Jdi na obsah Jdi na menu
 


AKTUALITY - SRPEN 2014

  

28.8. 2014 

Tak se konečně hlásíme po delší pauze,kdy jsme měli dovolenou a trochu odpočinku v útulku, i když ne tak úplně, protože jsme v podstatně fungovali pořád.. Bylo mnoho telefonátů, kdy lidé začínali: víme, že máte dovolenou, ale... opravdu urgentních případů naštěstí moc nebylo, což bylo super, a vše se zvládlo v naprosté v pohodě. A v útulku co se týká freteček je mnoho mnoho změn.. začnu tou nejnovější a nejbolestnější: 

obrazek1.png

Naše stálice a jedna z prvních freteček, která měla opravdu co se operací týče velmi těžký život, zemřela po krátké nemoci (leukémie,která byla diagnostikována v červnu t.r.) včera ráno :-(. Zemřela doma, u své věrné kámošky Brunny, která ji teď pořád hledá :-(. Těžko o tom více psát, bulím od včerejška jako želva, ačkoliv od lékařů vím, že to byla otázka času, dávali jí 14 dní, nejdéle půl roku.. Meddy žila 3 měsíce. Nebylo jiné východisko. Nemoc byla čím dále rozsáhlejší, především v bříšku, a Meddy byla velmi statečná. Ještě večer předtím nebylo vůbec znát, že by měla umířt.. běhala, i když už málo, ale běhala, papkala, a byla velmi aktivní a milá :-) jako po celý svůj život. Byla to prostě neobyčejná fretka, která dokázala žít bez uší, vytrpět několik velmi náročných a unikátních operací, a statečně bojovat i se zákeřnou nemocí :-(. Nadále bude s námi, včetně Novinek od Meddynky, i když už budou In memoriam :-(. Ale neumím Novinky přejmenovat, prostě jsou Meddy a tak bude Meddy stále s námi :-)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A ještě přidám jednu velmi smutnou zprávu.... Richi byl na celkové kontrole v Brně, kde zjistili naprosté selhání ledvin, věk minimálně 7 let, a po dohodě s lékařem jsme svolili k euthanasii... :-(. Richi u nás byl necelé dvě měsíce, přišel ve špatném zdravotním stavu, poté, co byl nalezen na východním Slovensku, a postupně se naučil jíst gourmetky a pomalu se lepšil. Povahově to byl naprosto kouzelný freťák, miloučký, nekofliktní, a velký bojovník.. Richiho život skončil tedy v úterý 26.8.2014.

obrazek2.png 

Zapalte prosím oběma na cestu svíčku :-) ať už je nic netrápí a nebolí :-)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 A teď budu postupně psát o změnách, které se u nás staly, především co se pohybu freteček týká, protože jinak je vše OK :-)

Do adopce odešly fretečky:

Darinka - odjela v pondělí 26.8.14, do super rodiny, kde už fretečky měli, a kvůli dětem potřebovali již nějakou hodnější. O Darinku bude skvěle celodenně postaráno, a tak bude míž nakonec ještě fajn život :-) Moc za adopci děkujeme.

Eliška - odjela do Prahy, k rodině začátečníka, ale s veškerou péčí a komfortem... bohužel přestala Eliška v nové rodině jíst, tyto problémy měla s přechodem do jiného prostředí i u nás, řešíme to, a věřím, že vše zvládneme :-)

Mimi - i maličká Mimi po kastraci si našla hned nový domov, kde má další fretčí kámoše a kámošky, se kterými je kámoška :-) a tak má skvělý život :-) změnu do jiného prostředí zvládla skvěle :-)

Anahita - i maličké miminko Anahita, u kterého se nám první adopce nepovedla (resp dovezla jsem ji do nové rodiny, jenže prostředí, ve kterým by měla být, se mi vůbec nelíbilo, a tak jsem ji zase dovezla zpět :-), o tomto jsme psali v červencových aktualitách) a našla se pro ni naprosto skvělá rodina, kde bude mít jednoho fretčího kámoše a s fretečkami mají zkušenosti již 20 let) :-) byli z ní úplně unešení :-)

Tom  - Pak jsme tu měli v pondělí 26.8. jednu rychloakci, kdy nám v jednu hodinu volal pán z prodejny kočárků v Kolíně, že tam má již 3 dny fretku, která se bála, ale podařilo se mu ji odchytit, po těch 3 dnech, a tak jsme si pro ni hned dojeli... doma jsme zjistili na facebooku, že někdo takovou fretečku právě asi 4 dny hledá, a tak jsme zjistili telefon, a ještě v 9 hodin večer si pro klučina Tomíka jeho velmi šťastná rodina přijela. Tomíkovi je 7, a nikdy neutekl, a rodina se bála, že už odešel zemřít, a tak byli opravdu velmi šťastní, že ho našli :-). Kdyby byl vícekrát takový happyend, bylo by to super :-)

No a co jinak? 

img_20140823_153030.jpg

Všechna miminka se budou stěhovat do nových domovů o víkendu a další týden, všechna miminka jsou zamluvená a nezbyde nám ani jedno jediné :-) což je paráda... už jen očkování, čipování a hurá do světa :-) Mimina jsou naprosto úžasná.. zyklá na masíčko, granulky, a moc hodná :-) a dokonce chodí na záchůdky.. fakt super :-)

Pindík je zamluvený, ale musíme s adopcí ještě počkat, jeho pindík se nám nelíbí, a tak Piďa jede ve středu 3.9. do Brna a uvidíme, co řeknou.. pokud bude OK, bude se hned stěhovat do nové rodiny, kde na něho moc čekají :-)

Velkou radost mi dělá Vivien a Felix.. především Viv se změnila z totální agresorky napadající vše co ji přijde do cesty v suprovou freťuli, která si ráda hraje, skotačí s Felixem, že vydržím stát půl hodiny a koukat na ně, jak dovádí... :-) A Viv nejvíce baví šplhat po mě :-) zatím si ještě nejsem jistá, kdybych jí jen tak nabídla svou ruku, že nekousne, řeším to pastou a kolegyni o mé dovolené pokousala, ale myslím, že to je otázka času a z Viv bude naprosto úžasná freťule :-)  

Tariel a Sofie jsou skvělí.. Tariel je zlatíčko, Sofie mě ne, ale kolegyni taky kousla, a přitom jinak se jeví jako suprová holčina.. Sofie je vůbec zvláštní.. tak hubenou, svalnatou, dlouhou, prostě krásnou štíhlou holčinu, jsem u fretek ještě neviděla.. už je jasné, že ač přišla s Tarielkem, nakrytá není (hurá!!! :-) a tak naplánujeme kastraci a až ověříme, že Sofie nekouše, mohou jít oba společně do adopce :-)

A pak se nám tu vytvořil další pár: Kačka a Bořek . Oba tak trochu kousavky, ale když se to s nimi umí, jsou super.. Kačka se hodně uklidnila a myslím, že když by si ji vzal někdo, kdo bude respektovat, že Kačka není vyloženě mazlící typ, bude Kačka super freťule :-) A Bořík taky.. vzhledem k tomu, že Bořek odmítal jíst, když k nám přišel, a jeho život visel opravdu na vlásku, kdy jsme násilím krmili kaší a museli píchat glukozu pod kůži, byla bych ráda, kdyby šel do adopce společně s Kačkou, aby jeho další stres byl co nejmenší :-) na Kačku je zvyklý, a tak by přechod mohl lépe zvládnout :-)

 No a další holky - uličnice - které kolegyni velmi rády kousaly -Kateřina a Eliška :-) Eliška už normálně papká granule, kaši jsme odložili, ale pro změnu se dala dokupy a začala zase kousat.. její majitelka docela často volá a ráda by Elišku zpět, ale jejího kousání se bojí, proto jí také dávala pryč.. mě Eliška nekouše.. a tak nevím nevím.. zatím jsou holky spolu, docela jim to vyhovuje, a tak budeme obě vychovávat a třeba se jednou podaří :-) Kateřina je půlroční mimino, které k nám bylo dáno z důvodu kousání, a tak si ještě ráda čas od času pubertálně kousne.. ale není to nic hrozného :-) Tak ještě také dovychováme, a budeme hledat nový domov :-)

A také došlo k výměně albínek :-) Albínka, která je u nás ve výchově, také pořádně stále kouše, má někde pod kůží zafixovaný strach z lidí.. a tak u nás zůstane na dýl, a a by nebylo rodině, a především jejímu fretčímu kámošovi smutno, na její místo se bude stěhovat Arauchia :-) Tuto výměnu jsem rodině nabídla já, protože je vidět, že jim fretečka moc chybí, a tak je škoda, aby Arauchia miminko byla u nás (protože jak víte, o albíny moc zájem díky jejich červeným očím není) a čekala na nový domov, když už ho může mít.. No a Albínku si vychovám a nechám si ji :-) Myslím totiž, že když ji vychovám, stejně nepřijme nikoho jiného, jako kdysi Rozárka atd, a tak tu albínka zůstane :-) pokusím se ji časem přiřadit do své smečky :-)

A málem bych zapomněla na Fredíka. I náš krasavec a maxifreťák Fredík je zamluvený a povezeme ho do nové rodiny do Brna :-) Juj, mám velkou radost, že má někdo odvahu a vezme si Fredíka.. On je hodný, ale každého nového kouše, a tak musí nová rodina překonat jeho prvotní strach, nedat se, a pak bude Fredík miláček nad miláčky :-) nejen u nás :-)

No a tak nám z freteček k adopci zbývá už jen Zlatuška.. Ta úžasně vychovala svá dvě miminka, která dodnes kojí !!!! a obě miminka už budou v nových domovech (Anahita už je, a Arauchia jede příští týden), a tak musíme Zlatušce najít rychle kámoše, aby nebyla sama.. a hlavně novou rodinu, kde by jí bylo super... :-)

A o fretečkách, které jsou u nás na stálo, jak se měly a mají, zase zítra :-)

 

 

 

 

Jen ještě malá poznámka.. pokud od nás chcete fretečky, mějte prosím na vědomí, že naše podmínka je, aby se freťule v nových domovech měly lépe než u nás.. to, že budou zavřené v kleci a pustíte je možná na 2 hodiny denně, nebo máte doma nekastrovaného samce a chcete od nás jednu či i více nekastrovaných mladých samic (proč asi?), nepočítejte s tím, že vám fretečky dáme. Můžete být pak naštvaní na mě, že vám je nedám, jak chcete, ale nedám.. Pomalu začím řešit adopce tak, že do nových domovů budu fretky vozit, abych věděla, kde budou a za jakých podmínek, to pokud si nebudu jen maličko jistá. V případě, že si nejsem adopcí jistá, prostě fretky nedám.. nebudu to potom trnout hrůzou, zda jsem udělala dobře, jak se fretka má, zda se mnou bude majitel komunikovat, zda ji potom nedá pryč a nenapíše mi, že co mi je do toho, že je fretka jeho... atd.. bohužel je velmi těžké lidi odhadnout, a já díky "zkušenostem" jsem čím dál více opatrnější a opatrnější.. to jste mě naučili vy... ti, kteří se takto chováte :-(. Takže bohužel se ti, kteří takoví nejste, na mě nezlobte za miliony otázek, které vám připadají zbytečné.. Chci mít jen jistotu, že "moje děti" se budou mít skvěle.. budou milovány, budou hodně běhat, třeba i spát s vámi v posteli, budou kvalitně krmeny, a bude jim dána potřebné veterinární péče :-) Nechci tolik ne? :-) jen to, co se každá freťule zaslouží.. kor, když už se ocitla v útulku, a nějakou neblahou zkušenost má za sebou.. o to větší je to pro mě závazek.. :-) ona se sama rozhodnout nemůže.. kéž by uměla mluvit :-)

 

 

 

 

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 12
Celkem: 2839013
Měsíc: 30030
Den: 983