Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOTADA

p1010118.jpg10.3.2011  společně s Beautym jsme si ze Zooparku Chomutov přivezli ještě roční až dvouletou tchoří holčinu, kterou jsme pojmenovali BOTADA (Sirotek). Je takový sirotek.. našli ji už v říjnu loňského roku běhat kolem poklady právě u Zooparku. Tak se jí pochopitelně ujali a protože u nás má lepší šanci najít nový domov a taky co se lidského kontaktu týče lepší péči, předali ji k nám.. .. Je to vcelku hodná freťulka, zatím je trochu vystrašená, to víte, někdo ji opustil a vyhodil, poté byla půl roku někde a teď ji zase přestěhujeme k nám.. zatím juká kolem, co se kde děje, ale myslím, že si brzy zvykne a bude super. Je asi kastrovaná, s určitostí nemůžeme říci.. Včera jsem ji i vyfotila, takže fotečku dodám co nejdříve :-) Hledáme pro Botadku opravdu trvalý a milující domov :-)

14.3. Teda Botadka mi dala zabrat.. pustila jsem ji doma, jako pouštím ostatní fretečky, ale ta potvůrka se strašně bojí, pořád se schovává a nedala se chytit.. takže jsme odsouvali gauč, křeslo, všechno a pořád nic.. vždycky se jí povedlo utéct... nedala se nalákat ani na pastu - na nic - prostě si řekla.. vy si asi myslíte, že jsem hloupá nebo co.. pak mě chytnete.. nic nebude :-) žádné lákadlo.. nakonec se povedlo.. takže budu zatím Botadku pouštět jen ve fretčárně, než si trochu zvykne.. ale jinak nekouše.. když ji chovám, mazlím, vezme si pastu, všechno, prostě jen na prostředí kolem sebe si musí zvyknout.. je krásná, taková tmavá :-) moc hezká.. bude z ní super společnice :-)

16.3. Tak mám obavy, že nám přišla Botadka do říje.. :-( takže kastrovaná není - ono se to velmi špatně poznává, jizvičky nikdy nejsou vidět a sono ukáže jen problémy dělohy, takže pokud je vše OK, není možno poznat, zda je freťulka kastrovaná či ne.. takže je nutno počkat na "přírodu".. a ta ukázala, že Botadka je freťulka v plné síle a plná života :-) Dnes by se na ni měli přijet podívat z nové rodiny a případně si ji odvézt.. budu s nimi muset tuto záležitost probrat, zda ještě necháme Botadku vykastrovat či si to zařídí sami.. Jinak co se chování týče.. Botadka má trochu strach, když ji chci chytit a tak, ale když na ni sáhnu, nekouše.. a co se mazlení týče, je velmi mazlivá, hodná, milá, skvělá.. jen jí moc zatím nechutná vitamínová pasta - naše fretčí lákadlo - tak jí učíme všemu, co je v životě krásné :-)

17.3. Botadka odjela včera večer do nového domova k Jablonci n.N... Zuzka z ní měla velkou radost, Botadka jí to oplatila občasnou kousnutím do krku :-) tak snad si holky budou i nadále  rozumnět :-) . Děkujeme za adopci :-)

18.3. Máme už 2 zprávičky z nového domova Botadky.. :-) snaží se jí naučit na záchůdek, to Botadka moc neumí, ale je vidět podle zpráv, tak snad jsou na dobré cestě, jinak se v novém domově rychle zabydlela, všechno prošmejdila a je prostě "DOMA". Zuzce a její rodině moc děkujeme. Botadka si takovou rodinu moc zaslouží :-)

20.3. cituji dopis z domova od Botadky:

Botádka už se tu zabydlela se vším všudy. Lítá a dovádí, přerovnává skříně a útočí na pantofle a na nohy. Manžela už štípla, a tak včera bezmocně poskakoval po kanapi, zatímco Botádka na podlaze rychtovala jeho bačkory. Na ty moje má zálusk taky, ale jakmile dám dolů ruce, pochopí, že ty ruce a nohy patří k sobě a nechá toho. Neustále mi olizuje ruce, krk a bradu a mazlí se. Můžu ji klidně tahat za nohy, zakrývat oči, pusinkovat bříško, a nic, je v klidu. Dnes se na ni přijeli podívat mí rodiče a nechala se dokonce i pohladit a nikde ani náznak kousnutí.  Už se taky naučila vylézt na kanape a když tam včera objevila manželovu bundu, prošmejdila rukávy a kapsy a v jedné z nich našla uzávěr od Coca Coly a hrdě si ho nosila v tlamičce. Škoda že byla rychlejší než foťák. Když něco zaujme
její pozornost, dokáže třeba minutu bez hnutí sledovat, jak si náš Ben čistí tlapku nebo jak já vytírám podlahu.
Ještě se musíme pochlubit, že už chodíme na záchod vzorně, úplně bez problémů. I když spinká, probudí se, sleze dolů, dojde si na písek do rohu, vyleze zpátky do hamáčku, přitáhne si svou želvičku a spí dál. Je to strašně hodná, kouzelná fretečka. Vůbec nechápu, že se jí někdo mohl chtít zbavit. Teď už jenzvládnout tu kastraci.
Zuza a Botádka

a další:

Ahoj,

tak jsme dnes byli na kastraci a zatím to vypadá dobře. Spala asi do tří a pak už nám dala najevo, že můžeme dát všechny vyhřívací láhve pryč a přikryla se jen svou želvičkou. Tak jsme dali vodu s medem a navečer půl Viyo kapsičky. Botík už se škrábal ven z provizorního pelíšku a pořád chtěla běhat. Bála jsemse, aby si nějak neublížila, ale nebyla k udržení. Kdepak spinkat, běhat chtěla. Nosila si špunt od šampáňa a manžela už zase jemně štípala do nohou.Tak jsme ji už dali zpátky do její klece; jen jsme ji odstranili horní patra a místo v hamaku spinká teď dole ve fleecové dece, aby co nejmíň šplhala. Bříško má celé stříbrné, prý něco hořkého, aby si to neolizovala. Za chvíli ji dám zase najíst a ráno už snad může své granulky; má je nejradši. Ještě pohlídám,
aby chodila na záchod. Zítra s ní manžel pojede na kontrolu. Moc jsem se o ni bála, ale zdá se, že to nejhorší máme za sebou. Děkuju za pomoc a za rady.

Zuzka a Botádka

 

24.3. Ahoj,

 Botádka se má k světu. Běhá, jako by žádnou operaci neprodělala; jen občas nestihne doběhnout na záchod, když takhle řádí venku; v  pelíšku to ale stíhá bez problémů. ATB nám dali nějaká jiná, ale  bere se jen půl tablety ráno, takže působí 24 hodin. Ráno jsme se s  ní trochu prali, aby to spolkla, tak se chci zeptat, jestli na to  nemáte nějaký fígl. Naštěstí už vzala na milost i manžela a nekouše  ho. Dál ho ale rošťácky  štípe do nohou a šibalsky přitom pokukuje. Občas ke mně přiběhne a sápe se nahoru, abych se s ní mazlila. Dnes  mě taky chytla prst do tlamičky a snažila se mou ruku zatáhnout do
doupěte za kuchyňskou linkou. Je ale skvělá, stiskne jen tak, aby  neublížila. Dnes ještě spinká v kleci "v přízemí", aby nemusela šplhat, ale zítra už asi zavěsíme hamak. Má to holka s veškerým  luxusem - vystlali jsme ji klec zbrusu novou, měkkoučkou dekou, kterou jsme se zdráhali dát na náš starý gauč :-) A pak když jsme viděli toho drobečka se zavázanou pacičkou a sešívaným bříškem, nemohli jsme jinak. Je to naše malé sluníčko. Příští středu jdeme na stehy a je to.

 S pozdravem
 Botádka a Zuzka

27.4. Další zprávičky od Botadky:

Botádka se má dobře, už chodíme na kšírkách ven. Běhá po louce a je spokojená.

Bříško už jí zarůstá hustou tmavou srstí - je to takové malé španělské cikáně.

Pořád nejraději okusuje lidem nohy - hlavně návštěvám. Mými nohami také nepohrdne, ale kouše jen do ponožek a cloumá s nimi vší silou. Dává ale pozor, aby mi neublížila. Manžela už vzala celkem na milost, i když jeho nohy jsou pro ni asi neodolatelné. Teď mají novou hru - mává před Botádkou ručníkem jako toreador a Botík skáče a chňape po ručníku. Taky se nechává posílat skluzem po plovoucí podlaze, přiběhne zpátky a chce ještě. Jen běda když se jí nedostává pozornosti. To potom hrabe a cloumá mřížemi a do včerejška ještě převracela a vysypávala záchod. A pak samozřejmě dělala bobečky jinde. Máme doma dva rohové záchody, a tak manžela napadlo, že jeden přišroubujeme do klece napevno, aby ho nemohla převrátit, a ten druhý do něj pevně vsuneme. Moc si liboval, že to skoro nejde vyndat, že Botík to nevyndá, ale mně to půjde lehce, když ho budu chtít vyčistit. Náš terorista byl pravda trochu zaskočený, ale netrvalo ani 5 minut a vítězoslavně kokala a poskakovala u převráceného záchoda. "Vzpomeň si na Chomutov," prohlásil zničeně manžel, a od té doby má záchod jeden a pořádně přišroubovaný.

Botádka taky miluje vodu, a hlavně tu v psí misce. A nejlepší je, když cáká a teče po podlaze, to se jí moc líbí. Proto jsme po nějaké době začali misku dávat raději na okno. Jenže Botádka se učí rychle. Za chvíli hopky hopky a už trůnila na parapetu a miska se s rachotem řítila dolů (i s vodou). Má ale i mírumilovnější zábavu - moc si vyhraje s vnitřkem z Kinder vajíčka. Já jí ho házím a ona za ním peláší, ale protože ho nemůže vzít do tlamičky, pořád jí utíká a ona skáče do vzduchu jak praštěná.

Naučila se z okna přelézt na stůl k počítači a během tohoto mailu mi už několikrát zapnula kalkulačku a Outlook a ještě mi upila džus z hrnečku. Je naprosto k neutahání, řádí 5 až 6 hodin v kuse :-) Ale je to miláček, je ohromně společenská. Až se mi ji podaří ulovit foťákem, pošlu pár fotek našeho predátora.



 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kateřina - dotaz

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli je Botata kastrovaná? Moc se mi líbí, ale chtěla bych raději kastrovanou, protožr mám doma fretího kluka. Díky za opdověd

Alena - Re: dotaz

dobrý den, je lepší nám psát na mejlíka dotazy a tak.. Nakonec se ukázalo, že Botadka kastrovaná nebyla (mysleli jsme původně, že je), ale přišla do říje.. ale už je to asi bezpředmětné, je již adoptovaná. Ale určitě budou jiné fretečky, a kastrace není problém..

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 30
Celkem: 2836162
Měsíc: 30654
Den: 1564