Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality - listopad 2014

dmszajicek1.jpg

28.11.

Tak, kde začít?

Ízinka je po operaci taková nic moc.. špatně jí, jsme na kaších, ale ráda si dá sušené maso.... přeci jen není nejmladší a operace na krku nic moc.. :-( ale zvládáme :-)

Vilík se přestěhoval do fretčárny a krásně si tam zvykl, je naprosto v pohodě, lítá, škádlí se s ostatními kluky a doráží na holky.. prostě je z něho super freťák a hlavně sám papká !! :-) paráda :-)

p1010026.jpgLucky dělá nevídané pokroky !!!! zvyká si na lidi, už neutíká, nechá se i vzít do ruky a dnes si našel nové kámoše.. máme Trio Handicap :-) Lucky, Kiloušek a Yoae.. a jak si kluci padli do oka ukazuje fotečka.. Yoae s nimi byla taky, ale než jsem došla pro foťák, vzala roha do prvního patra :-) Asi poznáte kdo  je kdo :-) Lucky nemrká - nemá levé očičko (vrozená vada).  

Holky Danae a Hannah mi taky dělají velkou radost.. jsou čím dále lepší v chování, a myslím, že jestli budou touto kosmickou rychlostí pokračovat v socializaci, budou moci jít brzy do adopce. Jsou obě nádherné.. vyfotím je :-)

No, a nakonec šokjující novinky... včera a předevčírem se "roztrhl" pytel s TV, a nejdříve volala chcete-me.jpg

ČT, že přijedou natáčet s Kateřinou Kubišovou do pořadu Chcete mě, 10.12., jak jsem již informovala,

 

ale včera v poledne volala Nova, abychom v pondělí přišli do Snídaně s Novou, a tak nás budete nova.jpg

moci vidět v pondělí v 8.15 a 8.50 :-) no a nakonec do třetice, tomu už jsem ani nechtěla věřit, volala TV Barrandov, že přijedou dnes

 barrandov.jpg

v 10  h natáčet do podvečerních zpráv.. a tu byli, točili, já koktala, tak uvidíme, co z toho bude :-) Kdo to chcete zjistit, máte šanci dnes ve zprávách v 18.30, nebo pak v archívu.. my doma Barrandov nemáme, tak na mě zbyde ten archív :-) 

26.11.

V pondělí byla na operaci Ízinka, měla bouličku pod krkem. Vše bylo OK, Ízinka teď bere ATB a je docela v pohodě. Nádorek jsme poslali na histologii, tak čekáme na výsledky, ale snad to bude v pořádku.  

Vilík už krásně papká a nastěhoval se mezi fretečky. Tak snad mu to papkání zůstane i tam :-) Místo něho se u nás v obýváku zabydlel Lucky.. taky je na kaších.. je pěkný, nádherný, bude to také z nějaké části angora, podle srsti, ale je to takový psychoušek.. když ho chci vzít normálně do ruky, zásadně po mě vyjede.. když ho beru zezadu, je OK.... hrozně se bojí...  Jinak jsou fretčky OK.  

A přidám ještě jednu novinku, ve středu 10.12. k nám po necelých dvou letech přijede natáček Česká televize do pořadu chcete mě. Tentokrát nepřijede p. Srstka, ale Kateřina Kubišová. Tak se moc těšíme :-) A vy budete moci prostřednictvím ČT vidět, jak to u nás vypadá :-) Termín vysílání v TV ještě sdělím, to zatím nevím :-)

chcete-me.jpg

21.11.

Včera odpoledne jsme měli rychloakci na východním Slovensku. Resp. byli jsme požádáni o pomoc s převeztím a výchovou nesocializované, kastracované, dvouleté fretčí holčičky. Ihned (teď už kolegyně)  Adriana Slavíková pro ni dojela do soukromého azylu do Košic.  Už cestou posílala foto a volala, že fretka je ve velmi zuboženém stavu, volala ihned i své veterinářce. Po dohodě a po příjezdu domů se snažila fretku maličko nakrmit slabou rekonvalescenční kaší, jelikož dle informací v azýlku fretka cca 4 dny nejedla a nepila. Však zdravotní stav fretky tomu neodpovídal, spíše to vypadá, že fretka byla ve špatném stavu již delší dobu. V době převzetí byla umístěná v kleci, bez pevného dna, pouze na pletivu. Po tom, jak jsem vše s Aďo probírala, si myslím, že fretku původní majítelé z důvodu kousání umístili právě zde do azýlku, však fretka přestala jíst a v azýlku pravděpodobně nemají s fretkami zkušenosti a náležitě se jí nevěnovali... a tak situace dopadla tak, že fretka už ani slabou kaši jako potravu nepřijímala a chystala se zemřít. Do rána zemřela. Řešilo se, že se následně udělá pitva, jenže nenašel se nikdo, kdo by toto uhradil.. jak původní majitelé, tak odpovědná osoba v azýlku sice telefonicky situaci řešili, ale nikdo nic nepodnikl. To, aby Aďa vezla opět 70 km sem a tam již mrtvou fretku, kterou v tomto příšerném stavu dostala, se nám zdálo opravdu zbytečné. A tak byla fretečka důstojně pochována. Škoda mladého fretčího života :-( a také veliká škoda všech zúčastněných, jak se k situaci postavili. 

A právě proto jsme se rozhodli jednat a řešit. Již několikrát jsme kontaktovali slovenský klub fretek se žádostí o spolurpáci v oblasti zřízení útulku pro fretky na Slovensku. Bohužel klub jako takový nemá kapacity ani finance toto zřídit, jeho stanovisko je takové, že si postačí s dočasnou péčí o nalezené fretky. Po této situaci jsme opět s předsedkyní sl. Henrietou Vegošiovou mluvily s výsledkem, že více domluvíme osobně na výstavě fretek v Brně v únoru příštího roku.

Jenže.. jak je vidět, fretky potřebují pomáhat HNED. Ze Slovenska jsme u nás v útulku měli několik fretek, z těch posledních mohu jmenovat Riciho, Albínku, a naopak, i na Slovensku bydlí v nových rodinách fretečky od nás z útulku. Úplně první byl freťáček Hubert, o kterém jsme psali minulý týden (bohužel po několika letech v adopci v Brně na VFU zemřel). A právě díky Hubertovi jsme se seznámili s Aďou, která má od nás z útulku několik freteček, a díky Hubertovi vzniklo jedno super přátelství, kdy se s Aďou a jejím manželem nepravidelně, ale často navštěvujeme, a několikrát Ondřej neváhal a jel pomoci např. stavět novou půdu pro naše fretečky více než 800 km. Takže kde je fretkám líp než tam, kde je milují? Takže právě tedy po dnešní sitauci s fretečkou jsme se s Aďou dohodly, že se u nich zřídí malá pobočka, cca do 5 freteček, aby i fretečky ze Slovenska měly šanci na azyl, útulek, záchranu a mohly žít. Inzerovat je budeme přes naše webové stránky, stejně tak, jako jen např. Dixi v naší pobočce v Kadani, a obracet se na paní Adrianu můžete prostřednictvím e-mailu: fretky-slovensko@fretkyboleslav.cz

Samozřejmě počítáme i se zvýšenými náklady na fretečky. Kdož byste chtěli pomoci, můžete na náš transparentní účet č. 2300101259/2010, pro platby ze Slovenska bezplatně za převod v cizí měně na to samé účtu, s kodem banky 8330, tj. 2300101259/8330. Pokud chcete Váš příspěvek určit přímo na fretečky, které budou umístěné v pobočce na Slovensku, přidejte VS: 777. Nejen finančně můžete pomáhat naší nové pobočce na Slovensku, ale budeme moc rádi také za vaši nabídku pomoci především s přepravou freteček po Slovensku i ze Slovenska do Čech. Stačí Brno, Praha :-) Za veškeré příspěvky a pomoc moc děkujeme.

No, a když jsme u té pomoci, chodí mi žádosti za napsání dopisu Jéžíškovi, abyste věděli, co naše fretečky potřebují, a co je potěší :-) S fretečkami se tedy o víkendu domluvím a začátkem týdne dopis Jéžíškovi odešleme :-) A zároveň k tomuto tématu jsem dostala dnes zajímavý dopis a typ na vánoční dárek pro partnera, kdy pan Jakub nás oslovil s tím, že by našemu útulku věnoval určitou finanční částku, a to jako dárek své partnerce, která fretky chová. A jí dal jako vánoční dárek potvrzení od nás, že nám tuto částku věnoval. Domluvili jsme se tedy na vystavení Dárkového certifikátu s darovanou částkou a jménem obdarované osoby, který zašleme poštou. Je to skvělý nápad, tak přidávám jako typ i pro někoho, komu se tento nápad také líbí :-)

A ještě jedna super zpráva, dnes si virtuálně adoptoval původní majitel svou fretečku - Garmíka :-) A tak i Garmík má pobyt u nás finančně zajištěný. Děkujeme :-)

V součsné době už je k virtuální adopci pouze Albínka. Jinak i přes vysoký počet freteček nastálo u nás v útulku jsou všechny virtuálně adoptované. Za to vám všem obrovský dík :-) Jen díky vám můžeme těmto fretečkám dávat veškerý komfort a mohou spokojeně žít :-) 

 

 

19.11.

2007-2014.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes velmi smutná zpráva, po 4 letech a 3 měsících v útulku nás - tedy mě - opustila Rozárka. Rozárka se k nám dostala v srpnu 2010 z útulku v Ostravě, jako velmi agresívní a kousavá. A byla. Byla do doby, než se dostala do útulku týraná, a útočila na ruce. A to velmi. Zakousla se, omotala se tělíčkem kolem ruky a nepustila. Kousala ne do krve, ale na kost. Doma jsem používala velké pánské gumáky velikosti 46 nad kolena, a když Rózka zjistila, kde končí, skákala nad kolena.. Běhala jsem v těch gumákách po stole.. rychle zavírala dveře a fakt jsem se jí bála. Byla to moje první taková kousavka. Nedalo se jí dát ani jídlo do klece.. A tehdy jsem si dala limit.. Dostane čas do jara, a pokud se to nezlepší, musíme ji nechat uspat, protože takto se fakt nedalo fungovat. A šla jsem na to. Vyzkoušela jsem všechny možné varianty výchovy, z kterých čerpám po všechna ta léta co mám útulek ve výchově a převýchově. :-) Takže kšíry, ven, a celé dny jsem jí nosila, brala si ji do auta, když jsme někam jeli a nutila jí být stále u mě.. stále jsem na ni mluvila jejím jménem. A výsledek? po 2 měsích se z Rozárky stala "moje osobní zbraň", kterou byla vlastně po celý svůj další život. Ano, časem si zvykla i na jiné lidi, na mého manžela ana syna. Jinak na ni nikdo nemohl sáhnout.. Byla můj miláček. Jediná fretka, která mohla běhat po celém domě a vždy přišla na zavolání svého jména, i když spala :-) Oblizovala mě a milovala, jako já ji. Trávily jsme spolu hodně času.. Byly jsme spolu pořád... až letos v červnu se Rozárce objevily boule pod krkem, v podpaží... Brno a diagnoza: leukemie. Léčila jsem Rozárku, kontrola v září neprokázala zlepšení a MVDr. Jekl doporučil euthanazii.. Nechtěla jsem Rozárku trápit a objednala se u nás na veterinu. Když jsem Rozárku dávala do klece a podívala jsem se jí do očí, zase jsem přepravku odložila a rozhodla se, že ne.. že na to prostě nemám. Rozárku nic netrápilo, neměla bolesti, papkala, běhala, lítala všude, kousala návštěvy do krve :-), prostě byla OK :-) A tak jsme spolu trávily ty poslední měsíce a já věděla, že to jednou přijde.. :-( ..... ROZÁRKO DĚKUJU. BYLA SI JEDNOU Z NEJÚŽASNĚJŠÍCH FRETEČEK, A PRO MĚ OPRAVDU JEDINEČNÁ.. NIKDO TĚ NENAHRADÍ. DĚKUJU, ŽE JSI TU BYLA :-)

 

18.11.

Dostávala jsem sem tam info od lidí, většinou od těch, kteří na našich webovkách byli poprvé nebo přes mobil, že se v nich nevyznají, tak jsme udělali malou úpravu :-) a snad to takto bude přehlednější. Fretečky k adopci, v péči, ve virtuální adopci i DFD najdete pod jednotlivými složkami :-) Když byste měl někdo nějaký nápad na úpravu, dejte vědět, pokusím se udělat, co bude v mých silách :-)

Jinak s Vilíkem bojujeme s kašema, ale lepší se, a hlavně je naproto v pohodě chováním, tak je to super :-) 

Lucky se lepší den ze dne a je z něho opravdu super uličník, který vyleze a vyšplhá téměř kamkoliv :-)

K adopci v současné době měmá 5 freteček: Zlatušku, a pak dvojici Tarielka a Sofii, Felixe a Vivien. Další fretečky jsou zatím ve výchově a netroufám si zatím odhadnout, kdo z nich kdy bude moci jít do adopce, vše má svůj čas :-)

16.11.

10806889_807995845929333_1182260042_n.jpgNový klučina - 5měsíční Dixík, bydlí v naší pobočce v Kadani :-) u Irči :-) Irče i Petře děkujeme za vyzvednutí a vůbec za zařízení všeho :-) a Irče jako vždy za super péči. Dixík se k nám dostal především proto, že nemá ocásek... těžko říci, zda genetická vada či zda mu ho maminka ukousla omylem místo pupeční šňůry, i to se může stát. V každém případě Dixík nemá ocásek. Zatím nevíme, zda je jinak v pořádku, samozřejmě na kontrole a očkování u lékaře už byl, ale ráda bycho ho dovezla do Brna, abychom zjsitili, zda má v pořádku srdíčko a tak :-)  zatím je trochu vystrašený, ale jinak se zdá v pohodě :-) 

 

Dixip1010010.jpgVilík přestal papkat, a tak jsme na kaších.... je takový hubený a dlouhý, a řekla bych, že má nejdeleší ocásek snad se všech fretek.. no schválně... porovnání Dixíka a Vilíka :-) Jinak Vilík spapká piškoty, nic moc, ale alespoň něco, a jinak krmíme - tedy bojujeme - kdy Vilík silně packama odvrací stříkačku, krmením kaší.. no, začalijsme včera, tak snad se to zlepší.. jinak je Vilík OK, lítá, běhá, a kouše :-) takže je v pořádku :-) 

RozárkaKiloušek začal dostávát Furon, a bereme 1/16 ráno a večer.. tak to je tedy drobeního léku :-) hlavně, když mu to pomůže :-) Adélka s Rozárkou jsou OK, obě plné chuti do života, což je super, i když Rozárka je již díky nemoci (leukémie) hubená, ale pořád má chuť žít, a to je super :-) 

13.11.

Dnes máme skvělé zprávy, a jednu smutnou - tu nakonec. Tak nejdřív ty hezké: 

do nového domova odjel Figoušek, odjel ke Znojmu, takže to má ke svému vlastnímu bráchovi docela blízko :-) 

nový domov a novou fretčí kámošku má taky Pindík. Už máme fotečku z nového domova, že Pindík má vše na háku, a vypadá, že vše bude OK :-) Tak snad ano, a snad ho nová kámoška přijme do svého domova :-)

Zítra by měl odjet ještě Fredy lázeňský.. pojede blízko od nás, takže když by něco, bude nablízku, tak ještě zítra uvidíme.. jinak je Fredík už OK, a ohromný mazel. 

A ještě jedna skvělá zprávička - Kiloušek má svůj nový domov - na dálku :-) Děkujeme moc paní Haně, paní Martě a freťáčkovi Quinníkovi :-) 

A teď ta smutná zprávička.. dnes, po 4 letech a kousek v adopci, nás opustil přímo na VFU Brno u MVDr. Jekla náš jeden z vůbec prvníDich freťáčků v útulku - Hubert. Hubert bydlel daleko až na východním Slovensku, a on byl příčinou jednoho krásného přátelství mezi fretkaři, díky němu jsem se já i ostatní seznámili s Aďou a jejím manželem Ondřejem, kteří nám moc pomáhají s útulkem, jak finančně, tak prací, když je něco potřeba, např. Ondřej neváhal a přijel 800 km dělat naši novou půdu pro fretky, a další a další, právě od Adi a Ondřeje máme čerstvá domácí vajíčka, okurky, papriky, pro fretečky, a právě Aďa s Ondřejem dali domov i několika dalším fretečkám od nás z útulku. Však Hubínko byl první, a je to pro Aďu s Ondřejem i pro nás velká rána. Ještě před 2 lety byl Hubínko v Brně na operaci inzulinomu. A i teď neváhali a jeli 600 km do Brna na veterinu, bohužel nádorky Hubínka byly tak rozsáhlé, že se nedalo  nic dělat.... :-(. Právě na Hubínka - tím, že byl jeden z prvních a totálních kousavek u nás v útulku - mám s manželem takovou vzpomínku.. Hubínko u nás byl pár dní, a v klidu si spinkal na křesle.. ráno přišel manžel a šel se uvítat s Hubínkem.. ten vyskočil a totálně se do něho zakousl.. takže šok, řev.. já vylítla z postele, všude byla krev.. v obýváku, v jídelně, na chodbě celou cestu do koupelny... a já letím a ptám se.. co mu je? co se stalo? co je Hubínkovi? a manžel mi říklá... klid... to teče ze mě.. on je v pořádku.. tak jsem šla zkontrolovat svou drahou polovičku, která mezitím ztratila asi půl litru krve... po zásahu Hubínkem.. a to v manželovi zanechalo takový "dojem", že i když jsme byli u Adi s Ondřejem na návštěvě, Hubínkovi se manžel obloukem vyhýbal, i po letech... :-) To byl prostě náš Hubínko.. Freťák, který chodil denně na procházku několik km bez vodítka, a šel po cestičce, a každý den musel až k řece a zpět, jinak nebyl spokojený.. a nejedl.. freťák, který už u nás měl problémy s jídlem, a celou dobu dostával hovězí masíčko jen z mladého býčka, jiné mu nechutnalo, kašičky, a vše nejepší.. měl naprosto úžasný domov, veškerou lásku, péči, a stejně s takovou láskou a péčí od nás odešel.. odešel za Duhový most, ke všem naši dalším fretečkám... a tak mu svítíme na cestu a přejeme, aby už ho nikdy nic nebolelo :-) Kdysi mi Ada poslala hrneček s fotečkou Hubínka a je tam napsáno: Jsem navždy s tebou - Hubínko. I my jsme s tebou Hubínko a nikdy nezapomeneme :-) 

obrazek1.jpg

12.11.

Tak nám dnes MVDr. Jekl potvrdil špatné srdíčko u Kilouška a Kilí musí brát léky. Přesunulli jsme ho tedy do virtuální adopce. 

img_20141112_105723-1-.jpgSnažím se získat trochu důvěry u Luckyho, a tak tu lítá od rána v kuchyni.. bál se, bojí se šíleně každého zvuku, ale už mi lítá po nohou  a právě se asi konečně chystá spinkat. Tak snad to bude dobrý :-)

Figoušek je zamluvený, bylo na něho 5 zájemců !!! a tak možná odjede do nového domova i Freddy nebo Pindík. Fredíka se ještě trochu bojím dát, aby nepřestal jíst.. tak nevím... Pindík je OK. :-)

 

11.11.

Krásného Martina všem, a naštěstí nepřijel  na bílém koni :-)

Včera jsme byli na kontrole s Kilouškem u MVDr. Jekla. Bohužel nemáme dobré zprávy, Kiloušek má šelest na srdíčku a vypadá to, že bude brát léky. Ještě čekáme na výsledky všech testů,měly by být zítra, tak budeme vědět víc, ale asi to tak bude. Takže Kilouška přesouvám z adopce do vrituální adopce, a zůstane u nás v útulku. Má tu kámošku, Yoae (moje fretečka, kterou jsou si koupila od množitelky, má špatné nožičky, má stehenní kost do S, místo rovně a  koleno má o 90 stupňů vpravo. Neměla jsem to srdceji tam nechat, i když to není správné, ale je to prostě moje slučníko :-) Jsou s Kilouškme stejně staří a bydlí spolu, a tak mu nebude smutno. Strašně si spolu vyhrají :-) tak mu tu nic chybět nebude :-) 

p1010022.jpgK tomu jsme dostali v sobotu freťáčka. Původně jsme p1010024.jpgměli dostat holčičku bez ouška, nakonec si ji paní nechala, a dala nám místo ní klučíka, rok starého. Je drobný - krátký, jinak docela kulaťoučký, má malá varlata, a co je horší, nemá levé oko, a co je ještě horší, má špatně páteř, má ji promáčklou.. to ukázal až RTG včera na VFU Brno :-(. Vše to jsou dle MVDr. Jekla vrozené vady.. takže někdo na severní Moravě množí - a promiňte mi to slovo - zmetky. Ano, jsou to bohužel fretčí zmetci, jak img_20141110_145707-1-.jpgjinak to nazvat.. Někdo kvůli prachům množí špatná mláďata, handicapovaná, která mají potom těžký život. Freťáčka jsme pojmenovali Lucky.. Je jinak úžasný (prý kouše, nás tedy nikoho zatím nekous), je to děsný mazel, ale nejvíc ze všeho je strašně vyděšený.. strašně se bojí - všeho. Jak vidí jen na jedno očičko, tak pořád kroutí celou hlavičkou, co se kolem něho děje a je KO psychick.y Uložila jsem ho do pokoje k Adélce a Rozárce. Holky jsem zavřela do klece a pustila Luckyho, aby měl klid a mohl se seznámit s okolím.. A co on? Maličko, asi 5 minut se proběhl, a šel spinkat nahoru pod deku na klec, na mříže.. normálně mě dostal a málem jsem se tam rozbrečela :-(. Tak jsem ho pomazlila, vyfotila a dala zpět do klece, kde se cítí bezpečně. Až budu mít chvilku, vezmu si ho a budu ho chovat a nosit, večer si ho vezmu, prostě na něho musíme pomalu pomaličku, aby si zvykal a přestal se bát. Bože, jak mi je z těch množitelů zle :-( Přidávám fotečky, a večer vytvořím jeho stránku, teď musím letět vyřizovat nějaké záležitosti kolem útulku :-). 

Ještě rychle dodám, že jsme si v neděli ještě vyzvedli další 2 fretečky, které už také nerodily - kluka 3 roky, ten je OK, a holčinu 4 roky, kousavku až na půdu. O těch napíšu večer více :-) Po zdravotn stránce jsou OK, jen děsně hubení, ale jinak docela v pohodě. až na to kousání. Žily na dvoře v kleci.. 

 

8.11.2014

Fredík už je úplně OK, papká granulky, krásně kaká a je to obrovský rošťák a strašně rád se mazlí :-) 

vilik.jpgVe čtvrtek přijel klučika 2.5 roku starý, Vilík. Vilíka darovával jeho majitel z Mostu, protože čekají v lednu miminko. Psal, že není vhodný k dětem, nicméně si ho vzala rodina, tedy pán, ke kterému chodí vnučka. Mají doma 2 fretky, ale hodné. A přivítání s Vilíkem bylo pro ně docela šokující. Vilík asi není zvyklý na volný pohyb a na není moc vychovaný, a ještě změna lidí a prostředí, takže byli pokousaní všichni... včetně malé holčiny, ze které ho nemohli odpojit. A jak to tak bývá, tak volali k nám. Měli doma Vilíka 4 dny a ve čtvrtek už byl u nás.. Trochu smutné. Proto prosím při inzerátech dávejte pozor, jakou fretečku si berete, jaká je atd. Bohužel mám zkušenosti, že když někdo takto dává pryč fretku, většinou to je z důvodu, že není socializovaná a kouše. Proto prosím předem ohodnoťte své možnosti a zkušenosti, a berte v podtaz, že i když máte doma 1 či 2 fretky a tudíž nějaké zkušenosti máte, vždy vás může něco zaskočit, tak abyste na to byli připraveni, že nová fretka může být pro vás komplikace. Není možné, abychom si do útulku brali všechny takovéto fretky. Samozřejmě pomůžeme rádi, ale jak naše prostorové kapacity, tak především naše finanční možnosti jsou omezené. A taková nesocializovaná fretka u nás pobyde minimálně půl roku.. většinou takové fretky nebývají kastrované, ani očkované. Takže pro nás to jsou náklady v první chvíli - cca 1500,- kastrace, u kluka 1000,- 1000,- očkování a čipování. když vezmu stravu, pamlsky a to ostatních cca v částce 300,- na měsíc, tak jsme na částce celkem přes 4000,-. Pro lidi je samozřejmostí, že nám dají fretku, jen tak, a občas se objeví i kritika na adopční poplatek ve výši 1500,- kč. I když máme přes 100 lidiček, kteří mají náš útulek rádi a pomáhají nám, především finančně v rámci akce 100x100, za což jsme opravdu velmi vděční, další mají v adopci na dálku fretečky, cca 60-100 lidiček měsíčně pošle DMS, která nám pomůže, přeci jen při počtu více než 40ti fretek v útulku jsme stále finančně téměř na nule.. :-(. Podala jsem letos žádost o dotaci na město Mladá Boleslav.. další pokus. Tak uvidíme, jestli město MB uzná důležitost našeho útulku a něco nám přispěje.. snažíme se jak to jde, ale... za každou pomoc jsme opravdu moc vděční :-) fretečky přibývají .. :-(. 

No, dnes jsme dostali dalšího freťáčka, ze Vsetína, freťáček je loňské miminko, moc hodný, ale bez oka.. Tak projde pravidelnou karanténou, kastrací, očkováním a bude moci jít do adopce. Je to krásný tchořák :-)

No a zítra přijedou ještě další 2 fretečky :-) takže opravdu rosteme a rosteme :-)

A koho ještě zajímá, tak Figoušek, 4 měsíční miminko čtvrttchoř, váží 1485 g :-) 

 

4.11.2015

Fredík už začal jíst granulky !!!! Fretčí mu sice nechutnají, ale už docela pravidelně papká psí... a dnes si vzal palačinku.. takže nevím, co kdy papkal.. :-(. Ale hlavně je úžasně hravý a stále skotačí :-)

S novým Garmíkem docela děláme pokroky :-) Tedy spíš Gármík.. už se tolik nebojí, vyleze když přijdu, a zkoumá a kouká... nevím, kdo se teď bojí víc, jestli já jeho nebo on mě. Ale původními majiteli avizované útoky se naštěstí nekonají.. :-) takže jsem se i odvážila mu dát sušené masíčko z ruky. První dva kousky si vzal docela v pohodě, šel schovat, ale pak už přitvrdil, a tak je dostal v misce.. mám svoje prsty ráda.. ale jinak je OK :-) až mě to překvapuje.. samozřejmě nás chytil maličko stresový průjem, ale nic vážného. Hlavní je, že Garmík papká :-) a zvyká si :-) I Šmudlinka je na tom stále líp a líp :-) na pastu už se v klidu dá vzít do ruky.. 

Zatímco nás v adopci zlobí Eliška i Kačka.. obě koušou a řešíme s majiteli co a jak dál :-)

No a co se adopcí týče, právě si můžete adoptovat: 

kluky: Pinďu, Figouška, Fredíka

a z holčin: Zlatušku. 

dvojice: Tariel + Sofie a Felix + Viven 

2.11.2015

p1010016.jpg

Včera přijel dlouho avizovaný - od léta - avšak z daleka, a tak to vyšlo až teď, 3.5 letý freťák s krásným jménem GARM :-) Jako Garm se chová :-) je to totální divošek, kterého si majitelé původně zakoupili ve zverimexu jako miminko. Však ihned po příchodu domů je pokousal, a tak byl zpečetěn jeho osud.. :-(. Sám majitel říkal, že je to prostě zanedbaná péče... Nevím, jak ho tak poznávám, nejsem si zcela jistá, jestli je to čistá fretka.. má naprosto divokou masku hlavy.. ale opravdu těžko říct, netroufám si 100tně říci, zda má něco maličko z tchoře.. V každém případě nesyčí, schovává se, a když už  mi chce dát najevo, že bát se mám já, tak hluboce syčí, téměř neslyšně a divně kdáká.. jako kachna.. to jsem ještě u fretky neslyšela. V každém případě jsou obavy na místě, Garm pokousal všechny kdo se s ním dostali do styku, včetně vážného napadení lékařky a zakousnutí kocoura.. Tak to bude tvrdý oříšek.. uvidíme, jestli se  nám podaří ho alespoň maličko naučit přítomnosti lidí tak, aby se s ním dalo existovat :-) V žádném případě však nebude ke klasické adopci, pouze k virtuální. Majitelé se také nabídli zasílat Garmíkovi nějaké finance :-)  

p1010017.jpg

Fretečka Šmudlinka se nám lepší a lepší, už krásně papká jak pastu, tak pamlsky si bere pěkně z ruky... :-) je čistotná a docela milá :-) Má nádhernou zimní srst a je to krasavice :-) 

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 17
Celkem: 2843595
Měsíc: 31920
Den: 1674