Jdi na obsah Jdi na menu
 


ESPERANZA

p10100051.jpgADOPTOVANÁ :-) MAJITELKA VĚRA D. - děkujeme :-)

29.3. - šla jsem dnes do zverimexu.. a ačkoliv o této samičce zde víme již dlouho.. narodila se 24.11.2009!!! a od doby po odstavu je umístěná zde ve zverimexu - a několikrát jsme majitele upozorňovali, že to není vhodné prostředí pro fretku - akvárium 50x40x40 cm (odhadem), hobliny, ve vodě hobliny, v granulkách (kočičích) hobliny - neustále svítící žárovka - nereagoval a dále u fretky visela cedulka - zvláštní albinotické zbarvení, cena 1390,-. Dnes, když jsem ji zahlídla, už jsem psychicky nevydržela.. "ukecala" jsem  cenu na 1000,- a albínku si hned odnesla.. neměla jsem sílu už se dívat, jak tam pomalu bez pomoci umírá.. již jsme tam dlouho nebyli a albínka jak přišla do říje, kterou ve zverimexu nikdo neřešil (na mou otázku odvětili, že říji neřeší), je totálně přeříjená takřka na hranici smrti.. opravdu se jen modlím, aby přežila a vše zvládla.. uvidíme, jestli již nebude mít zánět dělohy apod... to se ukáže zítra.. Pochopí lidé se zverimexů, že tam fretka nepatří? !!! Je mi moc líto, že jsem ji neobjevila dříve.. alespoň o chvíli.. no, věřím, a udělám vše proto, aby holčina přežila.. pojmenovala jsem ji Naděje - ESPERANZA..Co myslíte? dá jí život ještě jednu šanci?  

p10100041.jpgp1010003.jpgp1010001.jpg

Udělala jsem pár fotek... řekla bych, že takto asi zdravá fretka prodávaná v obchodě za plnou cenu by asi vypadat neměla, což ?

jinak.. těžko říci něco k povaze.. Espí není agresivní, trochu vyjukaná, ale když běhá, schová se, ale není extra bojácná.. uvidíme více, až se dostane z nejhoršího.

díky moc za všechny příspěvky, Espí jsem řekla, že na ni myslíte a zítra ji všichni budeme držet palce :-)

30.3. Po dohodě s odborníkem jsme udělali "malou" změnu.. nejdříve uděláme Espí krevní obraz a podle výsledku se zařídíme (zda ji budeme léčit u nás či zda raději pojedeme do Brna.. ). takže další info zítra :-) Espí je zatím doma v konečně nehoblinovém pelíšku :-) čučí, a je z toho všeho zmatená..

30.3. Tak.. výsledky testů krve se ukázaly jako mírně pod průměrem, ale ne zase tak moc, aby Espí nemohla podstoupit kastraci.. takže je po kastraci, zánět dělohy se naštěstí neprokázal, měla "pouze" zvětšené vaječníky, což prokazuje právě přeříjenost, a jinak je OK.. :-) právě spinka po p1010006.jpgoperaci na vyhřívané podložce a budu ji celou noc hlídat jako oko v hlavě, zlatíčko moje :-). Také má ušní svrab. Ale snad vše dobře dopadne :-). Děkujeme všem za podporu, držení palečků a tak.. a ještě vydržte s námi do rána :-) :-)

31.3. Espí spinkala přesně do 2,45... kdy se sama probudila, začala šmejdit a ačkoliv jsem měla budíka na 3 hodiny na kontrolu (šla jsem s ní psát o půlnoci), tak mě probudila :-) takže se trošku prošla, dostala vlažnou vodu s medem, celkem v pohodě spapkala 30 ml, a šla zase spinkat.. stulila se do klubíčka a na vyhřívané podložce spinkala až do rána :-) vyfotila jsem ji:-)... Ráno v 6,30 budíček, trošku se zase prošla, dostala 10 ml vody s medíkem a 15 ml viyo kapsičky - víc jsem do ní nedostala... bojovala a nechtěla.. tak jsem se jí snažila vysvětlit, že i když jí to nechutná, je to výživné a dobré, ale zřejmě jí to bylo fuk.. tak jsem jí nechtěla dál mučit.. šla spinkat a dala jsem jí ještě zásoby kapsičky do boudičky :-). Odpoledne jedeme na kontrolu.. ale už věřím, že vše bude OK :-) Díky opravdu moc všem, kdo na nás - a především tedy na Espí - myslel :-) zabralo to :-)

1.4. Včera kontrola veta.. vše OK, Espí je v pořádku, dostala ATB a ještě tabletky na podporu obnovy srsti a celkové podpoře organismu.. myslím, že to potřebuje..

(Celkové náklady na pořízení a léčbu Espí už dosahují 3000,- Kč...  /1.000 koupě, 1373,-odběr krve a operace, 583,- ATB a výživné tabletky - a to ještě s tím, že nám "náš" vet dává velmi dobré podmínky a ceny, jinak by cena byla mnohem vyšší - za což mu i touto cestou moc děkujeme.. pomáhá nám hodně :-).. a také bez nákladů na dopravu.. . Kkdyž byste nám chtěli pomoci finančně, budeme pochopitelně rádi :-) a předem díky :-))   

snimek-293.jpgNaše zlatíčko se však má k světu.. všechno zkoumá, vše je pro ni nové, nechce moc papkat, což nám působí problémy... budeme zkoušit ji krmit kaší, viyo kapsičkami, dostala ferret complete baby - na to většinou všechny "nepapací" freťulky "slyší" - no uvidíme, ještě nemáme vyhráno, ale snad vše zvládneme :-).

Také jsme zjišťovali, proč je Espí žlutá a ne bílá.. většinou albínci fretčí samičky jsou nádherně sněhově bílé.. kluci ani ne, ti někdy takový ten žlutý nádech na srsti mají, ale samičky ne... pravděpodobně je to důsledek jejího dlouhodobého "chovu" na hoblinách, s možností působné vsáknuté moči, což se pochopitelně projeví jak na srsti, tak i oslabením organismu.. což se u Espí projevuje právě vypadávám srsti.. které je částečně způsobeno tímto a částečně přeříjením.. prostě to holka neměla zrovna růžové.. o to šťastnější život se ji chystáme připravit do budoucna :-). Nyní je u Lucky, kde má celodenní a celonoční 100%tní péči, kdy ji Lucka může pravidelně i přes den krmit a ošetřovat.. takže opravdu děláme co můžeme :-) A věříme, že se z toho Esperanza "vylíže" :-) jinak je to holka skvělá... na to, co prožívá - změna prostředí, lidi, operace, odběr krve atd..se mě snažila kousnout akorát když ji brali krev a včera se ji to povedlo v čekárně u veta :-) ale jen kousla a pustila.. jinak je fakt zlatíčko, mazlila jsem ji hodiny a neuděla vůbec nic.. je naprosto úžasná :-) 

snimek-303.jpg2.4. Espí lítá doma.. první den byla trochu v šoku, stále vedle klece a nevěděla, co se děje.. koukala na nás nahoru, cože jako to má být.. tolik místa.. ale rychle si zvykla.. dnes už s Luckou uklízí, běhá za ní jako pejsek a je naprosto skvělá.. :-) záchůdek pochopitelně vysype - není to něco, na co se chodí, ale super hračka k hrabání, ale jinak je OK :-) papkat zatím nechce, doslova přes její vůli jí musíme krmit, ale snad se i toto časem zlepší.. musíme přijít na to, co jí chutná.. zatím pohrdá všema granulkama, kaší, viyo kapsičkama atd.. :-( 

4.4. Espí se lepší a lepší.. už běhá, přišla na to, že lítat po bytě je super, už taky vyzkoušela, jaká je lidská krev (pokousala Lucky manžela), a začíná papkat a také začíná používat záchůdek.. za chvíli z ní bude super freťulka :-) tedy - za delší chvíli :-).

5.4. Tak jsme přišli na to, proč Espí nechce papkat.. bohužel si nese do života trauma.. bojí se jíst před lidmi.. prostě jakmile zmizíme a je sama, papká granulky.. ale jakmile je někdo v obýváku, kde bydlí s námi a ostatními freťulemi - prostě se bojí a nejí.. :-( Ale i tak je to úspěch, už víme jak na to, nechváme ji v klidu, Espí spapká granulky, pak dostává ATB, vitamíny na srst, probican pastu, viyo kapsičky a rekonvalescenční kaši, takže toho má nejvíc co kdy která freťulka dostávala :-) a už snad můžeme říci, že opravdu to nejhorší má Espí za sebou, a už se bude jen zotavovat a zvykat si na normální fretčí režim :-) i tím, že kouše, dává najevo, že je v pohodě, plná síly, není apatická a má se k životu. Máme z toho opravdu radost :-)

8.4. Včera jsem navštívila zverimex, kde jsem Expí našla... Mluvila jsem s majitelem, ukazála jsem mu fotky Espí a lékařskou zprávu.. nevěřil.. prý nevěděl, že je v říji .... o fretkách nic neví.. v prodeji už má opět v tom samém akvárku, opět na hoblinách, samečka, nar. 04/2010. Je krásný.. přeříjení u něj nehrozí, takže je "jen" omezem prostorem, žárovkou, hoblinama, a tak.. žádala jsem ho, zda by fretkám nemohl změnit prostředí.. odvětil, že nemá místo.. má další otázka zněla, že když o fretkách nic neví a nemá místo, zda by nebylo vhodné přehodnit jejich prodej u něj.. nakonec jsme se dohodli, že freťákovi prostředí "chovu" změní, mám se dojít podívat příští týden.. přijdu :-) a dám vědět, jak se freťáček má..

Jinak Espí neumí ani vylézt z klece.. pohybuje se jen po zemi.. ale má se k světu.. lítá, chodí za Luckou jako pejsek, a časem bude dobrá.. bude ještě potřeba ji dát dokupy po psychické stránce.. :-) ale to nejhorší je už opravdu na námi :-) !!!!

11.4. Espí pořád nechce papkat, takže ji krmíme stříkačkou.. jinak je super, jen to papkání musíme nějak "doladit"...

14.4. Espí pořád sama nepapká, sem tam nějakou granulku, jinak se nechává krmit, jakoby jí ta péče dělala dobře :-) na záchůdek také moc nechodí, ale jinak je úžasná a miloučká.. strašně ráda se mazlí a vymýšlí blbliny.. je velmi hravá :-)

18.4. Tak jsem v pátek byla "na kontrole" ve zvermimexu, odkud máme Espí.. no.. freťáček, kterého tam teď mají, je v tom samém akvárku, ale už tam má alespoň hamaček a dečku... pochovala jsem si (vyčistila jsem mu ouška a ještě potřebuje ostříhat drápky), je tedy strašně hodný.. hned mě lízal, je to roční freťáček a mazel tedy veliký....doufám jen, že si ho někdo brzy koupí (cena 1790,-), aby měl brzy novou milující rodinu, prostor a lásku :-) tento týden mu tam skočím ostříhat drápky.. pan majitel má pravděpodobně velké znalosti o mnoha zvířátkách, ale fretky mezi ně rozhodě nepatří.. musím však podotknout, že ze mě "tahal" rozumy a snaží se o nich dozvědět více.. tak snad to taky bude jen lepší :-)  

co se Espí týče, dostala jsem do pana majitele granulky (kočičí), kterými Espí krmil.. a je to znát.. Espí je zná, papkala je přes rok, takže nám začala konečně papkat... tak jí do nich budeme postupně přimíchávat fretčí granulky, aby si zvykala pomalu, a bude to :-) Jinak je Espí pěkné šídlo.. pořád lítá, občas a ráda kousne, bere stále léky, ale lepší se :-) Jednou z ní bude super fretka :-)

21.4. Espí se nám velmi zhoršila.. sice papká i sama kočičí granule ze zverimexu, odkud pochází, ale je velmi hubená, ještě ji krmíme 2x denně kaší... její psychika není nic moc :-(

 

 snimek-368.jpg28.4. Espí už se je zase v pořádku.. Po poradě s odborníkem jsme ji je minulý týden přestěhovali z obýváku do fretčárny a ještě jsme přikryli klec dekou.Po dvou dnech se Espi zlepšila začala krásně papat granule a krásně přibírá prostě ticho a klid léčí :-). Jinak běhá, skotačí.. je mnohem lepší... Minulý týden se také koupala.. a i to jí asi pomohlo :-) prokoukla, je krásná a asi se i lépe cítí... jen ten vypelichaný kožíšek dorůstá velmi pomalu....

 

29.4. Espí už papká sama a stává se z ní pomalu "normální" fretka.. stále však vyžaduje 2-3x denně svoji porci kašičky ve stříkačce - spíš, aby si asi užívala lásku a péči a naši pozornost :-) potvůrka :-) jinak po zdravotní stránce je už OK :-). Espí však zůstane na nějakou dobu - po dobu několika měsíců - či možná napořád u nás... zatím není ve stavu, kdy by mohla jít do adopce a další ukáže teprve čas.. Nabízíme tedy Espí do virtuální adopce :-)

5.5. Tak to vypadá, že Espí si přivlastnila Lucku jako jediného svého partnera. Všechny ostatní kouše, jen Lucku akceptuje...Jinak je Espí už v pohodě :-)  

2.6. Espí nám během měsíce přesrstila, je už krásně bílá a má všechny chloupky. je z ní opravdu krásná štíhlá fretčí dáma :-) i se zklidnila a papká :-) takže jméno Esperanza - Naděje - se jí vyplatilo a opravdu má naději na nový lepší život :-)

Několikrát jsem navštívila onen vet.obchod, původní následovník Espí byl již dávno prodán, tak snad se má dobře a prozatím v obchodě žádnou další fretku nemají... na místě po fretkách jsou další králíčci....

26.8. ve zverimexu mají opět nové fretky.. další krásné mimčo v tom samém akvárku co byla Espí.. má tam navíc jen hamaček, ve kterém stejně nespí, spí celé dny pod žárovkou, na hoblinové podestýlce, kterou má pochopitelně i v misce s vodou a jídlem.. je mi z toho na nic.

Jinak Espí je relativně v pohodě. Její psychika je napořád narušená, ale na domácí prostředí a provoz si už zvykla :-) krásně přesrstila a je nádherně bílá, kožíšek má krásný :-)

25.11. Dlouho jsem o Espince nepsala.. pro mě je Espí trochu nevyzpytatelná.. Nikdy nevím, kdy mě kousne.. tedy, většinou bych řekla, že ano. Jiný vztah má k Lucce, kde je pořád.. S Luckou jsou v pohodě.. Espí je správná uličnice, prostě fretka jak má být :-) Navíc tedy má novou nádhernou srst, a asi o půl kila víc, než když k nám přišla.. je to dívka pěkných kyprých tvarů :-) sochařům by se mohla jako model líbit :-) no, posuďte sami :-)

 

snimek-244.jpg

2.2. Espí je poměrně nevyzpytatelná.. kupodivu vzala na milost lidi, a ani cizí lidi nekouše a nechá se chovat a mazlit.. zatímco má problémy s jídlem.. občas se prostě rozhodne, že jíst nebude, a nejí.. takže nám přidělává starosti.. zkoušíme kdejaké granule - kočičí i psí - které třeba vezme 2 dny a pak už zase ne - a teď momentálně zase zhubla a nejí.. už od pátku 28.1. je na kaších, a to jsme ji museli až do pondělka krmit stříkačkou.. Po našem útulkovém víkendu, které se ho po celou dobu účstnila i Espí - protože se musela pravidelně krmit - si ji vzala k sobě Jana B. do Prahy.. 

Zprávy o Espí z úterka už byly, že Espinka už papká kaši sama.. sice jen kaši, granulky zatím ne, ale alespoň už jí sama.. teď to bude ještě běh na dlouhou trať, než zase Espí přijme granulky za stravu.. jo jo.. Bohužel toto vše přikládám psychické poruše Espí, kterou si s sebou nese dlouhým pobytem v akváriu ve zverimexu.  

3.2. Máme nové skvělé zprávy!!!! Espí už papká granulky.. takže se potvrdila naše domněnka, že vše je jen psychické trauma Espí :-) A nové fotky Espinky :-) Jani - děkujeme :-)

img_3189.jpgimg_3106.jpg

 

 

 

 

 

28.3. Tak Espínka má zase "své dny" a odmítá pořádně papkat.. musí dostat denně kaši, aba pak snědla trochu granulek..Je to taková krásná běloučká droboučká potvůrka.. bydlí nyní v Plužné a dám si na ni záležet :-) věřím, že společně její "nepapání" zvládneme :-)

04.05. z Espí mám obrovskou radost.. co je u nás, je naprosto v pohodě.. papká granulky, "nestávkuje s jídlem" je čistotná, pije tedy vodičku z misky, ale je opravdu pohodová.. milá, přítulná, mazlivá, hravá :-) prostě super fretka..  

30.7. Espí bohužel jako poslední fretečka podlehla epidemii psinky v dubnu t.r. Odešla, po léčbě, sama, prostě přestala jíst... odešla.. moc nám chybí a bude chybět. Zachránili jsme ji ze zverimexu, a přesto její život takto nečekaně a bolestně skončil :-(

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Terka - ESPERANZA

Chtěla jsem se jen zeptat,jestli by Espí nepomohla třeba změna místa?
Třeba kdyby se ocitla v jiném prostředí,u jiných lidí,
tak by možná začala papkat,něco jako léčba šokem,ale v dobrém slova smyslu,
jednou jsem to totiž někde četla.

Lucka - Re: ESPERANZA

Espi je od minulého týdne přestěhovaná z obýváku do fretčárny a na radu naší Pavli jsme ji ještě přikryli klec dekou.Po dvou dnech se Espi zlepšila začala krásně papat granule a krásně přibírá prostě ticho a klid léčí :-)

Terka - Re: Re: ESPERANZA

Tak to je fajn,jsem ráda.

Lída od Tria - Espí

Alenko píšete, že Espí nechce sama papat. O loňských prázdinách, kdy byl Beník nemocný a byl hospitalizován na veterině. Tak doma mi také po propuštění nechtěl sám papat-jen ze stříkačky. Vetky si z něj dělaly legraci, že si užívá pozornosti a péče. Jim na veterině baštil sám. Já jej brala s sebou do práce a tam krmila. Musím přiznat, že optavdu bylo na něm vidět jak je spokojený.

Lucka - Re: Espí

Jo tak to mě se zdá taky že jí dělá dobře jak kolem ní běhám a Espinko papej ty si šikulka koukej jakou dobrotu tu pro tebe mám a ona si to užívá no má nato právo potom jak žila do teť je to zlatíčko jen kdyby po každé když jí pustím se mi neschovala tak že šílím že mi utekla a běhám po baráku zoufale převracím každou věc a obvyňuju celou rodinu že určitě nedávali pozor a ona jim proklouzla na chdbu a pokaždé jí najdu jak je malá a drobounká někde zahrabanou jako dneska v pelíšku ale na první pohled byl prázdný a ona namě kouká vyleze protáhne se a z očiček jí kouká jako co šílim že si šla dát dvacet :-)

Hanka a Bédíček - Esperka

No tak to jsme moc rádi, že se držení palečků vyplatilo a že to není nic tak vážného.. :-) Určitě s tvojí péčí bude za pár týdnů v naprostém pořádku a s úplně křiklavě bílym kožíškem, plný chloupků :-)

Markéta a Beautýsek (přejmenovaný na Dolfíka ;) ) - Espínka

Ach jo, ... nechápu proč se o lidech někdy říká, že se chovají jako zvířata, ... něco takovéhohle by snad žádné zvíře nedopustilo. Jsem šokována, co lidi dokážou a opravdu se za některé příslušníky tohoto druhu hluboce stydím.
Maličké držíme palečky, ať všechno zvládne a hlavně ať si z tohohle strašlivýho začátku života neodnese moc velkou jizvu na srdíčku.

Lída od Tria - Espi

Zdravíme a prosíme o info, jak malá zvládla kastraci. Přejeme rychlé zotavení a pak už jen samé lumpárničky

Alena - Espí

Ahoj všem.. díky moc za příspěvky. Espí má svrab a v krvi snížené hodnoty, ale na natolik, aby nemohla podstoupit kastraci, tak že je zrovna "pod kudlou".. za chvíli pro ni jedu. Tak jen doufám, že vše bude OK.. Jo, kupte si fretku ve zverimexu.. vypelichanou, přeříjenou, zasvrabenou... smardlavou hoblinama, úplně žlutou místo bílou a ještě s cedulkou zvláštní albinotické zbarvení.. bez komentáře.. všem moc díky za podporu.. Mílovi obzvlášť, vím, o čem mluví.. má Fifču Pajdu bez nožiček.. takže o tom ví své asi nejvíce z nás :-( Díky moc. napíšu, jak se vrátím.

Milan - fretčí gang z Děčína

Ahoj Álo, to je nářez, trošku mi chuděra něco připomíná. Nechápu jak někteří lidé dokáží být hovada a nechat zvířátko takhle trápit - no radši dál nepíšu, bo bych byl sprostej a ještě by jste mě museli vypípat. Přejeme všichni brzké zotavení a hlavně tu naději.

Hanka a Bédíček - Esperka

No, ty fotky jsou vážně hrozný.. :-( Tak snad jí vše dobře dopadne chuděrce maličký a chloupky jí zase dorostou a bude po psychické stránce v pořádku.. Moc držíme s Bédíčkem pacičky..

Aďa a lumpíci - Nádej

Neskutočné,normálne mi vbehli slzy do očí...pevne verím,že meno jej prinesie nádej na krajší život,aký nezažila.Veľmi jej držíme všetky nožičky čo doma máme a silno na ňu myslíme,aby sa z toho dostala,už sa bude mať iba dobre.

KRISTÝNA A ARNOŠTEK - držíme palce

chudinka malinká,budeme držet palečky s fretáčkem aby to zvládla.já sem viděla nedávno fretku ve zverimexu v praze dejvicích a pak sem tam sla a už tam nebyla.držíme palečky

Bára a kluci - Naděje

Tak držíme palce, ať je panenka v pořádku. Moc na ni myslíme.

Hanka a Bédíček - Esperka

Pane bože...!!!! No to je hrůůůza.. Jak jsem to četla, tak se mi chtělo úplně brečet, nechápu, jak může být někdo takové ho va do.. Pardon, ale napsat jsem to musela, ale je to zvlášť, tak to nevypadá tak hrozně..
Tak přejeme hodně štěstí.. :-)

Katka a Vilík - Držíme palce

Moc držíme palce, aby to maličká zvládla. Až mi je zle, keď si predstavím, ako musí vyzerať...

Lída od Tria - Espri

Tak držíme palečky, pěstičky a chlupáči drápky. Snad holčina vše zvládne. Myslíme na ni...

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 24
Celkem: 2834958
Měsíc: 30186
Den: 1416