moc těšíme na další setkání :-)

Také moc děkuji Irče, za ušití tolika pelíšků, z nichž se skoro polovina prodala a tak jsme také velkou měrou přispěli do pokladny útulku, tak za pomoc na výstavě, stejně tak p. Jiřímu a Janě T, také za pomoc s výstavou. 

Moc také díky organizátorům výstavy, za celý super den a také za nelezení a vrácení dokladů, které Jana ztratila..  Takže jak vidíte, den byl opravdu náročný :-) A také si můžete přečíst články v mělnickém deníku :-)

http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/na-vystave-byly-k-videni-kocky-fretky-i-prasatka.html

http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/fretky-jsou-hrozni-skodici-diky-nim-se-naucite-uklizet.html

Další akcí, kde se s námi můžete setkat je Voříškiáda 21.5. ve Štětí. Více info ještě dodáme :-)

img_20160418_194206.jpgNo a díky nemalé finanční pomoci paní Jany J. kastrujeme a operujeme, takže včera byl na kastraci Dandy, který si paradoxně dobu pooperační v kleci užíval pěkně rozvalený.. takto rozvaleného freťáka po kastraci jsem ještě neměla.. všichni spinkají zakuklení, ale Dandy si vegetil :-) a tak jsem ho musela ještě na veterině vyfotit, neodolala jsem :-) 21.00 hod - právě jsem četla zprávičku od paní Jany J., že má zájem o Dandíka, takže Dandík je zamluvený a brzy se bude stěhovat do nového domova :-)

  Dnes byla na operaci Sárinka, která je u nás douhodobě, a je to tiž 6tiletá babička, pro nádorek na krku.. takže máme odoperováno a Sárinka ještě spinká :-) 

Na kastraci byl ještě albínek Fredy, a ten už dávno lítá.. také jakoby nikde ani nebyl :-) tihle mladí kluci berou vše v pohodě :-)

A co se adopcí týče, v neděli odjel do nového domova do jižních Čech ke kámošce Pinki Jurášek.. zatím vím, že cestu zvládl suprově, ale jestli kámoší s Pinki ještě nevím.. Deniso - jak to zvládáte? :-)

V neděli také odjela do nového domova Bonninka :-) ta se nám vyměnila s Vampýrkou, která se k nám vrátila.. v adopci stihla pokousat celou rodinu, až se jí všichni báli.. paradoxně u nás je zlatíčko... a tak to vidím bohužel tak, že si Vampýra vybrala domov tady a bude tu muset zůstat... takže Vampýrku nabízíme k virtuální adopci .... 

Takže změn víc než dost, jdu zase omrknout fretečky po kastraci a zítra se chystáme na kastraci ještě s Jimmym. 

Trochu jsem zklamaná z majitelů Charlieho, kteří ho k nám dali začátkem března na kastraci a byli jsme domluveni na pobytu cca dva měsíce, tj. do konce dubna s tím, že Charlieho vykastrujeme a necháme ho u nás, než ho opustí hormony a přestane značkovat a tolik smrdět, jelikož rodina s ním měla v tomto směru se sousedy problémy. Bohužel přes několik slibů rodina dodnes neposlala finance na kastraci Charlieho, a tak je u Charlie stále u nás, nekastrovaný, a rodina vůbec nereaguje.. a tak tuto zkušenost zařadím do kategorie "pro dobrobu na žebrotu", nebudu to nijak probírat. Dám rodině poslední šanci, aby si Charlieho do konce dubna vyzvedla, a uhradila pobyt u nás, a dále si o něho pečovala sama, a pokud toto neudělá, Charlieho v útulku necháme, necháme ho vykastrovat a po výchově bude k adopci. Jinak nevím, jak se v tomto případě zachovat.. :-( hold, jsou lidi skvělí, a jsou lidi, se kterými je dohoda těžká :-(

 

9.4.

Máme teď tolik freteček a tolik práce, že na úpravu webovek už nezbývá moc času... ale nové informace jsou tu :-)

5.4. jsme si vyzvedli freťáčka, albínka, ročního, kterého rodina zakoupila ve zverimexu neuváženě, a jak to tak bývá, přišel do říje a tak musel pryč.. je to krásný albínek, trochu divoký, s tradičním fretčím jménem Fredy.. 

6.4. se k nám do útulku pro 1.5 roce vrátila dvouletá fretčí holčina Kateřina.. z důvodu změny rodinné situace majitelky. Kačka bohužel není zvyklá na jiné lidi než svou majitelku, a tak její další adopce bude složitější. Prozatím si na sebe znovu zvykáme. 

od 3.4. hlídáme naši bývalou chovankyni Lízinku, k tomu nové krásné klučíky stříbrňáky - moc hodné :-) K nim se majitelka rozhodla adoptovat naše holčiny Stefani a Tifani, tak to vypadá, že brzy budou mít i ony nový domov :-) bezva :-)

v pondělí 4.4. jsm byli na kastraci s Kubou a Bonninkou :-) Kuba je v pořádku a měl by odjet do nového domova v sobotu 16.4. na naší akci v Mělniku, Bonninka přestala jíst, nakonec jsme skončili na konzervičkách, a tak půjde do adopce, jak se srovná s jídlem.. nová rodina na ni již čeká :-)

No a 17.4. by měl také odjet Jurášek, který měl také chvíli po kastraci průjem, ale spíš to bylo změnou granulí, Juráškovi prostě nejvíce chutnají Taste of the Wild Rocky Mountain, a tak zůstáváme u nich a Jurášek je v pohodě. :-)

S Jonáškem jsme byli na kontrole inzulinomu, měl na glukoměru 3.7, po jídle, což není nic moc. A tak po dohodě s vetem čekáme, jestli snížená hodnota byla také stravou, a zda se Jurášek srovná či zda bude muset brát prednison. Takže na další testy půjdeme v týdnu :-)

Abbigail,, která je ve výchově, se docela srovnala, stále se bojí lidí, ale už neječí, naopak, miluje pastu a nechá se chovat a hladit.. k lidem má stále nedůvěru, ale na mě si zvykla a tak už se dá i chytit, když běhá :-)

Další fretečka, která k nám byla dána z důvodu kousání - Čikinka - se pomaličku srovnává taky.. :-) tak snad bude brzy i ona lepší a zvykne si na lidi. Ale o adopci se zatím nedá mluvit. 

No, to byl z novinek a práce v útulku bylo vše, více o nově příchozích najdete v jejich složkách - včetně fotek :-)

 

2.4.

Dnes přijely do útulku hned 4 fretečky !!! :-)

Roční Maxík z Č.Budějovic, hodný freťák, kterého si rodina již nechtěla ponechat, čekala přírůstek lidský. A co je bylo ještě lepší, Maxík si hned našel nový domov a odjel od nás rovnou tam, do Litoměřic :-) a to výměnou za freťáčka, kterého tato rodina přivezla, kterého si vzali z původního domova, hodného freťáčka, také ročního, ale který se nesnesl s jejich fretkami. A vypadá to,že Maxík by s nimi mohl být v pohodě, a tak si to kluci vyměnili. 

Kubík je tedy u nás, půjdeme také na kastraci a pak mu budeme hledat nový domov. Kubík je hodný, a tak může jít potom i k začátečníkovi. 

Dalším obyvatelem našeho domu je přechodně šestiletý Jonášek, kterého si rodina nemohla nechat z důvodu stěhování. Tedy, Jonášek je šíleně hubený... přitom je to nádherný velký freťák, ale hladíte jen kosti. Váží 820 g, a to je na fretčího kluka opravdu málo. Původní majitelé říkali, že padá, že nevědí, jestli mu něco není, ale mám pocit, že padá jen vysílením. Nicméně absolvujeme potřebná vyšetření pro seniory, především inzulinom. Uvidíme, jak dopadnou výsledky, a až bude Jonášek v pohodě, bude se stěhovat k Aničce do Jiříkova, u které stráví v pohodě a lásce další roky svého života. 

A posledním dnešním přijatým obyvatelem je čtyřletá holčina Abigail - Ebby. Ta je k nám dávána do výchovy. Tedy, je šíleně vyděšená. Ale strašně. Ječí, křičí, nedá se vzít do ruky a když ji vezmu, tak příšerně vyvádí až se z toho pos... Nevím tedy, jaké zažila zacházení, ale toto je až na hranici všeho, co jsem kdy zažila. Jsem zvyklá, že fretky, které nejsou zvykléna lidské ruce se bojí, takže mohou i syčet, ječet, ale to co vyvádí Ebby je tedy opravdu velmi děsivé. Nevím tedy, jak s převýchovou, do které nám ji rodina dala, vidím to spíš tak, že nebude vhodné vracet Ebby zpět, jelikož tam asi pro ni není dobré prostředí, protože kdyby byla psychicky v pohodě, takhle by nevyváděla. No uvidíme, jak si Ebby zvykne a jak to bude dál. 

Máme tedy v útulku naprosto plno, všechny klece jsou plné až po okraj :-) Zítra by měl do nové rodiny odjet Ali, příští týden Jurášek, a tak se nám zase nějaké místečko uvolní. 

Moc děkuji za pomoc všem, kteří nám pomohli dnešní převzetí a dovoz freteček zorganizovat a zrealizovat :-) a to vše ve svém volném čase a zdarma pro nás... moc díky :-)

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 13
Celkem: 2834378
Měsíc: 30058
Den: 1335