Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marty

Kuna skalní

2.7.

marty1.jpgAč u nás přípravy na dovolenou vrcholí, přesto jsme včera přijali "fretkokunu", resp. avizovou fretku, z které se vyklubala kuna, resp. kuní kluk, vypadá to na letošní odrostlé mimčo, nalezené - odchycené - MP v Doksech ve městě. Jak a proč se tam vzal, těžko říci, v každém případě kluk, kterého jsme pojemnovali Marty, není v dobré zdravotní kondici. Buď se mu - jako škodiči kuně - snažil někdo ublížit, což se mu povedlo, nebo ho srazilo auto... Má uštíplý konec ocásku, který krvácí, a poraněnou hlavu. Kolem čumáku má odřeniny, točí se při pohybu ke straně a "tiká" levým okem. Takže jsme po přijetí (18.00 v neděli večer) vyrazili hned na veterinu Salvus, kde paní doktorka Malypetrová, ač to byla její první ošetřovaná kuna v životě, přistoupila velmi odborně, Martyho jsem zvážily - má 1.5 kg, teplotu velmi nízkou marty2.jpg36.5 stupně.. Jinak se zdá být bříško v pořádku, co je v hlavně se neví.. Dostal ATB na několik dní, abychom ho nemuseli očkovat, výživu pod kůži, lék proti bolesti a na srážení krve, kdyby měl nějaké krvácení... A odjela jsem s Martym domů. Doma jsem mu připravila convalescence support kaši, řidší, společně s convalescence hydratační kaší, protože nevíme, kdy jedl naposledy...Doma snědl ze stříkačky 10 ml. Zapomněla jsem ještě napsat, že u toho všeho Marty po kunovsku křičí a snaží se nás kousnout, což se mu naštěstí  povedlo vždy jen do rukavice... 

Ubytovala jsem ho do přepravyk s vrchním otevíráním, abycho k němu mohla a nesežral mě.. Na noc jsem přepravku zajistila ještě jednou větší, kdyby se mu chtělo zdrhnout.. 

K tomu dostal vyhřívaný polštářek, a deku.. Ze které se záhy vyhrabal. Takže když jsem ho šla v noci krmit, byl stále studený, a popravdě, zdálo se mi, že už to je vážné.. Nemohla jsem do něho dostat ani kaši, snědl násilím cca 8 ml... No, uložila jsem ho a uvidíme ráno. 

Ráno bylo kupodivu veselejší, Marty zvedl hlavičku, asi na pozdrav a opět se mě snažil kousnout, už u toho ale neječí.. Stále se bojí a jak ho vezmu, schoulí se do klubíčka. Přesto jsme se nakrmili a snědl celou stříkačku, cca 22 ml.. a opět šel spinkat. Za chvíli budu zase krmit.. Tak uvidíme, jestli se z toho Marty dostane, pevně věřím, že ano, když překonal kritickou noc, mohlo by tu už být lepší. 

Pak vyvstává otázka, co dál, když bude fit.. Zkusím kontaktovat ZS, a také uvažuji nad vypuštěním zpět do přírody v místě blízkém jeho nálezu. Uvidíme.. jak vše bude. 

Zatím čekám na Martyho první bobek, jak to bude vypadat. 

Tak nám držte palce. 

9.00 hod. Marty snědl 12 ml kaše, hodil bobek, na podlahu a vyčural se - na mě :-) takže se jdu osprchovat ještě :-) Chraplá, když jí, to se mi moc nelíbilo, chrapal už včera při dýchání, tak to odpoledne ještě otočím jednou na veterinu, abychom měli nějakou kontrolu, jak to s ním vypadá. 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 13
Celkem: 2834743
Měsíc: 30122
Den: 1395