Jdi na obsah Jdi na menu
 


ÚNOR 2013

 

 

 

28.02.2013clanek.jpg

 

Dnes bez komentáře, vyšel očekávaný článek o našem útulku v časopise Květy. Myslím, že se paní redaktorce povedl.. šok tedy byl, když jsem viděla svou vlastní osobu tak velkou v novinách, ale přežila jsem :-)

Tinku léčíme, má průjem a nechce moc papkat, tak krmíme pravidelně po malých dávkách, cca 5 ml a každé dvě hodiny, ve dne v noci, Tinka dostává ATB, tak snad se nám podaří ji z toho dostat. Držte palce.

Jinak jsou všichni OK, lítají, hrají si, prostě pohoda :-)

Včera jsem zkusila Surry přidat ke klukům Artíkovi a Jamalkovi.. tedy, na to, že oni jsou dva, je Surry pěkně proháněla.. ale jen chvíli, večer šli už spinkat do jedné klece a bydlí pospolu. Jsem moc ráda, nechci, aby Surry bylo smutno.

Takže u nás v podstatně vše OK a zase zítra se ozveme :-)

 

 

27.2.2013

Začala "zlobit" pětiletá Tinka, nechce moc papkat a je nemocná. Začala jsem ji tedy krmit kaší a věřím, že se z toho dostane. Jinak ostatní freťulky jsou OK.. žádná chřipka to nebude..

Ke "konzervičkářům" se ještě přidala devítiletá Méďa, lépe se jí papkají než granulky... tak konzervičkujeme a konzervičkujeme.. když byste se někdo ptal, co potřebujeme do útulku, je to neúměrné množství konzerviček od gourmetu, kousky, bez omáček, hovězí s kuřecím, s játry a tak.. těch nám tedy opravdu narostla spotřeba. Již jsem kontaktovala (asi před 1,5 měsícem) výrobce, zda by nebyl ochoten nám jako útulku poskytnout nějakou podporu, ozvala se však jen paní, že moji žádost předává na příslušné oddělení a tím to skončilo.. :-(

Příští týden by k nám měl přibýt další mladý pubertální klučina, lidé, kteří si o převzali od jiných, kteří ho chtěli pustit, řeší v souč.době dopravu k nám. Tak snad se vydaří :-)

zase zítra se ozveme :-)

26.2.2013

Kluci Felix a Tadeáš (Max a Angel) odjeli dle plánu včera domů :-). Přivítali se s páničkem a zase usnuli, bylo už hodně hodin :-)

Stále řešíme fretčí záležitosti i mimo útulek, rady s kastracemi, výchovou, máme další žádost o umístění freťáčka do útulku.. pořád je co dělat :-)

Jinak je u nás vše Ok, mám velkou radost ze Samíka, papká už konzervičky a je skvělý. Obrovskou radost mi dělá taky Kačka, už se dá téměř normálně vzít do ruky, nebojí se, neutíká, sice to ještě není na mazlení, ale je vidět pokrok a vzrůstající důvěra Kačky ke mě :-) Paráda.. Zkusím přidat Surry ke klukům Artíkovi a Jamalkovi, aby měla společnost :-)

Toť zatím vše, zase se ozveme :)

25.2.2013

Máme straaašně moooc novinek :-)

Začnu výstavou v Brně, která byla naprosto skvělá jak po stránce organizační, kdy vše fungovalo jako mělo, si organizátoři zaslouží velký dík :-)

Zúčastnilo se mnoho freteček z domova i ze zahračničí, přiznám se, že jsem je ani všechny raději neviděla... protože byly mnohdy tak krásné, že by člověk neodolal a chtěl taky takovou :-) a k nám domu už - jak se říká - nesmí ani myš :-) tedy kromě freteček do útulku :-) Tak jsem se nedívala, protože co oči nevidí, srdce nebolí :-) Věnovala jsem se lidem, bylo hodně dotazů jak na fungování útulku, tak žádostí o informace o fretečkách, když by si někdo chtěl pořídit svou první a také i "objednávky" na fretečky z útulku. Tak snad až se najde nějaká vhodná i ta najde svůj nový domov :-)

A na závěr nás pořadatelé výstavy velmi překvapili, když veškerý výtěžek z tomboly věnovali našemu útulku. A kolik že to bylo?

Částka opravu vysoká a MOC ZA NI JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJEME :-)

K tomu přibyla ještě částka 600,- Kč za sponzorské dary přímo od účastníků výstavy.. Také moc děkujeme :-)

No, a teď už novinky přímo od freteček :-) Pan doktor Jekl onemocněl, a tak Meddy na plánované kontrole po operaci nebyla, čekáme, až bude pan doktor zase fit :-) Ale byla se na nás podívat sestřička, a tak jsme jí alespoň mohli přímo poděkovat za péči a starost, kterou (nejen) našim fretečkám věnuje, když jsou v Brně :-) Je moc hodná :-) Poté se na nás byla podívat paní Bára se synem, kteří mají ve virtuální adopci Brunny (kterou jsme bohužel s sebou nemohli vzít, aby se viděli). Tak snad se podaří jindy.

No, a zprávy už přímo z naší půdičky :-) Vrátila se nám Surry, protože potřebuje holka jedna cítit autoritu, a tu od 5ti leté holčiny cítit nemohla, a tak ji kousala.. Vendelínek se má super, roste, je z něho nádherný kluk a místo Surry mu bude dělat společnost Spaik. Tak myslím, že se budou mít skvěle.

V sobotu ráno jsem ještě odvezla do nového domova Cácorku, k již domácí fretčí holčině Malince, a tak si na sebe zvykají. Už máme z nové rodiny prvního mejlíka, z Cácorky jsou nadšení, nejen dvounožci, ale také domácí kocourek, který se do Cácorky zamiloval, freťule Malina zatím stávkuje před vetřelcem :-) ale snad si brzy zvykne. Rodina je super, a tak se Cácorka bude mít skvěle. Moc děkujeme :-)

Také by se měli domů vrátit hlídaní kluci Felix a Tadeáš, kdy jejich majitelé byli na zajímavé dovolené v zahraničí. Kluci u nás byli skoro 3 týdny :-) Jsou suproví.. miláčkové :-)

Samík začal papkat konzervičky od gourmetu !!!! KONEČNĚ !!!! jsme našli něco, co jí kromě sušeného masa. :-) paráda.. Konzervičky od gourmetu mají u nás velký úspěch.. jen ty a nic jiného je jí Samík, Simonka, Čestmír a Mikeš..... každý sní 2 denně, takže spotřeba je vcelku slušná :-) Naštěstí se mi teď povedlo koupit velké balení (7+1) v Intersparu v akci (vykoupila jsem Interspar), a tak máme cca na měsíc zásobu.. i ostatní je rádi, ale dostávají je jen občas jako pamlsky :-)

Sledovali jsme a sledujeme léčbu Lízinky, která byla v létě krátce u nás v útulku.. Lízinka měla zdravotní trable, zvracela po kastraci a tak, tak byla nakonec v Brně, odkud si ji majitelka v pátek odvezla, i doma má Lízinka trable s jídlem, ale už to vypadá, že bude vše OK.. Tak snad ano. Jsme s majitelkou stále ve spojení, tak zase napíšeme, jak to dopadlo.. :-)

No, a to by pro dnešek bylo všechno, fotečky z výstavy brzy přidám :-)

 

 

 

 

scan_20130225120655583_0001_0001.jpg

 

 

21.2.

 

Pár dní jsme se neozvali, ale nic zásadního se u nás nestalo.. Quína se má doma super, dostala trochu rýmičku, a tak dnes pojede k vetovi, jinak je prý super rošťanda.

Sasunka se má v novém domově taky super. Nová rodina ji rozmazluje, a Sasunka si pomalu zvyká. I když občas ještě kousne, nikdo se na ni nezlobí a milují ji. Není víc co si pro ni přát. Moc díky.. -)

Včera jsme dostali zprávu, že začala v nové rodině kousat - ne všechny - pravděpodobně to záleží na míře autority - Surry. A tak se Surry bude vracet k nám. Vendelím je prý zlatíčko nad zlato a v žádném případě nám ho nechtějí vrátit, a tak - aby nebyl sám - uvažujeme, že by Surry vyměnil nový Spaik. Uvidíme, jak se spolu zatím dva nekastrovaní kluci snesou.. Moc si od toho neslibuju, ale Spaiki je naprostý pohodář, i k jiným fretkám, tak musíme věřit, že to vyjde :-)

Máme tento měsíc šílenou spotřebu jak konzerviček, tak sušeného masíčka, což se pochopitelně projevuje i na našem účtě :-( Mikeš, Čestmír, Simonka nejedí nic jiného než konzervičky, a to v počtu 2 denně (minimálně) pěkně naskakuje.. k tomu si ji rády jako pamlsek i jiné freťule. Samík zase odmítá cokoliv jiného, než sušené maso, sní cca 1 balíček denně. K tomu masíčko dostávají odstatní freťule jako pamlsek, a tak u nás "padnou" tak 2 až 3 sáčky za den. A to je tedy nědco !!!! Pamslky freťulím měním, aby neměly stále to samé, takže střídám okurku, papriku, kuřecí a hovězí maso (syrové), sušené maso.. a tak různě :-) vitamínové pasty atd.. aby prostě freťule měly všeho dostatek a tak v rozumné míře :-) při počtu cca 40 fretek v útulku je to opravdu vcelku spotřeba :-)

Dostali jsme balíček od Kláry Š. s podložkmama, moc děkujeme :-) Jsou super :-)

No, a k tomu balíme na výstavu fretek do Brna, ne freťule, ty s sebou nebereme, vystavovat nejedeme, ale budeme na výstavě přítomni a budeme tam mít obchůdek. Řešíme kontrolu Meddy, tak uvidíme, jak to dopadne.

No a nakonec ještě něco maličko o freťulkách, nová čtyřka (Hugo, Tina, Binki a Caponi) jsou naprosto skvělí !!! Jsou zvídaví, hodní, čistotní, a sní opravdu naprosto všechno, co jim člověk dá.. neznám takové freťule.. vrhly se jak na syrové maso, na sušené maso, ale s velkou chutí snědly i okurku, papriku.. prostě všechno... Zaměřím se víc na Binki a Caponiho, aby mohli brzy do nových domovů. Jsou skvělí a zaslouží si to.

Ještě k adopcím... pokud dostávám žádosti o adopce o nekastrované fretky - především holky - s tím, že máte doma samečka, nepočítejte s tím, že vám fretku dám. Má to několik důvodů. Za prvé množení fretek s neznámým původem není srovna nejlepší řešení, je třeba mít kontrolované chovy, znát původ (a historii) fretky, tím pádem i její možné vrozené nemoce, chování apod, pak nedám nikomu fretku jen proto, aby mu rodila mimina, které on bude potom prodávat.. Naše fretky se ocitly v útulku většinou proto, že k nim nebyl osud zrovna fér, mají většinou něco negativního za sebou, s čím se musí vyrovnat, a dát je někomu, kdo je nebude milovat, mazlit a věnovat se jim tak, jak si zaslouží a jak si představujeme, kdo chce odchovávat mimina (kterých je každoročně na trhu víc než dost, většinou se ani všechna neudají, a pak mohou - a někdy končí- i v našem útulku), tak nikomu takovému fretku nedáme. Právě i z těchto důvodů od nás odchází fretky kastrované, kluci i holky, pokud je to možné. Stejně tak, jako nedáváme freťule jako dárek (k narozeninám, k vánocům, za vysvědčení atd). Fretka není hračka, kterou je možné pořídit a odložit, když se někomu nelíbí. Je to živá bytost, přítel, který má a musí být s tímto vědomím pořízen a chován !!! Takže, kdož máte takovéhle úmysly, ušetřete svůj i náš čas, a raději ani nepište. Je mi jasné, že nezabráním tomu, aby si takovýto člověk fretku pořídil a vykonal tak svůj úmysl, a je mi předem líto těch fretek, které získá, ale prostě fretky od nás to nebudou !!! Stejně tak pochopitelně nepočítejte s tím, že vám dáme za stejným účelem samečka, či, že dokonce vám ho půjčíme na oplodnění vaší samičky !!!! Začíná doba říjí a s tímto se potýkáme každoročně. :-(

K tomu patří ještě žádosti o mimina z našeho útulku. Miminka nemáme a mít nebudeme !!!! Fretky nemnožíme, nejen "mimo" útulek, ale ani u nás. Výjimkou je situace, když by se k nám dostala nakrytá samice či přímo mimina, ale tato situace by byla velmi výjimečná. Všechny fretečky k adopci jsou na stránkách, které jsou - nepravidelně - ale často - aktualizovány, a tudíž je můžete považovat za závazné. Fretky, které máme, jsou na stránkách, jiné - v záloze - si žádné nedržíme, a tudíž vám nemůžeme nabídnout jiné, než můžete sami vidět, stejně tak jako podmínky k adopci atd.

Snad jsem trochu vyjasnila tuto situaci a sníží se počet takovýchto mejlíků. :-)

 

 

17.2.

Máme první zprávičky z nového domova Quíny:

sam_0968.jpg

Ahojda všem,

Tak poslušně hlásím že se celá smečka naprosto aklimatizovala a vyváděj neskutečné věci.

Quína je naprosto v pohodě, ve spolupráci s Míšou vše prolézá a zkoumá. Je to docela dobrá herečka, vždy když něco provede tak se přijde pomazlit a v nestřeženém okamžiku chce kousnout, to má ale smůlu, jinak docela slušně válí sudy a má moc ráda drbání na bříšku.

Džamal je naprosto nad věcí a když už ho štvou tak odejde do své staré bedny a jde spát.

Posíláme všem tlapku,

D.,Džamal,Míša a Quína.

 

Jinak u nás vše OK, včera jsem umístila ve fretčárně nově dovezené klece, paní Boženě a slečně Tereze za jejich darování moc díky.. jednou dostal hned v pátek dovezený Spaik a ve druhé zatím bydlí trojka Artík, Jamal a Cácorka :-). Jana klece přivezla už s nově na míru ušitými hamačkami.. Jana je prostě neuvěřitelná... nevím, co bych si bez ní počala. Přivezla ještě ubrousky, konzervičky a vitamínky, okurky, které tedy tak tak stačily pro naši maxi fretčí smečku :-) Moc chutnaly.. dokonce i čtyřka Hugo, Tina, Binki a Caponi se na ně vrhali s obrovskou chutí.. pohrdli jen Samík, Oskárek a nový Spaik. Ale Oskí dostal svůj žloutek, který zbožňuje, Samík své sušené masíčko, no a čím potěšíme Spaika, na to musím ještě přijít.. ani pasta mu nejede.. však se naučí :-)

Potěšila mě velmi Méďa. Ačkoliv bude brzy slavit již deváté narozeniny, včera i dnes lítala po fretčárně více než hodinu, a má obrovskou chuť k jídlu :-).Pomalu se sbližujeme i s Kačkou.. časem bude také OK :-) No.. freteček je dost a dost a o každé je co říct, tak o ostatních zase příště.. jsou to prostě miláčkové všichni.

Pomalu se balíme i na výstavu... abychom doma nic nezapomněli.. :-)


přeji krásný večer :-)

 

16.2.

Včera k nám do útulku přibyl nový kamarád, cca 3\4 roku starý albínek Spaik. Je to správný říjný sameček, s kastrací však ještě počkáme, necháme ho co nejvíce dospět.. Spaik je úžasně vychvaný, je to neskutečně hodný mazel... k nám se dostal z důvodu stěhování původní rodiny... nemohli si ho vzít do nového bytu.. :-(

Čtyřka Hugo, Tina, Binki a Caponi jsou skvělí.. kluci jsou obrovští, nádherní, hodní, čistotní, stejně jako holky :-) Dvouletí Caponi a Binki mohou jít společně do adopce :-) Hugo a Tinka jsou již pětiletí a tak u nás zůstanou, přidáme je do virtutální adopce.. Tinka je taková unavená, raději asi uděláme vyšetření na inzulinom a tak.. jinak je super :-)

Dzamal a Míša, které jsme hlídali, stejně jako adoptovaná Quína, odjeli včera domů :-)

Aruthurek, Cácorka a Jamalek už zase bydlí spolu.. po kastracích jsou všichni OK, dobíráme ATB a tak už zase společně spinkají.. jsou spolu velmi šťastní :-)

Stále uvažuji a sháním veškeré informace, co a jak s Jiřinkou. Říje, zdá se, zmizela, a Jiřinka je 100tně tchoř. Pravděpodobně ji na jaře pustíme zpět do přírody.. už máme dvě místa, kde víme, že tchoři žijí a kde bychom ji mohli pustit :-) tak snad se vydaří... Zatím se nastěhovala do Krakenkova oblíbeného domečku..

Také mi dnes Jana se Standou dovezli 2 skvělé klece, tak letím nahoru zase vše přerovnat a freťule nastěhovat do většího :-)

krásný den.

 

 

14.2.

opět zveřejňujeme dopis od Společnosti pro zvířata týkající se převozu jatečních zvířat 8 hodin, s názvem 8 hodin a dost !!!!

 
Vážení přátelé,
téměř rok již uplynul ode dne, kdy Evropský Parlament přijal písemné prohlášení
vyzývající EU
, aby stanovila maximální 8hodinový limit pro přepravu živých hospodářských
zvířat za účelem porážky nebo na další výkrm.
Bohužel Evropská komise zaujímá vágní stanoviska a nemá vůli ke změně
a tak jsou stále miliony hospodářských zvířat transportovány po evropských silnicích
a dálnicích na dlouhé vzdálenosti někdy i několik dní jen proto, aby byly poraženy.
Děkujeme již více než 4 000 z Vás, kdo už petici podpořili!

Ministra žádáme:
  • aby jako zástupce naší země v Radě ministrů EU podpořil přezkoumání
    Nařízení č. 1/2005, s cílem omezit délku přepravy jatečních zvířat a zvířat na výkrm
    na maximálně 8 hodin
  • aby došlo k zastavení vývozu živých jatečních nebo výkrmových zvířat do třetích zemí
    a motivování chovatelů k porážení hospodářských zvířat na jatkách v ČR a k vyvážení
    pouze masa a souvisejících produktů
POZOR! Kampaň 8 HOURS pokračuje i na evropské úrovni!

Poté, co v minulém roce exkomisař EU pro zdraví a spotřebitelskou politiku Dalli
(zvolen za Maltu) naprosto pošlapal a ignoroval petici obsahující přes 1 milion podpisů
a svoje sliby, které dokonce veřejně uvedl i před kamerami, připravili koordinátoři
kampaně 8 HOURS tzv. Maltský manifest.
V Maltském manifestu občané EU žádají evropské instituce a maltské představitele:
  • aby mezera mezi nimi a občany EU byla vyplněna účinnými kroky za ukončení
    dlouhodobé přepravy zvířat revizí současných předpisů a stanovením maximální doby
    přepravy v zájmu zlepšení welfare - životních podmínek zvířat, a to skutky, ne slovy
  • aby komisař EU pro zdraví a spotřebitelskou politiku ctil svou roli komisaře EU
    odpovědného za welfare zvířat tím, že navrhne revizi předpisů k welfare přepravovaných
    zvířat, a reagoval tak řádně na žádosti občanů EU, kteří jsou jeho zaměstnavateli
  • aby maltské politické strany a voliči podpořili evropskou kampaň proti dlouhodobé
    přepravě tak, aby byl zaveden maximálně 8hodinový limit, a aby maltští voliči vzali
    tyto skutečnosti v úvahu při hlasování v příštích volbách
Přidejte se také! Hospodářská zvířata se samotná nedokáží bránit!
Děkujeme!
S pozdravem
Jaromíra Horáková

Společnost pro zvířata - z. o. ČSOP (Society for Animals)
Dům ochránců přírody
Michelská 5, 140 00 Praha 4, ČR

E-mail: pomahame@spolecnostprozvirata.cz
www.spolecnostprozvirata.cz
Tel: +420 222 511 494

č. účtu: 158182860/0300
Chci podpořit Společnost pro zvířata!


13.2.

Hlasime dnes z útulku klid a pohodu. Kluci Čestmír a Artik zvládli kastraci víc než dobře a už odpoledne litali jako by se nechumelilo :) ze zdravotních důvodů tedy bydlí ted každý sám. I Cacorka. Takže máme plné opravdu všechny klece co máme. Naštěstí se stále nacházejí dobří lidé, kteří nám pomáhají a tak jsou právě na cestě k nám další 2 klece. Paní Boženě i slečně Tereze za jejich darování moc děkujeme. A Jane B. a Standovi moc díky za vyzvednutí a dovoz :)

Dostali jsme naprosto úžasný dopis ze Slovenska od paní Mirky, které moc děkujeme za podporu útulku a za adopci na dálku našeho Oskarka. Tak i Oski ma domov.

Včera jsme s fretulkama hře síly a místo sušeného masicka a tak jsme velmi výjimečně mlsaly piškoty. Chutnaly, jak jinak.:) Jen s Kackou byl problém, ukradla mi cely sáček a vůbec ho nehodlala pustit. Silou, jakou ho držela me fakt az překvapila :) ale vyhrála jsem :)

Dnes zase koupi mě masicko. S množstvím fretek stoupá i spotreba tohoto všeho. Navíc je dost fretecek, které jedí jen konzervicky. A tak stoupá spotřeba i konzervicek. Naštěstí v intersparu maji akci tak kupujeme v akci.

A ještě musím po chválit čtyřku Huga, Tinu, Binki Caponiho. Holky jsou super i kluci se jeví celkem v pohodě a jsou velmi cistotni. Paradox, ale největší prasátka jsou moje vlastni fretky :)

Tak zatím ahoj a zítra se zase ozveme. Krásný den.

12.2.

Zprávy z nového domova Sasu !!!! jsou více než skvělé!!! Tedy - Sasu kouše, pána kousla 2x do rukou a 1 do nohou, nicméně se stala i přes to všechno jeho miláčkem, má doma super bydlení, kde je pořád volně, a jejímu životu - její adaptaci - je zatím podřízeno vše ostatní.. Myslím, že se Sasu nemohla dostat do lepší rodiny. Pán je rozhodnutý vše zvládnout, nezvdat to, a prostě najít se Sasu společnou řeč tak, aby Sasu získala jistotu bezpečí domova přestala kousat. V žádném případě nám ji nechce vracet !!!! Nevím, jak moc mám poděkovat. Sasu je opravdu skvělá a já jsem za ni šťastná, že se dostala - resp. - že si ji vybrala zrovna tato rodina.. protože jejich obětavost je prostě úžasná. Věřím, že to zvládnou a MOC DĚKUJU !!!!! Za sebe i za Sasunku. Ona to zvládne :-)

Dále máme potvrzenou adopci Cácorky, která včera velmi úspěšně absolvovala kastraci, od lékaře už jsem si ji brala naprosto v pohodě. Do granule se jí moc nechtělo, ale dala si kašičku, zprvu stříkačkou, pak ze lžičky :) z misky se jí nechtělo.. někdy mi je logika fretek naprosto utajená..to samé samy nejedí, ale ze lžičky či ze stříkačky ano... nepochopitelné, ale funguje to, a tak krmíme lžičkou, stříkačkou :-) :-) Dnes začneme dávat ATB na 5 dní a příští sobotu 23.2. se bude Cácorka stěhovat do Prahy. Jedeme na výstavu do Brna, takže ji do Prahy dovezeme :-)

Dnes jsou na kastraci kluci Artík a Čestmír :-) Věříme, že vše bude OK, ostatně jako vždy u našeho veta :-) tímto i jemu MOC DÍKY :-)

No, a ke všem těm skvělým a úžasným zprávám mám nakonec jednu smutnou.. pro mě velmi smutnou...

kraken.jpg

Krakenek nás opustil a už - snad šťastně - běhá po tchořím nebíčku.. Je to přesně rok, co se k nám dostal, nalezený zachránci u silnice s rozbitou čelistí, jak to pravděpodobně srazilo auto.. Možná tento příběh znáte, ale dovolte mi malé ohlédnutí se...LIdé nám volali, že naši u silnice fretku. Dali jí do krabice, dovezli domů a poté našli na netu náš útulek. Byli skvělí, neváhali, ani my ne, ačkoliv bylo již 10 hodin v noci, a dali jsme si sraz na půl cesty od nás k nim.. Na první pohled bylo zřejmé, že se nejedná o fretku.. však ležel nehnutě v krabici, a když jsme si ho brali do přepravky, zjistili jsme právě onen úraz. Takže naše první cdesta byla na veterinu..Kde měl zrovna službu mladý p. doktor Langer, který Krakenka ihned uspal, ošetřil a ránu zašil 4 stehy.. a my vyrazili domů... hned druhý den nastal další problém.. vzhledem ke zranění, bolestem a šití Krakenek odmítal jíst... Asi si umíte představit můj strach, kdy jsem stříkačkou - v silných rukavicích - krmila divoké zvíře a bála se, kdy se vysmekne a zakousne se do mě.. K tomu jsme ještě píchali ATB.. Několik dní strachu, jak to vše zvládat.... však Kraken nikdy neudělal nic, co by někoho ohrozila. Byl vždy naprosto úžasný, nekonfliktní a miloučký. Na kaši však zůstal až do června!!!! celé 4 měsíce odmítal jíst cokoliv jiného, než rekonvalescenční kaši, a to ze stříkačky. Brala jsem Krakenka všude s sebou, nemohla jsem ho nechat den bez své přítomnosti. Stali se z nás opravdu velcí kámoši závislí jeden na druhém. Krakenek vydržel hodiny ležet u mě na rameni, já si dívala na televizi, a hladila jsem ho. Ruku jsem měla vždy úplně černou, prostě jak žil dlouho venku.. a ne v polštářích a hamačkách :-) Kraken se však vždy bál jakéhokoliv jiného zvuku, přítomnosti kohokoliv jiného.. takže toto vše šlo dělat v naprostém klidu a i ostatní členové rodiny se museli přizpůsobit. Časem si Krakenek zvykl, od června začal jíst kromě kaše ještě sušené hovězí maso - také kaši.. do toho jsem mu přimíchala různé vitamíny. Mezitím jsem průběžně zkoušla "servírovat" různé živé potvory - holátka, myšky, pak žloutek a další potraviny, které by mohl takový tchoř jíst.. nepovedlo se. Krakí možná díky věku - nebyl nejmladší, v přírodě žijí zvířrata kratší nebo než v zajetí - možná díky zranění - prostě nic jiného nejedl. Na přelomu července a srpna začal jíst i granulky, a od září byl v podstatě už jen na fretčích granulích!!!! zvykl si u nás, mockrát jsem ho našla spát kromě tmavého místa a boudy v hamačku, občase se strefil i do záchůdku. Běhat se mu moc nechtělo.. bál se.. dostal tedy velkou voliéru dělanou speciálně pro něj. Nebyl ani po celou dobu sám, dotal nejdříve kámošky polotchořky Johny a Sunny.. a teď od ledna s ním místo holek bydlela tchořka Jiřinka. Doufám, že snad u nás prožil svůj poslední rok života v klidu, pohodě. Ne možná, jak by si přál v přírodě, ale protože byl odkázaný na naši stravu, nešlo ho vrátit zpět (což jsme měli původně v plánu). Snažili jsme se mu život udělat nejlepší, jak mohl být. Milovali jsme ho. Já opravdu hodně. Odešel v klidu, sám, tak, jak divoká zvířata opuštějí tento svět. Strašně moc mi chybí a nikdy na něho nezapomenu. Je to opravdu obrovská velká osobnost, po které navždy zůstane v mém srdíčku prázdné místo Krakenek byl můj první tchoř, úžasný, skvělý, a nikdo ho nenahradí. Zapalte mu prosím na cestu ještě svíčku, a popřejte mu na tu dalekou cestu vše nej... Moc díky :-)

Celý Krakenkův příběh můžete číst zde: http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/adoptovane-fretulky/kraken.html

 

11.2.

Sasu odjela včera do nového domova !!! No, moc se jí od nás nechtělo, stihla mě několikrát opravdu pořádně pokousat, což kromě stresu jednou venku za celou dobu, od srpna, co je u nás, vůbec neudělala !!!!! Doufám,že to nová rodina i Sasu spolu zvládnou... uvidíme. Pokud ne, Sasu už tu bude muset zůstat.. tady je OK.. miláček.. prostě se bojí, co bude.. Snad jí nová rodina stihne ukázat, co by mohla mít a jak by se mohla mít, když by přestala stresovat... držím všem - Sasu i nové rodině - palce.

Cácorka jde dnes na kastraci.. zájemce potvrdil, že by si ji hned potom vzal, takže hned potom by mohla do adopce. K jiné fretečce.. tak snad to potom také zvládnou :-)

Meddy se ouško krásně hojí, stroupky začínají odpadávat, takže budeme moci brzy na kontrolu do Brna.. :-)

Chystáme se pochopitelně také na výstavu do Brna 24.2., tak se tam s námi můžete vidět. Budeme tam mít i malý obchůdek, takže můžete případně nakoupit či si zboží předem objednat :-)

Čtyřka - Hugo, Tina, Binki a Caponi vypadá docela skvěle.. hlavně hoky vypadají, že nebudou kousací, kluci jsou na tom o něco hůř, ale nejsou agresivní nebo tak.. prostě si běhají po svém.. budou brzy OK :-)

Na tento týden ještě domluvím kastraci Artíka a Čestmíra.. aby mohli taky už brzy do adopce.. Potom hned půjde Caponi... to bude náročné :-)

Tak to je prozatím vše, přejem krásný den :-) Alena a Meddy

8.2.

úplně jsem vždy zapomněla napsat, že jsme se nedávno rozrostli ještě o další kámošky.. na fotce je zkoumá Brunny :-) moc se s ní ale nebavily, a tak jí to nebavilo :-) holky však doplňují náš domácí výčet šelem :-) a hlavně budou super pro naše výukové programy pro školy a zájmové kroužky.. letos máme v plánu udělat několik takových akcí :-)

p1010348.jpg

Aktualizovali jsme článek TCHOŘ A POLOTCHOŘ a další šelmy

 

7.2.

Hlásíme, že se máme skvěle.. žádné změny, tedy kromě toho, že dnes k nám na 3 týdny dorazili očekávaní kámoši Felix a Tadeáš.. kteří se tedy přjmenovali na Maxe a Angela :-) Max je žlutší albínek, a Angee je tedy sněhobílý :-) kluci jsou skvělí, je vidět, že se mají dobře - přímo superově :-) tímto na dálku jejich rodině díky :-)

přidali jsme dnes opět nové zboží do obchůdku, postupně se rozšiřujeme.. tak snad už výběr u nás bude větší :-) Ne zase moc velký.. máme pouze věci, které jsou ověřené a víme, že freťulím sedí a jsou pro ně bezva.. většinu z nich sami používáme, takže jsou ověřené :-) takže je můžeme s naprostým klidem doporučit :-)

a tak pro dnešek vše :-) krásný večer :-)

6.2.

Dzamal a Míša

Hlásíme z útulku, že se máme skvěle.. :-) Hlídací fretečky Dzamal a Míša se suprově už skámošily s Quínou a je jisté, že její odchod do nového domova není nijak ohrožen. Míša je pěkná uličnice, a vždy ji najdu běhat vysoko po klecích, nikdy ne na zemi.. co tam taky, že?

 

Hlídané Nátálka a Coco jsou u nás už jako doma, takže jsou v pohodě, mám z toho velkou radost.. holky mám moc ráda, hlavně Natálku.. hodně jsme si spolu už prožily :-) Majitelka je dlouhodobě pracovně v zahraničí, kam bohužel holky nemohou, a tak mají u nás druhý domov :-)

Čekáme tento týden ještě na chvíli "návrat" Felixe a Tadeáše.. Moc se na ty rošťáky těším, však u nás byli přes rok :-)

Nové freťule - Hugo, Tina, Binki a Caponi jsou vcelku skvělí.. chodí jen na záchůdek, což je super, klec mají velkou - podstoupil jim ji Oskárek - rozměšry 150x60x60, takže se tam i ve čtyřech pohodlně vejdou.. Holky jsou skvělé.. milé.. kluci jsou obrovští, ale snaží se kousnout.. když běhají, tak ne.. to přijdou jen očuchávat, ale i tak jsem ještě v pozoru :-) ale jsou suproví, jsem ráda, že jsme je přijali a zachránili :-)

 

p1010330.jpg

Cácorka bude asi zamluvená, dostala jsem poptávku od paní z Prahy, mohla by jít k domácí stejně staré freťulce. Zatím však přišla do říje, a tak prvně musí na kastraci.. pak se uvidí. To by zůstal Jamal s Artíkem, což zase tak nevadí, kluci jsou velcí kámoši, což je až neuvěřitelné, vzhledem k tomu, že Artík ještě není kastrovaný.. ale fotka, kdy jsem je probudila ze spánku v jednom pelíšku to dokazuje :-)

Meddy se krásně zotavuje po operaci, nabyli jsme však dojmu, že jí je samotné smutno, a tak dostala zpět Bruníska.. Holky bydlí u nás dole, mají separé, Brunďa je na Meddy moc hodná . 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 20
Celkem: 2833726
Měsíc: 30057
Den: 1158