Jdi na obsah Jdi na menu
 


AKTUALITY - BŘEZEN 2015

dmszajicek1.jpg

 

 

 

25.3.

Hurá je konečně jaro a svítí sluníčko :-) Fretečky začínají chodit ven a moc se jim tam líbí :-) Přemýšlím, že bychom mohli letos udělat nějaký venkovní výběh pro fretky :-) pokusím se na to doma mužskou část přirpavit :-) :-)

fretkybrno.jpgA také hned přidávám info o srazíku, který pořádá  Nicoolka Faltýnková v Brně dne 4.4.2015. Kdo se bude chtít zúčastnit, bude fajn, když bude kontaktovat přímo Nikolu na čísle: 605487604. Sraz je ve 14:00 ve Slatine, jak je obchod Albert. Jezdi tam trolejbus 33 a je to zastavka Mikulcicka. Vím, že v Brně moc akcí pro fretkaře není, tak se vám to třeba bude hodit Emotikona smile přejeme krásný srazík všem a hodně sluníčka Emotikona smile

 

17. 3.

Chřipková epidemie pomalu končí, a tak zase můžeme obnovit návštěvy v útulku. Tedy o víkendu během akce Ples jsme jich měli hodně, všichni se chtěli do útulku podívat :-) a tak měli fretečky vzrůšo :-) 

valentynka.jpgvanilka.jpgV pátek v poledne ještě přijely do útulku dvě nové holčiny, až z Lucemburska :-) tedy, majitel je Čech pracující v cizině, a fretečky měl s sebou, jenže už na ně díky práci neměl čas, volal do FUKu - Fretčího útulku Klubko, kde ho odkázali na nás, a tak fretečky dorazily k nám :-)  Jedna z nich je rodilá Francouzka :-) Takovou fretečku jsme tu ještě neměli.. ještě že fretky toto nerozlišují, francouzsky neumím ani slovo, to by komunikace byla moc těžké.. ale ona zatím jen syčí, a tomu rozumíme obě - ona francouzsky a já česky :-) Jedna je roční, "syčenka" Valentýnka, panda, a druhá je již 4letá albínka Vanilka. Holky jsou zatím vyjukané, Vanilka prý kousala pořád, Valentýnka by měla být OK, tak až si zvykne, budeme pro ně hledat novou rodinu, ale podmínkou je, že musí jít obě společně :-) 

Lilíček z pobočky z Kadaně odjel v sobotu na Slovensko, kde se ještě doléčí (chřipka) v naší pobočce ve Velkých Raškovcích (Michalovce) u Adi, a potom poputuje do nové rodiny, kde už na něho čekají. 

Současně s Lilíčkem odjela chrudimka Emička, kterou jsme minulé pondělí přivezli z Chrudimi. Hned v pondělí byla na kastraci, po kastraci byla OK, dobrala ATB a tak také odjela. U Adi na Slovensku se ještě doléčí, resp. vytáhnou se stehy po kastraci, a protože jinak je Emi OK, půjde hned také do nové rodiny k fretčímu kamarádovi Matějovi, také adoptovanému ze slovenského útulku. Na Emičku už se nová rodina - a snad i Matěj - moc těší :-) 

Novým přírůstkem v útulku je také fretečka Ygri, která byla převzata z nevhodných podmínek, resp. chovaná ve venkovní voliéře na seně, kdy si majitelé pořídili malou fretečku, ta je hned kousla, takže skončila ve venkovní voliéře, kde si ji nikdy nevšímal, pouze ji krmili, syrovým masem. A tak putovala k nám.. Dnes už papká i granulky, a má kámošku Bínu :-) 

S jarem nám mladé fretečky přichází do říje.. holky Samantha a Miranda, Špunta, klučina Lucky.. a tak budeme kastrovat a kastrovat. 

I u vás přicházejí fretky do říje, a ptáte se nás, jak na to, kdy kastrovat atd. Co před kastrací a co po kastraci. a tak zde je odkaz, kde je možné vše načíst :-) http://cesky-klub-pratel-fretek.webnode.cz/co-by-vas-mohlo-zajimat-o-fretce/rije-a-kastrace-fretek/ Pokud byste i tak potřebovali poradit, volejte, pište :-) poradíme pomůžeme :-)

No a abych nezapomněla, náš 1. fretčí ples byl super, bavili jsme se super, všichni jsme se viděli, k tomu hrála country kapela Alabama z Jablonce n.N., kdo chtěl tančil, a v přestávkách, kdy hudebníci čerpali síly na další sérii, jsme soutěžili.. :-) Soutětěže prolézání rourou, lízání šlehačky, stojka - soutěže ve stylu fretek - našly mnoho soutěžících a byly odměněny cenami za nejlepší výkony. Stejně tak se vyhrávalo v tombole a také proběhla soutěž o nejlepší masku, kterou vyhrálo miminko v podání Jirky M. Nemělo to chybu, včetně plenky a červíka na provázku :-) Fotečky můžete najít ve fotogalerii :-) 

Včera jsme byli na školení  Nezvyklí a zvláštní chovanci útulků pro zvířata v nouzi - co a jak s nimi.

Takže jsme zase o něco chytřejší.. tedy spíš o to, že vím, že existují i útulku pro papoušky.. fakt, to už je děs.. nevýhoda papoušků v tomto případě je jejich dlouhověkost. Když si lidi neuváženě pořídí fretku, která žije cca 7 roků, co pak s papouškem, který žije 60 a více let? to je pak masakr.. doslova.. a u papoušků je to stejný problém jako u fretek.. množitelé.. rychlé ruční odchovy, bez socializace papoušků, a když přijde puberta, je "zaděláno" :-(. Ach jo.. No a dozvěděla jsem se dalších spoustu velmi užitečných informací. :-) super školení pořádané ZS Praha :-) Děkujeme za pozvání a za školení :-)

 

 

5.3. A novinky z útulku.. nejdříve se omlouváme všem, koho odmítáme na návštěvu... Prosíme o pochopení a trpělivost, návštěvu útulku - něco jako den otevřených dveří - plánujeme během Dovolené s fretkou v květnu, a to především proto, že už bude teplo a doufám, že pomine hrozba a onemocnění chřipkou atd. Našemu útulku se naštěstí chřipka vyhla, nejsme nemocní, fretečky jsou zdravé a jsou v pohodě, ale myslím, že především proto, že právě máme tento "zákaz vstupu", aby se k nám nic nenaneslo na oblečení, botech, případným kašlíkem atd. Ono léčit potom ATB 40 fretek je docela náročné, nehledě na strach o fretečky, některé jsou již staré, 7 a více let, a tak by to i pro ně mohlo být osudné. Takže zákaz návštěv zatím trvá, stále chřipky jsou, a návštěvy budeme pouštět, až bude tepleji. Doufám, že během března :-) 

Jinak tedy je u nás vše OK. Trochu jsme měli problémy po kastraci s Argou a Puzzíkem. Ne ani s Argou, po operaci, jako že její nepřítomnost, izolaci kvůli pooperačnímu stavu, velmi těžce nesl právě Puzzík. Přestal jíst, očka měl slzavá... no prostě KO :-(. A tak nastoupila kašička, kterou naštěstí lízal Puzzík sám, a v sobotu, 3.den po operaci se stěhoval zpět k Argušce, protože déle by to sám nezvládl. Dostali ohrádku v místnosti s Adélkou, a najedou bylo vše OK :-) Někdy je až bolestné, jak jsou na sobě fretečky závislé a jejich fixace jedné na druhou může tu jednu opravdu přivést ke smrti .... Dnes už obě lítají, Arguška je naprsto v pořádku, a Puzzík už taky :-) ještě budou zvlášť, než Argušce vytáhneme stehy. No a pak už budou moci jít oba do adopce. Ale opravdu jen společně a bylo by možná super, kdyby doma byla ještě jedna fretečka, se kterou by se skamarádili, protože si neumím přestavit, až jeden z nich odejde.. bylo by fajn, kdyby měli dalšího kámoše :-)

K adopci aktuálně jsou tedy u nás Vilík a Šmudlinka. Oba po kastraci, očkovaní, čipovaní a čekají jen a na ty správné nové domovy.  V pobočce v Kadani je k adopci Liloušek :-) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 23
Celkem: 2813910
Měsíc: 27918
Den: 1170