Jdi na obsah Jdi na menu
 


AKTUALITY - BŘEZEN 2014

30.3.

Děkuji strašně moc paní J.P., jejíž rodina si adoptovala Lumpíka, za krásný dopis a za potěššení, že se Lumpík má skvěle.. :-) Opravdu moc díky, mám velkou radost :-)  

A další radost mi dnes udělala nová rodina, která si nečekaně adoptovala Béďu. Už mám sms z nového domova, Béďovi se v novém domově líbí a má se super. Rodina už fretečky měla, takže vědí, do čeho jdou a Béďa je úžasný, takže by to mohlo fungovat :-)

Horší zpráva je, že se mi moc nelíbí Marča.. začala strašně pšíkat a je velmi unavená, když běhá a šílené pelichá... nevím, co to je, musím na veterinu a poradit se.

Jinak je u nás vše OK a užíváme si s fretečkami krásné slunečné dny :-)

 

28.3.

Béďa zůstává v útulku a je připraven k další adopci. Rodina, která si měla Bedřiška brát nesplnila podmínky k adopci a tak Béďa zůstává :-) K tomu jen dodám.. nejde nám o to "udat" fretku komukoliv za každou cenu. Ale hledáme fretkám opravdový, milující domov a chceme, aby se měly skvěle. Pak je pro nás katastrofální zjištění, když se ozve přes facebook slečna, která má od nás fretečku a je již její čtvrtá majitelka !!!!!! Katastrofa !!!!! Pak se na lidi spolehnětě !!!! A přitom každému říkáme - kdyby cokoliv a kdybyste si fretku nemohli nechat, vraťte nám ji. Jak potom takové freťuli je, když se během dvou let stěhuje v průměru každého půl roku do nové rodiny?!!!! Opět další těžká rána a budeme při výběru nových rodin zase o něco přísnější.. stále zpřísňuji a zpřísňuji pravidla.... Je to strašně těžké, ale na některé lidi prostě není spolehnutí a to moc bolí !!!! :-( Právě i proto dnes Bedřišek neodešel. Jakmile se mi něco nebude líbit, fretku nedám !!!! Nedávám je dohormady proto, aby si je pak lidi přehazovli jako horký brambor !!!! Je mi z toho na nic :-( A pak takový telefon večer: Dobrý večer.. kolik stojí fretka? odpovím 1500,- . Děkuji. a konec... Pokud si někdo myslí, že budeme fretky jen tak dávat na potkání, jen proto, že jsou z útulku, omyl !!!! Naše fretečky jsou milované, léčené, vychované, socializované, kastrované, očkované proti psince a vzteklině, což je hodnota (kastace 900 - 1300,-, očkování 2x psinka 600,- a 1x vzteklina - 250,-, čipování 200,-).. Takže při adopci se neplatí ani celá hodnota kastrace a vakcinace... Jedna fretečka nás vyjde v průměru - při započítání stravy atd, na 3000,-. Tedy při adopci to není ani polovina nákladů, které hradíme především díky všem lidem, kteří mají fretky rádi a přispívají našemu útulku. Jinak to prostě nejde.. A proto právě i jen tak někomu fretky nedáme !!!  A nezlobte se, ale dnes ani nemám sílu víc říct :-(

 

27.3.

A máme tu nového nalezence... :-) krásný říjný albínek :-) a vypadá hodný :-) dojedeme na okčování a uvidíme :-)  

zítra se už chystá do adopce Bedřišek :-) Je miloučký a zlaťoučký, tak snad se bude mít v nové rodin super :-) 

 

24.3.

Vrátím  se ještě ke škole.. máme zpětnou vazbu - dětem se přednáška moc líbila a všechna děcka chtějí fretku.. rodiče ne :-) takže klasika :-) ale je super, že se děti seznámily a fretky mají rády :-)

Jinak u nás je vše OK. Zájemci tedy odřekli rezervaci Fredíka, nejsou na fretku ještě připraveni :-(. Ale Fredík je už úžasný vymazlený a může jít i k začátečníkovi :-)

Bédíček je po kastraci a v pátek se bude stěhovat do nového domova. Už dobral ATB a je prostě skvělý.. Bude nám tu moc chybět, ale jsme moc rádi, že bude mít super nový domov :-)

Zabii je vcelku v pohodě :-) je velmi čistotný, probíhá si fretčárnu, seznamuje se s ostatními a i tak se zdá být OK. Uvidíme, jak bude pokračovat.

Nová Eliška je pěkná potvůrka, zdá se OK, líže pastu, i z ruky a pak se zakousne.. má zkratové jednání. Ale věřím, že se to zlepší. Měla chuděra těžký život. A tak potřebuje hodně trpělivosti.

Tak to je zatím vše, zase se ozveme :-)

 

 20.3.

Včera jsme měli náročný den :-) V plánu byla přednáška ve školní družině pro mladší a pak i pro skupinku starších dětí. Vzali jsme s sebou ověřené fretčí terapeuty - Peťuli, Mahoniho, Deniska, Sárinku, Pavlínku a Montyho a přidali jsme dvojici Ferdu a Žanetku. A vyšlo to.. freťule byly přímo skvělé :-) Peťule si s dětmi hrála na honěnou, couvala, laškovala, blbla, děti byly nadšené a válely se po zemi, když Peťka zalezla pod topení, a tak.. :-) K tomu všechny mazlily, po prvních obavách měly všechny děti prstíky umazené od pasty a freťule lízaly a lízaly, děckám se líbilo, jak jsou freťule úžasné a jemné a hravé.... K tomu Monty předvedl malý stisk, to aby děti věděly, že fretka může i kousnout, a tak kdo chtěl, mohl si vyzkoušet dát prstíček i do této fretčí tlamičky.. Monty byl úžasný.. vždy dal zoubky k sobě jen maličko, jen aby děti cítily zoubky a nikdy nekousl.. prostě naprosto úžasná terapeutická fretčí skupina.. udělali jsme i pár foteček, kde je myslím krásně vidět, jak jsou děti nadšené :-) Měli jsme s sebou i vycpané zástupce kuny a lasičky, a tak dokonce děti po prvních nejistotách daly dohromady, kdo je kdo :-) takže i výchovně si myslím, že přednáška splnila svůj účel, líbila se i p.učitelkám a tak snad zase někdy příště.. venku, protože děti moc baví vodit fretky na kšírkách :-) tak aby si to mohly užít :-)

2014-03-19-14.17.12.jpg

 

2014-03-19-14.24.30.jpg2014-03-19-14.17.24.jpg2014-03-19-13.28.28.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p1010230.jpg

18.3. Skartovaný papír - nejlepší na hraní i spaní :-) 

17.3.

Včera večer už volali od Tana z nového domova, že je u nich jako doma :-) Hned prozkoumal byt, vlezl do klece ke kámošce Báře a uvelebil se u ní v pelíšku.. žádné znánmky stresu z nového prostředí a lidí :-) měla jsem z toho strach, ale vypadá to, že Taník bude OK :-) Moc díky, za zprávičku i za adopci :-)

No a dnes jsme si přivezli Zabiiho do výchovy... zatím je OK, byl po cestě docela unavený, tak spinkal, prohledal si nové bydlení a vrhnul se na granulky... sušené masíčko odmítl... tak uvidíme, jestli se ho naučí papkat :-) klučina je je to pěkný, obrovský, a plnotučný :-)  

Také byl dnes na kastraci Bedřich.. vše zvládl super, odpoledne už tu lítal a papkal, takže vše vypadá OK :-) 

16.3.  

Včerejšek byl u nás karanténní den, kompletní úklid, výměna a praní pelíšků, záchudků a tak.. :-) A dnešek byl pro změnu  návštěvní, tři návštěvy a tři fretky "pryč" - do nového domova odjel Tan, ke kámošce Báře, tak nebude sám :-) čekáme na zprávičky z nového domova, jak to vypadá a zda je Taník v pohodě :-) Původně si tedy rodina přijela pro Ferdu, jenže... Ferda tu chce ještě zůstat, protože hned kousnul do krve pána a pak ještě 2x paní... :-( potvora jedna.. a tak došlo ke změně plánu :-)

Pak další návštěva, která čeká na Bedřiška a jak bude Béďa OK, poputuje do této rodiny :-) takže Béďa je zamluvený.

A pak do třetice návštěva a vypadá to, že si padli do oka s Fredíkem a příští víkend si pro něho přijedou :-) :-)

Mám z toho obrovskou radost :-) A tím pádem už jsou u nás k adopci pouze: dvojice Ferda a Žanetka, Olorek - k jiné freťuli a dvojice Ferda a Marča, nebo společně všichni tři :-) Ferdu může jít ke zkušenému chovateli :-) Ale opravdu ke zkušenému.. to, že někdo má dva roky fretky neznamená, že je zkušený ... není fretka jako fretka.. k někomu, kdo už má s kousavými fretkami zkušenosti..Ferda nekouše, je hodný, hravý, ale přeci jen potřebuje získat důvěru a především musí mít autoritu .. pak je OK :-) jakmile vycítí, že se ho někdo bojí, kousne.. A pak ještě Darinka.. 4.5 fretečka, hodná, však nevhodná k dětem. 

14.3.

Tak dnes potvrzeno, v neděli odjede do  nového domova k fretčí stejně staré kámošce Ferda :-) rodina má zkušenosti i s kousavkami, a tak Ferdu bez problémů zvládnou :-) Moc takový domov Ferdovi přejeme.. takže v neděli :-)

Eliška se lepší ze dne na den, je komunikativní, aktivní, ale pořád se snaží kousnout potvůrka.. má ale závislost na pastě, tu miluje :-) A tak je komunikace s ní docela v pohodě. Zatím nevíme, zda je kastrovaná či ne, tak čekáme, zda přijde do říje.. Nechceme ji nechat operovat "zbytečně" a bohužel pokud nemá problémy, nepozná se, zda je kastrovaná či ne :-( nevýhoda samiček. U kluků je to jasné hned :-)

Jinak díky počasí trávíme s freťulemi spoustu času i venku, je to super.. nejvíce asi Adélka, která si vegetí v ohrádce :-)

TAké máme  stále hodně zájemců o fretečky, až je musíme odmítat, protože fretečky nejsou.. tedy jsou, ale tříleté a starší, a většina lidí chce malá mimina, max do 1 roku, a to nevedeme.. svá vlastní mimina nemáme a mít nebudeme. Také je stále problém s adopcemi dvou a více freteček.. tedy zatím máme 3 dvojice.. a bohužel je nikdo nechce :-( a přitom jsou tak skvělí :-) !!! stejně si většina lidí pořizuje k první fretce brzy další.. Tak prosím odložte strach, opravdu není problém mít hned 2 fretky a budete to mít v případě adopce o to jednodušší, že fretečky jsou velmi hodné, vychované, milé, a vyhrají si spolu.. lepší než si koupit nesocializované mimino ve zverimexu. Navíc fretečky od nás jsou kastrované, očkované proti psince a vzteklině, odsvrabené advocate a čipované. Takže za 1500,- Kč budete mít naprosto hotovou a skvělou fretku.. na rozdíl např. od mimina ze zverimexu, kde jsou ceny od 1500 - 2500 tis., freťata jsou většinou nesocializovaná, kousavá, pochopitelně nekastrovaná, očkovaná proti vzteklině vyjímečně, proti psince vůbec, nečipovaná. Takže i po finanční stránce "se to vyplatí" :-) a navíc pomůžete fretečce najít nový domov a pomůžete příspěvkem za adopci i ostatním fretečkám v útulku.. :-) Navíc od nás dostanete know-how, pomoc kdykoliv, hlídání freteček po dobu vaší dovolené či pobytu v nemocnici atd, zdarma. Čekají tu na vás krásní kluci TAN a OLOREK, FERDA a MARČA, FERDA a ŹANETKA. Z freteček jednolitvců Fredy (ke zkušenému chovateli). V dohledné době (po kastraci a vakcinaci) bude k adopci také BEDŘIŠEK. 

11.3.

Nově můžete shlédnout stránky klubu: www.cesky-klub-pratel-fretek.cz - také zde: http://www.cesky-klub-pratel-fretek.cz

p1010229.jpg

A dnešní ráno - přivítání Elišky.. a to si předtím vzala pastu, a myslela jsem, že bude hodná holka, že ji vezmu proběhnout :-) A Eliška měla asi jiný názor :-) Jak vidět, s Eliškou bude ještě práce a jen tak do adopce nepůjde :-) Dnes v každém případě razíme na očkování :-) tak třeba to obě přežijeme  :-)

 

Včera u nás byl na návštěva Samuel.. tedy.. je z něho krásný kluk, pěkný cvalda, bříško má nacpané a je úžasný :-) Je vidět, že se má v nové rodině suprově :-)  

A také je zamluvený Ferda - v neděli by se na něho nová rodina měla přijet podívat :-) Tak uvidíme :-)

 

 

 

10.3.

Včera jsme poslali nové vydání časopisu Novinky od Meddynky. Kdo nedostal, ozvěte se, dopošlu :-)

Jinak.. malý výtah z novinek můžete nalézt zde: Novinky od Meddynky únor 2014

 

8. 3.

Od Devilka máme denně zprávičky a dnes i fotečku. Mám ji v mobilu, zítra přidám sem. Píše, že se má skvěle :-)

Ferda, který nám byl dán do výchovy, je po dohodě s majitelkou k adopci. Je krásný, velký, šampaňák, však občas mívá trochu zkrat a prostě se ožene a kousne. Ne nijak moc, ale k adopci bude jen již ke zkušenějšímu chovateli, který si s ním bude umět poradit. Myslím, že by mohl jít i k jiné freťuli, v původní rodině byl společně s fretkou.  

Eliška dew je pěkná potvůrka, má svůj názor a nehodlá zatím přijmout můj :-) ale na pastu funguje :-)

Novinky od Meddynky jsou připravné, pošleme s Meddy během zítřka :-)

 

 

 

6.3.

Hlásíme, že Devilek (po dohodě s původním majitelem) odjel dnes do nové adopce. Nový majitel je začátečník, ale velmi chtivý informací, a tak to snad spolu zvládnou dobře :-) U nás byli OK, pán měl (s sebou) nakoupené nové vybavení, klec, přepravku, vše, zde dostal ostatní potřebné - info i nástroje (nůžky na nehty atd), knihu.. a tak už volal, že mu doma vyhrabal záchůdek.. Potvůrka Devilek :-) Přeji oběma pohodové společné soužití :-)

Dnes s Meddy dopíšeme (Meddy zatím ještě sbírá síly ve spánku) další číslo Novinek, a do konce týdne zašlete :-) Snad to zvládneme jako čtení na víkend - uvidíme, jak se Meddy vyspí :-) Máme pro vás nové překvapení, a tak se i my těšíme, že vám ho sdělíme a jak se vám bude líbit :-)

seminar2.png

A protože je stále hodně nevychovaných freteček a dotazů "jak na to" a i zdravotních dotazů (říje, kastrace atd) - nabízíme seminář Jak na fretku konaný v sobotu 29.3.2014 v Trnové u Katusic. Jedná se o jednodenní seminář (cca od 10 do 17 hodin), cena 100,- Kč, možnost na místě zakoupení občerstvení či malého oběda :-). Prosím případné zájemce o zaslání informativního emailu o účasti (počet osob, fretek, případně problematika)  na: alena@fretkyboleslav.cz, do 25.3.2014. 

3.3.

p1010210.jpg

Nové fotečky Bédi a Elišky :-) Béďa je skvělý.. úžasný rošťák. Musíme co nejdříve na kastraci, poté na očkování a pak už bude moci jet Béďa do nové rodiny, která na něho už čeká. Ano, Béďa už je zamluvený a bude se stěhovat k fretčí kámošce Barušce :-)

obraz1184.jpg

Eliška je taky skvělá. Je to tříletá holčina, která také musí nejdříve na kastraci a poté na očkování. Eliška má trochu strach z lidí, musí se na ni pomaličku. Je to o trochu těžší, protože Eliška je dew a tím pádem hluchá. Potřebuje zvláštní přístup. No, uvidíme cca za měsíc, jak to bude vše vypadat.

Jinak prosím zájemce o fretečky, aby četli Podmínky k adopci a zasílali nám vyplněný dotazník. Je to dobré i pro vás, protože tím pádem máme na vás zpětný kontatk a potřebné informace. Předem díky. 

 

2.3.

Máme v útulku dva nové přírůstky :-) krásného poloangorského freťáčka Bedřicha a dew samičku :-) Elišku :-) Oba jsou v současné době v karanténě a musí prodělat patřičná očkování :-) a poté hurá do nových rodin. Máme v současné době více zájemců o fretky než fretek :-) denně mi volají další zájemci, ale bohužel většina z nich chce mladé fretky a ještě k dětem.. to je docela složitá situace. Béďa už je zamluvený a pokud vše klapne, bude se stěhovat k další fretčí holčině Barušce :-)

Z dalších freteček můžeme nabídnout ihned k adopci:

dvojici Ferda a Marča - oba však budou již letos pětiletí. Pravda, jsou moc hodní a vhodní i k dětem. K adopci pouze společně. Oba kastrovaní.

dvojici Tan a Olor - oba také starší, tříletý a čtyřletý freťáci. Moc hodní, krásní, každý jiný - Tan s ponožkami a náprsenkou a Olorek skořicový. Také vhodní i k dětem. K adopci pouze společně. Oba kastrovaní.  

dvojici Žanetka a Ferda - pětiletá fretčí dáma a tříletý klučina. Moc hodní. Vhodní i k dětem. K adopci pouze společně. Oba kastrovaní.

Devil - čtyřletý freťák, moc hodný, vhodný i k dětem. Kastrovaný. Vhodný i k jiným fretkám. 

Darina - 4,5 letá samička. Moc hodná. Vhodná i k dětem. Zatím není kasrovaná. Vhodná jako jediná fretka v rodině.

Fredík - 3.5 letý fretčí klučina. Kastrovaný. Hodný, ale vhodnější spíše ke starším dětem. Vhodný jako jediná fretka v rodině. 

Takže myslím, že fretečky k adopci u nás přeci jen ještě jsou.. Nejsou tedy nejmladší, ale jistě mohou ještě udělat nové rodině super společnost a prožít ještě druhou polovinu svého života správně po "fretsku". 

Také se blíží jaro, tedy už je, a spousta samiček přichází do říje.. Jak tak pozoruji či se účastním diskuzí na facebooku, jsou stále ještě problémy mezi lidmi s neznalostmi o této problematice.. Kolem dokola se lidi ptají na způsoby ukončování říje, na vhodné preparáty apod.. K tomuto bych chtěla sdělit, že je v první řadě nejdůležitější se rozhodnout, zda budete někdy - cca do tří let věku fretky - odchovávat fretčí potomky. Pokud ne - je zcela jistě nejvhodnějším řešením klasická kastrace. K ukončování říje preparáty pregnyl např. můžete chodit během roku opakovaně, jak přijde fretka do říje - 2-3. A zcela jistě to není nejvhodnější pro zdravotní stav fretky, k ukončení říje po jedné aplikaci ani nemusí dojít, musíte jít k vetovi opakovaně a je i možnost tvorby zánětů dělohy a vaječníků po tomto způsobu ukončování říje. Takže se potom operaci a kastraci stejně nevyhnete. Pokud však chcete ještě někdy míti mimina, je vhodnějším způsobem (i když také není bez rizika) chemická kastrace přípravkem Suprelorin. Dává se injekčně jako čip, působí cca 1.5 - 2 roky a po této době je fretka schopná mít opět potomky. A nemusíte chodit opakovaně na jednorázové ukončování říje. Co se klasické operace týče - neváhejte a jděte s fretkou raději dříve než později. Čím více bude v říji, tím je operace náročnější, někteří vetové ji odmítají dělat a nejdříve ukončují říji. Více o této problematice a jak připravit fretku na operaci a jak o ni pečovat po operaci najdete na našich stránkách na adrese: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/fretka-co-a-jak/rije-a-kastrace-fretky.html.

V případě dotazů nás můžete kdykoliv kontaktovat na facebooku, e-mailem či na telefonu 773082536.

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 14
Celkem: 2839579
Měsíc: 30226
Den: 1171