Jdi na obsah Jdi na menu
 


FRODO (výchova)

6.10.2011 FRODO - Dnes jsem měla telefonát, že paní "vybouchlo"hlídání a 7.10. musí odjet a potřebovala by pohlídat fretku.. Řekla jsem ano, ačkoliv jsem si slíbila, že žádnou fretku na hlídání už nepřijmu. A možná osud tomu chtěl, že to bylo dobře. Paní se synem přivezli asi půlročního klučinu, dlouhého a hubeného, ale krásného, ovšem naprosto nesocializované, nevychovaného.. naše seznámení proběhlo tím způsobem, že mám pěkných 6 kousanců v palci.. Frodo kousnul a překusoval jako divý, a pěkně hluboko..Doma na něj nesáhnou jinak než v tlustých palčákách... A opět je to stejná písnička.. Frodo zakoupený z velkochovu, naprosto nesocializovaný, nezvyklý na lidskou ruku, neumí chodit na záchůdek, prostě v podstatě divoký tchoř než domestikovaná fretka. Paní při prodeji jim řekla, že do půl roku bude hodný.. jasně.. majitelé chtěli domácícího mazlíčka, a přitom musí doma chodit v botech a tlustých rukavicích - pěkný "mazlíček" :-( a čekat pů roku, jestli Frodo bude hodný. Žádné informace k fretce neobdrželi, jak na to, jak s ní zacházet, jak fretku vychovávat.. V tomto ohledu musím říci, že opravdu dobré - menší - chovatelské (ne chovné) stanice, kde fretku vymazlí, oočkují, očipují, jsou velkou výhodou a mohu je doporučit. I jiné chovatele, kteří mají doma fretečku a mají miminka a mají je vymazlené (např. většího mazla než byla Coco jsem dlouho neviděla - a to se narodila omylem). Jde opravdu prostě jen o přístup lidí. Zda mají ke zvířatům přístup a záleží jim na nich anebo jim jde jen o to "schrábnout" za mimino nějakou tu stovku či víc a hurá - mimino pryč a prachy doma, příští rok porodíme znovu :-(. Prosím buďte opatrní při výběru svého domácího mazlíčka. Jen tak se nám do budoucna může podařit, že fretka bude fretka a nebudou existovat velkochovy, kde jim jde jen a jen o peníze.

Takže.. Frodo je u nás, na hlídání a zároveň na výchovu. Domluvily jsme se paní z původně zamýšlených 14 dní cca na měsíci a uvidíme.. Udělám co budu moci, aby byl Frodo milejší :-) a vychovanější..

12.10. Tedy Frodík mi dává zabrat.. strašně se bojí.. ještě se mi nepodařilo ho pořádně začít vychovávat, zatím se jen snažím, aby získal jistotu prostředí, že může volně běhat, dostat pastu a pamlsky a nic se mu nestane.. Frodík toto zatím nechápe a strašně se schovává.. většinou se mi ani nepodaří ho chytit (nesnažím se tedy moc, nechci ho vystresovat ještě víc než je, čekám, až si zvykne a přijde sám) a raději zaleze zpátky do klece a z ní kouká ven.. Předpokládám, že je opravdu někde z venkovního chovu, voliéry, kde byl s matkou a sourozenci a nikdo si ho nikdy nevšiml a pak ho prodal.. bude na něm ještě hodně práce. Jinak je to krásný freťák.. velký, dlouhý, podobný Cipískovi, až na barvu :-)

14.10. S Frodem zatím bohužel žádná velká změna.. strašně se bojí.. i když i v tom už je maličká změna, už přede mnou tolik neutíká a dokonce si jde i čuchnout, když zaťukám rukou na zem.. a kous.. (do rukavice). a zase uteče.. má strašnou nedůvěru v okolí, je vyděšený.. až získá jistotu, bude fajn. takže budeme pokračovat ve výchově. nechci na něho moc naléhat a děsit ho, musí na to přijít sám :-)

17.10. Frodík se pomaličku přestává bát a začíná si zvykat. A tak je načase nastoupit s intenzivnější výchovou, pokud dovolí počasí, i procházkami ven. Jinak je krásný... má pod bradou nádhernou mílou masku :-) Tak uvidíme, jak nám to společně půjde :-)

18.10. Frodík už běhá doma, je strašně hravý...sice pořád kouše a bojí se, ale už přede mnou neutíká, naopak, běhá ke mě a chce si hrát, což je velký úspěch... velmi rád je venku, teď bylo krásně, a tak jsme byli včera i dnes více než hodinu.. Je to správný prdloušek :-)

24.10. Frodík se pomaličku lepší, přestává se bát.... zatím ještě kouše, ale je to míň a míň. Bude z něho časem krásný a pohodový freťák :-)

7.11. Frodo měl v sobotu odjet zpět do domova, jeho majitelé si pro něho na zámek přišli, ale přeci jen jsme se ještě domluvili na dalším pobytu Frodíka u nás, abychom ho majitelům, jako začátečníkům, dali již naprosto hodného :-) Takže na další akci 3.12. by již Frodík mohl být OK, budu se snažit ze všech sil :-) Mají ho moc rádi a moc se na něho těší. Tak ať jim dělá jen radost, a nemusí se ho bát a brát ho v rukavivích.. :-)

10.11. Frodo udělal pokroky mílovými kroky.. a myslím, že ho budu moci majitelům vrátit dříve, než jsem plánovala.. Froda od včerejška mazlím bez rukavic, sice se ještě snaží kousnout, ale nejdříve ho varuji syčením, pak zataháním "za hřívu" a nakonec dojde na uplácení.. aby věděl, že je lepší ty ruce olizovat, než kousat.. ještě 2 dny a bude mazel :-) domluvím se s majitely na příští víkend. Moc se na něj těší, myslím, že budou rádi :-)

11.11. Frodo je super :-) občas trochu ještě vyrukuje se snahou kousnout, ale ihned toho nechá :-) zjistí, že odměna je lepší než kousanec, takže si vcelku vychází vstříc :-) velmi rád běhá, nejraději by byl puštěný pořád.. když bude mít tuto možnost, bude skvělý :-)

13.11. Tak jsme s majiteli dohodnutí, že si Froda vyzvednou v pátek, takže jen "dopilováváme" jeho výchovu.. Frodík je super, jen občas zkusí maličko více stisknout, dostane "syčící" odpověď a pustí... Je velmi hravý, bude z něho super společník :-)

15.11. Frodík už je opravdu pohodář.. je tedy velmi akční, dokáže doma lítat celé odpoledne, bez známky únavy.. velmi rád si ještě jen tak ze srandy kousne do nohou :-) jen provokuje a děsně ho to baví.. :-) takový správn uličník je to :-) prostě kluk jak má být :-)

18.11. Frodík už úplně normálně běhá doma.. doma moc nadšení nejsou, protože Frodík je jak tornádo, lítá a člověk ho ani nestihne pozorovat.. junknete na gauč a on už je mezitím pod skříní, v tunýlku.. jejda, tuhle jste to měli vidět.. Frodík prolézal průsvitným tunelem - rourou - a tak ho to bavilo, že lítal kolem dokola pořád a vrtěl u toho ocáskem.. ale jak :-) je to skvělý uličník.. Zítra poputuje zpět do své rodiny.. budou s ním mít co dělat, potřebuje hodně pohybu, volnosti,  nejlepší budou procházky a tak.. když má Frodík pocit, že se mu málo věnujete, štípne do nohy.. což je skoro pořád, když je puštěný, protože vyžaduje neustálou pozornost.. je to nádherný, dlouhý, štíhý, krásný a miloučký freťák. :-) Věříme, že jsme pomohli, Frodíka pohlídali, vychovali a s radostí ho předáme domů, kde ho mají moc rádi a moc se na něho těší :-) I z toho máme velkou radost :-)

21.11. Frodo v sobotu odjel domů... doufám, že je tedy nebude kousat :-) rošťák, ale moc se na něj těšili.... Z Frodíka už byl úžasný freťák - puberťák :-)

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< květen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Statistiky

Online: 35
Celkem: 2857660
Měsíc: 34787
Den: 1551