Jdi na obsah Jdi na menu
 


A K T U A L I T Y - KVĚTEN 2015

dmszajicek1.jpg

31.5.

snimek1.jpg

 

Poslední květnový den a dnešní vysílání pořadu Chcete mě s reportáží od nás z útulku :-) Na webu můžete vidět na odkaze: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/215562221300020/ a kdo by dal raději přednost přímo z TV, tak opakování bude ještě: 

Tento díl ve vysílání

Premiéra:

Nastavit připomenutíPřidat do Osobního programuČT2 – neděle 31. 5. – 11:35

Opakování:

Nastavit připomenutíPřidat do Osobního programuČT2 – středa 3. 6. po půlnoci – 01:40

Nastavit připomenutíPřidat do Osobního programuČT2 – pátek 5. 6. – 14:05

Útulek pro fretky

V obci Plužná už několik let existuje, roste a modernizuje se jediný oficiální a zároveň největší náš fretčí útulek a záchranná stanice pro třetí (po psech a kočkách) nejčastěji domestikovanou šelmu – fretku. Fretky, které se dostanou do útulku, jsou ze 40 % nalezené nebo odchycené městskou policií. Ze 60 % se do útulku dostávají fretky přímo od majitelů, fretky nechtěné, nevhodně darované, neuváženě zakoupené či fretky nezvládnuté a ty, o něž se z jakéhokoliv důvodu majitelé nemohou starat. Avšak fretky, které nejsou zvyklé na různé prostředí, nebo starší než čtyřleté velmi špatně změnu snášejí. Tato zvířata si dokážou vybudovat velmi silný vztah k jiné fretce i lidem. A proto jakoukoliv změnu nesou těžce, většinou přestanou jíst a v novém domově či útulku působí velké starosti chovatelům. Pokud už se k takovému kroku rozhodnete, fretku na to připravte. Majitelka útulku se domnívá, že je lepší fretku přijmout od majitele než ji odmítnout a nechat na majiteli, že se fretky zbaví nevhodným způsobem, takže fretka končí v lese, byť ve volné přírodě nedokáže přežít. Nezná své přirozené nepřátele, neumí se uživit, není připravena na zimu, proto ve většině případů uhyne. Fretky z útulku si milovníci těchto zvířat mohou i adoptovat. S její péčí, socializací a výchovou lidem zde ochotně poradí a dokonce prakticky pomohou. Převýchova nezdárného zvířátka totiž trvá až tři měsíce. Navíc útulek pořádá různé akce a víkendové semináře, kde se o šelmičce dozvíte mnoho užitečného a naučíte se s ní zacházet.

Jinak máme páteční info o Adélce, je na tom mnohem lépe, papká sama kaši a prý si dá dokonce i granulky. Tak uvidím, co se zase dozvím zítra, ale snad to s námi ještě Adélka chvíli vydrží a oslaví i své krásné 8mé narozeniny :-)

A ještě jedna skvělá zpráva: ztracená Fifinka se našla :-) v jiné vsi, ušla přes les asi 6 km, ale našla se. Je pohublá a špinavá, ale doma :-) děkujeme všem za pomoc a sdílení :-)

Pak máme další plán a zároveň pozvání na letní babský srazík, resp. šití pelíšků, hamačků atd pro fretky, a také úklid útulku :-) takže bereme jak švadleny, i samouky, tak úklidové čety :-) a to v termínu 17. - 19.7.2015, kde jinde než v Trnové :-) Tak se hlaste :-) snimek1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pro budoucí účastníky výstavy a olympiády fretek konané 17.10.2015 v Kulturní domě Čistá u Ml.Boleslavi máme také malou soutěž

snimek1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.5.

Tak jsme Adélku odvezli na VFU. Nemáme dobré zprávy, Adélka má rakovinu. Zatím zůstala na VFU, udělají testy a uvidí se, co dál. :-( Je mi z toho moc smutno...

no, holky se snažili mě potěšit a tak jsme společně naplánovali babský šicí víkend na červenec, šití pelíšků pro fretky. 

Zatím je nás 6 a hledáme ještě cca 2 osůbky znalé šití a 2 osůbky na jinou práci, třeba i úklid útulku :-) abychom se mohli věnovat šití. Více jak 10 by  nás být nemělo, abychom se nemotaly, chlapy tento víkend nebereme v žádném případě :-) a tak kdo byste chtěli pomoci, volejte 602 692 130 nebo i 773 082 536. Akce bude jako vždy v Trnové u Katusic :-) 

 

 

27.5.

Tak jsem měla takovou radost, že budu moci brzy napsat, že 30.5. slaví útulková Zuzanka 8. narozeniny a v červenci bude slavit 8 let Adélka :-) A Adélka si dodnes do rána úplně vykousala, vylízala chlupy na obou bocích, takže ji asi něco bolí, nevím.. zatím jsem se s tímto nesetkala, takže jsem hned volala do Brna a zítra vyrazíme s Adélkou směr Brno k MVDr. Jeklovi. Tak uvidíme, co to bude.. asi nic veselého, ale.. třeba to bude dobré :-) Tak 8mé narozeniny se Zuzankou oslavíme v sobotu a snad se i dočkáme těch osmin Adélky :-)

Jinak je u nás vše OK, ještě máme pár holek na kastrace, tak budeme postupně kastrovat a budeme nadále hledat nové domovy :-)

A na červenec plánujeme šicí víkend, kdy se sejdeme a budeme šít pelíšky a tak :-) Takže kdo by chtěl přidat ruku k dílu, dejte vědět. Přijímeme šikovné ručičky, mozky z nápady :-) a kdo by si chtěl pouze víkendovou péči o fretky v útulku a čistit klece, bude také vítán, abychom my mohli šít :-) Ještě termín: 17. - 19. 7. 2015 :-)

 

26.5. 

vystava-fretek-dra-01_galerie-980.jpgLIDIČKY PROSÍME POMOC... TATO KRÁSNÁ TCHOŘOVITÁ FRETEČKA, KTERÁ SE V ÚNORU ÚČASTNILA I NAŠÍ VÝSTAVY V BRNĚ SE ZTRATILA Z VENKOVNÍ VOLIÉRKY. Zde dopis majitelky slečny Petry D.: . Fretka se jmenuje Fifi La Fume Ferret Majestik (Fifinka). Ztratila se pravděpodobně dnes v noci v Drásově - okres Brno-venkov. Vypadá to, že se nám někdo vloupal na pozemek a fretkám otevřel domeček. Druhá fretka byla naštěstí líná někam utíkat. Fifinka je očkovaná a má čip (972270000352222). Hned ráno jsme ji hledali se psem a vypadá to, že se vydala někam do lesa. Cestou vyděsila v chatařské oblasti slepice. Hledali jsme ji a volali, ale zatím bezvýsledně.
Obvolali jsme všechny úřady a psali jsme všem místním veterinářům. Ještě zkusíme ty letáčky.

Posílám naši adresu. Ten les je ohraničený silnicí, ale težko říct, jestli se bála přejít.

http://mapy.cz/zakladni?x=16.4677978&y=49.3308836&z=16&source=addr&id=11477297&q=dr%C3%A1sov%20424

Pokud bydlíte někdo poblíž, udělejte si malou túrku do lesa a mějte oči na štopkách i po okolí, stále doufáme, že se Fifinka najde :-) Moc děkujeme :-)

15 hod - mám nové zprávičky, prý fretečku viděli v okolí chataři.. tak je velká šance, že se najde.. ale přesto, kdo můžete, a máte to poblíž.. pomozte :-) moc díky :-)

 

lizinka3doma.jpglizinka1doma.jpgMáme zprávičky od Lízinky z nového domova, a má se super. S novou majitelkou si k sobě hledají cestu, jelikož Lízinka je velmi bojácná, ale má majitelku velmi chápavou a trpělivou, kterou Lízinčino seznamování se s ní velmi baví, a tak je jasné, že brzy budou super kámošky :-) Moc děkujeme :-) 

vystava15.jpg

http://den-fretek.webnode.cz/

A když jsem se zmínila o výstavě, ještě jsem sem nedávala informaci, že pro úspěšnou výstavu v Brně si ji letos ještě zopakujeme u nás, v Kulturní domě Čistá u Mladé Boleslavi (kde byl ples). Místo je to pěkné, ne žádná zapadlá díra, jak by se zdálo, ale když se podíváte na fotky z plesu, pěkný prostorný sál, srovnatelný s prostředím výstavy konané v Brně. U toho je na rozdíl od Brna velké parkoviště. Na rozdíl od Brna bude trochu prolbém možná s dopravou "neautařů", ale i na toto jsme připraveni a pokud nám dáte včas vědět, jsme připraveni vám pomoci s dopravou do místa konání výstavy a zpět na vlakové či autobusové nádraží, prostě kam si najdete spoj :-) Vlakem je možné se dopravit do Bělé p.B. či Trnové. Busem možno do MB, Čisté či jezdí přímá linka Praha - Kováň, odkud je to také do Čisté kousek. Takže i toto si myslím, že se dá bez problémů řešit. A co vás čeká? Výstava nebude jen o výstavě fretek, protože mnoho fretkařů, kteří nechtějí své fretky vystavovat, také projevili zájem se takové události zúčastnit, už jen proto, aby se viděli s ostatními fretkaři či příbuznými fretečkami :-) A tak tento den bude pro fretky, proto se také tak jmenuje: DEN FRETEK, a kromě výstavy se můžete zúčastnit fretčí olympiády. Která má 10 + 1 soutěží:-) více najdete na www.den-fretek.webnode.cz. První přihlášky, abychom vše mohli v klidu a včas zařídit, jsou dány do konce června. :-) Ještě pro ty, kteří by chtěli zůstat déle, je možnost ubytování v našem domečku v Trnové, od pátku až do neděle, záleží na vás. Ubytování je za cenu 100,-Kč za osobu a noc. Kdo ještě nebyl, k dispozici sprchový kout, moderní kuchyňská linka včetně trouby a myčky, topení lokální, kdo si bude chtíti přitopit, dříví k dispozici, 2x WC - suché  venku (kadibudka) a chemické (doma). Klece a vybavení pro fretky není potřeba brát s sebou, vše je k dispozici. Pokoje jsou 2-6ti lůžkové, vybavené ložním prádlem, vždy čerstvě povlečeným, a v každé místnosti je k dispozici dostatek klecí pro fretky. Fretky je možné pouštět volně, není problém.. na tomto je nutné se dohodnout s ostatními spolubydlícími, toť vše :-) Kapacita je 20 míst, jak budou obsazeny, bude možnost ubytování v hotelech a ubytovacích zařízeních v okolí. Seznam dodám. 

 

 

20.5.

HURÁ !! Další 2 fretečky našly super nové domovy :-)

Včera odjel do Poděbrad Vilík, a to k naší nejstarší adoptivní majitelce.. paní měla již několik freťáčků, vždy z útulků či záchranných stanic, a tak chtěla pokračovat v tradici. A tak si pár dní před svými 90 (ano, čtete správně, není to chyba) 90tými narozeninami přijela ve společně se svým synem pro Vilíka. Vilík se tady zachoval velmi netaktně, a ač je velmi hodný, nové paničce hned prokousl nohu :-(. Paní se však postavila k věci velmi věcně: Tak obuju na chvíli gumáky, než si zvykne, a bude to :-). Tak Vilík odjel :-) Bude mít volný pohyb po celém bytě, a bude se mít skvěle. Moc děkujeme :-)

 

No a dnes odjela z výběru Ygri, Šmudlinky, Cindy, Lízinky, nakonec vyhrála u nové paničky Lízinka :-) Získala si ji svou přítulností :-) Začala však slintat, což zatím nedělala, a tak jsme to vzali pro jistotu přes veterinu, kdyby náhodou měla Lízinka inzulinom, ale hodnota byla 6.2, takže v pořádku. Pro jistotu nová majitelka nechá zkontrolovat krev ještě cca za měsíc, ale vypadá to, že to bude ok :-) A tak Lízinka je právě na cestě do Prahy Nuslí busem, přejeme jim příjemnou cestu :-)

Takže tu zatím čekají na nové domovy: Šmudlinka, Cindy, Ygri, Vanilka a Valentýnka :-) Však všechny spíše již ke zkušenějším chovatelům, ne k začátečníkům a ne k dětem. 

 

15.5.

Máme nové zprávičky od Kyklouška a Špuntíka z nového domova :-) kluci si vyříkali hierarchii a už spolu i spinkají :-) :-) 

Holky Ajinka a Sheilinka se v novém domově mají taky super :-) Moc děkujeme :-) za super adopci :-)

z takovýchto adopcí mám vždy opravdu radost, když fretky dělají radost a mají se skvěle :-) to člověk vždy nabije energií, stejně jako sluníčko :-) 

A už se pomalu chystáme na další projekty, kterými budou Olympiáda a výstava fretek konaná 17.10.2015 v KD Čistá, opět s možností přespání v Trnové - do naplnění kapacity (tj max 20 lůžek). Více info na http://den-fretek.webnode.cz/

chcete-me.jpgA ještě jedna důležitá informace: v pořadu Chcete mě budou 31.5. vysílat reportáž z našeho útulku :-) 

11.5.

O prodlouženém víkendu jsme měli roční schůzi členů klubu a organizace útulku :-), kterou jsme si nejen užili, ale probrali i důležitá témata o útulku, o jeho dalším chodu, podpoře atd :-) Sešlo se nás dost, sotva domeček stačil :-) a nebyli jsme tam sami, přijeli i další fretčí a lidští kamarádi, buď na víkned, spunta.jpgnebo se jen podívat :-) Takže nás např. navštívil Kyklopek, který si s sebou domů odvezl kámoše - Špuntu :-) Kluci si padli do oka a rovnou odjeli v jedné přepravce. Mám zprávičky, že doma si Kyklopek dělá větší nároky a trochu žárlí, ale kluci spí v jedné kleci, i když ne spolu, ale snad to časem napraví :-) Na foto si Špunta vegetí v novém domově :-) 

Do nových domovů odjely také holky Hannah Lee a Danae Emy, na které jejich nová rodina čekala od února, až budou holky připravené k adopci. Odjely do Tábora, tak snad to doma zvládnou v pohodě :-)

No a dalšími jsou Ajinka a Sheilinka z Kadaně, které odjely do Olomouce :-) takže to měly holky opravdu přes celou republiku :-) a doufáme, že se také budou mít fajn, mají malého lidského kámoše, který se na ně moc těšil a hned si je mazlil :-)

A další velkou novinkou je zařazení do projektu Daruj správně

kde můžete kromě DMS podpořit náš útulek přímou platbou na náš transparentní účet č. 2700480032/2010, který můžete vidět na adrese: https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2700480032

Všem moc děkujeme :-) jen díky vám můžeme my pomáhat :-)

 

6.5.

img_20150506_145957-1-.jpgNa facebooku se ráno objevila zpráva o nalezené fretce v Rychnově u Jablonce n.N. Nálezci řešili situaci, kam s fretkou, a tak jsme se domluvili, že si img_20150506_150035-1-.jpgpro ni dojedeme. Přivzeli jsme tedy krásného obrovského stříbrného klučinu, svrabík a špína mu leze z uší ven, drápky neostříhané, ale je tlusťoučký, a moc hodný. Informace na úřadě v Rychnově je, tak uvidíme, jestli se najde původní majitel. Je možné, že klučina utekl třeba z nějaké venkovní voliéry, protože je nekastrovaný a smrdí tedy maximálně :-) Věk typuju tak 3 roky. Strava dle káka nic moc.. U nás se vrhl na granulky a syrové masíčko :-) a pak asi unaven si ustlal v hamačku :-) 

Nejdříve samozřejmě prozkoumal vše co mohl, a je jako střela, takže fotek mám hodně, ale všechny šíleně rozmazané. S focením budu dělat další pokusy zítra, snad se to povede lépe. Protože je z Rychnova, říkáme mu Richi :-)

 

Chloe je po operaci propuštěná, vše dopadlo dobře, nyní měla z původní 1,6 inzulinom už přes 5, takže bude nadále bez léků a kontrola inzulinomu proběhne cca za měsíc už zase na Slovensku u Adi. Tak se vše povedlo a p. doktorům Hauptmanovi a Jeklovi velké díky :-)

 

 

 

5.5.2015

Dnes máme dvě důležité zprávy:

Na VFU v Brně podstoupila operaci inzulinomu mladičká Chloe, která k nám za tímto účelem - operace - přijela zpět z naší pobočky na Slovensku. A tak byla dnes Chloe vyšetřena, kde se potvrdila nutnost operace a ihned operována. Zítra by nám Chloe měli pustit :-) Tak jen věříme, že vše bude OK :-)

svicka.jpg

A druhá, velmi smutná, že nás ve věku 7 let opustila naše úžasná fretčí kamarádka, velmi hodná, milá, přítulná fretečka, která s námi chodila do škol a školek, jak byla skvělá, Žanetka. Žanetka podlehla svému věku a nemocem - cysta na ledvině, a problémy se záněty zubů. Už je u svých fretčích kámošů za Duhovým mostem. zanetka.jpg

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 25
Celkem: 2833844
Měsíc: 30085
Den: 1212