Jdi na obsah Jdi na menu
 


AKTUALITY - ČERVEN 2015

dmspirat1.jpg

 

---------------------------------------------------------------

Již máme několik "objednávek" na hlídání freteček na léto po dobu vašich dovolených. Fretečky pohlídáme rádi, naše bývalé útulkové zdarma, jen prosím vezměte na vědomí, že od 1.8. do 21.8. máme dovolenou a v tuto dobu hlídání není možné. Děkujeme za pochopení. 

----------------------------------------------------------------

snimek1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbývá posledních pár dní - týden - do první uzávěrky na Den fretek - výstavu a olympiádu fretek konanou v sobotu 17.10.2015 v Kulturním domě v obci Čistá u Ml. Boleslavi (doprava z MB, Bělé p.B. atd zajištěna).  Více info na 

http://www.den-fretek.webnode.cz

 

28.6.

snimek1.jpgVčerejší akce - umísťvací výstava kočiček a seznámení veřejnosti s šelmičkou fretkou je úspěšně za námi :-) dětem i dospělým p1010179.jpgp1010170.jpgse fretečky líbily a dokonce někteří se vůbec nebáli a jeden klučina strávil s trojkou Mondy, Sára a Pavlínka skoro celý den.. :-)

snimek1.jpgNo a další akce, která nás čeká, je "Babský šicí víkend" na výrobu věcí pro fretky, taktéž do našeho obchůdku :-) Takže kdož byste se chtěl ještě přidat, ozvěte se :-) v Trnové (u Katusic) je ještě místa dost :-) Přijet můžete samozřejmě se svými mazlíky fretčími, i psími :-)

snimek1.jpgA když jsem u výčtu akcí, pak nás čeká ještě Výstava a olympiáda fretek, 17.10. v KD Čistá u MB. První kolo přihlášek končí v úterý 30.6. !!! 

 

 

 

 

No a teď již k dění v útulku :-)

p1010180.jpgTchoří mimčo je u nás již 8mý den, takže začínám věřit tomu, že to spolu zvládneme a že neprospané noci plné strachu, zda Fanny dýchá, zda  ji není zima či naopak teplo, zda měla dostatek mlíčka, budou pomalu za mnou a já budu klidnější. Fanny vážíma 78 g, nyní má 95, tak se nám podařilo za týden pěkně přibrat, Fanny se naučila bumbat z lahvinky, a je to velmi šikovná holka :-)

p1010182.jpgEssinka, kterou jsme přijali ve čtvrtek, nechce moc papkat, ani svoje psí pedigree, tak jí dám ještě pár dní, a uvidíme.. snad se to zlepší a nebudou muset nastoupit kaše.. 

 

 

 

 

25.6.

Začnu Fredíkem smutnou zprávou, v noci na včerejšek bohužel svůj boj o život prohrál. Ledviny byly velmi špatné. Šlo to velmi rychle, jak to v takových případech bývá.. kdyby nebylo kdyby, mohlo být všechno jinak a Fredík mohl s námi ještě žít několik let :-( :-( :-(

Pak veselejší zprávička, Fanny konečně přibrala, už má 83 g, má se k světu, papká, křičí, valí se neuvěřitelnou rychlostí, je to prostě malé kouzelné pískle :-)

Předevčírem jsme přijali do útulku freťáčka, jež strávil celý život ve venkovní voliéře a na sklonku jeho života se jeho majitelé rozhodli, že na něho nemají čas a darovali ho začátečníkům. Což o to, Honza je docela hodný, nicméně začátečníci podcenili smrádek nekastrovaného samce, a jelikož řeší vážné rodinné problémy, tak chtěli freťáčka umístit k nám. Vzhledem k věku - 5 let - jsme se nakonec dohodli, že ho vykastrujeme, na jejich náklady, zaplatí pobyt, a cca za 6 týdnů si ho vezmou. Tak jsem dnes jela na veterinu. A tam jsem zjistila z očkováku (doma jsem prohlížela především platnosti očkování a věk jsem lidem věřila), že není pětiletý, ale v květnu mu již bylo 6 let. A to mi přijde docela drsný ho nechávat kastrovat, po tolika změnách, kdy má během týdne třetí bydliště, ještě takto stresovat v tomto pokročilém věku. Chtěla jsem paní navrhnout výměnu za jiného freťáčka, ale dnes jsem se jí nedovolala, tak uvidíme, co na to řekne, co odpoví na e-mail. A Honzíka bych nechala v klidu již dožít u nás... 

A další přírůstek dnes.. Krásná, i když hubenější, stříbrná holčina, asi roční, Esinka. Přišla mi sms od paní, že jí na mě dali kontatk v nějakém občanském sdružení, kam že s fretkou, kterou jí dala policie od její sousedky, kterou zavřeli do blázince. Tak jsem z toho taky tak trochu blázen, ale holčinu jsme hned vyzvedli, jelikož paní se jí bála, neměla o fretkách ani ponětí a utíkala jí z velmi chatrné klece. Krmena byla psími pedigree... ty jsem cestou ještě musela zakoupit v nonstop tescu u nás, protože takové srač.. doma nevedu ani omylem. Max takové podobné kočičí, pro fretky, které jsou od majitelů na toto zvyklé, než přejdou na pořádné granule, ale psí tedy ne.. no, tak jsme pozdě večer dorazily, holčina je ubytovaná v karanténě, samozřejmě v delší říji, tak to se náš vet ještě napracuje, než vykastruje vše, co mu chystám :-)

No a jinak jsme tedy plní do posledního místečka, mám jen jednu rezervní klec už.. no, snad bude stačit a také se nám podaří najít nějakým fretečkám nový domov, aby se uvolnilo místo pro nově příchozí :-) Tak lidičky neváhejte, 10 krásných freteček - Špunta, Šmudla, Cindy, Arga a Puzz, Johny, Rozina, Turbo, Vanilka a Valentýnka čekají na nový milující domov :-) !!! 

A nezapomeňte, že s některými z nich se můžete setkat i na sobotní výstavě v Kulturní domě v Mladé Boleslavi od 10 do 16 hodin. Případně můžete jen přijít a s fretečkami se seznámit :-)

A ještě jedna důležitá informace, děkujeme paní Monice A. z Vyškova za balík plný granulí :-) 

A Janě B. za nemalý finanční příspěvek našim fretečkám :-)

M O C    D Ě K U J E M E   VŠEM, KTEŘÍ NÁM TAKTO POMÁHÁTE :-) 

 

23.6.

Dnes po druhé píšu zprávičky, tentokrát o veterinářích.. minulý týden, v úterý, se nám ozval pan N., který od nás adoptoval freťáčka Fredíka karlovarského http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/adoptovane-fretulky/fred-karlovarsky.html

s tím, že Fredíka léčí u nich na veterině v Plzni, protože přestal chodit na zadní nožičky, ale jeho stav se nelepší. Krev ani další testy neprokázaly žádné onemocnění, glukoza v normě.. Mě ihned napadly ledviny.. I toto jim na kontrole p. N. říkal, ale prý ne. A nasadili prednison. S panem N. jsme se domluvili, že doveze Fredíka do Prahy, a my do Brna na VFU. Takže dnes Fredík dorazil již ve velmi špatném stavu na VFU, jelikož od čtvrtka už ani nechtěl jíst, začínal být apatický. A první výsledky jsou akutní zánět ledvin... :-( Co k tom říct? Jen stále stejně opakované - zní to blbě - ale nevěřte svým veterinářům.. :-(. Zatím nevíme, jestli do Fredík přežije, protože jeho stav je velmi vážný, ale věříme, že ano.. zatím bojuje. Tak mu společně s námi držte palce a buďte opatrní na výsledky vašich veterinářů. Nevím, kdy a jak chyba v diagnoze vznikla, ale v každém případě léčbou v Plzni by již byl asi Fredík po smrti.. Krásný, hodný, teprve čtyřletý freťák :-(

Společně s Fanny vás vítáme v jejím již 3.dnu pobytu u nás. Je to náročné, pro mě, a asi i pro ni, stále maminku hledá, kam se zachumlala, ale tak nějak jí už stačí moje ruka a měkkoučká dečka a vyhřívaný polštářek :-) Už se naučila pít z inzulinky, zkoušla jsem i lahvinku, ale nějak potom nedokážu odhadnout, co vypije, a takto mám jistotou.. Váží stále 78 g, takže nepřibrala, ale ani neubrala, takže je to dobré, dnes jsem jí dala maličko silnější mlíčko, tak snad i maličko přibereme.. Jinak krásně kaká, nikdy jsem to neviděla, protože miminky po svých fretčích dětech "uklízí", ale je to taková nudlička asi 1 cm dlouhá a 1 mm široká.. :-) a krásně čurá.. takže masírování bříška pomáhá, stejně jako podpůrné léky. Krmení nám trvá cca půl hodiny :-) a pak další cca 3 hodiny Fanny spinká.. a tak pořád kolem dokola :-) a jako spokojeně po papkání vypadala ráno v 7 hodin jsem vám vyfotila :-) 

fann-23.6.2015.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                              No a další zprávy od nás z útulku:

Špunta je naprosto skvělá, už papká granulky, a je připravená k adopci :-) naprosto vychovaná, zvyklá i na nepříznivé podmínky cestování, prostě fretka do nepohody :-) a jen čeká na novou rodinu :-) 

Její kámoš Ferda už také papká granulky, ale je stále hubený kost a kůže.. on už i s kámošem hubený přišel, ale jak změnou ještě zhubl, tak je to přímo příšerné.. Tak doufám, že se pomaličku spraví :-)

Jeho kámoš Turbo je v pohodě, a jen čeká na kastraci a pak na nový domov :-) 

K adopci tu jsou aktuálně fretečky:

Šmudla - tříletá tchořenka, spíše ke zkušenějším chovatelům, ne k jiným fretkám, ke psům je v pohodě, ráda si s nimi hraje. Je velmi čistotná. 

Bonnie - pětiletá angorka, moc hodná, vhodná i k začátečníkům a dětem. Je to zlatíčko :-)  

Cindy - tříletá šampaňka, moc hezká, ale trochu drnější povahy. Musí cítit autoritu, a pak nekouše. :-) Je však naprosto nečistotná, a ani v kleci nechodí na záchůdek ani omylem :-( Není vhodná k jiným fretkám ani zvířatům..

Vanilka a Valentýnka - naše francouzky.. :-) Vanilka pětiletá albínka, Valentýka je rodilá Francouzka :-), dvouletá blaze (tedy hluchá). Holky půjdou do adopce společně, jsou na sebe zvyklé, a nehodí se k začátečníkům ani jiným zvířatům. Dají se zvládnout, moc rády si hrají, ale mazlíci to nejsou.

Arga a Puzz - párek fretek, tchoří klučina a dew holčina. Arga je pětiletá, Puzz tříletý. Jsou na sebe velmi zvyklí, až moc, a nevydrží bez sebe ani den.. Takže do adopce mohou jít pouze společně :-) jsou to zlatíčka. Moc hodní a čistotní. Vhodní i pro začátečníka.

Johny - roční tchoří klučina, který po kastraci ihned může jít do adopce. Je velmi hodný, čistotný, mazelk. Je obrovský, váží 1750 g. Je krásný a čeká na nový domov :-)

Turbo - čtyřletý tchořík, moc hodný, čistotný, zlatíčko. Už toho prožil dost, už jednou byl v útulku v Měcholupech, odkud šel do rodiny, která ho dala po roce k nám (alergie). Takže Turbo čeká na ten správný domov, kde by mohl prožít svou druhou polovinu života. Je vhodný i k začátečníkům. 

 

Pomozte najít našim obyvatelům na léto a další roky domov :-) všichni si to zaslouží :-)

 

 

22.6.

snimek1.jpgVyhlašujeme 4. závěrečné kolo soutěže o první přihlášené v týdnu na výstavu a olympiádu fretek konanou 17.10.2015. Více na http://www.den-fretek.webnode.cz

1. kolo končí 30.6.2015 !!!!

---------------------------------------------------------------

22.6.

 

p1010176.jpgVčera večer jsme dostali nový přírůstek do útulku. Cestou na dovolenou našli nálezci na silnici sraženou a mrtvou matku a cca 2 m vedle ní asi 14ti denní mládě.. pravděpodobně to nebude fretka ale malý tchořík, holčička, kterou jsme po nálezci p. Františkovi pojmenovali Fanny :-) Fanny je pěkná, váží 78 g, a krmíme ji royal canin mlékem pro koťata 0-2 měsíce, k tomu dostává kapičky Sab Simplex a dětský fenyklový čaj. Ještě zavolám na VFU, zda si vše pamatuju dobře, jak krmit taková malá miminka a budu se snažit, aby nám Fanny prospívala a vyrostla v krásnou mladou tchoří slečnu :-) Zatím krmím každé cca 3 hodiny, takže je to "mateřská" na plný úvazek :-) 

21.6.

img_2729.jpgMinulý týden jsme si vyrazili na vodu sjíždět Vltavu, a Špunta s Ferdou jeli s námi. Hned první den z nich byli kámoši, absolvovali nejen Vltavu na lodi z Vyššího Brodu do Zlaté Koruny, ale také otáčivé divadlo v Č.Krumlově, návštěvu zámku :-) takže musím říci, img_2734.jpgže Špunta je naprosto skvělá a připraven k adopci se zvládáním všeho možného i nemožného, zvyklá na různé lidi atd :-) prostě je z ní naprosto skvělá freťule na to, že k nám přišla jako naprostá kousavka :-) Je vhodná i k jiným fretečkám :-) 

img_2783.jpg

Ferda vše zvládl také super, jenže stále odmítá papkat, a tak spolu stále bojujeme.. jakmile začne, a trochu přibere, musí ještě na kastraci. I když p1010158.jpgříje mu vůbec nevadí, jen trochu smrďánkuje :-) je opravdu skvělý, ale prostě stávkuje s jídlem.. nevím proč .... :-( A Ferdova fotka z krumlovského zámku :-) a další už jak spinká doma v pelíšku :-)

Jsme ve finiši plánování a organizace naší 1.umísťovací výstavy zde v Mladé Boleslavi, která se bude konat tuto sobotu v Kulturním domě :-) součástí bude i malý obchůdek, takže můžete přijít, podívat se na fretečky, kočičky z útulku Bona - Kozly u Č.Lípy, případně si nějakou kočičku adoptovat, či něco zakoupit :-) 

snimek1.jpg

 

8.6.

Dnes kontrola s nově příchozími na veterině :-) zakoupení advocate na ošetření, pro jistotu pro všechny fretečky, a tak jsme zase na účtě na nule.. :-( 

Kluci zrovna dostali první očkování :-) 

Rozinka půjde nejdříve na kastraci :-)

A také vyhlašujeme druhé kolo soutěže o pelíšky spojených s naší říjnovou výstavavou a olympiáadou:

snimek1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.6.

Dnes nečekaně přijel nový klučina, krásný velký roční tchořík Johny. Přijel z rodiny z Prahy, kde jim ho po stěhování nedovolil majitel bytu. Ač původně nic proti němu neměl. Byla to rychloakce, protože do pondělka musel být p1010157.jpgpryč. Majitelka vyzkoušela rodinu, přátel, útulek Klubko, nikdo freťáka nepřijal, až se tedy již zoufalá obrátila na nás a dopoledne kolem 10té hodiny tedy Johny přijel. A tak máme karanténu plnou, tento týden jsme + 4 fretky a tak nastanou kastrace a očkování, hned zítra vyrážíme :-) 

Jinak Johny je hodný, a tak si hned po  vakcinaci a kastraci může hledat nový domov. Více o něm v jeho složce Johny :-)

6.6.

A náročné dny pokračují :-)

p1010143.jpgp1010150.jpgDíky hezkému počasí i naše fretečky tráví čas venku v ohrádce... jak jsme již informovali, náš cíl je vybudovat p1010144.jpgvelkou venkovní voliérku na běhání pro fretečky, ale prozatím si musíme vystačit s ohrádkou. U ní je nevýhodné, že si nejsem jistá, že ji fretky nepřekonají, a tak je musíme stále hlídat. V tomto vydatně pomáhají další domácí mazlíci :-) (samozřejmě ne doopravdy). Takže na první fotce hlídá beránek Arnoštek, na další Libuška, a samozřejmě se přidávají i další členové domácnosti :-) A fretky si to užívají :-)

Miranda po kastraci je OK, ale starosti mi začala dělat Špunta, která odmítla jíst. Takže zatím krmíme Viyo kapsičkami, a uvidíme, jestli se holka vzpamatuje. Dnes jsem ji vzala také ven, tam se jí líbilo, tak doufám,že to bude brzy dobré.  Kapsičku sama nechtěla, ale ze stříkačky ji snědla celou. :-)

p1010139.jpgKlučíci Ferda a Turbo jsou super. A Ferdova fotka z venčení venku :-) Také se mu moc líbilo :-)

 

 

Albínky Angelína a Bianka se lepší a lepší. Už chodí na záchůdek, z čehož mám velkou radost, a dokonce skotačí a začínají si hrát i se mnou :-) Z toho tedy zase tolik odvázaná nejsem, tedy z toho, že si chtějí hrát ano, ale nejsem si jistá,že mě u toho nerafnou, a tak jsem ještě opatrná. Ale holky kousnout nechtějí.. tak jim ještě dám čas a až budu mít jistotu, že nerafnou, tak budou k adopci :-)

snimek1.jpgA také moc děkujeme paní Evě T. za balíček látek, které nám zaslala pro práci na Babský šicí víkend. Moc děkujeme :-)

 

 

3.6.

Začátek června je velmi náročný. 

Včera byla na kastraci Miranda, která vše zvládla v pohodě :-) a tedy ještě ATB a bude vše OK :-)

img_20150603_160627-1-.jpgDnes ráno jsme při náhlé akci byly v Hrubém Rohozci pro fretečku, kterou nalezl pod paletami na dvoře pes a paní vůbec nevěděla, co to je, zda kuna či fretka a jak se o ni starat, a tak jsme po domluvě s paní ihned vyrazili. Holčina je super, pojmenovali jsme je Rozina, vypadá hodná, zatím se jí  nechce moc papkat, a tak jestli nezačne do zítřka, tak nastoupí kaše. Dostala mimo granulek i konzervičku, obyčejnou, co lidi často dávají, protože je jasné, že jen málo takových fretek je zvyklých na kvalitní granule. A než si zvyknou, tak to chvíli potrvá :-) Také musíme k vetovi, jak na kontrolu, tak na kastraci, protože holčina je v říji, zatím nejeví známky přeříjení, ale nevíme, jak dlouho, a tak není na co čekat. 

img_20150603_160825-1-.jpgNo a odpoledne přijeli dva říjní kluci, nahlášení včera večer, z důvodu zhoršující se alergie v rodině. První klučina Ferda je asi dvouletý, od chovatelky z Teplic, která klučinu dávala pryč už jako staršího, Turbík je asi 4letý, původně z útulku Měcholupy. Kluci jsou krásní a hodní, jen oba v říji, tak musí být každý zvlášť a nejdříve musíme na očkování a pak na kastraci. Poté jim budeme hledat nové domovy. No, vyfotit se moc nedali :-) tak další pokus zítra.

img_20150603_184512-1-.jpgA ještě jsme měli skvělou návštěvu :-) majitelku Vilíka. Vilík se má super, bylo vedro, tak byl Vilík doma, ale přivezli spustu videí :-) Moc děkujeme. Za návštěvu, za trpělivost s Vilíkem :-) 

a ještě k večeru jsme byli u paní Jany K. v Mn.Hradišti, která nám do útulku věnovala několik klecí, plný pytel věcí pro fretečky prolézačky, škrabadlo :-) Moc děkujeme. 

Také moc děkujeme paní Marii M. , která nám poslala velký balík nádherných hamačků, prolézacích pelíšků, záchůdky a další věci pro naše fretečky. Moc děkujeme :-) 

A tak se nezastavíme :-)

K tomu všemu pořádáme 27.6.2015 v Kulturním domě v Mladé Boleslavi 1.umísťovací výstavu pro kočky z útulku Bona - Kozly u České Lípy, a pro naše fretečky :-) Tak jste všichni zváni :-)
snimek1.jpg

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 12
Celkem: 2838685
Měsíc: 29971
Den: 856