Jdi na obsah Jdi na menu
 


BŘEZEN 19

2.3. OD 19.30 HODIN FRETČÍ MAŠKARNÍ PLES RAKOV U JIČÍNA

23.-24. VÍKEND TVOŘIVÝCH RUKOU - VÝROBA VĚCÍ DO AUKCÍ PRO ÚTULEK (TRNOVÁ)

article preview

28.3.

Tak už jse si myslela, že březen bude po hooodněěě dlouhééé době první měsíc, kdy nepřijmeme ani fretku do útulku... a ouha.. člověk míní, život mění.. včera přijeli 3 kluci zároveň. 

První dva jsou původně z Nového Bydžova, od paní M.K., která je prodávala z rodinných důvodů (alergie) ve věku 3 a 4 roky. Kluci jsou čipovaní, očkovaní pro psince, kastrovaní. Jeden je vybělený stříbrňák, skoro dew, a druhý krásný šedivák angora. Ač jsme byli s paní Martou domluveni, že pro fretky dojedu, protože "to" spěchalo, prodala je paní L.L. z Chrudimi k další fretce. Bohužel právě angorák Samík dost kouše, což původní majitelka neřekla, a tak po 3 dnech je paní L.L. prodávala dál. Opět jsem ji kontaktovala a nabízela, že požadované 2000 uhradíme, ale paní je prodala paní V.A. z Pardubic.. stále od nás dál a dál. Poslední chovatelka chová fretky 12 let a fretku doma má, nicméně s kousajícím Samíkem si nevěděla rady.. Opět jsem ji kontaktovala, a paní má fretky ráda, a tak jsme se domluvily na vyzvednutí a ani nabízené 2000 jako kompenzaci za fretky paní V. nechtěla.. Takže pro fretky včera na otočku dojela naše rychlá spojka Tomáš. 

A abych to popsala všechno.

Během dne mi volala paní od České Lípy, že se jí ztratila fretka - info dám níže. 

v 18.20 mi volala paní od České Lípy, že mají doma nalezenou fretku. 

Co teď, když jsem měla v 19.40 vyzvednout od Tomáše v MB fretky, tak aby stihl autobus ihned zpět a nemusel čekat další dvě hodiny na spoj... no .. babo raď.. 

Tak jsem doslova práskla veškerou prací a vyrazila co auto jelo do Žižníkova u České Lípy. Ještě že máme v mobilu navigace, vše je úžasně rychlejší. 

Zde jsem z psí boudy nalákala na pamlsky krásného, cca ročního, fretčího kluka, kterému paní říkala Bobík. žije u nich již od 10.2., a ví, že předtím byl i u sousedů. Jenže mají má doma krásnou krytou psí boudu, která už je prázdná, a Bobík se v ní zabydlel a chodil si každý večer pro jídlo.. Dotáhl si i ze zahrady podsedák, aby to měl v boudě měkčí :-) šikovný kluk. No, u mě se mu moc nelíbílo a šíleně na mě syčel.. Má na sobě dost klíšťat, některá už odpadla, ale ošetřit od paní se nenechal, pána pokousal, a tak se ho báli, jen ho každý večer krmili. A tak Bobík skončil v přepravce.. 

a rychle zpět, abych dojela včas za Tomášem.. no, způsob jízdy popisovat nebudu, raději... navíc mi cestou začalo v autě blikat hladové oko a doslova jsem autíčko prosila, aby vydržela bez dočerpání paliva do MB, protože na zdržení byť několik minut jsem prostě neměla čas.. Povedlo se.. do MB jsesm dorazila v 19.45, vyzvedla kluky z Pardubic a Tomášovi jel zpět bus v 19.48. Jenže... to by nebylo ono, aby se nezkomplikovalo. 

Tomáš nebyl na autobusovém nádraží, protože to by spoj zpět nestihl, ale čekal na první zastávce na výpadovce z MB.. jenže.. tady stěhují zastávky a původní je zrušená a vystupuje a nastupuje se na náhradní. A tak jsme čekali na náhradní.. autobus jen, a projel kolem nás bez zastavení, ač jsem byla skoro v půli silnice a mávala na něj jako o život.. Pak si Tomáš všiml, že sice původní zastávka je zrušená, a odebrány veškeré jízdní řády atd, ale nová funguje až od 1.4.... a autobus stál cca o 100 m dál na původní zastávce.. naložila jsem Tomáše do auta a vyrazila.. Autobus z původní zastávky už se chystal odjíždět, takjsem si na férovku stoupla před něj, vyhodila Tomáše z auta a čekala, jestli mu řidič ještě otevře.. Otevřel, a ani se prý nezlobil... a tak Tomáš po dramatických chvilkách odjel, já dojela dalších 100 m se svými milým autíčkem na benzínku a s všemi fretčími kluky jsem vyrazila domů... 

Bylo po 8 hodině večer, a já se šla teprve věnovat útulku a ostatní zvěři.. takže kdy jsem šla spát ani nevím.. 

No... nudíš-li se, pořiď si útulek :-) :-) 

A teď ke klukům.. máme tedy nově Bobíka, Samíka a Tomíka :-) více o nich a foto v jejich složkách :-)

 

55726465_2522593661101363_7507961106694930432_n.jpg56161804_2522593607768035_2845509189009145856_n.jpga teď ještě ke ztracené fretečce.. jedná se o nekastrovanou šampaň holčinu, čipovanou, kterou nezvaný host pustil z její venkovní voliéry. Mohla by se pohybovat v okolí Horní Police (Česká Lípa). Když byste kdokoliv cokoliv věděl, dejte vědět. 

 

25.3.

Fretkopracovní víkend se povedl, sešlo se nás během víkendu 15, a každý přiložil dle možností ruku k dílu. Takže výsledkem je cca 30 krabiček, zdobených patimováním a ubrouskovou metodou a ještě mnoho freteček z formiček, které nejsou ještě dodělané a budou při další aukci :-)  Bylo to super, a jste všichni skvělí :-) Moc díky.. I všem ostatním, kteří se neúčastnili, ale poslali věci do aukce. Věcí máme hodně, a krásných, a tak jsme je ještě o víkendu nafotili a aukci jsme včera spustili.. Takže můžete juknout nafacebooku a také si udělat radost a přitom pomoci. Veškerý výtěžek bude použit na stavbu nového útulku :-) https://www.facebook.com/AukceProFretky/

Koho by zajímal projekt jako takový, je uvdený zda na webu :-) 

No, a ještě o víkendu našla nový domov u kámoše Lukáška Izabelka, kterou jsme v lednu vyzvedli ve Frýdku-Místku. Holčina je po kastraci, ještě ve falešce a svou novou paničku kouše, nicméně si velmi rozumí s freťáčkem Lukáškem (také od nás, a krásným angoráčkem), a tak nebylo co řešit :-) a společně odjeli :-) Moc díky za adopci.. 

Přijel nám z Brněnské dočasky Sidík, bere ještě léky, ale je v pohodě :-) a tak se bude ještě cca 2 týdny léčit u nás :-)

​Také má opět zánět přirození Fredík, kterému se toto opakuje velmi často.. a tak jsme napůl na kaších, a jiné stravě, papká i granulky, konzervičky, a lidičky :-) Moc mu chutnal Tomáš, to nechtěl pustit :-) Zatímco léky do něho musíme dostávat násilím :-) No, hlavně že mu chutná a snad to zvládneme :-) 

A co se týká dalších nejbližších akcích, tak se na vás budeme těšit za 14 dní v sobotu v Praze v Domě ochránců přírody, jako vždy od 14.30 hodin cca do 17 hodin, na našem dalším semináři :-) 

 

21.3.

V neděli večer nás vyděsila Felinka, která zvracela a nechtěla kadit... takže v pondělí hned ráno šla k veterinářce, ale nic moc se nezlepšilo, něvěděli jsme vůbec, co se děje, a tak v úterý jsme vyrazili na rychlo do Brna na kliniku Jekl&Hauptman. No, a abychom nejeli "zbytečně" jen s jednou fretkou, vzali jsme hned všechny, které byly potřeba.. takže Cosmínek a Blondísek jeli na kontrolu se srdíčkem, Janek měl vypelichaný ocásek od kořene, tak jel taky, kdyby to bylo něco vážnějšího, a Ferda měl cca 2centimetrový nádorek na levém boku a byl už pěkně ošklivý, tak jel na operaci. Vše dopadlo dobře, Felinka už se cestou vykadila, takže nakonec to je "jen" zánět a dostala ATB, Cosmínek s Blondískem budou dál brát léky na srdíčko, Janek má snad jen alergii na dezinfekci při kastraci, tak pokud se to nebude zhoršovat, tak se nic dít nebude, jinak budeme muset znovu, ale snad to bude dobré, a nakonec Ferdíkovi odoperovali nádorek, a také je v pořádku :-) 

A ještě jsme odvezli do adopce Artíka, který je v novém domově moc spokojený a hlavně má nadšenouu prvochovatelku majitelku Veroniku, která je z něho naprosto nadšená :-) a to je perfektní, z toho máme obrovskou radost :-)

Nová rodina už se ptá i po Luciáškovi, jenže ten ještě řádí hormonama, a protože mají doma 2 holky, tak by to nebylo dobré, ještě chvíli počkáme, než půjde do nového domova. 

O víkendu se chystáme na pracovní víkend, kdy budeme vyrábět věci do aukce.. už se moc na všechny i na naše výrobky a výtvory těším :-) 

 

 

15.3.

Ten čas fakt šíleně letí.. 

Po kastraci jsou kluci Janek, Luciáš a Artur. Luciáš i Artík se budou snad příští víkend stěhovat do nových domovů, jsou to super kluci, Luciášek je miláček a i Artík je super kluk :-) V nových domovech se na ně už moc těší.. Luciášek bude mít i dvě kámošky, Artík bude zatím jedináček, o to více rozmazlovaný :-)

Všechny freťule už papkají, jak mají, a tak je tu pohoda a klid :-) a máme v útulku i rekordně málo fretek, celkem 45 !!!! Což je paráda... No, finančně moc ne, dali jsme poměrně velké peníze za veterinární vyšetření Sidíčka, který je stále ještě v dočasce u Jany v Brně a na vyšetřeních byl ještě tento týden, v pondělí a úterý :-) Faktury za veterinu dávám do jeho složky, kdož byste se chtěl podívat :-) Jinak je Sidík obrovské zlatíčko :-) 

No a my se chystáme příští víkend na víkend tvořivých ruček :-) tak kdož byste ještě chtěl, pár volných míst (jde o postele) se ještě najde :-) pro více info volejte 602692130 :-)

 

 

5.3.

V sobotu byl 2. fretčí ples, který se nadmíru povedl :-) Myslím, že udělali chybu ti, kteří na poslední chvíli nemohli z nějakého důvodu přijet, protože přišli o skvělou hudbu v podání p. Dejla z Vysokého Veselí, který hrál opravdu skvěle, a kdykoliv příště ho opět pozveme, a budeme rádi, když pozvání přijme :-) Jeho písně byly vkusné, upravené dle situace - tj. objevily se v nich i fretky, ač v originálu nejsou :-), má cit pro navazování písní a prostě fakt bomba :-) Moc děkujeme :-)

Do fretčích soutěží se taky zapojilo hodně lidiček, a tak výhry byly zasoužené. Nejkrásnější masku měla prostě Irča - musím dodat foto, když najdu, protože Kalamity Jane s fretkou na rameni fakt neměla chybu :-)

53255423_2073729409413797_7172100522483122176_n.jpgBohužel jsem nedokázala utajit své narozeniny, tedy já jo, ale někdo to práskl :-) a tak holky zorganizovaly 2v1, tj, oslavu mých narozenin s financováním nového útulku, a moc se vám to povedlo :-) Cihla základovka v podání více než 33 tis Kč obohatila náš účet na stavbu nového útulku, a s dalšími příspěvky už je na něm krásných 50.100,- Kč (k dnešímu dni). Moc moc moc všem organizátorům i přispěpovavatelům díky, moc jste mě překvapili a potěšili :-) Teď už věřím, že i když ne letos, tak na příští rok, ve výroční 10 let našeho útulku, ten "nový" opravdu postavíme !!!! 

Mám několik "poptávek" na adopci fretek.. moc se omlouvám těm, na které jsem neměla na rozhovory tolik času, protože voláte v sobotu, kdy máme ples, nebo prostě jindy, snažím se vždy ozvat jak nejrychleji mohu, někdy to bohužel trvá.. Díky těm, kteří vydrží, zavolají vícekrát, a nakonec se domluvíme... Ano, je naším cílem najít fretkám super nové domovy, ale ne se jich zbavit za každou cenu, jen proto, že jsme útulek, a potřebujeme dát fretky pryč.. tak s tímto přístupem neee. To fakt nefunguje. Navíc... v podmínkách máte, že je nutné vyplnit dotazník k adopci a splnit podmínky, takže když voláte či píšete, a pak se mě ptáte, kolik fretka stojí atd., považuji tento přístup za nevhodný, jelikož jste si nemohli pořádně podmínky k adopci přečít, a tím pádem pouze plýtváte mým časem, kterého nemám nazbyt. Takže prosím a žádám všechny zájemce.. ČTěTE !!!!! ČTěTE !!!! a Čtěte!!! protože fakt nebudu řešit vše a dohadovat se s vámi, proč máme takové a makové podmínky k adopc a co na nich můžeme změnit.. NIC !!! jsou stanovené po zkušenostech s adopcemi po téměř 9ti letech fungování útulku a jsou závazné pro všechy (vyjma opakovanýc adopcí.. samozřejmě lidi, co od nás mají druhou, třetí, desátou fretku, samozřejmě dotazník vyplnit nemusí, protože se roky známe :-) ). Zvláštní je fakt, že těmto lidem to nevadí a vyplní dotazník třeba při každé fretce, a lidi, které nezmáme, to šíleně vadí.. Takže nám vadí, když to nechcete udělat,  a tak se raději poohlédněte tam, kde dají fretku každému a je jim jedno, ke komu půjde. Inzerce jsou plné volných fretek. Naše fretky potřebují láskyplný domov !!!! 

Takže to shrnu.. zamluvený je Luciáš, který půjde na kastraci, pokusím se ve čtvrtek, a pak už bude čekat na nový domov :-)

 

1.3. 

ples19f.pngMáme tu první březnový den. A zítra se na vás všechny moc těšíme na našem historicky druhém fretčím maškarním plese - Fretčí merendě, která se bude konat zítra, tj v sobotu v Rakově u Jičína. Možnost přespání na vlastní karimatce a spacáku do neděle :-) Občerstvení zajištěno, tombola, soutěže, hlavní soutěž o nejhezčí masku :-) K hudbě a tanci hraje p. Dejl z V.Veselí :-). Takže věřím, že si vše náležitě užijeme :-)

A ještě jedno setkání mám pro vás na víkend koncem března, ale to pouze pro ty, kteří se nebojí sáhnout na práci, tj, něco umí, něco nás mohou i naučit, případně nic neumí, ale jsou ochotni se naučit a společně vyrobíme věci do aukcí pro náš útulek. Takže něco připravím - věci na patimování, ubrousková metoda, můžeme háčkovat (ale to bych potřebovala vědět předem, abych zajistila výrobní prostředky), nebo je můžete přivézt, pak potřebujeme také kuchaře, abychom nestrádali hlady a zároveń topenáře v jednom :-) abychom nemrzli :-). K dispozici jsou i látky, a šicí stroje, takže se dá šít, a chtěla bych i vyrobit fretku, takže šití v ruce, jehel a nití je dost :-) Další nápady na tvořivost jsou příjímány :) 

Ke konci února byli na kastraci Duke, Isabelka (zánět dělohy), a kluci Janek a Artur. Takže léčíme ATB, ale vše je OK. 

V Brně je v dočasné péči Sidoušek, který má nemocné srdíčko, a čekáme na pondělí 4.3. na vyšetření srdíčka. Pak se bude stěhovat k nám.. Dle Jany je to obrovské zlatíčko. A ač jsme ho přijali jako 9ti měsíčního, tak i dle veta mu jsou cca 3 roky.. jo, to je inzerce... když majitel má fretku sotva měsíc a nic o ní neví.. tak je to starší fretka a těžce nemocná :-(

Mám tu několik rozjednaných adopcí, tak uvidíme, jak vše dopadne.. 

Někomu se stále ještě po letech nelíbí naše podmínky, někomu se vůbec nezdá předkontrola, ale to jsou prostě nutnosti, na kterých jsme se jako vedení útulku shodli, a v žádném případě z nich neustoupíme !!! takže komu se to nelíbí, ani nepište.. :-) nám jde o to, abychom fretce našli super nový domov, a ne se s někým dohadovali, že jim doma něco ukradneme, budeme návštěvou stresovat nemocného kocoura a další zvířata... fakt s takovýmhle přístupem NEEEE :-) 

V únoru jsme přijali do útulku pouze jednu fretečku, a to právě nemocného Sida, a do nových domovů odešli Sváťa (který tedy nezapadl a bojuje s přítomnou Žížalkou, která se ho velmi bojí - no uvidíme co ukáže čas,jinak Sváťa je neuvěřitelné zlatíčko), a Satan s Margetkou, kteří naopak zapadli do spolu dalších 8 fretek jako by se nechumelilo, a ještě se ze Satánka stal miláček a mazlíček - díky Jani :-) 

dsc01138.jpg

take meme zprávy z nového domova od Nickyho, který odešel v lednu, a pořád s novou rodinou výletuje. I Sofinka a Martinka se mají skvěle a řádí, nová rodina často podává info na facebook :-) Moc děkujeme.  

Jinak co se výstavby útulku týče, pracuju na tom.. Už je mi jasné, že tento rok útulek dle plánu celý nepostavíme, celkovou částku přes 300 tis se nepodaří získat, ale to nevadí.. Přemýšlela jsem o úvěru, ale to jsou peníze navíc za úroky, takže touto cestou také ne... takže pořídím letos ojetý nebo spíš dopoužívaný karavan, ze kterého prozatím udělám kancelář pro přebírání fretek do útulku a vydávání, a budeme nadále šetřit penízky, na projekt Nový útulek, který tedy budeme směrovat o rok déle, tj do 10 let fungování našeho útulku do roku 2020. :-) Tak snad to vyjde tak, té myšlenky a cíle se nezbavím.. Jde opravdu i o to, že útulek u mě doma je svým způsobem omezení i pro útulek, může se cokoliv stát, mohu si zlomit nohu, mohu jít do nemocnice - a to nic nechci přivolávat - ale pak bude potřeba, aby se o útulek a všechny fretky někdo postaral. Bude to něco jiného, než když jedu na dovolenou a předám Irče klíče od domu, která je naprosto super a postará se nejen o fretky, ale všechny ostatní zvířata (moje psy, ovce, kočky, králíky, rybičky), v tomto případě je nutné zajistit i normální fungování obytel tohoto domu, takže je zapotřebí, aby byl útulek samostatný :-) a k tomu je jedna jediná cesta - a to samostatný útulek, s vlastním pozemkem, vlastním vjezdem, vlastími zdroji energie :-) je to náročný projekt, ale pevně věřím, že když jsem dokázali fungovat 9 let tak, jak fungujeme, a pomoci na 600 fretkám, které útulkem prošly, že dokážeme i postavit - s vaší pomocí - nový útulek :-) !!!! který bude lepší nejen pro mě a mou rodinu, ale i pro vás všechny, pro návštěvy, Dny otevřených dveří atd.. protože bych chtěla, aby v něm byl jeden člověk pořád, mohli jste kdykoliv do útulku zajet a fungoval by opravdu jako klasický útulek s otevírací dobou :-) tak co, zvládneme to? !!!!! 

Tak, na první březnový den to stačí, a jdeme zase makat :-) 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 20
Celkem: 2813175
Měsíc: 27610
Den: 1081