Jdi na obsah Jdi na menu
 


p1010047.jpg12.12. AGI - v minulém týdnu jsme byli kontaktováni z naší veteriny, že tam byla na ošetření paní po pokousání fretkou a zda ji mohou dát kontakt na nás.. takže jsme se s paní domluvili a včera nám přivezla Agiho (původně se jmenoval Agi, pak Fred, ale já raději volím jméno Agi, protože Fredů už máme až moc.. ). Agiho si zakoupili ve zverimexu v Mladé Boleslavi.. Znám ho.. Chodím do tohoto obchodu poměrně často.. a  vím, jak fretky chovají - pochopitelně v akváriu, cca 80 cmx40x40. Stále pod žárovkou. Původně měli tyto kluky dva, ale jeden byl od Agiho pokousaný, měl v uších svrab, a tak na moje upozornění ho prý poslali na léčbu.. Agi, který byl více agresviní, zůstal ke koupi pro někoho.. říkala jsem si - chudák, kdo si ho koupí.. a ejhle, už je u nás.. protože pochopitelně  po několikaměsíčním pobytu v akvárku ve zverimexu je tlustý, nezvyklý na běžný kontakt s lidmi... a ačkoliv majitelka měla při nákupu svou 3letou !!! dceru, klidně jí kousavce Agiho prodali.. jak by to dopadlo, kdyby Agi nepokousal majitelku, ale její malou dceru, raději ani nedomýšlím.. zvláštní, že když pokouše někoho pes, i malé děcko, jsou toho plné noviny a všude se to řeší.. když pokouše fretka zakoupená ve zverimexu, neděje se nic.. a přitom - nezlobe se na mě - ale z mého pohledu je to "kazový výrobek" či spíše "nebezpečné zboží".. kolik těchto případů už jsme měli a kolik jich (bohužel) ještě bude.. a to je zcela jistě jen zlomek toho, co je ve skutečnosti.. Přitom třeba psouna chovají ve zverimexu v kleci.. proč chovají fretku v akvárku pod stálým světlem žárovky? když fretka potřebuje přítmí a spát? Stále více se utvrzuji v tom, že naše petice je správná. Doufám, že bude mít alespoň nějaký účinek. Začátkem ledna bychom ji chtěli odeslat na ministerstvo.. tak je k podpisům ještě čas :-)

Agi zatím bydlí v kleci, chodí na záchůdek i mimo, uvelebil se v hamačku a kouká ven.. zkusím ho vzít na vodítko a ven :-) a také vyfotit.. pak o něm napíšu více. Ještě mám v plánu navštívit onen zverimex :-)

13.12. Nejdříve jsem včera navštívila onen zverimex.. No.. těžko říci... prodavačky mi tvrdily, že kupující upozorňovaly, že fretka kouše, ale že zákazníci na koupi trvali. Prý už jednou Agiho prodali a vrátil se jim, kupujícímu vrátily peníze... A teď znovu.. Agiho by klidně vzaly zpět, vědí, že kouše, ale na otázku, co s ním bude dál, nedokázaly přesně odpovědět.. Tak jsem jim prostě řekla, že už jim ho nedám.. A Agi jako by to cítil, doma byl v pohodě.. pustila jsem ho normálně doma, běhal, zkoumal, všechno pro něho bylo nové, a vůbec nejevil známky agrese.. nešel mi po nohou, nic takového.. spíše se bál, schovával se přede mnou, není na kontakt s lidmi zvyklý.. ale myslím, že časem bude v pohodě, snad brzy.. :-) není zvyklý jíst ani pastu, ani pamlsky, vůbec nic nezná a vůbec nic si nevezme.. takže ho musíme v první řadě naučit na vitamínky.. misku s granulkama však doslova vybílil :-) ferretky mu vyloženě chutnají :-) když bude trochu přijatelně, chtěla bych s ním vyrazit ven.. ale i doma je opravdu Agi poměrně klidný.. beru ho tedy pouze v silných rukavicích, ale ohnal se po mě jen jednou, když jsem ho odhytla a šla uložit do klece.. ale když si ho nevšímám, nevšímá si on mě.. tak si na sebe snad zvykneme.. a pár foto :-) p1010042.jpg

 

 

 

 

 

p1010044.jpg

Agi se snažil vlézt do roury, ale je tak tlustý, že tam nevejde :-(. Budu mu muset pořídit nějakou větší, jako měl kdysi Tedík (ten ji ale zničil).

p1010046.jpg

14.12. Ve zverimexu rozporují, co jsem napsala na stránkách... prý zákazníky upozorňovali, že Agi kouše a že není vhodný k malému dítěti... Vědí, že kouše, zakousl se i jedné prodavačce hodně do ruky, druhá s ním prý vycházela poměrně v pohodě... dávali mu i pamlsky a denně prý hodinu a více běhal... Prostě 2 názory.... nejsem soudce..  Avšak jsme se s pracovnicemi zverimexu shodly na tom, že fretka tam víceméně nepatří a že chovat ji v akvárku není opravdu to pravé ořechové...ale že ony nemají možnost s tím něco udělat. To chápu... Majitel obchodu je někdo jiný... a ten vidí vše jinak. Zkusím ho kontaktovat... narazím, vím to, ale uvidíme.. :-) 

V každém případě nutno říci, že Agi je na tom mnohem lépe, než byl např. Tedík.. Agi je jen maličko vystrašený... doma se pohybuje naprosto bez problémů... všude vše zkoumá, běhá, včera jsem mu nacpala do papulky pastu, a začala mu chutnat (jak jinak :-) ), tak doufám, že pasta bude náš první krok k dalšímu zblížení... nedá se moc chytit, to se schovává pod gauč a za skříně, ale když se mi to povede, nejeví známky agrese.. spíš se prostě jen bojí, není zvyklý na kontakt.. Budu ho takto pouštět co nejvíce a podle jeho chování si myslím, že bude brzy v pohodě.. :-) Je ho tedy pořádný kusanec.. vážila jsem ho, má 1780 g.... a jinak je nádherný :-) 

Také se Agi přestěhoval do největší klece co doma máme (150x60x60), co zatím obývala Johny, aby měl dost místa.. malého prostoru si užil dost.. tak aby měl prostor i když zrovna neběhá... všechno hezky prozkoumal, a myslím, že se mu tam líbí :-) 

16.12. V Agim se moc zatím nevyznám.. včera jsem měla pocit, že se mu nějak nezdají moje nohy a protože jsem měla jen otevřené bačkory, raději jsem se ukryla do bezpečí na stoličku.. nerada bych měla krásné mladé 4 fretčí špičáky v noze.. tak uvidíme.. přes vánoce bude více času, tak se na Agiho chystám  :-) s intenzivní výchovou :-)

20.12. Agi pomalu začíná chodit na záchůdek, včera už nebylo káko jinde v kleci, tak je to super :-) Jak vidět, i taková freťule chovaná ve zverimexu na hoblinách pochopí, kde je to správné místo.. je to šikula :-) Ten už jen, aby také pochopil, že ho máme rádi a nekousal :-) ale k tomu také dojde :-)

21.12. Agimu pomalu sahám do klece pro záchůdek a s granulkama bez rukavic.. zdá se mi mnohem lepší.. nevyjíždí.. ona jeho "agresivita" je pouze z neznalosti, z velmi malého kontaktu s lidmi, z nezvyku.. jen co si zvykne bude suprový. Je nádherný, obrovský.. Jo, a taky začíná dospívat - a tím pádem pěkně smrdět :-).

28.12. Agi je lepší a lepší.. stále ho beru v rukavicích, ale Agi nejeví žádné známky toho, že by mě chtěl kousnout.. to spíš já - při představě krásných mladých fretčích klučičích zubů zakousnutých až po kořen ve své ruce - mě vcelku mrazí - takže jsem opatrná.. Ale vylepšíme to časem :-) Agiho zatím říje přešla, takže už tolik nesmrdí, čekáme to znovu na jaře :-) jak se slušného klučičího freťáka patří :-)

02.01.2012 Tak poprvé o Agim v novém roce :-) Agi se hodně změnil během vánoc, naučil se chodit ven na kšírkách, a komunikovat se mnou - jinými lidmi ještě ne.. Agi se strašně bojí.. nedá se chytit, když je na volno, pořád se někde schovává, i když jsme venku, chodí pořád při zdech a jen může, zaleze do každého výklenku.. jen štěkne pes, hned je naježený, křikne děcko, tak také.. bojí se úplně všeho.. a tak bere zavděk moje chování a nošení na rukou a tím pádem ani nekouše :-) kousnul mě jen jednou, a to byla moje blbost - potkali jsme na procházce lidi a moc se jim líbil a protože fretky neznali, tak se vyptávali... snažila jsem se jim ukázat, jaké má fretka zoubky a jak to potom bolí, když tyto zoubky zajedou do člověčího tělíčka.. no a Agi to pochopil po svém a ukázku předvedl do písmene, se vším všudy :-) prostě tak, jak má být.. takže lidé pochopili, že fretka není pro každého, já jsem se s krvácejícími dvěma prsty vydala směr domů :-) Agiho jsem pochválila, jak se krásně zhostil svého úkolu a ukázky a dál spolu komunikujeme lépe :-) Agi začíná věřit mě, a já stále více jemu.. nikdy jindy mě už nekousl.. neožene se, když ho beru do ruky, nikdy.. jen si prostě musí zvyknout na všechny zvuky kolem, že se mu nic nestane, aby se přestal bát. Pak z něho bude super krásný (je obrovský a nádherný) freťák :-) je to moje zlatíčko (jak jinak) :-)

4.1. Agiho musím pochválit.. už se krásně naučil chodit na záchůdek, a i jinak se zcela uklidnil.. už se zdá že se ani tolik nebojí.. časem to bude opravdu skvělý, nádherný, obrovský (zatím tlustý) freťák... co mě tak trochu "děsí" že má jen jednu kouličku.. takže nás čeká složitější kastrace, protože vet bude muset tu druhou najít v bříšku... takže Agiho u nás necháme, než bude i po této stránce v pohodě.. protože ještě není pohlavně dospělý, nechceme kastraci uspěchat, takže ještě tak 3 měsíce u nás bude zcela určitě. Uvidíme, kdy přijde do říje. Jinak je fakt nádherný, stejně jako Fredík Karlovarský.. tyhle kluky od sebe poznáte jen povahově, a Agi je maličko silnější.. jinak jsou oba nádherní :-)

5.1. z Agiho se pomalu stává mazlíček.. začal tedy děsně smrdět - opravdu po chlapsku :-), ale jinak je z něho mazlík.. :-)

9.1. Agi nám od pátku bydlí s Johny, která se k němu prostě jen tak nastěhovala, aniž by se někoho zeptala.. a Agi ji přijal.. a tak tam společně hospodaří..no, hospodaří.. bordel dělají!!!! společně!!! a děsně je to baví.... záchůdek převrácený, vysypaný, kočkolit po celé kleci (150x60x60), takže opravdu pěkný bordýlek.. ale Agi i Johny jsou spokojení, a tak nezbývá, než jejich rozhodnutí přijmout :-)

10.1. Agi je správný uličník... dělá mu dobře společnost Johny.. a dokonce začali společně chodit na WC.. asi nechtějí mít "doma" "bordel" :-) což jim nemohu jinak než schválit :-) a je pochválit :-)

16.1. S Agim jsme o víkendu opět vyrazili na zámek (ještě s Johny a Adélkou). Agi je super, chodili jsme venku, to se mu moc líbí.. v neděli se mu podařilo se vyvlíknout z vodítka, naštěstí na zámeckém dvoře nemá kam utéct, a navíc se díky své váze pohybuje poměrně pomalu, tak jsem ho nechala na volno a jen jsem za ním chodila sem a tam :-). Asi po půl hodině jsem se ho jala vzít do ruky s tím, že mu dám kšírky a ještě půjdeme do parku.. ale ejhle.. Agi měl asi jiný názor a dal mi ho najevo zakousnutím se do mého kloubku na prostředníčku levé ruky.. a to fest.. musela jsem tahat, takže mám pěknou trhlinu v kůži.. a ruku opuchlou celou tak, že mi chlapi museli přestříhnout kleštěma prstýnek, protože ruka byla opuchlá před prstýnkem, za prstýnkem a ten ruku řezal :-(.. Jo jo Agi, dobrý zásah :-)

18.1. Prst už se hojí, ruka zpuchla a s Agim normálně komunikujeme jako by nic :-) Kámoška Johny přišla do říje, tak bydlí každý sám :-(

20.1. Agi je skvělý... když ho pustím běhat a už má pocit, že má dost, sám si vleze zpět do klece a prostě spinká :-) pravda je ta, že to dělá většina freteček :-) jsou to fakt miláčkové.. kdyby jen tolik neshazovali všechny věci z polic a tak.. kolikrát nemohu do fretčárny ani vejít... už mám všude provázky, ale vynalézavé fretečky vždy přijdou na to, jak se pobavit :-) potvůrky :-)

25.1. Agi je úžasný uličník.. prostě správná fretka, před kterou musí mít člověk trochu respekt, ale ne zákeřná, že by člověka napadal.. musíme počkat, až Agi ještě trochu dospěje, zatím je na kastraci moc brzy, ale vzhledem k tomu, že má jedno varlátko v bříšku, tak kastrace je nutná, a dokud nebude Agi v pořádku, nemůžeme ho dát do adopce.. takže Agi u nás ještě pobude.. což je fajn :-) Má stále největší klec, nejvíce prostoru pořád (taky nejvíce smrdí) :-) a odpoledne se teď střídá v běhání po domě s klukama...tak to je očuchávání, kdože tam byl před ním :-) moje ruka po Agiho zoubkách už je vcelku zahojená, tak můžeme začít znovu :-)

26.1. Z Agiho se stává další moje "srdcovka".. to víte, po určitém "krevním" spojení, se můj vztah k fretce mění.. přeci jen jsme si byli blíž než je normální :-). Agi je nádherný.. obrovský, velký, a chytrý.. takový pohodář.. strašně rád je venku, ale když na něj ještě "nevyjde řada", jen kouká, a nijak se nesnaží dostat z klece ven.. včera jsem ho nechala běhat doma do unavení.. ale to bych se nedočkala.. Agi vůbec nejevil známky únavy a lítal a lítal a lítal a značkoval a značkoval a značkoval :-) Moc ke mě zatím nepřijde  - jako ostatní fretky - na zaťukání na zem, na zavolání a tak.. přijde jedině, když mám u sebe nebo na prstě pastu.. tu líže bez problémů a nechá se i vzít do ruky.. nejeví žádné známky toho, že by mě chtěl kousnout.. podle mě i to kousnutí co "provedl" bylo z leknutí.. než z agresivity.. takže jen co Agi získá jistotu, že se mu nic nestane (ono se mu nestane, ale on to neví :-( ), bude z něho super, nádherný, velký freťák.. Však na adopci s ním není spěch, je ještě poměrně mladý a musíme počkat, než zcela pohlavně dospěje a potom jít na kastraci (už se asi opakuju), kvůli  nesestouplému varlátku.. Takže času na sebe s Agim budeme mít ještě dost a dost.. myslím, že by mu také velmi vyhovovaly dlouhé procházky, ba přímo túry.. jen co bude lépe, vyrazím s klukama.. :-)

31.1. no, tak místo procházek mě přepadla chřipka, takže se snažím fretečkám co nejvíce vyhýbat, aby ji náhodou nechytly také.. takže jsou v péči ostatních členů rodiny :-) Z Agiho se však postupně stává zlatíčko.. je velmi komunikativní, společenský... velmi rád běhá a hraje si :-)

2.2. Agi je skvělý.. kdybych si pořád nemusela hlídat nohy, předtím, že mi je bude chtít odtáhnout jako samičku, bylo by to mnohem lepší.. bohužel s kastrací musíme ještě vyčkat.. není na ni dost starý :-) Ale jinak je Agi skvělý :-) Mám ho moc ráda..

3.2. Když běhá Agi doma, vydrží hodiny, všechno prošmejdí, několikrát, několikrát přeznačkuje a pořád u toho koká a koká a koká.. to je ještě fajn.. horší je, když ho to přestane bavit, nebo spíš má pocit, že už má "hotovo" a začne se zaobírat mými končetinami.. z toho moc happy nejsem.. netuším, kdy je bude považovat za samičku.. a tak raději uskakuji předem :-)

10.2. Agínek je skvělý.. běžně už běhá doma, jen si musíme trochu dávat pozor na nohy, aby si je nespetl se samičkou.. je velmi komunikativní a hravý.. prostě skvělý.. ještě chvíli chceme vyčkat s kastrací a operací.. aby co nejvíce dospěl :-)

14.2. Agoušek mě včera pěkně prohnal.. asi by rád našel nějakou samičku a moje nohy se mu zdály naprosto ideální.. a tak mě honil a honil.. stihla jsem tak tak zdrhnout z pokoje a zavřít za sebou dveře :-) "obrněná" rukavicemi jsem se vrátila zpět... Agínek už si zase hrál na gauči a byla jsem mu ukradená - naštěstí.. tak se pořádně proběhl a putoval zpět "domů" (do své klece).  Kastraci naplánuji co nejdříve.. tohle je děs :-)

24.2. Tak na kastraci ještě nedošlo.. ale ono to zase tolik nespěchá.. Agi se prostě každý den proběhne, když jsem doma sama, já si dávám pozor na nohy - resp. mám boty - a je klid.. jinak je Agi děsně hravý.. :-) je velmi komunikativní a milý :-). Bude z něho super freťák :-)

7.3. Z Agiho je děsně skotačivý a hravý freťák.. pořád mi skáče po nohou, chce si hrát, utíká, schovává se, prostě super klučina.. někdy mám tedy ještě obavy, aby nestiskl více, než by se mi líbilo, ale zatím ne.. ale spíš je to tím, že jsem opatrná než tím, že by to neudělal.. si tedy myslím.. nějak nemám odvahu mít dobrovolně prokousané prsty a vyzkoušet to :-) tak až časem :-)

20.3. tak prsty mám zatím celé, Agi není útočný, ale zase tak miloučký jako by měla freťule být ještě není.. možná je to říjí.. myslím, že už je ve věku, kdy by mohl kastraci podstoupit, a tak ji zařídíme co nejdříve :-)

28.3. Agi je děsně hravý.. stále mi skáče kolem nohou a chce si hrát.. je to takové divoké zlatíčko :-)

18.4. Agi je dnes na operaci.. musí mu vet vyjmout jedno varlátko z bříška. Tak mu držte palce :-).

19.4. Agi je po kastraci v pořádku.. ale bylo to mnohem složitější.. Agi měl (a stále má) jedno varlátko v bříšku, protože se bohužel nepovedlo ho najít.. Agi je poměrně silný (má 1850 g) a tím pádem samý "tuk" a varlátko je asi velmi maličké (velikosti špendlíkové hlavičky) a tak ačkoliv se vetové snažili všemi silami, hledali na všech možných místech (Rupertek má tedy 3 jizvičky), druhé nesestouplé varlátko se nepodařilo najít. Takže odeperovali "jen" to "normální" a musíme čekat, zda druhé varlátko doroste.. Pro Agi to bylo náročné, ale zvládl to.. Dnes už je vcelku v pohodě, snědl (stříkačkou) viyo kapsičku a spinká.. dostali jsme ještě ATB a zítra jdeme na kontrolu ...  

20.4. Dnes už je Fredík OK. Už sám papká, nelítá, ale chodí, už se cítí lépe :-) ale ještě dostaneme ATB.. a pak musíme časem najít druhé varlátko, jestli se to podaří..

23.4.  V pátek jsme byli s Agouškem na kontrole, vše je OK, dostali jsme ATB a tak léčíme :-) Agi je však už v pohodě :-)

 24.4. Agi bere ATB a je v pohodě.. a najednou je z něho mazel.. bere si ATB s pastou z ruky, krásně mi u toho okusuje prsty, ale nekousne.. je to miláček :-)

26.4. Z Agiho se najednou ze dne na den stal miláček nad miláčky, před kterým se už člověk nemusí mít ani trošičku na pozoru.. Je opravdu zlatý.. zatím stále bereme ATB, ještě do soboty, a pak se uvidí.. Jizvičky se krásně hojí, vše vypadá dobře :-) 

04.05. Agi s námi vyráží na dovolenou a odtud se bude rovnou stěhovat do Olomouce k Renn a Kokoskovi.. Co se další operace (druhé varlátko) týče, jsme s Renn domluvené, že za cca 3 měsíce, až nastane situace toto řešit, se domluvíme co a jak.. a každém případě další operaci a léčbu hradíme. Jen prostě Agi nemusí čekat na operaci a další léčbu u nás v útulku, ale již v super novém domově. Renn - díky. Jste skvělí a moc si važí adopce a péče o freťulky vážím :-) 

09.05. Agi odjel v pondělí 7.5. do nového domova do Olomouce ke kámošovi Kokoskovi. No.. zatím se moc nekámoší, Agi má ještě pozůstatky hormonů a tak se snaží to dávat Kokoskovi najevo. I paničku trochu více kouše - jen více stiskne při hře, ale i toto ho přejde.. u nás byl v pohodě, potřebuje si zvyknout na nové prostředí a nové lidi kolem, však u nás byl přesně 5 měsíců !!! a to je nějaká doba :-)    

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

LIDKA www.zdvorakovasadu.wbs.cz - POZDRAV PRO AGIHO

DOBRÝ DEN ,
PŘEČETLA JSEM SI TENTO ČLÁNEČEK A AČKOLIV NEMÁM ZKUŠENOSTI PŘÍMO S FRETKAMI ,MOC MĚ TO POBOUŘILO JAK SE NĚKTEŘÍ LIDÉ CHOVALI K AGIMU,TAK KRÁSNÉ ZVÍŘE A ONI TAKTO K NĚMU ,KAŽDÝ KDO CHCE NĚJAKÉ ZVÍŘÁTKO CHOVAT BY SI MĚL UVĚDOMIT ZDA TOMU ZVÍŘÁTKU MŮŽE POSKYTNOUT TO CO POTŘEBUJE,ZÁZEMÍ ,POTRAVU , PROSTOR......PROSTOR ZŘEJMĚ AGI NEMĚL A ANI VĚTŠÍ KONTAKT S LIDMI....PROTO SE ZDÁLO ,ŽE JE AGRESIVNÍ ,ALE JAK JSTE SAMI VYPOZOROVALI NENÍ V NĚM AGRESIVITA ,ALE STRACH....AŽ TEN STRACH Z LIDÍ PŘEKONÁ A VY MU TO UMOŽŇUJETE BUDE Z NĚJ ÚPLNĚ JINÉ A MILÉ ZVÍŘÁTKO .....MOC VÁM ZA AGIHO DĚKUJI A PŘEJI MU ŠŤASTNÉ CHVÍLE S VÁMI A VÁM S AGIM.HEZKÉ A KLIDNÉ VÁNOCE PŘEJÍ LIDKA A OVČÁCI Z DVOŘÁKOVA SADU.

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 22
Celkem: 2813177
Měsíc: 27612
Den: 1083