Jdi na obsah Jdi na menu
 


BŘEZEN 2013

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.3.

PŘEJEME VŠEM KRÁSNÉ A POHODOVÉ PROŽITÍ VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ :-)

v útulku nic nového, stále se léčíme. Děkujeme za podporu :-)

loonapix_1364734241480159048.jpg

 

Dostala jsem dnes od Jany M. toto nádherné video. Podívejte se, je to skvělé... kéž bychom měli mnoho takových veterinářů :-)

http://www.youtube.com/watch?v=C3M1QWePA5E&feature=youtube_gdata_player

 

 

20.3.

STRAŠNĚ MOC DĚKUJEME PANÍ HANĚ, JANĚ, JITCE, JANĚ, RENATĚ, PANU ONDŘEJOVI, JIRKOVI, DUŠANOVI, ALEŠOVI, VETERINÁRNÍ KLINICE SALVUS MLADÁ BOLESLAV, VFU BRNO A NEJVÍCE PANÍ PAVLE, A VŠEM, KTEŘÍ NÁM POMÁHÁTE V TĚCHTO OPRAVDU TĚŽKÝCH DNECH S LÉČENÍM NAŠICH FRETEČEK. MOC DĚKUJEME.

19.3.

DĚKUJEME VŠEM ZA PODPORU, POMOC, PŘÍSPĚVKY, kdy vše nás v momentální nelehké situaci opravdu velmi potěší a pomůže :-)

Zatím se léčíme úspěšně, Spaiki už papká konzervičky a je naprosto v pohodě, Vendelínka léčíme po kastraci, Sasunka nekouše :-) Sasu už u nás zůstane.. Bylo mi divné při adopci, že mě začala tak strašně kousat, když "šla pryč".. a v nové rodině kousala a kousala.. měla jsem to pochopit. Prostě po svém říkala, že od nás nechce.. Jasně, jsme útulek a nemůžeme si nechávat všechny fretečky, ale Sasunku už si nechám :-). Až se u nás vše "přežene" a bude bezpečné, aby od nás odešla fretečka do nové rodiny, ihned půjde do nových rodin několik freteček, na které nové rodiny už čekají.. Asi pak bude u nás prázdno :) Nechci však nic uspěchat, a tak doléčení této nemoci je velm důležité. Děkuji tímto také všem za pochopení :-)

16.3.

Hlásíme, že léčba zatím pokračuje, ne bez problémů, ale zatím úspěšně :-)

Sasunka se nám z důvodu neustále ze zvyšujícího kousání vrátila k nám do útulku, a vypadá to, že se jí prostě od nás nechce, protože u nás je zase zlatíčko a nekouše.. a tak už u nás zůstane :-) S majiteli jsme se domluvili na "výměně" za hodnějšího freťáčka, který by se hodil i k malé holčičí kámošce :-), a tak po přeléčení půjde do této skvělé rodiny Mahoni :-)

Vrátili se k nám také kluci Vendelín a Spaik, Spaiki v nové rodině nechtěl jíst, a tak jsme si kluky vzali pro jistotu zpět, aby s nimi nová rodina neměla trable. Vendelín je OK a cpe se o 106, má trochu pokousaná záda od Spaikiho... A Spaiki opravdu s jídlem trochu zlobí, ale myslím, že to bude OK. Pak uvidíme, jak to s kluky bude dál.

Máme také zprávičky z adopce od Cácorky, ta se má skvěle, už kámoší s Malinkou, postupně se víc a víc holky sbližují, a dostali jsme také fotečky.. takže Cácorka z nového domova :-)

 

Volá nám na základě článku v Květech hodně lidí se zájmem o adopci. To je super a máme z toho velkou radost.. Nicméně prosím všechny zájemce, že je nutné splnit všechny podmínky k adopci, není možné k nám přijet a vybrat si fretku a odvézt si ji, jako když jdete do obchodu :-( Velmi nám záleží na nové rodině, kde bude fretka žít a chceme o jejím budoucím domově vědět co nejvíce. Děkujeme za pochopení.

14.3.2013

Jistě vás zajímá, jak pokračuje léčba v našem útulku. Zatím mám dobré zprávy (nechci to zakřiknout, jsem na takové věci opatrná), a fretečky se úspěšně léčí. Je to náročné, jak časově, tak i finančně, ale zatím zvládáme vše :-)

MOC DĚKUJI VŠEM, KTEŘÍ JSOU S NÁMI AKTIVNĚ VE SPOJENÍ, POMÁHAJÍ JAK MOHOU, SHÁNĚNÍM LÉKŮ, PŘEVOZEM, DOVOZEM, NABÍDKOU POMOCI ATD ATD ATD.. VEŠKERÉ POMOCI SI OPRAVDU MOC VÁŽÍM :-) A DĚKUJI ZA NI :-) Je krásné, jak platí staré rčení: "V nouzi poznáš přítele" :-) DÍKY :-)

Věřím, že se nám podaří vše zdárně překonat, a že brzy budeme moci opět fungovat jako dříve :-)

Co se týká freťáčků z Centra, mám také dobré zprávy, oba kluci už jsou zamluvení a brzy najdou nové rodiny :-) V Centru je ještě kousavá samička, kterou si k nám vezmeme, až bude "bezpečno" :-)

Nechceme nic podcenit, a tak jsme možná až úzkostně opatrní.. a raději delší léčba s jistotou, než kratší.. takže i z toho důvodu budeme mít zavřeno pro jistotu déle. Tak se na nás s adopcemi nezlobte. Především na základě článku v týdeníku Květy nám volá opravdu hodně lidí a má zájem o fretečky :-) To nás opravdu moc moc těší a věříme, že časem najdeme ty správné fretčí parťáky pro všechny zájemce. Trochu problém teď je, že máme hodně freteček po dvojicích, a většinou chtějí všichni jen jednu fretku.. Chápu to, když jdou "do toho" poprvé, mají obavy.. však věřte, že nejlepší hračka pro fretku je právě fretka samotná a nemusíte mít obavy mít takové rošťáky dva :-) S jakýmikoliv dotazy se na nás neváhejte obrátit. :-)

 

12.3.

ÚTULEK UZAVŘEN (více info viz níže).

 

adopce-fretek.jpgNicméně dnes jsme dostali informaci, že 2 skvělí fretčí kluci čekají na nové rodiny v Centru Ochrany fauny ČR Hrachov u Sedlčan
Hrachov 13, 262 56 Krásná Hora nad Vltavou
Tel.603 259 902
www.ochranafauny.cz

Byli odchyceni ve volné přírodě. Kluci jsou hodní, odčervení a vakcinovaní proti vzteklině. adopce-fretek-2.jpgCeloročně bydlí
venkovní voliéře se zateplenou boudičkou. Zájemci prosím kontaktujte přímo Bc. Lucii Spálenkovou,
na
info@ochranafauny.cz nebo mob. 603 549 125.

**********************************************

Dnes nemám vůbec dobré zprávy. Dovolenou nám bohužel překazila nemoc, ne naše, ale u freteček :-(

Bohužel se našemu útulku nevyhlo to, co potkává mnoho větších útulků ve světě, kde se počet „chovanců“ blíží nebo převyšuje 50 fretek.
Vyskytla se u nás u několika fretek kokcidióza. U fretek se toto onemocnění občas vyskytuje a v útulku to znamená léčbu úplně všech freteček,
včetně těch, které nemají žádné příznaky, abychom zamezili dalšímu možnému šíření tohoto parazita.
 
Z tohoto důvodu je momentálně útulek uzavřen a do odvolání nemůžeme přijímat žádné freťulky.
 
Útulkové fretečky budou moci odcházet do adopce až budou po řádné léčbě a neinfekční. O tomto datumu budeme informovat, předpokládáme, že cca za měsíc.
 
Kokcidióza je onemocnění, kdy střevní jednobuněčný parazit (ze skupiny protozoa) napadne střevní slizici a způsobí letargii, průjmy (někdy i krvavé), dehydrataci a pokud má špatný průběh může končit i fatálně.
U freteček Týnky a Binki, které přišly do našeho útulku společně a z neutěšených podmínek (byly ve venkovním prostředí v mrazech a neměly pravidelný přísun potravy a vody) se onemocnění bohužel nepodařilo překonat a Týnka s Binki nakonec kokcidioze podlehly. Určitě jim bohužel nepomohl i fakt, že při pitvě byly nalezeny známky cizích těles v plicích a zápal plic (fretečky byly chovány na seně, které si zřejmě také vybralo svoji daň).
Kokcidie jsou paraziti, kteří se přenášejí stolicí zvířat, která obsahuje vajíčka kokcidií. Kokcidie může obsahovat i stolice psů, koček, králíků a některých dalších zvířat.
 
Kokcidióza, pokud je rozpoznána se dá léčit a po léčbě zvíře již parazity nepřenáší.

 

6.3.

Jarní prázdniny

- jelikož máme příští týden jarní prázdniny, trochu jsme si je prodloužili a máme dovolenou :-)

o fretečky bude postaráno :-) jako vždy :-) a zase se ozveme ve 12tém týdnu :-)

telefon a e-mail budeme dle možností vyřizovat, tak v urgentních případech volejte, jinak pište mejlíky.

Fretečky na hlídání, do adopce atd budeme řešit až po dovolené.

V případě nálezu fretky volejte na telefon, převzetí zařídíme.

v případě potřeby předání do útulku vaší fretky prosím vyčkejte času po skončení dovolené.

Děkujeme a přejeme krásné již jarní slunečné dny :-)

**************************************************

Skámošili se Čestmír, Arthur, Jamal a Surry. Neuvěřitelně si spolu vyhrají, jejich honění se atd je balzám na duši. Skámošili se hned, bez jakéhokoliv pušení atd, a Artík a Čestmír, kteří jsem si právě myslela, že si třeba trochu "vjedou do vlasů" jsou největší kámoši.. olizují se, a hned si spolu hráli i v hamačku :-) neuvěřitelné :-)

Meddynka je OK, paráda :-) Moc díky do Brna :-)

Forrestek je zatím ještě v Brně, postupuje další testy, ale jeho zdravotní stav vypadá velmi nadějně :-)

V pondělí 4.3. nám také dovezli objednané stelivo z firmy Keramost, za velmi výhodnou útulkovou cenu, vše napadlo, a vše zařídila Jana B., včetně dopravy.. Tímto děkuji moc všem, Janě za nápad, práci, organizaci a naprosto všechno s tímto spojené :-),

firmě KERAMOST obrazek2.jpg

za super spolupráci a dodávku (paní, co vše zařizovala má také freťáčka, jak je ten svět malý :-),

a také panu ing. Henry Kynclovi = Komerční slévárna Turnov, za organizaci a dopravu - zcela zdarma, jako dar našemu útulku :-) obrazek1.jpg

M O C D Ě K U J E M E . Je nádherné vědět, že ještě i v dnešní době existují další a další lidi, kterým není osud opuštěných zvířat lhostejný a pomohou :-) Opravdu moc si toho vážíme.

 

 

2.3.

Meddy máme zpět doma, vše je v pořádku. Nemá vývod jako u prvního ouška, protože už neměla zvukovod, ten ji kdysi ostranil veterinář po chybné léčbě ušního svrabu, takže nyní došlo jen k další operaci, čištění atd, a ouško bude celé zarostlé. Mělo by to vše už být OK.

Forrestek v Brně zůstává, dělají se další testy, CT, endoskopie atd, abychom přišli na původ jeho prolbémů, proč se sám nemůže vyčurat atd. Další informace budeme mít v průběhu týdne.

Z Prahy jsme si dovezli krásného 10ti měsíčního šampaň freťáčka Mahoniho, kterému říkali Rudolf. Mahoni zde vše očuchává, koká o 106 a je to klasický puberťák, který při běhání kouše do rukou a nohou, nejspíš kvůli říji :-) necháme Mahoniho vykastrovat a bude k adopci. Je to nádherný klučina.

Binki a Tinka nám marodí.. :-( těžko říci proč, obě holky dostávájí ATB a kaši.. kluci jsou Hugo a Caponi jsou v pohodě :-) Tak snad to holky zvládnou... :-)

Tak hezký večer a zítra zase ahoj :-)

1.3.2013

A máme tu březen.. ten čas ale letí :-)

Dnes jela Meddy na kontrolu s "ouškem" do Brna k MVDr Jeklovi. Zítra si ji budeme vyzvedávat, tak snad bude vše OK.

Do Brna s Meddy odjel na celkovou prohlídku také Forrestek. Ještě tam nebyl, a protože už se sám vůbec nevyčurá, každé močení musí být za asistence Jany a často trpí na záěnty močových cest, raději ať ho p. doktor prohlédne a uvidí se co a jak. Forrestek se v Brně moc líbil.. bodejď by ne, je to nádherný, 2,4 kg vážící a především neskutečně hodný, vitální a houževnatý fretčí klučina. Tak uvidíme, co bude, Forrestek tam pár dní zcela určitě zůstane.

Během příštích dní bychom měli dostat do útulku nového kámoše, pubertálního klučinu Rudolfa. Zatím řešíme dopravu, snad do vše dopadne OK.

a především, máme nový přírůstek, ne u nás, ale u Adi na Slovensku, a protože už je to druhý takový přírůstek, máme u Adi takovou pidipobočku... původního freťáčka Theodora si Aďa nechala, dodnes s ním "bojuje" vychovává a Theo se lepší ze dne na den, včera byl na kastraci :-) no a předevčírem k Adě přibyla cca 8 měsíců stará tchoří holčina EMA. Emička potřebuje maličko vykrmit a vymazlit, a pak bude k adopci. Co se pidipobočky u Adi týče, nechceme, aby toto přerostlo v útulek, jako je u mě, kde jsem původně také plánovala max 5 fretek !!! a mám jich přes 40!!! takže u Adi to bude řešit aktuálně, opravdu dle naléhavosti situaci a nadále platí, že všechny freťule poputují k nám. Ema však bude k adopci právě na Slovensku, pro případné zájemce z Čech bycho dopravu zařídili. Vše, co se Emičky týče, budete moci najít bzry přímo na její stránce na našem webu :-)

a ještě na závěr pozvánka na výstavu obrazů, které maluje paní Dagmar Šmková, která se kromě malování obrazů věnuje také záchranné činnosti, především pro ježky. Takže vás tímto zveme na zahájení výstavy Dagmar Šimkové a Jiřího Wintera - Neprakty - v Divadle U Hasičů, Římská 45, Praha 2, v divadelní kavárně, a to 14.3. od 18.hodiny

 

neprakta.jpg

No, to by zatím bylo vše, o víkendu se ještě ozveme :-)

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 20
Celkem: 2843731
Měsíc: 31946
Den: 1605