Jdi na obsah Jdi na menu
 


JŮLINKA (výchova)

julinka1.jpg30.4. Ve čtvrtek jsme "dostali" do výchovy nádhernou fretčí holčinu, však bohužel velmi kousavou.. resp nám přišla tato žádost a pak jsme se telefonicky s rodinou domluvili na výchově Jůlinky :

Dobrý den,

Prohlížel jsem Vaše stránky a našel na nich, že jste ochotni pomoci i s výchovou. V únoru jsme si od sl. Kláry Zalabákové  CHS Silver Star pořídili fretečku.
·         Tvrdila nám:
·         Mládě – 6 měsíců
·         Očkovaná
·         Zdravá
·         Hodná- přítulná zvyklá na lidi
Skutečnost: Neočkovaná, zánět dásní, stáří odhadováno podle veterinářky dva až tři roky, v obou ouškách těžký zánět a svrab. Dodnes nedodala očkovací průkaz. Lhala nám i veterinářka ke které údajně sl. Zalabáková jezdila. Našel jsem proto jinou veterinářku a vše jsme postupně vyléčili. Dnes je holčina zdravá.
Máme už jediný problém a tím je její kousání. Když je v kleci, tak je v pohodě, ale venku je chvilku hravá, ale když ji chceme chytit tak to bere jako útok – syčí a nechce se nechat chytit, když stříháme drápky, nebo čistíme ouška, tak musíme na to být dva, jinak je zle. Máme ještě jorkšírku a s tou fretka problém nemá. Když má fretka náladu, tak se spolu i honí po bytě a vzájemně na sebe neútočí, jen se tak trochu provokují. Jen s lidmi má problém. Prosím Vás tedy o pomoc. Nabízíte na Vašich stránkách, že jste schopni si fretku převzít a dát ji dohromady. Prosím Vás o tuto službu. Přivezu ji i s její klecí na kterou je zvyklá, granulemi a uhradím všechny ostatní náklady. Hlavně když se Vám podaří ji odnaučit to kousání a někdy i útočení. Nechci, aby to nakonec zůstalo tak, že zůstane navždy zavřená v kleci. Není to dobré pro obě strany.
Děkuji za pomoc.
 
Je nám moc líto, že stále znovu a znovu řešíme a "napravujeme" fretky z velkochovů, množíren, od nezodpovědných chovatelů, kteří mají "chovatelskou" stanici, a na své zkušenosti lákají lidi.. Když si přečtete stránky sl. Zalabákové, nabydete dojmu, že je skvělá, snaží se všemožně pomáhat fretkám, odsuzuje sl. Yasmin za její nezodpovědný přístup k fretkám atd.. A ona sama píše, že jen závist ostatních a pomluvy jí ubližují.. když je ona tak skvělá!!!! Však bohužel opak je pravdou.. ne nadarmo byly již vytvořeny stránky http://ferrets2000.webnode.cz, právě proto, aby varovaly lidi před nákupem fretky z tého "chovatelské" stanice. I majitelé Jůlinky tyto stránky našli.. bohuže až potom, co Jůlinku měli.. jejich náklady na léčbu Jůlinky (svrab, blechy atd) šplhají do tisíců.. Takže pokud se chcete vyhnout problémům, finančním výdajům... ověřte si raději předem CHS, osobu, od které fretku kupujete.. a více také na našich stránkách http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/kde-si-poridit-fretku-.html
 
 
 
co se samotné Jůlinky týče.. je opravdu taková, jak majitel popsal v mejlíku.. je nádherná, v kleci opravdu hodná - pravděpodobně je zvyklá na to, že jí sl. Zalabáková přijde vyčistit klec, dát granule atd.. ale zcela jistě se s ní nikdo nemazlil a nepouštěl ji navolno proběhnout.. protože toto obojí je pro Jůlinku doslova "španělská vesnice".. takže my se teď pokusíme dát Jůlinku co nejdříve "dohromady", aby z ní byla právoplatná fretka, taková, jaká má být.. milá, mazlivá, hodná :-) Majitelé byli u nás úplně uvytržení z toho, jaké fretky vlastně jsou.. jak dokážou být mazlivé, hodné, přítulné, hrající si, kokající :-) atd..Jůlinka je jejich první fretka, a o to více považuji za velmi nezodpovědné od sl. Zalabáková prodat takovouto fretku začátečníkům.. tím jim zkazí veškerou radost z takového úžasného zvířátka, způsobí jim nepříjemnosti, finanční výdaje, a neumožní jim vědět, jak je fretka skvělá !!!! Snad se nám podaří toto napravit.. :-)
 
A teď už opravdu k Jůlince samotné... zatím je situace stejná, Jůlinka se seznamuje s prostředím a okolím a pomalu si na sebe zvykáme.. Brzy začneme Jůlinku mazlit, chodit s ní ven a prostě takový ten již "standartní" postup, jak je popsaný např. u Tedíka :-)
 
 
02.05. Tak musíte dle fotky uznat, že Jůlinka je opravdu krasavice.. A na rozdíl od Ízinky si nechá uklidit klec, dát granulky atd.. "problémy" má jen, když ji chci vzít do ruky.. ale to vymazlíme :-) Jůlinka s námi zcela jistě pojede na dovolenou s fretkou a budeme se mazlit a mazlit a chodit na procházky, až z ní bude mazlíček :-)
 
03.05. Jůlinka s námi pojede na dovolenou, kde na ni budeme mít celé dny čas, a tak věřím, že udělá pořádné pokroky.. zatím kouká, myslím, že vše co se u nás děje ji zajímá.. nechá vzít (zatím v rukavici) a pohladit, a tak věřím, že její nedůvěru brzy prolomíme :-)
 
09.05. Jůlinka si dovolenou s námi užila :-) tedy my s ní.. byla s námi na každém výletě, učila se chodit na kšírkách a mazlit se.. musím říci, že po několika takto strávených dne, kdy nám Jůlinka spinkala v náručí apod., je z ní mazlíček.. někdy štípne, když jí lezeme do pelíšku, ale není to nic krvavého, jen protlačená kůže.. :-) Jůlča šla z ruky do ruky, málem jsme se o ní prali, protože je fakt skvělá !!! byla s námi v restauraci, spinkala v pelíšku, ochutnala zmrzlinu, prostě si to užívala stejně s námi :-) takže ještě pár dní a troufám si říci, že se Jůlinka bude moci vrátit domů.. Zároveň jsme se tedy shodli, že to zcela jistě nebudu půlroční či 3/4 roční mimino, ale fretka tak 2-3 letá..
10.5. přidávám fotečky Jůlinky z výletů.. jak vidno, spinkala nám v náručí a byla naprosto spokojená :-)
p1010180.jpg

p1010179.jpg

 

 

 

 

 

 

p1010173.jpg

 

14.5. Jůlinka je skvělá, zvídavá, a už se zcela normálně nechá vzít do ruky, pomazlit, opusinkovat a tak.. ještě si ji chvíli nechám, ale pokud bude vše takto a ještě lépe, myslím, že koncem května bude moci jít zpět do své rodiny.. :-) To by u nás pobyla tak měsíc.. to by bylo super :-) Tak uvidíme :-)

15.5. Z Jůlinky se opravdu stává mazlíček.. Do klece už jí "lezu" úplně normálně, dá se kdykoliv zít do ruky, pomazlit :-) ještě zkusíme pustit na volno doma, jak se bude chovat a hlavně jak se bude chytat :-)

22.5. Jůlinka je zlatá.. O víkendu se o ni starala Káťa, teď Míša - a nekousne nikdy nikoho.. někdy se trochu zvědavě - bojácně - kouká, ale nechá se mazlit, chovat, a nekousne vůbec. Vezmu si ji ještě teď na víkend pryč a pak už si myslím, že se bude moci vrátit domů :-)

24.5. Jůlinka je fakt skvělá !!! Vezmi si ji ještě jednou teď na víkend, ale myslím, že už na ni není co "vychovávat", protože Jůlinka je prostě zlatíčko. Domluvím se s majiteli a příští týden (dle dohody) bude zcela jistě moci jen domů :-). Pak už jen dám majitelům instrukce co a jak, aby byla Jůlinka stále v pohodě a myslím, že nejhorší období má zcela jistě už za sebou :-)

25.5. Jůlinka už běhá doma.. zatím si je ještě tak trochu nejistá a nedá se chytit, schovává se, běhá rourou sem a tam, to ji děsně baví, přijde k nám, ale když ji chceme vzít do ruky, uteče.. zatím ji vždy nalákáme na pastu, a tak se i toto maličko zlepšuje.. takže jen ještě vypilujeme toto a bude se moci vrátit Jůlinka domů.. jinak tedy o žádných kousancích už není ani zdání :-) je naprosto skvělá, pohodová, milá :-) a nádherná :-)

4.6. Jůlinka je opravdu lepší den ode dne.. ještě když běhá volně, se nerada dá chytit, bojí se.. raději zaleze do roury apod.. odtud se dá vzít do ruky pomocí pasty.. pastu líže krásně z prstu, a není problém ji druhou rukou vzít.. vůbec se už nevzpírá.. jen ještě "vypilujeme", aby se přestala bát a bude to.. ale už chodí i sama "očuchávat", přijde ke mě, k nohám, zjistí, že se jí nic nestane  zase odejte.. při rychlejším pohybu se však běží rychle schovat.. musí tedy získat jistotu, že se jí nic nestane, aby se dala kdykoliv vzít, chytit, nebála se, a potom už bude opravdu moc jít domů. Jinak je zlatá.. :-) a opravdu nejtamvší ze všech freteček u nás. Je nádherná :-)

12.6. Jůlince pomalu balíme "kufřík" a může jet domů.. je skvělá... moc hodná, milá, mazlivá, prostě úžasná.. nekouše :-) trošičku se ještě bojí, a když běhá volně, schovává se přede mnou do roury, ale trocha pasty na prstě to spraví, Jůlinka vyleze a dá se bez problémů vzít do ruky.. a když už běhá dlouho a chce se jí spinkat, vždy si zaleze do svého pelíšku.. tam je v bezpečí a tam se jí líbí :-) fakt je naprosto pohodová.. čistotná, prostě černé zlatíčko :-). Takže už je "k vyzednutí" a jen se domluvíme s majiteli, kdy si pro ni přijedou :-)

18.6. Jůlinka by měla odjet domů tento týden :-)

25.6. V pátek si přijeli majitelé pro Jůlinku.. zjistila jsem, že jsem to pěkně popletla, celou dobu říkala Jůlince Jůlinko a přitom se jmenuje Bonie.. no, to jsem pěkná trubka :-). Ale.. hlavní se podařilo, rodina  se s Jůlinkou, tedy Bonie, hned mazlila, a byli rádi, že konečně mají fretku - člena rodiny :-) Držím palce, ať jsou všichni OK :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Soňa - ....

Teď na ní koukám a vypadá úplně jak Nonečka i ty světýlka v těch očkách , úplná dvojnice

Jebakiju - Re: ....

Přejeme Jůlince šťastnou cestu, ať se jí doma líbí a už nekouše své páníčky.

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 24
Celkem: 2843532
Měsíc: 31877
Den: 1713