Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fredík od Žanetky

p1010185.jpg

 V pátekl 31.1. jsme si plánovaně přivezli fretečky ŽANETKUa 

p1010178.jpg

FREDÍKA. Žanetka je úplně původně fretečka odkrmená na umělé stravě, protože její fretčí maminka ji nechtěla krmit. Pak se ocitla v nové rodině, která ji časem dala k adopci, a velmi spěchala s tím, že pokud Žanetka brzy nenajde nový domov, vypustí ji do přírody... Tak se jí ujala super rodina, kde Žanetka prožila svůj fretčí život plný lásky a péče :-) Bohužel život není pro Žanetku jednoduchý a nakonec i tahle super nová rodina musela dát nejen Žanetku, ale i jejího kámoše Fredíka k adopci. A protože paní na fretčkách opravdu velmi záleží, rozhodla se dát fretečky k nám. A tak jsme si je tedy po dohodě vyzvedli. Zjistili jsme, že ačkoliv majitelka Žanetku léčila a vynaložila na její léčbu nemalé finanční částky, Žanetka bude potřebovat léčbu ještě dál. Žanetka má zánět dásní, které vet léčil, ale neléčil její říji, že tu bude řešit až po deléčení dásní. Jenže... Žanetka je zatím už hodně v říji, má vypelichané bříško a také začíná pelichat na zádičkách, takže je v říji již delší dobu a abychom předešli možným zánětům atd, je v první řadě důležité vyřešit říji. Hned zítra navštívíme veta, ale myslím, že bude nejlepší klasická kastrace. Snad ji Žanetka vzhledem k věku zvládne. Hormonální ukončení říje vzhledem k přeříjenosti již nepřipadá v úvahu a ani suprelorin - chemická kastrace ne - protože než začne působit, Žanetčina říje by ještě postupovala a pak už by nemusela být účinná, tak rychle, jak je potřeba. Takže osobně to vidím na klasickou kastraci - ale rozhodující bude zítra slovo lékaře :-). Pak budeme muset léčit ještě dásně. Zánět dásní byl prý mnohem horší a již léčba pomohla, ale mě se vůbec nelíbí.. Žanetka nemá vůbec vidět zoubky a má pusinku celou opuchlou.. papká jen kapsičky Whiskas či namočené granulky.. Když ji chci zoubky zkontrolovat - pochopitelně gumovou špachtličkou - je vidět, že jí to hodně bolí. A z téhle léčby mám docela obavy.. Asi proto, že přímo s takovou léčbou dásní nemám zase tak velké zkušenosti, s tímto jsme se ještě nesetkali. Tak snad bude vet vědět a Žanetku vyléčí.  Drže nám - tedy Žanetce - palce :-) Žanetka je úžasná, hodně spinká, ale právě teď lítá po místnosti a je velmi aktivní. Je suprová :-)

p1010179.jpg

Fredík je super hodný klučina, naprosto bezproblémový a nekonfliktní :-) Fredík je již kastrovaný.  Všechno zkoumá a lítá po karanténě o 106 :-) Je boží :-) foto - nemáme prý Fredíka rušit ze spaní :-)

Obě freťule jsou na sebe moc zvyklé, a tak jen co bude Žanetka v pohodě, budou obě společně k adopci. Prozatím to je však brzy, budou u nás minimálně dva - tři měsíec, po dobu, co se bude Žanetka léčit.

3.2. Dnes jsme hned vyrazili se Žanetkou k vetovi, nelíbila se nám a měli jsme obavy právem :-( Žanetka byla dnes na kastraci. Tedy nejen na kastraci, ale ještě jí lékař vytrhl dva zoubky, které způsobují opakované záněty dásní. Zoubky jsou mrtvé a právě způsobují tyto problémy. Takže pro Žanetku to je dnes velmi náročné, ale zase má místo dvou operací jednu - tedy dva v jednom, tak až se z toho dostane, bude už mít klid. Dnes je na vlažné vodě s medem, protože aby si něco nezanesla do čerstvých ran po vytažených zoubkách, tak nic moc jíst nesmí, a také je po kastraci, která byla opravdu za pár sekund 12, protože děloha byla velká jako 

p1010176.jpg

pánský malíček na ruce, ve skutečnosti má být dlouhá asi 2,5 cm a široká asi 0,5 cm. Byla plná hnisu. A její stěny byly tak tenké, že hned praskla.. takže chyběl půlden, den, a děloha by praskla dovnitř tělíčka Žanetky.. výsledek... snad ani nemusím psát. Byl by to pro Žanetku konec :-(. Takže náš vet má na kontě další zachráněnou fretku za pár minut 12 a opravdu si moc vážíme, že ho máme :-) a že je tak skvělý odborník :-)  Fotečky Žanetky i dělohy přikládáme - pozor, jen pro silné nervy. Na první fotce je děloha ihned po operaci focená lékaři, ve vaničce je prasklá děloha, jak už jsem ji viděla já, když jsem si přišla pro Žanetku..  to kolem je vyteklý hnis :-( to vše by měla Žanetka v tělíčku... maximální přeříjenost :-( Děloha měla tak slabou stěnu, že sama praskla... :-(

2014-2-3-pyometra-fretka--zaneta1.jpg

2014-02-03-17.00.24.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3. Žanetka zvládla vše skvěle, už má vytažené stehy, a budeme pomalu plánovat očkování :-) Žanetka nejraději papká konzervičky od gourmetu, ony se jí bez zoubků lépe jedí, a tak jsme na nich. Ferdovi chutnají, a tak se vždy k Žanetce přidá :-) Oba jsou moc hodní, až úžasní :-) Žanetka už je starší, Fredík je ve správném fretčím věku, bylo by fajn, kdyby našli super novou rodinu, kde by ještě mohli strávit několik svého fretčího života :-)

11.3. Žanetka s Fredíkem jsou skvělí :-) oba naprosto úžasní, a vhodní i pro děcka :-) Jen tu čekají na ten "svůj opravdový" domov :-)

img_20140618_214707.jpg

18. 6.  včera jsme objevili Žanetce bouličku na krku.. takové kolečko.. a hned dnes byla na veterině, kde ihned operovali a vyřízli.. bylo zapouzdřené, asi půl cm kolečko.. poslalo se na histologii a tak čekáme na výsledky..  

28.6.14 Žanetka je už OK, brzy budeme vytahovat stehy, lítá, výsledky histologie zatím ještě nemáme, ale přesouvám obě freťule do virtuálek a už u nás asi zůstanou.. žanetka není nejmladší a nevíme, jak se její zdravotní stav bude vyvíjet. A tak je k virtuální adopci. :-)

23.5. Téměr po roce opět začala Žanetka chořet.. slábla.. začala pelichat.. došly jsme k našemu vetovi, udělali odběry krve atd, a nic se nezdálo na nějakou nemoc. Já si osobně myslím, že to jsou nadledvinky, ale na to musíme do Brna. Takže plánujeme Brno.

4.7. Žanetka byla na zítřek objednaná do Brna, ale bohužel se její stav velmi zhoršil, a tak jsme ji večer museli nechat odejít... :-(. Šílené rozhodnutí, ale muselo to být. Žanetka měla vysokou teplotu, už skoro nevládla, a její stav se opravdu hodně zhoršil.. :-(. Žanetka u nás byla 1.5 roku a zemřela v věku cca 7mi let. Pěkný věk na fretku, i když každý odchod moc bolí.. 

Doufám, že se Fredík s touto ztrátou vyrovná. 

14.7. Máme zprávu z pitvy Žanetky.. měla nádorky, nedalo se už nic dělat a také měla šíleně zkažené zuby a zánět dásní... :-( se zuby měla Žanetka stále problémy.. :-( 

27.7. Ferdovi se objevily nádorky na varlátkách. A tak byl dnes na kastraci. 

12.9. Ferda je již naprosto v pořádku, ani není po Žanetce smutný a určitě rád by dožil svůj život někde v rodině, kde by měl větší volnost pohybu a více lásky :-)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 17
Celkem: 2835343
Měsíc: 30321
Den: 1412