Jdi na obsah Jdi na menu
 


DORKA

p1010206.jpg DORKA

damian.jpg 23.5. 2012 DAMIÁN a DORKA  p1010206.jpgjsou dalšími obyvateli našeho útulku. Damián i Dorka jsou již od podzimka v péči Soni z Petřvaldu, kam je dala jejich p1010200.jpgmajitelka s tím, že jede za prací do zahraničí.. bohužel ani po návratu si je nevzala a celých 7 měsíců je nebyla ani jednou navštívit. Nijak o ně neprojevovala zájem, a to i když věděla, že Damián je těžce nemocný, diagnostikovali mu v Ostravě rakovinu a Damián se potřeboval velmi léčit. Snažili jsme se majitelku kontaktovat, snažili jsme se pomoci s tím, že se o Damiánka postaráme, o jeho léčbu atd.  Bohužel majitelka má své osobní problémy a fretky doslova "hodila za hlavu".. nemoc nenemoc.. :-(. Trvalo nám několik měsíců - a tedy - obdiv Soně - že to nakonec dokázala a přemluvila majitelku, že nakonec svolila, a mohli jsme Damiánka dovézt na všechny testy do Brna. V tomto směru musím ještě moc poděkovat Janě T., která zařídila vyzvednutí Damiánka i Dorky (protože obě freťule jsou na sobě velmi závislé a nepřidlo vůbec v úvahu, že by jel do Brna Damiánek bez Dorky - a také díky v Brně, že umožnili ponechat u nich obě fretečky společně :-) ). Takže nakonec toto pondělí 21.5. putoval Daminán s Dorkou do Brna k MVDr. Hauptmanovi.. Výsledek testů v Brně byl více než šokující !!!! Damiánek žádnou rakovinu nemá !!!! tudíž závěr veterinářů, u kterých zatím Damiánek byl, byl velmi špatný.. co k tomu dodat? :-(. Damiánek měl benigní lipom u pravé přední nožičky, což v Brně ihned odoperovali a včera už Damiánek přijel k nám.  u nás se proběhli, seznámili s novým prostředím,  jsou naprosto bezproblémoví, p1010204.jpghodní, Damiánek i přes jizvičku ještě se stehama je naprosto úžasný, a šli sami spinkat do klece, kterou měli připravenou otevřenou :-) a spinkali spolu, v jednom velkém klubíčku.. dívala jsem se na ně dlouho.. jsou úžasní :-) Až se Damiánek vyléčí, budeme pro oba hledat novou rodinu. Nemusím podotýkat, že musí jít oba společně :-) Damiánek je nádherný freťák - trumfnul všechny co jsem doposud viděla a měla - je to velmi světlýdorka.jpg (téměř bílý) stříbrňák, vážící 2,25 kg !!! takže opravdu pořádný kus chlapa :-) Dorka je také velká, na holčinu, váží 1,2 kg a je tchořenka :-) také miloučká a krásná :-)

24.5. Přidala jsem fotečky Damiánka a Dorky a celý jejich rodokmen můžete  najít na fretce.com.. Dorka: http://fretka.kom.cz/fretka.php?id=1442

Damián: http://fretka.kom.cz/fretka.php?id=977

tzn. že Dorka je 4letá freťulka a Damián již 5ti letý klučina :-) 

Také musím zmínit finanční otázku, které bohužel s tímto souvisí a bez peněz se neobejdeme - Damiánek stál v Brně cca 3000,-. Když napočítám náklady, které se hradily opravdu zbytečně v Ostravě - za diagnostiku neexistující nemoci, je to smutná bilance.. O to větší útěchou pro nás všechny však je, že je Damiánek zdravý a bude žít plnohodnotný život. Věřím, že se pro něho i pro Dorku najde brzy super rodina :-)  

28.5. Damián a Dorka jsou opravdu super .. :-) strašně hodní, milí, a Dorka už se krásně naučila chodit "žebrat" do kuchyně piškotky :-) 

4.6. Damiánek měl ke konci minulého týdne průjem, ale velký, úplně zelený tekutý.. lekla jsem se, co se děje a po poradě s lékařem jsme nasadili antibiotika. Po dvou dnech už byl Damiánek mnohem lepší.. tak nevím, jestli to bylo po oslabení po operaci, či co to bylo za "potvoru", která na Damiánka vlezla, všechny ostatní freťule - i Dorčí - byly a jsou v pořádku. I Damiánek už je OK.. začneme pomalu p1010178.jpgplánovat jeho převoz do Petřvaldu, kde budou s Dorčí u Soni ve virtuální adopci :-). Přikládám foto Damiánka v "míčkové" kleci na hraní.. Dorčí někde lítala sem a tam prolézacíma tunelama a tak foto nevyšlo :-)  

20.6. Damiánek docel dost zhubl.. musím ho zvážit, ale zcela jistě nemá  nad 2 kg.. je z něho chlapík jako lusk a dokonce i víc běhá.. :-) mám z něho velkou radost :-) Dorčí je uličnice první třídy, super rošťanda .-)

Damiánek bohužel podlehl začátkem září nemoci, kdy mu selhávaly ledviny a játra. V Brně se ho snažili zachránit, odebrali mu jednu ledvinu a vše se zdálo být OK, ale nakonec selhala játra a už se nedalo nic dělat :-(. Damiánek odešel za duhový most. 

Dorka naštěstí jeho nepřítomnost zvládá skvěle a je naprosto v pohodě. Jsme za to moc vděční, měli jsme o ni strach.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hana P. - D+D

Po dlouhé době jsem otevřela tyto stránky a chtěla bych sem napsat jednu věc: Vám všem, kteří jste se o Damiána s Doruškou postarali a i nadále staráte, patří obrovské díky, které se nedá ani pořádně vyjádřit. Přeji vám, abyste se s těmito případy setkávali co nejméně. Říká se, že nejhorší je srážka s blbcem. Pevně věřím, že pokud si tohle někdo přečte, poučí se z toho a raději požádá o pomoc dříve, než už bude úplně pozdě. Damián už není vzdychající lenoch, ale čilé zvířátko užívající si život a Dora pořád stejná šmejdilka, které nic neunikne, prostě jsou spokojení hlavně díky vám a Soni, to je živý anděl :)

Nona - DD

Ahojky, napíšu nějaké nové info o DD. Doruška je teď co je Damča akčnější, taky spokojenější, protože si s ní mnohem více hraje :) Když je jdu pustit tak prvni vyleze Doruš, vysápe se mi doslova na ruku a hned mě musí umýt, asi jsem moc špinavá :D Potom se probere Damiš a čeká až ho vytáhnu a musí taky umýt "špinavou" paničku, takže mám sešmirglovaný celý obličej :D Oba přibrali, a mají nádherný zimní kožíšek. Jsou to miláčci prostě a jsem ráda, že je tu mám :)

Alena - Re: DD

Ahojky..díky moc za zprávičky, to je super.. jsou oba tak zlatí :-) super.. nepotřebujete něco?

Nona - Re: Re: DD

Ne né, děkuji všechno máme, dokonce i něco malinko z poslaných penízku ušetřím a odkládám .)
Jinak jsou to opravdu velcí miláčci

Bara - Re: DD

Ahoj,
tuhle stranku bedlive sleduji, protoze Doruska i Damian jsou z meho odchovu. Strasne me mrzi, ze to s nimi tak dopadlo a ja byla v takove situaci, ze jsem si nemohla dalsi dve fretky vzit domu. Moc vam za ne dekuji a moc je podrbejte a pomazlete :(

Marta - Dorka a Damiánek

Dobrý den,
chci se jen zeptat, nevíte-li na které veterině s Damíkem byli. Ať se jí popřípadě můžu vyvarovat. Pokud teda můžete tuto informaci zveřejnit.
V Ostravě jsou nejlepší zkušenosti s MVDr. Raškou.
Jen by mě zajímalo, jak určili, že se jedná o rakovinu. Protože přece musí udělat testy aby toto mohli určit...nemůžou se přece podívat na bulku a říct jé hele bulka, tak to je rakovina....

Soňa - Re: Dorka a Damiánek

Dobrý den na vet.jsem s něma byla u MVDr Stáňi. Střídá se tam několik vetů. Nikdy nebyl žádný problém s diagnostikou u fretek (chodila tam ještě jedna slečna , když docházela pomáhat do OV útulku s útulkovýma fretkama), a prošlo jich tam celkem dost a vždy vše ok. Paní doktorka se od začátku přikláněla k lipomu (alespoň k tomu největšímu pod packou přední), jelikož se nezdařilo odebrat injekčně vzorek s vhodnýma buňka, rozhodla se pro sono (tam dojíždí extérní vetka, jen jeden den v týdnu) a paní vet. co prováděla sono, přišla s tím, že má útvary na slinivce a ledvinách a že to jsou nádory. Proto naše vet. rozhodla udělat odběr vzorků tkáně a podle toho zahájit léčbu. Těžko říct, ale myslím si, že podle odběrů tkáně by přišla na to, že to je lipom. Ale to už teď co by ,kdyby nemá cenu nějak řešit. A k panu Raškovi by jsem nešla, už jsem na něj slyšela celkem dost kritiky(třeba je fajn, ale já k němu určitě nepůjdu).

Alena - Re: Re: Dorka a Damiánek

Soni díky za vysvětlení :-)

Soňa - Re: Re: Re: Dorka a Damiánek

Není zač Ali, když už jsem to s něma obsolvovala vše, tak můžu napsat alespoň informace rovnou od zdroje, tedy mě :D Co Damča? Je mi po nich moc smutno, a jak tu na ně koukám, tak to je jak by jsem dávala k adopci svoje vlastní fretky, tak mě nevzali ani kluci ani Buchtík :(

Marta - Re: Re: Dorka a Damiánek

Děkuju za info. Já jsem se snažila pozjišťovat taky nějaké věci a ona to vůbec nemusela být chyba veta. Vzorky tkáně se kamsi na rozbor odesílají a závisí prý hodně na zkušenosti člověka, který ten rozbor dělá a vyhodnocuje. Nevím tedy jak přesně to je, tohle je můj laický překlad.
Já zatím zkušenost s Raškou nemám, takže nemůžu hodnotit. Jen jsem psala, že jsem na něj slyšela nejvíce pozitivních hodnocení. Vím ale, že raději budu volit jeho, než ty střeva co mám tady v okolí... :-)

Alena - vetové Ostrava

Dovoluji si i já přispět příspěvkem, který jsem obdržela e-mailem a týká se MVDr. Rašky a kol. Takže cituji: Spousta fretkařů z Ostravy i dalekého okolí tak chodíme. Hlavně k MVDr. Lucii Kokešové. Ta se totiž specializuje na malá zvířata a je moc šikovná. Za těch pět let, co tam pracuje se vypracovala... Já jsem tady moc spokojená. Vystřídala jsem několik veterin, ale už bych neměnila. Známe se všichni osobně a chodíme tam "jako ke kamarádům". Když byl můj freťák před 2 roky hospitalizovaný s ECE, starali se o něj moc dobře a neměli problém konzultovat situaci s Brnem. Stejné to bylo s freťulkou a jejím srdíčkem. I další freťulka měla "kdysi" holčičí problémy a ty jsme operativně řešili. Tehdy jsem s ní jela do Brna k MVDr. Jeklovi a ani tam nezjistili , proč má neustálé výtoky z vulvičky. Teď výtoky už nemá, ale přibylo srdíčko. Velký dík této veterina patří i za našeho psíka.. Vždy nám vše vysvětlili, ukázali a snažili se řešit a konzultovat.
MVDr. Raška je jedinný mužský na klinice a řekne věci tak jak jsou. Je to machr a vynikající operatér, vždyť se na tuto veterinu sjíždí za operacemi i z Polska a dalekého okolí z ČR. Navíc na této klinice mají stálí a věrní pacienti i určité výhody jako bonus.

Terka od Noelka - Hmmm

Tři nebo pět to už je jedno ne??? Co na to říkáte??? Zjišťuji jak jsem Fretečkám podlehla a jak mě mají omotanou kolem prstu???

Soňa - Re: Hmmm

No to jo ono se to už ztratí :DD

Daniela - dorka a damián

Dobrý den,
mohu se zeptat jak jsou oba zhruba staří a přidáte-li jejich fotky?

Alena - Re: dorka a damián

Dobrý den, Damiánek je 5ti letý a Dorka 4 letá.. fotečky jsem přidala :-) hezký den. AN

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 19
Celkem: 2836119
Měsíc: 30628
Den: 1548