Jdi na obsah Jdi na menu
 


DUBEN 19

6.4. Seminář Praha - Dům ochránců přírody 14.30-17 hod

article preview

30.4.

Fretečky z Brna berou stále ATB, a tak je kolem nich lítání. 

Stárne nám Elí Ajrinka, které už bude 8 let, a věk je na ni znát, i když se holka snaží a velmi ráda ještě běhá a strašně moc se jí zalíbilo spaní v krabici se skartovaným papírem :-) Dostává prednison na inzulinom, který se u ní objevil.. No, věk nikdo nezapřeme. Tak snad tu s námi ještě bude Elí co nejdéle. 

Stejné problémy má Bounty... jo jo, fretečky v útulku nám stárnou také. 

​Velkou radost nám dělá Bublinka, která už je zamluvená a brzy poputuje do. nového domova :-) je to tak úžasná fretka, zdravě sebevědomá, hravá, kamarádí se naprosto se všemi.. s lidmi, fretkami, psama, prostě s každým koho potká. A když náhodou potká fretku, která se kamarádit nechce, tak se prostě stáhne do ústraní, lidově vyklidí pole a jde si hrát o kus dál a nic si z toho nedělá. Je prostě skvělá :-) 

Abychom tu neměli málo fretek, tak včera jsme přivezli z České Lípy 5ti letého freťáčka. Původně pochází nejspíš z množky ze Zlína, do 5ti let žil v jedné rodině, která ho letos darovala paní, které se její fretečka ztratila. Bylo velké štěstí, že freťule našla cestu domů, ale už nebylo místo pro freťáčka, který navíc kouše, není kastrovaný a tak je tak trochu problematický. A tak putoval k nám. Zatím se kluk rozkoukává, tak uvidíme, jak bude jeho chování pokračovat. 

Velmi zákeřná je stále Karlička, která nenápadně čeká pod klecemi, aby v mém nestřeženém okamžiku přišla a snažila se mi urvat kus nohy z těla.. naštěstí to dnes odnesla jen bačkora... Ale je to pěkná potvůrka. zákeřná.. a tak nám bude její výchova ještě chvíli trvat. 

Velmi se zlepšila Flo, které dělá společnost Bučíka velmi dobře, jsou stále spolu a nyní bydlí ještě s malou Bublinkou.. Flo už se tolik neklepe když běhá, je naprosto spokojená a je to povahově naprosto skvělá fretčí dáma :-) a nutno říci, že opravdu krásná. Stejně krásný je Bučík... A Bublina... A... no, která fretka není krásná že? 

Také jsme se rozhodli sehnat finance na kyslíkový přístroj pro Maykyho... více zde: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/mayky.html

Na účtě je za dva dny 10.000,- Kč.. Musím říci, že jste prostě skvělí a moc děkujeme :-) 

​To by bylo pro dnešek vše, a zase napíšeme v příštím měsíci :-) Krásnou Filipsko-jakubovskou noc přejeme :-) 

 

 

26.4.

Dorazili jsme z Brna.

Cesty byly náročné,provoz hrozný.

Navíc mnoho zákroků,jak u nás,tak i kolem,tedy jsme museli čekat na propuštění.

Tombíček má díru na hlavičce,kudy musí odtékat hnis.Měl plné dutiny,co se naplnily od zkaženého zubu od kořene..Většinu se podařilo odstranit,ale v záhybech dutin,to prostě nešlo.A tak dá´íru musíme neustále otvírat,kapat do ní ATB kapičky a brát ATB v tabletkách.

Je to opravdu náročné,vrtat se mu do hlavičky 

Apinka má část jater nefunkčních.A tak bere léky na regeneraci jater a musíme se modlit,aby se dařilo.ATB k tomu.

Cácorka úplně v pořádku,po odstranění kožního nádorku,který se jen usadil na špatném místě.V ušním boltci.Ale nádherně odstraněné,vůbec není poznat,že tam něco bylo.Po deseti dnech,vyndat stehy a může zas řádit.Vše v normě i zoubky v dobrém stavu.Na ten její věk,krásné.

Tomík má breberky v káku.Tak medicínku na jejich zničení a ATB na podrážděná střeva.Samík,jeho kamarád,který s ním je a musel několikrát měnit místo bydliště,bude muset na breberky brát také medicínku,pár dní,pro jistotu.No,ti,co si ho přehazovali a kasírovali za ně 2 tisíce,mohou očekávat,že to mají doma.Jelikož dozajista,nedodrželi karanténu,ani neřešili,že Tomík je vyhublý,bez nálady,že by mohl také mí nějaké problémy.

A ještě dopoledne přijela do útulku dvouměsíční holčina, která byla nejdříve pořízena jako nevhodný dárek, poté se stěhovala do další rodiny, kde zjistili, že nemají na výchovu fretčího mimča čas, a tak se ocital u nás. Je to skvělá zdravě sebevědomá, milá, hravá, fretčí uličnice. Po doočkování a čipování bude k adopci. 

A aby toho nebylo málo, tak jsme ještě večer lítli na otočku na veterinu do MB, když měl Ládvík inzulinový záchvat... křeče.. Již po záchranné dávce cukru měl hodnoty 2.9, takže jsme nasadili prednison a jak se pojede zase do Brna, tak pojede i Ládvík.. 

Uf, to byl den :-)

 

25.4.

Mám zdravoní zprávy o Vitouškovi, který přestal jíst a tak je na veterině na kapačkách.. naštěstí na veterině Maradovi v Mělníku jsou skvělí a uměli si s ním poradit a Vitoušek je zase OK doma... A tak je sledován ostřížím zrakem, aby byl v pořádku. Děkujeme Moniko :-)

 

24.4.

Včera jsme odjeli s několika fretečkami opět do Brna.. A dnes ráno šupky hupky na veterinu. Po vyšetření z minulého týdne jde Tombicek-extrakce dvou stolicek, s vycistenim kanalku, ktere kazem od korenu, vytlacili bouli na cele, jak se nemela kde hromadit tekutina kolem kazu.
Apinka-nahle pohubnuti a snizena aktivita. Vysetreni. Srdicko ma, jako zvon, tak hledani jine priciny. Pevne doufame, ze zadna oskliva rakovina. Co by se nedala lecit.
Tomik, podobne. Hubnuti, nechut k jidlu, snizena aktivita.
Cacorka-kozni nadorek v usnim boltci. Pry narocne odstranovani, ale melo by to byt v poradku.

 

20.4. 

Dnes jsme přijali přechodně do útulku naši odchovankyni, již 8miletou Cácorku, která má nádorek v uchu a v Liberci si s tím nevědí rady.. každá veterina řiká něco jiného, operovat, neoperovat, ještě k tomu přidat zoubky atd.. A tak Cácorka jede do Brna, aby bylo jasno a byla ve svém pokročilém věku v pořádku. Také vzhledem k špatné finanční situaci majitelky jsme se rozhodli celou léčbu financovat, aby byla Cácorka v pořádku. Děkujeme majitelce za dovoz a spolupráci na zdraví Cácorky, jsme moc rádi, že bude OK :-)

 

19.4.

Dnes jsme po dohodě přijali do útulku 6ti letou holčinu, které se majitelka stěhuje za prací a již se o ni nemůže starat. Zorka je v pohodě, zdravá, a i u nás vypadá, že si zvykne :-) 

 

15.4.

Obrovské díky všem, kteří nám dali věci do aukce a také těm, kteří si je vyaukčili  tímto činem jste přispěli společně na stavbu nového útulku částkou 17575,- Kč !!!! což tedy předčilo naše očekávání a je to super !!!! Moc díky... Přidávám tabulku, pokud by byla špatně čitelná, jména jsou zde.. poslední číslo je celkem včetně poštovného. Finance prosím posílat na Číslo Účtu 2400580883/2010, do poznámky uvést svoje jméno z facebooku, abychom věděli, komu platba patří a do SZ písněte adresu, u koho nemáme. O víkendu vše zabalíme a pošleme  Ještě jednou díky.

 

14.4. 

Včera ještě odjel do nového domova k dalším freťulím Sidík. A tak se seznamují. 

 

13.4.

Sobotní seminář v Praze se velmi vydařil. Do adopce odešel Luciášek k dalším dvěma holkám, Princezně a Mikušce (původně od nás) a už na semináři si s holkama rozuměl. Doma už spí v jednom pelíšku, což je super. 

Nový domov našel také Janek, původně šel i s Dukke, ale té se od nás nechtělo  a začala kousat, i mě :-) a tak se k nám druhý den vrátila a je opět u nás, zatímco Janek si užívá veškerého komfortu v novém domově.

Moc za adopce děkujeme :-)

Následně jsme hned v úterý odjeli nečekaně do Brna, jelikož jsme dostali "hlášku" na příjem dvou fretek - 5ti letých - do útulku. A to krásné angorky Fló a klučíka Bučíka. Flo má již dlouhodobě problémy se stabilitou, koncentrací pohybů, a tak jsme ji vzali hned na veterinu. Měli jsme podezdření na inzulinom, které se neprokázalo. Původně majitelé říkali, že je po mrtvičce. Obojí lékař vyloučil s tím, že se může jednat o vrozenou vadu. Nicméně má zánět močového měchýře, a tak dostala ATB a léčíme. Je to suprová holka. Bučík je taky super kluk, moc hodný, krásný, a po lékařské prohlídce - preventivní - je v pořádku. A tak mu budeme hledat nový domov :-)

Na veterině byl ještě Ferďásek, který má přetvrvávající zánět pindíka... vyléčíme atb a za chvíli je zpět. Dle p. d. Hauptmana se jedná o přemíru hormonů, a tak ihned Ferdíka vykastroval a snad to bude OK. Zatím ještě bere atb. 

Dalším pacientem byl Blondísek s nádůrkem, který vyoperoval, a je vše OK :-)

Pepinka má dlouhodobě kašel, a tak jsme měli podezření na srdíčko, což se neprokázalo, ale má nedoléčený právě zápal plic, a tak máme silnější ATB a budeme doufat, že to bude OK.

A na závěr jeden kuriozní případ - Tombík. Tombík má bouli na čele, a nevěděli jsme, co to může být. Takže... i toto se může stát.... Tombík má zánět stoličky, už začíná u druhá, a tento zánět se táhne kanálkama a právě už udělal bouli na čele.... no.. kdo by tohle čekal???? Takže Tombík má ATB, ve středu 24.4. jde na dlouho operaci, která bude trvat cca 2 hodiny, kdy se mu vytrhnou stoličky, a vyčistí kanálky, až do čela... 

V tomto směru nás tedy čeká ještě dost "práce" a hlavně finančních výdajů.. jen výše zmíněné úkony mají fakturováno více než 10 tis Kč. :-)

O víkendu doplníme jednotlivé složky freťulí a přidáme foto :-)

A JIŽ DNES KONČÍ NAŠE 7MÁ AUKCE !!!! TAK NEZAPOMEŇTE MRKNOUT NA FACEBOOK :-)

https://www.facebook.com/AukceProFretky/

 

 

5.4.

Již zítra se na vás těšíme v Praze v Domě ochránců přírody... do adopce odtud poputuje Luciášek, a snad ještě jedna freťule k nové majitelce, která se ozvala dnes, a tak se to zrovna hodí. Tak uvidíme :-) Pojede s námi Dukke a Janek, tak uvidíme, jak a kdo si padnou s novou majitelkou do oka a srdce :-) 

Dnes nečekaně přijel další nalezenec, Láďa :-), který byl nalezen včera večer u koní v Ládví... Slečna Dominika neváhala, a ještě v pozdní noční hodinu pro něho zajela, což bylo velké štětí a patří jí za její ochotu a obětavost obrovské díky !!!! DÍKY DOMINIKO !!!!! :-) Láďovi jste opravdu zachránila život, jelikož je velmi podvyživený, váží 900 g, což je na kluka hodně málo, je kost a kůže, má obrovské drápky, pelichá, a také má zánět přirození, která má zdruřelé. Dnes na veterině jsme se dohodli, že jak se trochu dá dohromady, ještě mu vezmou krev, aby se zjistilo dál co a jak, ale jinak vypadá v pořádku, tak snad se dá dohromady. Co je velmi pozitivní, že jí.. Je aktivní, má čisté - zdravé - oči, má chuť k jídlu, tak musíme pomalu zase klučíka rozkrmit, protože nevím, jak dlouho nejedl a kde byl, tak aby to pro jeho tělíčko nebyl příliš nápor. Takže dostane i rekonvalescenční kaše, aby se dal dohromady. Ale bude OK :-) Foto přidám později, dnes jsme se před chvílí vrátili z veteriny, a už jsem docela KO já :-)

Takže během víkendu podáme další informace, když to nestihnu zítra, tak v neděli určitě :-) 

2.4.

Máme tu duben, apríl za námi a bohužel jsme dostali velmi smutnou zprávu, že zemřel Aprílek, krásný freťák adoptovaný od nás právě  v dubnu v roce 2013. Zemřel na zákeřnou nemoc, se kterou už nemohl bojovat, ačkoliv jeho majitel se snažil co mohl... 

A teď z veseleji.. právě probíhá naše další, v pořadí již 7. - kožíšková - aukce, ve které jsou vydraženy věci již za 12 tis Kč. Aukce probíhá na facebooku a stále jsou v ní ještě věci, které nemají žádného budoucího majitele.. Veškerý výtěžek z této aukce bude použit na úspory na nový útulek pro fretky.. tak do toho :-) ať jsou novému útulku zase o kus blíž :-) https://www.facebook.com/AukceProFretky/

Sidík dobral léky, Fredík také a oba kluci jsou v pohodě. 

Izabelka se má v nové rodině suprově a v sobotu se bude do nové rodiny stěhovatl i Luciášek - konečně se dočká klučík :-) 

Nově přijatí kluci Tomík a Samík si zvykají a jsou v pohodě. Jsou to krásní kluci. 

Hůř je na tom Bobík - nalezenec - který je sice OK, ale lidi mu moc neříkají.. Pamlsek mi doslova krade s takovou vervou, že mít tam prst, tak mi ho snad ukousne... musím být velmi opatrná. Evidentě na lidi vůbec není zvyklý. 

No, a již tuto sobotu se na vás těšíme v Praze :-) 

fretky_brezen.jpg

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 8
Celkem: 2813670
Měsíc: 27946
Den: 1138