Jdi na obsah Jdi na menu
 


OSKAR

Oskar - adoptovaný

p1010199.jpg10.5.2012 Včera jsme si dle plánu vyzvedli freťáčka, o kterém jsme byli informováni již před cca 3 týdny, ale vzhledem k přeplněnosti útulku jsme se s paní domluvili na vyzvednutí právě včera.. OSKAR je krásný, tchoří, 4letý freťáček, moc hodný... Co je však smutné, že dle paní Jiřiny, která nám ho dávala, cca týden má "hlavičku na stranu".. Paní Jiřina si myslela, že si ji mohl přeležet nebo tak, nepřišli jsme na to, čím se mu to mohlo stát.. Pochopitelně naše první cesta byla na veterinu..pan doktor si myslí, že to může být po nějakém úraze, že se mohl uhodit, nebo tak nějakp1010200.jpg, ale další verze po zkoumání je, že se může jednat i o infekci, která může způsobovat toto. Zatím opravdu nevíme, co to může být a tím pádem také, jak správně Oskárka léčit. p1010184.jpgZatím dostává 2 druhy léků, zítra jdeme na kontrolu. Na bydlení dostal Gabrielkovu velkou klec, Gábí se musí uskovnit v menší, protože Oskar potřebuje hodně volného pohybu na jedné rovné ploše, bez schůdků a tak, protože díky hlavičce, kterou stále nosí v úhlu cca 30-40 stupňů má pochopitelně i omezený pohyb. Má průjem, jinak ale papká dobře... na pití jsme mu dali mističku, protože se svým omezeným pohybem neumí z napáječky pít.. Budeme ho pochopitelně pozorovat, mazlit, a pokusíme se ho z toho dostat. Tak nám držte palce - tedy Oskárkovi - ať se to podaří :-)

p1010201.jpg 11.5. Oskar má strašnou chuť žít.. včera běhal doma - tedy běhal v rámci svých možností, občas se točí kolem dokolečka.. :-( a je na něho opravdu žalostný pohled.. u srdíčka to strašně bolí.. ale jeho chuť žít je obdivuhodná.. jakou mu dá práci vylézt do hamačku, a přesto tam vyleze a spinká v něm.. dokonce i lítal prolézal rourou.. opravdu je to neskutečný miláček.. udělala jsem pár foteček, je na nich i vidět, jak má pořád hlavičku na stranu.. Dnes jdeme tedy znovu k vetovi, dle návodu Renn necháme udělat krevní testy a uvidíme.. zase napíšu, jak pokračujeme :-)

14.5. Po dohodě se všemi, kdo nám mohl co poradit a tak, jsme se nakonec rozhodli neváhat, a Oskárek hned v sobotu ráno jel do Brna k p.doktoru Hauptmanovi. Hned mu udělali krevní testy atd a dnes (pondělí) či zítra - úterá - by měl Oskárek jít na CT vyšetření... bohužel to zatím vypadá na nádor v hlavě, a to by vůbec nebyla dobrá diagnóza... ale nebudu malovat čerta na zeď a musíme trpělivě čekat na výsledky.. tak Oskárkovi držte palce :-)

14,20 hodin 14.5.2012  -  máme výsledky a diagnozu Oskárkovy nemoci..

Oskárek má za sebou odběry krve, RTG, otoskopii a CT hlavy.

Zjistilo se, že ušní bubínek je proražený a v té oblasti je i velký, zřejmě starší zánět. Rovněž má Oskárek svrabíka (už ho léčí).

Na CT se potvrdil těžký zánětlivý proces, který ale bohužel tak destruoval střední ucho (a tím i vestibulární aparát, proto se Oskárek  "motá" a má hlavičku na stranu, že následky budou spíše trvalé.  - Však to nevadí, je to ta nejpříznivější diagnóza, která nás napadala... :-)

Jinak Oskárek prodělat i krevní testy, které ma v pořádku, kromě trošičku zvýšené Urey (což se spraví a hodnota není vysoká).

Dělali mu i RTG celkové a zjistili starou frakturu (zlomeninu) krčku stehenní kosti, což je poměrně smutné.

Netušíme, jak bylo s Oskárkem u původní majitelky zacházeno, (nemyslím tím paní Jiřinu, která nám Oskárka dala - tu znám osobně více než 2 roky a vím, že by mu nikdy neublížila) , ale po částečném vyléční, musí Oskárek  putovat k finálnímu adoptivní páníčkovi, který bude respektovat jeho handicap a umožní Oskárkovi další cca 4 roky života prožít tak, jak si zaslouží :-) Toho "zlého" už si Oskárek asi užil víc než dost... 

Jsme moc rádi, že má šanci, prdelka maličkatá :-)

 

16.5.Oskárek je stále ještě v Brně, ale v úterý by se k nám měl vrátit. Bude mít asi trvalé následky, ale uvidíme přesně až v úterý.. zatím je stále v super péči MVDr. Hauptmana a MVDr. Jekla :-) Moc jim díky.. :-)

 

18.5. reaguji na komentář paní Jiřiny.. psala jsem to totiž asi jen do aktualit a pak sem už ne.. Paní Jiřino.. znám Vás poměrně dlouho (už to bude přes 2 roky určitě) a vím, že byste nikomu, nejen fretce, neublížila.. Vím, že Oskárek nemá zranění od Vás ani vaší rodiny.. prostě je to však fakt, se kterým se především Oskárek bude muset ve svém životě vyrovnat. uvidíme v úterý, až přijede zpět, jak všechno vypadá a jak na tom Oskárek je :-) Vám děkuji za to, že jste se ho ujala... Bůh ví, jak by jinak Oskárek skončil.. :-(.

 

22.5. Oskárek se dnes vrací z Brna.. :-) zítra napíšu více, co a jak :-)

 

23.5. včera se vrátil Oskárek z Brna :-) Máme z něho velkou radost.. na to, jak to ze začátku vypadalo beznadějně (alespoň já sem to tak cítila, když jsem viděla Oskárka, jak chodí, točí se kolem dokola, opravdu jsem se neubránila pláči :-( ), OSKÁREK BUDE V POŘÁDKU !!!! Dle MVDr. Hauptmana se zachránil (tedy - oni ho zachránili - abych to upřesnila :-) ), ně několik minut 12, protože Oskárek měl v uchu dlouhodobě zánět, který už tlačil na lebku a mohl Oskárkovi způsobit smrt. Zcela jistě by bez léčby (účinné léčby) Oskárek zemřel. Nyní má ještě kapičky do ouška, léky, které bude brát tak asi 3 týdny a poté by již měl být v pořádku. Momentálně když Oskárek běhá doma, tak má už občas i hlavičku rovně !!! :-) někdy jí má ještě na stranu, ale ne tolik, jak když k nám přišel :-) Asi si umíte představit, jakou máme radost :-) je to nádherný pocit.. v Brně znovu doslova "vytáhli fretku hrobníkovi z lopaty". Včera si už Oskárek snažil vylézt na gauč (který je vcelku vysoký). Krmila jsem zrovna Krakenka, tak jsem mu nemohla pomoci, a Oskárek se tak snažil, až opravdu na gauč vylezl.. je velmi houževnatý, je to velký bojovník. Je fakt super. Až se Oskárek vyléčí, rádi bychom mu našli nový domov, kde by žil v klidu, v pohodě, v bezpečí, kde by ho milovali a věnovali se mu. Strašně moc si to zaslouží :-) poté, co ho v původní rodině ponechali s neléčenou zlomeninou krčku a nechali mi neléčený zánět, až málem Oskárek zemřel.. si opravdu milující rodinu zaslouží.. Chtěla bych pro něho raději rodinu, než aby zůstal u nás, protože tam by se mu přeci jen mohli celé další roky věnovat více, než my :-)

 

p1010207.jpg24.5. přidávám nové foto Oskárka. řekla bych, že i na něm je vidět že je na tom Oskárek zdravotně mnohem lépe :-). Je velmi čilí, aktivní, bez problémů už všude vyleze, je fakt super :-) je však děsně hubený, kontrolujeme a vážíme mu granulky, abychom věděli, kolik za den spapká a pokud se nám to nebude zdát, nastolíme nějakou jinou stravu..nerada bych přecházela na kaše, jsou poměrně návykové a fretky ze z nich špatně odnaučují zpět, ale pokud by nebyla jiná možnost, nedá se nic dělat. Zatím Oskárek papká, ale maličko.. budeme ho bedlivě sledovat :-) Jinak dostává 2x denně kapičky do ouška a 1x denně léky - bude dostávat po dobu 2-3 týdnů, uvidíme, jak se bude zlepšovat a nemoc ustupovat.

Také asi "dlužím" finanční záležitosti, Oskárek a Damián stáli v Brně 9100,- Kč, léky 994,- Oskárek ještě v MB 162,- Kč, takže zatím celkem jen výlohy na lékařskou péči za oba jsou přes deset tisíc :-( taková "horší" stránka věci.. ale důležité je, že Oskárek bude žít.. Penízky za Brno zatím dlužíme, na úhradu těchto nákladů jsme si museli půjčit, ale snad se nám podaří i toto brzy uhradit :-)

25.5. Z Oskárka mám čím dál tím větší radost.. opravdu už občas i chodí s hlavičkou úplně normálně.. včera běhal, lítal, zkoumal, chodil si do kuchyně pro mňamku, a nakonec usnul v prolézací šustivé rouře :-) je úžasný :-)

4.6. Oskárek se lepší !!! ze dne na den.. někdy ani nemá hlavičku na stranu.. strašně rád běhá, leze rourama a leze po výškách :-) je super. Strašně nerad má kapičku do ouška.. to už by mě nejraději vždy kousnul.. ale 2x denně je stále ještě dostává.. a 1x denně prášek, ale to mu nevadí :-) má ho zamíchaný v pastě, a tu má rád :-). Od minulého týdne už papká granulky !!!! a z toho mám obrovskou radost. každý den slupne celou mističku. co mě však trochu vrtá hlavou.. strašně pije.. denně vypije i 4 mističky vody.... budeme co nejdříve aplikovat suprelorin, a tak snad se tím vše zlepší. Oskí není kastrovaný, a tak tím chceme řešit i toto :-). Ale je to opravdu zlatíčko. Až se vyléčí, kdyby se pro něho našla rodina, kde může být i sám, společnost fretek nepotřebuje, tak by to pro něho bylo to nejkrásnější, co mu můžeme dát :-) a hlavně, kde by vůbec nebyl zavřený, nebo jen minimálně. Oskí je pohodář.. nepotřebuje být vůbec zavřený.. chvíli se proběhne, vše prošmejdí a pak si někam zaleze a spinká :-)

18.6. Oskárek se lepší.. už bych řekla, že jeho stav je stabilní.. (tedy doufám :-) ) Oskárek už se "dojedl", co mu chybělo, a už jí normálně, 1 mističku za den a 1 mističku vody.. na záchůdek tedy nechodí, ale dětské přebalovací plenky plní svoji funkci skvěle :-) používám je už i u Krakenka a nově u Forresta :-) prostě mám doma spoustu nádherných miminek :-)

9.7. Oskárek dostal nějaký kašlík, občas strašně pšíká, a tak jsme raději nasadily ATB, abychom předešli vážnějším nemocem :-) Jinak je Oskárek zlatíčko :-)

16.7. Oskárek má po kašlíku :-) a je to miláček nad miláčky :-) i hlavička se lepší čím dál víc, už by člověk nepoznal žádný handicap a dokonce už pije z napáječky.. začal pít a nechávali jsme mu pro jistotu i mističku s vodou, ale teď už má jen napáječku.. pije z ní krásně :-) takže opravdu mohu říct, že to nej nej horší.. je za námi :-) a z Oskárka je zase "normální" fretka :-) potřeboval by hodně lásky a pohody, najde se pro něho vhodná rodina? :-)

 

18.7. Oskárek mi dělá velkou radost..  zdá se, že se hlavička lepší čím dál víc a už ani já skoro nepoznám, že ji má maliličkato na stranu.. fakt to už vůbec není poznat.. pije z napáječky, kadí do rohu, i když na plenku, ale myslím, že časem přijde na řadu i ten záchůdek.. a Oskí bude naprosto "normální" fretčí pán :-) 

 

13.2. Tak i Oskarek se dočkal a ma svou novou rodinu na dálku. Je ji paní Mirka až ze Slovenska se svým fretcim rostakem. moc děkujeme :)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Aďa - Osky

Oskárek je naozaj úžasný,ako vám dokáže stáť pri nohe a dožaduje sa pozornosti a pohladenia,pozerá na vás tým svojím neskutočným fretčím kukučom v ktorom sa odzrkadľuje všetko to zlé,čo prežil...naozaj si zaslúži strašne veľa lásky a pozornosti a hlavne rodinu,ktorá ho bude nadovšetko milovať,je to proste miláčik:-)

Jirina - zachudek

Zdravim vas tam vsechny.Docela me zarazi ze Oskarek nechodi na zachudek,u me chodil uplne v pohode,tak proto se divim.Jinak majm velikou radost ze uz je ok,je to opravdu super.

Alena - Re: zachudek

Dobrý den Jiřino.. nevím.. mám pocit, že s tou hlavičkou by se na něj špatně trefoval.. teď už se to lepší v tom, že nechodí kamkoliv, ale snaží se chodit do rohu.. tak časem zkusím i ten záchůdek.. Oskárek se v každém případě lepší, a mám z toho obrovskou radost.. :-)

Jirina - Super

Ja mam takovou radost,ze se to ani popsat neda.Moc vam vsem dekuji za Oskarka,zachranili jste mu zivot,on si to vazne zaslouzi.Po tom co jsem se nakonec doslechla od sestry puvodni majitelky,byl Oskarek vazne chudacek a zazil si sve.Nechapu jak se nekdo takhle muze chovat.Ale ted uz je v dobrych rukou a snad najde rodinu ktera ho bude milovat a chovat se k nemu hezky.Devcata moc vam za vse dekuji,jste vazne skveli.

Alena - Re: Super

Dobrý den Jiřino, omlouvám se, chtěla jsem Vám zavolat a zprávu sdělit, ale byla jste rychlejší.. je vidět, že Oskárka opravdu sledujete :-) myslím, že na jeho záchraně máte velký podíl.. nebýt Vás, byl by bůhvíkde a pravděpodobně by umíral :-(. I Vám díky :-) Oskárek je přes to všechno co prožil opravdu skvělý a láskyplný domov si více než zaslouží :-)

Jirina - Oskarek

Holky jsem docela v soku co tady ctu,ja mela Oskarka puze 2 mesice a verte mi ze bych mu nikdy neublizila.Chudacek moc mi je ho lito asi si musel vytrpet sve broucek.Skousela jsem kontaktovat puvodni majitelku ale bez odezvy.No drzim palce Oskarkovy a posilame s Maxikem pac a pusu ,drzime packy i pesti

Renn - podezření na lymfom

Ali, až s Oskárkem půjdete opět k vetovi, nechte mu vzít krev na EBV, AST a LDH. podle popisu by se mohlo jednat o lymfom/lymfosarkom. Zvýšené hladiny těchto ukazatelů totiž s velkou prravděpodobností toto onemocnění potvrdí. Nejsem samozřejmě odborník, ale při martiriu juvenilní formy lymfomu u Kenga, která je bohužel velmi agresivní jsem si ze zahraničních stránek přečetla studie na toto téma, příznaky a projevy. Pokud bych měla pravdu, má Oskárek štěstí v neštěstí, protože by se ho s největší pravděpodobností mohla týkat ta forma lymfomu, která při správné medikaci umožní prodloužit jeho kvalitu života nikoliv o dny(jako to bylo v našem případě), ale o měsíce a roky. Udělejte biochemku na výše zmíněné a výsledky konzultujte s Brnem. Nicméně přichází v úvahu i jiné infekce, či nemoc nervového původu, jak říkám, odborník nejsem, jen sdílím vlastní zkušenosti. Držím Vám a hlavně Oskárkovi pěsti!

Alena - Re: podezření na lymfom

Ahoj Renn... díky moc.. jsem opravdu vděčná za každou radu v tomto, zkušenosti s tím nemám a přiznám se, že včera už jsem byla na pokraji závažného rozhodnutí.. Drží mě, jakou chuť má žít.. tak se budu snažit mu dát tu nej nej šanci, jak to půjde. Dnes u veta tedy požádám o toto všechno.. moc díky :-) dej pusinku Agimu :-)

Jirina - Re: Re: podezření na lymfom

Ahojky,strasne me mrzi ze je to s Oskarkem takove.Vubec by me to ani nenapadlo,ze to muze byt tak vazne.Porad premyslim a jeste me napadlo zda mu to nemohl udelat Max,kdyz si spolu hrali Max byl agresivni a stale ho kousal do krku tak jestli mu tam nemohl neco prekousnout.Hrozne mi je ho lito a sama sobe nadavam ze jsem na tu veterinu nezasla driv.Prosim pocitejte semnou s jakoukoliv pomoci.

Renn - Re: Re: Re: podezření na lymfom

Jiřinko, dokud nebudou výsledky krevních testů, netřeba dělat jakékoliv závěry. To, co mě napadlo, je jen jedna z mnoha možností. Napadlo mě to v okamžik, kdy se Alen zmínila o průjmu. Ten sám o sobě není nemocí, ale jen důsledkem. Bohužel, freťulky jsou všeobecně takové, že lítají, hrají si, jsou aktivní, a pak zničehonic "odpadnou". Většinou ve chvíli, kdy se nějaká nemoc rozvine natolik, že jejich přirozenou živelnost utlumí tak, až to člověka vyděsí. Kdybyste si vzpomněla ještě na jakékoliv změny v chování či návycích, určitě komunikujte s Alenkou po meilu. Teď nezbývá, než Oskárkovi držet palce a čekat na výsledky. A nebojte se, je v dobrých rukou. Držte se, myslím na Vás!

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 12
Celkem: 2813648
Měsíc: 27933
Den: 1149