Jdi na obsah Jdi na menu
 


A K T U A L I T Y - ČERVENEC 2015

dmspirat1.jpg

 

 

28.7. Tak je u nás zase o něco klidněji.. mimča šampaň z pobočky v Kadani odjeli obě k Brnu, každé jinam, ale k dalšímu fretčímu kamarádovi, se kterým se nyní seznamují :-) a mají super rodiny :-)  

Novou rodinu si našel také Johny :-) moc děkujeme :-)

Další mimčo je zamluvené, bude se také stěhovat k Brnu, jenže jsme se se zájemkyní a naší cestou do Brna minulu o jeden den, takže se bude stěhovat až koncem srpna.. škoda, ale ona se k nám nemá jak dostat a my tam máme zatím naplánovaou cestu až za měsíc :-) Tak mimčo zatím čeká u rodičů a sourozence. 

No, rodiče jsou také po kastraci, dobírají ATB a tento týden se na ně má přijet podívat nová rodinka, zda se snesou s jejich fretčí smečkou. Kdyby ano, budou mít suprový domov. Tak jim držte palce, ať to klapne :-)

Jen za minulý týden jsme nechali na veterině za kastrace a další ošetření přesně 7511,- Kč + další výdaje na péči o útulek (kočkolit, granule, atd)... takže fakt to je masakr při takovém počtu freteček, a už musím znovu objednávat granulky.. a to musím už kupovat takové zásoby jako Whiskas a Friskis.. :-(

Minulý týden jsme přijali do útulku, resp. DFD, Ferdu, který jí právě jen Whiskas, a jelikož je na to zvyklý 5 let, předělat ho hned tak na jiné granulky v novém prostředí by bylo rizikové, tak musíme počkat, až si trochu zvykne, aby nepřestal jíst.. :-(

A stejně tak včera dorazila dle plánu tříletá - krásná, štíhlá a moc hodná, fretečka Jessica :-) A ta je pro změnu zvyklá na Friskis.. :-( Jinak Jessica proběhne základní péčí, má totálně přerostlé drápy, kontrolou na svrab a dostane advocate a po karanténě si hned může hledat nový domov, jelikož je fakt super. Vhodná i k začátečníkovi. Nevím jak k jiným fretkám.. to zatím nemohu vyzkoušet.. ale byla sama, tak nedokážu odhadnout, jak se bude chovat. Zkusím ještě, jak se bude tvářit na normální fretčí stravu :-)

Chooper vyhrál svůj boj s anorexií :-) když bych to tak nazvala - a papká už i granulky applaws !!! :-) super !!! a syrové masíčko dostává jen ráno a večer :-) Takže jen co "proběhnou" kastrací, on i jeho partnerka Žofka, budou také k adopci, pouze společně, ale vhodní i k začátečníkovi či dětem. Jsou moc hodní :-)

Aby nebyly všechyn zprávy tak veselé, musím napsat, že svůj život končí Ízinka... :-( Je na tom špatně, nechce jíst, má nádorky u zadečky, které jsou neoperovatelné, a tak nás čeká poslední cesta :-( Ízince je 7 let, a u nás v útulku je 3,5 roku.. :-( Bude to moc smutné loučení... :-( 

Na stejnou cestu asi pojede pravděpodobně tento týden i Adélka. Adélka oslavila tento měsíc náhderné 8mé narozeniny. Adélka Růžový Sad, u  nás byla přesně 3 roky a 9 měsíců!!!, kdy průběžně nepravidelně stále bojovala o život, byla na kaších, léčila se.. Nyní má Adélka rakovinu, je na prednisonu, prozatím byla OK, ale od soboty opět odmítá jíst. Zatím se držíme, krmíme stříkačkou a dostává léky, ale Adélka už odmítá i tu stříkačku.. Tak ještě chvíli počkám, zda se situace nezmění, a pokud ne......... :-( Nechci nechat Adélku trápit, i když to bude ještě těžší.... :-( tyhle chvíle by neměly být, ale bohužel i to je součást útulkové činnosti.. život někdy končí :-(

 

 

 

25.7.

img_20150722_203535-1-.jpgPuzzík byl předevčírem na kastraci, jedno jeho varlátko bylo nádorovité, takže asi 4x větší než mělo být, foto přikládáme. Takže odešlo na histolku a uvidíme.. Snad to bylo zapouzdřené a nebude to mít metastáze... :-) Jinak je Puzzík v pořádku, bere ATB a je OK. :-)

Předevčírem nám také přibyl do útulku nový freťáček, 5ti letý Ferda, takže Ferda liberecký, který přišel do DFD - domova fretčích důchodců s tím, že na něho majitelé budou přispívat měsíční částkou 500,- Kč. Ferdu si nemohou nechat, ale nechtějí se ho zbavit, takže proto jde k nám. Ferda má inzulinom, dle jejich veta 1.6, po naší kontrole ve středu 2.3. Takže bere prednison a snad to bude OK. Ferda má také ještě bouličku na krku, takže musíme naplánovat operaci... Na to, že byli v neděli na vet.klinice Nisa, tak si veet ničeho nevšiml.. i prednison nasadil v malé dávce, takže by mu moc nepomohla.. :-( acho.. ti veti.. to je nekonečné story :-( Jinak Ferda je OK, má samostatnou místnost, protože je starší a byl zvyklý být sám, tak než si u nás zvykne, tak mu dopřejeme klid :-)

Mimča šampaňáci, Dexter a Bety mají sbalené batůžky :-) a zítra se stěhují :-)

No a aby nás neubylo, přijel z Bruntálu Bruntík, který je úžasný a krásný :-) asi 3-4 letý klučina, zatím nekastrovaný, neočkovaný, takže s ním po této stránce ještě bude dost práce. 

A v pondělí čekáme další přírůstek - 3letou holčinu, kdysi nevhodný dárek vnučce, která se o fretku nestará.. Tak uvidíme, jak na tom bude a pak dáme info, až tu bude :-)

Takže se to tu pořád točí a točí :-) a tak to má být :-)

 

 

fretky3x.jpg21.7. Dnes jsem se hned ráno dozvěděla super zprávu... Paní Anna S. se na nás obrátila se žádostí o pomoc s adopcí jejích 3 freteček: Hledáme domov pro 3 fretky, které jsou v současné době ještě u svých majitelů. Z důvodu alergie však nemohou zůstat. Jsou to 2 kluci a jedna holka - tchořovitáholčička Čuna, nar. 19.9.2012, na majitelku je mooc hodná, ale potřebuje trošku specifický přístup, hlavně nemlátit nebo agresivně netrestat, nekřičet! jejího partnera vyloženě nesnáší a je na něj trošku ostřejší (je dost hlučný). Jed doslova odrazem chování k ní. Pokud jste trpěliví, ona je taky.
Kluci Azouš - šampaň kluk nar. 19.9.2012, mazlíček, už trošku línější, miluje tahání, nošení...a Fifin - tchořovitý kluk nar. 10.6.2013, Hrozně hravý, mazlík
Čuna a Azouš jsou sourozenci.
Krmím je Versele Laga Crispy Pellets Ferrets. Ke granulím mají takřka neomezený přístup, takže si je vezmou kdy chtějí. Dále dostávají vitamínové pasty a milují kapsičky whiskas (max 1 denně). Občas dostanou syrové vajíčko nebo něco podobného. Syrové maso vyloženě nesnáší. 
Samolzřejmě spolu s fretkami může nový majitel dostat jejich vybavení (velká klec, hračky, pelíšky, wc, granulky...). Více info u nás v útulku.

Na tuto výzvu se ozvali dva zájemci, jejichž kontakty jsem poslala paní Anně S. A dnes jsem se dozvěděla tuto zprávu: Jaroslav Bures Fretulky mam doma od nedele. Vyjel jsem rano v 3:30 abych se vyhnul vedru, bylo to kolem 200 km jedna cesta, ale stihly jsme se vratit dopoledne zdravi a v poradku, doufam. Zatim si na me zvykaji a ja take, ale budu delat vse pro to, aby jim nic neschazelo. Timto chci podekovat chovatelce, nebot fretulky jsou velmi hodne a stanici Fretky-Boleslav za zprostredkovani. Doufam, ze nebude chovatelce a utulku vadit tato informace.

Maličko mě mrzí, že přímo paní Anna S. nám nedala žádnou zprávu, ale nevadí.. důležité je, že naším prostřednictvím jsme pomohli najít nový (a věřím, že skvělý) domov všem 3 fretečkám najednou, a nemusely projít naším útulkem.  

Děkujeme panu Jaroslavovi za adopci a přejeme mnoho krásných chvil s fretečkami :-)

Na kastraci byli včera Ládík a Iňa (rodiče miminek), a vše zvládli skvěle. :-)

Dnes by měli jít Essinka a Puzzík, ale odložíme kastraci na zítřek či pozítří :-) 

No a máme potvrzeno, že miminka šampaňáci klučina i holčina pojedou v pátek do nových domovů, oba k Brnu :-) každý tedy jinam :-) ale už se na ně rodiny moc těší :-)

 

20.7. Omlouvám se, že máme prodlení s příspěvky, ale máme útulek tak plný, že opravdu není čas na pořádné psaní, příspěvky a tak :-( 

Přibyly nám další fretečky, 4 mimča, 2 tchoří kluci, 1 šampaň klučina a 1 šampaň holčina, nar. 17.5.15, spolu s jejich rodiči :-) Šampaňáci jsou již zamluvení, a pokud vše klapne, pojedou v pátek do nových domovů, rodiče jdou dnes na kastraci, takže poté budou společně také k adopci. K adopci jsou tedy ještě 2 tchoří malí klučíci, moc hodní, vymazlení, papkají nejraději masíčko :-) Více o nich na http://fretky-fretky.webnode.cz/news/rodice-s-detmi/ - jsou umístěni v naší pobočce v Kadani :-) 

Tento víkend jsme měli šicí víkend, takže se můžete v našem e-shopu těšit na nové pelíšky :-) 

Další srazík bude koncem srpna, pravděpdobně také v Trnové, tak kdož by chtěli přijet, hlaste se, abychom naplánovali obsazení domu a vešli jsme se :-)

Po kastracích jsou Turbo a Binka :-) dobrali ATB. Binka už se maličko klidní a začala jíst pastu a přestala být tak divoká, tak ještě chvíli, a snad bude moci jít koncem léta do adopce. Turbínko se bude stěhovat zcela jistě dřív, je to super klučina. Stejně jako Johny, který už má sbalený kufřík :-)

Takže se u nás pořád něco děje, Fannynka roste jako z vody, má nového kámoše, dostala Chuana, a zatím tedy ani Chuan nepůjde do adopce, a necháme ho s Fannynkou společně, takže má skoro stejně starého kámoše, se kterým spinká a není sama :-)

Tatínek Chooper - tatínek Chuana - ač u nás byl se svou partnerkou Žofkou, přestal papkat, a tak jsme skoro týden zápasali o jeho život, kdy zvracel i kaši, nakonec zafungovaly dětské výživy krůtí maso se zeleninou, a dnes už je OK, lítá a papká i syrové masíčko, takže tento jeho boj o život jsme vyhráli :-) Super.. takže až trochu zesílí, půjdou na kastraci a poté jim budeme společně hledat nový domov, protože jsou na sebe velmi zvyklí.. 

Puzzíkovi se udělal nádorek na varlátku, takže také zítra půjde na operaci a uvidíme, co řekne histolka, jak moc to je vážné. Takže zatím opět padá adopce Puzzíka a Argušky a už u nás asi zůstanou.. 

Na kastraci půjde zítra také Essinka, která už se srovnala s jídlem, je sice hubená, ale stabilizovaná, a tak nemůžeme operaci odkládat, aby nedošlo k přeříjení. A tak zítra půjde. Takže dnes i zítra toho máme opět víc než dost, tak držte freťulkám palce, ať vše zvládnou v pohodě :-)  

Zase se brzy ozveme :-)

 

2.7. HURÁ PRÁZDNINY !!!! A i my se těšíme na nějaké to volno, které však bude asi za měsíc, kdy budeme mít volno a útulek bude zavřený. Samozřejmě péče o fretečky bude zajištěna, jak jinak :-)  No a než to bude, tak jedeme na plné obrátky, a to tak, že máme naprosto plno, do posledního místečka, do poslední klece... což není moc pozitivní, ale zase jsou 4 fretečky zamluvené, takže se nám nějaké to místečko trochu uvolní :-)

K tomu máme na prázdninách Dolfíka a Pepnku od nás z útulku, brzy přijede Rufusek, který si chce cestou zpět odvézt kámoše či kámošku :-)

30.6. jsme přivezli dvě krásné holčiny, blackself samičku nar. 2011, Blackie, a její dcerku, roční Vendy. Blackie je super fretečka, hodná, vychovaná, Vendy je divoška, kterou musíme vychovat. Blackie však po kastraci bude k adopci k jiné fretečce v rodině, nemusí jít zaručeně s Vendy, jen stačí, aby nebyla sama. S fretečkami se obě snesou :-) 

Mám velkou radost z Essinky, která už papká, sice svoje psí Pedigree, ale papká, a tak jí do nich míchám naše fretčí. Tak doufám,že se dá brzy dohromady a bude moci na kastraci. Jinak je to taky suprová fretečka, kousat se jí moc nechce, což je super. :-) 

Minulý týden jsme také přijali již 6ti letého freťáčka Honzu. Honzy se zbavili původní majitelé z venkovní voliéry z důvodu nedostatku času. Dali ho rodině, pro kterou je to první fretečka, do bytu, a rodina nečekala takový smradík, jaký nekastrovaný freťák vydává, a z dalších rodinných důvodů (prodej bytu), si freťáčka nemohla nechat. A tak zoufalí volali nám, jak situaci řešit. Jelikož nám řekli, že je freťáčkovi 5 let, domluvili jsme se, že ho k nám přijmeme, necháme vykastrovat a pak si freťáčka vezmou zpět (cca za 6 týdnů po kastraci). Jenže - z očkovacího průkazu jsme zjistili, že v květnu už bylo Honzíkovi 6, a tak nám přijde na operaci starý, aby podstupoval v tak pokročilém věku kastraci, a tak si u nás Honzíka necháme na dožití a pokud bude rodina chtít, adoptuje si pak od nás jinou fretečku. Honzík je vcelku hodný, velký krásný freťák :-) 

Není to bohužel ojedinělý případ, kdy se původní majitelé z důvodu nedostatku času ve vyšším věku zbaví fretky, a ta novou rodinu buď kouše, nebo jim smrdí, a ti pak nevědí co s tím. Když kontaktují původní rodinu, ti "dají ruce pryč", zvíře si zpět nevezmou a je jim v podstatě jedno, co s jejich zvířecím přítelem bude. Je to moc špatné :-( Ale bohužel toto procento stále stoupá :-( 

Při takových inzerátech - daruji fretku - dávejte tedy pozor, jaká fretka je, jak je stará, případně jaké prodělala nemoci, jak je zvyklá na lidi, jiná zvířata, jak si zvykne na nové prostředí, protože v mnoha případech pak za dobrý skutek máte dost problémů :-(. Pokud můžeme, rádi poradíme, pomůžeme, ale bohužel také nejsme nafukovací a především i finanční důvody nám neumožňují zachránit všechny fretky v republice. Zatím tedy mohu říci, že přijímáme všechny fretky, které potřebují pomoci, proto tu jsme. A jsme moc vděčni i za veškerou vaši pomoci, finanční, materiálovou, která pro naše fretečky poskytujete :-)

Tento týden moc děkujeme za 2 obrovské balíky paní Evě T., a Petře K., kdy jsme dostali spoustu krásných pelíšků, iglů, botičku, záchůdků a prolézaček :-) Moc děkujeme :-) 

A to jsme ještě dostali nabídku o virtuální adopci naší malé Fanny, právě od paní Evy T., která již má v péči na dálku naši polotchořku Malinu :-) Moc děkujeme :-) A tak i Fanny má svou rodinu na dálku :-)

No, zpráviček je pro dnešek dost, zase brzy napíšu další :-) Krásné slunečné dny přejeme :-)

dmspirat1.jpg

Také jsme na léto nechali vytvořit nový obrázek na naše DMS, fretčího piráta :-) a Tak kdo budete chtít pomoci našim fretečkám, můžete jak formou zaslání sms, ve tvaru DMS FRETKA na číslo 87777. Cena 1 sms je 30,- Kč, útulek obdrží 28.50. Přispívat můžete také pravidelně 1x měsíčně 1 sms, když zašlete sms ve tvaru DMS ROK FRETKA na číslo 87777. 

Také máme k dispozici letáčky, když byste někdo chtěl pomoci a někde letáčky umístit, u vás na veterině atd, napište nám, letáčky v požadovaném množství zašleme :-) Moc za pomoc děkujeme :-)

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 28
Celkem: 2835855
Měsíc: 30544
Den: 1496