Jdi na obsah Jdi na menu
 


TEDÍK

p1010166.jpgTEDÍK

23.8. Asi před 14 dny se nám ozval pán, že si ve zverimexu koupil 3-4měsíční mimino fretky a prokousala mu ruku tak, že byla na šití... a že neví, co s ní, je začátečník.. vyměnili jsme si pár mejlíků, ze kterých jsem nabyla dojmu, že rady na dálku v tomto případě nepomohou a domluvila se s pánem, že Tedíka pošle k nám na převýchovu, která bude trvat cca 2-3 měsíce (těžko přesně stanovit předem termín převýchovy fretky :-) ). Tedíka k nám přivezli lidé, které si zrovna jeli pro Spaikiho. Když Tedík přijel,  "voněl" na dálku.. a na první pohled bylo zřejmé, že nejde opravdu o krásné milé malé roztomilé 3-4měsíční mimino, ale že Tedíka je pořádný kus.. vzala jsem dvoje rukavice na sebe, což dělám v případě nejvyšší nouze - a Tedík je obě prokousl.. naštěstí se pak zakousl jen to látky a tak mé prsty zůstaly celé.. dala jsem ho na váhu.. má asi 2 kg, přesně se mi nepodařilo zvážit.. kroutil se a já se bála - jak ukáže další příběh - tak oprávněně - o prsty.. je doslova "vyžraný".. asi jak byl dlouho zavřený ve zveráči bez možnosti běhat..  No, a šli jsme se vykoupat, protože Tedík se cestou v pro něho malé přepravce vyválel v tom, co cestou vytvořil, a koupel podstoupit musel hned.. Tedík se kroutil, vztekal, ale jaktž takž jsem to zvládla.. až když už jsem ho oplachovala, tak najednou ouvej.. mé sevření nebylo dost silné (ono to moc nešlo, protože jeho krk je tak tlustý, že ho vůbec neobejmu rukou, takže se velmi špatně drží)  a všechy zuby mám v levém prostředníčku.. který je k nepoužití.. prokousl mi nehet až do prstu, nehet se ve třetině celý zlomil a ráno - když jsem našla dost odvahy, jsem ho odlomila a odstříhla.. myslím, že jeho zuby se v mém prstě musely setkat.. takto jsme byli zakouslí asi 1 minutu.. nevěděla jsem, co s tím, a při představě že překousne (a třeba i několikrát) jsem raději nehnutě držela.. pak mě napadlo strčit jeho hlavu pod vodu, která ještě tekla.. takže v první chvíli se zakousl ještě více a pak však zjistil, že nepřítel je kohoutek a zakousl se do něj :-)... tím uvolnil můj prst, ze kterého začala automaticky téměř proudem téci krev... prst neprst, i s krví, jsem freťáka otřela a šel do předem připravené klece.. (150x60x60 cm), takže dostatečně velké.. co v ní vyváděl bylo děsný.. měla jsem už strach že se z ní snad dostane.. naštěstí ne.. pak se uklidnil, slízal pastu skrz klec :-)  a já šla ošetřit prst a umýt zakrvenou koupelnu..Prst jsem měla k nepoužití ještě 3 týdny, cit byl porušený, prst byl jakoby zmrzlý (mohu ho téměř normálně používat po více než měsíci)... 

Tedík pak usnul, ráno dostal granulky a odpoledne se s ním chystám na procházku.. doufám, že se mi podaří za pomoci dalších členů rodiny mu nasadit kšírky.. musím říci, že na tom Tedík není o moc hůř než třeba Dorotka, Teylinka, Jolinka, Kačena a další fretečky původně ze zverimexu.. ale tím, že je obrovský a tím pádem se nedá pořádně v ruce udržet, má děsnou sílu, bude jeho převýchova složitější..

budu sem psát výchovu Tedíka co nejčastěji, co jsem kdy dělala a jaké dělá Tedík pokroky.. i jako návod pro ty, kdo právě řeší podobnou situaci :-)

 

p1010158.jpg

24.8. Dnes byl Tedík snad poprvé v životě pořádně venku.. začátek tedy vůbec nebyl jednoduchý.. vzít Tedíka z klece trvalo, Tedík se bál, běhal jako pometlo a oháněl se tlamičkou.. nakonec za pomocí pasty (mám na mysli multivitamínovou pastu pro kočky od Gimpetu - fretkaři znají, jiní mohou zakoupit v každém zverimexu) se to povedlo.. co bylo horší, že Tedík je tak vypasený, že je nejen problém ho udržet v rukou, ale sehnat pro něho kšírky.. nakonec jsem doma jedny provizorní maxi velikosti našla a Tedíkovi jsem objednala nové, maxi jen pro něho :-)..., ale nepodařilo se nám mu je nasadit.. Tedík se kroutil a my nechtěli být pokousaní.. takže jsme to vzdali a Tedík šel na procházku v mém náručí :-) .. doslova a dopísmene měl venku "oči navrch hlavy" .. měla jsem pocit, že kdyby očka mohla vyskočit z hlavy, byla by pryč.. Tedík vyvaleně pozoroval okolí a.. postupně se zklidňoval :-).. přestával se kroutit, přestával být připraven k boji tím, že se napjatě o mou ruku opíral předníma packama .. tak jsme šli na druhý pokus nasazení kšírek.. a vyšel :-) takže Tedík vyrazil na procházku.. no, to je trochu nadnesené, protože jeho velmi obézní tělo se doslova plazilo po zemi, jak neběhal, tak svalstvo na zadních nožičkách bylo ochablé a tíhu těla vůbec neuneslo, takže Tedík se jakoby odstrkoval zadníma nohama, tělo tahal po zemi... .. jeden můj kamarád říká fretkám "hovna s nožičkama".. a Tedík mi tak doopravdy připadal.. :-) sotva chodil.. byl na něho žalostný pohled... :-(. Absolvovali jsme maličkou procházku, spíš jen pohybování se po zahradě. Tedík se zklidnil a nechal se potom už i více prohlédnout.. Má poměrně velká varlata - takže chlapec nám  přichází do říje.. takže věk opravdu odhaduji na min. 3/4 roku.

Ale, co je důležité pro výchovu, Tedíkovi se venku líbilo a moc si to užíval.. lezl, zkoumal, hrabal, hrál si s míčkem.. a dokonce asi po hodině i se mnou!!!!! otáčel se na zádička, nechal se hladit a vůbec nekousal!!! zatím jsem tedy neměla odvahu sundat rukavici.. tak jsme tak spolu strávili čas na zahradě asi 2 hodiny.. Tedík vůbec nebyl agresívní - nenapadal ani mě (moje nohy - vůbec si jich nevšímal) .. prostě u Tedíka "jen" selhala výchova mimina tím, že byl zavřený.. ale naštěstí mu nikdo neubližoval, jako třeba Rozárce, která nás opravdu doslova napadala... to byl mnohem těžší oříšek :-). Zpět k Tedíkovi.. pak jsem ho vzala do ruky, už jen v jedné rukavici a druhou rukou - holou  - jsem ho hladila.. očka už byly zpět kde mají být a Tedík za začal pobrukovat.. vyloženě se mu to líbilo.. po chvilce se maličko ohnal - ale nekousl - možná jsem včas uhnula :-) - tak jsem si říkala že pro dnešek už mu to asi stačí a šel zpět do svého příbytku.. hned si skočil na WC  - to mě vcelku udivuje - Tedík normálně používá záchůdek :-) - a šel se napít a spát :-). Večer asi v 10 jsem ho šla ještě jednou pomazlit.. potřebuje kontakt co nejčastěji.. už nelítal po kleci jako pometlo.. jen koukal co se děje a otočil se na záda a hrál si :-). Takže myslím, že jestli to takto bude pokračovat, bude z Tedíka brzy mazlíček :-). Dnes budeme pokračovat a zase napíšu :-) Jo, zapomněla bych na fotky :-) a také jsou v jeho albu :-)

 

 

25.8. Dnes jsme byli s Tedíkem opět venku.. z klece se nechal vzít v pohodě.. žádné útoky, schovávání se a podobně, jen se koukal a byl v pohodě.. na jedné ruce jsem tedy měla rukavici, druhou bez rukavice, ale Tedík vůbec nejevil známky toho, že by chtěl kousnout, vůbev se neoháněl.. ale sichr je sichr - už takhle nemohu pořádně psát na klávesnici, s jedním totálně prokousaným prstem, nechci tak mít ještě jeden :-(... venku se plazil, zkoumal, hrabal, otáčel se v trávě, prostě pohoda.. pak přišel na to, že když skočí ze zídky (má asi 50 cm výšku), že na ní sice zůstane za kšírky viset, ale že se z nich může otáčením vyvléknout.. já vždy myslela, že tam chudák visí, tak jsem ho dala zpět a on to měl jako sport :-) zase skočil dolů.. asi 3x než jsem pochopila že to dělá schválně.. tak jsme šli jinam.. myslím, že brzy najdu odvahu a vezmu ho bez rukavic.. opravdu se mi nezdá že by chtěl kousat.. což potvrzuje mé tvrzení v článku "agresivní fretka" - že v podstatě (až na velkou výjimku) žádná taková neexistuje.. vždy jde o chybu člověka ve výchově fretky. fretka je nesocializovaná, nezvyklá na lidi a pak je to divoká šelma a podle toho se chová.. a protože je fretka "prdlouš" a nebojí, prostě ihned útočí.. a proto máme my - lidi - prokousané ruce, nohy - a tvrdíme, že se jedná o agresivní fretku.. blbost.. je to naše chyba - lidí.. (to není nic proti pánovi - který pochopitelně zakoupením "miminka" ve zverimexu jako začátečník si s takovou fretkou nemohl poradit - vrátíme mu mazlíčka, se kterým budou spolu krásných několik let :-)). Také jsem Tedíka zvážila - na pastu už krásně vydržel na váze.. "to čtyřměsíční miminko" váží neuvěřitelných 1949 g !!!!! to je velmi slušná váha i pro dospělého freťáka.. moji dospělí kluci váží 1300 - 1500 a myslím si, jací to jsou mackové.. Servác vážil 1100 g, což bylo málo, ale skoro 2 kg, to je opravdu moc. Však ho je taky kusanec.. Pán volá, ptá se na Tedíka a už se těší, jak s ním bude chodit na procházky a společně věříme, že si Tedík váhu pohybem srovná :-).

Pak šel do pelíšku, kde spinká krásně rozvalený, na zádech a pochrupuje :-)

Večer jsem ho ještě pomazlila, hráli jsme si a Tedík z toho má radost.. Hraje si i sám.. má spoustu hraček, různé míčky, plyšáky, a opravdu si s míčkama hraje i sám.. místa má dost, plocha klece mu to umožňuje...už se těším, až ho budu moci normálně volně pustit po bytě :) to si pak užijeme spoustu legerace :-)

Na víkend se s Tedíkem chystáme pryč, takže se ozvu zase v pondělí, jak pokračujeme :-)

29.8. Další hlášení, jak se má Tedík :-) V sobotu to bylo trochu horší, začalo nám pršet, ale to nevadilo, udělali jsme si s Tedíkem procházku po brandýském zámku.. Tedík má ´"trochu" problémy s nadváhou.. :-(  ze schodů "padá" - tedy předníma tlapičkama sleze a zadek za ním prostě spadne :-( nahoru do schodů nevyleze vůbec.. ale jinak už lítá jak čamrda a dokonce běhá :-) tak to snad časem vyběhá a bude moci i po schodech :-) jinak dělá pokroky.. už ho beru bez rukavic, sice opatrně, ale bez :-) Tedík se vůbec neohání.. tak jsme se prošli, několikrát pomazlili a Tedík sel večer spinkat :-)

V neděli svítilo sluníčko ..a tak jsme vyrazili do zámecké zahrady na procházku.. Tedík šlapal jako zdatný turista :-) nejvíc se mu líbilo spadané listí.. hrabal se, nechal ho po sobě házet, válel se na zádech.. bohužel jsem zapomněla foťák - prostě si to užíval o 106:-) :-) a vůbec neměl dost.. po nějaké době - nedokážu odhadnout 1,5-2 hod - jsme šli domů.. :-) tam se Tedík napil, napapkal, dostal pastu, chvíli jsme se mazlili a šel zase spinkat. Odpoledne jsme procházku opakovali.. Tedíkovi i nám se moc líbila :-) A jak Tedík už líže pastu? - to fotečky máme :-)

Věřím, že brzy bude OK :-)

Zítra zase napíšu dále :-)

30.8. S Tedíkem jsme včera byli na veterině. Veterinář potvrdil svrab, obezitu (1,8 cm tuku). Tedíkovi se vyšetření nelíbilo, ale už nebyl tak agresivní jako na začátku, nebo jsem ho lépe držela, ale já, sestra i lékař jsme z toho vyšly se zdravou kůží :-). Odpoledne jsem Tedíka pustila doma - zatím do samostatné místnosti kam dostali všichni vstup zakázán :-) Tedík běhal, zasmrděl celou místnost :-) ale byl spokojený. Když jsem si sedla na bobek a zaťukala rukama na zem, koukal a koukal co se děje a pomalu ke mě přišel.. tohle funguje u většiny fretek.. blízký kontakt :-) Tedík opravdu dělá mílové pokroky :-)

31.8. Přiznám se, že na Tedíka jsem včera neměla tolik času jaké jiné dny (odvážela jsem syna na internát) a hned to na něm bylo znát :-( zvykl si na každodenní poměrně dlouhý pohyb venku, či na volném prostoru.. Ne že by byl zlý, ale protestoval po fretčím.. vysypal záchůdek a udělal pěkný bordel a koukal na mě, jako cože bude :-) je to správný uličník.. tak jsme se trochu pomazlili, maličko proběhli, uklidili bordýlek :-) a dnes mu čas vynahradím :-) Všechno opravdu nasvědčuje tomu, že Tedík bude skvělý společník. Společnost velmi vyžaduje :-)  je velmi komunikativní a skvělý :-)

1.9. S Tedíkem jsme si včera užili krásné odpoledne.. na dlouhé procházky Tedík není, ale strašně rád zkoumá - běhá sem a tam.. Včera jsme byli skoro 2 hodiny na zahradě, dvorku a všude kolem.. Tedík už vylezl i malý schůdek a skočil nebojácně ze zídky, vysoké asi 60 cm.. tedy, jeho skok jsem pochopitelně koridovala, aby se dole nerozplácl :-) ale je odvážný :-) běhal lítal a normálně i po fretsku skákal :-) už se krásně naučil používat zadní nožičky, které asi nebyly původně dost silné (dlouhým pobytem na malém prostoru), aby jeho přetěžké tělíčko unesly.. to se však mění každou procházkou a jak říkám, Tedík už hopsá :-) a lítá jako pometlo. Pak si ještě 1,5 hodiny běhal doma :-) začíná nám pěkně smrďánkovat, jak jde do říje :-) byla bych ještě pro kastraci, ale uvidíme, jak se pán v tomto rozhodne :-)

Ráno jsem dávala všem pamlsky, a Tedík, který je ze začátku moc nechtěl, čekal poctivě u svých dvířek a bral si je z ruky.. nekousl mě, vzal si maličký kousek cca 1x0,5 cm z ruky a nic :-) dělá pokroky :-) a jinak je čistotný, chodí na WC pouze do záchůdku :-) bude z něho skvělý freťák :-) a navíc je opravdu krásný :-)

2.9. S Tedíkem jsme byli jako vždy včera dlouho venku.. Tedík překvapuje.. už běhá, a hopsá, jako fretka :-) vypadá při tom se svou postavou strandovně :-) ale lítá a to je super.. dokonce přelezl cca 20 cm zábradlíčko od jezírka se želvama..to mě teda dostal, to jsem nečekala :-) A také se snažil chytit naší kočku!!!! ta rychlost, jakou běžel, mě dostala :-). Venku si to Tedík strašně užívá.. válí se, rozvaluje, a pořád u toho povídá - kvoká.. prostě se mut to opravdu líbí :-) Pak ještě běhal doma, tak si to užíval. Vysypal si mističku z granulkama, tak je za trest papkal z "podlahy" klece :-) Ale bylo mu to úplně fuk :-)  a pár foteček :-)

5.9. Přidávám další foto z víkendu :-) S Tedíkem jsme spolu zase strávili celý víkend - tím mám na mysli opravdu celé dny, večery - v noci jsme spali každý zvláš´t :-) Z Tedíka je miláček.. když jsme venku, každému se strašně líbí - je krásný, je to "kus" pořádného chlapa.. A každý si ho chce hladit.. většinou lidi odradím tím, že kouše.. ale jedna paní se nedala, oznámila mi, že kouše mě (což není pravda), a že jí kousat nebude. a normálně si ho pohladila.. a co se nestalo? Tedík nic.. :-) prostě se nechal hladit.. Po paní našel odvahu ještě její kamarád, takže už je i ozkoušené, že Tedík nekouše jen mě, ale i ostatní :-) co mě se týče - z Tedíka je miláček.. rukavice už vůbec nenosím, Tedíka normálně beru z klece, kdykoliv ho beru do ruky.. občas Tedík otočí hlavou - a přiznám se, že se trochu leknu - protože můj prst ještě není v pořáku, nemohu ho používat, mám ho pořád jako zmražený (asi pocuchané nervičky :-) ) a ani s ním nemohu psát.. takže z mého psaní všemi deseti se po letech stalo jednou rukou a pár prsty druhou, což mi poměrně komplikuje tuto činnost, protože dělám spoustu chyb a musím je opravovat  :-).. prostě spíš na vysvětlenou, že se opravdu jeho dalšího kousance bojím :-). Takže když napíšu, že je Tedík miláček na mazlení, tak to tak je :-) pro nevěřící Tomáše, že z Tedíka se tal miláček za 14 dní :-) i já jsme původně počítala tak měsíc a více.. Co nám s komunikací s Tedíkem ještě trochu komplikuje soužití, je Hra.. protože Tedík nezná sílu stisku - jak by mohl - nikdo si s ním nikdy nehrál - a tak u toho hodně štípe, až maličko do krve.. ale i to se naučíme :-) Tedík je šikula a učí se rychle, tak doufám, že za dalších 14 dní by mohl být OK :-) Jinak je úžasně ukecaný.. když jsme venku, i když běhá doma, pořád "koká" a užívá si to. Dokáže kokat hodiny :-) Běhá, koká, válí se, je to balzám na duši :-) Ještě jsem zapomněla napsat, že Tedík se vůbec nebojí vody a krásně plave.. :-) Bylo totiž pořádné vedro, a že se nekoupal jen Tedík, dokazují další fotky :-) A že do řeky skákal každý jak byl, to nemusím ani povídat :-)

Tak zase zítra napíšu, jak s Tedíkem pokračujeme ve hraní :-)

6.9. Včera tu děsně lilo, a tak venkovní procházka se nekonala.. měla jsem pocit, že ani fretky se moc nechtějí probudit, normálně spaly a spaly :-) Ale ty živější se přeci jen probraly a nakonec jako každý den, běhaly všechny :-) Tedík vzal za vděk domácím prostředím a zkoumal a běhal a kokal.. je fakt děsně ukecaný :-) Nevím, zda až bude zpět doma, pustí svého páníčka vůbec ke slovu :-) :-) . Zatím Tedík běhal ve fretčárně, odvahu pustit ho do obytných místností moc zatím nemám, nerada bych ho měla já v noze či ho odpojovala z nohy někoho z rodiny.. časem to zkusím.. :-) Jinak je fakt super, zlatíčko :-). A asi jsem ani předtím nenapsala, že jeho pohybová negramotnost byla opravdu asi způsobená dlouhým pobytem v malém prostoru, protože jak každý den běhá, běhá už jak čamrda.. a někdy mu sotva stačím.. Zatím se také dost leká, jak nezná zvuky kolem a tak, ale učí se rychle. A když si sednu na bobek a zaťukám prstama na zem, vždy ke mě přijde.. ví, že dostane něco dobrého :-) (dávám vždy maličko pasty :-) ).

7.9. a 8.9. Dny s Tedíkem přešly do takového "klidu" ... Tedík je v pohodě, běhá si, schovává se, mazlí se. Z nejhoršího je venku a "pracujeme" na tom, aby si uměl hrát a nekousal.. takže s ním každý den blbnu, strkám mu prsty do tlamičky - nikdy nekousne - zatím jen kousne, když je hodně rozdováděný a běhá.. to pak stiskne hodně :-( Ale jinak je to pohodář :-) Velmi rád běhá a má rád společnost :-)

9.9. Tedík by strašně rád prolézal rourou, ale do žádné co doma máme se nevešel... koupila jsem mu tedy včera novou, průměr 12,5 cm, 1 m dlouhou :-) a Tedíkovi se moc líbila :-) lítal sem a tam a vždy vykukoval, prostě bomba... vyfotila jsem ho, fotky přidám odpoledne :-) Jinak Tedík je v pohodě, doma běhá, zkoumá, nikoho nenapadá.. ještě mu tedy nevěřím a když si stoupne vedle mé nohy, rychle mizím z dosahu jeho zubů, ale Tedík nemá snahu kousat... uvidíme ještě časem, ale bude OK :-) nádherně hopsá a hraje si, s míčky, s botami, se vším. Je to fakt zlatíčko :-)

12.9. Tedík je už takový vcelku pohodář. Velmi rád běhá volně, venku, doma, kdekoliv.. už se ho vůbec nebojím a beru ho jen rukama.. hrajeme si, klidně mu dám ruce do tlamičky a Tedík nekousne.. zatím nám to ještě trochu vázne u té hry, ale to už je jen takové dopilovávání.. myslím, že pomalu můžeme s pánem domlouvat, kdy si Tedíka převezeme.. koncem září bych to viděla reálně.. Jinak Tedík už zhubl 110 g, váží 1840g. Má každý den pořád plnou misku, jako ostatní kluci, hlady ho netrápím, ale pohybem to krásně vyběhal a možná v tom hraje roli i kvalitní strava..  Fretky krmíme pouze Totally Ferret active. Takže bych Tedíkovi doporučovala i nadále tyto granule. Jinak je Tedík čistotný, chodí na záchůdek, prostě freťák pohodář :-)

13.9. Včera jsem byla doma sama a tak jsem Tedíka vypustila ve všech obytných místnostech.. ten si to užíval... !!!! zkoumal, lítal, kokal a byl k neunavení.. ani jednou se mě nesnažil kousnout do nohou a tak - s čímž jsem počítala - ale je opravdu pohodový.. velmi hravý kluk.. co ještě není úplně OK je jeho síla stisku.. když se mazlíme, chováme a tak, je v pohodě a nekousne.. ale když si hraje, nezná sílu stisku a stiskne dost.. Domluvila jsem se včera s pánem, že si Tedíka vyzvedne příští víkend.. budu se do té doby snažit, abych Tedíka odnaučila i toto hravé kousání, ale myslím, že toto je na delší dobu a bude muset pán ještě v tomto pokračovat, však už by rád měl Tedíka doma.. špatně se to odnaučuje, protože to dost bolí.. no, udělám co budu moci. Jinak je však Tedík již opravdu pohodový, skvělý, hravý, aktivní a komunikativní a krásný freťák. Mám z toho velkou radost. :-)

14.9. Tedík se nám pomalu stabilizuje a stává se z něj opravdu normální freťák... normálně chce ven z klece, normálně se dá vzít rukama, normálně vůbec nekouše.. občas mám strach když běhá, aby mě nekousl do nohou, ale nic. jen kolem mě projde a jde si zkoumat dál.. strašně ho baví probíhání rourou.. to běhá sem a tam :-) div se mu z toho hlava nezamotá :-) včera jsme dali advocate, vyčistili ouška a ostříhali drápky.. Vážila jsem svého Freďouše, a má 1600 g, tak těch 1840 Tedíkových už docela ujde.. stejně je to ještě moc, např. Sevác má jen 1200... takže i můj Freďouš je "chlapák".. ale Tedík už ovládá tělo naprosto spolehlivě.. šplhá, spí nahoře v kleci v hamačku, koordinace pohybů už mu vůbec nedělá problémy.. a nemá rád kočky.. naši kočku tedy prohání takovou rychlostí, že se divím, kde ji v sobě vezme....

16.9. Z Tedíka je opravdu už "normální" fretka.. je velmi společenský.. tento víkend spolu (a několika dalšíma fretečkama) razíme na výlet, tak to bude taková moje větší poslední výchovná lekce, kdy se budu moci věnovat Tedíkovi celé dny.. pak už jen týden a Tedík poputuje svého domova :-)

19.9. Bohužel změna je život a mé zklamání z lidí občas narůstá do míry, kterou se mi daří jen těžko zvládat :-( Snažím se pomoci, a když se na mě někdo obrátí o pomoc, neumím říci NE. Bohužel se to budu muset naučit, a už jsem doma vydala příkaz, že až zase se budu hnát do něčeho podobného, ať mi to prostě zakáží...nevím, jak uspějí, protože jsem cvok, a doufám, že mé vnitřní JÁ se s touto situací vyrovná bez následků, zatím jsem však od včerejšího rána v šoku, a těžko se mi daří se s životem vyrovnat.. s bezohledností, sobeckostí a zradou některých lidí.. :-(, v tomto případě mám na mysli majitele Tedíka.  Když se na mě v polovině sprna pan J.Z. obrátil s pomocí, neváhala jsem ani minutu.. Psala jsem na stránky, někdy i samostatně pánovi, pravidelně volal a o Tedíka se zajímal. Dokonce volal i našemu vetovi..... Ještě v  sobotu jsme se domluvili, že dnes či zítra nechám Tedíka vykastrovat, a on si Tedíka místo víkendu vyzvedne ve středu 28.9. V neděli ráno mi přišla sms, že mu rodina darovala jinou fretku a Tedíka ať si necháme. Ať mu pošlu poštou zpět přepravku, mističku a pítko co s Tedíkem poslal.. Nemohu to rozdýchat. Pan J.Z. dokázal v okamžiku zradit Tedíka, mě, mou práci, všechno... ve  FUKu mají na úvodní stránce hezké rčení: Antoine de Saint-Exupéry:
Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal
.. a jak se zachoval pan J.Z.? Odpovědnost rázem přehodil na někoho jiného.. Nu což..  Tedík u nás zůstane, budeme spolu nadále trávit dny a víkendy.. Tedík je super a miloučký, když každý den opravdu je tak 2 hodiny venku a pak ještě navolno doma.. myslela jsem, že pán už se mu bude věnovat sám, chodit s ním ven.. pro mě je to přeci jen více časově náročné, když mám doma dalších téměř 20 fretek!!! trávit s jednou 3 hodiny denně, musím je krást ze svého spánku a to se nedá dělat dlouhodobě.. . No nic.. nějak se s tím vyrovnám a pojedeme s Tedíkem společně dál... :-) Tedíkovi zařídíme co nedříve kastraci a pak se ho pokusím zkamarádit s některou z freteček, aby nebyl sám.. :-) a měl si s kým hrát. Pánovi J.Z. "děkuji" za životní lekci, která ještě pokračovala tím, že jsem odmítla věnovat mu (pánovi, ne Tedíkovi) svůj vlastní čas a odeslat mu poštou přepravku, pítko a misku, které poslal s Tedíkem a požaduje je vrátit zpět.. Pro mě je to znamená: sehnat někde krabici, případně ji zakoupit na poště, sehnat obalový materiál, cestu na poštu - čas a benzín, parkovné, čas strávený balením a čas na poště, kde jsou velmi často fronty (asi jako všude)... Toto jsem odmítla, napsala jsem pánovi, že si uvedené věci může vyzvednout kdykoliv - po předchozí dohodě - u nás. Na to konto se na mě snesla sprška i výhružných sms, kde jsem byla nazývána různými nelichotivými jmény, dále oznámením, že na mě podal trestní oznámení na Policii ČR za zadržování cizího majetku (jedná se stále o přepravku, misku a pítko), a dále že náš útulek nahlásil na ČOI. Nebudu to více komentovat.  Zaslala jsem pánovi dopis s vyčíslením nákladů na odeslání předmětných věcí, s fakturou za úhradu nákladů na Tedíka (jednalo se především o stravu, kočkolit, veterinární vyšetření, pamlsky), za výchovu Tedíka nic nechci, dělala jsem to pro Tedíka.. :-). Pán mi poté oznámil, že uhradí pouze veterinární vyšetření, že nic jiného domluvené nebylo, že proč jsem dávala Tedíkovi pamlsky a tak, že to domluvené nebylo a nic hradit nebude.. Neustále píše na naše stránky poznámky, že se se mnou nedá domluvit apod.. Přiznám se, že toto mažu a budu mazat, nevím, proč bychom toto měli rozebírat veřejně, už vidím, jak každý si sedne k počítači a chce číst urážlivé poznámky kohosi.. Budu to mazat i nadále. Z celé situace se pokusím do budoucna poučit. Škola pro mě. 

30.9. Tedíkovi stránky jsem načas "odstavila". Musela jsem se psychicky s celou situací vyrovnat, nebylo to pro mě jednoduché období.. Nicméně Tedík z tohoto nic nepoznal, má se býborně, krásně běhá, lítá, trávíme spolu odpoledna, víkendy, volné dny.. Tedík běhá, zkoumá, s váhou se mu daří krásně vyrovnávat a už všude šplhá.. Od Zuzky ze Slovenska jsme dostali krásné boudičky pro freťulky, jednu z nich má Tedík.. moc se mu v ní líbí a je to jeho oblíbený (visací) pelíšek :-) Tedík je čistotný, chodí na WC jen na záchůdek, a velmi společenský :-) Však aby mohl jít k někomu do adopce, to ještě potrvá.... budu chtít mít nejdříve téměř 100% tní jistotu, že Tedík nekousne ani nikoho cizího.. a to ještě chvíli potrvá. Zatím zařizujeme kastraci, v plánu je na středu, a pak až Tedíka opustí hormony, zase bude lépe :-) 

Tedíkovy fotečky můžete nalézt ve fotoalbu :-) 

jinak k Tedíkovi.. jak jsem psala, pokud je dostetečně vyběhaný, je to téměř andílek.. když nemá dostatek pohybu, ožene se, ale už nekousne jako kdysi... jakmile má dostatek pohybu, můžu si s ním dělat co chci.. bez problémů mu dát prsty do tlamičky, hrát si s ním, je to pohodový freťák. prostě puberťák v říji :-) 

3.9. S Tedíkem jsme opět strávili společný víkend.. nedá se totiž nechat ho jen tak v kleci, ačkoliv má rozměry 150x60x60... a Tedíkovi poskytuje dostatečný výběh i když je zavřený... Ale Tedík spí jako pes.. jen tak napůl.. pořád kouká, kdy ho vezmu ven, proběhnout, pomazlit.. je to fakt děsný mazel.. škoda je, že pořád nezná sílu stisku, a že se občas silněji zakousne do mých prstů.. odnaučit ho to chvíli potrvá, ale důležité je, že Tedík nekouše z agresivity, ze strachu, ale prostě jen ze hry :-) lítal venku a hrabal, pracovali jsme spolu na zahradě, byl venku celé dny.. :-) máme takovou spolupráci.. já dělám skalku, zasadím kytičku, zahrabu vše kolem kůrou, a tak, dám tam kameny a Tedík jde, podhrabe káme, odstraní kůru a vyhrabe kytičku.. a tak spolupracujeme :-) celé dny :-) u toho Tedík vyvádí, skáče, lítá, hraje si, prostě paráda, je šťastný :-). Včera objevil jednu větvičku s jablíčkem nízko nad zemí...balzám na duši ho pozorovat, jak na ni hopsá :-) a jak si vydrží hrát.. Včera se mu dokonce podařilo se vyvlíknout z vodítka, a přišel ke mě si hrát.. velmi mě to potěšilo.. nemohl utéci, ale i tak mě potěšilo, že jeho první kroky byly ke mě, hrát si :-) Opravdu velmi vyhledvá lidskou společnost, je to takový maxi kousací mazlík :-) časem z měho opravdu bude fretčí miláček :-)  

6.10. Tedík je strašně milý... dokáže tak úžasně čekat, až si ho vezmu a jdeme ven, tak krásně si o to dokáže říct, že nejde se mu nevěnovat. Je úžasný.. Velmi chytrý.

10.10. Na Tedíkovi je znát každý den.. a takový, jakou péči dostane.. jakmile ho nevezmu na cca 2 hodinovou procházku... druhý den mi to dá najevo kousnutím.. on mě tedy nekousne, jsem ve střehu, ale kdyby mohl, pěkně by mě pokousal.. jakmile má však volnost, pohyb, je z něho mazlíček. Má úžasný kukuč, pořád čeká, kdy se mu budu věnovat, opravdu by potřeboval být v rodině, kde by byl sám a věnovali by se mu.. O to víc mě každý den mrzí, jak se p. JZ zachoval.. Tedík by to tak potřeboval!!! Nemohu mu věhovat 2 hodiny denně, při počtu 12ti fretek v útulku. Takže se mu věnuji jak to jde, a výchova Tedíka bude trvat o to déle. Nedá se nic dělat. Tedík je však kouzelný. Mám ho moc ráda :-)

12.10. Tedík se každý den proběhne, teď jen doma, protože venku pořád prší, a tak nějak je spokojený.. asi by rád více kontaktu a volnosti, ale má velkou klec sám pro sebe, tak mu to stačí.. (musí) :-) řekla bych, že maličko zase zhubl, a je čím dál hodnější :-) stává se z něho vyrovnaný freťáček. Ale do adopce má ještě času dost :-)

17.10. Tedík je úžasný... strašně potřebuje společnost a tak krásně si o ni dokáže říci (pohybem, postojem, očima). Umí perfektně komunikovat... Je to zlatíčko :-)

24.10. Tedík začíná být miláček.. je pravda, že mám před ním ještě respekt, ale myslím si, že zbytečně... Teďouš je hravý, hopsá mi po nohou a chce si hrát... potřebuje si moc moc hrát... je nevybouřený, a potřebuje dohnat, co jako mimino zameškal, co mu nebylo umožněno...

25.10. S Tedíkem jsme včera venku hrabali listí.. zase je hezky, a Tedík je venku velmi rád.. lítá jako pometlo, hrabe díry (abychom si stále na zahradě museli dávat pozor na nohy, a nezlomili si jí spadnutím do nějaké "nory"), a tak nás stále Tedík cvičí.. Je nádherný.. pořádný kus chlapa.. Je velmi hravý.. strašně moc si chce hrát a s rukavicí ho to nebaví.. však ještě bohužel nezná sílu stisku a tak bez rukavic je to trochu riskantní.. :-)

7.11. Tedík na zámku s námi nebyl, zatím ho ještě musíme přeci jen trochu dovychovat, než budeme moci jít do nové rodiny. Ale věříme, že už to nebude dlouho trvat. Tedík je milý, hravý, jen spíš já musím najít tu odvahu a důvěru v něho :-)

8.11. Tedík je dnes na kastraci. Držte palce..Jinak už je vcelku super, bydlí s Nelsonem, kluci si padli do oka, jsou přibližně stejně staří, a už spolu spinkají v pelíšku.. Balzám pro duši :-) rošťáci moji malí :-)

9.11. Tedík kastraci zvládl levou zadní.. už odpoledně běhal s Nelsonem, papkal a je v pohodě. Nějak nás to i sblížilo a našla jsem odvahu se s ním mazlit jako s každou jinou fretkou, bez strachu z kousance.. a ono to vyšlo.. Nelson je vůbec mazlíček nad mazly a Tedík už taky.. je připraven jít do adopce :-) jen ještě doléčíme po kastraci :-)

10.11. Tedík je OK, dostává ATB, ty máme na 5 dní, a poté už bude moci jít do adopce.. jinak je super.. ještě se maličko bojím jít k němu jen v ponožkách, ale asi je to jen můj pocit.. kdyby Tedík chtěl, měl už mnoho příležitostí, kdy se do mě mohl zakousnout, a nic.. takže je v pohodě :-) a zcela jistě může jít brzy do adopce :-). je to krásný klučina, a po tom vše si zaslouží super novou rodinu :-) (ostatně, která fretečka ne, že jo? ) :-)

11.11. Tedík je suprový... normálně běhá doma, hraje si, prostě naprosto normální fretka. ATB máme ještě na 3 dny, pak stehy a může se stěhovat :-) pokud bude mít kam :-)

13.11. Tedík má snad nejdelší stránky ze všech freteček.. než dojedu na konec, trvá to :-) Z Tedíka se vyklubal naprostý pacifista... je mazlivý a milý ke všem, kdo si ho pohladí a mazlí... je to opravdu miláček, který se snese s každým dvounožcem i čtyřnožcem... vůbec ho nezajímají naše kočky a koťata, pes, nikdo.. omrkne, projde kolem a jde si zkoumat co ho zajímá :-) Je úžasný :-)

15.11. Tedík je skvělý, společenský, naprostý opak toho Tedíka, co k nám přišel a hned mi prokousl nehet.. je to pohodář,miláček, mazlíček. a jen čeká na nový domov, kde ho konečně budou mít rádi :-) (minimálně jako my :-) )

18.11. Tedík je miláček první kategorie :-) Bude mi smutno, až si ho někdo adoptuje... ale Tedík si novou milující rodinu opravdu zaslouží :-)

21.11. Tedík je mazel nad mazly, velmi komunikativní, milý, a na to, jaký to byl dravec, tak mi teď pomáhá "dát dohromady" Johny. Spinkají spolu v pelíšku, hrají si spolu, moc jim to spolu sluší.. :-) a svědčí :-) Tedík je velmi společenský a bylo by fajn, kdyby se pro něho našla rodina již s jinou fretečkou, aby nebyl sám :-)

5.12. Tedík byl s námi na zámku, poznal se s p.Srstkou a moc se mu líbil.. bodejť by ne.. je to taky pořádný krasavec :-) S Johny se mu moc líbí, mají se spolu fajn.. s fretčími kluky se ale moc nemusí, zatím se zkusil zkamarádit se třeba a nevyšlo to ani s jedním... tak nevím.. více se asi hodí k holkám.. :-) nebo i jako samotný mazlíček :-)

8.12. Tedík je opravdu naprostý pohodář, které nerozhodí nic a je OK :-) Už opravdu jen čeká na novou rodinu :-)

12.12. Tedík po několika měsících strávených u nás v útulku našel nový domov.. myslím, že super.. má tam fretčího kámoše, se kterým se tedy ještě musí zkamarádit.. snad to vyjde, zatím bydlí každý z kluků zvlášť. Majitelé u nás byli 3 hodiny, takže měli čas se s Tedíkem zkamarádit, a z domova už psali sms, že byli venku a všechno v pohodě, a doma jim usnul v náručí.. Myslím, že po zkušenostech s Johny Tedíka bez problémů zvládnou.. :-) těšíme se na další zprávičky :-)

23.11. Tak bohužel dálší zprávy nebyly zrovna dle očekávání, a Tedík se nám vrací do útulku, ještě s fretčím kámošem.. Ne proto, že by kousal... ale z bytových důvodů... :-( Dnes by měl přijet a pak napíšu více :-)

25.11. Tak Tedík se nám opravdu v pondělí vrátil, a je v pohodě.. V pondělí běhal na seznámenou jen ve fretčárně, včera jsem ho pustila doma.. byl v pohodě.. Přišel ke mě na gauč, lítal, hrál si.. celkem pohoda.. tak doufám, že mu do vydrží a bude moci jít brzy do nové rodiny :-)

26.11. Tedík je opravdu v pohodě.. běhá, lítá, skotačí, hraje si, prostě "normální" fretka.. je velm aktivní a vydrží hodně.. potřeboval by dlouhé procházky.. teď ale mrzne, tak chvíli počkáme.. Do adopce si však nejště ho netroufám dát.. chci mít jistotu, že se s další změnou v životě bude umět bez problémů vyrovnat.. zatím vše nasvědčuje tomu, že mu to problémy dělat nebude.. :-) ale min. ještě 14 dní ho chci mít u sebe :-)

31.1. Tedík je moje zlatíčko.. měla jsem původně trochu obavy, jak změny bude Tedík zvládat, přeci jen toho má v životě za sebou už vcelku hodně, ale Tedík je správný, psychicky vyrovnaný freťák, který už ví, co je v životě fajn a co ne :-) Je velmi hravý, živý, skotačivý, prostě správný fretčí kluk :-) 

2.2. Tedík potřebuje hodně volnosti a pohybu.. jakmile ho nemá, snaží se pak kousnout.. ale jinak je hodný.. je čistotný, chodí pouze na záchůdek, v kleci má čisto jako doma :-) 

10.2. Tedík je zamluvený a již bude čekat cca na začátek března, až se bude moci stěhovat k fretčí kámošce.. tak máme společně čas na hraní, mazlení a tak.. Tedík je super :-) 

23.2. Když někdy vzpomínám, jak jsme spolu před půl rokem s Tedíkem začínali, je až neuvěřitelná změna v chování Tedíka.. Dnes je z totálního agresora naprosto kouzelná, mazlivá, milá fretka :-). Jinak Tedík bydlí už týden s Jarou - v rámci úsporných opatření - už nemáme místo, co máme fretek - ale vyloženě mu společnost dělá dobře.. s Jaruš spolu spinkají, běhají, blbnou, prostě fretčí pohoda :-).  

27.2. Tedíkovi už pomalu začneme balit kufry a v pátek či v sobotu se bude stěhovat k jiné fretčí kámošce :-) Doufám, že už naposledy a že se bude mít super zlatíčko moje :-) však jsme si s Tedíkem velmi blízcí :-) 

5.3. Po dlouhé době strávené u nás odjel Tedík dle plánu v pátek 2.3. do nové rodiny.. jsme si naprosto jistí, že se bude mít skvěle. Nová majitelka je super holčina. A navíc má doma fretčí kámošku, tak se bude mít skvěle :-) Moc díky :-) 

24.4. máme nové zprávičky o adoptovaném kdysi poměrně komplikovaném Tedíkovi: 

zkráceno - Tak píši další novinky od Tedíka :o). , Tedík váží 1,5 kg .  Jinak se nic nového neděje, je pořád hodný, někdy, když se mu něco nelíbí (třeba když ho moc dlouho držíme-radši si hraje) tak trochu štípne, ale to nevadí =). Moc nových fotek nemá, ale s Tedíkem mám video, tak posílám =)

 

http://www.youtube.com/watch?v=Qk7VXNvCslU&feature=player_embedded

 

Moniko moc děkujeme :-)   

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Melčice - Dalsi fretka

Me by jenom zajimalo za jak dloho zkonci ta dalsi fretka toho pana v nejakem jinem utulku... :-(

Moniska - Pro dobrotu na žebrotu

Já fakt zírám, jaký jsou na světě lidi. Jak se říká, pro dobrotu na žebrotu..
Snad Tedík dostane jiného, lepšího pána.

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 20
Celkem: 2842057
Měsíc: 31087
Den: 1626