Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČERVENEC + SRPEN 19

DOVOLENÁ 1.7. - 31.8.

article preview

1.7.19

snimek-obrazovky-2019-07-01-v--0.57.34.png

MÁME PRÁZDNINOV PROVOZ

V URGENTNÍCH PŘÍPADECH OHLEDNĚ PŘIJETÍ FRETKY DO ÚTULKU VOLEJTE 602 692 130 NEBO 606 517 868. 

FRETKY DO ADOPCE BUDEME VYDÁVAT OD 1.9. (VYJMA JIŽ DOMLUVENÝCH MIMINEK). 

DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ A PŘEME VÁM VŠEM KRÁSNÉ PRÁZDNINY, SKVĚLÉ DOVOLENÉ, HODNĚ SLUNÍČKA A ODPOČINKU :-) 

 

28.8.

Dle plánu pracujeme na novém útulku :-) Po zvážení všech možností, financí a prostě všeho kolem, jsme se rozhodli, že útulek přestěhujeme do Trnové na "půdu", takž pořád budeme tak trochu Fretky na půdě, kde jsme vlastně začínali :-) Prostory jsou něco jako "mezipůda", takže nad nimi je ještě jeden půdní prostor, který bude sloužit jako skladovací prostor pro přepravky, klece atd, a také jako izolace, aby fretkám nebylo moc teplo, a v zimě zima. Topení budeme řešit dle původního plánu klimatizací, která právě zajistití stabilní teplotu pro fretky. Prostory prů útulek mají rozměry 72 m2 (plus skladovací prostory), takže útulek bude opravdu dostateně velký, s 2 výběhama pro fretky. Další výběh bude venkovní, a ještě se chystáme postavit další venkovní voliéry 6x4 m2, rozdělené na 3 výběhy, takže se dostatečně vyběhají každý den opravdu všechny fretky dle libosti. 

Již máme hotovou téměř polovinu, kde fretčí milovníci pracují zdarma a o své dovolené, takže máme zpevněnou podlahu OSB deskami a položené PVC lino a udělený výběh. O víkendu chceme dodělat druhou čát útulku a postupně stěhovat klece a útulek. Práce tedy, doslova a do písmene "jako na kostele", a když by měl někdo času a chuť přiložit ruku k dílu, budeme moc rádi :-)

K tomu Irča kromě péče o fretky a šití pelíšků šije nově i krásné, barevné, kožené (z pravé kůže) kšírky, takže můžete vše objednávat přes náš eshop, kšírek je dostatek :-) 

A samozřejmě při tom všem nezapomínáme na fretky, které jsou vždy na 1. místě. Minulý týden jsme převzali do péče nalezeného freťáčka z Hodonína, pojmenovali jsme ho Hodonek, a včera již Hodonek odjel do nového domova. K freťáčkovi také od nás z útulku, kterého jsme zde měli na týden na pobyt, a tak jsme stihli kluky seznámit :-)

Nový domov budou mít také holky Růženka a Viki, které se budou stěhovat do dočasné péče k ségře Růženky, Rozárce a nedávno adoptovanému Pupíčkovi. 

 

 

17. 8. 

snimek-obrazovky-2019-08-17-v--10.48.59.pngMláďata.... každoroční problém.. každý chce miminko, mnoho z těchto lidí si nic nezjistí o fretkách, případně minimum, a chce miminko, aby si ho vychoval... Nebudu procentuelně vyčíslovat, kolik z těchto mimin skončí jinde, než u původního majitele... problémy mnohdy začnou hned po příchodu domů... ono krásné malé.... miminko... kouše jako saň.. a lidí neví co s tím.. a je v podstatě jedno, kde si jej pořídíte, zda u "drobného" chovatele, množitele, či dokonce i CHS... opět mi téměř denně chodí žádosti o radu s výchovou miminka.. Pro příklad uvádím 2 z nich.. Smutné je, že tito chovatelé neporadí novým majitelům, co s freťatem, a tito se pak v zoufalství obrací na náš útulek.. Rady na dálku nejsou 100tní, jako face to face, ale snažíme se poradit, případně i vzít mimčo do výchovy, toto děláme už roky.. A každý rok se to opakuje... Z těchto důvodů pořádáme semináře, první bude v sobotu 5.10. v Praze v Domě ochránců přírody. Bohužel se nám nepodařilo sehnat dřívější termín, mají tam jiné akce. Proto navrhuji ještě jeden termín, jednu sobotu, kdy by se vám to hodilo, udělat termín - výchovu fretky - u nás v Trnové (Katusice u Mladé Boleslavi). Termín je 7.9. od 14 do 17 hodin (případně jak bude potřeba). Lidi, kdo si nevíte rady, udělejte si čas a přijeďte.. jsem ochotná vám zdarma poradit, nechci za to nic, jen nejsem schopna denně odpovídat lidem a každému volat s radami, které se opakují kolem dokola. A další věc.. když už byste chtěli základní rady, jak přežít do této doby, zavolejte.. 602692130. Vypisovat vše kolem dokola opravdu není v mých časových možnostech. Děkuji a těším se na viděnou v sobotu 7.9. Základní rady najdete i zde: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/fretka-co-a-jak/vychova-fretky/jak-vychovat-fretku-aneb-prinesl-jsem-si-domu-mimino----.html

snimek-obrazovky-2019-08-17-v--10.21.05.pngsnimek-obrazovky-2019-08-17-v--10.23.11.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.8.

Týden zase utekl, do útulku přijeli na hlídání po dobu dovolené další freťule, naštěstí jsou všechny v pohodě :-) 

a dnes jsme si byli v České Kamenici pro nalezeného freťáčka. Paní volala ráno, že její přitel ho naše venku, když šel do práce, ona obvolala okolní útulky, ale nikde fretku nechtěli. Tak našla nás a byla ráda, že jsme si hned dojeli. 

Takže máme nového klučíka, hubeného a dlouhého, s maxi drápky, ale jinak vypadá v pohodě. Je kastrovaný, a dali jsme mu jméno Kamík.  Uvidíme, jak se bude chovat dál, prozatím je v karanténě. 

10.8. 

Tak jsem včera vložila pozvánku na fretčí olympiádu a sraz chovatelů v Brně 16.11, a věřte či ne, tento příspěvek mi vymazal vše, co bylo pod ním.. takže jsem rázem přišla o veškeré příspěvky za červenec a srpen.. 

Pokusím se tedy dnes maličko napravit, jak vše probíhalo a co bylo... 

Od července jsme se chystali na dovolenou a měli jsme jednu návštěvu za druhou.. 

5.7. se našel Sheldonek, kterého jsme dali do adopce v červnu 2018, a když nám majitelka koncem srpna oznámila, že ho již nechce, plánovali jsme vyzvednutí. A den před tím, než jsme měli Sheldonka vyzvednout, nám oznámila, že se ztratil. Vyhlásili jsme pátrávní, příspěvky a inzerce v novinách, oznámení všude možně, hledali jsme osobně několikrát i v obci samotné, vyhlásili jsme hledání v Psím detektivovi. Majitelka samotná s námi nespolupracovala, nebyla hledat ani u sousedů, ani nám neotevřla dveře, a ještě se cítila uražená. No, opravdu adopce na 5-. Bohužel. Jaké bylo naše o to větší zděšení a radost, když fretka, která se našla v obci Březová - Oleško, měla náš čip.. a Sheldonek byl na světě!!!! No, dělá to na mě dojem, že majitelka fretku prodala dál, aniž by nám to oznámila, a nechala nás Sheldonka hledat. Sheldonek nebyl zanedbaný, ani hubený. No, jak se dostal znovu na "ulici", to opravdu nevím. V každém případě je stále stejně hodný a milý :-) a s jeho novým domovem budeme již opravdu opatrní :-) 

9.7. Jsme vyzvedli dva fretčí kluky, nalezence v okolí Dolních Břežan. Kluci žili volně venku v lesíku, jeden byl spadlý v betonové jámě a druhý mu tam nosil jídlo. Našel je mladý pár při procházce. A tak jsou kluci u nás, a do adopce půjdou jen společně. 

17.7. Přijel Beník... klučík chovaný v nevhodných podmínkách v Benešově.. Je to takový malý divošek, již je po kastraci a čekáme, až se trochu uklidní :-)

V ten samý den přijel Lábík- nalezenec od Labe.. Lábík nemá jedno očko, je hluchý, ale o to je milejší.. je to pořádný uličník, vyskočí a dostane se všude, a musíme být velmi opatrní ho hlídat, aby se mu něco nestalo. Lábík je již také po kastraci a může si hledat nový domov.

1.8. jsme vyzvedli dvě holky.. Růženka byla adoptovaná v sprnu 2018 od nás.. ke kámošce Viky... bohužel majitelka si je doma již nemůže z rodinných důvodů nechat, a tak je nabízela na internetu. To se přiznám, že mě velmi rozčílilo. protože každému říkáme, že kdyby se cokoliv stalo, fretky od nás si bereme zpět.. Chceme vědět, jak se mají, a co se s nimi děje. Po těchto několika zkušenostech zpřísním adopční podmínky v tomto směru s tím, že za nedodržení této podmínky adopce bude pokuta. Jinak už nevím, jak to má lidem sdělit, aby to pochopili. Takže nakonec je u nás Viky s Růženkou, obě po ukončení říje injekčně (další porušení podmínky adopce - kdy se fretky musí vykastrovat). Holky se tak trocho bojí, ale zvykají si. Obě jsou již po kastraci, a jak se zotaví, doočkujeme a budeme jim opět hledat nový domov. 

6.8. Jsme si v Brně vyzvedli Pupíčka.. Krásný a především neuvěřitelně hodný freťák, kterého si pořídil mladý pár, který se potom rozešel.. jak to tak bývá, "společný projekt" musel pryč, a tak Pupíčka daroval starší paní. Ta si s ním nevěděla rady, kousal jí psa, a tak ho odnesla svému veterináři, jako co s ním má dělat. Ten volal hned naší spojce v Brně Silvě, ta nám, o souhlas s převzetím do dočasky, kde tedy pobyl Pupíček necelý týden, než jsme se vrátili z dovolené. V úterý jsme ho tedy vyzvedli, a když jsme si ověřili na vlastní kůži, jaký je to úžasňák, hned jsme volali majitelům Rozárky, že máme pro ně parťáka. Ti neváhali, hned přijeli do Vážan i s Rozárkou a začala seznamovačka.. Ta proběhla bez problémů, protože Pupíček si rozumí s každým. S lidmi, se psy, s fretkami i freťáky a nemá žádný problém.. A tak hned odjel do nového domova.. No, není to úžasné? !!! :-) Moc děkujeme všem za rychlé akce :-)

8.8. Přijeli po nahlášení 2 čtyřměsíční kluci.. Opět z důvodu rozchodu páru, který si ho pořídil, změny zaměstnání a stěhování.. No... dám ruku do ohně za to, že kluci nejsou čisté fretky.. jsou to takoví divošci, kteří lítají i po stropě, jsou neuvěřitelně hbití a chytří.. Komunikace a manipulace s nimi je velmi složitá.. Jeli jsme hned na veterinu je prohlédnout a oočkovat, 3 lidi je museli držet.. Irča je vůbec nemohla udržet.. A doma je to to samé.. No, bude to ještě náročné. Kluci se jmenují Flojd a Faith. 

67825096_2323241407795928_5855156536124375040_n.jpgNa naší základně v Trnové byli o dovolené kluci Lukáš a Lukáš a Irena se svým mužem Jirkou.. Lukáš P. vytvořil v kovárně další krásný svícínek do aukce, Lukáš V. udělal databázi fretek za několik let i s fotkama, Irča pomáhala v útulku a Jirka vyrobil úžasný venkovní výběh pro fretky... Všem strašně moc a moc děkuju :-) jste skvělí :-) 

No, a ještě jedna důležitá věc.. náš základní fretčí tým se rozrostl o 2 nové členy, kteří mají oficiálně právo za útulek jednat, a to Jana Melková a Lukáš Vaněk. Moc jim za veškeré aktivity děkuju, protože dělají věci, na které já už nemám čas.. útulek se stále rozrůstá a je potřeba více lidí kolem něho, aby fungoval tak i lépe, jak funguje. Moc si vaší práce vážím a děkuju. Musím ještě zmínit, že veškeré práce kolem útulku dělají všichni ve svém volném čase a zdarma.. a že toho času není málo, to je nad slunce jasné :-) Děkuju. 

No, snad jsem na nic důležitého nezapomněla, případně doplním :-) a jedeme znovu dál.. a zvu vás tedy ještě jednou na fretčí olympiádá a sraz chovatelů fretek, který se bude konat tradičně v Brně ve středisku volného času Lužánky, v sobotu 16.11. Vymýšlíme nové fretčí disciplíny a těšíme se na vás :-) 

68372455_1234015936770886_4755460392258371584_n.jpg

 

 

 

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 20
Celkem: 2836285
Měsíc: 30696
Den: 1518