Jdi na obsah Jdi na menu
 


AKTUALITY - ČERVENEC 2014

31.7. - 25.8. - DOVOLENÁ

v  útulku je docela klid, kromě Elišky, která je na kaších, všechny fretečky konečně papkají, některé ještě dobírají ATB po kastracích, ale to je v pohodě, Rozárka s Meddy berou trvale léky na leukémii a Adélka na inzulinom. Takže v období relativního klidu útulek na cca 3 týdny zavíráme, máme dovolenou, příjem freteček nalezených do útulku je neomenezen, výdej freteček bude až po dovolené. O fretečky je samozřejmě s největší péčí a láskou postaráno po celou dobu :-) Stále platí telefonní číslo 773 082 536, v případě nedostupnosti 602 692 130. E-maily a ostatní komunikace bude omezená, web.stránky nebudou upravované

27.7. U nás vše OK :-)

Babička Zuzanka je virtuálně adoptovaná :-) Děkujeme paní Marii Z. za zájem a podporu našemu útulku a za rodinu na dálku Zuzance :-)

Včera odjel dle plánu do adopce Rufusek :-) a tak mu přejeme vše nej nej, skvělou rodinu má, tak už jen aby si on brzy zvykl a byl v pohodě.. je to zlatíčko, tak snad bude :-) Děkujeme za adopci :-)

Už jsem psala na facebooku, že jsem ve čtvrtek vezla do adopce jednu za našich freteček.. už cesta byla divoká, cestou na silnici hořelo vysokými plameny auto, museli jsme vše objíždět a dlouho jsme se zdrželi, a když jsme dorazili do nové rodiny, byl to šok... v místnosti, kde měla naše fretečka bydlet, byla pro ni na zemi připravená klec - ptačí - o rozměrech cca 60 vysoká, 60 široká a 30 cm hluboká, s hoblinami, rohovým záchůdkem z kartonové krabice, s malým otvorem pro ptáčky, na jedné straně prokousaná, prý od minulé fretky /už vidím, jak fretka prokouše plast :-( / a to celé v kartonové krabici.. na této kleci jedna menší, s činčilou, která se v té kleci sotva otočila, s tím, že činčilu vůbec nevyndávají, maximálně si ji vnouček - 10ti letý klučina, pomazlí v náručí a zase ji vrátí zpět, na této kleci další ještě menší s jednou žlutou andulkou a na této kleci ještě jedna menší s jednou myškou... že ani andulka neléta ani myška nevyleze za celý svůj život z klece asi nemusím ani psát.. a tady, že by měla žít naše fretečka? chvilku jsem bojovala sama se sebou, zda nemám rodinu poučit o fretkách a nechat ji tam, ale když jsem se podívala na malého miláčka a na prostředí, otočily jsme se na podpatku, zanechali v bytě naštvanou paní a řvoucí vnouče a jeli jsme domů... vnouček má totiž hodně zvířátek.. malý ZOOkoutek.. a babička už při našem odchodu říkala.. nebreč, já ti koupím jinou.. už teď mi ji té další oběti líto :-( No, tak to byla jedna skoroadopce.. takže fretečka je u nás a snad se nám podaří jí najít tu správnou rodinu :-)

Eliška je zase na kaších, a maličko dokonce kouše... bude to s ní ještě asi těžké.. potvůrka jedna krásná :-)

img_20140727_092023.jpg

Mimi je taky na kaších, ale kromě kaše už papká sušené masíčko, je velmi společenská a suprová, vůbec nekouše, takže jen co se dá maličko po kastraci, bude super společnicí v nové rodině, kterou snad najde :-)  

 

 

 Přidávám několik foteček freteček k adopci:

img_20140726_195220.jpg

BOŘEK - suprový mladý klučina, cca 11 měsíců, kastrovaný, očkovaný, čipovaný, připravený do nového rodiny. Moc hodný, ale nevím, jak se snese s jinými fretkami, asi by na toto potřeboval zkušenějšího chovatele a naučit to :-)

img_20140726_195028.jpg

 

Kateřina - čtyřměsíční rošťanda, která potřebuje trochu "tvrdou" ruku... zkušenějšího nebo odvážného chovatele, který se jí nebude bát. Pak nebude kousat...

img_20140726_195252.jpg

 

 Pokud pozná, že má navrch, zakousne se potvůrka :-) je krásná, potřebuje hodně pohybu... očkovaná, čipovaná, připravená jít do nové rodiny :-)

img_20140726_195055.jpg

Vivien a Felix - Vivien se po odchodu svých miminek do nových domovů velmi zklidnila a stává se z ní super fretka :-)

img_20140726_195052.jpg

 Felixje zlatíčko.. oba společně či každý zvlášť, ale k jiné fretce v rodině, mohou jít do adopce :-) Felix je albínek, Vivien tchořenka :-) oba jsou roční :-)

img_20140726_195117.jpg

Tariel a Sofie - asi dvouleté fretečky. Velmi hodné.. Nevíme sice, jestli Sofie není nakrytá a

img_20140726_195122.jpg

 zdálo se, že jí roste bříško, ale neroste.. naopak.. je strašně hubená.... Sofie musíme maličko vykrmit, pak nechat kastrovat, i Tarielka, a pak mohou jít společně do adopce. 

 

 

img_20140726_114839.jpg

 A takto nám rostou miminka. Jsou jim 3 týdny a jsou to krásní válečci :-) A oba klučíci jsou již zamluvení, a adopci zůstává šampaň holčina :-)

 

img_20140726_195142.jpg

A poslední dnešní fotečka a zprávička - takto si vegetí ve vedrech freťule... na fotce Denísek a Monty :-) A přejeme všem krásnou slunečnou neděli a stejnou pohodu :-)

 

 

 

 

24.7.

Hlásíme s radostí, že u nás je vše v pořádku :-)

 HOlky Lara a Mimi i klučina Rufusek po kastraci jsou OK, ještě dobírají antibiotika, ale jinak jsou v pohodě :-)

Včera byla na kastraci Eliška. Vše zvládla super, akorát je strašně hubená, má 550 g, a i po kastraci se jí zase nechce moc jíst, ale kaši papká, tak na ni asi chvíli zůstaneme a musíme taky Elí trochu vykrmit.  

Zprávy z adopce - Kristýnka prý děsně kouše, musí doma chodit ve vysokých botách... šílený :-(. Přitom u nás se vždy chovala vzorně a slušně :-) dá-li se to tak říct, a doufám, že i v nové rodině si zvykne a přestane kousat... přitom tady i když si ji rodina vybírala, byla v pohodě.. nechápu... tyhle holky asi koušou všude kromě útulku. Chápete to? Já ne.. snad to zvládnou :-)

img_20140721_203306.jpg

  V pondělí jsme si byli v ZOOparku Chomutov pro nahlášenou samičku fretky :-) Ale hned po příjezdu se nám nezdálo, že je to samička, a tak jsme vyrazili na veterinu.. a tak světe div se, zvláštní úkaz, abnormalita, kdy penis nerostl samečkovi správným směrem, ale dozadu ke konečníku, a varlátka byla malá, vrostlá v bříšku. Penis

2014723181614.jpg

 

 zanícený... takže na doporučení veta ihned kastrace. Ta proběhla v pohodě, a klučíka jsme tedy pojmenovali Pinďa. Pinďa je jinak skvělý, moc hodný, a pevně doufám, že i přes tento svůj handicap si brzy svou novou rodinu najde :-) a fotečky :-) nechali jsme udělat i RTG.

 Bořík je už suprový kluk, lítá, papká, a brzy bude moci jít do adopce.

img_20140720_074741.jpg

Fretčí miminka rostou jako z vody :-)  a už je jasné, že na ocet nezůstanou :-)

Ještě k nám míří další 3 fretečky z K.Varů z důvodu alergie v rodině, měly by dorazit v neděli. A poté bude v našem útulku již téměř 50 freteček, a naštěstí máme dovolenou, a tak bude útulek zavřený, cca měsíc, do konce srpna. O tomto ještě podrobněji budeme informovat.

img_20140724_081351.jpgimg_20140724_081327.jpg

Jinak ještě dorazila nová várka triček, ta předchozí byla již vyprodána, takže kdož byste ještě chtěl, objednávejte, až nebudou, další objednávky budeme dělat až dle zájmu a nejdříve v září... :-) A pro velký zájem máme dámská trička s větším výstřihem v nových barvách -  jsou bílá, černá, zelená, růžová a červená, různé velikosti. , , a také máme trička dětská - vel. 110 - 146. viz foto - barvy lososová, zelená, modrá. Více info v našem e-shopu :-) 

 

 

17.7.

Týden jsme se neozvali, byl to velmi náročný čas a nebyl na nic čas..

 

Nejprve minulýá týden přivezli z adopce freťáčka, že nechtěl jíst a hrozně zhubl. Domluvili jsme se na ošetření na naší klinice.. Zde dostal infuse, léky, ATB, abychom vypátrali, že tento jeho stav je velmi špatný po vakcinaci Duramune DP+C. 

duramune.jpg

 

C znamená coronaviry, něco, co fretka vůbec nesmí dostat. Jedná se o kombinovanou vakcínu proti psince, parvoviroze a coronavirům. A to je "průser"... fretky by vůbec neměly dostávat kombinované vakcíny, natož takové... Nakonec jsme vypátrali, že již v roce 2006 a 7 se toto řešilo, kdy po této vakcíně "zkolabovalo" několik fretek, ale naštěstí se z toho dostaly, i když s poškozenými játry, ale přežily... Náš freťáček bohužel po týdnu léčení, každodenních návštěv na veterině, infuzích, antibiotikách, výživných látek atd.. zemřel. :-(. Jeho stav se týden stále zhoršoval. Bojoval on, bojovali jsme my, bojovali lékaři, kdy ještě MVDr. Hošková z veteriny Salvus za ním chodila ve svém volnu, ale svůj těžký a nevyrovnaný boj prohrál. Nejhorší na tom je, že nová majitelka předem psala na veterinu, kam se chystala jít, čím vakcinují fretky a na cenu, odpověděli jí (posílala mi onen e-mail), že Biocan a cenu... Nakonec na veterině byla jiná lékařka, a vakcinovala oním lékem... s fatálními následky. Na další e-mail nové majitelky, proč aplikovala tuto vakcínu, vůbec neodpověděla... :-(. A freťáček toto její rozhodnutí nepřežil :-( Takže opravdu pozor, co vám váš vet dává !!!!

Freťule Tariel a Sofie jsou suproví, klučík je moc hodný, holčina docela taky. Sofince roste bříško, takže opravdu mude mít asi miminka.

img_20140711_195108.jpg

 A takhle spinká Matýsek s naší kočkou :-) Matýsek je buclatý, hodný, čistotný, naprosto úžasný freťák a už ho jen tak něco nerozhází... bydlí sám ve svém vlastním pokoji, jen občas jde na návštěvu za fretečkama, aby mu nebylo smutno :-)

 

img_20140711_103132.jpg

Kristýnka - již čtyřměsíční šampaňka - odjela v sobotu  12.7. do nového domova. Čekáme na zprávičky, snad se má dobře :-) Šla k již zkušených chovatelům, kterým bohužel na stáří fretečka zemřela.

Aby její kámošce Katce nebylo smutno, dostala jinou kámošku, roční freťuli Elišku. A holky si hned padly do oka, spinkají spolu v pelíšku a mají se super :-) Eliška dokonce začala jíst granulky, a tak už ji nemusíme krmit, dostává kaši jen jednou denně :-)

I druhá Eliška a Shirley konečně začaly papkat granulky, a tak je u nás po týdnu opravdu těžké lékařské péče a krmení trochu klid :-)

Léky dostávají jen holky Meddy a Rozárka,  které mají leukémii. Je jim oběma 7 let, ale po lécích jsou v pohodě, běhají, lymfom.boule se ztrácí, a holky jsou jako by jim nic nebylo. Tak snad s námi ještě pobudou :-)

Na kastraci také byli předevčírem 3 freťule - klučina Rufusek, který už je zamluvený a jakmile bude OK tak hned pojede do nové rodiny, kde se na něho moc těší :-) Rufí je super :-)

Pak předevčírem k nám právě nečekaně přijela cca roční holčina Mimi, to bylo fakt nečekané, den předem mi psala její majitelka, že musí dát fretku pryč, protože si sousedi stěžují na zápach, a aniž bychom se domluvily, tak mi druhý den volá, že přítel už je na cestě a veze fretku k nám.. Přijel samozřejmě v tu nejnevhodnější chvíli, přesně na čas, kdy jsme byli objednaní na veterinu na kastraci fretečky Lary a právě Rufuska. A tak jsme přijeli pozdě, a protože byla Mimi v říji (ačkoliv jí ukončovali říji inječkně v dubnu), jela Mimi hned s námi. A dobře jsme udělali.. Její děloha už byla zvětšená, hrozil zánět. Takže je i Mimi po kastraci a vše je v pohodě. Jakmile bude Mimi OK, bude hned k adopci, protože je moc hodná a krásná, s jezevčím pruhem.. vyfotím :-) a fotky dodám :-)

No a jak jsem se zmínila, tak třetí na kastraci byla Lara, fretečka, která se k nám dostala jako kousavá z Bratislavy.. Lara je zlatíčko.. je moc hodná, lítá, je to tedy spíš fretka s křídlama, ale jinak zlatá :-) Takže ve věku 4 let je po kastraci, tak akorát :-) Po doléčení si bude moci hledat nový domov :-), však raději jako jediná fretka, ostatní moc nemusí :-(  

Bořek také přestal po vakcinaci proti psince jíst.. a to dost brutálně, odmítal a stále odmítá vše... takže ho krmím celý týden násilně stříkačkou kaší, dostal na veterině glukozu a podkožní výživu, ale už se také zlepšuje, včra jsem ho poprvé nachytala, jak čumáčkem brouzdá v misce s granulkama, káko už má taky lepší, tak snad i toto se zlepší :-) Byl to opravdu velmi náročný týden.. doufám, že takových moc už nebude :-)

Tak to by bylo pro dnešek vše, ozvu se brzy, co se léčby týče, už je u  nás relativně klid - jen po kastracích berou ještě léky, ale to už je lepší. Jen ještě dvě věci:

Nejdříve bych chtěla poprosit o nějakou finanční pomoc na léčbu Rozárky a Meddy, protože přeci jen vyšetření v Brně a léky nejsou zrovna nejlevnější, a za Rozárku zatím v Brně dlužíme 3.5 tisíce :-( , protože jen kastrace 3 freťulí stála 4 tis, a další fretečky je potřeba vykastovat, Elišku, Vivien, Felixe, Tarielka... a to je 5 tis.. Teď jsme objednávali granulky, prostě se finance příliš točí a penízky jsou kulaté :-( Za každý příspěvek budeme moc rádi :-) a moc za něho předem děkujeme :-)

radio_applaus_banner_big_005.jpg

A ještě jedna pozitivnější zpráva - od dnešní půlnoci, tj již 10 hodin, můžete slyšet naši reklamu na rádiu Applaus, naladit ho můžete i na netu na odkazech: Celý 

Celou reklamu se také pokusím někam umístit, a pak dám odkaz :-) 

 

10.7.

Do útulku přijeli Tariel a Sofie, párek fretek, kdy holčina je pravděpodobně nakrytá, holčina trochu kouše, klučina je v pohodě. A jak že se sem dostali? Volala mi slečně Andrea, že její sousedce dala další sousedka na hlídání tyto fretky a odstěhovala se.. slušný způsob, jak se zbavit fretek.. nebyla první ani poslední, takových případů jsme tu měli více.. nevím, zda si vzpomenete na pětici fretek Plzeňaček, které taky majitel nechal ve sklepě domu, ze kterého se odstěhoval, nedávno jsme takto dostali Rufuska, který běhal po Kadani poté, co se majitel odstěhoval z domu a nechal ho tam.. atd atd.. lidé nemají ani tu čest - nebo jak to nazvat - podat inzerát či dát fretky do útulku.. no, co se divím.. máme babyboxy a stále se u soudu řeší případy zabitých miminek po porodu.. a přitom stačí předat do babyboxu.. smutné jednání na nejvyšší formu života :-(. No, freťule už jsou tu, v pohodě, papkají, tak snad bude vše OK :-)

Bořek byl včera na své první vakcinaci, zatím vypadá vše OK :-)

Také máme bohužel velmi špatné zprávy.. V lednu jsme psala, že kromě nás i fretečky stárnou a že je tu již dost 7mi letých fretek.. a neuměla jsem si představit, jak začnou odcházet za Duhový most.. Tak Čudlas zemřela sama, v klidu ve spánku.. Rozárka a Meddy - naše Meddy !!!! - s tím se neumím srovnat a bulím jako želva - mají obě holky leukemii. Zatím řeším s VFU Brno a zde s veterinou, holky mají prednison a chemoterapii. Uvidíme, jak budou reagovat. Trápit je nechci, ale.. je to  moc těžké. Bohužel život je takový... :-( krátký...

A tak zase veseleji.. miminka rostou jako z vody, jsou den ze dne větší, vím, že jsem to kdysi měřila, že rostou skoro půl cm za den !!!  a pískají a mají se k světu.. maminka se krásně stará :-) Maminka je polotchoř, takže mimča budou čtvrttchoříci :-) a tím pádem mají v sobě trochu zdravé - nezkažené křížením zde v ČR - krve :-) Už máme zamluvené dvě holčičky a jednoho klučíka - když tedy budou.. Miminek je celkem 6, takže asi budou :-) všechno to budou tchoříci to vypadá zatím :-) Další tři miminka jsou ještě volná.. tak mají čas, není jim ani týden :-)

Arauchia od Zlatuškyje zamluvená a Anahita zůstává s maminkou, takže tato miminka už nejsou k mání :-)

Richi stále zlobí s jídlem.. stejně jako Ellí a Shirley a ještě Eliška.. jsme na kaších, Richi občas spapká i konzervičku :-) A kdo že je Eliška?

Elišku jsme si na žádost majitelky vyzvedli 7.7. v Ostravě, kam jsme vezli kluky Robina a Romea :-) Majitelka nám psala e-mail, že ji dostala, má ji 2 dny a vůbec nejí.. Jeli jsme se na ni podívat s radami, a nakonec jsme se domluvili, že si Elišku vezmeme k nám a když bude vše OK, že ji vrátíme zpět. Tak uvidíme. Zatím je Eliška v pohodě, lítá, nekouše, jen ji musím krmit stříkačou kaší.. Snad ji to brzy přejde..

A už jsem zmínila asi i poslední zprávu - Robin a Romeo jsou společně v adopci, v Ostravě, kde se mají suprově :-)

A musím jít krmit marody, zase se ozvu, jak to u nás vypadá. 

 5.7.2014

 

A máme tu prázdniny!!! I my se chystáme na dovolenou a útulek bude zavřený od 25.7 do 25.8. 

img_20140704_213536.jpg

 

Včera pozdě večer se nám narodila další miminka. Budou to tchoříci, možná jedno bude světlejší, uvidíme ještě jak se vybarví. A pohlaví také ještě nevím, nechci mamince moc do pelíšku lézt, moc se o ně bojí :-) je to skvělá maminka :-)

 

 

2.7. k nám do útulku přijel 10ti měsíční tchoří klučina, z důvodu alergie v rodině, klučina je však do výchovy, velmi kouše. Zatím si u nás zvyká :-)  Lítá a vyfotit se pořádně nedá :-)

img_20140703_202858.jpg

 V neděli 29.6. přijeli do útulku 2 krásné tříměsíční šampaň holčiny. Bydlí spolu, jsou to sestry, ale v původní rodině byly odděleně - ve dvou rodinách - takže jsou zvyklé i být samostatně. Je tedy možné si adoptovat každou zvlášť či k jiné fretce v rodině, jsou ještě mlaďounké. A hodné :-)

V neděli odjela do nové rodiny Madae :-) Měla jsem trochu obavy, jak to právě ona zvládne, ale v nové rodině se má super. Lítá, hraje si, a je velmi spokojená. Chodí za majitelkou jako pejsek a vyžaduje pozornost a mazlení :-) Tak paráda :-) Děkujeme :-)

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 25
Celkem: 2833000
Měsíc: 29900
Den: 1077