Jdi na obsah Jdi na menu
 


LEDEN 2013

 31.1.

večerní zprávy: 

Surry a Vendelín jsou adoptovaní !!!!

Stěhovali se na severozápad Čech do rodiny, kde jsou na fretky zvyklí, takže jim bude skvěle :-) Původně chtěla rodina jen Surry, ale vůbec se nebránila tomu, že odjedou s 2 fretkami, hlavně, že jsou hodní, nekoušou, protože má rodina 2 malé děti, a s pánem i paní se hned oba velmi rozumněly. Dostaly na cestu granulky a pamlsky :-). Tak čekáme na zprávičky z nového domova :-)

Meddy přijede zítra !!!! Hurá !!! konečně bude naše zlatíčko a naše "hlava útulku" zase zpět doma :-) Moc se na ni těším. 

A aby vše nebylo tak růžné, volal mi dnes pán, že by chtěl dát k nám do útulku 2 páry nekastrovaných již pětiletých fretek.. z důvodu nedostatku času. Tak vám nevím.. pořád přemýšlím.. je tohle opravdu to správné, proč tu jsme? zvyšovat počet neadoptovatelných fretek? Pán říkal, že se jich musí zbavit.. takže nejlepší řešení je hodit starosti a péči a finance na bedra někomu jinému... Už teď máme freteček víc než dost, neadoptovatelných, z podobného důvodu jsme přijali super čtyřku Deníska, Montyho, Sáru a Pavlínku. Ale o ty bylo alespoň předtím super postaráno, byli vychovaní, socializovaní, kastrovaní. však víte, jsou neskutečně milý.. Tento pán vůbec přemýšlel, jaké má pohlaví fretek.. Ach jo.. proč jsou taková rozhodnutí tak složitá a proč jsou někteří lidé takoví? pořídit si 4 fretky !!! a pak se jich prostě zbavit? je to fér? 

----------------------------------------------------------------------------------

a první měsíc v novém roce je za námi..strašně to letí .-)

dnes či zítra pošlu opět nové vydání měsíčníku Novinky od Meddynky.. tentokrtá tedy bez účastni Meddy, která je stále v Brně. V úterý absolvovala - úspěšně - operaci a dnes snad budu vědět víc, jak se pooperační stav vyvíjí, zda je vše OK, a snad také, kdy nám pustí Meddy domů... Moc mi chybí a moc se na ni těším :-)

Včera večer jsem dostala novou super zprávu - Ízinka má novou - virutální - rodinu :-) Je jí fretečka Dopy se svou majitelkou :-) Strašně moc díky a doufám, že se brzy všichni uvidíme :-)

Vendelín se Surry jsou neúnavní - mladí - divoši, kteří potřebují hodně pohybu, volnosti. Dokáží si hrát hodiny, vystačí si spolu a neskutečně se u toho vyblbnou :-) jsou skvělí :-) Ovšem, pravděpodobně se Vendelínovi nelíbil jejich velký pelíšek, asi měl mocit, že jim překáží v dovádění v kleci, a tak ho prostě rozškubal na milion malých kousíčků... :-)

Artík s Jamalkem jsou už také OK, takže jsou všichni 4 (s Quínou a Cácorkou) pohromadě :-)

Denně rozdělím mezi všechny fretčí mazlíky 3 sáčky sušeného masíčka - jehněčího, hovězího a rybu... jen to v nich mizí :-) ale v jednom zverimexu mají akci 3+1 zdarma, a tak to i finančně docela vychází, takže si to můžeme dovolit a freťule se mají fajn :-)

Simonka začala chodit do záchůdku !! už druhý den jsem nenašla káko nikde jinde.. že by se stal zázrak? 

Kačka se nám taky pomalu zlepšuje, dokonce začala jíst také sušené masíčko a bere si ho bez problémů z ruky.. a pomalu pomalučku nachází ztracený klid a jistotu.. Super :-)

Méďa stárne ze dne na den.. už i hodně málo jí, pije, ale zatím je OK... není se čemu divit, však zanedlouho jí bude 9 let !!! a to je na fretku opravdu úctyhodný výkon :-)

Tak to je zatím vše, přeji krásný dlen a brzy se zase ovzu :-)

 

29.1.

Začnu dnes radostnou zprávičkou, Samík už papká granule a je naprosto skvělý !!!!! Nevím jak s další adopcí, mám z toho trochu strach, jak bude Samík reagovat, zda opět nepřestane jíst, ale je skvělý, hodný, úžasný, zaslouží si zcela jistě šanci to zkusit a žít život v super rodině, kde ho budou milovat. Je takový něžný.. je jiný než "obyčejní" fretčí kluci. Zaloušil by si novou rodinu :-)

O Meddy zatím nemám nové zprávy, Meddy čeká na operaci, takže jak se dozvím něco nového, snad zítra, určitě dám vědět.

Artík už bydlí společně s Jamalkem a Quínou, pochopitelně i s Cácorkou. Zvládl to hned, bez kastrace, je skvělý. Jsou opravdu úžasní a já mám další skvělou čtyřku... :-) Do odopace však mohou jít i každý samostatně, raději však k jiné freťuli v rodině, se kterou by si rozumněli, ani jeden z nich nemá problémy s komunikací, a společnost je pro ně důležitá :-)

 Dnes u nás dle plánu byla dělat reportáž do týdeníku Květy. Kdy reportáž vyjde vás budu informovat... Paní redaktorka mě velmi překvapila, byla suprově připravená, až nevím, jak je to možné.. :-) a kladla mi naprosto nezvyklé otázky, tak si myslím, že by článek mohl být zajímavý. No.. fotky bude kazit moje maličkost, ale pan fotograf mě nechtěl vynechat :-)

To je pro dnešek vše, zase se brzy ozvu :-) 

 

 

 

25.1.

Nové zprávičky od Meddy.. Meddy "prošla" CT vyšetřením, a to prokázalo zánět až hluboko do středního ucha.. :-(. Takže operace a "umělý" zvukovod jsou nevyhnutelné... :-(. Zatím ještě nevíme, kdy Meddy na operaci půjde.

Cácorka se mi probourala o patro níž ke Quíně a Jamalkovi.. ráno, když jsem viděla Artíka samotné, ve mě hrklo.. rychle jsem šla o patro níž, co  najdu, a tam na mě vykoukly z pelíšk v jednu chvíli dvě roztomilé fretčí hlavičky - Quína a Cácorka. Jsou super kámošky. Odpoledne jsem zkusila přidat i Artíka.. Artík - ještě nekastrovaný - po začal po nějaké době napadat Jamalka - což se dalo čekat. I když dlouho bylo vše OK a už už jsem si začínala myslet, že to bude super čtyřka, to Artík nevydržel. A tak aby mu nebylo smutno, dostal zpět Cácorku. A zase bydlí v původním složení. Pouštět je však budu všechny společně. A tím se mohou i změnit podmínky k adopci, je vidět, že Quína i Cácorka se snesou téměř s kýmkoliv, takže je možné si jednu z nich  samostatně adoptovat k jiné fretečce v rodině. Druhá už musí jít společně s Jamalkem :-)

A to je pro dnešek vše, zase se brzy ozvu :-)

24.1.

Slíbila jsem večer zprávičky o Meddy.. prozatím nic moc nevíme, jen, že Meddy nemá žádné jiné nemoci a komplikace, takže se bude řešit "jen" ouško.. zítra budeme zase vědět více :-)

Čestmír je děsný rošťák.. jen ho udržet v jakékoliv kleci, lítá, je velmi společenský a suprový :-) Dnes lítal, lezl po klecích a v jedné se zasekl za přirození.. měl štěstí, že jsem byla poblíž a tak jsem vše viděla hned a tak se nic nestalo.. trdlo:-) potřeboval by být pořád navolno.. jinak je skvělý.. jinak u nás nic nového, vše OK :-)

 

Včera jsem odvezla Meddy Pavle, která s ní už teď je na cestě do Brna. Budu brzy vedět víc, tak večer napíšu, dříve to bohužel nezvládnu.

Toť zatím vše, ostatní OK, připravujeme se na další přírůstky a freťlí už u nás bude víc než dost. Bohužel ani zájemci o Surry ani zájemci o Vendelína už se neozvali. Takže super Surry i Vendelín jsou k adopci, buď oba společně, či každý sám. :-) 

 

23.1.

Stále léčíme Meddy, a zítra jede Meddynka do Brna k MVDr. Jeklovi. Tak jí držte palce :-)

Byla jsem v Praze na návštěvě u Evelyn a Forrestka, a musím tedy říci, že Jana dělá doslova zázraky... Forre je v pohodě, a Eve? Z té se stala naprosto normální, skotačivá, mazlivá fretečka. Lítá, běhá, prostě překvapila :-) Tak trochu žárlím, protože když si vezmu svou milovanou Eve na klín já, nechá se pomazlit a je jakoby "nesvá" a chce ode mě pryč... a šupky hupky k Janě do mikiny, pěkně se natáhnout a spinkat v jejím náručí.. Je jí u Jany skvěle, jako ostatně všem v její přítomnosti :-) Díky Jani :-)

Už se k nám dostaly "ozvěny" vánočních dárků, a brzy by k nám do útulku měl dorazit právě takovýto nevhodný dárek v podobě 3/4 roku starého nesocializovaného samečka, který dělá v novém domově pěkno paseku... tak se máme na co těšit :-)

Kontaktovala mě včera paní časopisu především pro ženy, a v úterý odpoledne k nám přijedou udělat rozhovor a pár foteček, které se potom objeví v tomto časopise. Kdy a ve kterém vám včas sdělím :-)

Tak krásný den :-)

20.1.

Dnešní zprávy jsou poměrně klidné.. :-)

Meddy se drží, je zlatá.. několikrát za den jí čistím ouško - tedy.. zvukovovd, aby jí zase nezačal zarůstat, a to ji opravdu bolí.. nedá se však nic dělat.. Spinká u mě na gauči, je celý den s námi, v izolaci od ostatních, aby se jí nic nemohlo stát, a vždy, když se vzbudí, mě kousne.. na férovku... to je prostě Meddy.. osobnost :-)

Samík si dnes sám otevřel klec.. což je super znamení, protože konečně začal být aktivní, a lítá :-) snad ještě upravíme i to jídlo časem a bude OK, medvídek :-)

Vendelín se Surry jsou skvělí.. velmi si spolu rozumí, a tak tu máme třetí takový páreček :-)

Kačka je pořád stejné prasátko, ale dnes jsem ji přistihla, jak pije z napáječky.. takže super.

Ízinka mě už pěkně dlouho vůbec nekousla, i když běhá a beru si ji, vůbec se neožene.. je skvělá :-)

dostala jsem taky zprávy od Adi, že se dozvěděla, že alíbnek Theo, kterého zachránili, běhal venku volně o hodně déle, než si mysleli..hodně lidí ho vídávalo.. a nic neudělalo.. je opravdu velké štěstí, že Theo přežil a že se dostal k Adě :-) Theo už papká, už si u Adi zvyká, jen stále kouše.. to bude běh na dlouhou trať, socializovat Thea. Taky to vypadá, že je starší, že to není mimčo, jak jsme si zprvu myslely, takže těžko říct, jaký vůbec byl jeho osud... no, teď už bude vše jen dobré :-)

tak ahoj a  zase se brzy ozvu.. :-)

19.1.

Dnes jen zprávy o Meddynce, protože jinak se nic jiného neděje, vše je Ok. Meddy pooperační stav zvládla na výbornou. Sama se probudila z narkozy v 1 hodinu v noci, dostala kaši a byla poměrně aktivní. Podruhé se vzbudila ve 3 hodiny, znovu měla hlad a dostala kaši.. Celou noc spinkala na vyhřívaném polštářku a byla opravdu neuvěřitelně v pohodě. Na to, že jí bude brzy 5 let, zvládá vše perfektně. I dnes byla celý den zlatá.. granulky tedy moc nechce, tak jsme na kaši a calopetce, ale jinak běhá, snědla i piškotku. 3x denně jsme dělali výplachy a výtěry z ouška, to ji musí hrozně bolet, kroutí se, ale musíme.. jinak to nejde. Rána ji nesní zarůst... Ještě dostala ATB a teď spinká v pelíšku.. je v izolaci, sama. Tedy s námi, aby jí nebylo smutno. Díky všem, kteří drželi palce. Ještě to bude Meddy potřebovat, uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Ale pravděpodobně bude muset jet do Brna a pokud to půjde, "dostane" druhé umělé ouško.. snad to půjde.

Pak ještě jedna malá novinka - Surry bydlí s Vendelínkem. Pouštěla jsem je spolu, docela si rozumněli, jsou přibližně stejně staří, a tak už bydlí spolu a spolu spinkají. Jsou nádherní :-)

Tak dobrou noc, zítra hezký den a večer se zase ozvu s novinkama :-)

18.1.

Dny běží, a u nás se pořád něco děje, jen na psaní čas moc nezbývá :-(

Surry je už po kastraci naprosto v pořádku a lítá jako pometlo :-) zvládla to holka suprově :-)

Nechávám ji už běhat s Vendelínkem, docela si padli do oka :-)

Vendelínek je už očkovaný, čipovaný, a měl by jít v nejbližších dnech do adopce :-)

Čestmír je pořádný rošťák.. snaží se dostat z každé klece, div se neoběsí... jinak je ale naprosto úžasný a skvělý... :-)

Kačka.. je potvrůka.. pár dní na mě syčela a moc kamarádská není.. ale lítá ráda, snad si brzy zvykne. Zná dokonce i pastu, vypadá, že byla zvyklá u někoho doma a prostě se jen ztratila a dělá jí i problémy si zvyknout na jiné prostředí. Jinak je tedy pěkné prasátko a záchodek nepoužívá vůbec :-(

Jiřinka je tchoř první třídy, už o tom není pochyb. Zatím bydlí s Krakenkem a myslím, že jim je spolu fajn. Jířa má moc ráda žloutek, a vůbec každou noc spořádá celou misku granulek. Necháme ji u nás do jara, aby nabrala pořádně sílu a tak, a mezitím zkusím zjistit, za jakých podmínek a jak vůbec by bylo možné vrátit Jiřinku zpět do přírody. Pokud si potom bude umět sama chytit potravu (myš apod), což vyzkoušíme, tak když to půjde, vrátíme Jiřinku zpět do volné přírody. Prozatím ji vůbec nezvykám na lidi ani na ostatní fretky, aby její návrat do přírody byl co nejjednodušší.

Méďa je poslední dobou velmi akční. Každý den lítá jako mladice, papká a vůbec žije :-), na to, že jí běží na devátý rok, je to opravdu velký úspěch.

img_20130118_192359.jpgNo, a pak jedna ze smutnějších zpráv... kterou jsme původně čekali, čekala jsem ji celé 2,5 roku a zrovna nedávno jsem si říkala, že už je "nebezpečí" za námi, a že moje obavy byly plané... nebyly.. Meddy jsem dnes našla obrovskou, cca 2 cm bouli, 2 cm kuličku, na levém, prozatím neoperovaném oušku.. měla chuděrka hlavičku jednou takovou !!!! img_20130118_200834.jpgneváhali jsme a ihned jsme jeli na veterinu. Po celou dobu vyšetření a "malé operace" jsme byli s Meddy. Držela se holka statečně a teď spinká na vyhřívaném polštářku.. z "ouška", tedy místa, kde kdysi bylo ouško, vytekl opravdu hnusný hnis, který má pravděpodobně něco společného s tím, že Meddy nemá ouško a otevřený zvukovod, takže maz neměl kudy odcházet a vznikl zánět. Prostě pozůstatek špatné léčby otospectrinem. Jak je vidět, ani 3 roky po léčbě není konec a Meddy musí opět podstoupit operace.. Ta dnešní totiž možná nebude jediná... :-(. Bolesti, co musí chuděrka zažívat. Nepočítám finanční náklady.. Prozatím má do hlavy díru, kterou musíme čistit a ošetřovat a v pondělí jdeme na kontrolu. Potom se uvidí, zda Meddy pojede do Brna k MVDr. Jeklovi - ale pravděpodobně ano.  Držte jí prosím palce.. Už té bolesti a operací zažila tolik, a navíc jí už bude 5 let.. Je velmi statečná :-)

Také mám další uprávy od Jany, Eve už papká i syrové hovězí masíčko :-) běhá, přímo lítá a je velmi šťastná :-) Nádherný balzám pro duši :-)

Toť zatím vše, zase se brzy ozvu :-) krásný večer. A a freťule

13.1.

Na začátek hned zkopíruji dopis od Jany týkající se Forrestka, protože mě tedy dostal, Jany sloh je neuvěřitelně krásný, tak ať se taky pobavíte :-)

 

Forrest Gump na veterině. 

 

 Znalci Forrestkova handicapu ví, jaké to s ním je.

 

Čtvrtek.  Forrestek toho za celý den moc nesežral a ani nevylezl z klece. Večer povídám manželovi: "koukni na něj, musíme s ním na veterinu, bříško má veliké a tvrdé jako tenisový míček". Protože měl Forrest 2krát zánět močového měchýře, nechtěla jsem nic podcenit a tak se jelo. Na veterině byl doktor, který nás ještě neviděl. Ve zkratce tedy líčím, kdy, kde, jak, s čím a o čem je Forrest a s hrůzou očekávám ten nejčernější scénář. Doktor při mém povídání Forresta vyšetřuje, když najednou zvedne oči a s úsměvem řekne: "hotovo, zaplatíte 150,- Kč za vyčůrání". Musím totiž Forrestovi provádět několikrát denně  masáž močového měchýře, aby se vyčůral, protože to sám neumí. Jenže já jsem to ten den také nějak neuměla.

 

A co na to manžel? "To jsme se jeli vyčůrat na veterinu?" 

.....já si hledám kurs první pomoci.

 

S úsměvem jde všechno líp. 

Jana

 

Myslím, že je vám všem z dopisu jasné, jaká je Jana úžasná osůbka, jak moc se Forrestkovi věnuje a že nebýt jí, měl by to Forrestek mnohem těžší. Se stejnou láskou a péčí se stará o Evenlynku.. Domluvila jsem se Janou, že potom, co k nám přijely další 4 fretečky, bude Eve ještě u ní. Jana je skvělá a moc jí díky.. Péče o ty největší "problémovky" mi moc pomáhá.. Ostatní už se dá zvlánout. JANI, FAKT MOC DÍKY. 


Já pro změnu už jen 1 až 2x denně dávám kaši Samíkovi, který už ji lžíce z hrnečku sám, a jinak jí sušené maso. To mu chutná. Samík se spravil, a už si i hraje.. dnes mě celé ráno "zlobí" s pískací myškou, a nedá si ji vzít.. :-) 


Mikešek taky dostává kaši, zatím ji odmítá, ale musí dostat alespoň trochu každý den. Jinak káko už má dobré, průjem zmizel, je pořád silný, samý sval, takový kluk "model" :-) tak snad to bude OK.


Koukala jsem znovu pořádně na nové holky, původně se mi zdálo, že je jedna v říji, ale není. Tak zatím vše OK. Kačka začala maličko syčet, ale snad to nebude nic vážného. O Jiřince se čím dál víc přesvědčuju, že to nebude fretka, ale polotchoř či přímo tchoř. Soudím tak především z jejího chování. Dala jsem jí dřevěnou boudičku a Jiřinka hned našla útočitě tam. Ještě jsem nezkoušla kontakt s Krakenkem, vyzkouším :-)Jířa jinak jí jako pominutá, 2 misky za den, a sní všechno.. neumí pít z napáječky a není vůbec agresivní. jen kouká, co dělám, když ji čistím klec a schovává se v rohu a vůbec nereaguje.. asi si oddychne, když "vypadnu" :-) jinak je OK. 

Čestmír a Vendlín jsou správní rošťáci. Jsou skvělí. Stejně jako ostatní freťule :-)

 

 

10.1.

Nové přírůstky jsou tu !!!! Jsou nádherní, skvělí :-) !!! Kde začít? 

p1010309.jpg

Albínkem, kterého jsme pojmenovali Čestmír.. Jméno nám dalo zabrat,protože nás napadaly jen samá jména, která už u nás v útulku byla.. přeci jen při počtu cca 200 fretek, které nám "prošly rukama", je někdy těžké najít takové, které tu ještě nebylo :-) a tak máme Čestmíra. :-) nádherného albínka, asi ročního, max rok a půl starého, který byl odchycen městkou policií v Českých Budějovicích. V ZS byl od července loňského ruku. Je moc hodný, je to správný rošťák, vychovaný, socializovaný, zatím nekastrovaný, a tak je víceméně připraven si najít ten správný, konečný domov :-) 

p1010301.jpg

Dalším skvělým freťáčkem, strašně roztomilým, kouzelným, miloučkým, hodným, je asi půl až 3/4 roku starý skořicový klučina, kterého jsme pojmenovali Vendelín. Vendelín je jako nenaplněná studna a sní opravdu všechno, na co přijde.. bude růst jako z vody... má tedy zlomený ocásek, ne moc stará, ale už zahojená zlomenina.. Vendelím může jít do adopce hned, je opravdu boží :-) 

p1010304.jpg

Dalšími fretečkami, které přijely, jsou 2 holčiny... Kačenka, hodná, zkoumavá, tchořovitá holčina :-) Byla stejně jako Čestmír i Vendelín odchycena městkou policií v Českých Budějovicích. Kačku si necháme chvilku na vzájemné poznání, ale vypadá to, že nebude dlouho trvat, a do adopce bude moci jít také. 

p1010310.jpg

Další freťulí, nebo možná polotchořkou, je Jiřinka.. Jiřinka byla odchycena také MP v ČB, nalezena byla u pití vody v myčce u benzínové pumpty. Vyhladovělá. Je vyjukaná, vyděšená, schovává se do záchůdku, kouše do všeho co ji přijde pod tlamičku, ale granulky a všechno papká s chutí. Uvidíme, jak se podaří najít Jiřince klid a zvyknout si na pobyt u nás. Do adopce zatím v žádném případě jít nemůže.

No, a pátá, avizovaná fretečka, k nám nedorazila, po detailní prohlídce se zaměstnance ZS jsme došli k názoru, že se pravděpodobně jedná o tchořku takže zůstala v ZS a po zjištění, zda bude schopna samostatného života ve volné přírodě, bude vypuštěna do přírody. V případě, že ne, pokusíme se spolu se ZS najít vhodné řešení pro její další život :-)

No, jinak je u nás vše OK, Samík jí kaši, a spíše je to opravdu psycho, protože sám ji nejí, jí ji jen, když ho držím v náručí... jinak papká T.F. Bits, ty mu moc chutnají a další sušené masíčko a tyčinky.. k tomu s chutí slíže pribináčka.. snažíme se najít cokoliv, co by jedl.. zatím se daří a Samík se zlepšil :-).

Na druhou stranu se mi vůbec nelíbí Mikeš... zhubl, dostal průjmík a vůbec nejí.. dostane dnes taky kaši a uvidíme za den - dva, jak se bude situace vyvíjet.

A snad už poslední informace, Surry je po kastraci v pohodě, spinká na vyhřívaném polštářku a zatím ji krmím kaší.. tak zase zítra více informací :-)

 rozšiřujeme také obchůdek, nově můžete zakoupit granule Totally Ferret Active 1,75 kg, granule Ferret Complete 1 kg, Vitakraft konzervičku - paštiku  pro fretky, sušené kuřecí masíčko Totally Ferret Bits. 

9.1.2013

V sobotu u nás byla na návštěvě slečna Lenka s Getzitko uh a Nallinkou. Obě holky se maji víc než skvěle a Nallinka to u nás poznala a byla OK. Zatímco Gedzitka mela asi trochu strach ze ji u nás chce Lenka zase nechat a tak raději nevylezala z přepravky :). Ale podle Lenky pobyt u nás Gedzi pomohl a je moc hodna a téměř je někomu se a když, tak jen malicko při hraní. Nallinka je zlaticko :) Lenka letos maturuje a chtěla by jit dále studovat veterinu. Držíme palce aby se ji ti podařilo. Je to skvělá holka :)

V neděli jsem se byla na skok podívat za Evelinkou a Forestkem a dalšíma fretulema u Jany. Chtěla jsem hlavně požádat Janu, zda by si u sebe ještě moji milovanou Eve mohla nechat, protože již zítra si dovezeme avizovanych 5 fretuli ze záchranné stanice a bude u nás dost plno. A tak bude dost prace pravděpodobně s fretcimi divochy, snad jen jeden albinek je vychovaný, a Eve by neměla tu super celodenní peci co ma u Jany. To, jak se ji Jana věnuje, a nejen ji, i Forestkovi, je obdivuhodné a moc za to opravdu z celého srdce díky :)

No, a jak jsem zmínila, u nás probíhá organizace a příprava na vcelku početný přírůstek, který si dovezeme zítra. Tak pak napíášu víc. Už se na ty  rošťáky těším. :)

A ještě si neodpustim jednu malou poznámku, situace, která mi tak trochu - hodně - hnula tlakem. Četla jsem opět inzerát, ze někdo daruje dvě šestileté samičky, ano, rozumíte dobře, šestileté !!!!! Z důvodu nedostatku času. Lidi, kteří toto děláte, uvědomujete si, ze fretčí věk v poměru k lidskému vzhledem k délce života fretky se da násobit cca deseti? To opravdu chcete "přesadit" starý strom a přestěhovat fretku ve věku cca 60 let? Jak bude vám, az vas někdo na stara kolena - duchodcum se omlouvám, vim, ze v 60ti se ještě krásné žije, ale.... Stěhovat se v tomto věku? Naprosto změnit návyky, prostředí, lidi kolem sebe? Uvědomujete si, ze toto může mít pro fretku fatální následky? Ze zkušenosti mohu říci, že fretka starší 3 roky má s tímto velké problémy. Fretky čtyřleté a starší... pro ty je to katastrofa. Většina z nich přestane změnou prostředí jíst, bojí se, schovává se, a je jen na umění a trpělivosti nové rodiny, jak to zvládne a zda fretka toto zvládne a přežije. Někdy je to opravdu těžké a takřka na hraně života a smrti fretky. Pokud však už opravdu musíte něco takového udělat - "přesadit starý strom", prosím za všechny fretky, připravte je na to. Pokud fretky nejsou zvyklé na kontakt s lidmi - nemyslím vás, ale široké okolí, seznamujte je s neznámými lidmi, berte je ven, do společnosti, nechte je hladit a mazlit jinými lidmi. Aby si na ně zvykly a pak změnu lépe snášely. Až budete fretku někomu předávat, sepište co nejvíce informací o fretce. Datum narození, prodělané nemoci, způsoby léčby, současné nemoci, léky, termín kastrace a zda např. samičce byly odebrány všechny orgány či ne a další a další informace, jako např. co fretka jí, co naopak nemá ráda, co jste jí kdy dávali k jídlu atd atd atd. To vše pomůže novému majiteli při případných problémech se zdravotním stavem fretky, který kor u starších fretek nastane.. Pomůžete tím především své fretce. Lhaní, ve způsobu obhajování se, že jste fretce kupovali takové a makové granulky, když jste jí přitom dávali kapsičky Whiskas apod, pomůže možná vám, že si budete připadat lépe, jenže lidi nebudou vědět, co fretce dát, když u nich doma nebude ony zmíněné granule jíst. Na trhu je spousta granulí fretčích, kočičích a dalších a těžko se dlouhodobě zkouší "ty pravé", aby bylo kde s fretkou začít. Pak - v lepším případě - nastane krmení stříkačnou, kašemi, a dlouhodobé léčení, které se možná povede a fretka začne jíst. Myslete prosím především na svou fretku. 

No, a něco veselejšího.. Máme zájemce o Surry, zítra Surry postoupí kastraci, a když vše klapne, může po doléčení do nové rodiny :-)

 

4.1.2013

Nové dnešní zprávičky..

zítra čekáme návštěvu Getziky a Nallinky. Slečna Lenka nám chce věnovat do útulku klec, kterou již nepotřebuje, a tak jsme moc rádi. Klec se bude hodit, zatím máme v rezervě 4, ale právě dnes jsme dostali "hlášení", resp. byli jsme požádani jednou ze stanic pro divoká zvířata, zda bychom jim pomohli s 5 fretečkami, které se u nic nahromadily, nalezenci odchycení městskou policií, a tak plánujeme převoz k nám do útulku. A tak se i další klec bude hodit a nebude dlouho prázdná :-). Tím se nám taky pěkně zaplní útulek, a tak doufám, že najdou některé z freteček k adopci brzy nový domov. K adopci aktuálně jsou a na nový domov čekají: Sasu, Simonka, Jamal a Quína. Po kastraci budou k adopci Surry, Arthurek a Cácorka. :-)

Vítáme vás v novém roce a ještě jednou přejeme jeho úspěšný začátek. V celém průběhu roku hodně lásky, štěstí, pohody, spokojenosti a především zdraví - protože to i my freťule víme, že to je to nejdůležitější. Děkujeme moc za vaši podporu, přízeň a lásku k  nám a těšíme se na spolupráci s vámi i na setkání v letošním roce.

Příležitostí k setkání bude několik, tak snad se uvidíme.

Nejdříve se můžeme vidět na výstavě v Brně, dne 24.2., potom  27.4. na akci na brandýském zámku a první naší vlastní velkou akcí bude Dovolená s fretkou pořádaná ve dnech 3.-8.5. Více info bude vždy jak na našich stránkách, tak v měsíčníku Novinky od Meddynky. Jeho nové - prosincové - vydání, dnes budeme rozesílat :-)

plakat-brno.png

Jinak u nás v útulku je vše OK, Surry je naprosto skvělá, hodná, správná uličnice, právě v těchto dnech půjde na kastraci. Tak věříme, že vše dobře dopadne, a protože je náš vet zkušený, tak určitě ano :-)

Máme nové zprávičky od několika freťulek, od Lumpíka, Flavia, Roberta - Matýska, Nallinky, Gedzitky. Všichni se mají super, a za to moc díky :-) Flavia jsem při návštěvě u nás skoro ani nepoznala, ze šíthlého klučiny vyrostl nádherný macatý freťák. Moc milý :-)

Trochu nás ještě trápí Samík, který stále nejí a je na kaších, ale jinak je to zlato nad všechny :-) Chodíme spolu ven na procházky, to se mu moc líbí :-) je to obrovský mazel. Chystáme se Samíka poslat na celkovou kontrolu do Brna, aby zjistili, zda je po všech zdravotních stránkách OK a zda je to opravdu  jen" psychika. Neumím si totiž jeho chování - naprosto v pohodě, skloubit s jeho odmítáním granulek atd. Sl.majitelka nám řekla, že jedl granulky od Vitakraftu, ale Samík odmítá i ty. Tak nevím. Zkoušíme co se dá a kaše zatím "vítězí". 

Několikrát jsem během prosince viděla i Forrestka - téměř pravidelně - opět se mu vrátit zánět močového měchýře, a to i přesto, že Jana ho chová doslova jako oko v hlavě, Forrestek má oblečky, aby netahal tělíčko po zemi, neustále je v plné péči, na kobercích atd. Také se s ním tedy raději ještě chystáme do Brna. 

Obrovskou radost - má nejen Jana - která mi ji zatím "odmítá" vrátit, ale i já - z Evelínky. To, jakým způsobem se jí Jana věnuje, jak o ni pečuje, je až neuvěřitelné. JANI, MOC DÍKY. Eve je naprosto v pohodě, tedy pohoda a zdraví odpovídající jejímu věku, kdy je Eve pravděpodobně již hodně ve fretčím "babičkovském" věku. Je pomalá, opatrná, ale naprosto pohodová, aktivní a zdravá. Kromě konzerviček jí Jana ještě dává kuřecí masíčko, jatýrka - po těch se Eve doslova může utlouct. :-)

No, a to by pro dnešek bylo vše, zase se brzy ozveme :-) Tak ještě jednou krásný nový rok. Alena  

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 11
Celkem: 2813541
Měsíc: 27859
Den: 1126