Jdi na obsah Jdi na menu
 


DUBEN 2013

30. 4.

Vítáme všechny - v plném počtu freteček - u nás na stránkách :-)

Hlásíme, že fretečky se drží, léčí a opravdu už to vypadá, že vše nejhroší je již za námi a že již ve stávajícím počtu zůstaneme :-) Minulý týden ještě Rozárka a Vendelín dostali sérum, které jim velmi pomohlo, Rozárka je již naprosto fit, papká granule a lítá jako pometlo :-)

vendelin.jpg

Stejně tak Vendelínek.. který začíná krásně zarůstat a bude mít komplet novou srst a bude to kluk k pohledání :-) I všechny ostatní fretčky jsou v pohodě, nemoc už na nich není vůbec znát.. takže už nastane "jen" doba karanténní a poté už u nás bude vše v pohodě :-) Věříme :-)

Obrovské díky patří vám všem.. kteří naši situaci chápete a pomáháte freťulkám a nejen jim.. moc díky i za čokolády s nápisem "na nervy :-) ) zaslané přímo mě, za veškerou podporu jak finanční, tak psychickou a materiální pro fretečky.. za každý nový hamaček moc díky (vše, co nešlo dezinfikovat a vyvařit či vyprat na 90 stupňů) jsme pro jistotu museli zlikvidovat, takže jedeme od znovu a vše se nám opravdu hodí.. :-) téměř denně dostáváme balíčky s granulkama, pamlskama, pelíškama, vitamínkama, pastami a vším možným pro fretečky.. Opravdu Z CELÉHO SRDCE MOC MOC MOC DÍKY, STEJNĚ TAK ZA FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY ZASLANÉ NA NÁŠ ÚČET :-) Jedno lidské přísloví praví: "V NOUZI POZNÁŠ PŘÍTELE" A MY TEĎ VÍME, ŽE PŘÁTEL MÁME ORPAVDU HODNĚ. DĚKUJEME :-) a zase se brzy ozveme :-) krásné a již jen slunečné dny přejeme s Meddy vám všem :-) Alena

 

 

 

 

23.4.

Druhé letošní - dubnové - vydání časopisy Novinky od Meddynky bylo odesláno. Kdo neobdržel, prosím ozvěte se.

Aprílek je již v nové rodině a seznamuje se s novými fretčími kámoši :-)

Jinak stále platí a ještě bude platit omezený provoz našeho útulku.

S konečnou platností bylo potvrzeno onemocnění psinkou, pravděpodobně její divokou mutiací získanou - pravděpodobně - od tchořky Jiřinky, která se k nám dostala v lednu. Toto ještě nevíme s jistotou, musíme Jiřince ještě odebrat krev a poslat ji do Německa do Laboklinu, kde je obrovská veterinární laboratoř poskytující veškeré veterinární služby tohoto charakteru. Musíme však s Jiřinkou malipulovat velmi opatrně, aby se případně nákaza znovu nepřenesla a také proto, že Jiřinka je prostě divoká šelma. Prozatím Jiřinka bydlí v izolaci v karanténě.

A tak i když první zprávy byly, že se jedná o kokcidiozu, která byla z testů potvrzena a všechny fretečky jsme přeléčily, bohužel tato nemoc nebyla jediná, která působila v našem útulku problémy, zmatky, úmrtí a obrovskou bolest.

S velkou lítostí a bolestí v srdci musíme oznámit, že tato nemoc u nás neproběhla bez fatálních následků... a některé fretečky této zákeřné a nečekané nemoci bohužel podlehly.. Snažili jsme se bojovat.. jak fretky, tak my. I když první zprávy od vetů byly, že psinka u fretek je 100tně úmrtná (u psů 50 % a u koček ve statistice 0 %), ovšem za předpokladu, že se neléčí, jenže léky na psinku pro fretky neexistují. Přesto jsme fretky léčily, vymýšlely jsme možné a nemožné, po dohodě s vety jsme vždy léky aplikovaly (antibiotika, Tamiflu, Rebetol), zároveň s aplikací séra z krve plně vakcinovaných fretek, což se zdálo (a potvrdilo) jako jediné možné řešení při léčbě psinky u fretek. Bylo to období velmi těžké, moc moc těžké a bolestné. Musíme touto cestou ještě moc moc poděkovat především na veterině v Brně MVDr. Jeklovi a Hauptmanovi a v Mladé Boleslavi MVDr. Langerovi, MVDr. Langerovi ml., MVDr. Zákravskému, MVDr. Hoškové a celému kolektivu, kteří se nám věnovali ve dne v noci - a to doslova, protože jsme nejednou strávili na veterině čas dlouho do noci, protože celá procedura u takového počtu freteček byla velmi časově náročná. Pan doktor Langer ml. jezdil i k nám domů, kontrolovat a vakcinovat fretečky.. Obrovské díky :-)

Jen díky pomoci všem kolem, jak zmíněných veterinárních klinik, tak i jednotlivců - Pavly, Aleše, Jirky, Jany B., Jany T., Renči, Jany M., Standy... se nám podařilo tuto nemoc téměř překonat a především ji již stabilizovat. Píši téměř, protože není ještě vyhráno, a stále ještě některé fretečky (Rozárka, Vendelín, Jamal) bojují o svůj život. Ne všem se však toto podařilo, a boj s touto zákeřnou nemocí prohrály.. S nimi jsme prohrávali i my.. protože toto bylo velmi bolestivé i pro nás.. být při tom, jak fretečky, které jsme přijali do útulku zubožené, mnohdy ve stavu ohrožení života, podařilo se nám je znovu vrátit do života, vychovat, být kámoši, některé i dát do adopce, postupně onemocní a postupně podléhají této krátké a zákeřné nemoci, bylo opravdu velmi velmi těžké.. I z toho důvodu naše informace na netu byly opravdu velmi strohé, protože se přiznám, že jsem neměla sílu o tomto psát.. ne proto, že bych vás nechtěla informovat.. ale prostě to nešlo... moc to bolelo.. celkem 15 útulkových freteček odešlo za duhový most (Kraken, Čenda, Tinka, Binki, Hugo, Caponi, Esperanza, Žofinka, Méďa, Sasu, Betynka, Quínka, Spaik, Simonka, Sasu) a ještě 3 moje vlastní freťule - zakladatelka útulku Žofinka (nebýt které, tak útulek zde vůbec není), její kámoš Freďouš a její dcera Fifča.

Bojovali jsme.. bojovaly velmi statečně samotné fretečky, bojovali jsme za ně i my... a zatím to vypadá, že se nám i podařilo nad touto nemocí u některých freteček vyhrát, což je opravdu malý zázrak.. zatím není vyhráno, a kdykoliv může nemoc ještě zákeřně zaútočit, a jsme vděčni za každý den, kdy fretečky mohou nabírat znovu sílu, kdy naopak nemoc svou sílu ztrácí a my máme s každým dnem větší naději, že nemoc překonáme. A tak si tu navzájem děláme společnost: Meddy, Brunny, Servác, Pavlínka, Sára, Monty, Denísek, Surry, Čestmír, Arthur, Jamal, Vendelín, Samuel, Oskárek, Adélka, Johny, Mahoni, Ízinka, Rozárka, Mikeš, Bára a moje fretečky Baby Tristan alias Pepíno a Peťulka. Je nás - freteček - 26. A k tomu Jiřinka. Celkem 27 a pevně věříme, že tento počet je konečný a zůstane tak do doby, než pomine nebezpečí infekce, resp. karanténa, kterou jsme raději stanovili na půl roku, abychom měli jistotu, že poté bude vše OK :-) a fretečky budou moc jít do nových rodin :-)

Právě z tohoto důvodu je provoz útulku omezen a fretečky nepřijímáme, ani nevydáváme.. Urgentní případy - nalezené a odchycené fretečky - přijímáme do našich provizorních útulkových poboček v Praze. Je tedy možné nás v takových případech stále kontaktovat. Věříme, že na podzim bychom mohli provoz útulku obnovit a vrátit se do starých kolejí.

Mezitím však nechcme jen tak "stát" a budeme informovat veterináře o tomto nebezpečí, které je u nás v ČR. Protože jsem při pátrání, jak se to všechno mohlo stát, zjistili, že psinka byla v loňském roce zjištěna na různých místech u nás v republice, a to jak na Moravě, tak např. plzeňsku, domažlicku, kdy se v lese nacházely uhynulá zvířata (lišky, lasice, kuny atd). Při testech se zjistilo, že se nejedná o vzteklinu. Bohužel testy na psinku se běžně nedělají a ani se psinka nemusí jako vzteklina nikde hlásit (veterinární správa atd), a tak se o ní vlastně nevědělo. Jen některé lesní správy zveřejnily tuto skutečnost na svých webech, ale k těmto informacím jsem se bohužel dostali až pozdě. Proto také apelujeme - pokud nemáte, prosím vakcinujte své fretečky proti psince. Ano, očkování je pro fretky náročné, jenže onemocnění bez vakcinace je smrtelné... a nebezpečí tu v republice bohužel je. Buďte tedy opartní.

Timto tuto velmi smutnou zprávu zakončím a věřím, že se již budeme setkávat pravidelně a s příjemnějšími zprávami.. takže o tom, jak se jinak fretečky mají, zase příště :-)

za všechny - Alena a Meddy

 

11.4.

Provoz útulku je stále omezen a ještě zůstane, budeme mít cca půlroční karanténu. V nejbližších dnech odešleme mimořádné vydání Novinek od Meddynky, kde budeme o všem dění informovat detailně.

Jinak Aprílek je skvělý, miloučký super freťák, v neděli jde na kastraci a cca po týdnu bude již připraven k adopci. Takže, kdož máte zájem o super ročního fretčího mazlivého klučinu, neváhejte a ozvěte se.

 

 

1.4.

Dnes jsme přijali do útulku krásného cca 3/4 roku starého tchořího freťáčka v říji, nalezeného včera ve městě Roudnice nad Labem. Freťáček se jmenuje Aprílek :-). Po kastraci a karanténě, bude možnost si jej adoptovat.

 

A typ na jaro?

CHCETE ZHUBNOUT?

 

Pořiďte si fretku.

 

 

 


 

Kupte dětské piškoty a ty zapomeňte vyndat z nákupní tašky. Fretka vám ho zaručeně ukradne, sáček jednoduše roztrhá a piškoty roznese po bytě. V tuto chvíli nastává vaše chvíle.

 

Předem upozorňuji (z vlastní zkušenosti), vezměte si sportovní oděv.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

caci.jpg

 

 

1.4.

Dnes jsme přijali do útulku krásného cca 3/4 roku starého tchořího freťáčka v říji, nalezeného včera ve městě Roudnice nad Labem. Freťáček se jmenuje Aprílek :-). Po kastraci a karanténě, bude možnost si jej adoptovat.

 

 

 

 


Rozsah cviků: plazení, lezení po kolenou, zvedání nábytku , protahování rukou, když nedosáhnete na piškoty pod gaučem (pozor na hlavu), skákání po jedné, když zjistíte, že piškoty, které jste přehlédly se pod vašima nohama mění v prášek.

 


 

Náčiní: malý a velký smeták, hadr, ručník na upocené čelo

 


 

 

Další pomůcky: slovník cizích slov, nejlépe nadávek, přeci jen nebudeme doma nadávat česky, že.
 
 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 33
Celkem: 2841868
Měsíc: 30977
Den: 1526