Jdi na obsah Jdi na menu
 


A K T U A L I T Y - ZÁŘÍ 2014

PŘIPOJUJEME SE K PETICI ZA NÁVRH ZMĚNY ZÁKONA VE VĚCI MNOŽÍREN A MNOŽITELŮ. PODEPIŠTE S NÁMI :-) http://www.petice24.com/petice_za_navrh_zmny_zakona_ve_vci_mnoiren_a_mnoitel

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 

 30. 9.

Úplně jsem zapomněla napsat, že se k nám do útulku vrátil 23.9. freťáček Fredík, který byl cca měsíc v adopci. Bohužel měl naprostý komfort, včetně vycházek, ale ač to ze začátku vypadalo skvěle, Fredík se nesnesl s domác fretečkou, napadal ji, a tak se ho moc bála.. A tak putoval zpět k nám.. Je to pořád super krásný rošťák - a pokud tu zůstane, asi ho přihlásím na výstavu do Brna, třeba vyhrajeme nějakou cenu, protože je tak krásný, že strčí kdekajé fretčí kluky do kapsy :-) a miloučký a rošťákovitý :-) no prostě boží :-) 

26.9.

 

Máme dnes nový přírůstek :-) a to zatím v naší nově začínající pobočce v Kadani u Irči :-) Irča se před nedávnem rozhodla pomoci 

10622162_783190061743245_1775305471_n.jpg

 

našemu útulku a alespoň na nějakou dobu u sebe doma ubytovávat fretečky z oblasti západních Čech, takže si doma vše zařídila, a už se to hodí, právě teď :-) Takže dnes Irča vyzvedla maličkou asi čtyřměsíční albínku, kterou nová majitelka nezvládala, byla stále zavřená v kleci a tak ji dávala pryč. Nechtěla ji však dát zdarma, požadovala úhradu 600,- Kč, a s tímto velmi pomohl a poslal ještě finance navíc na očkování pan Ladislav Moulis :-) Tímto mu velmi za pomoc děkujeme :-) Takže holčina je u nás, a tady jsou její fotečky od Irči :-) Maličká Bufy je hodná, trochu nevychovaná, ale není nijak extra kousavá, velmi se těší volnému pohybu, který neměla, a tak si brzy zvykne :-) s ferťulemi je docela v pohodě :-) a tak v pondělí jde na první očkování proti psince, a jak bude OK, tak může jít do nové rodiny :-) 

 

23.9.

Dnes jsme byli na kontrole s Pindíkem a Kilouškem v Brně :-) Panu doktoru Jeklovi se jeho práce moc líbila, ač je velmi skromný a nepřiznal to :-) tak my moc dobře víme, že je to především jeho zásluha - a samozřejmě jeho týmu - MVDr. Hauptman a spol :-) - že jsou oba kluci živí a zdraví :-) Pindík je naprosto OK, vytáhli mu stehy, což se mu moc nelíbilo a museli ho přispat, protože byli na velmi citlivých místech - konečník - a tak by se při troše pohnutí mohlo způsobit ještě více problémů... Takže Pindík je OK a může se chystat do nového domova, kde na něho čekají :-) A ještě info o pinďourkovi - ptala jsem se, jak to funguje, a pan doktor říkal, že naprsoto normálně.. nemusí společně močit a kadit, ale močový svěrač funguje samostatně.. takže úplně normálně, jen prostě to teče jinudy - laicky řečeno :-) Takže super :-) Andrejko, je váš :-) :-)

No a Kiloušek? Ten je taky naprosto OK, tedy co se kýly týče, ale na adopci si ještě bude muset počkat, pak doktor chce ještě v listopadu zkontrolovat srdíčko.. takže zatím bude Kilča u nás :-) no, smutno mu to není, bydlí s Majkou a ještě jednou fretčí kámoškou - mojí vlastní Yoae :-) Yoae jsem si koupila postiženou... no to víte - jak jinak to u mě může chodit.. bylo mi ji moc líto, byla pokousaná, nechodila na zadní nožičky, poloangora :-( a tak protože mi postupně odcházejí všechny moje fretečky, i "moje" útulkové fretečky (Meddy, ještě musím počítat že kdykoliv může zemřít Rozárka - leukémie v pokročilém stádiu - pan doktor Jekl už doporučil euthanazii, ale Rozárka je zatím OK, bere 3 léky, ale běhá, papká, je aktivní a strašně ráda se mazlí, a tak spolu všude jezdíme a chceme se navzájem ještě užít, co to jde :-) a tak - už zase bulím - jsem si koupila Yoae :-) jinak by ji také nečekalo nic hezkého.... měla jsem ji dnes na veterině také, samozřejmě, bohužel p. doktor udělal RTG a zjistil, že má naprosto křivé nohy, zadní nožičky buď vývojovou vadou (že by přešlechtěná angora? nevím.. ) nebo max v prvním týdnu života nějakou náhodou, má stehenní kost místo rovnou do tvaru S a ještě má kolenní kloub místo uprostřed jak má být ke straně.. prostě jako na boku.. takže nějaká léčba neexistuje. Zatím Joya chodí, běhá, snaží se, a uvidíme, jak dlouho to bude trvat. Jak dlouho s tím bude moci žít.. hledala jsem info i na netu, a boužel jsem se někde dočetla, že podobně postižená fretečka zemřela.. no uvidíme.. Já pevně věřím, že Joya i když s handicapem, tak bude mít krásný život.. je to můj "drahokam" - což znamená její jméno :-) A tak tu zatím budou bydlet všichni pospolu :-) je to krásná trojka :-) Původně s nimi bydlela ještě Pepinka, ale ta odjela v sobotu dopoledne do nového domova do Prahy :-) Novou paničku na senámení hned kousla do nosu a druhou paničku do ucha, a tak k seznámení došlo, jak má u fretek být :-) a už pelášily všichni radostně domů :-) No, přiznám se, že jsem po cestě na D1 a neustálým uzavírkám totálně KO, jdu se věnovat fretečkám a trochu si orazit :-) tak zase příště :-) hezký večer všem :-)

A ještě než odejdu, tak jedno VELKÉ PODĚKOVÁNÍ všem, kteří nám přispívají, a pomohli uhradit operace za kluky Pinďu a Kilouška, kteří nám přispíváte jak na účet, kteří jsme poslali i mimořádnou - a kolikrát ne malou částku :-), kteří nám přispíváte prostřednictvím DMS - tento měsíc máme jži krásných 89 DMS :-) což je super, poprvé to vypadá, že překročíme magickou 100 :-) a za to všem opravdu velké díky.. bez vás bychom takto pomáhat nemohli :-) 

18.9.

Moc děkujeme všem, kteří s námi oslavili Mezinárodní den fretek a dali dárek nejen svým fretečkám, ale i našim, třeba formou DMS :-) DMS nám přišlo za tyto 3 dny 52 !!! rekordní číslo a moc všem děkujeme :-)

fotografie0193.jpg

Nejen fretečky však potřebují vaši pomoc a na svůj nový domov čekají i kočičky, tedy jedna kočička a jeden kocourek :-) a také pes Charlie.. Když byste věděli o někom, kdo shání mladou kočičku či 3letého pohodového poslušného pejska, a přitom hlídače, dejte mu prosím na nás kontakt :-) Děkujeme za pomoc :-) Více o těchto zvířátekách na našich stránkách :-)

60.jpg

A ještě jedna radostná zpráva, máme hrnečky s motivem fretečky a zajíčka, malované slečnou Kingou ze Slovenska, která nám také malovala obrázky na trička. Do konce září jsou za zvláštní cenu 140,- Kč. :-) 

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

intnl-ferret-day.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oslavte s námi Mezinárodní den fretek :-) Třeba zasláním DMS na podporu našeho útulku :-) Ptáte se jak? Stačí zaslat sms ve tvaru DMS FRETKA na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30,- Kč, přičemž náš útulek obdrží 28,50. Podpořit tímto způsobem náš útulek je také možné měsíčně, když odešlete sms ve tvaru DMS ROK FRETKA na číslo 87777. Každý měsí bude automaticky odeslána jedna DMS za cenu 30,-Kč. Více info o tomto projektu na www.darcovskasms.cz či na našich stárnkách. Všem dárcům moc děkujeme :-) 

dmsplace.png

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

PŘIPOJUJEME SE K PETICI ZA NÁVRH ZMĚNY ZÁKONA VE VĚCI MNOŽÍREN A MNOŽITELŮ. PODEPIŠTE S NÁMI :-) http://www.petice24.com/petice_za_navrh_zmny_zakona_ve_vci_mnoiren_a_mnoitel

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

16.9.

2014723181614.jpgp1010036.jpg

přidávám slíbené fotečky Pindíka před operací, tedy jeho RTG snímek a po operaci :-) 

 

 

 

 

 

p1010031.jpgp1010039.jpg

A ještě slíbené fotečky Kilouška :-) také před operací - foto s kýlou a po operaci :-)

 

 

 

 

 

pepinka.jpg

A než jsem stačila přidat fotečky Pepinky, je Pepinka zamluvená. V sobotu ji vezeme do nového domova :-)

 

 

 

 

 

 

 

majka4.jpg

A Majka :-) no řekněte, není krásná ? :-)

 

 

 

 

 

 

 

lara.jpg

I Laruška je super holka, jen nemusí jiné fretečky a tak musí bydlet i běhat sama :-) Jinak co se vztahu k lidem týče, tak je opatrná, ale nekouše :-)

 

 

 

 

 

 

 

Jak jsem již psala, Ízinka má boláček pod bradou, a tak plánujeme operaci. Čeká nás vůbec docela hodně operací - kastrací - v nejbližší době... a tak to bude finančně ještě náročné. Na kastraci musí Vivien, Felix, Sofie, Tariel, Servác, Hannah a Danae, Zlatuška. Tj celkem 12 tis. A tak musíme pomalu postupně, holky ani kluci nejsou v říji, tak je to v pohodě, a postupně necháme fretečky operovat.

Freddík se nám bude z adopce vracet, neshodne se s domácí fretečkou, kterou napadá, a tak se ho chuděrka bojí a přestává jíst.. a to nemůžeme dopustit. Takže pro Freddíka si příští týden dojedeme a dohodli jsme se s novou rodinou, že zkusíme vzít s sebou Barču. Je stejně stará jako domácí fretečka, kdysi bydlela s Betynkou, není konfliktní, a tak by to třeba mohlo vyjít. Zkusíme to.

Stálice čtyřka Denis, Monty, Sára a Pavlínka baví každou návštěvu u nás.. Především Denísek svým pusinkováním a Monty svým neustálým hraním a hravým kousáním :-) Všichni jsou v pohodě, a stále veselí :-)

Malina je stále stejně divoká a kousavá... už se holka nezmění, ale jinak je v pohodě a v pořádku :-)

O něco více mazlivější je Johny :-) to je takové moje divoké srdíčko :-)

Cikorka je už bez miminek, a tak se vrátila ke své mamince Brusince :-) Holky jsou spolu v pohodě a sluší jim to :-)

Žanetka a Ferda jsou stále stejní pohodáři. Žanetka miluje syrové masíčko, zeleninu, konzervičky, stejně tak Ferdík. A tak stejně jako ostatním to každý den dopřáváme. Denně se u nás sní více než 1 kg masa kuřecího, trochu hovězího, srdíčka a játra, min 2 okurky, 2 papriky :-)

No, a to by bylo tak o našich fretečkách vše :-) novinky zase zítra :-)

  

15.9.

Nové zprávičky z útulku.

Holky Hannah a Danae jsou docela v pohodě.. Od prvotního syčení a kousání přešly do pozice kontaktní :-) takže přijdou ke mě, když běhají, koukají, co dostanou dobrého  - už se naučily, a naprosto v pohodě se dají vzít do ruky :-) na extra mazlení to ještě není, ale to zvládneme :-) Jsou to suprové a krásné holky :-)

Kiloušek bydlí s mimčama, sám byl strašně opuštěný a smutný.. a takto jsou v pohodě.. holky Pepinka a Majka mu nic nedělají, a tak je to super :-)

Pepinka je skvělá. Je to suprvá 4měsíční fretečka, zdravě sebevědomá, neskutečně živá a k neunavení. Ale vůbec nekouše a je to super mazlíček. Bylo by super, kdyby našla co nejdříve nový domov, aby si už zvykala tam, kde bude žít :-) Tak neváhejte, jedno super mimčo na vás čeká :-)

Majka je taky suprová :-) taková správná rošťanda, ale není tak živá jako Pepinka :-)  

Pindík  je úžasný.. bere ještě ATB, ale papká je v pastě sám, a jinak běhá, je čistotný, což je právě v jeho případě super, prostě je to úžasný freťák. Však také na něho jeho nová rodiny sl. Andrei už čeká :-)

Vivien je úžasná. Nádherná,hravá, skotačivá fretečka, a nekousne.. jsem z její přeměny naprosto hotová a strašně ráda si s ní hraju.. když vezmu, jak by mě sežrala zaživa, když měla mimina a když k nám přišla, tak teď si s ní mohu dělat co chci, a Viv prostě nekousne :-) Je úžasná :-) Stejně s ní i albínek Felix.. Ten trochu zapadá v záři Vivien, svítí však barvou :-), je to takový baculatý klučina, ale naprosto suprový. Oba jsou skvělá dvojka, která se bez sebe nehne :-)

Sofie a Tariel - dokonce i tato dvojka je naprosto skvělá. A strašně žravá. Nestačím jim doplňovat mističky s granulkama.. No, není divu.. Sofie byla jako dlouhá nitka, když k nám přišla, a teď už je z  ní krásná fretečka :-) Však někdo z nich - nevím kdo - je děsný prasátko a zásadně chodí na WC před WC.. takže tam mají plenku, a ta naštěstí funguje..  

Kateřina. I z Katky se stala super freťule, která nekouše :-) má ráda fretčí společnost, je to super mladá půlroční holčina :-)

Eliška je ve společnosti Katky naprosto spokojená. Papká a je OK, a dokonce i méně kouše. Však ráda si někdy kousne více.. pořád je tato touha silnější než ona :-)

Brunny. Aby Brunny nebylo po odchodu Meddynky smutno, dali jsme ji dohromady s Dorkou. Obě holky jsou nekonfliktní, chvilku jim to sice trvalo, ale už jsou spolu v kleci. Zatím spolu ještě nespinkají, každá spinká jinde, ale jsou spolu, a to je pro ně důležité. Brunny není sama.. Myslím, že je jen otázka času, kdy budou spinkat jedna druhé v náručí :-) Super. Mám velkou radost, že se to takto povedlo :-)

Zlatuška  je sama docela v pohodě, a stále čeká na nový domov :-) najde ho? Možná raději i sama, protože jakoukoliv fretečku potká, pustí se do ní - potvora :-(. Naprosto si vystačí s lidskou společností :-)

Zuzanka - asi v současnosti nejstraší fretečka u nás, Zuzanka, je stále velmi aktivní. Je pěkná, baculatá, stále krásně papká a velmi ráda, i když jen chvíli už, běhá :-) je to spokojená fretečka, a to je i pro mě balzám na duši :-)

Rozárka - pomalu ale jistě se psychicky připravuji na odchod Rozárky, jestli to tak můžu říct.. Tedy, když ji hladím, snažím se nebulet, aby nic nepoznala, ale její nádorky na krku, pod packou, jsou šílené a je to pro mě děsný psycho... :-(. Rozí je jinak v pohodě, má celý pokoj, dělá si co chce a já se s ní chodím mazlit - tedy kromě dávání léků samozřejmě.. Ale nevím.. pak doktor říkal 14 dní... nechci, aby se trápila.. No, zatím vypadá OK. Tak se obě držíme :-)

Adélka je v pohodě.. papká kaši, granulky, je svkělá.. a dokonce vzala na milost i Rozárky a bydlí holky spolu - tedy - bydlí v celém pokoji, takže místa dost :-)  Ale je úžasné, jak i fretky cítí.. Adélka vždy každou fretku napadla.. Rozárku nechává být a trpí ji ve svém teritoriu :-) Děkuji Adélko. Moc mi pomáháš, když vím, že Rozárka není sama, když s ní nejsem. :-) Jsi skvělá, stejně jako Rozárka :-) (a už zase řvu :-( ). A tak o dalších fretečkách napíšu zase zítra :-)

 

 

14.9.

Krásné nedělní ráno :-) mám skvělé zprávičky, kluci Pindík i Kiloušek se mají skvěle a rekonvalescence po opravdu náročných operacích probíhá v nejlepším pořádku, doufejme, že to vydrží. 23.9. jedeme na kontrolu. A ptáte se, jakže je to s Pindíkem? Tak Pindík nemá pindíka vůbec... ani správně, ani špatně narostlého, prostě mu ho pan doktor amputoval a vývoj močovodu svedl do konečníku... Což je naprosto unikátní a skvělá operace a vůbec skvělý nápad pro řešení i hygienické otázky, protože Pinďa takto nebude  mít do budoucna žádná omezené, žádné léky, žádné zvláštní ošetřování... Bomba!!! Fakt se kolikrát nestačím divit, co pan doktor Jekl dokáže a jakým unikátním způsobem dokáže fretkám nejen zachrátni život, ale umožnit jim ho plnohodnotně žít !!!! Stejně tak je na tom Kiloušek.. který má střeva, která lidově řečeno - nedržela tam kde mají být a sunula se dolů ke konečníku - prostě zašil mezi svaly tam, kde mají být a pak zažil - říkám to lidově - ne odborně - všechny vrstvy svalů v těle tak, aby byl zase Kiloušek celý.... neuvěřitelné !!! Na Kilouškovi je vidět jen jizvička vlastně jako po kastraci, nic víc, a klučík se má skvěle k světu !!!! A také bude žít bez žádných omezení. PANE DOKTORE... STRAŠNĚ MOC DĚKUJEME A DĚKUJEME ZA ŽIVOTY A PLNOHOTNÉ PROŽITÍ ŽIVOTŮ ZA VŠECHNY ZACHRÁNĚNÉ FRETEČKY !!!! VELMI SI VÁS VÁŽÍME !!!!! :-) STEJNĚ TAK DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ NÁM POMÁHÁTE A KTEŘÍ JSTE NÁM JIŽ ZASLALI NA LÉČBU KLUČÍKŮ EXTRA FINANCE :-) A DĚKUJEME I TĚM, KTEŘÍ NÁM JEŠTĚ POMOHOU :-) BEZ VÁS VŠECH BY NAPŘ. TITO KLUCI TAKÉ NEMUSELI ŽÍT.. a právě proto, jak nám pomáháte, víme, že zachránit takovou fretečku, má smysl, i to, že to můžeme udělat, protože nás v tom nenecháte a když je pan doktor zachárání, tak my s vaší pomocí můžeme operace uhradit. MOC VŠEM ZE SRDCE A ZA ŽIVOTY FRETEČEK DĚKUJEME. OPRAVDU MOC SI POMOCI VŠECH MOC MOC VÁŽÍME !!!!!!!

12.9.

Dobré ráno - nejprve sdílím jeden příspěvek z facebooku, kde 5ti měsíční klučina hledá nový domov, ne začátečníky, kde by si s ním uměli poradit :-)

Blanka Filipiová - facebook
Kraslice - karlovarský kraj

Asi 5měsíční sameček .
Pokud by měl někdo zájem, jen do dobrých rukou co si umí s fretkou poradit! Původně měl jít na likvidaci kvůli agresivní povaze, tak jsem se ho ujmula. Dneska sice občas kousne, ale je o 200% lepší, takže to jde napravit. Nechat si ho nemůžu kvůli ostatním zvířatům a navíc už dalšího člena časově nezvládnu. Více v SZ. Na fotce se se mnou válí v posteli.

 

No a teď už informace o fretečkách, které jsou po operaích v Brně: oba kluci, Kiloušek i Pinďa, pojedou dnes domů.. .. jak jsem psala, Pinďa má amputované přirození a udělaný umělý vývod močovodu - pokud se ptáte, jak to vypadá atd, tak jsem sama zvědavá, ještě jsem se s tím nikdy nesetkala, tak až bude Pinďa doma, vyfotím a dám sem fotku...

No a Kiloušek je také po operaci, kýly...

Oba kluci jsou v pořádku, papkají, jsou v pohodě, ale za 14 dní musíme zase na kontrolu :-) ale snad bude vše OK :-) Děkujeme MVDr, Jeklovi opět za zachráněné životy našich fretček a za jeho neuvěřitelné schopnosti :-) 

Ještě k ceně, operace byly náročné, kluci byli v Brně skoro 2 týdny, prozatím budeme hradit  7 tis. a za každou finanční pomoc jsme velmi vděční :-)  Děkujeme moc Gabče, která pro Kilouška poslala 500,- kč. Moc děkujeme Gabčo :-) Pomoc můžete na naše transparentní účty: 2300101259/2010 a   2400580883/2010  a 

dmsplace.png

vidět tok financí můžete na: https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2400580883 a https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2300101259. POmoci můžete také formou DMS, resp. SMS zaslounou ve fomátu DMS FRETKA a odeslanou na číslo 87777. Cena jedné DMS (dárcovské sms) je 30,- Kč a náš útulek obdrží 28.50. Více na našem webu nebo na www.darcovskasms.cz. MOC DĚKUJEME. A nezapomeňte ještě klukům držet palce, ať je vše OK a vše zvládnou v pohodě a hlavně potom najdou skvělé nové domovy.. tedy, na Pinďu už ten jeho čeká :-) Moc děkujeme :-)

 

 

10.9.

Dobré ráno všem :-) přidávám informace se zjištěním, jak to bylo s fretečkami Hannah Lee a Danae Amy.... Hned 8.9. po odeslání dopisu paní Mirce N. se nám ozvala, že jej začátkem července t.r. (to je dva měsíce zpět!!!!) darovala na základě inzerátu paní D.P., s tím, že Danae kouše, na to byla paní D.P. upozorněna, a paní Mirka dávala fretky někomu, kdo s nimi má zkušenosti, nebo kdo to o sobě alespoň tvrdil.. Hannah měla miminka, však jako fretka s angorskými geny, neměla mlíko a její miminka zemřela.... paní Mirka se rozhodla již na ni nechovat a darovala tedy obě holky někomu, kde si myslela, že budou mít hezký fretčí život.. Nestalo se.. Paní D.P. během několika týdnů dala z důvodu kousání Danae a z důvodu změny zaměstnání fretky na inzerát další paní, paní Ireně, která opět kousání Danae nezvládla a rozhodla se fretky rozdělit a dát Danae pryč.... naštěstí inzerát našla Irča S., povedlo se nám s paní spojit a ačkoliv nabízela paní Irena pouze Danae, v podvědomí mé kolegyně bylo ji přesvědčit a vzít obě fretky.... což bylo pro obě fretky velké štěstí, protože jak jsme se dozvěděli s dalšího pátrání, obě fretky byly stále od narození spolu, a takové rozdělení po prožití posledních dvou měsíců svého života, by mohly nést velmi špatně a důsledky nechci raději ani domýšlet... Takže, vše dopadlo jako dopadlo :-), holky jsou docela v pohodě a po dostatečném množství pohybu už ani nekoušou :-) Jsou rády, že jsou spolu, a v týdnu půjdeme na kastraci :-) Paní Mirce záleží na tom, kde fretky budou, prosí nás, aby byly stále spolu a nerozdělovaly jsme je, což jsme tak stejně měli v úmyslu a o fretkách ji i nadále informovali. Což rádi uděláme :-) A děkujeme všem za spolupráci a vyjádření, že jsme se mohli dopracovat k pravdě, co holky prožily :-)

9.9.

Hlásíme se dnes po druhé. A to s infomacemi z Brna.... Pinďa je po operaci, má amputované přirození, takže je to Pinďa bez pindi :-) a má udělaný vývod močovodu uměle.. jinak to nešlo.. přirození špatně rostlé by dělalo stále problémy... Pinďa je po operaci v pořádku, baští, a když vše půjde dobře, tak nám ho v pátek pustí domů :-)

Malý Kiloušek ještě na operaci čeká... kromě kýly má ještě vrozenou vadu srdce, tak se uvidí. Ale dle MVDr. Jekla by se to časem mohlo spravit, takže Kikoušek má ještě šanci na plnohodnotný fretčí život. Ale to ještě musí na operaci a pak se zotavit :-) Tak ještě oběma držte palce, ať vše zvládnou :-)

################################## 

3409-hannah-2.jpg3416-danae.jpg

Přidáváme nové stránky nově příchozích freteček Hannah Lee a Danae Amy..vcelku smutný příběh... kdy fretky z registrovaných chovů,  se ocitly u kontejneru, nechtěné, opuštěné, i s průvodními papíry... namísto toho, aby se jich majitelka, která už je z jakéhokoliv důvodu, nechtěla, zbavila slušných způsobem.. I toto je jeden z hlavních důvodů, proč k nám do útulku bereme všechny fretečky.. téměř bez dotazů a do věku 4-5 let i bez podmínek.. A i po tomto věku jsme ochotni dle podmínek majitele se dohodnout.. záleží nám prostě na tom, aby fretky nekončily právě u kontejnerů, vyhozené, vypuštěné do lesa.. opuštěné a nechtěné.. jako tyto dvě krásné fretečky.. Pak respektujeme i to, že nikde neuvádíme jméno majitele, nedáváme kontakty atd.. právě proto, abychom zachovali slušnost.. však v tomto případě, kdy fretky takto skončily, uvádím veškeré dostupné informace, aby bylo zřejmé, kdo a jak jedná s živým tvorem, kdy se mu už znelíbí.. kdyby to bylo děcko, byly by toho plné noviny, TV, a člověk by byl souzen.. takto.. je vše v pořádku..legislativně, nic se neděje..  bohužel.. z lidského hlediska však ne... je to velmi špatné, a myslím, že jestli se to lidi, kteří kdy měli co do činění s těmito fretečkami dozví, a způsobili to, že fretky skončily u kontejeru, by si měli opravdu minimálně sáhnout do svědomí !!!!! Neházím zatím na nikoho vinu, není zcela zřejmé, kdo to udělal, zda paní, která si od původní chovatelky fretky vzala, či zda je mezitím někomu dala, opravdu nevím.. pokusím se pátrat, ale jestli vypátrán, nevím... více na: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/hannah-lee-a-danae-amy.html

 

8.9.  

fotografie0193.jpg

Jak víte, ani osudy jiných zvířátek nám nejsou lhostejné, a tak v současné době pomáháme hledat nové domovy pro 4 měsíčního kocourka Románka a také pro 3letého křížence černého retrievra Charlieho, moc hodného, poslušného, zvyklého být venku a v kotci, není zvyklý na pobyt v bytě (vše 

img_20140904_114917.jpg

očurává), velmi vhodného jak na hlídání, tak na mazlení. Je to velký mazel i s malými dětmi - ověřeno 1.5 roku starou holčičkou :-). Naprosto suprový a pohodový pes. Zatím umsítěn v útulku Faun v Trnové u Katusic. Doprava do Prahy možná :-) Je očkovaný, čipovaný, odčervený. Pohodář i k jiným psům  a fenkám napropsto bezproblémový :-) více info najdete na jejich vlastních stránkách - Kocourek Románek a Pes Charlie

A zase zpět k fretečkám.. včera jsme přijali 2 fretčí holčiny, dvouleté, původně nalezené v krabici u popelnice, dokonce i s doklady o původu.... člověk se nestačí divit.. holky jsou již čipované.. pokusíme se dohledat, kdo je takto vyhodil.. nicméně holky již byly v novém domově, kde si je však nemohli nechat, a tak jsou u nás.... po povinné karanténě a očkování budou k adopci. Pravděpodobně obě společně, aby to pro ně nebyl zase velký šok.. už si toho prožily víc než dost - negativního :-( 

 

7.9.

 

A je to tu.... už jsem měla radost, že se freteček v útulku snížil na cca 35, a ejhle, během víkendu hned 3 nové holčiny.. v pátek jsme vyzvedli 4 měsíční fretčí mimčo, které rodina nezvládala.. Majka dostala pořádně najíst, a z prvnotního vystrašeného kousání už je hraní :-) Jakmile projde Majka karanténou a očkováním, bude k adopci.  

p1010034.jpg

 

No a dnes přijelo další mimčo, kteří si sourozenci pořídili na prázdniny, začala škoda a psali dopis s prosbou o umístění 3.5 měsíční fretečky u nás, z nedostatku času spojeného s nástupem do školy.. a tak je Pepinka u nás.. není nijak extra kousavá, není očkovaná, takže po povinné karanténě a očkování bude také k adopci :-)

A třetí fretečka je na cestě, jedná se tříletou nekastrovanou kousavou samičku. Takže také karanténa, očkování, kastrace, výchova, a pak adopce... ideální stav, když by to takto šlo.. uvidíme :-)

Jinak je u nás vše OK. Z Vivien se stala neskutečně mazlivá, skotačivá a dovádivá fretečka.. vyskočí nad kolena, vyšplhá nahoru a vyžaduje hraní. Co je na ni nejúžasnější, že vůbec nekousne.. ani maličko.. miminka ji vychovala, naučila se ovládat sílu stisku a je z ní naprosto skvělá freťule.. takže už nám zbývá jen kastrace, a Vivien společně s Felixem, který je také suprový, mohou hledat společně nový domov. :-) 

 

4.9.

 

Začátek září je náročný.... mnoho lidí si na prázdniny pořídili miminko, a to přes veškerá varování, většinou od množitelů a těch nesprávných chovatelů, a teď jsme doslova zavaleni e-maily týkající se výchovy takových cca 4měsíčních miminek.. :-( No, musíme se s tím nějak poprat.. rodiny i my s radami :-)

Mezitím odjíždějí naše vymazlená a miloučká miminka do nových rodin, včera odjel Rafík a Arauchia a dokonce našel super novou rodinu i Freddy :-) Freddy bydlí nedaleko od Brna, má stejně starou kámošku, se kterou se teď seznamují. Fredíka jsem do nové rodiny odvezla, a tak vím, že se bude mít naprosto skvěle. Stejně tak mimčo Raffík :-) Ten má taky náhradní maminky, dokonce dvě, ale ty se ho zatím bojí.. a přitom Raffík je tak suprový :-) no, zvyknou si na sebe :-) A malá Arí bude pokračovat na Slovensko v sobotu, zatím čeká v "mezipřistání" nedaleko od Brna.. :-) Už musí odjed do nové rodiny pouze poslední klučina :-) a to plánuji na příští víkend.. teď už jsem naježděná až až... na našich silnicích je to čím dál horší.. nevím, kdo jezdíte často, ale ten počet kamionů je snad na 80ti procentech, ne-li více.. je to jeden kamion za druhým... nedá se skoro jet.. šílený... při naježdění 300 km do Brna a potom cca 600 zpět ještě s dovozem freteček do adopcí, je to šílený nápor.. :-(. Silnice jsou plné, děravé a opravované, takže člověk každou chvíli stojí v zácpě.. :-(. No, nechám toho stěžování a raději budu informovat o fretečkách v Brně..

Tak... Miminko Kilouš půjde na operaci. MVDr. Jekl udělal RTG a zjistil, že jeho střeva nejsou tam, kde mají být, a "sunou" se dolů k zadečku a potom tam dělají bouli... takže bude Kilouška operovat a pokusí se vrátit střeva tam, kde mají být.. držte palce, ať se podaří.. Stejně tak zůstal v Brně Pinďa.. Pan doktor zjistil, že jeho pindík mu dělá velké problémy, předkožka se nevrací, a je stále zanícená, a tím pádem bude muset řešit močovou trubici nějakým jiným způsobem.. Nebude to jednoduché a pevně doufáme, že jako každá taková náročná operace se i tyto dvě panu doktorovi podaří a oba freťáčci budou fit.. No a nakonec zůstala v Brně Rozárka s leukemii, kdy půjde ještě na operaci odstranění nádorků a dostane silnější chemoterapii. Tak uvidíme.. Snad to pomůže a Rozí ještě s námi chvíli bude :-) Je to moc silná bojovnice a mám ji za ty roky u nás opravdu moc ráda. Bude těžké se vyrovnávat jak s odchodem Meddy, tak ještě s Rozárkou.... :-(. No, zkusím to veseleji.

Dnes se byla podívat nová rodina na Abbigail, kterou jsme si vzali zpět z adopce, a moc se jim líbila. I Abbí se nová rodina líbí, a tak příští sobotu, protože pán ještě jede v mezidobí pracovně do zahraničí, Abbí pojede do nové, pevně doufám, že konečně té správné, rodiny :-)

A ještě máme jeden přírůstek, cestou do Brna jsme si vyzvedli 2letou kousavou fretečku Sindy. Sindy se zatím dost bojí, křičí, štěká,  když ji chci vzít do ruky, ale když už ji mám v ruce, nekousne.. jen se moc bojí.. tak doufám, že bude brzy OK, oočkujeme a snad bude moci jít do nové rodiny :-)

No a aby tu nebylo prázdno, na cestě v řešení jsou ještě 2 fretečky jako noví přírůstky k nám do útulku. Měli by dorazit o víkendu. Takže pořád je tu co dělat a v podstatě se nezastavíme :-)

Děkujeme ještě moc slečně Terezce za plnou maxi tašku konzerviček pro fretečky a panu Dušanovi za celou krabici papírových ubrousků pro fretečky. Nic z toho se tu neztratí, ba naopak, MOC MOC DĚKUJEME, že na nás myslíte a pomáháte nám :-) Také moc děkujeme paní Petře, která se přidává do naší akce 100x100 a bude nám pro naše fretečky měsíčně přispívat :-) A když by chtěl ještě někdo přidat, budeme moc vděční, veterinární náklady, ani granulky, kočkolit, pamlsky, a vše ostatní pro cca 40 a více freteček, které jsou stále u nás v útulku, nejsou zanedbatelné. Pomoci můžete buď příspěvkem na náš transparentní účet číslo nebo zasláním dárcovské sms, ve tvaru DMS FRETKA na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30,- kč a náš útulek obdrží 28,50. Více o tomto na našich stránkách nebo na www.darcovskasms.cz. OPRAVDU MOC VŠEM DĚKUJEME :-) dmsplace.png

 

 

 1.9.2014

A máme tu zase začátek září, a nový školní rok :-) Jen doufám, že to nebude znamenat zvýšený přírůstek fretek k nám do útulku, jak to tak na podzim ve všech útulcích bývá, když začnou každodenní povinnosti, méně času, a tím pádem začnou být zvířátka méně pohodlná :-(

U nás se zatím útulek prázdní, včera odjeli do nových rodin miminka Rasp a Rabia, a ve středu odjede Arauchia a Raf :-) Také by měl odjet Freddy, uvidíme ještě, jak se v nové rodně snese s fretečkou..  

V sobotu do útulku přibyl 4měsíční klučina, kterého jsme si vzali od chovatele, protože klučík má kýlu a chovatel ho inzeroval i s touto kýlou. Dá se předpokládat, že takto by si ho nikdo nevzal, a freťáček by mohl skončit špatně... tak je u  nás a ve středu jedeme na VFU Brno. Tam vezeme na kontrolu ještě Rozárku a Pindíka :-)

Na operaci zde v MB půjde ještě Ízinka, které se udělal boláček pod krkem, a tak musíme vyříznout.. 

Bez Meddy je tu smutno, ale jinak vše klape jak má, fretečky jsou v pohodě, povahově se lepší, a je s nimi veselo, a tak zahání smutek po Meddy.. Jen o Brunny mám strach, ale zatím je OK.

Přejeme všem školákům pohodový vstup do nového roku, hodně školních úspěchů a rodičům klidný rok bez poznámek a špatných známek svých ratolestí :-) 

  

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 24
Celkem: 2814321
Měsíc: 28043
Den: 1205