Jdi na obsah Jdi na menu
 


SRPEN 18

article preview

snimek1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.8.

Borísek i Tulido jsou po operacích v pořádku, což máme velkou radost. 

Všechna mimča i další fretky v nových domovech (a že jich poslední dobou je hodně) jsou taky OK a domovy jsou skvělé, za to všem moc díky.

Připravujeme pro vás novou aukci, která bude do 10.9. Jedná se v pořadí o naši 4. aukci - šedou - ze které se chystáme uhradit veterinární péči na klinice Jekl&Hauptman :-) Tak se mrkněte, aukce na na facebooku, když se vám bude nějaký předmět líbit, dražte a pomozte tímto způsobem našemu útulku :-)

http://Aukce pro fretky v útulku

Na nové domovy stále čeká 5 krásných kluků, 2 stříbrňáci a 3 blaze (hluší), ale suproví :-) Více o nich http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/fretky-v-utulku/k-adopci/7-statecnych.html

 

28.8.

Včera jsme byli na veterině v Brně (Jekl&Hauptman) na kastraci s Tulidem a na operaci s Borískem. Borísek měl nádorek pod okem, vše proběhlo OK a je v pořádku :-), Tulido je po kastraci také OK. A jen tak mimochodem nám pak doktor sdělil, že jeho křivý obličej je způsobený tím, že má zlomený nos... vypadá to, že ho někdo pořádně nakopl... bože, proč si lidi pořizují fretky, když si s nimi neumí poradit... a je to pořád dokola.. inzerce jsou plné miminek i starších fretek v současné době...:-(

V Brně byl dnes také od nás adoptovaný freťáček, který v 6ti letech napadal na zadní nožičky... majitel s ním chodil na veterinu v Brodě, byl i u nás v MB, bohužel všude diagnositikovali poruchu pohybového aparátu (koleno atd) a nakonec se prokázalo, že má nemocné srdíčko. Dostal léky a bude OK... Toto už se stalo několikrát, že když fretka napadá na zadní nožičky, nemusí to být nutně inzulinom, ale také nemocné srdíčko.. musíte být obezřetní a opravdu vybírat vety... jinak je to mnoho času, peněz, a výsledek je k pláči.

V sobotu odjela místo původní - zemřelé - fretečky do adopce Růženka.. původní miminko zemřelo ve 3 měsících na "epilepsii". Všichni víme, že fretky epilepsii nemají, a vet ji během dvou dnů léčby uspal, místo toho, aby léčil... a přišel na to, co mimču je... takových případů máme kolem sebe tolik, že když řekneme - jeďte do Brna na kliniku Jekl&Hauptman, opravdu víme proč... je to možná daleko, ale ušetříte mnoho peněz a času za vašeho veta, který není bohužel schopen správně určit onemocnění fretky.. a lepší jet tam hned, než později. 

Jako další takový problém mohu uvést Lili, od nás loňské miminko, které majitelka léčila u několika vetů v Brně, aby nakonec po dvou měsících léčby fretka podstoupila opravdu těžkou 1.5 hodinu trvající operaci, kterou jí MVDr. Hauptman zachránil život. Zůstat v Praze, byla by mrtvá.. jednalo se o špatnou kastraci, kde vznikl vleklý zánět a problémy, které se musely opět chirurgicky odstranit. 

Stále tedy platí... buďte pozorní a nevěřte každému vetovi, co vám řekne... :-(

 

a teď veseleji, do nového domova ke kámošce od nás odjela Rozárka, k Meggy, a holky už odjely domů v jedné přepravce a zprávy z nového domova jsou super :-)

Do nového domova odjeli také dva ze sedmi statečných, Pedro a Pellé :-) k dalšímu fretčímu kámošovi, kterých se jich zatím bojí... nedivím se, je to děsné komando :-)

o den dříve (v neděli) se vrátili domů z hlídání 4 Dušanovky :-), 2 Lukášovky, ke kterým se přidalo miminko Robinek :-), také odjela zmíněná Růženka :-) tak se nám to tu maličko vyprazdňuje :-)

 

25.8.

U nás proběhla malá dovolená, a tak jsme se zase chvíli neozvali, léto je léto :-)

img_1.jpgV průběhu dovolené jsme měli na  hlídání celkem 12 fretek, takže jich tu najednou bylo opravdu hoooodně, nicméně vše se zvládlo v pohodě. Čip odjel domů včera,  Veselky ve středu, Bambino našel nový domov u Terezky a jejího kámoše, kteří tu byli také na hlídání, zítra odjedou další Lukášovky a s nimi společně odjede Robinek a také odjedou hlídané Dušanovky :-) Včera také odjel do nového domova Sebastianek a v pondělí vezeme do Brna k adopci Rozárku.

Všechna mimča jsou očkovaná proti psince, čipovaná a čekají na nový domov. Foto všech najdete zde: http://www.fretkyboleslav.cz/fotoalbum/___miminka2018-7-statecnych-a-ruzenka/

a podmínky k adopci zde: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/podminky-prevzeti-fretky./podminky-adopce.html

15.9. v sobotu od 14.00 hodin budeme mít opět setkání a seminář v Domě ochránců přírody v Praze v Michelské ulici. Vstuné dobrovolné, přijďte si popovídat o fretkách, pochlubit se svými mazlíčky a načerpat nové informace a zkušenosti :-)

27. - 30.9. Fretčí srazík v Trnové u Katusic :-) Program: výlet do ZOO Liberec,  Ještěd, možná jízda na koních :-) Přihlášky na e-mailu utulek.boleslav@seznam.cz nebo na facebooku Fretky Boleslav. 

 

 

9.8.

38793892_1776155659171175_3119249363411402752_n.jpgVčera jsme přijali do útulku několik freteček. 3 miminka, stará 7 týdnů, 2 holky a jednoho kluka. Jsou krásná, ale zatím jsou u nás v péči u náhradní maminky Djeni, která každý rok dovychovává přijatá miminka, učí je socializaci, mít rád lidi, na záchůdek atd. K večeři dostali kousky králíky, a jak si šmakovali :-) Jedna holčička je již zamluvená, bude se stěhovat k již adoptované fretečce od nás z útulku a jmenuje se Rozárka. Klučík a holčina jsou stále volní k adopci, resp. zatím k zamluvení, k adopci budou až po dosažení správného věku, čipování a prvním očkování proti psince, tj. nejdříve od 25.8. Na fotce jsou i s Djenie :-)

38600476_1776234665829941_1792846179734650880_n.jpg38855448_1776234942496580_4774260494905114624_n.jpgZároveň jsme včera přijali do péče, resp na operaci - kastraci - staršího freťáčka s nemocnými varlaty.... Bohužel se při opraci ukázalo, že varlata jsou velká proto, že v nich již delší dobru roste rakovina, a tak jsme se rozhodli s veterinářem, že již Lojzíka probouzet nebudeme... Bylo mu 6 let, je mi to moc líto, ale nešlo nic dělat.. Onemocnění u fretek je nutné rozpoznávat včas.. fretky "jedou" do poslední chvíle a dokud opravdu nejsou na hranici smrti, nic na nich nepoznáte... jsou to silné osobnosti a nemoc, bolesti, nedají znát, dokud to není opravdu nad jejich síly... a to už bývá pozdě... naučte se rozpoznávat jakékoliv výkyvy v chování a stavu své fretky... slzavé oči značí již vážnější stadium onemocnění... ať je to chřipka, přehřátí, nemoc, zoubky, cokoliv... čím dříve si všimnete a budete to řešit, tím má fretka větší šanci na záchranu... jak toto opomineme, přehlédneme, následky bývají fatální :-( 

6.8.

Srpen je dále ve znamení veder. Buďte prosím opatrní na své svěřence, fretčí především, jelikož fretka má vlastní teplotu cca 38 stupňů, a proto je na přehřátí náchylná. Doma v bytech můžete chladit mokrým ručníkem na klec, lahví se smrzlou vodou či zmrzlým gelovým polštářkem obaleným v ručníku daným do klece, případně větrákem  - pozor na průvan, či klimatizací :-) 

Pokud budete s fretkou cestovat, platí to samé, nezapomínejte na vodu do přepravek !!!

 

Od nás v sobotu odjela do nového domova do Plzně k další fretčí kámošce Dallinka, takže i druhé mimčo má nový domov. Maminky teď čeká kastrace (se všemi kastracemi budeme čekat, až bude trochu chladněji) a pak jim také budeme hledat nové domovy. Jsou to roční holky, tak věřím, že si jej najdou brzy. 

Týž den odjel do nového domova také Danky Aftiel Nadi Ferrets, který má skvělý nový domov s dalšími fretečkami. Moc děkujeme za adopci :-)

Na hlídání na 14 dní po dobu dovolené přijel albínek, který byl u nás do kastrace, takže už je ve známém prostředí a je to miláček. :-)

V pátek odjely domů Demonek a Lily, kteří tu bylo oba po operacích po dobu dovolené majitelky :-) vše jsme zvládli super :-)  A Demonek i Lily jsou po těžkých operacích v pořádku. 

Víkend byl tedy opět ve znamení fretek :-)

Dnes ráno přišel hned balíček od Báry P. z Prahy, konzervičky, pasty, léky - moc děkujeme :-)

Kdož plánujete nám posílat věcičky do další aukce, prosím během srpna, od 1. září bychom chtěli naši již 4,  podzimní, aukci spustit :-) Přijímáme vše, jakékoliv věci, pro miminka, oblečení, hračky, obuv, potřeby pro zvířata :-) Předem všem moc děkujeme :-)

Co se jinak týče pomoci útulku, nejvíce spotřební věci jsou kočkolit (hrudkující), granule (Taste of the Wild, Applaws kitten, F4Y, Carnilove, Orijen, Acana cat), vitamínové, lososové, calopet pasty, komu by zbyly léky - antibiotika (noroclav, synolux, clavaseptin, stomorgyl) nebo prednison - toho je u nás velká spořeba, a samozřejmě pamlsky - sušené maso :-) Za vše moc děkujeme :-)

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 16
Celkem: 2843279
Měsíc: 31767
Den: 1813